Marius - Apicultura

Creat de MariusApicultura, Septembrie 27, 2012, 09:54:56 AM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

Citat din: Kiwi Bee din Octombrie 16, 2012, 11:55:03 PM
Eu am facut tratament cu acid formic pt prima data acum o luna. Nu am folosit acid formic inainte. Sint foarte multumit.
Tratamnetul dureaza 24 de ore si acidul penetreaza si ceara deci ucide varroa in celula cu puiet capacit. Pierderea de albine a fost minima si nu am pierdut nici o regina. Cu toate acestea spuse trebuie sa mentionez ca experienta la tratamentul cu acid formic este foarte valoroasa, deci si eu mai trebuie sa acumulez niste experienta cu acest tratament.

te rog explica in amanunt cum ai procedat  :thanks:

Kiwi Bee

Am procurat acid formic de 85%. Original asa stiam metoda ca acidul trebuie sa fie de 60% deci intentionam sai reduc concentratia la 60%. Era cineva la mine cine mia facut diluarea la foc automat AF/apa 1/1 astfel concentratia a scazut sub 50%.
Am pus acest AF de nici 50% intro galeata cu capac ermetic.
Am procurat niste perinitze(care se folosesc in supermatketuri in tavitzele cu carne - se pun sub carne si absoarbe umiditatea). Cine mia adus perinitzele zicea ca aceste perinitze au o capacitate de absorbire de 40ml.
Am pus o gramada de perinitze in galeata cu AF si peste citeva ore am pornit la albine. In acest timp perinitzele erau deja imbibate cu AF pina la ultimul mm patrat.
Am stupii cu plasa la fund deci miam facut niste placi de diviziune(PFL de 4mm cu chenar la margine) ca si fund temporar.
Am redus intrarea la 100-120mm pozitionata la centru.
Am avut stupii pe o singura cutie(cca. 3/4 Dadant) si original asa stiam ca se da 85ml de AF asa ca eu am pus peste rame 2 perinitze.
Aceste perinitze au niste gauri super marunte deci am pus perinitzele cu gaurile in jos. Am acoperit stupul si dupa 24 de ore se indeparteaza perinitzele.
In cazul meu am fost nevoit sa prelungesc la 36 de ore caci eram la lucru. Binentzeles am indepartat si fundul temporar la fiecare stup.
Pe fundul stupului am avut albine moarte dar nu era o tragedie. Ceea ce a fost comun la toti stupii era ca albinele care erau in stadiu de eclozare - albinele cu capul iesit din celula - au murit. Aceste albine nu au avut sansa sa se deplaseze si au primit doza de AF in fatza.
Peste 5 zile am controlat stupii si erau in plin asalt. Fiecare stup sia curatzat fagurii indepartind albinle moarte care erau in stadiu de eclozare.
Original a vrut sami fac niste placi de fumigare si sa torn 85ml de AF de 60% pe aceste placi. Asa am citit tratamentul.
Placa de fumigare:
-un chenar de lemn - exact asa de lung si lat ca si corpul stupului cu o inaltzime de 45mm
-se pune o plasa de tzintzari peste chenar
-peste plasa se pune un prosop care nu il mai trebuie sotiei
-peste prosop se pune o placa de aluminiu si se prinde in suruburi. Aluminiul este mai putin coroziv la AF.
Se toarna 85ml de AF de 60% pe prosop - cam peste tot uniform - si se pune fumigatorul peste stup cu plasa de tzintzari in jos.
Apoi se pune capacul peste stup.
Spatiul dintre rame si prosopul cu AF da posibilitatea ca aerul din stup sa circule bine de tot astfel AF se evapora bine si circula peste tot in stup.

mape 48-petru manea

Multumesc  ---pernite nu am ---ce as putea folosi in locul pernitelor ?

Kiwi Bee

Scuze Marius cati umplem topicul cu AF.
Mape eu la repezeala am gasit 2  firme care poate fac asa ceva: Lisicri Com Srl din Oradea si PROMOTIONAL PUBLISTAR S.R.L. din Bucuresti. Posibil ca nu discuta cu cantitati mici dar merita sunat.
Vad ca esti aproape de Timisoara (vecinul meu - sta la 30m de mine - e din Sandra iar varul sau e din Biled... lumea e mica de tot) si daca ai da o fuga la Timisoara la "Real" la sectorul de macelarie poate ca macelarul tear ajuta cu citeva perinitze.

MariusApicultura

Nu este nici o problema, urmaresc si eu cu interes acest subiect care il dezvoltati. Am vazut ca foloseste si dl Dan Margarit (Canada) acest procedeu.
Numai bine!  :hi:  :hi:
Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se!!! 
Insulta e declaraţia înfrângerii!!

jenica67

       Incercati lavete dinalea spongioase, ce absorb apa. Au culoarea portocaliu, albastru, galben, se gasesc pe la Metro si alte magazine cate 3 parca. Daca le taiati in fasi, din una faceti 4.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

mape 48-petru manea

multumesc pentru sfaturi tuturor-----multumesc pentru gazduire lui Marius  :hi:

exarhu

Am procurat acid formic in concentratie de 60% de la o firma din Iasi la 30 de lei litrul. cu tot cu taxe de curierat a costat 2 litri 95 de lei. Am tratat ramele impotriva gaselnitei. Despre felul cum se face aceasta gasiti la Marin din Serbia pe pagina lui.
Firma de la Iasi se numeste SC Chemical Company Sa nr de telefon. 0232214267 sau 0232239170 persoana de contact Bogdan Simionica
Sanatate si numai bine! :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:
:hi:
da

Kiwi Bee

Am gasit si siteul american care explica cum sa faceti o placa de fumigare. Se pare ca acidul trebuie sa fie de 50% .... eu tineam minte de 60% .... nu stiu de ce. Mergei mai jos de jumatatea siteului si acolo incepe cu AF.
Placa de fumigare poate fi de 2 feluri:
-complet acoperita cu o placa de aluminiu sau
-cu 2 spatii pe margine unde pot trece albinele - acest model se foloseste atunci cind ai caturi de miere peste cuib. Acest model se pune peste cuib cu aluminiul in sus si peste se pun caturile. Deci se poate folosi si pe timp de cules dar sa nu extrageri mierea a doua zi.

Cred ca stiu despre ce vorbeste Jenica. La noi li se mai spune si burete de celuloza - sint pt spalat vase sau asa ceva(sint de cca. 200x200mm).
Eu am gasit azi la sul de 5mx200mm si asa iese mai ieftin.

Avantajul perinitzelor este la dozare. Perinitzele au o capacitate maxima de absorbtie pe care tio da fabricantul perinitzei(in cazul perinitzelor mele 40ml). Eu am pus perinitzele intro galeata ermetic inchisa si perinitzele au absorbit AF cit au dorit dar nu mai mult de 40ml.....picura acidul din ele  :D
La acel burete de celuloza(albastru, galben, portocalui) nu sti capacitatea de absorbire numai daca o experimentezi cu apa + ca albinele o vor ciuguli daca o pui peste rame...... cel putin asa cred. Daca o pui in placa de fumigare protejata de plasa de tzintzari cred ca va fi bine. Asa doresc sa procedez in viitor.

Asta este siteul de care am scris mai sus:
http://www.wvu.edu/~agexten/varroa/VarroaMitesppt.pdf

MariusApicultura

O intrebare pentru apicultori, am auzit de la anumiti apicultori ca impacheteaza cuibul ptr iernare cu doua bucati de poliestern in cuib (partea din stanga si dreapta a cuibului) ca doi pereti, imbracat poliesternul in panza textila.
Ce parere aveti despre aceasta metoda?

Numai bine!  :hi:
Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se!!! 
Insulta e declaraţia înfrângerii!!

exarhu

Este o metoda foarte buna se imbraca polistirenul in panza pt ca albinele sa nu roada din el. atentie insa la felul cum impachetezi sus pe podisor, pui hartie in mai multe straturi pt a evita condensul, ideale sunt pernele de papura, la acestea lucrez acum.
Sanatate si numai bine! :hi: :bzz: :bzz: :bzz:
da

MariusApicultura

Am incercat sa fac turte pentru albine, dar am fiert zaharul prea mult si s-a facut caramel  :D, aveti idee daca este bine sa il pun ca si hrana sau este daunator pentru albine?

:hi: :hi:
Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se!!! 
Insulta e declaraţia înfrângerii!!

cobi

#42
Citat din: MariusApicultura din Noiembrie 19, 2012, 08:17:56 AM
Am incercat sa fac turte pentru albine, dar am fiert zaharul prea mult si s-a facut caramel  :D, aveti idee daca este bine sa il pun ca si hrana sau este daunator pentru albine?
Salut Marius!
Zaharul facut de tine nu-i invertit si mai mult toxic. Oricand ai vrea sa-l dai nu-i bun; uzeaza albina si lucrul asta cred ca ai banuit cel putin. Daca vrei sa te apuci cu mancare de acum ti-as sugera doar miere in punga deasupra cuibului, mai tarziu (sf ianuarie, februarie) poti folosi apifonda sau alte retete de turte, ca de ex. placile candi.

Numai bine!

MariusApicultura

Pe 09 Martie 2013 (22° C), am facut curatenie de primavara, am deschis stupii si am curatat fundul, era ceva mucegai si albine moarte, sper ca mucegaiul sa nu influentze prea mult. Oricum am curatat bine fundul de mucegai, nu stiu daca mai trebuie sa dau cu ceva. In rest ma bucur ca au iesit toti stupii din iarna, fara pierderi mari. Speram intr-un an bun, din pdv apicol. Un mic zbor de curatenie in poza..

P.S. : Am pus si turte proteice (home made) ....

:hi: :hi:
Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se!!! 
Insulta e declaraţia înfrângerii!!

MariusApicultura

Numai comenteaza nimeni pe topicul meu..... :sad: :sad: :sad:
Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se!!! 
Insulta e declaraţia înfrângerii!!