2014, an cu infestare masiva cu varoa a familiilor de albine.

Creat de bucovineanu, Decembrie 06, 2014, 08:27:36 PM

« precedentul - următorul »

apivasmob

Citat din: bmdna din Ianuarie 21, 2015, 10:02:01 AM
S-au facut studii si o astfel de albina poate supravietui pana la 400 de zile, ......

s-au hranit inca de pe trantori, iar de acum nu mai gasesc nimic ca sa se inmulteasca.

Nu mai gasesc nimic ,gasesc albine si se hranesc cu hemolimfa de la acestea si le slabesc imunitatea .
Sanatate tuturor apicultorilor

mape 48-petru manea

nemaiavand puiet capacit faci tratament si sacpi si de cei liberi

bmdna



Nu mai gasesc nimic ,gasesc albine si se hranesc cu hemolimfa de la acestea si le slabesc imunitatea .
[/quote]

Da, dar... noi facem tratament, nu zice nimeni ca asteptam ca varroa sa-si faca de cap si sa moara de batranete... . Cum s-a terminat de iesit puietul se face un tratament, care omoara o mare parte din paraziti.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

neculai.luca

Felicitări și mulțumiri bmdna pentru disponibilitatea, răbdarea și coerența cu care ne prezinți acest subiect.
Personal mă gândesc serios să încerc această metodă de luptă contra varroa .
Chiar am avut ocazia să bag la iernat 2 familii care s-a întâmplat ca la 10 sept. să nu mai aibă nici urmă de puiet , nici n-au mai ouat mătcile până s-a instalat frigul și au ieșit foarte bine în primăvară.
De asemenea, am avut ocazia să compar dezvoltarea în primăvară a unor familii care, fiind mai la umbră, au făcut zbor de curățire mult mai târziu, nici nu le-am stimulat, au început să ouă mătcile pe la 15 martie( față de 15 februarie la celelalte ) iar la 10 mai recuperaseră toată întârzierea.
Sunt convins și eu că puietul din perioada 1 oct.-1 martie aduce mult mai multe belele decât câștiguri.
Pe de altă parte, metoda izolării mătcilor poate fi foarte anevoioasă pentru stupine mai mari de , să zicem, 60 de familii.
Aștept cu nerăbdare concluziile tale în primăvara ce urmează.

S-auzim numai de bine !
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)

bmdna

Buna ziua,

Pana vine primavara as vrea sa subliniez un avantaj in cazul folosirii izolatorului. Se stie ca este destul de greu sa formezi in toamna un cuib in care sa ai numai rame perfecte, fara celule de trantor si pline de miere. Sub mierea capacita nici macar nu se vad celulele daca sint de albina sau de trantor. Mie mi- s-a intamplat sa am niste rame perfecte, usor maronii, dar cu o coronita prea mica sa o las peste iarna. Astfel de rame eu le scot si le pastrez pentru primavara. In cazul in care matca nu este izolata ea se apuca sa oua devreme si, de multe oi, oua si in celule de trantor daca le gaseste in cale, astfel ne trezim cu trantori foarte devreme.

Am sa ma refer doar la un aspect negativ atras de acesti trantori, este vorba de efortul pe care il fac albinele ca sa-i creasca. Se stie ca o larva de trantor este hranita cu mult mai multa hrana decat o larva de albina, iar albinele care au iernat nu au puterea sa hraneasca decat maxim 1,3 larve de albina. Rezulta de aici niste pierderi destul de mari. In loc sa creasca albine mai multe familia isi pierde din energie in cresterea de trantori care nu folosesc la nimic. Cineva o sa spuna ca matca stie ca nu e nevoie de trantori si nu va oua in acele celule. Bun, dar va oua in celulele de albina si atunci cand se face revizia ramele sint cu puiet deja, nu le mai poti scoate, le poti da spre margine si le poti scoate treptat. Dar ele raman in cuib si matca tot le va gasi pana la urma. Una e ca celulele de trantor sa fie prezente si alta este ca albinele sa trebuiasca sa le construiasca.

In cazul in care matca este izolata, revizia generala de primavara se poate face la o temperatura de 8-10 grade, pentru ca  nu am puiet. Pentru ca nu ma tem de racirea puietului, eu pot verifica fiecare rama pe indelete. Ramele care sint prea negre sau care au celule de trantor, le pot peria de albine si le pot scoate de tot din stup. La fel daca am rame goale, nu are rost sa le las in cuib, le scot si le voi folosi pentru extindere, cand va fi cules in natura. Acum, dupa ce mare parte din provizii au fost consumate, eu pot sa vad fiecare rama cat de buna este. Fiecare rama necorespunzatoare o inlocuiesc cu rame de care spuneam mai sus, perfecte penntru ouat si cu putina coronita de miere capacita. Dupa asta dau drumul matcii. Astfel, matca va oua din prima intr-un cuib perfect, pe ramele pe care le consider eu ca sint bune, voi canaliza toata energia albinelor in cresterea noii generatii de albine. Faptul ca pun o mica piedica in cresterea de trantori, va face ca ei sa apara un pic mai traziu si va frana un pic si roitul.

Iernare usoara in continuare!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!


Eugen B

Domnu bmdna la cati stupi ati pus izolator ? Sunt curios la jumatatea lui aprilie cum arata un stup de al dv. si unul normal fara izolator de un alt stupar. Nu spun ca este gresit ce ziceti, dar cine are grija sa aiba rame bune in cuib si are grija de stupi poate organiza bine treaba din toamna, nu trebuie sa astepte primavara. Nu este rau sa folosim tot felul de metode, pana la urma fiecare cred ca vom gasi metoda potrivita pentru zona noastra.

bmdna

Citat din: Eugen B din Ianuarie 27, 2015, 08:53:44 PM
Domnu bmdna la cati stupi ati pus izolator ? Sunt curios la jumatatea lui aprilie cum arata un stup de al dv. si unul normal fara izolator de un alt stupar. Nu spun ca este gresit ce ziceti, dar cine are grija sa aiba rame bune in cuib si are grija de stupi poate organiza bine treaba din toamna, nu trebuie sa astepte primavara. Nu este rau sa folosim tot felul de metode, pana la urma fiecare cred ca vom gasi metoda potrivita pentru zona noastra.

Anul asta am pus izolator doar la cativa. Oricum nu am de gand sa pun la toti deocamdata. Totusi, in Rusia si Ucraina sint stupine cu peste 100 de stupi in care se foloseste izolatorul la toti stupii si s-a constatat ca la salcam dezvoltarea unui stup cu izolator nu difera de dezvoltarea unui stup in care matca a fost libera. Eu am sa fac filme anul acesta cu revizia de primavara la stupi cu matca in izolator. Si am sa incerc sa filmez si dezvoltarea ulterioara. Pot sa fac o comparatie intre stupii mei, stupi in care matca a fost in izolator si stupi in care matca a fost libera. Daca eu compar stupul meu in care matca a fost in izolator cu stupul unui alt stupar nu e relevant, pentru ca, asa cum spuneti si dumneavoastra, difera zona, difera albina, difera vremea. Eu fac un experiment, nu spun ca ce fac eu este bine sau rau, dar poate ca va folosi cuiva informatia. Puteam sa stau in banca mea si sa pastrez totul pentru mine.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Chiar daca ma repet eu astept cu interes rezultatele experimentului. Consider ca prncipalul avantaj al acestei metode este faptul ca se pot face tratamente antivaroa fara a avea  dubii ca mai exista puiet in stupii respectivi. Si daca ar fi acesta singurul avantaj nu e deloc putin tinand cont de faptul ca in ultimii ani nu prea avem ierni si ponta reginelor se prelungeste pana tarziu in toamna, sau chiar nu se intrerupe.

roi_ag

Am avut matca care inceta ponta la sfarsitul lui August. Intra in iarna cu foarte multa mancare,
iesea in primavara cu multa albina , se dezvolta foarte bine in primavara.
20-25 August cred ca este OK sa izolezi matca. Acum nu stiu cat de bine ii este in izolator . Incercam!

Eugen B

Eu sunt de acord cu voi, dar multi dam tratamente la timp sau facem tot felul de chestii anti-varroa. Daca este vreun stupar in zona care nu trateaza sau mai periculos toamna albinele tale fura un stup plin de varroa de la vecin te umplii de acarieni. Daca am fi mai organiza stuparii dintr-o zona cred ca lupta cu varroa ar fi mult mai eficenta.
Si eu astept experimentul, dar sa faci pe stupi cu aceesi valoare, adica sa fie amn2 la fel.

stefan1

 Sa mai enumer eu cateva avantaje ale izolarii matcii.
  - Consum mai redus de miere
   - Uzura mai redusa a albinelor nu numai pentru ca nu cresc generatii (de multe ori neviabile) de pui in timpul iernii, dar si pentru ca in lipsa puietului nu trebuie sa asigure 34-35 grade in cuib ci e suficient 15-25, ori nu consumi acelasi combustibil daca vrei sa ai in casa 20 grade sau 35.
  - Reducerea pericolului de diaree deoarece in lipsa puietului nu consuma pastura (care incarca mai mult intestinul) si nici atata miere
  - Ghemul nu mai este fixat pe suprafata de puiet si poate urmari coroanele de miere, eliminand cazurile cand mor albinele pe puiet, cu mierea doar la 10-15 cm distanta pe acelasi fagur
  - Si pericolul de mucegaiuri care altereaza pastura , mierea necapacita sau fagurii se reduce, ca la consum mai redus de miere se reduce si volumul de aburi emisi de ghem
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

Eu vreau sa vad concret ce iese practic. Teorii stiu multe.   Oricum la ce ierni sunt acuma nu cred ca mai este problema ca albina sa rama departe de miere, cand e mai cald isi poate aduce miere langa puiet.
Daca ai albina cata trebuie in stup nu cred ca vor fi generatii neviabile.

teoalbina


oroles

Prin izolarea matcii iarna nu exista riscul ca ghemul sa paraseasca zona cu matca si sa moara de frig si foame in afara ghemului? Intreb si eu ca un novice. Nu stiu daca am inteles tehnologia bine...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani