Tipuri de stupi

Creat de dragos2006, Ianuarie 20, 2008, 10:49:26 PM

« precedentul - următorul »

milu56

Citat din: romikele din Noiembrie 13, 2011, 08:04:09 PM
E corect ce ai auzit!
Daca se foloseste fund cu pivnita, se monteaza un gratar la 2 cm sub nivelul ramelor...
E nevoie de spatiu mai ales primavara ca albina sa aibe unde cladi mai ales pentru trantori altfel strica ramele cu celule de albine si intra in frigurile roitului.

bee_lover

Eu am cel putin 20 de lazi cu distanta intre rame si fund  de cel putin 7 cm si nu am avut alungiri sub rame, albinele intra in stup si urca pe peretele frontal.
Ps: am stupi cu fund plin.  :hi:

Alutus

Si eu am o asemenea situatie  si daca nu le ofer spatiu in partea superioara se extind in jos.
Sa nu uiti Darie!

mape 48-petru manea

dupa cat cunosc eu ,nu trebuie oferit spatiu excedentar in interiorul stupilor
distantele optime sunt :
-  intre sipca de jos a ramei si fund plin ,plasa sau pivnita cu gratie --2 cm
- intre sipca laterala si corp 0,8 cm
- intre sipca superioara si podisor (folie )- 0,5-o,8 cm
orice distanta mai mare duce la construirea de fagurasi si va fi mai greu de curatat
mai bine folosim o rama goala unde vor consruifafure si matca va depune puiet de trantor si nu vor mai strica faguri
buni pt.trantori  :hi:

bee_lover

Citat din: Alutus din Noiembrie 14, 2011, 10:35:40 AM
Si eu am o asemenea situatie  si daca nu le ofer spatiu in partea superioara se extind in jos.
e normal daca nu le oferim spatiu, de aceea trebuie sa aibe spatiu in sus si la timp, iar pentru asta caturile de 1/2 de 145 cm care le folosesc sunt perfecte, nu e mult un cat adaugat odata.

milu56

Citat din: bee_lover din Noiembrie 14, 2011, 10:15:20 AM
Eu am cel putin 20 de lazi cu distanta intre rame si fund  de cel putin 7 cm si nu am avut alungiri sub rame, albinele intra in stup si urca pe peretele frontal.
Ps: am stupi cu fund plin.  :hi:

Da si eu am vreo 30 tot cu fundul plin si dintro greseala de fabricatie golu e de 6 cm.dar primavara fac faguri unde matca depune oua si fac trantori.Deci normal este sa nu fie mai mult de 2 cm.Am si stupi mai multi cu distanta de 16 mm.si sunt multumit niciodata nu mi sa intamplat sa se astupe urdinisul cu rumegus de ceara dar primavara le pun un corp cu rama de 1/2 cu 2 rame goale(rama claditoare) la centru unde construiesc fagurii de trantor o metoda care o vad buna primavata cand au nevoie de caldura pt.cresterea puietului.

JohnSpatari

As vrea sa stiu,gratia Haneman se pune pur si simplu pe rame sau trebuie de facut rama speciala pentru ea,si care este mai buna de metal sau plastic?

stefan1

  S-a mai discutat pe forum despre asta. De ex aici:
  http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=2136.msg69921#msg69921

  Intrebi daca sunt mai bune cele din plastic sau cele metalice. Eu zic ca sunt mai bune cele metalice, dar trebuie sa fie foarte bine executate, altfel pot rani albinele. Si cele din plastic sunt de mai multe calitati si parca cele mai noi sunt tot mai proaste.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

milu56


teoalbina

#159
Salutam pe toata lumea! Am in intentie sa experimentez un nou tip de stup care, mi se pare cel mai adaptat stilului de lucru pe care doresc sa-l practic de acum incolo. Este vorba de un fel de ME micsorat, pe 6 rame de 1/2 x 6 corpuri = echivalentul a 18 rame stas. Care ar fi avantajele, cel putin teoretice?!

  • ridicarea foarte usoara a corpurilor;
  • posibilitatea folosirii tehnicilor utilizate la ME (gen izgonitoare, corpuri de rezerva, inversarea corpurilor etc.)
  • utilizarea mai eficienta a spatiului pe orizontala, in cazul folosirii unui singur rand de stupi pe mijlocul de transport (intentionez sa-mi confectionez o remorca cu platforme demontabile)
  • posibilitatea adaugarii de corpuri in cazul unor culesuri de mare intensitate
  • etc.
A incercat cineva aceasta combinatie? Ceva de genul pozei de mai jos dar cu 6 corpuri, pe rame de magazin si cu urdinisul situat pe latura mai ingusta... ?

bucovineanu

Nu inteleg eu bine, dar in poza vad un corp pe 12 rame. Corpuri de 8 rame stiu ca au inceput sa se foloseasca in ultimii ani, mai ales in SUA. Atat cele pe 6 rame, cat si pe 8, e obligatoriu sa fie fixate pe paleti, altfel nu au stabilitate. Oare nu e prea ingust pe numai 6 rame? Doua sunt marginase si pentru puiet raman doar 4.

mape 48-petru manea

am un stup ME cu 8 rame pe cat
am mers in vara pe doua corpuri--prea putin --a roit ,dar tot am recoltat 25 kg miere
la vara voi merge pe 3 corpuri
acum ierneaza pe doua corpuri  a cate 8 rame pe corp

teoalbina

In poza sunt 2 corpuri cu 12 ramute (1 ramuta = jumatate dintr-o rama de cuib de 1/2), din cele folosite la nucleele de imperechere matci. Am folosit din acestea doar pentru furnizare de material biologic pentru nucleele de imperechere si nu am avut probleme cu limitarea pontei. M-am gandit si la o varianta in care sa folosesc 3 corpuri cu astfel de ramute (1/4 din rama stas) pentru cuib si 3 corpuri cu rame de magazin pentru stransura. Avand in vedere ca spatiul este limitat, nu vad de ce e musai ca marginasele sa ramana fara puiet! Pe de alta parte, cuibul va fi limitat in principiu la 3 corpuri si, chiar si in varianta in care ramele marginase ar ramane fara puiet, tot mai ramane echivalentul a 6 rame stas, adica 12 rame de magazin sau 24 ramute tip nucleu mini+ pentru ponta matcii. Iar dupa un timp, cand in stupi exista suficienta albina, chiar este indicat sa nu ai puiet prea mult, scopul final fiind de fapt marirea productiei de miere. Dar, repet, inca nu am experimentat aceasta varianta ca stupi de productie. In privinta stabilitatii, avand in vedere faptul ca stupii pe 6 corpuri x 6 rame vor fi situati pe o platforma special amenajata, nu vad de ce nu ar avea stabilitate, daca vor fi bine impachetati si ancorati!  Intrebarea ramane in continuare: a folosit cineva pana acum asa ceva?

bucovineanu

Daca se ancoreaza pe platforme e OK. Rezultatele se pot afla numai incercand. Totusi inclin sa cred ca 8 rame ar fi mai potrivit. E numarul de faguri pe care il construieste familia de albine in scorbura.

Adrian Roman

Citat din: bucovineanu din Decembrie 16, 2011, 02:52:47 PM
  Totusi inclin sa cred ca 8 rame ar fi mai potrivit. E numarul de faguri pe care il construieste familia de albine in scorbura.
Asta e si idea urmarita de TEOALBINA-crearea coditiei din natura. A propos de 8 rame, am un amic apicultor pasionat, care a trecut la 8 rame cu mai multe familii, si le-a cam cules din pom... Motivatia era aceasi.