Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => STUPI => Subiect creat de: D006 din Ianuarie 20, 2008, 10:49:26 PM

Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Ianuarie 20, 2008, 10:49:26 PM
Dlor,
Fara pretentia si intentia de a testa pe nici unul dintre dv si ptr a avea totusi un capat de discutie puteti sa-mi spuneti care credeti ca este stupul(tipul de stup) cu care se lucreaza cel mai greu si in 2-3 cuvinte o mica motivatie. Repet, nu-i testare ci doar un capat de discutie.
Cu stima
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: valter din Ianuarie 20, 2008, 11:18:03 PM
Oare dupa 11 ani de vertical ma m-ai poate cineva intoarce la sicriele de 20 sau 24 de rame pe orizontala.
-coloana s-a covoiat atunci cand ridicai 90-100 kg. de lemn, miere si albina, acum la vertical platim specialistii in inc-descarcat;
-trierea fagurilor de extras si extractia ramelor 1/1 dura cate 30-40 min de lada, azi la vertical dureaza 3min recoltatul si 10 min extrasul.
De curand un tovaras de pe stuparitul a postat o combina de extras miere, asta insemnand 24 rame 1/1 si 48 1/2 anul asta o pun de un proiect ptr imbunatatirea cond. de extractie.
La cat de mult i-mi doream sa te vad scriind, te urmaresc cu drag.
Sa auzim de bine.
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Ianuarie 21, 2008, 12:08:07 AM
valter, sa inteleg ca lucrul cu stupul orizontal ti se pare cel cu care se lucreaza cel mai greu?
Ps. Crede-ma ca placerea este reciproca. Daca Bunul Dzeu im va ajuta, la sfirsitul lunii august voi merge in delta la pescuit. Se spune ca daca nu mergi in delta macar odata in viata nu esti pescar, nu vreau sa pierd prilejul. Asa ca ai putine sanse sa scapi sa nu te calc ptr o zi, sa vorbim despre albine, despre noi si cite si mai cite.sa nu crezi ca daca esti la Piatra nu te gasesc, cunosc piatra de la Ciresica, la terasa Gospodinelor sau la savinesti...Cunosc. Asa ca FII VIGILENT!
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 21, 2008, 12:41:32 AM
Cand am inceput apicultura,acum 28 de ani, am inceput cu stupi orizontali. Dupa primii 8 stupi orizontali am trecut la stupul vertical cu 12 rame si magazie cu acelasi numar de rame. In ultimii 7 ani am trecut la stupul multietajat cu 10 rame, din acestia avind mai mult de jumatate din totalul de 70. Folosesc un singur model de rama pentru toate modelele de stupi, o rama intre 1/1 si 3/4
cu inaltimea de 26cm. Facand numai stuparit stationar, consider folosirea unui singur model de rama un avantaj. Folosesc deasemenea gratii Haneman.
In urma experintei acumulate, consider orice model de stup vertical superior celui orizontal.
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: valter din Ianuarie 21, 2008, 01:45:33 AM
Ah ce-mi plac asa amenintari.
In luna august ma aflu de aproximativ 10ani pe malul Dunarii intr-o zona ideala pentru pregatirea anului apicol urmator cat si al capturilor de somn, crap si salau.
Cum in delta anul 2007 a fost slab datator de capturi sper ca in 2008 sa-si schimbe solunarele corespunzator prezentei dumitale in locatia propusa.
Eu nadesc la crap si caras din 5 august nu mai putin de 2-3 locuri unde-mi invit prietenii, amicii, drept pentru care te provoc cu multa plecere.
Da Doamne bine.
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Ianuarie 25, 2008, 03:09:44 AM
Sunt incepator. e valabil ca o bine sa pornesc de la orizontali?
Si cu cati imi recomandati?
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: crombra din Ianuarie 25, 2008, 03:52:32 AM
Eu am inceput cu cinci stpi orizontali pe 18 rame. eu zic ca e un numar rezonabil si poti sa sesizezi diferentele de comportament dintre ei.
Eu am avut si cu tendinte puternice de roire ,unul schimba linistit regina, unul propoliza mai intens si aducea mai mult polen si unul cladea foile aproape perfect. de aici am tras invataminte.
Daca incepi cu unul sau doi si ai nesansa sa-ti moara te descurajezi, asa cu mai multi te mobilizezi sa iti refaci avutia. Eu cel putin asa am facut.
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: kiloz din Ianuarie 25, 2008, 04:08:41 AM
mishu cu  alegerea tipului de stup este o problema
-deobicei ramai la tipul cu care ai pornit fiind trecerea de la un tip la altul foarte greu -primul motiv fiind :-obisnuinta
                           -ai un anumit tip de stup ,formez un stil de lucru pt sistemul respectiv
                           -daca faci schimb de sistem trebuie schimbat si mentalitatea de gindire ,parca cind incepi lucrul nimica nu se mai potriveste ce ai invatat inainte
- niste sfaturi sau pareri personale:
                -  trebuie sa hotaresti   din timp ca vrei sa ai un hoby sau te gindesti            la mai mult
                -in apropierea ta ce tipuri sint raspindite ,mergi si te uiti la toate modele
                -nu intrebi pe nimeni si alegi o varianta
                -cam toti sintem cu parerea ca modelul folosit de el este cel mai bun
-daca vrei sa ai peste 30 de familii eu iti recomand numai stupul multietajat  cu                     rama de dimensiuni reduse [mer]
-dupa parerea mea tipul stupului de viitor :razz:
-daca te intereseaza pot sati trimit schitele
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: bee_lover din Ianuarie 25, 2008, 04:13:21 AM
Dle. mishu si eu am inceput anul trecut.Se zice ca e mai usor cu orizontalul dar eu zic ca totusi sa incepeti pe vertical.Odata ce va obisnuiti cu un tip e greu sa invatati alt tip si se zice ca verticalul e cel mai raspandit si cel mai bun dupa ME. Tehnici de lucru si ajutor o sa gasiti din belsug aici si pe celalalt forum care e SERIOS,adresa acestuia e www.stuparitul.3xforum.ro (http://www.stuparitul.3xforum.ro/) .
          Numa bine.
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Ianuarie 25, 2008, 02:26:49 PM
Multumesc pentru sfaturi!
La noi in zona (SV) sunt majoritatea orizontali. numai cine are un numar mare de familii are ME. probabil ca pentru inceput albinele o sa reprezinte un hobii, meseria de baza e alta (prof). nu risc prea mult daca investesc in 5 stupi?
Sa caut cutii noi sau pot lua si vechi?
a cumparat cineva de pe www.apinatura.ro (http://www.apinatura.ro/) ? Par sa aiba preturi rezonabile la accesorii.
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: maximus din Ianuarie 25, 2008, 03:40:34 PM
stupul cu care se lucreaza cel mai greu si care este total inflexibil si neprofesionist este layensul.am vazut tot la un batran cum lucreaza,si din nou il dezaprob. :zzz:
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: bee_lover din Ianuarie 25, 2008, 05:11:34 PM
La ustensile merg preturile da la stupi e mare.
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Ianuarie 25, 2008, 08:44:38 PM
Dle mishu,
Kiloz, mare dreptate are in ce spune.Decizia pe ce tip de stup vrei sa lucrezi o iei in fct de ce vrei sa faci: hobist, sa completezi veniturile sau sa fii in vasnic comercial cu 150,200... de stupi. Depinde de zona melifera care in ultimul timp este schimbatoare etc. Incearca sa te hotarasti ce vrei sa faci.
Cu stima
Titlu: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Ianuarie 26, 2008, 10:59:53 PM
Dlor,
dragos 2006, lulachy, v-as propune sa mutam discutia de la intretinere la stupi nu de alta dar poate avem mai mult de discutat. trag nadejde ca sinteti de acord.
Dle dragos,"numai cu cutii de volum mare si pline de albine faci productie . O familie puternica face cat 5 familii mici - medii."Mentionez ca discut numai din citit si nu am folosit inca acest (e)tipuri de stupi.Insa ce am folosit este ME redus (anul trect invatat fiind de lulache). Din carti pot sa-ti spun si la MER ca la o putere relativ egala stupul MER s-a comportat mai bine. Parerea dumitale.
Cu stima
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: razvanconstantin din Iulie 09, 2010, 09:58:48 AM
Domnilor, subiectul cu tipul de stupi l-am mai intalnit pe acest forum si pe o parte din dvs v-am vazut cred eu si pe acolo .
Va propun sa facem un pic de ordine incercand o clasificare a stupilor pentru a usura alegerea celor care s-au apucat de apicultura de curand sau pt cei ca intentioneaza xsa cocheteze cu aceasta.
Din punct de vedere constructiv in Romania se folosesc 3 mari categorii de stupi :
1. Stupi ORIZONTALI
2. Stupi VERTICALI cu magazii
3 Stupi MULTI ETAJATI ( ME)

1. Stupii orizontali sunt traditionali in gospodariile rurale unde gospodarul nu are timp pt "bibilit" stupii asa ca prefera sa foloseasca acest tip de stupi in care poate sa bage rame multe si sa lase totul in grija lui Dumnezeu. In toamna stoarce ce are de stors si cu atsa , basta . Asteapta un an s ao ia de la capat.
Acestia sunt stupi pentru cules stationar
Avantaj : Ingrijire minima
Dezavantaj : Miere de calitate medie sau chiar slaba deoarece nu are sa scoata miere pe sorturi si de multe ori mai scapa si matca si oua intre ramele de miere

2. Stupii verticali cu magazii folosesc rame Dadant de 1/1 in cuib si dupa alegere de 1/2 sau 3/4 in magazii.
Numarul de rame traditional este de 10 rame pe corp dar am vazut stupi cu 11, 12 sau chiar 13 rame pe corp functie de cat de tare are spatele ( a se citi cat este de potent ) stapanul lor .
Sunt stupi care se folosesc atat in cules stationar cat si in pastoral
Eu cred ca folosirea de rame 3/4 se justifica numai in cazul in careavem culesuri deosebit de puternice care sa permita capacirea completa a magaziei 1 .
Dar ce faci daca cer si magazia 2 pentru ca este putin probabil cel putin la salcam 1 sa ai cules cu miere capacite pe 2 magazii de 3/4 ?
Ii pui o magazie de 1/2 ?  Nu renteaza ca trebuie sa manipulezi 3 tipuri de rame si devine deranjant .
Din acest motiv cred ca folosirea magaziilor de 1/2 este de preferat dar atunci cand pleci in pastoral ar trebui sa ai pentru fiecare stup minim 2 magazii iar de preferat chiar 3 .
In acest fel si storsul se face mai usor.

3. Stupii ME sunt o categorie de stupi care a fost intens promovata in Romania in anii ' 80
Avantajul ca lucreaza cu o singura marime de rama , ca se lucreaza cu CORPUL , nu cu RAMA .
Dezavantajul La cuib 1 corp  este insuficient, 2 corpuri este un spatiu prea mare
La magazii vezi ce am scris despre corpurile de 3/4 in verticali

Tot in categoria ME poate fi incadrat stupul FARAR cunoscut mai putin in Romanai , folosit de unii stupari din vestul tarii si folosit intens in Ungaria si in alte tari din peninsula Balcanica.
Se bazeaza pe rama de 1/2 . Cuibul are 2 corpuri de cate 10 rame de 1/2 .
Am vorbit de acest tip de stup aici http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=131.0
asa ca nu cred ca este necesar sa ma repet.
Sper ca am reusit cata de cat sa fac lumina in aceasta problema si daca si dumneavoastra o sa participati la discutie sunt convins ca toata lumea are sa fie in castig
cu stima
razvan

A
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: stefan1 din Iulie 10, 2010, 01:59:15 AM
  As mai releva cateva avantaje si dezavantaje ale stupului orizontal.
  Dimensiunile lazii pot varia. Cele mai intalnite sunt lazile de 16, 18 sau 22 de rame.
  Lada se poate folosi si la pastoral, in varianta cu pat cald si cu tehnici de folosire care s-au mai discutat. De ex spaniolii folosesc mai des la pastoral stupii orizontali (de obicei in varianta Layens).
  Un avantaj al lor este ca se pot obtine rame de miere din sortul cel mai favorabil, de obicei salcam, care sa fie utilizate pentru iernare. In zonele cu ierni lungi si culesuri tarzii de mana, 2-3 rame de miere de mai/stup pentru iernare sunt foarte indicate. De asemenea la formarea roilor artificiali, se pot lua rame fara a afecta drastic cuibul stupului-mama.
  De obicei acest tip de stup este fara cat, dar asta nu-i impiedica pe unii stupari sa le aplice si caturi, fie la stationar fie la varianta de pavilion. Eu le aplic la stupii orizontali pe 18 rame, in stationar, cat de 12 rame, uneori chiar doua caturi. Nu e obligatoriu sa umpli jos lada, se poate sa fie si numai 14-16 rame in cuib.
  Un dezavantaj al acestei lazi este ca matca poate intinde puietul pe 10 sau chiar 13-14 rame. Asta ar impiedica sa dai la extractie faguri care au puiet, daca vrei sa cauti matca ai de controlat mai multi faguri, extragi de ex miere de salcam din faguri in care a fost crescut puiet si coloreaza mierea. Se poate folosi insa diafragma cu gratie Hanneman, care iti permite sa reglezi cuibul matcii la cate rame vrei, chiar sa reduci acest cuib la culesurile mari, ca sa eliberezi mai multa albina pentru cules.
  Un avantaj nu de neglijat este accesul la cuib fara a fi nevoit sa ridici caturile. Pentru incepatori, care chiar au nevoie sa se familiarizeze cu viata si activitatea intr-un stup, care de obicei viziteaza mai des familiile de albine, este indicat un astfel de stup. Eu nu as zice ca acesti stupi sunt pentru cei care nu au timp de controlat, ba chiar necesita mai mult timp, deoarece se lucreaza cu rama. De asemenea roirea este mai frecventa la astfel de familii, pentru multietajati cunoscandu-se tehnica de rotire a corpurilor, obligand albina la reorganizari si mai diminuand pornirile de roire.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: razvanconstantin din Iulie 10, 2010, 07:18:39 AM
Domnule Stefan,
Aveti dreptate  spunand ca in cazul in care VREI si AI TIMP  sa te ocupi de stupi, orizontalul ocupa mai mult .
De asemenea aveti dreptate cand spuneti ca UNII apicultori aplica magazii la stupul orizontal . Chiar eu am vazut stupii unui apicultor cu FOATRE MULTA EXPERIENTA  si CUNOSTINTE apicole care foloseste stupi orizontali de 18 rame cu magazii de 1/2 .
Dar astea sunt EXCEPTII asa cum exceptii sunt stupii construiti de X sau Z care a descoperit ca in conditiile specifice lui cea mai buna RAMA este o rama cu masuri atipice.
In apicultura stationara, daca ai un orizontal de 16 - 24 rame NU MAI AI NEVOIE de magazii.
Daca extragi miere din rame ouate nu poti sa spui ca acea miere este de CALITATE.
Daca merzi in pastoral cu orizontalii si le pui magazii vei avea de luptat la incarcat si descarcat.

In Germania sau Austria o stupina profesionista are 1000 - 3000 familii. In Romania inainte de ' 89 numarai pe degete apicultorii cu peste 100 de stupi. Acum au aparut stupine cu 700 - 1000 de familii.
Hai sa incercam sa gandim PROFESIONIST sau pentru PROFESIONISTI.
Sa dam sfaturi care sa faca posibil ca pe VIITOR , tinerii apicultori care intra si cauta pe aici sfaturii sa poata ajunge la peste 1000 de stupi.
Ori la asemenea numere nu ajungi cu orizontali.
Cu stima
razvan

Eu am incercat sa
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 10, 2010, 08:09:00 AM
  In Austria sigur nu exista stupina de dimensiunea 1000 - 3000 de familii , iar in Germania daca exista sunt doar cateva . Nu uita ca cele doua tari NU sunt producatori consacrati de miere , ei se scupa mai mult cu comertul si consumul mierii  :wink:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Iulie 10, 2010, 11:08:10 PM
Citat din: valter din Ianuarie 21, 2008, 01:45:33 AM
Ah ce-mi plac asa amenintari.
In luna august ma aflu de aproximativ 10ani pe malul Dunarii intr-o zona ideala pentru pregatirea anului apicol urmator cat si al capturilor de somn, crap si salau.
Cum in delta anul 2007 a fost slab datator de capturi sper ca in 2008 sa-si schimbe solunarele corespunzator prezentei dumitale in locatia propusa.
Eu nadesc la crap si caras din 5 august nu mai putin de 2-3 locuri unde-mi invit prietenii, amicii, drept pentru care te provoc cu multa plecere.
Da Doamne bine.

valtereeee, cum stai cu apa?
te-a ajuns dunarea?
sa fii sanatos
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 10, 2010, 11:45:45 PM
  Valter e inconjurat de apa si eu trebuie sa ajung joi la el  :nod:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: razvanconstantin din Iulie 10, 2010, 11:53:30 PM
Citat din: dragos2006 din Iulie 10, 2010, 08:09:00 AM
  In Austria sigur nu exista stupina de dimensiunea 1000 - 3000 de familii , iar in Germania daca exista sunt doar cateva . Nu uita ca cele doua tari NU sunt producatori consacrati de miere , ei se scupa mai mult cu comertul si consumul mierii  :wink:

Exista in Bucuresti o familie de apicultori ( oameni tineri) , sot sotie , amandoi absolventi ai liceului Apocol care in perioada liceului si apoi dupa ce au terminat liceul au lucrat in Austria la o stupina . Pe acesti tineri i-am cunoscut acum vreo 5 - 6 ani dupa ce se intorsesera din cele pribegii si am vazut la ei tehnici de care la vremea aceea habar nu aveu multi romani inclusiv folosirea pistolului pneumatic pentru inchegat rame sau pentru confectionat stupi. Tot la ei am vazut pentru prima data o masina PROFESIONISTA de descapacit. Aveau la aceea vreme vreo 350 - 400 familii de albine si de la ei am aflat cun au muncit in Austria si ce inseamna apicultura intensiva.

Dar , daca tu poti sa bagi mana in foc ca in Austria nu exista apicultura sau ca austriecii nu au ferme apicole profesionale nu am sa ma contrazic cu tine pt ca defapt subiectul era o gandire PROFESIONISTA deoarece eu cred ca este singura varianta pentru a fi respectati, si pentru a putea sa ne vindem marfa la valoarea EI .
Din pacate acum , pana si concetatenii nostri ne percep ca pe un fel de pescari care nu stim decat sa spunem povesti .
Si daca ai nostri ne vad asa ce pretentii putem sa avem la straini ?
cu stima
razvan
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: gheco din Iulie 13, 2010, 11:09:17 AM
Ce parere aveti despre tipul de stup prezentat de prof. Ursu de la Bacau?
http://apiardeal.ro/index.php?pagina=stup_ursu
Poate este mai dificil de construit, dar inclin sa cred ca are si avantaje.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: razvanconstantin din Iulie 13, 2010, 05:58:57 PM
Salut,
Ref la stupii "model URSU" am si eu cateva mici precizari:
1. Ideea de a se folosi de "apetenta" lui varroa pt larvele de trantori este veche si des prezentata atat in Manualul Apicultorului diversele editii ( eu am cea mai veche editie din 1986 dar aceea era editia a VI ) cat si in diverse carti scrise de figuri emblematice ale apiculturii noastre. Astfel intr-o carte scris in 1977 si retiparita in 1984 denumita " ALBINELE SI NOI " scrisa de C. ANTONESCU am gasit referire la RAMA CLADITOARE care se refera exact la obtinerea de castiguri suplimentare prin productia de ceara , pastrarea sanatatii albinelor asigurand un spatiu SANATOS de dezvoltare a larvelor si reducerea populatiei de varroa prin oferirea de celule de trantori pentru a "aduna" larvele de varroa in acele celule
Deci ideea nu este noua si nici originala

2. Domnul prof Ursu a inventat un stup de 14 rame + 1 rama pusa perpendicular pe directia celor 14 rame din cuib. Eu cred ca aceasta constructie la cere se adauga placa aceea speciala plus diafragma ingreuneaza foarte mult stupul in sine facandu-l impropriu pentru pastoral . Sa nu uitam ca nu se poate folosi un numar mai mic de 14 rame deoarece nu este suficient pentru ca sa intre rama constructoare de ceara. De asemenea retine-ti ca asta presupune 14 rame de magazie.

Din motive care tin de o dezvoltare judicioasa in cazul practicarii pastoralului eu cred ca acest tip de stup nu este viabil .
Se intelege ca fiecare foloseste ce crede el si va rog sa ma credeti ca daca am scris cele de mai sus nu am facut-o pentru a intra in polemica cu cineva . Dar mi-am adus aminte cum eram eu la inceputul , inceputurilor cand citeam tot ce-mi cadea in mana ref la apicultura si asi fi fost in stare sa pun in aplicare toate ideiile pe care le gasisem in cautarile mele.
Deci cele scrise sunt pentru apicultorii NOI care nu au experienta si care pot lesne sa cada in "capcana" entuziasmului.
cu stima
razvan
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: gheco din Iulie 13, 2010, 07:22:18 PM
Observatii pertinente.
Cat despre polemica, am speranta ca vom avea cu totii puterea sa consideram tot ce se scrie ca fiind expresie a ceea ce crede fiecare si spune fara rea vointa si in sprijinul celorlalti.
Ideia prof. Ursu este buna pentru stationar si pentru pavilioane.
Cu stima
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: razvanconstantin din Iulie 13, 2010, 11:08:40 PM
Pt ca s- a ridicat aici problema varroa , problema deoasebit de sensibila am sa va spun cate ceva din cele adunate de altii mai experimentati decat mine .
Am sa incep cu Dl ing. Manea patronul firmei HOFIGAL . pentru ceic are nu stiu HOFIGAL este o societate producatoare de produse pt sanatate si frumusete realizate exclusiv din plante medicinale si aromatice .
Printre altele a fost o perioada buna in care a produs pentru Combinatul Apicol produse pentru apicultura pe care institutul le comercializa ca fiind facute de ei. Asta pana s-au certat pentru ca ACA nu si-a respectat obligatiile materiale si asa au disparut niste produse de pe piata , asta fiind insa o alta poveste.
Deci dl Manea mi-a spus ca a reusit sa elimine comlet necesitatea tratamentelor antivarroa in stupina dlui folosind EXCLUSIV plantele aromatice .
Astfel mi-a spus ca la o stupina de 50 familii este suficient sa ai la dispozitie 1 Ha de pamant pe care sa plantezi in sole egale : LEVANTICA, SALVIE si BUSUIOC .
Albinele culegand nectarul de pe aceste sole aduc si uleiurile eterice din componenta lor si astfel a scapat de VARROA.
Precizez ca eu nu am incercat acest lucru deoarece nu am terenul necesar in preajma stupinei, nu sunt dispus sa platesc banii necesari pentru plantarea acelor plante si nu pot sa sustin irigarea terenului in caz de nevoie.
Dl Manea foloseste acele plante pentru produsele HOFIGA .
cu stima,
razvan
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 13, 2010, 11:23:17 PM
   Sunt intru-totul de acord cu Razvan , mai ales in ceea ce priveste stupul "ursu" . Este un stup tipic pentru pavilion si nu merge sa faci pastoral cu stupii varsati. Pentru mine profesorul Ursu ramane un amator in apicultura cu aer de vedeta.
  Cat priveste  treaba cu varooa , important este sa nu intri in contact cu stupini contaminate , eu anul acesta nu am mai facut pastoral departe si nu am mai intrat in contact cu stupini straine , nu mai gasesc varooa pe larvele de trantore plus ca stupii sunt  inconjurati de sute de hectare de faneata.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 13, 2010, 11:49:41 PM
De ani multi de zile se folosesc esente aromatice sub forma de uleiuri pt combaterea varroa.
Solutia cea mai eleganta tot genetic ramane.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: razvanconstantin din Iulie 14, 2010, 06:30:56 AM
Salut,
Exact genetic se pare ca nu este posibil deoarece Varoa si albinele sunt "verisori" si CONTEMPORANI .
Pe romaneste spus acest lucru se trag din aceeasi mare familie si au aceeasi vechime pe scara timpului.
Se pare ca au coexistat in pace pana a intervenit OMUL care din dorinta de mai bine a incercat sa ELIMINE TOTAL varroa.
In aceste conditii a avut loc, explozia demografica la varroa ca un MIJLOC DE APARARE la interventia omului  .
Acest lucru imi readuce aminte de doua proverbe :
1. Rau cu rau , dar mai rau fara rau
2. Mai bine este dusmanul BINELUI .

Din pacate se pare ca noi oamenii distrugem tot ce atingem
cu stima,
razvan
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 14, 2010, 07:48:07 PM
Cam simplist si departe de realitate.
Daca intrebai pe apicultori acum 20 de ani de varroa nu stiau ce limba vorbesti.
Genetic ma refer la specii de albine care au codificat in genele lor eliminarea din stup a larvelor care au oua si puiet de varroa.
Descapacesc larvele si consuma larva in timp ce dau afara din stup puii de varroa in stadiul de dezvoltare.
Hawai a fost si este in carantina apicola pt a nu introduce bolile de pe continente si totusi anul trecut a ajuns si la ei varroa.
De aceea a fost contractat Tom Glenn sa aduca cu el sperma de trantor genetic antivarroa si sa insamanteze 100 de regine virgine dupa care sa revina in 3 luni si sa insamanteze la fel ficele lor si iar si la a treia generatie la fel pt a introduce acest cod genetic pt a combate varroa.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: razvanconstantin din Iulie 14, 2010, 08:53:27 PM
Dupa cum am mai spus , nu am de gand sa intru in contre verbale cu nimeni DAR :

1. GENETIC si CINSTIT  vorbind noi ne impotriveam ORICAROR modificari genetice .
2. In momentul cand omenirea a rezolvat problema TUBERCULOZEi a aparut CANCERUL . Cand au aparut tratamentele impotriva cancerului a apadut SIDA . Cand are sa se rezolve SIDA sa ne pazeasca Dumnezeu ce are sa mai apara.
3. In USA a aparut gandacul negru fata de care varroa este mic copilas
4. unor savanti le place sa -ncerce sa-l imite pe Dumnezeu dar Dumnezeu si / sau Mana Natura au propriu echilibru in ceea ce fac si cand omul isi ia nasul la purtare apare ceva care corecteaza infumurarea oamenilor si le arata unde le este locul
5. Albina si Varroa au cateva milioane de ani de COABITARE IN ECHILIBRU pe care noi oameni am incercat sa-l stricam .

Ma gandesc ca poate ar fi mai folositor sa incercam sa reparam echilibru stricat tot de noi in loc sa marim decalajul.
Doctorii repara cu bisturiu, calai folosesc securea.
Eu cred ca ar fi bine sa fim DOCTORI nu CALAI .

Sper ca intelege toata lumea ca metaforele folosite NU sunt atacuri la vreo persoana ci pur si simplu reprezinta ingrijorarea mea faca de inconstienta unor savanti .
Cu stima,
razvan
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 14, 2010, 09:08:08 PM
Citat din: AndreiRN din Iulie 14, 2010, 07:48:07 PM
Cam simplist si departe de realitate.
Daca intrebai pe apicultori acum 20 de ani de varroa nu stiau ce limba vorbesti.

  Poate daca intreba-i pe stupari din sua dar la noi acum 20 de ani dadeam cu Sineacar in draci la albine.  Slava Domnului ca avem la dispozitie Varachet si Mavrilol si nu  trebuie sa apelam la sperma de trantore.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 14, 2010, 10:07:56 PM
Citat din: razvanconstantin din Iulie 14, 2010, 08:53:27 PM
Dupa cum am mai spus , nu am de gand sa intru in contre verbale cu nimeni DAR :

1. GENETIC si CINSTIT  vorbind noi ne impotriveam ORICAROR modificari genetice .
2. In momentul cand omenirea a rezolvat problema TUBERCULOZEi a aparut CANCERUL . Cand au aparut tratamentele impotriva cancerului a apadut SIDA . Cand are sa se rezolve SIDA sa ne pazeasca Dumnezeu ce are sa mai apara.
3. In USA a aparut gandacul negru fata de care varroa este mic copilas
4. unor savanti le place sa -ncerce sa-l imite pe Dumnezeu dar Dumnezeu si / sau Mana Natura au propriu echilibru in ceea ce fac si cand omul isi ia nasul la purtare apare ceva care corecteaza infumurarea oamenilor si le arata unde le este locul
5. Albina si Varroa au cateva milioane de ani de COABITARE IN ECHILIBRU pe care noi oameni am incercat sa-l stricam .


Te contrazic si hai sa ma justific.
1. Orice organism se modifica genetic natural dupa lupta de supravietuire cu un virus sau orice atacant extern negativ. Noi suntem urmasi supravietuitorilor Gripei Spaniole care a omorat o treime din populatie. Suntem modificati genetic. Protejarea fata de un atacant doar handicapeaza generatia viitoare decat sa o ajute.
2. Da, bolile si virusi evolueaza la fel ca toate organismele vi si se adapteaza sau apar mutati dupa nevoile impuse de natura medicala sau genetica.
3. Da, in Florida si in special in zonele cu umiditate si caldura este problema acestui gandac dar si solutii.
4. Teama de Stiinta si cunostinte noi a existat intotdeauna la cei ce nu inteleg ce se intampla si este normala. Candva pamantul nu era rotund ca picai in cap.
5. Nu este chiar asa cum zici tu. Original a aparut in Asia si de acolo sa raspandit in restul lumi in ultimi 18 - 20 de ani.
http://en.wikipedia.org/wiki/Varroa_destructor
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 14, 2010, 10:09:52 PM
Citat din: dragos2006 din Iulie 14, 2010, 09:08:08 PM
Citat din: AndreiRN din Iulie 14, 2010, 07:48:07 PM
Cam simplist si departe de realitate.
Daca intrebai pe apicultori acum 20 de ani de varroa nu stiau ce limba vorbesti.

  Poate daca intreba-i pe stupari din sua dar la noi acum 20 de ani dadeam cu Sineacar in draci la albine.  Slava Domnului ca avem la dispozitie Varachet si Mavrilol si nu  trebuie sa apelam la sperma de trantore.

Cu astfel de metode doar produceti mutatii de varroa din ce in ce mai rezistente.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 14, 2010, 10:40:34 PM
  Sa-ti raspund cu aceiasi moneda : arata-mi un studiu unde se demonstreaza ca amitrazul produce modificari genetice la varooa !
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 14, 2010, 11:13:35 PM
Citat din: dragos2006 din Iulie 14, 2010, 10:40:34 PM
  Sa-ti raspund cu aceiasi moneda : arata-mi un studiu unde se demonstreaza ca amitrazul produce modificari genetice la varooa !

In 2000 sa observat rezistenta la amitraz la varroa expusa cateva generati.

"We conducted laboratory tests investigating the mortality of mites infesting honey bee colonies in Minnesota after exposure to fluvalinate, amitraz, or coumaphos. Results indicated that these mites were not only resistant to fluvalinate, but also to amitraz"

http://www.apidologie.org/index.php?option=com_article&access=doi&doi=10.1051/apido:2000134&Itemid=129

Si sa tinem minte ca o generatie are 10 - 15 zile.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: razvanconstantin din Iulie 14, 2010, 11:49:39 PM
Citat din: AndreiRN din Iulie 14, 2010, 10:07:56 PM

Te contrazic si hai sa ma justific.
1. Orice organism se modifica genetic natural dupa lupta de supravietuire cu un virus sau orice atacant extern negativ. Noi suntem urmasi supravietuitorilor Gripei Spaniole care a omorat o treime din populatie. Suntem modificati genetic. Protejarea fata de un atacant doar handicapeaza generatia viitoare decat sa o ajute.
2. Da, bolile si virusi evolueaza la fel ca toate organismele vi si se adapteaza sau apar mutati dupa nevoile impuse de natura medicala sau genetica.
3. Da, in Florida si in special in zonele cu umiditate si caldura este problema acestui gandac dar si solutii.
4. Teama de Stiinta si cunostinte noi a existat intotdeauna la cei ce nu inteleg ce se intampla si este normala. Candva pamantul nu era rotund ca picai in cap.
5. Nu este chiar asa cum zici tu. Original a aparut in Asia si de acolo sa raspandit in restul lumi in ultimi 18 - 20 de ani.
http://en.wikipedia.org/wiki/Varroa_destructor

REPET :
Varroa ca si albina au aparut cam in acelasi timp acum cateva milioane de ani . La acel moment ALBINA nu se numea  apis melifera si varroa se numea varroa sau treaba ei cum.
Intre timp a aparut Apis Melifera Melifera si varroa  jacobsoni  ( felicityari pentru citatul din IKIPWDIA dar ai sarit cam repede la Varroa Destructor omitand observarea in 1904 a lui V. jacobsoni .
Iar eu nu discut NUMAI despre observatiile apicultorilor ci si despre descoperirile paleontoligice.

Intarirea organismului in urma atacului unui virus este una, ceea ce stui tu ca este mutatie genetica este alta.
Pai daca tu ai dreptate ar trebui sa existe mutatii genetice la om pentru ca sa poata omora URSII, TIGRII, LEII etc. , lucru care nu s-a intamplat ci omul  a construit PUSCA si asa sa aparat.

3. solutiile pentru acel gandac au fost asa de bune incat s-a dat alerta ca ar fi "emigrat " in Europa

4. Daca ai perceput la mine TEAMA de STIINTA inseamna ca eu nu m-am facut inteles si ca este cazul sa ma culc. Mie nu mi-e teama de stiinta ci de PSEUDO STIINTA si de reprezentantii ei,
cu stima
razvan
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 15, 2010, 12:27:28 AM
Citat din: razvanconstantin din Iulie 14, 2010, 11:49:39 PM
Citat din: AndreiRN din Iulie 14, 2010, 10:07:56 PM

Te contrazic si hai sa ma justific.
1. Orice organism se modifica genetic natural dupa lupta de supravietuire cu un virus sau orice atacant extern negativ. Noi suntem urmasi supravietuitorilor Gripei Spaniole care a omorat o treime din populatie. Suntem modificati genetic. Protejarea fata de un atacant doar handicapeaza generatia viitoare decat sa o ajute.
2. Da, bolile si virusi evolueaza la fel ca toate organismele vi si se adapteaza sau apar mutati dupa nevoile impuse de natura medicala sau genetica.
3. Da, in Florida si in special in zonele cu umiditate si caldura este problema acestui gandac dar si solutii.
4. Teama de Stiinta si cunostinte noi a existat intotdeauna la cei ce nu inteleg ce se intampla si este normala. Candva pamantul nu era rotund ca picai in cap.
5. Nu este chiar asa cum zici tu. Original a aparut in Asia si de acolo sa raspandit in restul lumi in ultimi 18 - 20 de ani.
http://en.wikipedia.org/wiki/Varroa_destructor

REPET :
1. Varroa ca si albina au aparut cam in acelasi timp acum cateva milioane de ani . La acel moment ALBINA nu se numea  apis melifera si varroa se numea varroa sau treaba ei cum.
Intre timp a aparut Apis Melifera Melifera si varroa  jacobsoni  ( felicityari pentru citatul din IKIPWDIA dar ai sarit cam repede la Varroa Destructor omitand observarea in 1904 a lui V. jacobsoni .
2. Intarirea organismului in urma atacului unui virus este una, ceea ce stui tu ca este mutatie genetica este alta.
Pai daca tu ai dreptate ar trebui sa existe mutatii genetice la om pentru ca sa poata omora URSII, TIGRII, LEII etc. , lucru care nu s-a intamplat ci omul  a construit PUSCA si asa sa aparat.
3. solutiile pentru acel gandac au fost asa de bune incat s-a dat alerta ca ar fi "emigrat " in Europa
4. Daca ai perceput la mine TEAMA de STIINTA inseamna ca eu nu m-am facut inteles si ca este cazul sa ma culc. Mie nu mi-e teama de stiinta ci de PSEUDO STIINTA si de reprezentantii ei,
1. Albina de atunci varroa de atunci nu sunt cele de azi. Daca ai putea da un link ar fi si mai educativ. Si da, discutia este vespre varroa de azi care face probleme apicultorilor. Eu nu am trait in 1904.
2. Este de fapt o mutatie genetica cea care supravietuieste selectiei naturale si nicidecum o intarire a organismului. Si da, omul a suferit o mutatie genetica majora cand a trecut de la ciomag cu piatra in capat la pusca pt a deveni superior ursului si leului si ....
3. Pai emigrarea este la moda acuma cu economia mondiala.
4. Vise placute.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 15, 2010, 05:14:33 AM
Citat din: AndreiRN din Iulie 14, 2010, 11:13:35 PM
Citat din: dragos2006 din Iulie 14, 2010, 10:40:34 PM
  Sa-ti raspund cu aceiasi moneda : arata-mi un studiu unde se demonstreaza ca amitrazul produce modificari genetice la varooa !

In 2000 sa observat rezistenta la amitraz la varroa expusa cateva generati.
"We conducted laboratory tests investigating the mortality of mites infesting honey bee colonies in Minnesota after exposure to fluvalinate, amitraz, or coumaphos. Results indicated that these mites were not only resistant to fluvalinate, but also to amitraz"

http://www.apidologie.org/index.php?option=com_article&access=doi&doi=10.1051/apido:2000134&Itemid=129

Si sa tinem minte ca o generatie are 10 - 15 zile.
Curios ca in Romania parazitul nu a devenit rezistent ... au trecut 10 ( zece) ani de cand a fost scris respectivul articol , rastimp in care septelul de stupi de la noi  a crescut iar americanii se vaita de CCD..



Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 15, 2010, 07:30:44 AM
Pe baza carui studiu te bazezi cand afirmi ca varroa nu a capatat rezistenta la acest medicament?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: stefan1 din Iulie 16, 2010, 01:40:50 AM
Citat din: razvanconstantin din Iulie 14, 2010, 06:30:56 AM
Salut,
Exact genetic se pare ca nu este posibil deoarece Varoa si albinele sunt "verisori" si CONTEMPORANI .
Pe romaneste spus acest lucru se trag din aceeasi mare familie si au aceeasi vechime pe scara timpului.
Se pare ca au coexistat in pace pana a intervenit OMUL care din dorinta de mai bine a incercat sa ELIMINE TOTAL varroa.
In aceste conditii a avut loc, explozia demografica la varroa ca un MIJLOC DE APARARE la interventia omului  .
Acest lucru imi readuce aminte de doua proverbe :
1. Rau cu rau , dar mai rau fara rau
2. Mai bine este dusmanul BINELUI .

Din pacate se pare ca noi oamenii distrugem tot ce atingem
cu stima,
razvan



   Din cate stiu eu, parazitul Varroa nu a coexistat cu Apis Mellifera decat de putina vreme. E adevarat ca a parazitat albina asiatica, adica Apis Cerana ca si albina uriasa Apis Dorsata si albina pitica Apis Florea. Toate acestea au dezvoltat un sistem de aparare si coabitare cu Varroa, fata de albina europeana care este aproape descoperita fata de acest parazit. S-au cautat rase de albine care sa tina sub control inmultirea parazitului, dar rezultatele inca sunt slabe. In America se experimenteaza cu o rasa de albine adusa din Extremul Orient al Rusiei, din peninsula Primorsk (invecinata cu China, Coreea de Nord si Marea Japoniei).Acea provincie, Jumatate cat Romania, cu Vladivostok  ca principal oras, a intrat tarziu in posesia Rusiei, prin 1858 (inainte apartinea Chinei). Cam dupa aceasta perioada s-a populat mai tare regiunea si a ajuns si albina europeana in acea zona (granita naturala de separare intre albina europeana si Apis cerana este undeva in zona Afganistan-Pakistan, si mai in est albina europeana s-a introdus numai in ultimele 1-200 de ani). In zonele de contact intre albina europeana si cea asiatica s-a produs infestarea si a albinei europene cu Varroa. In zonele unde aceasta infestare a fost mai de multa vreme (100-150 de ani si nu mai mult), albina europeana a dezvoltat, totusi o forma de limitare a infestarii. Un cercetator american a studiat rasele de albine locale care au capatat o rezistenta la varroa si au ales aceasta albina din zona Primorsk ca cea mai rezistenta. In cateva centre din SUA s-a continuat munca de selectare si s-au creat rase hibride cu ceva rezistenta la Varroa. Aceasta albina de Primorsk rezista mai bine la Varroa, dar are minusuri in alte privinte. Dezvolta familii mai mici decat resele obisnuite de Apis Mellifera, matcile sunt mai putin prolifice si in consecinta si productiile de miere sunt mai mici. Si rezistenta la alte boli este mai mica decat la alte rase. Eu am prezentat parca niste grafice cu caracteristicile comparate la cateva rase. Si asta e un subiect vast.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: stefan1 din Iulie 16, 2010, 01:51:26 AM
  Ca sa nu amestec si mai mult subiectele, o sa continui despre Varroa la "Daunatori".
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 18, 2010, 10:15:40 AM
  E o nastrusnicie  de stup , bun eventual pentru novici  :rotfl: , unde ati vazut voi in natura un roi care construeste faguri perpendiculari ??? :uimit:
  Stupul merge doar in pavilion , deci in apicultura profesionista nu-si are locul .
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Iulie 18, 2010, 01:12:07 PM
Citat din: razvanconstantin din Iulie 13, 2010, 05:58:57 PM
Salut,
Ref la stupii "model URSU" am si eu cateva mici precizari:
1. Ideea de a se folosi de "apetenta" lui varroa pt larvele de trantori este veche si des prezentata atat in Manualul Apicultorului diversele editii ( eu am cea mai veche editie din 1986 dar aceea era editia a VI ) cat si in diverse carti scrise de figuri emblematice ale apiculturii noastre. Astfel intr-o carte scris in 1977 si retiparita in 1984 denumita " ALBINELE SI NOI " scrisa de C. ANTONESCU am gasit referire la RAMA CLADITOARE care se refera exact la obtinerea de castiguri suplimentare prin productia de ceara , pastrarea sanatatii albinelor asigurand un spatiu SANATOS de dezvoltare a larvelor si reducerea populatiei de varroa prin oferirea de celule de trantori pentru a "aduna" larvele de varroa in acele celule
Deci ideea nu este noua si nici originala

2. Domnul prof Ursu a inventat un stup de 14 rame + 1 rama pusa perpendicular pe directia celor 14 rame din cuib. Eu cred ca aceasta constructie la cere se adauga placa aceea speciala plus diafragma ingreuneaza foarte mult stupul in sine facandu-l impropriu pentru pastoral . Sa nu uitam ca nu se poate folosi un numar mai mic de 14 rame deoarece nu este suficient pentru ca sa intre rama constructoare de ceara. De asemenea retine-ti ca asta presupune 14 rame de magazie.

Din motive care tin de o dezvoltare judicioasa in cazul practicarii pastoralului eu cred ca acest tip de stup nu este viabil .
Se intelege ca fiecare foloseste ce crede el si va rog sa ma credeti ca daca am scris cele de mai sus nu am facut-o pentru a intra in polemica cu cineva . Dar mi-am adus aminte cum eram eu la inceputul , inceputurilor cand citeam tot ce-mi cadea in mana ref la apicultura si asi fi fost in stare sa pun in aplicare toate ideiile pe care le gasisem in cautarile mele.
Deci cele scrise sunt pentru apicultorii NOI care nu au experienta si care pot lesne sa cada in "capcana" entuziasmului.
cu stima
razvan

Domnule Razvan,

Eu sunt Cristi, baiatul prof. Ioan Ursu. Il ajut pe tata pe partea online pentru ca el nu are deloc timp de Inernet si se descurca mai greu.  Eu nu sunt stupar, dar crescand pe langa un stupar cu experienta cum e el, am prins si eu din zbor destul de multe.  Acum incerc sa vorbesc in numele tatalui meu, dar va rog sa ma scuzati daca mai fac si greseli.

Am gasit aceste discutii pe aest forum si va asigur ca nu sunteti singurul care a inteles gresit anumite aspecte ale noului stup. As dori pe scurt sa incercam sa le lamurim:

1. Tata nu spune nicaieri ca a inventat roata("apetenta" lui varroa pt larvele de trantori) :). El spune ca rodul celor peste 30 de ani de apicultura este acest stup cu avantaje foarte mari. Acest stup exploateaza in mod OPTIM idea clasica precum ca varroa prefera larvele de trantori. Rama oarba de la marginea stupului reprezinta vechea metoda de lucru. Rama oarba care strabate cuibul de albine, aflata intr-un buzunar atasat familiei reprezinta noua abordare si asta este cat sepoate de originala.  Veti spune: Ei si? Mare branza. Va spun ca aceasta mica si aparent nesemnificativa schimbare, are consecinte si avantaje nebanuite.

Toti stuparii cu experienta stiu ca rama oarba este o sabie cu 2 taisuri. Daca e tinuta din scurt ajuta la controlul eficient al varroa, dar daca nu se intervine la timp, devine o sursa MARE de infectie cu varroa. E ca o bomba cu ceas daca vreti. Daca "explodeaza", ai incurcat-o.

Cu vechiul concept, rama oarba la periferia familiei,  atunci cand avem si un cat dasupra si suntem in productie, inteventia la rama oarba este mult ingreunata(riscul de "explozie" este MARE) si se produce cu un mare disconfort pentru albine.  Fiecare interventie a apicultorului in stup, este un IMENS cataclism pentru albinute. In noul concept, nu e nevoie sa se ridice cat-ul. Totul se face cu o interventie minima si eficienta. Exista foarte multe avantaje ale acestui nou tip de stup si daca se doreste a-l vedea la lucru, aveti aici urmatoarea prezentare insotita de filmulete:

http://apicultura-online.blogspot.com/p/noul-stup-bio.html

2. Stupul gol este cat se poate de usor, dar asa cum spuneti, are nevoie de 14 rame plus cat. Cand e plin cu albina si miere, este probabil destul de geu. El se preteaza in mod SPECIAl lucrului cu stupi varsati, insa probabil ca stuparul are nevoie de un moto stivuitor sau alt dispozitiv ca sa-l ajute. Daca in ziua de azi exista stupari cu foarte multi stupi varsati si care nu au mecanisme de transport si ridicat mai eficiente, e problema lor sau mai bine spus, coloana lor. Din cate stiu eu, in exterior stuparii folosesc dispozitive care usoreaza manevrarea stupilor. In acest context, problema greutatii este eliminata.

Dimensiune aceasta de 14 rame + cat 3 sferturi, asigura suficient de mult spatiu stupului, ca familia respectiva sa nu se gandeasca sa roiasca prea devreme ;)  Secretul pentru o eficienta mare a acestui stup consta in folosirea si exploatarea unei Regine tinere si viguroase. O regina slaba nu va face fata cu succes.
De acceea, acest stup e prevazut cu o cresa proprie. Aceasta idee este ORIGINALA. In loc sa ai stupi dedicati cresei de albine, noul stup are si cresa atasata in buzunarasul proiectat.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Iulie 18, 2010, 01:38:09 PM
Citat din: dragos2006 din Iulie 13, 2010, 11:23:17 PM
   Sunt intru-totul de acord cu Razvan , mai ales in ceea ce priveste stupul "ursu" . Este un stup tipic pentru pavilion si nu merge sa faci pastoral cu stupii varsati. Pentru mine profesorul Ursu ramane un amator in apicultura cu aer de vedeta.
  Cat priveste  treaba cu varooa , important este sa nu intri in contact cu stupini contaminate , eu anul acesta nu am mai facut pastoral departe si nu am mai intrat in contact cu stupini straine , nu mai gasesc varooa pe larvele de trantore plus ca stupii sunt  inconjurati de sute de hectare de faneata.

Eu sunt Cristi, baiatul domnului prof Ursu. Tata nu are timp si nici nu cunoaste prea multe despre Internet, etc asa ca eu il reprezint in spatiul online si ma ocup de absolut tot ce tine de IT. Am vazut si postarile dumneavoastra refeiritoare la idei noi. Exista o vorba: Clasic Romanesc. - Dumneavoastra sunteti un exponat de cinste.

Acum vorbesc in numele MEU si va pot spune urmatoarele:

Sunt contrariat de faptul ca vi se permite pe acest forum sa aruncati cu noroi si sa va dati mare apicultor. Stilul dumneavoastra de exprimare si gandire este profund dezgustator. Amator tind sa cred ca sunteti dumneavoastra. Numai un amator sadea care mai mult sta pe forum decat stie meserie poate debita asa ceva, cum ca solutia este sa nu merig in pastoral si sa te izolezi. Ma intreb de ce nu duceti stupii pe Luna? Acolo cu siguranta nu este varooa  :) Sic.

Va mai spun un singur lucru: Cine are ochi de vazut vede NOUL si cine are urechi de auzit, il aude. Dumneavoastra sunteti si SURD si ORB in privinta noului. De aceea eu ma bucur.

Nici nu o sa ma chinui sa va demostrez ca sunteti pe aratura in privinta criticilor aduse noului tip de stup. Toate detaliile insotite cu filme care arata noul stup la lucru, se gasesc pe apicultura online.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: sfantul spiridon din Iulie 18, 2010, 02:10:18 PM
fiecare isi spune o parere..importanta e comunicarea si informarea
e adevarat ca filmele domnului profesor nu spun multe pentru stiutori, insa stilul si tactul didactic te fac "sa inlemnesti" si sa il saluti chiar daca nu te vede
dupa parerea mea, dumneata, tatal dumneata, sunteti un castig pentru acest forum si eu unul as vrea sa vad cat mai multe activitati apicole ale fam ursu


uite, acum ceva timp un coleg care a cumparat 25 de stupi m-a intrebat cate ceva despre ceva...i-am recomandat filmulete lui dragos si inregistrarile tale video....ce zici?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristian87 din Iulie 18, 2010, 02:26:46 PM
Sfinte Spiridoane l-ai bagat pe bietul prieten in ceata.
Nu sunt mare fan al lui Dragos (care din ce am citit pe forum se mai si contrayice singur mai ales in ale politicii) dar in privinta apiculturii rentabile si a  stupului minune al dl.profesor tind sa ii dau dreptate.
Nu am lucrat in pavilion asa ca nu ma pronunt, acolo poate ca modelul e perfect, dar in pastoral sau chiar stationar varsat mi se pare o complicare inutila.
  Avem rama oarba care face exact aceeasi treaba fara a trebui sa construim stupi mult  prea mari ca volum, 14 rame mi se pare mult prea mult pentru vertical cu diafragme speteze suplimentare etc,
E o regula de aur care spune ca cu cat un lucru e mai simplu e mai bun.Nucleul de imperechere lateral nu mi se pare deloc imbietor, il prefer separat din mai multe motive, unul ar fi ca hranindu-l mai des as deranja inutil si familia mare.plkus ca nu imi place ca are urdinisul in spate.
Eu imi fac singur lazile si nu m-as complica cu modelul prof Ursu.Nu mi-as modifica de asemenea layile actuale ca sa aplic acest sistem.Un stup in forma de Z mi se pare aiurea.
Parerea mea.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristian87 din Iulie 18, 2010, 02:38:19 PM
Am inteles eu gresit.  :)
Restul ramane valabil.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: sfantul spiridon din Iulie 18, 2010, 03:45:57 PM
nu am inteles chestiunea cu cresa....
avem ceva schite sau poze
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 18, 2010, 03:54:58 PM
  Acum nu stiu cui sa ma adresez lui Cristi Ursu sau domnului prof. Ursu  dar sa zicem ca vorbim cu juniorul ...
   Tinere iti inteleg inflacararea in exprimare si dragostea pe care i-o porti tatalui tau dar oricare dintre noi avem dreptul la libera exprimare chiar daca opiniile noastre intra in contradictoriu .
  Tin sa-l felicit pe prof. Ursu pentru initiativa de a-si prezenta activitatea pe net dar in acelasi timp iti acord o bila neagra pentru ca din cate am inteles tu nu ti-ai dezvoltat o stupina mai ales ca aveai de la cine invata. Si inca un lucru ciudat , tatal tau este profesor de matematica si nu se descurca pe net ???

   Acum sa revenim la stupul minune . Fiecare foloseste ce stup vrea e treba lui dar in clipa in care brevetezi un model si incepi sa-i faci reclama trebuie sa vii cu argumente nu cu expresii gen "aruncat cu noroi" , astea tin de mentalitate tipic infantila. ( Tinere iti dau un sfat prietenesc : nu te lua cu mine in taste ca am centura neagra !  :nono: ). Cand un om face o inventie sau o inovatie o face pentru a simplifica munca omului , la acest stup vad ca in fata are 3 ( TREI) urdinise : CUM CREZI CA PE PAVILION SE VA IMPERECHEA VREO MATCA ??? :nod:  Cine face pastoral cu stupii varsati ce va face cand va ploua ? ne prezinta si noua domn prof CAPACUL de la acest stup ?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 18, 2010, 04:29:44 PM
  Pentru a ma edifica am citit postarile domnului si din alte parti unde tanarul numeste acest stup a fi unul extraordinar , dar din cate am inteles domnul prof. l-a bagat in pavilion abia anul acesta iar alt apicultor din tara sau de pe mapamond nu-l mai testeaza . Cum poti spune despre un proiect ca este extraordinat cand el nu a fost testat macar 5 ani si macar pe 5000 de familii ? lasa pe altii sa -si dea cu parerea , eu am invatat din batrani ca "LAUDA DE SINE NU MIROASE A BINE ". Inteleg ca domnul prof. munceste prea mult in stupi , oare acest model nu i-a usurat munca ? Ciudatenii ...

  Si ca un fapt divers , cand  sefii de pe un  forum au vazut ca postarile domnului Ursu suna a reclama  :nod: imediat l-au tras discret de ureche  !  Tinere tine minte un lucru pe care eu l-am invatat dupa 25 de ani de stuparie : PAVILIONUL ESTE PENTRU AMATORI .
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 18, 2010, 06:04:48 PM
  sa vii si sa-ti dai cu parererea este una si alta este sa vii si sa zici ca ai inventat apa calda . Pana acum Andrei ne explica cum scapam bio de varooa , acum a venit domn profesor si ne scapa bio de varooa , ma mir ca mai exista varooa pe pamant ... :rotfl:

  Una era daca daca domn profesor venea si ne spunea ceva in genul : va propun sa analizam impreuna urmatorul model de stup . Totul ar fi fost OK . Dar cand incepe expunerea direct cu concluziile ceva "e putred in Danemarca ".

   Ca sa nu mai munceasca mult pentru a scoate rama claditoare ii propun solutia stupului "german" prezentat de mine in stupina batranului Laza Strugaru unde in papilion stupii au usita si cu clestele scoti foarte usor rama claditoare .

  Simplu de a umbla in stupii de pe pavilion :

Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 18, 2010, 06:13:55 PM
Citat din: romikele din Iulie 18, 2010, 06:10:38 PM
Esenţialul se poate vedea clar din filme. Mai presus de modul de prezentare şi de orice cuvinte, imaginea spune totul.
Esentialul ca esentialul dar eu nu vad solutia de capac pentru pastoralul cu stupii varsati . sa mai spun ca nu vad statistica cu imperecherea matcilor pe pavilion in astfel de stup ??? sa mai spun si de vrajeala cu matca neimperecheata data in nucleu cu puiet...
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: jimm din Iulie 18, 2010, 06:18:21 PM
Ce nu inteleg eu este cum albinele din crescatorie (din spate) pot iesii prin fata stupului ?
Pentru ca din schite si din film am inteles ca intre asa zisul nucleu de 2 rame si fata stupului exista familia propriuzisa. Cum comunica "nucleul" cu "fanta rotunda de urdinis ce asigura intrarea-iesirea albinelor din crescatoria de matci" pt ca din cate am vazut intre cele daua nu exista corespondenta. Sun sigur ca nu am inteles ceva!  Poate cineva sa-mi spuna?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: ioanardelean55 din Iulie 18, 2010, 07:23:09 PM

  FILOZOFIE , Dragos are dreptate , eu as fi facut o gaura drept in jos prin podeaua pavilionului si regina cind iesea la imprerechere avea pe unde sa se strecoare fara a fi detectata de trupele de comando  din fiecare fam .de albine iar la rindul doi o gaura in tava si un tub de comunicare , :hi: :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: sfantul spiridon din Iulie 18, 2010, 08:49:35 PM
FILOSOFIA ESTE ARTA DE A VORBI DEGEABA
imi place omul, imi place stupul
o rugaminte...precizeaza dumneata cristi, data cand sunt filmate filmuletele ca nu imi dau seama (daca totul e numai in pavilion)
eu zic sa nu dam cu pietre ca piatra e grea si poate ne rupe mana
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: crisbee din Iulie 18, 2010, 09:47:54 PM
cred ca ar trebui sa apreciem munca acestui om care, spre deosebire de altii, incearca prin practica si fapte concrete, sa gaseasca solutii la problemele care ne framanta pe toti.in loc de critici am putea veni cu incurajari sau ceva de genu.oricum cred ca ne sunt foarte de folos postarile dansului, cel putin noua incepatorilor.este de apreciat faptul ca  ne a inpartasit si noua din micile lui secrete.nu oricine face acest lucru.eu ca incepator urmaresc zilnic postarile de pe principalele forumuri incercand sa invat cat mai multe din experienta celor mai avansati ca mine, deci cred ca postarile prof. Ursu nu pot fi decat benefice pentru apicultura, nu credeti?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: ioanardelean55 din Iulie 18, 2010, 10:09:40 PM

Domnilor cu toti stim cit de greu se imperecheaza reginele in pavilion ,de aceea se pun stupi cu probleme in mod special pe capete s-au in unele cazuri se dau jos de pe pevilion tocmai pentru a fi mai siguri de reusita ,ori in cazul descris indiferent ca e profesor ,doctor s-au un simplu stupar eu unul nu consider a fi o realizare in domeniu si nu cred intr-o aplicare pe scara larga a asa zisei inventi in viitor si nu cred ca am vorbit degeaba .
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: gheco din Iulie 19, 2010, 08:58:59 AM
Citat din: gheco din Iulie 13, 2010, 11:09:17 AM
Ce parere aveti despre tipul de stup prezentat de prof. Ursu de la Bacau?
http://apiardeal.ro/index.php?pagina=stup_ursu
Poate este mai dificil de construit, dar inclin sa cred ca are si avantaje.

Chiar daca apar ca fiind putin egoist, observ ca au aparut atatea aspecte pozitive si negative referitoare acest tip de stup incat sunt superedificat asupra problemei.
Cred insa ca discutia purtata nu-mi este utila numai mie. Poate oricine sa citeasca si sa procedeze cu crede ca i se potriveste mai bine.
Multumesc mult tuturor care au participat.
Sper ca timpul si intelepciunea sa atenueze efectul iritant al unor "intepaturi" care mai transpar prin unele postari. Bine ar fi sa nu tratam discutiile despre o problema ca fiind cu caracter personal. Discutam despre problema si nu despre oameni.
Si nici pe departe nu vreau sa se inchida subiectul. Oricine poate sa-si spuna parerea.
Cu tot respectul
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: gheco din Iulie 19, 2010, 11:15:02 AM
Citat din: romikele din Iulie 19, 2010, 10:54:32 AM
Nici eu nu doresc inchiderea subiectului, dar nu pot sa nu remarc faptul ca unii dau verdicte, fara a fi fost implicati direct in practica unei tehnologii, fara a astepta ca timpul sa confirme sau nu asteptarile.
Daca s-ar fi pus de la inceput asemenea etichete, nimic nou nu s-ar fi realizat in lume, indiferent de domeniu.
Etichetarile NU SUNT BENEFICE.
Daca ideile prof. Ursu nu sunt bune, fiti siguri ca nu le va aplica nimeni. Iar daca sunt bune se vor impune de la sine cu voia sau voia celor care le critica.
Chiar si critica are un rol pozitiv.
Personal consider ca rama claditoere perpendiculara pe ramele cuibului si cu acces facil la ea este pentru mine o idee buna si o iau in consideratie. Ca este mai dificil cu realizarea capacului pentru acest buzunar este o alta problema. Dar sa ridici un cat, sau doua uneori, pentru a verifica rama claditoare nu este greu?
Pentru asta trebuie sa discutam si sa lasam sa se impuna punctrlr de vedere cele mai valoroase.
Toate cele bune
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: prisecarul din Iulie 19, 2010, 11:40:15 AM
contradictiile, in sensul bun al cuvantului, duc la progres!
sunt convins ca acest model de stup are viitor, insa mai trebuie "lucrat"la el!
totdeauna noul este primit cu reticenta, insa timpul are ultimul cuvant!
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: gheco din Iulie 19, 2010, 11:48:03 AM
Citat din: prisecarul din Iulie 19, 2010, 11:40:15 AM
contradictiile, in sensul bun al cuvantului, duc la progres!
sunt convins ca acest model de stup are viitor, insa mai trebuie "lucrat"la el!
totdeauna noul este primit cu reticenta, insa timpul are ultimul cuvant!

Subscriu la aceste afirmatii si viitoarele 10 cutii le voi face in aceasta ideie tocmai pentru a vedea cum functioneaza si ce rezultate se obtin.
Oricum am constatat ca un cuib de 10 rame este prea mic pentru locatia in care am stupii.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristian87 din Iulie 19, 2010, 01:52:20 PM
Citat din: romikele din Iulie 18, 2010, 06:23:44 PM
Cu siguranţă ţi-a scăpat un amănunt. Fundul este dublu, prin acea dublură se creează tunelul de comunicare a nucleului cu exteriorul.
Eu aş fi folosit un tunel în cuib, peste care puneam o ramă 3/4. Mă rog, idei sunt, cine să le pună în aplicare nu prea... :wink: :nod:

asta mi se pare chiar o complicare fara rost. decat sa fac toate lazile cu fund dublu mai bine fac cu acelasi material 2o de nuclee de imperechere pluc ca fac pariu ca voi pierde mult mai putine la zborul de imperechere.
Acum inteleg de ce a fost nevoit dom profesor sa vanda un pavilion
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Iulie 19, 2010, 07:24:38 PM
  Anul trecut Maximus ne-a prezentat tipul sau de stup , la acea vreme m-am contrat rau cu el dar omul a scris o carte pe respectiva  tema precum a si raspuns la toate intrebarile .
  In cazul Ursu omul nu vine in direct cu lamuriri , in consecinta nici nu mai are rost sa vin cu intrebari si observatii.
  Sa dea Dumnezeu ca in apicultura mondiala sa se vorbeasca mai mult de numele  Ursu decat de numele Dadant.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 01, 2010, 05:34:17 PM
  In urma cu doua  saptamani aici mai multi novici erau morti dupa domnul Ursu ...  cand acest mare stupar si fiul sau au vazut ca mai sunt si "batrani" pe forum au lasat ciocul mic si  au disparut . Acest lucru ma face sa cred ca acest domn Ursu urmarea doar sa faca un ban la viteza si nici de cum sa faca un schimb de experienta real .

  Intamplator am gasit in biblioteca cartea " Albinaritul pentru incepatori" scrisa  de Franz Lampeitl in 1982 !!! si cumparata de mine in 2005. La paginile 103 , 125 si altele apare acest sistem de stup. Sa nu spuna Ursu ca a inventat acest stup inainte de 1982 ...  :rotfl:


Cateva poze :
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 01, 2010, 09:46:59 PM
  Acesta este defectul meu , am un simt suplimentar cu care detectez vrajeala si oamenii care una scriu si alta gandesc. In viata mea nu voi fi de acord cu prostia si hotia , daca le ignor si tac este ca si cum as fi de acord cu ele.

Daca as spune ca a inventat apa calda tot ar fi o chestie dar aici putem zice ca a inventat cana cu toarta pe stanga.  :nod:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 01, 2010, 10:11:10 PM
  Cinstit mi se parea sa se prezinte personal si sa ne propuna o varianta de stup dar fara aroganta ca a descoperit "America " sau venea si ne spunea ca are de vandut un pavilion si un brevet. Sunt adeptul abordarilor directe si nu a vrajelii de cartier .  Omul acesta este precum firma aceia care cica a facut brandul de tara cu frunza.  :rotfl:  Un ochi experimentat observa in filmele dansului o groaza de bazaconii dar nu am nici timp nici chef sa comentez acum filmele , poate la iarna.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: crisbee din August 01, 2010, 10:16:01 PM
toti avem dreptul sa inventam apa calda intr un fel sau altul( sau cel putin sa o descoperim, fiecare in domeniul sau) consider ca cei ca ursu sau dragos nu pot sa ne aduca decat beneficii noua incepatorilor, care ar trebui sa avem numai ochi si urechi si sa invatam din experienta lor.ca o parere personala nu cred ca prof. ursu ar avea interese ascunse. si ca un raspuns la o postare mai veche imi permit sa spun ca o seama dintre noi au centura neagra si la"taste" si in alte domenii, inclusiv in domeniul in care se acorda aceasta distinctie pe bune.nu vreau sa provoc pe nimeni, respect veteranii acestui forum.consider ca mai am multe de invatat in domeniul apicol, dar ma supara agresivitatea unora care se cred"martiri" ai sistemului, dar musca in stanga si in dreapta. fara suparare.(daca se poate). :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 01, 2010, 10:18:10 PM
  Ramane cum am stabilit : acel tip de stup nu este inventat de Ursu ci de un neamt.

  Trecem la stupul automat sau la cel rotativ ?

 
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: Bătrânul din August 02, 2010, 07:51:40 AM
Tot respectul meu pentru prof. URSU ! Astept lectiile de toamna. A descoperii  inseamna ca exita dar nu a fost pus in valoare. Asta incearca sa faca cu multa bunavointa.Chiar si pentru mine lectiile prof. Ursu inseamna o reconfirmare ! Asteptam continuarea Dle profesor. :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: stefan1 din August 02, 2010, 11:42:28 PM
 v Si eu apreciez straduinta prof. Ursu de a impartasi din experienta dansului cu albinele. Putem sa nu fim de acord cu toate ideile dumnealui, insa e o tema de gandire pentru fiecare.
  Liftul acela pentru stupii din pavilion imi pare o realizare interesanta si utila.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: apicultor.md din August 03, 2010, 12:01:39 AM
Am vazut pe youtube ca P.Ursu a mai inventat si un teasc mare pentru ceara 200lt
dar asa ceva foloseau parintii mei prin anii 90
TOTUL ESTE COPIAT  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: sfantul spiridon din August 03, 2010, 12:46:13 AM
da,
am avut o zi grea si poate asta se va vedea...
cred ca dragos are dreptate si punct
un alt lucru care nu mi-a placut la domnul prof. ursu este lauda...poate am eu o idee exagerata despre munca, o idee cavalereasca sau poate e doar prea tarziu acum
un alt aspect....aceasta durere a domnului ca nu poate inregistra materialul video si pentru asta a vandut un pavilion
imi place modul pedagogic si calmitatea dumnealui dar educatia apicola a fiecaruia nu poate fi data de un singur apicultor cum de multe ori da impresia ca si-ar dori "domnul nostru"
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 10, 2010, 06:46:17 PM
  Cand mi-am exprimat o parere critica la adresa domnului Ursu multi s-au inflamat si au sarit pe mine. Dar timpul imi da dreptate , omul a vazut ca nu-i merge pe forumuri si a  "fugit cu coada intre picioare " .   :rotfl:  Cica de ce nu are ursul coada ?  :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 10, 2010, 07:32:21 PM
Citat din: romikele din August 10, 2010, 07:24:57 PM
Ca de cele mai multe ori, se ocoleste cu intentie esentialul.
Restul e pierdere de timp si energie...

  Ai  dreptate ! acel model de stup este o pierdere de timp si energie .
  Romi tu esti inginer si ar trebui sa fii mai pragmatic , orice inventie pe lumea asta are rolul sa usureze munca omului , acel model de stup cu fel si fel de intortocheli nu aduce decat complicatii pentru un stupar.
  Cand treci de 200 de familii intelegi cu adevarat ce inseamna standardizare si simplificarea manoperei. Mie unul mi- e asa de greu ca lucrez cu cutii de 10 si de 12 rame...
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 10, 2010, 08:15:58 PM
  Cate bordee atatea obicee :

[youtube=600,480]http://www.youtube.com/watch?v=wat7Rmu0czw&feature=related[/youtube]

[youtube=600,480]http://www.youtube.com/watch?v=c3fxt_IwtRc&feature=related[/youtube]
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 10, 2010, 11:11:11 PM
  Eu nu am incercat deoarece am ochiul rutinat in stuparie si stiu ce merge si ce nu.

  Acum daca tu esti inginer si zici ca intai proiectul trebuie transpus in practica de ce nu-ti dotezi pavilionul cu astfel de cutii ?  Sau pun altfel problema : daca intr-un an de acum incolo imi arati in Romania 10 stupini de peste 50 de familii cu astfel de cutii  eu iti dotez pavilionul gratis cu astfel de cutii.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 11, 2010, 08:44:11 AM
  Sau daca nu vrei sa risti la tine cu acest stup doneaza ceva bani domnului profesor si va risca el :

[youtube=640,385]http://www.youtube.com/watch?v=yz9AvffAfBk[/youtube]
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: gheco din August 11, 2010, 05:07:36 PM
Citat din: gheco din Iulie 13, 2010, 11:09:17 AM
Ce parere aveti despre tipul de stup prezentat de prof. Ursu de la Bacau?
http://apiardeal.ro/index.php?pagina=stup_ursu
Poate este mai dificil de construit, dar inclin sa cred ca are si avantaje.

Am pus o intrebare si am primit raspunsuri pro si contra. Uneori chiar afirmatii patimase care nu cred ca isi au rostul. Si pe mine m-a deranjat faptul ca prof. Ursu solicita ajutor material (probabil in prima faza) pentru realizarea proiectelor sale pe care le considera ca singurele care ar rezolva pozitiv toate neajunsurile.  Ulterior am vazut ca a facut si filmele ce si le-a propus si cutiile pentru un pavilion.
Ca este complicat de realizat stupul prof. Ursu pentru tamplarii amatori (nu toti stuparii care isi fac cutiile sunt tamplari profesionisti), dar principial consider foarte important sa ai acces la rama oarba fara sa deranjezi familia. In momentul in care scoti o rama din cuib trebuie sa ridici catul (la stupii verticali). Pentru familia de albine este acelasi lucru ca atunci cand cineva ti-ar rascoli casa. Este necesar timp si munca pentru a reface ordinea (si stim foarte bine ca sunt ordonate).
Cat despre nucleul de langa familie doar atat: Pretul unei matci primavara este cel putin dublu. De ce oare?
Toate cele bune.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: gheco din August 17, 2010, 07:09:23 PM
Citat din: gheco din August 11, 2010, 05:07:36 PM
Citat din: gheco din Iulie 13, 2010, 11:09:17 AM
Ce parere aveti despre tipul de stup prezentat de prof. Ursu de la Bacau?
http://apiardeal.ro/index.php?pagina=stup_ursu
Poate este mai dificil de construit, dar inclin sa cred ca are si avantaje.

Am pus o intrebare si am primit raspunsuri pro si contra. Uneori chiar afirmatii patimase care nu cred ca isi au rostul. Si pe mine m-a deranjat faptul ca prof. Ursu solicita ajutor material (probabil in prima faza) pentru realizarea proiectelor sale pe care le considera ca singurele care ar rezolva pozitiv toate neajunsurile.  Ulterior am vazut ca a facut si filmele ce si le-a propus si cutiile pentru un pavilion.
Ca este complicat de realizat stupul prof. Ursu pentru tamplarii amatori (nu toti stuparii care isi fac cutiile sunt tamplari profesionisti), dar principial consider foarte important sa ai acces la rama oarba fara sa deranjezi familia. In momentul in care scoti o rama din cuib trebuie sa ridici catul (la stupii verticali). Pentru familia de albine este acelasi lucru ca atunci cand cineva ti-ar rascoli casa. Este necesar timp si munca pentru a reface ordinea (si stim foarte bine ca sunt ordonate).
Cat despre nucleul de langa familie doar atat: Pretul unei matci primavara este cel putin dublu. De ce oare?
Toate cele bune.
Corectez: in loc de "stupul prof. Ursu" sa citim "stupul cu rama oarba perpendiculara si  nucleu".
Sper sa fie bine asa si sa auzim si alte pareri.
Toate bune.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bucovineanu din August 27, 2010, 05:10:00 PM
Inainte de a discuta daca stupul prezentat de prof Ursu este sau nu util in lupta contra varoa trebuie sa vedem daca  insasi rama claditoare are vreun rol in aceasta lupta.
Folosesc rama claditoare ca oglinda interna a stupului si obligatoriu atunci cand pun foi la crescut. Atunci cand pe larvele de pe aceasta rama gasim paraziti infestarea este deja puternica si vedem  albine care nu pot zbura in fata stupului. Daca nu gasim paraziti pe larvele de trantori nu trebuie sa credem ca am scapat definitiv de ei.
Faptul ca rama claditoare si fundul cu plasa au vreun rol in lupta cu parazitii si pot mentine infestarea cu varoa la un nivel acceptabil nu este demonstrat. Nu trebuie sa ne bazam pe ele, ci trebuie sa facem tratamentele corect.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 27, 2010, 06:44:47 PM
Aici contrazic.
Studiile stintifice facute au aratat ca rama claditoare reduce infestatia de varroa radical.
Da, niciodata nu se va scapa de varroa complect la fel cu purici vor fi intotdeauna pe caini si pisici.
Pana si la albinele genetic adaptate la varroa se va gasi 1-3 % varroa dar albina singura reduce infestatia.
Pt multi suna bizar dar tratamentele chimice impotriva la varroa sunt cauza infestari si mai mari spun studiile deoarece varroa se modifica si se adapteaza pt a supravietui si in conditiile de toxicitate la care este expusa.
E la fel ca si la copii.
Cu cat ii protejam si medicam mai mult cu atat devin mai bolnaviciosi.
Observatiile si parerea mea.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bucovineanu din August 27, 2010, 09:44:49 PM
S-or fi facut studii in legatura cu diminuarea infestarii cu paraziti prin folosirea ramei claditoare, dar acest lucru nu ma poate convinge ca pot sa renunt la tratamentele clasice. Nu sunt adeptul folosirii in exces a produselor chimice, dar atata timp cat nu a aparut ceva care sa le inlocuiasca cu succes nu ma pot lipsi de ele. In primavara am facut tratament prin sondaj si nu a cazut nimic. Acum am facut un nou sondaj si au cazut foarte putini. Daca tratamentele din toamna sunt facute corect nu e nevoie de tratamentele din primavara. Dar discutia ar trebui continuata la alt topic.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din August 27, 2010, 10:16:43 PM
Varroa nu se inmulteste in timpul ierni.
Si nici albinele.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:31:35 AM
Citat din: dragos2006 din Iulie 18, 2010, 03:54:58 PM
  Acum nu stiu cui sa ma adresez lui Cristi Ursu sau domnului prof. Ursu  dar sa zicem ca vorbim cu juniorul ...

Pe forum postez eu in numele lui.

Citat din: dragos2006 din Iulie 18, 2010, 03:54:58 PM
   Tinere iti inteleg inflacararea in exprimare si dragostea pe care i-o porti tatalui tau dar oricare dintre noi avem dreptul la libera exprimare chiar daca opiniile noastre intra in contradictoriu .
  Tin sa-l felicit pe prof. Ursu pentru initiativa de a-si prezenta activitatea pe net dar in acelasi timp iti acord o bila neagra pentru ca din cate am inteles tu nu ti-ai dezvoltat o stupina mai ales ca aveai de la cine invata. Si inca un lucru ciudat , tatal tau este profesor de matematica si nu se descurca pe net ???

Se descurca dar foarte greu pentru ca nu are timp. Asa ca aici incerc sa-l suplinesc eu.

Citat din: dragos2006 din Iulie 18, 2010, 03:54:58 PM
   Acum sa revenim la stupul minune . Fiecare foloseste ce stup vrea e treba lui dar in clipa in care brevetezi un model si incepi sa-i faci reclama trebuie sa vii cu argumente nu cu expresii gen "aruncat cu noroi" , astea tin de mentalitate tipic infantila. ( Tinere iti dau un sfat prietenesc : nu te lua cu mine in taste ca am centura neagra !  :nono: )

Lol ... I'm scared now:)    :rotfl:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:33:35 AM
Citat din: dragos2006 din Iulie 18, 2010, 04:29:44 PM
Tinere tine minte un lucru pe care eu l-am invatat dupa 25 de ani de stuparie : PAVILIONUL ESTE PENTRU AMATORI .
:rotfl:  e tot ce pot sa comentez
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:37:09 AM
Citat din: romikele din Iulie 18, 2010, 06:23:44 PM
Cu siguranţă ţi-a scăpat un amănunt. Fundul este dublu, prin acea dublură se creează tunelul de comunicare a nucleului cu exteriorul.
Eu aş fi folosit un tunel în cuib, peste care puneam o ramă 3/4. Mă rog, idei sunt, cine să le pună în aplicare nu prea... :wink: :nod:

Avantajul fundului dublu este ca se poate isera o bucata de polistiren care va izola foarte bine stupul in partea de jos. Se lasa liber doar culuarul pe unde merge albina.
Sunt multe filmulete pe http://apicultura-online.blogspot.com care prezinta acest lucru.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:40:32 AM
Citat din: sfantul spiridon din Iulie 18, 2010, 08:49:35 PM
FILOSOFIA ESTE ARTA DE A VORBI DEGEABA
imi place omul, imi place stupul
o rugaminte...precizeaza dumneata cristi, data cand sunt filmate filmuletele ca nu imi dau seama (daca totul e numai in pavilion)
eu zic sa nu dam cu pietre ca piatra e grea si poate ne rupe mana

Toate filmele cu noul stup in practica sunt de anul acesta. Cum tata lucreaza numai la pavilion, este prezentat doar varianta de pavilion dar daca veti urmari filmele, veti vedea ca tata face si referire la varianta varsata. In toamna aceasta l-au contactat mi multi apicultori si vor lucra la varianta varsata.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:42:20 AM
Citat din: prisecarul din Iulie 19, 2010, 11:40:15 AM
contradictiile, in sensul bun al cuvantului, duc la progres!
sunt convins ca acest model de stup are viitor, insa mai trebuie "lucrat"la el!
totdeauna noul este primit cu reticenta, insa timpul are ultimul cuvant!

Foarte corect. Totul este in miscare si in evolutie. Timpul este supremul judecator. Ma bucur ca sunt si oameni cu mintea deschisa.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:44:10 AM
Citat din: cristian87 din Iulie 19, 2010, 01:52:20 PM
Citat din: romikele din Iulie 18, 2010, 06:23:44 PM
Cu siguranţă ţi-a scăpat un amănunt. Fundul este dublu, prin acea dublură se creează tunelul de comunicare a nucleului cu exteriorul.
Eu aş fi folosit un tunel în cuib, peste care puneam o ramă 3/4. Mă rog, idei sunt, cine să le pună în aplicare nu prea... :wink: :nod:

asta mi se pare chiar o complicare fara rost. decat sa fac toate lazile cu fund dublu mai bine fac cu acelasi material 2o de nuclee de imperechere pluc ca fac pariu ca voi pierde mult mai putine la zborul de imperechere.
Acum inteleg de ce a fost nevoit dom profesor sa vanda un pavilion

Aici gresiti si va pripiti. Tata doreste sa vanda un pavilion deoarece nu mai poate face fata singur la 3 pavilioane. Va asigur ca nu este vorba despre pavilionul cu stupul bio.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Octombrie 30, 2010, 01:45:28 AM
  Oameni buni ajutati-ma ! Cristi X  m-a invatat sa iernes stupii cu "fundul gol" iar domnul Ursu spune ca pe fundul stupului sa bagam (isera) o bucata de polestiren !!!!  Acum zic si eu ca cetateanul turmentat "eu cu cine votez ??".
   Sa nu uit un aspect , daca nu ma insel domnul Ursu practica apicultura bio ???
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:50:36 AM
Citat din: dragos2006 din August 01, 2010, 05:34:17 PM
  In urma cu doua  saptamani aici mai multi novici erau morti dupa domnul Ursu ...  cand acest mare stupar si fiul sau au vazut ca mai sunt si "batrani" pe forum au lasat ciocul mic si  au disparut . Acest lucru ma face sa cred ca acest domn Ursu urmarea doar sa faca un ban la viteza si nici de cum sa faca un schimb de experienta real .

  Intamplator am gasit in biblioteca cartea " Albinaritul pentru incepatori" scrisa  de Franz Lampeitl in 1982 !!! si cumparata de mine in 2005. La paginile 103 , 125 si altele apare acest sistem de stup. Sa nu spuna Ursu ca a inventat acest stup inainte de 1982 ...  :rotfl:


Cateva poze :

Ma bucur ca ai pus si poze. Am facut si eu rost de cartea aceasta si dupa cum se observa acel buzunar nu are nici o legatura cu stupul. De fapt in aceasta carte nici nu este prezentat stupul respectiv. Nu exista grila si acel "buzunar" arata mai mult ca o magazie atasat stupului. Mai mult, stupul are 11 rame standard dupa cum se si observa iar in acel buzunar nu poate nici macar sa incapa o rama deoarece ar fi trebuit sa fie 12 rame in familie ca sa poata sa accepte acel buzunar inca o rama.

Daca tot ai cartea, si te pricepi, te rog sa postezi si text care descrie stupul, cu buzunarul ,etc.....Eu unul nu am gasit nimic.
Te rog totusi ca pe viitor sa fii mai calm si sa nu te mai grabesti sa arunci cu pietre cand nici macar nu intelegi problema. OK? Nu de alta dar s-ar putea sa ricoseze vre-o una chiar in cap si l-ar putea repara.  :razz:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:52:31 AM
Citat din: dragos2006 din August 01, 2010, 09:46:59 PM
  Acesta este defectul meu , am un simt suplimentar cu care detectez vrajeala si oamenii care una scriu si alta gandesc. In viata mea nu voi fi de acord cu prostia si hotia , daca le ignor si tac este ca si cum as fi de acord cu ele.

Daca as spune ca a inventat apa calda tot ar fi o chestie dar aici putem zice ca a inventat cana cu toarta pe stanga.  :nod:


Atunci te intreb cum poti trai daca iti dispace prostia? cause you are full of it.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:53:25 AM
Citat din: dragos2006 din August 01, 2010, 10:18:10 PM
  Ramane cum am stabilit : acel tip de stup nu este inventat de Ursu ci de un neamt.

  Trecem la stupul automat sau la cel rotativ ?


Uppss ... iar ai dat cu bata in balta ! :)
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:55:43 AM
Citat din: dragos2006 din August 10, 2010, 06:46:17 PM
  Cand mi-am exprimat o parere critica la adresa domnului Ursu multi s-au inflamat si au sarit pe mine. Dar timpul imi da dreptate , omul a vazut ca nu-i merge pe forumuri si a  "fugit cu coada intre picioare " .   :rotfl:  Cica de ce nu are ursul coada ?  :hi:

Recunosc ca singurul motiv pentru care nu am mai publicat aici este ca mi-e greata de tine :) Am vazut totusi interesul oamenilor pentru nou si m-am decis sa inghit 2-3 lamaii ca sa-mi treaca  :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 01:57:48 AM
Citat din: dragos2006 din August 01, 2010, 10:11:10 PM
  Cinstit mi se parea sa se prezinte personal si sa ne propuna o varianta de stup dar fara aroganta ca a descoperit "America " sau venea si ne spunea ca are de vandut un pavilion si un brevet. Sunt adeptul abordarilor directe si nu a vrajelii de cartier .  Omul acesta este precum firma aceia care cica a facut brandul de tara cu frunza.  :rotfl:  Un ochi experimentat observa in filmele dansului o groaza de bazaconii dar nu am nici timp nici chef sa comentez acum filmele , poate la iarna.

ochi experimentat :)  :) pocnesc de ras ... rad cu lacrimi ... Abia astept comentariile tale domnule somitate in domeniu :)  nu serios, nu rad de tine.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 02:02:58 AM
Citat din: dragos2006 din August 11, 2010, 08:44:11 AM
  Sau daca nu vrei sa risti la tine cu acest stup doneaza ceva bani domnului profesor si va risca el :

[youtube=640,385]http://www.youtube.com/watch?v=yz9AvffAfBk[/youtube]

Vezi de ce spun ca mi-e greata de tine?  :)
Daca ai fi umblat pe net, atunci ai sti ca Donatia este la ordinea zilei pentru proiectele care promit.
Stai linistit ca stupii noi pentru un pavilion erau deja comandati si platiti iar tata cerea un sprijin pentru partea online.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 02:06:05 AM
Citat din: gheco din August 11, 2010, 05:07:36 PM
Citat din: gheco din Iulie 13, 2010, 11:09:17 AM
Ce parere aveti despre tipul de stup prezentat de prof. Ursu de la Bacau?
http://apiardeal.ro/index.php?pagina=stup_ursu
Poate este mai dificil de construit, dar inclin sa cred ca are si avantaje.

Am pus o intrebare si am primit raspunsuri pro si contra. Uneori chiar afirmatii patimase care nu cred ca isi au rostul. Si pe mine m-a deranjat faptul ca prof. Ursu solicita ajutor material (probabil in prima faza) pentru realizarea proiectelor sale pe care le considera ca singurele care ar rezolva pozitiv toate neajunsurile.  Ulterior am vazut ca a facut si filmele ce si le-a propus si cutiile pentru un pavilion.
Ca este complicat de realizat stupul prof. Ursu pentru tamplarii amatori (nu toti stuparii care isi fac cutiile sunt tamplari profesionisti), dar principial consider foarte important sa ai acces la rama oarba fara sa deranjezi familia. In momentul in care scoti o rama din cuib trebuie sa ridici catul (la stupii verticali). Pentru familia de albine este acelasi lucru ca atunci cand cineva ti-ar rascoli casa. Este necesar timp si munca pentru a reface ordinea (si stim foarte bine ca sunt ordonate).
Cat despre nucleul de langa familie doar atat: Pretul unei matci primavara este cel putin dublu. De ce oare?
Toate cele bune.

Cata diferenta intre un om cu gandire normala si dragos2006. Dar cum orice rege in evul mediu avea nevoie de un mascarici la curtea sa, prbabil ca trebuie tolerat si respectivul "MARE stupar".  :) Nu serios, dragos2006 acuma chiar nu rad de tine.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Octombrie 30, 2010, 02:10:18 AM
Citat din: dragos2006 din Octombrie 30, 2010, 01:45:28 AM
  Oameni buni ajutati-ma ! Cristi X  m-a invatat sa iernes stupii cu "fundul gol" iar domnul Ursu spune ca pe fundul stupului sa bagam (isera) o bucata de polestiren !!!!  Acum zic si eu ca cetateanul turmentat "eu cu cine votez ??".
   Sa nu uit un aspect , daca nu ma insel domnul Ursu practica apicultura bio ???

Din nefericire pentru tine nimeni nu te poate ajuta Arlechino !
(isera) este scris in viteza si se cheama typo.... dar ce sa-i faci ...
Esti chiar OBTUZ.....
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Octombrie 30, 2010, 02:13:38 AM
  Prof Ursu practica apicultura bio ?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 06, 2010, 05:08:33 PM
A vazut/folosit cineva acest gen de stup?
Cred ca se foloseste in zonele reci din Rusia!
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 06, 2010, 05:11:58 PM
Alte poze!
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: orbanstefan64 din Noiembrie 06, 2010, 05:17:42 PM
nu am vazut in viata mea asa stup desi  is din neam de stupar
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 06, 2010, 05:18:38 PM
Citat din: orbanstefan64 din Noiembrie 06, 2010, 05:17:42 PM
nu am vazut in viata mea asa stup desi  is din neam de stupar
:rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Noiembrie 06, 2010, 07:51:39 PM
  Am vazut pe un site la sarbi , e ceva rustic.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: mape 48-petru manea din Noiembrie 20, 2010, 04:15:49 PM
Ideia este  : stupi cu pereti dubli.Eu am un pavilion cu pereti dubli spre exterior.Avantaje: formeaza un microclimat pe tot timpul anului.Dezavantaje:zborul de curatire greoi.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 20, 2010, 04:32:59 PM
Esti amabil sa ne prezinti si noua peretii dubli ai pavilionului?
Poate fi o sursa de inspiratie pentru cei care acum isi proiecteaza sau construiesc un pavilion! :nod:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: stefan1 din Noiembrie 21, 2010, 12:35:49 AM
Citat din: MAPE 48 din Noiembrie 20, 2010, 04:15:49 PM
Ideia este  : stupi cu pereti dubli.Eu am un pavilion cu pereti dubli spre exterior.Avantaje: formeaza un microclimat pe tot timpul anului.Dezavantaje:zborul de curatire greoi.

  Ne bucuram de noii useri care incep sa posteze, in cazul asta D-nul MAPE 48. Din doua cuvinte se vede ca are experienta cu stupii si asteptam sa o impartaseasca dupa propriul motto:
  "Nu fi rau,
  Lasa-ma sa-nvat si eu!"
      :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Ianuarie 27, 2011, 03:17:29 PM
mesaj de la prof. Ioan Ursu transmis prin Cristi:

Dragilor,

Pentru cei care sunt interesati de Stupul Bio, va anunt ca tocmai am fost anuntat ca TVR INFO il va prezenta in cadrul emisiunii "Info Agricol".

Programul de difuzare pe care l-am primit este urmatorul:

Joi 27 Ianuarie 2011 de la 14:30 pe TVR INFO
Vineri 28 Ianuarie 2011 de la 15:30 pe TVR INFO
Sambata 29 Ianuarie 2011 de la 17:45 pe TVR INFO
Duminica 30 Ianuarie 2011 de la 12:45 pe TVR INFO

multumesc,
prof. Ioan Ursu
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cocobeny din Februarie 07, 2011, 08:14:19 PM
 Un stup dadant care dupa parerea mea este destul de rausit si util, spunetiva si voi parerea, pro si contra...  :nod: :new:


     http://blog.stuparul.ro/
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Februarie 07, 2011, 08:43:03 PM
  Supertare ! daca ai face si pe 10 rame ai sparge piata !  :bravo:
  La ce banuti se vinde pachetul ?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: mape 48-petru manea din Februarie 08, 2011, 08:16:11 PM
Superstup :bravo:
O parere: fanta care permite accasul albinelor la hranitorul pt.sirop sa se poata inchide iarna.
Poate nu am inteles eu si se poate inchide cumva.Daca faci si pt.vanzare cam ce pret are / :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Februarie 08, 2011, 10:05:31 PM
Citat din: cocobeny din Februarie 07, 2011, 08:14:19 PM
Un stup dadant care dupa parerea mea este destul de rausit si util, spunetiva si voi parerea, pro si contra...  :nod: :new:


     http://blog.stuparul.ro/

FE LI CI TARI  :bravo:

sper sa faci o afacere
interesanta ideia cu hranitorul
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: soadi din Februarie 08, 2011, 10:20:54 PM
Citat din: MAPE 48 din Februarie 08, 2011, 08:16:11 PM
Superstup :bravo:
O parere: fanta care permite accasul albinelor la hranitorul pt.sirop sa se poata inchide iarna.
Poate nu am inteles eu si se poate inchide cumva.Daca faci si pt.vanzare cam ce pret are / :hi: :hi: :hi:

Incepand de la minutul 3:07  :zzz:, explica si cum se poate inchide acea fanta de acces pe timpul iernii.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cocobeny din Februarie 09, 2011, 11:18:15 AM
Citind comentariile mai jos este specificat si pretul.  :hi:  daca aveti alte intrebari sau comentarii, puteti posta direct pe blog.  :nod:

       http://blog.stuparul.ro/2011/02/stupul-dadant-12-rame-fund-antivarroa-podisor-hranitor.html
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: Calin Bondaru din Februarie 10, 2011, 12:51:46 AM
foarte artistic! =D> dar oare asta isi doreste un apicultor? pretul a doi stupi e cat 1 metru cub de scandura de calitate!!! si de unde faci 10 stupi garantat!parerea mea!
^:)^
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Februarie 15, 2011, 03:49:06 PM
  pretul o fi cu TVA sau fara ?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cocobeny din Februarie 16, 2011, 09:33:29 PM
Pretul este cu TVA si cu factura cine doreste, cine nu este mai ieftin scazind tv-aul.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Martie 03, 2011, 11:51:11 AM
260 RON cu reducere 5% deci fara reducere =70 EURO aproximativ. :lol:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Martie 03, 2011, 11:58:08 AM
Citat din: dragos2006 din Februarie 07, 2011, 08:43:03 PM
  Supertare ! daca ai face si pe 10 rame ai sparge piata !  :bravo:
  La ce banuti se vinde pachetul ?
Dl.doctor Dragos,ce model de stup si pe cate rame este mai preferat?Am vazut ca lucrezi cu mai multe modele.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Martie 03, 2011, 07:47:22 PM
  Omul cat traieste experimenteaza , observa si invata. Pentru expolatarea industriala voi merge pe vertical pe 10 rame Dadant si  cat ME si 1/2.
  Urmeaza sa experimentez stupul Ware dar numai ca hobby.
  Pe viitor ( 5 ani) un ME pe 8 rame .
  dar acum clar voi merge pe dadant cu 10 rame.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Martie 04, 2011, 04:35:25 AM
Stupul ware cu rama(fagure)fara sarme hoby din care poate iese ceva.
-----------------------------------------------------

La un numar peste 150 de stupi cred si eu ca nu e nevoie decat 10 rame si o singura magazie 1/2 unde tinem familiile la o egalitate.

-un model de 8 rame dar e prea mic desi uni spanioli au acest model sute de stupi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: Bejan Vasile din Martie 09, 2011, 01:39:21 AM
                %%-     Din cite am citit si retinut-fund de stup cu plasa[antivarroa] pe toata suprafata-nota 10                                 Rama claditoare+uluc hranitor atasata la un Dadant pe 12r intr-un buzunar separat[modelul prezentat mai sus ]=nota 10       I-mi propun sa confectionez 3 stupi de 12r Dadant in pat rece+buzunarul in partea opusa urdinisului,pentru a putea fi folosit si pe pavilion.    Buzunarul va avea capac separat iar  Dadantul va fi comletat  cu 2 mag.1/2r,peste care voi pune un podisor etans din scindurele sau folie.             Astfel voi hrani cu sirop   sau voi recolta fagurasul cu puiet de trintor,fara sa deranjez cuibul fam. de albine.      in acest buzunar mai putem sa punem 1fag.cu miere descapacita pe care 100% albinele o va trage in cuib,in perioada cind nu folosim rama claditoare.          Daca vor da rezultate[cei 3 stupi pe care-i  voi popula cu albine anul acesta], la anul voi trece toate fam. pe acest model[ANTIVARROA].   Ramane ca nucleele cu matci de schimb sa le fac separat.           Parerea mea!           :thanks:                 %%- :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: %%-                                                   :birthday:+ @};- @};- @};- @};- @};-=8 Martie!                           :coffee:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Martie 09, 2011, 07:19:50 AM
Sa experimentam mai multe modele dar sa vedem si rentabilitatea productie,timp de exploatare,costuri si altele,un lucru sigur magazia de schimb este strict necesar pentru a usura munca stuparului iar celelalta cum vrem noi sa le numim buzumare fantezii de orce fel este posibil sa complice munca stuparului :nod:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: Bejan Vasile din Martie 09, 2011, 01:45:00 PM
                 %%-      Puteam sa introduc rama claditoare in interiorul lazii fiind cea dea 12r.Dar tocmai pentru a usura munca stuparului si a cistiga timp pretios pe timpul culesului,unde mai punem ca pentru a controla rama claditoare ,daca se mai suprapune si un cules puternic,trebuie sa manevram 2-3 caturi si sa deranjam cuibul fam.       Deja de la 50 de stupi in sus aceasta activitate devine o corvoada.  Nu e mai usor sa deschidem capacele la buzunare,putin fum si inlocuim rama cladita +larve de trintor cu o rama goala?    Daca unii dintre noi nu folosesc rama claditoare,nu e musai sa-si dea cu parerea,mai ales sustinatorii dadantului pe 12r+2mag1/2.       Nu vad cum aceste buzunare ar complica munca stuparului,ba din contra ,ar imbunatati conditiile de viata ale albinelor. :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:                                     %%-      :coffee:      Parerea mea!        %%-
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: Kiwi Bee din Martie 10, 2011, 12:42:38 AM
Un stup balshoi, greu si complicat poate fi un stup bun din pct. de vedere al multifunctionalitatzii, dar mai bine sa fi specializat doar pe 1-2 lucruri.Citeodata nu e bine sa fi chiar asa de "multilateral dezvoltat"............ dragi tovarash si pretini.

Oare cum se descurca un apicultor cu un astfel de stup la nivel de peste 500 de stupi????????
Componente de rezerva????????????
Manevrabilitate din toate pct. de vedere?????????????
Investitie->Randament->Dezvoltare????????????????

Spre noroc albinele se acomodeaza schimbarilor in totdeauna.

Britanicii au un model de stup numit "The national"
Este un model de multi etajat cu baza patrata, astfel se poate folosi si in pat rece si in pat cald(doar sucesti baza cu 90 de grade).
Podisorul este o sticla intrun chenar de lemn.Apoi vine capacul.
Pe timp de iarna se aseaza peste stup niste inele patrate si conice care defapt imbraca stupul si formeaza un perete care inconjoara stupul in totalitate.Se pun atitea inele incit sa ajunga la nivel cu partea de sus al stupului.Capacul arata ca si un acoperish de casa.Deci stupul este imbracat intrun alt stup mai mare.
Mai nou se foloseste numai de catre amatori caci fabricarea unui astfel de stup are costuri mai ridicate decit stupii moderni(hai sa folosim cuvintul modern).

Stupul cel mai bun este acela cu care poti face usor atitia bani incit sati creezi un venit cu care acoperi toate cerintele tale personale/familiare.


Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Martie 18, 2011, 05:45:26 AM
Citat din: Bejan Vasile din Martie 09, 2011, 01:45:00 PM
                 %%-      Puteam sa introduc rama claditoare in interiorul lazii fiind cea dea 12r.Dar tocmai pentru a usura munca stuparului si a cistiga timp pretios pe timpul culesului,unde mai punem ca pentru a controla rama claditoare ,daca se mai suprapune si un cules puternic,trebuie sa manevram 2-3 caturi si sa deranjam cuibul fam.       Deja de la 50 de stupi in sus aceasta activitate devine o corvoada.  Nu e mai usor sa deschidem capacele la buzunare,putin fum si inlocuim rama cladita +larve de trintor cu o rama goala?    Daca unii dintre noi nu folosesc rama claditoare,nu e musai sa-si dea cu parerea,mai ales sustinatorii dadantului pe 12r+2mag1/2.       Nu vad cum aceste buzunare ar complica munca stuparului,ba din contra ,ar imbunatati conditiile de viata ale albinelor. :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:                                     %%-      :coffee:      Parerea mea!        %%-
Priumavara folosesc rama claditoare dar in timpul culesului nu mai am de facut nimic la stup decat sa ii pun rame,magazii(caturi) in asa fel sa pot sa pun bani in buzunarul meu nu in buzunarul stupului..................
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bucovineanu din Martie 19, 2011, 08:12:31 PM
Nu prea mai stiu care era acel mesaj. Incerc totusi.
Nu vad de ce ar tebui pusa rama claditoare la 90 de grade fata de cuib. Pentru a avea acces mai usor la ea e suficient sa facem catul mai ingust decat cuibul si rama claditoare sa fie pusa penultima si va fi lucrata mai repede. Complicatia inter vine deoarece nu se mai potriveste acelasi capac atunci cand punem catul. Acest model de stup e facut dupa principiul "de ce sa fie simplu daca poate fi complicat"?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bucovineanu din Martie 19, 2011, 10:12:41 PM
Daca am inteles eu bine, in pavilion e recomandat ca ramele sa fie asezate in pat cald pentru a nu avea probleme la transport si nu inteleg de ce trebuie ca rama claditoare trebuie pusa altfel. La stationar e valabil acelasi lucru si putem face aranjarea fie in pat rece sau cald.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Martie 20, 2011, 02:57:13 AM
romikele,tu ai acum experenta in domeniu si stiu sigur ca si tu esti de aceeas parere cu rama fara hffman care este mult mai rentabil din mai multe puncte de vedere in tehnica apicola si stuparit industrial,avantaje:la transport nu mai este nevoie de inpachetare stup,rama este mai simplu de construit(milioane de rame in stuparit industrial),in stupina se intampla ca avem roiuri cu 3 - 4 - 5 sau 6 rame in cutii normale de 10 sau 12 rame si in acest caz la o mutare a stupinei doar inchidem urdinisul si plecam cu stupii fara a mai complecta rame sau fixarea lor......... acum hai sa vedem un  plan de viitor referitor la un madel de stup si rame in ce priveste stuparitul dupa cerintele actuale.
zi si tu ceva si apoi vedem ce se poate face...
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Martie 21, 2011, 07:08:31 AM
 Distantierele superioare din tabla si din sarma profilata la partea de jos sunt destul de scumpe chiar daca nu e inox,este posibil ca in Romania sa se poata face la comanda chiar din inox la un pret mai rezonabil pentru cantitati mari.......
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Aprilie 15, 2011, 10:11:20 PM
    Pentru ca in ultimul timp au aparut fel si fel de inferbantati la minte care peste noapte inventeaza fel si fel de bazaconii ar fi bine sa se tina cont de sfatul abatelui Warre ! Cred ca acest citat spune totul despre experiment in apicultura :

        "Este ceva obisnuit sa auzi incepatori spunand asa; o sa incerc doua sau trei modele curente
de stupi, le voi studia si voi vedea care e mai bun.
Numai ca viata e scurta, in special viata activa. In afara de cazul in care sunteti privilegiat,
nu o sa puteti trage o concluzie definitiva.
Pentru a testa diferiti stupi, acestia trebuiesc studiati in aceeasi stupina, sub aceeasi atenta
ingrijire,  minim 10-12 buc din fiecare, pe o perioada de 10 ani.Luati-o si altfel, este nevoie
ca acesti stupi sa se afle in aceleasi conditii de amplasament pentru a putea trage o
concluzie medie.
Peste acesti 10 ani, multi observa ca un stup se comporta perfect iarna, spre exemplu, iar
altul mai bine vara. Astfel se va incerca combinarea avantajelor pe care ti le ofera cele doua
sisteme studiate.
Noul stup creat va necesita alti 10 ani de studiu. Peste acesti 10 ani poti constata ca stupul
nou creat e foarte bun pentru albine, raspunzand perfect cerintelor lor, dar dezavantajos
pentru stupar pentru ca cere prea multa atentie.
Iti trebuie atunci un nou experiment.O sa-l faci? "
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Aprilie 21, 2011, 07:52:28 AM
   Va rog sa fiti atenti si sa vedeti noul mod de asamblare a stupului online . Puteti merge direct la minutul 5:00 si sa va exprimati parerea in legatura cu noua inventie ... de cuplare a nucleului ....

                                             


                                                     
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Aprilie 21, 2011, 08:33:17 AM
Cred ca l-au pus cu fundul in sus,a lipsit ajutorul dar la manastiri este super acest stup........
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Iunie 02, 2011, 10:12:57 PM
Citat din: dragos2006 din Aprilie 21, 2011, 07:52:28 AM
   Va rog sa fiti atenti si sa vedeti noul mod de asamblare a stupului online . Puteti merge direct la minutul 5:00 si sa va exprimati parerea in legatura cu noua inventie ... de cuplare a nucleului ....

                                             


                                                     

Ce inseamna sa fii mishtocar de neam ..... Asta e tot ce ai inteles tu din prezentari?
Ti-am sugerat sa-ti stergi semnatura din postari pentru ca te injuri singur, dar se pare ca esti la un nivel extrem de avansat de ..... Nici macar nu sesizezi ca te impusti singur in picior cu fiecare postare, don doctor. :)

Daca tot esti abonat la filmele tatalui meu, vad ca nu ai mai spus nimic de filmele care arata Bio Stupul in practica si care cam demonteaza toate ctiticile tale(care erau oricum nefondate). Perfect previzibil in cazul tau.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: cristi-profURSU din Iunie 02, 2011, 10:21:13 PM
Citat din: romikele din Martie 19, 2011, 08:18:29 PM
Acea diafragma poate fi simplificata, cu efect similar... un simplu leat de sprijin a ramelor; garantat matca va gasi si oua rama claditoare.

Cand tata a inventat acea grila i-am spus si eu ca ar fi rezolvat problema mai usor cu un leat de sprijin al ramelor asa cum ati sugerat si dumneavoastra. Mi-a spus ca in aceste conditii, rama claditoare ar fi sudata de restul ramelor de catre albine. Grila are un rol esential si conteaza foarte mult chiar si distanta fantelor din grila. Tata a experimentat cu diferite distante si a observat ca doar distanta dintre 2 rame(cea emulata de grila) este cea corecta. Puteti incerca si dumneavoastra sa va convingeti.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: PACO din Octombrie 05, 2011, 05:59:05 PM
am urmarit subiesctul dar nu am avut timp sa scriu, cu tot respectul va spun ca fiecare model de stup este bun pentru ceea ce iti propui sa  obtii de la o stupina, daca ai doar un hobby este bun si stupul profesorului Ursu, daca vrei sa faci apicultura in mod industrial si profesionist trebuie sa delimitezi clar (fizic vorbind) :1. crescatoria de matcii, 2. producerea roilor si 3. stupii de productie.cine crede ca le poate face pe toate trei intr o cutie nu o va face pe nici una cum trebuie.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: D006 din Octombrie 05, 2011, 09:50:23 PM
Citat din: cristi-profURSU din Iunie 02, 2011, 10:12:57 PM


Ce inseamna sa fii mishtocar de neam ..... Asta e tot ce ai inteles tu din prezentari?
Ti-am sugerat sa-ti stergi semnatura din postari pentru ca te injuri singur, dar se pare ca esti la un nivel extrem de avansat de ..... Nici macar nu sesizezi ca te impusti singur in picior cu fiecare postare, don doctor. :)

Daca tot esti abonat la filmele tatalui meu, vad ca nu ai mai spus nimic de filmele care arata Bio Stupul in practica si care cam demonteaza toate ctiticile tale(care erau oricum nefondate). Perfect previzibil in cazul tau.

SAl Cristi, daca m-ai esti pe aici explica-i tatalui tau ce inseamna  notiunea de BIO mai ales in apicultura..... ca denumirea de BIO STUP nu este data sa insele lumea si cred ca tatal tau nu este vreun sharlatan care atribuie unei cutii de lemn denumirea de BIO STUP , mai ales ca nea' Ursu baga VARACHET la greu in BIO stupul lui..:)
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: marius_vfp din Octombrie 10, 2011, 11:05:50 PM
Citat din: bio din Octombrie 05, 2011, 09:50:23 PM
SAl Cristi, daca m-ai esti pe aici explica-i tatalui tau ce inseamna  notiunea de BIO mai ales in apicultura..... ca denumirea de BIO STUP nu este data sa insele lumea si cred ca tatal tau nu este vreun sharlatan care atribuie unei cutii de lemn denumirea de BIO STUP , mai ales ca nea' Ursu baga VARACHET la greu in BIO stupul lui..:)
da ma e mistocar si,  da nu si prost , ca altii care cumpara kakaturi , mai vor sa faca si bici din kakat  si sa si pocneasca?
cristinel ,mai pune mana pe o carte si mai invatza  sunt mai mult ca sigur ca la capitolul studii omologate stati mai slabut .
daca domnul BIO zice ca bagati varachet la greu eu zic altfel bagati varachet  CU GALEATA  intrun stup declarat BIO  , DA TU CREZI CA NE IEI DE PROSTI ?
ia trageti o privire la filmuletul asta la numerele ce aduc noroc 1.33 :hippo:
zimi si mie de la ce vin liniiile acele negre pe tabla , da sa numi zici ca e vreu pixel prost pe ecran si se vede negru , sau siau tras vro liniutza mustele sa fie mai euforice , vai mama, matca  aia tanara de 18 ani si o zi , ce filmeaza va dat de gol :nudie: perfect draga matca ne-ai servit cu un material de nota 10, bravo matcuta mai servestene cu asa filme .
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: daddy22fat din Noiembrie 10, 2011, 12:13:52 PM
Va salut domnilor !
Ce avantaje/dezavantaje au stupii model italian cu balconas ?
Va multumesc
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: JohnSpatari din Noiembrie 12, 2011, 11:36:25 PM
 :hi: Salutare la toata lumea, sunt nou pe aici si deci un apicultor incepator, Am citit forumul si am ajuns la concluzia ca stupul dadant pe 12 rame si 2 magazine  1/2 e foarte bun , Chiar azi i-am cumparat (doi stupi) si as vrea foarte mult sa ma ajutati cu sfaturi concrete, ce trebuie sa fac acum la inceput, ce fel de vopsea si care metoda de insarmare a ramelor e mai buna. Puteti sa imi trimiteti PM, Va msc mult, si mult succes tuturor.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 13, 2011, 09:48:20 AM
Intai bun venit pe forum. Pentru a deveni apicultor trebuie intai o solida baza teoretica. Forumul nu e suficient.Aici sunt intradevar multe informatii dar nesistematizate. Trebuie studiate si cat mai multe carti despre apicultura, foarte bun Manualul apicultorului.
Stupii pot fi vopsiti atat cu vopsea pe baza de ulei, rasini sau apa. Se aplica cel putin 2 straturi foarte subtiri. Despre insarmare s-a scris mult pe forum.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 13, 2011, 09:53:01 AM
Citat din: Daddy22fat din Noiembrie 10, 2011, 12:13:52 PM
Va salut domnilor !
Ce avantaje/dezavantaje au stupii model italian cu balconas ?
Va multumesc
Avantaje: balconasul e loc de refugiu pentru albine in timpul transportului, scandurica de zbor e protejata de intemperii.
Dezavantaj: ocupa mai mult loc in tyimpul transportului.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: JohnSpatari din Noiembrie 13, 2011, 12:35:37 PM
Apropo,azi am asamblat niste rame si am masurat distanta de la fundul stupului(de plasa) pana la rame si este in jur de 3.5 cm,iar dintre ramele 1/1 si 1/2 in jur de vreo 0.5 -0.8 cm.Deci sunt permise asa distante?
Si inca ceva,la ce inaltime trebuie sa fie al doilea urdinis fata de primul si de lungime sa-l fac?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: mape 48-petru manea din Noiembrie 13, 2011, 12:47:30 PM
avand in vedere ca partea inferioara a ramei este la acelas nivel cu partea de jos a corpului cuibului distanta pana la plasa trebuie sa fie maxim 2 cm
al doilea urdinis nu este recomandat pentru ca ar insemna sa decupezi din caturile de magazin este numai parerea mea  :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: orbanstefan64 din Noiembrie 13, 2011, 12:52:51 PM
bun venit pe forum!!!
intre fundul stupului si rama 1,5 max la 2 cm, distanta  dintre ramele 1/1 si1/2  8mm max 10 mm.
la cat poti face simplu numai o gaura de fi 16-20mm in centru si inchidere cu o clapeta metalica.cu cealalta varianta is deacord cu cele scrise de nea petrica
:hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: marius_vfp din Noiembrie 13, 2011, 07:58:03 PM
salut, am auzit din batrani ca daca distanta dintre ramele de cuib , de jos, si fundul stupului e mai mare de 2 cm  ,albinele vor forma intre rame si fund stalpi de ceara pentru a putea urca mai usor zborul nefiind o solutie acolo in interior ele nu pot urca la rame , corectatima daca gresesc.
:bzz:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: marius_vfp din Noiembrie 13, 2011, 08:14:02 PM
Citat din: JohnSpatari din Noiembrie 13, 2011, 12:35:37 PM
Apropo,azi am asamblat niste rame si am masurat distanta de la fundul stupului(de plasa) pana la rame si este in jur de 3.5 cm,

salut , la primii stupi cand mi iam construit , am inceput  , poate deandoaselea. am fugit la ACA si am cumparat cele 3 marimi de rame folosite la noi  si dupa ele am facut cutiile , vi se pare corect ? corectatima   :ok:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: marius_vfp din Noiembrie 13, 2011, 11:03:30 PM
salut romikele , poate nu mam exprimat eu corect , nu a cumparat baxuri de rame , ci doar 3 , sa le am ca model  :yes:
ca restul leam facut eu acasa :bzz: acele rame au fost primele si ultimele pe care leam cumparat :)
spor la treaba iernare usoara
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: stefan1 din Noiembrie 14, 2011, 01:52:11 AM
Citat din: romikele din Noiembrie 13, 2011, 08:56:17 PM
Daca este fund cu plasa, nu e o mare problema distanta de 3,5 cm.
Totusi, in acest caz, se poate indeparta de la partea de jos a corpului materialul pe o inaltime de 1,5 cm.
Referitor la rame se gasesc toate cotele la toate tipurile de rame, asa ca nu e necesar sa dam fuga la magazin pentru a le cumpara  :wink2:

  Si eu sunt de aceeasi parere: in stupul cu fundul de plasa albinele se comporta altfel decat in stupii cu fundul plin. Eu chiar ma mir ca nimeni nu a discutat despre asta. Eu am doar cativa stupi cu fund de plasa. Constat ca albinele rod fagurii (mai cu seama pe cei noi) 1-2 sau chiar mai multi centimetri in apropierea plasei. Probabil fie le deranjeaza curentii de aer de acolo sau poate se tem sa lasa cuibul pana aproape de plasa din cauza eventualelor hoate care pot fi ademenite de acei faguri.
La stupii cu fund fix, daca distanta pe la rame pana la fund este prea mare, albinele pot creste acolo fagurei, sub rame (nu ma refer la crescaturile de pe fund care le servesc sa se urce pe rame). Eu garantez ca la un stup cu fund cu plasa, albinele nu vor creste fagurei sub rame, daca aceasta distanta este de 3-4 cm.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Noiembrie 14, 2011, 08:28:11 AM
Albinele nu construiesc faguri pentru ca sa poata urca ci pentru a se extinde deaceea construiesc doar atunci cand nu mai au spatiu iar golul peste 2 cm. e bine lasat lareral(cazul orizontal)nu sub rame ca sa nu lipeasca ramele de fundul stupului,in general isi lasa un spatiu pe unde sa circule.STUPUL CU UN SINGUR CORP PESTE 8 RAME SE POATE NUMII ORIZONTAL.Deci vertical e stupul cu mai mult de 2 corpuri.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Noiembrie 14, 2011, 08:35:05 AM
Citat din: romikele din Noiembrie 13, 2011, 08:04:09 PM
E corect ce ai auzit!
Daca se foloseste fund cu pivnita, se monteaza un gratar la 2 cm sub nivelul ramelor...
E nevoie de spatiu mai ales primavara ca albina sa aibe unde cladi mai ales pentru trantori altfel strica ramele cu celule de albine si intra in frigurile roitului.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bee_lover din Noiembrie 14, 2011, 10:15:20 AM
Eu am cel putin 20 de lazi cu distanta intre rame si fund  de cel putin 7 cm si nu am avut alungiri sub rame, albinele intra in stup si urca pe peretele frontal.
Ps: am stupi cu fund plin.  :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: Alutus din Noiembrie 14, 2011, 10:35:40 AM
Si eu am o asemenea situatie  si daca nu le ofer spatiu in partea superioara se extind in jos.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: mape 48-petru manea din Noiembrie 14, 2011, 11:29:06 AM
dupa cat cunosc eu ,nu trebuie oferit spatiu excedentar in interiorul stupilor
distantele optime sunt :
-  intre sipca de jos a ramei si fund plin ,plasa sau pivnita cu gratie --2 cm
- intre sipca laterala si corp 0,8 cm
- intre sipca superioara si podisor (folie )- 0,5-o,8 cm
orice distanta mai mare duce la construirea de fagurasi si va fi mai greu de curatat
mai bine folosim o rama goala unde vor consruifafure si matca va depune puiet de trantor si nu vor mai strica faguri
buni pt.trantori  :hi:
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bee_lover din Noiembrie 14, 2011, 02:51:56 PM
Citat din: Alutus din Noiembrie 14, 2011, 10:35:40 AM
Si eu am o asemenea situatie  si daca nu le ofer spatiu in partea superioara se extind in jos.
e normal daca nu le oferim spatiu, de aceea trebuie sa aibe spatiu in sus si la timp, iar pentru asta caturile de 1/2 de 145 cm care le folosesc sunt perfecte, nu e mult un cat adaugat odata.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Noiembrie 16, 2011, 08:09:15 PM
Citat din: bee_lover din Noiembrie 14, 2011, 10:15:20 AM
Eu am cel putin 20 de lazi cu distanta intre rame si fund  de cel putin 7 cm si nu am avut alungiri sub rame, albinele intra in stup si urca pe peretele frontal.
Ps: am stupi cu fund plin.  :hi:

Da si eu am vreo 30 tot cu fundul plin si dintro greseala de fabricatie golu e de 6 cm.dar primavara fac faguri unde matca depune oua si fac trantori.Deci normal este sa nu fie mai mult de 2 cm.Am si stupi mai multi cu distanta de 16 mm.si sunt multumit niciodata nu mi sa intamplat sa se astupe urdinisul cu rumegus de ceara dar primavara le pun un corp cu rama de 1/2 cu 2 rame goale(rama claditoare) la centru unde construiesc fagurii de trantor o metoda care o vad buna primavata cand au nevoie de caldura pt.cresterea puietului.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: JohnSpatari din Noiembrie 17, 2011, 09:14:46 PM
As vrea sa stiu,gratia Haneman se pune pur si simplu pe rame sau trebuie de facut rama speciala pentru ea,si care este mai buna de metal sau plastic?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: stefan1 din Noiembrie 18, 2011, 01:30:55 AM
  S-a mai discutat pe forum despre asta. De ex aici:
  http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=2136.msg69921#msg69921

  Intrebi daca sunt mai bune cele din plastic sau cele metalice. Eu zic ca sunt mai bune cele metalice, dar trebuie sa fie foarte bine executate, altfel pot rani albinele. Si cele din plastic sunt de mai multe calitati si parca cele mai noi sunt tot mai proaste.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: milu56 din Noiembrie 18, 2011, 08:03:35 AM
Mai bine fara gratie.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: teoalbina din Decembrie 15, 2011, 04:04:22 PM
Salutam pe toata lumea! Am in intentie sa experimentez un nou tip de stup care, mi se pare cel mai adaptat stilului de lucru pe care doresc sa-l practic de acum incolo. Este vorba de un fel de ME micsorat, pe 6 rame de 1/2 x 6 corpuri = echivalentul a 18 rame stas. Care ar fi avantajele, cel putin teoretice?!
A incercat cineva aceasta combinatie? Ceva de genul pozei de mai jos dar cu 6 corpuri, pe rame de magazin si cu urdinisul situat pe latura mai ingusta... ?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bucovineanu din Decembrie 15, 2011, 07:57:35 PM
Nu inteleg eu bine, dar in poza vad un corp pe 12 rame. Corpuri de 8 rame stiu ca au inceput sa se foloseasca in ultimii ani, mai ales in SUA. Atat cele pe 6 rame, cat si pe 8, e obligatoriu sa fie fixate pe paleti, altfel nu au stabilitate. Oare nu e prea ingust pe numai 6 rame? Doua sunt marginase si pentru puiet raman doar 4.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 15, 2011, 09:54:31 PM
am un stup ME cu 8 rame pe cat
am mers in vara pe doua corpuri--prea putin --a roit ,dar tot am recoltat 25 kg miere
la vara voi merge pe 3 corpuri
acum ierneaza pe doua corpuri  a cate 8 rame pe corp
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: teoalbina din Decembrie 15, 2011, 09:58:48 PM
In poza sunt 2 corpuri cu 12 ramute (1 ramuta = jumatate dintr-o rama de cuib de 1/2), din cele folosite la nucleele de imperechere matci. Am folosit din acestea doar pentru furnizare de material biologic pentru nucleele de imperechere si nu am avut probleme cu limitarea pontei. M-am gandit si la o varianta in care sa folosesc 3 corpuri cu astfel de ramute (1/4 din rama stas) pentru cuib si 3 corpuri cu rame de magazin pentru stransura. Avand in vedere ca spatiul este limitat, nu vad de ce e musai ca marginasele sa ramana fara puiet! Pe de alta parte, cuibul va fi limitat in principiu la 3 corpuri si, chiar si in varianta in care ramele marginase ar ramane fara puiet, tot mai ramane echivalentul a 6 rame stas, adica 12 rame de magazin sau 24 ramute tip nucleu mini+ pentru ponta matcii. Iar dupa un timp, cand in stupi exista suficienta albina, chiar este indicat sa nu ai puiet prea mult, scopul final fiind de fapt marirea productiei de miere. Dar, repet, inca nu am experimentat aceasta varianta ca stupi de productie. In privinta stabilitatii, avand in vedere faptul ca stupii pe 6 corpuri x 6 rame vor fi situati pe o platforma special amenajata, nu vad de ce nu ar avea stabilitate, daca vor fi bine impachetati si ancorati!  Intrebarea ramane in continuare: a folosit cineva pana acum asa ceva?
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bucovineanu din Decembrie 16, 2011, 02:52:47 PM
Daca se ancoreaza pe platforme e OK. Rezultatele se pot afla numai incercand. Totusi inclin sa cred ca 8 rame ar fi mai potrivit. E numarul de faguri pe care il construieste familia de albine in scorbura.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: Adrian Roman din Decembrie 17, 2011, 05:20:58 PM
Citat din: bucovineanu din Decembrie 16, 2011, 02:52:47 PM
  Totusi inclin sa cred ca 8 rame ar fi mai potrivit. E numarul de faguri pe care il construieste familia de albine in scorbura.
Asta e si idea urmarita de TEOALBINA-crearea coditiei din natura. A propos de 8 rame, am un amic apicultor pasionat, care a trecut la 8 rame cu mai multe familii, si le-a cam cules din pom... Motivatia era aceasi.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 17, 2011, 05:48:30 PM
Albina o avea ea cuibul pe opt faguri in salbaticie... dar pe ce inaltime a fagurilor?
Garantat inaltimea fagurilor in salbaticie este mai mare de 27 cm cat este intr-un stup DB cu rama 1/1, caz in care matca se misca liber in cautarea celulelor goale pentru a depune ponta.
In cazul ME-ului, doua corpuri pe opt rame fac exact cat 10 rame 1/1.

In plus, in salbaticie matca nu este fortata cu tot felul de hraniri stimulative, cu tot felul de substante si solutii, asa cum le fortam noi pe ale noastre in stupina.

O matca stimulata artificial, in conditii de stupina, depune mult mai multe oua decat una din salbaticie, care isi regleaza in mod natural ponta, deci are nevoie de spatiu mai mare... ori daca noi o "inchidem" pe opt rame, nu avem decat sa facem... alpinism utilitar. O meritam!
Eu sunt adeptul cuibului de 12 rame 1/1 DB, dar ma las din ce in ce mai mult cucerit de MER-ul pe trei corpuri a 10 rame (echivalentul a 15 rame 1/2 DB).
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: bucovineanu din Decembrie 17, 2011, 08:39:48 PM
Inaltimea fagurilor din scorbura e in jur de 60 de cm, deci aprox 2 rame 1/1. Daca nu se face selectie si nu se asigura la timp spatiu pentru dezvoltare, se urca in pomi din orice stupi.
Titlu: Re: Tipuri de stupi
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 17, 2011, 08:47:32 PM
Exact spatiul pentru dezvoltare le lipseste albinelor in stupii pe 8 rame, fie ele de ME sau de DB!!
Iar ca sa iei la rand toti stupii ca sa le bagi la timp rame/corpuri pentru a le asigura spatiul necesar dezvoltarii, inseamna manopera si timp in plus... in loc sa ne usuram munca, o complicam!