Apicultura - Forum discuții Apiardeal

DESPRE NOI, FOTO, VIDEO => ACEŞTIA SUNTEM NOI => Subiect creat de: mosunick din Septembrie 03, 2014, 01:16:02 AM

Titlu: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 03, 2014, 01:16:02 AM
Dragilor,
Sa fiti in pace tiitori de albine si sa va fie de folos munca lor!
Dupa ceva vreme de citit (vreo doi ani si jumatate cred), am gasit ca e cazul sa va aduc si eu ceva ce sper sa va foloseasca in munca asta istovitoare de intretinere a albinelor. Si ca sa fac asta, se impune sa va zic, inainte de toate doua vorbe.
AAAA... dragii mosului, tre' sa ma prezint nu....???
Io-s Mosu Nicolae, sau Mosunick. restul detaliilor nu e relevant. De vreti mai multe, au fost moderatorii de treaba si ne-au dat loc la rubrica  "membri" sa scriem detalii.
Is unul ca si voi, cautator de solutii intr-o lume complicata.
Nu vreau sa va plictisesc, ca aveti voi destule de lucru si destui sa va tina de povesti inutil.
Am postat aici pentru ca in cautarile mele am gasit ceva ce s-ar putea sa usureze munca tuturor, cu cheltuieli relativ reduse.
E vorba despre un sistem de alimentare (hranire) a familiilor de albine fara a interveni in cuib. Suna ciudat, stiu, dar sper ca in urmatoarele zila sa vin cu un video care sa va faca sa intelegeti despre ce e vorba.
E un sistem prin care dintr-un recipient in care se prepara siropul, printr-o pompa actionata electric si un sistem de conducte se face direct alimentarea hranitoarelor fiecarei familii de albine, astfel incat nu mai trebuie deranjate cuiburile in timpul hranirilor de stimulare sau de completare.
Eu vad un mare castig al acestui sistem mai ales in hranirile timpurii de primavara si in cele tarzii de toamna, in care stiti bine ca orice deranjare a ciubului se reflecta in zeci de orre de munca ale albinelor (deci energie consumata, cu toate cele ce decurg de aici) pentru a se reveni la normalitate in familii in privinta temperaturii...
Momentan suntem la faza incipienta, de experimentare, dar promit ca va voi tine la curent cu rezultatele.
Sa fiti iubiti!
Doamne ajuta!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: apivasmob din Septembrie 03, 2014, 06:50:45 AM
Bine ai venit si asteptam cu nerabdare prezentarea sistemului.
Numai bine. :)
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: andreiu din Septembrie 03, 2014, 07:52:00 AM
    Te salut cu drag, tinere mos ! Bun venit pe aceasta secventa a forumului. Ti-am apreciat postarile, atat cele serioase privitoare la albinarit si legislatie, dar si cele sugubete. Sa fi iubit, ....vorba ta.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: bismark din Septembrie 03, 2014, 08:02:36 AM
   Dragul mosului,bine ai venit printre mosi :razz:,sistemul de care vorbesti a mai fost vorbit.Ai grija ca la fiecare hranitor trebuie sa instalezi un plutitor de limitare a umplerii si de inchidere a siropului care le poate face o baie pe cinste albinelor(ca la wc). Si cum un asemenea dispozitiv se mai poate bloca din cauza siropului care este lipicios s-ar putea unele sa functioneze altele sa fie blocate si siropul ori sa nu curga sau sa nu se inchida. Oricum iti urez succes.Cu respect
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: G. Iulian din Septembrie 03, 2014, 08:24:16 AM
Bine ati venit!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 03, 2014, 07:15:24 PM
Referitor la plutitorul de limitare a umplerii, l-am eliminat din considerente financiare.
Pentru a fi sigur ca nu se depaseste cantitatea de hrana pe care o poate contine hranitorul, sistemul e prevazut cu niste supape care functioneaza sub presiune (sistem "common rail" ca idee), sistemul asta garantand ca in fiecare hranitor intra aceeasi cantitate de hrana. Ne-am gandit si la partea de solidificare a siropului in timp, fapt pentru care, dupa fiecare hranire, in sistem va fi introdusa apa, astfel ca se elimina posibilitatea de a se infunda supapele sau furtunasele.
In orice caz si pentru orice eventualitate, un tub este lasat pentru control, (fie suplimentar fata de numarul de tuburi necesare, fie prin scoaterea unuia dintr-un stup).
Astfel lichidul care in mod normal ar trebui sa intre intr-un hranitor fiind colectat intr-un vas(borcan) pentru a verifica vizual daca am efectuat corect calculele de hranire si am respectat parametrii.
Sper ca zilele astea va voi arata un filmulet cu experimentul initial facut cu prietenului meu Ioani, la pavilionul lui, unde experimentam sistemul de mai sus.
Sa fiti iubiti!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: bio din Septembrie 03, 2014, 11:27:22 PM
sal, Nik..
..parerea mea este ca te chinui .

Eu pe la toti stupii am hranitorul pozitionat in acelashi loc, iar deasupra hranitorului am in loc de podisor o cirpa.
Ajung la stupi, dau un colt al cirpei usor la o parte, torn siropul cu ajutorul stropitoarei si apoi las sa cada usor cirpa inapoi . Nu simt ca as deranja prea mult familia de albine.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 06, 2014, 10:59:45 AM
[url]http://youtu.be/x0eMd3f4cbE] (http://[/url)http://youtu.be/x0eMd3f4cbE
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 06, 2014, 11:27:40 AM
De unde ati achizitionat acest sistem, ce componente include, ce pret a avut?
Astept cu interes filmulete, dar mai ales parerea ta in urma folosirii lui.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 06, 2014, 11:39:06 AM
[url]http://youtu.be/Z2MvvYLrcuE] (http://[/url)http://youtu.be/Z2MvvYLrcuE
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: fiug1970 din Septembrie 06, 2014, 11:53:47 AM
cateva opinii,daca imi permiti:
1.vascozitatea trebuie luata in considerare
2.valva antiretur:butoiul fiind jos sa nu soarba gravitatia, siropul
3.capilarele fiind fine,sa nu se zahariseasca siropul intre hraniri si sa se infunde...poate o cantitate mica de apa la cateva ore dupa hranire...ca o spalare...
bun sistemul...apicultorii detinatori de pavilioane se vor bucura...si crescatorii de albine si mai si !!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: sorinma din Septembrie 06, 2014, 09:57:56 PM
vascozitatea...poate o sa fie nevoie de mai mult timp sa mearga pompa ca sa bage aceasi cantitate de sirop,asta se face experimental cu siropul
butoiul e jos ...dar furtunasele sunt legate la tevile din tavan deci nu o sa se intoarca inapoi in butoi
zaharisirea...probabil s-ar zaharisi daca ar administra sirop de zahar dar alte siropuri se zaharisesc?
153 de mililitri sau de grame,ce o fi masurat cantarul ala?..oricum nu e important
ce problema as pune eu e de unde stie care familie a tras si cat a tras din portile administrate anterior...sau toate familiile trag siropul la fel?daca unele familii nu trag siropul si dupa cateva stimulari da afara din hranitor?
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: fiug1970 din Septembrie 06, 2014, 11:32:00 PM
erau grame....153...ai dreptate cu furtunasele...si  ar fi o problema cu faptul ca nu poti vedea daca au tras siropul..ar fi o idee cu o sipca pusa pe lungimea ulucului si pe ea montat un betisor ce trece prin capac ca o mira?cand se goleste ulucul,se lasa sipca cu mira pe fundul ulucului....daca un stup nu ar avea nevoie de stimulare s/ar putea bloca furtunasul cu un clips,sau cleste de rufe...dar daca sant mai multi ce nu au nevoie, trebuie redus timpul de functionare a pompei...
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 07, 2014, 12:18:53 AM
Apa are densitatea 1, deci 1 gram = 1 mililitru!
E corecta masuratoarea!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: sorinma din Septembrie 07, 2014, 05:12:19 AM
am inceput sa imbatranesc  =)) neuroni responsabili cu fizica dormeau deja unii,doar am zis ca m-am trezit devreme dar nu suficient sa gasesc toate albinele in stup  :P
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 07, 2014, 01:15:17 PM
Multumesc pentru idei.
Am cantarit apa pentru a stabili cu precizie cantitatea de apa, si in consecinta sa stabilim, prin determinarea greutatii cat mai exact cantitatea de lichid continuta. Avand in vedere densitatea specifica a apei de 1 kg/litru, am stabilit ca ceea ce am masurat cu cantarul are 153 g deci 153 de ml. apa.
Am discutat direct in ml. pentru ca, stiti bine, densitatea specifica a siropurilor difera in functie de solidele incorporate, fiind cu atat mai "grele" cu cat au continut mai mare de zaharuri/fructoze, glucoze samd.
Daca ne ajuta Dumnezeu azi punem in functiune sistemul cu sirop 1/1 si facem noi masuratori ca sa vedem cat influienteaza si vascozitatea (multumim pentru punctare, ne-am gandit si noi la asta ) modul de functionare si rezultatele.
Ref. la cat au luat familiile din siropul administrat, nu va fi problema pentru ca intentionam sa folosim sistemul numai in lipsa de cules, deci nu cred ca se va pune problema decat daca is probleme (evaluate ca mici) legate de lipsa matcilor.
Sistemul e gandit in principal pentru stimulari si numai in secundar pentru completare hrana.
Noi am gandit ca in stimulari de 2-300 grame de sirop la 2 zile nu vor aparea probleme de consumare a hranei. Vom vedea la completari cum va fi. Din cate am sesizat eu la sistemul clasic de hranire de completare, orice familie la ora asta, daca sta pe macar 6 rame, consuma intr-o noapte cu temperaturi normale pentru perioada asta 800-1000 grame de sirop, deci nici asta nu ar fi o problema. Pentru orice eventualitate, cei care doresc o marja de siguranta (in special cei cu orizontali) pot opta pentru hranitoare uluc de capacitate mai mare - ex. 2 litri - care pot fi verificati optic la 3-4 zile pentru siguranta. Oricum nu se deranjeaza cuibul atat de mult daca dam la o parte paturica pentru cateva secunde decat daca ii dam tot capacul sau rama de sus, turnam lichidul in hranitor si inchide la loc. Aici, ref. la aspectul asta, Bio are o solutie care poate fi adaptata, adica deasupra hranitorului sa fie o mica bucata de patura care sa fi folosita ca fereastra de vizitare optica a hranitorului.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: fiug1970 din Septembrie 07, 2014, 01:54:08 PM
BRAVO DOMNULE!!!!!!UITE CA MAI SANT PERSOANE CARE NU TE INTREABA DE UNDE VII SI U/N TE DUCI CAND ITI EXPRIMI O PARERE!!!!!!!!!! :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
SA DEA DOMNUL SA NU VA ORBEASCA SUCCESUL SI SA RAMANETI UMANI PANA IN ULTIMA CLIPA!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 07, 2014, 09:40:36 PM
Ref la piesele componente ale sistemului,
Sistemul e compus in felul urmator:
- bidon de alimentare cu sirop
- sorb cu sita si teava racord la pompa
- conducta principala de alimentare cu sirop
- supape sub presiune care se deschid atunci cand presiunea din sistem ajunge la o anumita cota
-furtunase care fac legatura intre supape si hranitoare.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 07, 2014, 09:41:35 PM
de unde le-ai achizitionat?
preturi?
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 07, 2014, 09:57:44 PM
Asta e o treaba complicata.
Fiind primul sistem, o parte le-am luat din Romania, o parte din Slovenia - supapele, o parte din Italia - pompa si furtunasele.
Am avut noroc cu niste prieteni care ni le-au adus.
Ref. la preturi, nu am facut inca calculele, dar promit ca vin cu preturile cand va fi gata tot sistemul.
Mai trebuie inca puse niste filtre mai fine ca sa protejam supapele, si inca sa gandim un sistem de robineti care sa permita curatarea cat mai simpla a sistemului (sa nu ramana sirop in sistem).
Eu sper sa nu depasim costuri de 25 de lei per stup.
Pana atunci vrem sa adaptam ideea si la un prieten care are stupii varsati. Asteptam sa ne vina piesele si zilele astea sper sa fie functional.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 07, 2014, 10:21:46 PM
Am vazut la unguri un astfel de sistem pentru stupi varsati. Tot de la unguri am vazut, in 2011 la targ la Blaj, un astfel de sistem oferit spre vanzare. Nu mai tin minte insa ce pret avea!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 07, 2014, 10:27:55 PM
Ungurii au ceva, dar preturile lor sunt cam piperate - undeva peste 45 de lei per stup (din cate am inteles de la cineva din zona care ar fi achizitionat un sistem ar fi undeva la 3000 de forinti per stup).
De-aia am incercat sa ii evitam si sa cautam altundeva...
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: Cris din Septembrie 07, 2014, 10:56:03 PM
din cate observ instalatia este asemanatoare unui sistem de irigare prin picurare, s-ar putea sa functioneze si gravitational fara a mai fi necesara pompa
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 07, 2014, 11:04:45 PM
ne-am gandit la asta, problema este ca nu ai siguranta ca in fiecare stup va intra aceeasi cantitate de lichid. Spre exemplu este suficient ca unul din furtunase sa fie un pic indoit undeva, si atunci sectiunea profilului lui sa nu mai permita acelasi debit la presiunea (fia ea si gravitationala) data. In felul asta deja nu mai ai siguranta ca totul merge uniform. Avantajul pompei si supapelor este pe de o parte ca debitul este relativ mic pe fiecare furtunas, deci si daca este cumva undeva partial strangulat (putin probabil pentru ca ne-am luat masuri de precautie, fiecare furtun fiind introdus in unghi, inclinat, astfel incat sa nu se stranguleze) nu mai ai siguranta in exploatare, iar pe de alta parte ca din conducta principala de dupa pompa se difuzeaza uniform prin supape lichidul .
Am sa postez cateva fotografii legat de asta imediat
Sanatate!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: bucovineanu din Septembrie 07, 2014, 11:14:52 PM
E nevoie de niste masuri de siguranta pentru a nu permite pierderea de sirop in afara hranitoarelor. Mai exact sa nu curga din hranitoarele prea pline, sau orice alt mod de a ajunge sirop in alta parte decat in hranitoare. Altfel se va declansa furtisagul, care in aceasta perioada e greu de oprit.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 07, 2014, 11:19:52 PM
Dupa cum vedeti, furtunasele sunt pozitionate in asa fel incat sa faca niste bucle, astfel ca ele nu se vor indoi/strangula. Asta este solutia pentru stupi orizontali de tipul folositi in pavilioane.

Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 07, 2014, 11:26:04 PM
Citat din: bucovineanu din Septembrie 07, 2014, 11:14:52 PM
E nevoie de niste masuri de siguranta pentru a nu permite pierderea de sirop in afara hranitoarelor. Mai exact sa nu curga din hranitoarele prea pline, sau orice alt mod de a ajunge sirop in alta parte decat in hranitoare. Altfel se va declansa furtisagul, care in aceasta perioada e greu de oprit.
Inteleg preocuparea, si o gasesc intemeiata.
Logica noastra a fost urmatoarea:
Folosim sistemul in stimulare, cu cantitati mici de cca. 300 grame de sirop. Stimularea se face in lipsa de cules sau in cules slab, deci teoretic nu ar trebui sa fie probleme cu luarea in lucru a siropului.
Hranitoarele pe care le foloseste prietenul meu au cca. 1,75 litri, deci, chiar in cazul in care nu ar fi luate in lucru cantitatile date la 2-3 zile, ar fi nevoie de 14-21 de zile ca sa fie pline, in conditiile in care albinele ar refuza total siropul (putin probabil avand in vedere lipsa de cules de acum).
Ref. la hranitoare, pentru a ne asigura ca furtunasele nu ies din hranitoare, am dat cate o gaura in suportul de sus al hranitorului si am introdus prin ea furtunul, astfel incat este imposibil sa se miste de acolo fara a ridica capacul/sita si a trage de el.
Multumesc pentru sfaturi!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: dodo79 din Septembrie 08, 2014, 12:52:54 AM
Citat din: mosunick din Septembrie 07, 2014, 11:26:04 PM
Folosim sistemul in stimulare, cu cantitati mici de cca. 300 grame de sirop. Stimularea se face in lipsa de cules sau in cules slab, deci teoretic nu ar trebui sa fie probleme cu luarea in lucru a siropului.
Hranitoarele pe care le foloseste prietenul meu au cca. 1,75 litri, deci, chiar in cazul in care nu ar fi luate in lucru cantitatile date la 2-3 zile, ar fi nevoie de 14-21 de zile ca sa fie pline, in conditiile in care albinele ar refuza total siropul (putin probabil avand in vedere lipsa de cules de acum).
Ref. la hranitoare, pentru a ne asigura ca furtunasele nu ies din hranitoare, am dat cate o gaura in suportul de sus al hranitorului si am introdus prin ea furtunul, astfel incat este imposibil sa se miste de acolo fara a ridica capacul/sita si a trage de el.
Multumesc pentru sfaturi!
foarte frumos si practic.sa aveti cat mai multi clienti

PS.ptr hranitoare de 8 kg aveti pompe mai puternice si furtune mai groase?  :wink: :D
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 08, 2014, 10:54:26 PM
Citat din: dodo79 din Septembrie 08, 2014, 12:52:54 AM
Citat din: mosunick din Septembrie 07, 2014, 11:26:04 PM
Folosim sistemul in stimulare, cu cantitati mici de cca. 300 grame de sirop. Stimularea se face in lipsa de cules sau in cules slab, deci teoretic nu ar trebui sa fie probleme cu luarea in lucru a siropului.
Hranitoarele pe care le foloseste prietenul meu au cca. 1,75 litri, deci, chiar in cazul in care nu ar fi luate in lucru cantitatile date la 2-3 zile, ar fi nevoie de 14-21 de zile ca sa fie pline, in conditiile in care albinele ar refuza total siropul (putin probabil avand in vedere lipsa de cules de acum).
Ref. la hranitoare, pentru a ne asigura ca furtunasele nu ies din hranitoare, am dat cate o gaura in suportul de sus al hranitorului si am introdus prin ea furtunul, astfel incat este imposibil sa se miste de acolo fara a ridica capacul/sita si a trage de el.
Multumesc pentru sfaturi!
foarte frumos si practic.sa aveti cat mai multi clienti

PS.ptr hranitoare de 8 kg aveti pompe mai puternice si furtune mai groase?  :wink: :D
Mai sa fie, shugubetzilor, la asta nu ne-am gandit. Sistemul da eroare la 8 litri. Ori 7 litri 99 ori 8,01. Fix 8 nu se poate. E virusat la valoarea asta...  :lol: Tre' sa gasim un IT-ist sa "rezolve" virusu'.
Daca nu reuseste, amenintam sistemul ca il dam pe mana unui doctor. Sa vezi ce-si revine el imediat de unu' singur. ;)

Intre timp, va mai aratam ce-am mai facut pe ici pe colo...

http://youtu.be/HDrfOh9Z0IQ (http://youtu.be/HDrfOh9Z0IQ)

Stupina lui Levi cu sistemul de hranire automatizat.
Sa fiti iubiti!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 10, 2014, 05:49:37 PM
Hranire automatizata stupi pe pavilion (http://www.youtube.com/watch?v=o3NWRM7I4Ss#ws)
O hranire de stimulare la stupii de pe pavilion...
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 10, 2014, 06:17:41 PM
Mosule, nu te supara pe mine, dar:
- nu-mi place butoiul ala de sirop, descoperit;
- nu-mi place nici cana aceea de pe cantar (dar hai sa spunem ca ati folosit-o doar acum, pentru a afla cat a pompat);
- cumpara o priza cu temporizator si scapi de cronometratul cu telefonul;

P.S. Cam la ce pret/stup a ajuns instalatia? Ma refer la pretul tevii, furtunaselor, supapelor si a tot ce a mai fost necesar. Pompa, butoiul si generatorul nu le include in calcul.
P.P.S. Felicitari, ati reusit sa faceti un lucru util.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: oroles din Septembrie 10, 2014, 08:23:43 PM
Citat din: pharaonu75 din Septembrie 10, 2014, 06:17:41 PM
Mosule, nu te supara pe mine, dar:
- nu-mi place butoiul ala de sirop, descoperit;
- nu-mi place nici cana aceea de pe cantar (dar hai sa spunem ca ati folosit-o doar acum, pentru a afla cat a pompat);
- cumpara o priza cu temporizator si scapi de cronometratul cu telefonul;

P.S. Cam la ce pret/stup a ajuns instalatia? Ma refer la pretul tevii, furtunaselor, supapelor si a tot ce a mai fost necesar. Pompa, butoiul si generatorul nu le include in calcul.
P.P.S. Felicitari, ati reusit sa faceti un lucru util.
:)
Ne explici si de ce nu iti place. Eu eram "profund" impresionat.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 10, 2014, 08:34:40 PM
Geto-dacule, nu te lega de mine... :P
Am scris de ce nu-mi plac, dar tu "Batman, Batman"! =))
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 10, 2014, 09:41:12 PM
Citat din: pharaonu75 din Septembrie 10, 2014, 06:17:41 PM
Mosule, nu te supara pe mine, dar:
- nu-mi place butoiul ala de sirop, descoperit;
- nu-mi place nici cana aceea de pe cantar (dar hai sa spunem ca ati folosit-o doar acum, pentru a afla cat a pompat);
- cumpara o priza cu temporizator si scapi de cronometratul cu telefonul;

P.S. Cam la ce pret/stup a ajuns instalatia? Ma refer la pretul tevii, furtunaselor, supapelor si a tot ce a mai fost necesar. Pompa, butoiul si generatorul nu le include in calcul.
P.P.S. Felicitari, ati reusit sa faceti un lucru util.
Ce am prezentat noi in filmul cu pavilionul a fost prima hranire efectiva folosind sistemul. Butoiul va vea capac, de genul celui care se poate vedea in videoul cu stupii varsati.
Despre priza cu temporizator vorbea Levi la sfarsit. Sistemul se preteaza si la instalarea unui invertor  12v - 220 v, care ' prin intermediul prizei cu temporizator poate fi reglat sa faca hraniri  pe parcursul a mai multe zile, fara a mai fi necesara prezenta apicultorului in stupina.
Multumim pentru punctele de vedere. Dupa cum ati vazut, e un film brut, fara pregatiri (de-aia nici nu am pus de la inceput cantarul si nici nu l-am asezat cum trebuie de la inceput). Exista loc de imbunatatiri, insa la un pret de 15 -16;lei per stup fara pompa si generator noi suntem mai mult decat fericiti. Abia astept sa imi fie gata pavilionul si sa imi pun si eu sistemul pe el....
La sistemul asta insa e foarte important tipul de pompa pentru ca nu orice pompa se preteaza., tocmai datorita zaharului din sirop.
Sa fiti iubiti!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 10, 2014, 10:18:23 PM
Multumesc pentru raspuns. Ideea era sa nu declansati furtisagul.
Astept cu interes si alte filmulete!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: albine din Septembrie 10, 2014, 10:20:25 PM
Foarte ingenios sistemul gandit de dumneavoastra,Jos palaria. :bravo:
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: TDI din Septembrie 11, 2014, 07:38:11 AM
15-16 Ron per stup, plus:
Invertor
Priza cu temporizator
Pompa
Generator.
Totalul?
S-ar preta si la stupii varsati? Pe ce distanta functioneaza ansamblul? Care este numărul minim si numărul maxim de stupi folosit?
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 11, 2014, 04:29:05 PM
Citat din: TDI din Septembrie 11, 2014, 07:38:11 AM
15-16 Ron per stup, plus:
Invertor
Priza cu temporizator
Pompa
Generator.
Totalul?
S-ar preta si la stupii varsati? Pe ce distanta functioneaza ansamblul? Care este numărul minim si numărul maxim de stupi folosit?
La nivelul la care suntem noi cu experimentarea sistemului, suntem la pretul amintit. Cu filtre, sorb, fitingaraie si alte mici piese se ajunge pe la 20-21 de lei per stup. Suntem la faza la care cautam solutii pentru invertor accesibil (ce am gasit pana acum e cam scump), priza (asta costa +/- 50 lei). Generatorul l-am luat imprumut, dar cu privire la generator nu sunt probleme legate de date tehnice, fiecare poate sa isi achizitioneze diverse modele, pompa fiind sub 500 W.
Referitor la distanta, daca va referiti cat de lunga poate fi conducta de alimentare care duce la stupi, nu am experimentat suficient ca sa ne putem pronunta cu privire la maxim, dar cu certitudine poate functiona pe o distanta de cel putin 50 de metri de la pompa. Din acest punct de vedere, sunt sigur ca sistemul se preteaza si la o conducta care conduce siropul la stupi situati la 100 de metri, datorita urmatorului aspect: Din conducta principala de alimentare, care porneste de la pompa si merge la stupi, siropul iese prin niste supape care nu se deschid decat la o anumita presiune. Ori, pana ce in toata conducta nu se atinge acea presiune, supapele nu permit trecerea siropului, prin furtunase, catre hranitoarele din stupi. In consecinta, indiferent de lungimea conductei de alimentare principale, presiunea produsa de pompa fiind constant difuzata in toata conducta, toate supapele se vor deschide in acelasi timp, INDIFERENT de distanta de la supapa pana la pompa, si indiferent daca este cea mai apropiata supapa de pompa sau cea mai indepartata.
Referitor la stupii varsati, exista mai sus un filmulet din stupina prietenului Levi, care prezinta solutia pentru stupii de pe vatra, varsati. Principiul de functionare e acelasi. Pot fi montate mai multe conducte in paralel, pe linii de stupi.
Eu gasesc ca sistemul aduce un mare plus in managementul stupinei referitoare la stimulari si completari de hrana, si prin faptul ca se economiseste forta de munca, timp destinat pregatirii si efectuarii hranirilor, si ca nu se deranjeaza familiile de albine pe parcursul hranirilor. Nu este totuna sa pierzi cateva minute sa faci o stimulare la 200 de familii sau sa pierzi 3-4 ore. Mai mult, se poate sti cu mare precizie cantitatea de hrana administrata, care se si difuzeaza uniform.
Ref la numarul minim sau maxim de stupi, nu ma pot pronunta cu certitudine, dar ce pot sa spun este ca din punctul meu de vedere singurul element  care este determinant in determinarea numarului  minim/maxim de stupi este pompa : debitul ei minim si maxim, in consecinta presiunea pe care o poate crea in sistem. Deci, daca spre exemplu ar fi nevoie de un sistem pentru 500 de stupi (rare vor fi ocaziile din pacate la noi, cum stiti bine), diferenta fata de ceea ce ati vazut deja in filme va fi data de capacitatea pompei si eventual marimea filtrului. La stupi putini (sub 10), poate ca va fi nevoie (nu obligatoriu) de o pompa cu putere mai mica, dar nu ma pot pronunta la ora asta cu certitudine.
Sa fiti iubiti, dragilor apicultori!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: TDI din Septembrie 11, 2014, 04:57:58 PM
Sub 50 n-are rost sistemul. Eu mă gândeam la 100, dar am o geografie destul de păguboasă a vetrei. Oricum, felicitari si mai revenim cu întrebări!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 11, 2014, 05:08:10 PM
Avantajul sistemului e ca indiferent de distanta de pompa si/sau diferente de nivel, el functioneaza. Prietenul meu Ioani are pe pavilion cate o conducta la nivelul superior al stupilor de pe randul 4 (de sus) si inca una la nivelul supilor de pe randul al doilea, si merge la fel peste tot. Nu stiu daca la chestiuni de diferente de nivel dintre stupi te-ai referit cand ai pomenit de "geografia" locului, dar din punctul asta de vedere nu sunt diferente de functionare.
Sanatate!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: TDI din Septembrie 11, 2014, 05:17:39 PM
O sectiune apare in poza, mai am 2 - diferenta de nivel e de vreo 4 metri, poate 5.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Septembrie 11, 2014, 05:33:22 PM
In cazul de fata nu vad sa intervina diferente de functionare.
Ma gandesc ca pot aparea mici probleme numai daca diferenta de nivel intre pompa si cel mai de jos stup (varianta in care pompa se afla deasupra stupinei ca si nivel) este atat de mare incat lichidul existent in conducta de dupa pompa sa produca, prin efectul gravitatiei,  la nivelul supapelor situate in cel mai de joc punct o presiune mai mare decat presiunea la care se deschid supapele, si asta s-ar limita natural datorita vacuumului/presiunii joase (ce ar aparea ca urmare a pierderii de lichid din sistem), vacuum care s-ar produce in aceasta conducta in partea superioara a sistemului.
Pentru asta ar trebui sa fie o diferenta de nivel foarte mare (suficient de mare sa produca o presiune pe zona de minim de nivel de cca. 2 bari), ceea ce nu este cazul dvs.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: ionelnistor din Septembrie 12, 2014, 10:15:38 AM
Citat din: mosunick din Septembrie 07, 2014, 09:40:36 PM
Ref la piesele componente ale sistemului,
Sistemul e compus in felul urmator:
- bidon de alimentare cu sirop
- sorb cu sita si teava racord la pompa
- conducta principala de alimentare cu sirop
- supape sub presiune care se deschid atunci cand presiunea din sistem ajunge la o anumita cota
-furtunase care fac legatura intre supape si hranitoare.
Inca o data felicitari Domnulor colegi! Ma bucur de reusita dumneavoastra... Va rog frumos cum nu sunt de specialitate m-as bucura daca a-ti oferi date tehnice mai specifice (pompa este de marca putere parametri, supapele de presiune sunt de parametri...) sau daca este posibil a va contacta la un telefon pt a ma ajuta cu lamuriri pe intelesul meu. Va multumesc frumos! Multa sanatate familiei dumneavoastra si familiilor de albine! Ionel Nistor
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: TDI din Septembrie 12, 2014, 11:11:22 AM
Ar fi utile intr-adevăr toate detaliile tehnice. Felicitari intr-adevăr!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: dodo79 din Septembrie 12, 2014, 12:07:54 PM
Citat din: TDI din Septembrie 12, 2014, 11:11:22 AM
Ar fi utile intr-adevăr toate detaliile tehnice. Felicitari intr-adevăr!
Omul a muncit, sa chinuit, a cheltuit, a gândit si voi acuma vreți sa ii Furați pâinea  :nono:
:hi:
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: TDI din Septembrie 12, 2014, 12:26:21 PM
Pofta buna! Dar in proportie de 70% totul e in film, detaliile se pot completa.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Octombrie 05, 2014, 08:58:28 PM
Dintr-o intamplare, am avut un drum prin Sibiu. Din cauza asta am umblat pe jos putin pe pietonala din cetate, unde la un moment dat am dat de un stand de carti vechi... Si am gasit ulterior si depozitul de bashtina al lor.
Acuma incepe faza faina...
Ia ce am gasit pe la ei si mi-a "facut" ziua...
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: dodo79 din Octombrie 05, 2014, 10:06:03 PM
Da Sibiul ti-a placut?
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Octombrie 05, 2014, 10:17:22 PM
Recunosc, a fost prima mea dragoste din Ardeal... L-am descoperit prin 1985, a fost primul oras din Ardeal pe care l-am vazut, am locuit o vreme la vreo 15 km departe de el (cateva luni), si de atunci tot ma intorc acolo, intamplator sau nu... Am si urmat niste scoli pe acolo (2003-2009). Recunosc, e unul din cele mai frumoase si mai bine plasate orase din tara.
Si, de ce sa nu recunosc, in viziunea mea, un mare merit in modul in care s-a dezvoltat orasul il are primarul din ultimii (multi) ani.
Sanatate!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: dodo79 din Octombrie 05, 2014, 10:22:36 PM
No atuncea stii cu cine sa votezi  :) :hi:
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mitiy_bot din Octombrie 09, 2014, 04:08:23 PM
Instalatie automata de siropare in camion ptr 70 fam,am reusit si eu sa  o realizez, functioneaza f bine asa cum spun colegii .Mai ramine sa mi procur invertor 24v-220v la minim 1000w si un panou solar si este asa cum mi am dorit. Piesele sint toate de pe piata romaneasca
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: bismark din Octombrie 09, 2014, 05:25:31 PM
   Sibiul a fost si va fi un oras medieval in care am trait, am iubit si era gata sa ma insor. Toti bat pecetea ca Iohanis a facut din Sibiu un oras deosebit, Aiurea, daca nu era declarat centru cultural si nu se bagau fonduri la greu in acest oras pentru refacerea vechilor negustorii in acest oras Iohanis era un nimeni.Si ale cui sint acum toate  cladirile breslei negustorilor sibieni din centrul orasului?gici ciuperca cei.Sa ne traiasca vinzatorii de suflete si traducatorii de dolari canadieni. =D>
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: pharaonu75 din Octombrie 09, 2014, 06:39:47 PM
Citat din: bismark din Octombrie 09, 2014, 05:25:31 PM
   ...Sa ne traiasca vinzatorii de suflete si traducatorii de dolari canadieni. =D>

Cate suflete, vise si sperante a vandut Iliescu, nu a mai vandut nimeni in tara asta, iar acum ii vad "progeniturile" ridicate in slavi si prezentate drept salvatorii neamului. Pacat ca s-a dus pe apa sambetei tot mineritul din Vale Jiului, ca altfel ne convingeau cu batele minerilor, ca acum aproape 25 de ani in Piata Universitatii, cat de buni sunt la carma tarii vanzatorii lor de suflete! Si ne mai invatau si cum se face discriminare etnica/religioasa, la cel mai inalt nivel, atunci cat esti disperat dupa ciolanul de la Cotroceni.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: bismark din Octombrie 09, 2014, 09:04:33 PM
   Gresesti tinere aia erau mineri cum eram eu popa, aveau niste mini de profesori universitari,am trecut printre ei si aveau niste furtune cu fier la capat ca nu cred ca ar fi stat bine pe spatele meu.Am avut noroc :rotfl: ca altii au incasat-o.sigur erau securistii marinarului,ca de, el era sef la CFR pe vremea aia.Si intre Iliescu si Base e o mare legatura.S-au scuipat vre-o data, nu, asa cite-o mica vorbulita de duh ca de e tot din gasca.Iar  in ce priveste actualii candidati la sefie trecuti de 50 de ani tot nomenclaturisti se numesc ca nor fi trait pe luna.Cu respect
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Octombrie 09, 2014, 10:15:19 PM
Daca va uitati cu un pic de atentie la scena sociala romaneasca, veti descoperi ca marea majoritate a actorilor isi trag seva din aceleasi radacini. Noi, astia restul nu facem decat sa servim painea si circul produs de ei. Stiti care e partea proasta? Noi pierdem de doua ori, ei castiga de trei.
C'asa e in economia de consum adica aia in care determini cerere acolo unde nu este nevoie pana ce nu mai exista resurse pentru ce nevoi (recte "de piata").
Sanatate!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: stefan1 din Octombrie 10, 2014, 02:56:47 AM
Citat din: bismark din Octombrie 09, 2014, 05:25:31 PM
   Sibiul a fost si va fi un oras medieval in care am trait, am iubit si era gata sa ma insor. Toti bat pecetea ca Iohanis a facut din Sibiu un oras deosebit, Aiurea, daca nu era declarat centru cultural si nu se bagau fonduri la greu in acest oras pentru refacerea vechilor negustorii in acest oras Iohanis era un nimeni.Si ale cui sint acum toate  cladirile breslei negustorilor sibieni din centrul orasului?gici ciuperca cei.Sa ne traiasca vinzatorii de suflete si traducatorii de dolari canadieni. =D>

  Nu stiu ce te mana in lupta asta, prietene Gica!
  Iohannis a fost prima data ales primar in 2000 si a guvernat cu un consiliu in maijoritate din PSD, care mai mult l-au sabotat. Dar sibienii au vazut cine face treaba si cine vrea sa profite si la alegerile din 2004 a castigat din primul tur cu 88,7% !!! Ba lumea a vrut sa-i asigure si consilieri seriosi si au votat masiv cu Forumul German (desi nemti aproape nu mai sunt in Sibiu), incat 16 din cei 23 de consilieri locali erau din FDGR!! Nici acum nu era nici vorba ca Sibiul sa fie ales Capitala Culturala, iar la aceasta alegere Iohannis a avut un mare rol, fiind deja cunoscut in Occident. Dupa ce a trecut 2007, anul cand Sibiul a onorat bine rolul de Capitala Europeana, fondurile pentru Sibiu au fost tot mai mici, se spunea ca alte zone trebuie ajutate. Ba nici sumele promise nu erau acordate si de multe ori trebuia sa se descurce cu resurse locale. Si mai departe sibienii l-au ales si in 2008 si in 2012 din primul tur si cu procente de peste 80%. Daca pentru el nu a tras nici un partid, nici o institutie a statului, oare ce i-a determinat pe sibieni sa-l aleaga cu aceste procente?
  Chiar? Ce a facut el asa de deosebit? Nimic! Doar a facut lucruri normale, care in tara asta nu se fac. Adica licitatiile Primariei pentru fel de fel de lucrari erau PE BUNE, fara spagi, incat firmele trebuiau sa lucreze serios, ca nimeni nu inchidea ochii la controale. Lucrurile se faceau planificat, la modernizarea unei strazi se solicitau firmele tuturor utilitatilor sa-si faca in termen reparatiile, incat odata terminata treaba sa nu mai fie necesare alte si alte decopertari. Daca termenele erau scurte nu era nici mult timp de furtisaguri de pe santiere, verificarile erau permanente si si cetatenii erau multumiti. Am mai spus de straini, care au gasit in Iohannis un partener de negocieri serios si de cuvant, care nu poate fi dus de nas dar nici nu cauta interese personale in procesul de aprobari pe care trebuia sa le dea.
  V-am spus, nu cred ca lumea il va alege presedinte, ca majoritatea nu-l cunosc dar nici nu apreciaza valori pe care acesta le considera normale si nici macar nu cauta sa se laude cu ele. Dar de ce sa manjim cu noroi un om doar pentru ca suntem in campanie electorala?
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: pistol28 din Octombrie 10, 2014, 08:17:20 AM
Citat din: stefan1 din Octombrie 10, 2014, 02:56:47 AM
.........................................................
ca nimeni nu inchidea ochii la controale. Lucrurile se faceau planificat, ...............................................


Aceasta este cheia SUCCESULUI.
In vest se fac, prin sondaj supracontroale si cand masuratorile nu sunt identice atunci se face ultimul control de sefi.
In schimb controlorii necinstiti sunt eliminati precum maselele stricate.

Repet, aceasta este metoda folosita pentru a elimina "NEGHINA" si a iesi din  "BALCANISME".
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: pharaonu75 din Octombrie 10, 2014, 09:08:08 AM
Romania nu vrea sa iasa din "balcanisme". Romanilor le place sa fie condusi de "fanarioti" si vad in ei niste modele ale succesului.
Daca un candidat spune ca sub mandatul sau se va respecta legea, cu siguranta acel candidat s-a sinucis politic, pentru ca romanul uraste legea, autoritatea si se simte smecher, isi hraneste orgoliul de doi bani ocolind-o din orice unghi si cat de des poate.
Romanul nu a fost niciodata organizat, odonat, condus dupa reguli ci a stiut doat de frica biciului. Altii ne-au facut revolutiile si in 1821 si in 1848 si in 1989. Nici razboiul de independenta nu l-am pornit noi si daca nu aveam un neamt la carma tarii nu eram in stare nici sa il terminam... tare ma tem ca intorceam armele si atunci, ca si in 1944.


:offtopic: Mosule, scuze ca ti-am poluat topicul! :offtopic:
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Octombrie 10, 2014, 05:15:11 PM
Fiti pe pace, cat timp discutiile sunt constructive, e de bine. :)
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: bismark din Octombrie 10, 2014, 08:21:30 PM
   Nu am nimic cu nimeni si nu ma mina in lupta nici-unul din candidatii la presedintie,findca asa cum spunea cineva mai sus provin din aceeasi radacina, adica nomenclatura comunista si securitatea care a distrus multe familii in Romania. Cit despre Sibiu cinstit sa fiu nu-mi place cum arata acum era mult mai romantic pe vremea cind traiam acolo.Calea Dumbravii , pe sub arini sau in centrul medieval era o placere sa petreci citeva clipe.Acum dupa cum am vazut in trecere nu mai seamana cu ce era o data.Cu respect
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Octombrie 10, 2014, 09:05:20 PM
In "alegeri" prezidentiale intotdeauna exista doi actori principali care sunt trasi de aceeasi sfori.
Am stat de multe ori si m-am intrebat de ce imnul nostru national incepe cu "desteapta-te romane". E simplu, pentru ca noi dormim. E un figurativ, fiind un "somn" al informatiei publice (la aia calificata chiar se spune ca ar fi buni "ai nostri", fiind respectati in bransa lor).
Cel mai pe fata sistem de genul asta e ala american. De la inceput sunt doi, ii si arata de la inceput care is aia, si mai mult, e un sistem de vot indirect, nu voteaza"prostimea" direct presedintele, il voteaza aia care trebuie si care au informatii despre cine TREBUIE sa ajunga presedinte. Cand vom deveni si noi constienti de asta ne vom detasa de cursele astea (a se citi in sens de CAPCANE, nu de intrecere) electorale.
Cand vom intelege ca TV-ul e un marsav mod de subjugare subliminala si de invartosare a mintii, o sa fim mai intelepti. Nu ca nu am fi nativ destepti, chiar nu cred deloc in asta, numai ca suntem DETERMINATI sa credem lucruri neadevarate. Politicul e in varful piramidei asteia. Daca stati sa va uitati bine NICUNDE, in niciun alt domeniu ori mediu civic nu este mai multa "persuasiune" mizerabila. Cu cat esti mai aproape de "foc" si mai implicat, cu atat vei accepta mai greu adevarul asta.
Va doresc intelepciune! 
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: dodo79 din Octombrie 10, 2014, 11:45:41 PM
Citat din: bismark din Octombrie 10, 2014, 08:21:30 PM
   Nu am nimic cu nimeni si nu ma mina in lupta nici-unul din candidatii la presedintie,findca asa cum spunea cineva mai sus provin din aceeasi radacina, adica nomenclatura comunista si securitatea care a distrus multe familii in Romania. Cit despre Sibiu cinstit sa fiu nu-mi place cum arata acum era mult mai romantic pe vremea cind traiam acolo.Calea Dumbravii , pe sub arini sau in centrul medieval era o placere sa petreci citeva clipe.Acum dupa cum am vazut in trecere nu mai seamana cu ce era o data.Cu respect

Tot respectul ptr dumneavoastră.am o întrebare.dumneavoastra ați rămas același de acum 40 de ani?
Totul se schimba,si ce se poate se renovează. Din păcate corpul uman nu poate fi renovat, încă. :hi: :hi:
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: bismark din Octombrie 11, 2014, 06:36:17 AM
    Nici nu erai pe lume atunci, asa ca nu ai de unde sa stii si crezi ca asa trebuie sa fie.Intreaba-l pe mostenitorul Angliei de ce vine in Romania.Ei ar vrea sa aiba orase medievale dar tot asa s-a intimplat si la ei sau gasit unii sa construiasca in prostie fara a tine seama de mostenire.Ce crezi ca ia facut pe straini sa aleaga Sibiul ca centru cultural?.Nu cred ca tepele cladirilor inalte care strapung cerul Sibiului azi.In curind s-ar putea sa nu mai aminteasca nimic din ce a fost doar citeva case de la Muzeul satului.Cu respect
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: TDI din Octombrie 11, 2014, 08:42:23 AM
Mostenitorul Angliei...
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: dodo79 din Octombrie 11, 2014, 05:22:03 PM
Hai sa nu mai construim nimic atunci, de dragul clădirilor in paragina. Eu nu spun ca ce se poate sa se renoveze cu aceleași caracteristici , dar nici nu poți tine o darapanatura in centru orașului.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: Cris din Octombrie 11, 2014, 05:58:52 PM
Citat din: dodo79 din Octombrie 11, 2014, 05:22:03 PM
... nu poți tine o darapanatura in centru orașului.

insa poti mentine o linie arhitecturala
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: sorinma din Octombrie 11, 2014, 10:01:15 PM
Citat din: dodo79 din Octombrie 11, 2014, 05:22:03 PM
Hai sa nu mai construim nimic atunci, de dragul clădirilor in paragina. Eu nu spun ca ce se poate sa se renoveze cu aceleași caracteristici , dar nici nu poți tine o darapanatura in centru orașului.
care sunt motivele pt care nu se pot renova cel putin la aceleasi caracteristici daca excludem    partea financiara?
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Octombrie 31, 2014, 08:22:32 PM
Vesti bune!
Pot sa va confirm ca sistemul de hranire functioneaza BRICI si de-abia astept sa imi fie si mie gata autopavilionul si sa montez si eu un sistem din asta acolo.
Din experimente rezulta ca nu sunt probleme cu solidificarea siropului si/sau infundarea furtunaselor.
Din cercetarile efectuate de altii (am citit pe undeva, nu mai retin unde acum) se pare ca siropul de zahar nu se solidifica  decat in preyenta aerului, ori in sistemul sub presiune nu este aer. Deci avem si explicatia tehnica a faptului de ce nu se solidifica siropul in sistem.
Sa fiti iubiti!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: orbanstefan64 din Noiembrie 15, 2014, 08:35:54 AM
sistemul se poate infunda daca nu este filtrat corespunzator.
:hi: :hi:
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Noiembrie 15, 2014, 07:21:21 PM
Citat din: orbanstefan64 din Noiembrie 15, 2014, 08:35:54 AM
sistemul se poate infunda daca nu este filtrat corespunzator.
:hi: :hi:
Cine stie, stieeee!!!
Tocmai de aceea trebuie doua filtre, unul la sorb si unul dupa pompa!
Sanatate!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Decembrie 31, 2014, 03:19:47 PM
: sampanie: : sampanie: :  LA MULTI ANI, SANATATE SI SPOR IN TOATE!  : sampanie: : sampanie:
:bzz: :bzz: :bzz: ALBINE SANATOASE SI BUCUROASE IN NOUL AN! :bzz: :bzz: :bzz:
                 :birthday:                   :birthday:                          :birthday:
Va salut cu drag, %%-
Mosu' Nicolae
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: orbanstefan64 din Decembrie 31, 2014, 03:43:31 PM
 : sampanie: LA MULTI ANI MOSUNICK !!! : sampanie:
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Ianuarie 02, 2015, 11:24:55 PM
Ceva de sezon, ca sa va fac anul mai zambaret!!!
http://www.youtube.com/watch?v=3KyJOM0pejw&index=35&list=PLzSqF5QIyTZU11OFee4pK8KB95vDwdPhr
Deci, sa facem economie cu hrana!!!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Ianuarie 25, 2015, 10:47:24 PM
UITE UN  BUN INCEPUT!
https://www.facebook.com/video.php?v=10153017363659194&set=vb.291132089193&type=2&theater
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Martie 14, 2015, 08:06:24 AM
N-am mai intrat de mult pe aici. S-a cam depus prafu'... hmmmm.
Iaca va pun poze cu ce-am mai facut in ultima vreme.
Pasta a la Calmus...
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Martie 14, 2015, 08:07:47 AM
Nu v-am aratat stupii...
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Martie 14, 2015, 08:12:32 AM
Si asta lucrez acuma:
Sunt niste tablite care acopera partea de sus a "custilor" de pe fata stupilor ca sa creeze umbra (intuneric) in partea de sus a custii si albina sa nu mai intre acolo sus decat pe timpul transportului in pastoral (cand tablitele se dau jos). Cei ce au folosit asa ceva stiu despre ce e vb...
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Martie 14, 2015, 08:18:28 AM
Si acuma va arat un abkant care mie mi s-a parut foarte tare si pe care l-am vazut prima data la Pistu' Orban. E simplu si eficient: doua table prinse intre ele intre care se pune un distantier subtire(cat sa intre tabla ce vrei sa o indoi), prinse toate in suruburi /lipite. Eventual de poate face un fel de maner de lemn peste ele (sipca de-a lungul), pe partea pe care tii abkantul:
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: dodo79 din Martie 29, 2015, 11:31:50 PM
Frumos mosule
Albine sanatoase sa ai
Si tu pe langa ele :hi:
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: stefan1 din Noiembrie 04, 2016, 04:18:29 AM
  Am pierdut o multime de vreme sa imi mai clarific cum e cu casele lui Iohannis de care se face mare caz. Am citit hotarari judecatoresti si motivari care de multe ori se contrazic si se bat cap in cap, dar si declaratii sforaitoare facute de oameni care cred ca stiu situatia dar mint cu seninatate.
  Nu stiu daca pot aici sa explic niste probleme de mosteniri, care pentru nespecialisti (ca si mine) sunt mai greu de descifrat.

  Proprietarii celor doua imobile in discutie au fost sotii Eliseu si Maria Ghenea din Porumbacul de Jos. Acestia au fost in America de unde au venit cu o suma frumusica de bani si in 1935 au cumparat in Sibiul (detinut atunci peste 80% de sasi), doua imobile situate central, deci foarte valoroase. Au mai cumparat unele proprietati in Porumbacu, unde de fapt s-au si retras la batranete, dupa ce comunistii le-au luat proprietatile din Sibiu. Proprietatile din Sibiu au avut diferite destinatii, la un moment dat in una functiona o policlinica privata detinuta de un grec. Cealalta, cea pierduta de Iohannis recent, a functionat ca blanarie si magazin de desfacere, inchiriat (de la Ghenea) de catre tatal sotiei lui Iohannis, Ioan Lazurca (1914-2010). Acesta a trait 96 de ani, desi a fost afectat de taninii folositi la tabacirea pieilor, incat i-a fost extirpat un plaman. La stabilizarea din 1947 a pierdut un geamantan de bani, dar spune ca i-a refacut numai in doi ani. A fost activ pana la batranete si se spune ca si el a contribuit la starea materiala a fetei si ginerelui. Sotia lui, Georgeta Lazurca, era cu aproape 20 de ani mai tanara si de la varsta de 15-16 ani a fost slujnica in casa lui Eliseu Ghenea.

  Eliseu si Maria Ghenea nu au avut copii. Au murit in Prumbac, ea in 1962 si el in 1969. Pentru ca proprietatile din Sibiu i-au fost luate fara speranta de recuperare iar pamanturile cumparate in Porumbac au fost luate de CAP, el nu a mai dat importanta cuvenita unui testament. Avea un singur nepot din partea sotiei, Nicolae Baștea, care locuia in Cluj si care nici el nu avea copii, doar un singur nepot care locuia in Vistea-Brasov. A existat un testament de mana din 1963 prin care Ghenea Eliseu lasa bunurile lui  imobile nepotului Nicolae Baștea. Din pacate pentru ei, acest testament nu a fost scris de catre Ghenea, doar semnatura era a lui. Si in corespondenta cu acesta a explicat cum voia sa imparta proprietatile in eventualitatea ca acestea mai pot sa le revina. La randul lui, Bastea Niculae a facut un testament tot holograf, dar scris de el, cu data si semnatura, incat nu poate fi atacat. In acest testament, facut in 1991, Niculae Baștea testeaza ca da cele doua imobile nepotului lui, Ioan Baștea, dar cate 1/4 din unul din aceste imobile le da lui Georgeta Lazurca respectiv fetei acesteia Carmen Iohannis.

  Aici ar putea incapea o discutie de ce servitoarea proprietarului Ghenea trebuia sa primeasca o parte din proprietatile acestuia. Ba in o alta scrisoare trimisa de unchi lui Ioan Baștea, insista fata de acesta sa se respecte dorinta batranului sa se dea acele parti Georgetei Lazurca si fetei ei. Neavand copii, se poate ca batranul sa fi vrut sa rasplateasca slujnica credincioasa sau poate au fost relatii mai stranse intre ei (o fata a lui Ioan Bastea care invata la Gheorghe Lazar se lauda ca este nepoata profesoarei Iohannis, care ar fi adevarat doar daca Carmen Iohannis este fata lui Ghenea). In sensul asta si eu stiu de la o matusa de 92 de ani, care avea o sursa apropiata Georgetei Lazurca, ca nevasta lui Ghenea era o femeie bolnavicioasa si posibil ca batranul sa se fi apropiat mai mult de slujnica. Oricum, sa retinem bine ca testamentul nepotului lui Ghenea este facut in 1991, cand nimeni nu se gandea ca Iohanis, simplu profesor, o sa avanseze in functii si nu el ci soacra si sotia au fost introduse in acel testament, care la acea data era totusi putin probabil sa se indeplineasca. Deci masinatiile lui Iohannis pentru a pune mana pe aceste doua imobile sunt excluse, el nefiind nici intr-un partid de la putere si nici intr-o functie influenta care sa fi determinat pe cei care voiau sa puna mana pe acele imobile sa caute sa ii castige bunavointa.

  Mai jos despre casa in care locuieste Iohannis:
  http://www.wowbiz.ro/foto-cum-se-vede-din-satelit-casa-in-care-locuieste-klaus-iohannis-in-sibiu-presedintele-romaniei-are-sera-in-curte--gradina-mare-in-spate-si-cocos-pe_142473.html

  O sa mai revin.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: stefan1 din Noiembrie 04, 2016, 07:30:52 AM
  Acum vad ca nu e cel mai potrivit loc unde am pus postarea mea.  :sad:  . E drept ca in paginile anterioare s-a mai discutat de Iohannis, dar totusi imi cer scuze ca am incarcat pagina lui @mosunik cu subiecte neapicole. Poate un moderator va muta postarea intr-un topic mai potrivit.   ^:)^
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Noiembrie 04, 2016, 07:54:10 PM
Patesti... Asta e... Sanatate!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: romikele din Noiembrie 04, 2016, 08:31:54 PM
Citat din: mosunick din Noiembrie 04, 2016, 07:54:10 PM
Patesti... Asta e... Sanatate!
N-am prea înțeles.... e în africanește?  :D
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: Cristel din Noiembrie 05, 2016, 11:41:32 AM
Stefan, testamentul este olograf (adica scris in intregime de mana de catre testator) si nu holograf (oare, o mai exista formatia? :) )
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Noiembrie 05, 2016, 09:36:51 PM
Citat din: romikele din Noiembrie 04, 2016, 08:31:54 PM
Citat din: mosunick din Noiembrie 04, 2016, 07:54:10 PM
Patesti... Asta e... Sanatate!
N-am prea înțeles.... e în africanește?  :D
Daaa Romikele! E swahili de balta cu lintiță. In romaneste ar fi cam așa: Pățăști!!!.. Ca pățești știe și maimuța... Aia de pe balcon de la.mine :))
Seeruuuus!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: dodo79 din Noiembrie 05, 2016, 11:34:46 PM
Mancare buna e peacolo
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Februarie 26, 2019, 03:44:07 PM
Gata, m-am scapat de Africa. Am revenit la vatra... si vad ca s-a pus praful pe la mine pe aici...
Va arat ultima achizitie ca sa nu va tin de povesti!
Salutare tuturor!
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: romikele din Februarie 26, 2019, 04:42:48 PM
Citat din: mosunick din Februarie 26, 2019, 03:44:07 PM
Va arat ultima achizitie ca sa nu va tin de povesti!

Asa da, altfel stam de vorba! :D
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: dan sebastian din Februarie 27, 2019, 05:19:47 PM
S-o folositi sanatos !
Cat a costat ?
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Februarie 27, 2019, 06:35:39 PM
MUltumesc! Asa sa fie!
Ref. la costuri... Mai mult decat am vrut eu... vreo 5800 lei.
E greu cu chinezii si cu transportul. Am avut o intelegere cu ei, si m-am trezit cheltuieli suplimentare de transport.
E lunga istoria. Noroc ca scula e solida si e bine facuta.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: bucovineanu din Februarie 27, 2019, 08:15:50 PM
E totusi destul de dificil de facut foi cu ea. Trebuie facute mai intai foi cu doi cilindri netezi si abia dupa aceea se imprima celulele.
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: dan sebastian din Februarie 28, 2019, 05:07:18 PM
Se imprima prin laminare la rece ?
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: stefanescu din Martie 01, 2019, 05:35:23 AM
Vezi aici:
www.youtube.com/watch?v=F8oWaPhrwT0
sa aici
www.youtube.com/watch?v=VgOHM6ZhS3M
Titlu: Re: Stupina mosului
Scris de: mosunick din Martie 01, 2019, 06:51:22 PM
Aparatul e gandit pentru laminare la rece, asa cum se poate vedea si in videoul postat de colegul Stefanescu. Asta nu inseamna ca nu se poate folosi si pentru laminare la cald. Numai ca laminarea la cald presupune un sistem aditional foarte eficient de racire a tamburilor. Adica apa la 15 grade constant care sa raceasca tamburii pe care curge ceara de cca 75 grade. Altfel la contactul cu tamburii ceara nu se va solidifica suficient si nu va functiona sistemul. Asta poate fi reglata si din viteza de procesare (rotire a tamburilor) care, daca e mica, va permite racirea mai buna a valturilor.
Sunt totusi niste cheltuieli deloc neglijabile cu racirea apei. Ma gandeam ca apa adusa constant din put ar putea fi alta solutie alternativa de racire.
Eu sunt convins ca am sa reduc foarte mult timpul necesar pentru producerea fagurilor artificiali utilizand sistemul acesta (fata de obtinerea cu prese care necesita 2,5-3 minute per foaie de fagure), si am avantajul ca voi folosi ceara provenita din sursa sigura, adica aceea a propriei stupine. Ceea ce imi da o independenta pe care nu o pot altfel obtine.
Evident ca am sa-mi ajut si prietenii sa-si prelucreze propria ceara. Mai avem si noi prilej de a sta la un vin in beci in felul asta ;)