Unele Concepţii GRESITE drespre albine

Creat de apiardelean, Iulie 10, 2011, 11:03:24 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: mape 48 din Decembrie 15, 2011, 05:11:39 PM
Bistitene sa sti ca matca are "un compartiment " care se numeste punga spermatica
cand matca introduce abdomenul intr-o celula mai ingusta (de albina ) punga spermatica este apasata si din punga ies spermatoizi care fecundeaza oul dopa care acest ou se aseaza pe fundul celulei
la celulele de trantor fiind mai largi abdomenul nu mai este presat si nici punga si deci oul iese ne fecundat

  Eu cred ca nu presiunea asupra spermatecii determina eliberarea de spermatozoizi, ci acesta este un act voluntar. asa se explica ouale fecundate in botce sau in faguri in constructie, unde celulele sunt incomplet crescute si unde reginele oua cu foarte mare placere. Daca punga spermatica ar elibera spermatozoizi prin presare, atunci cantitatea de sperma eliberata nu ar fi controlata si in curand s-ar epuiza, ori o regina pastreaza sperma suficienta pentru 3-4 ani sau chiar mai mult.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

teoalbina

Din intamplare, am intrat pe acest topic si am dat de un subiect interesant cu privire la comportamentul matcilor si cel al albinelor, cu unele precizari legate de practica apicola. O sa incerc sa expun si eu cateva observatii personale ce tin de practica mea apicola...
In primul rand, referitor la conceptia legata de faptul ca albinele nu inteapa niciodata matcile, ci le sufoca in ghem, consider ca este o conceptie gresita intrucat mi s-a intamplat sa marchez o matca si sa o inapoiez prea repede, avand surpriza sa vad o reactie neasteptata din partea unei albine din propriul stup, care s-a repezit cu acul inainte, intepatura letala facandu-si efectul in cel mai scurt timp!
In privinta luptelor dintre regine, intr-o toamna am inlocuit o parte din reginele batrane (de doi ani) care au avut o productivitate medie, cu regine tinere. Intrucat mi-a fost mila sa le omor si nici sa le arunc nu am gasit ca ar fi cea mai buna solutie, m-am gandit sa le pun provizoriu intr-un bigudiu, ca mai apoi, regina care va ramane sa o pot da unei cunostinte care ma rugase sa-i dau o regina din cele batrane.
Cand am introdus cea de-a doua regina, intr-adevar reginele au pornit din instict lupta fara succes insa (consider ca un factor inhibator a fost temperatura ceva mai scazuta, cred ca in jur de 10 grade). Cand am introdus celelalte regine, nu m-am mai uitat. Am dat apoi bigudiul cu toate reginele si cel care le-a primit chiar se mira cum acestea nu s-au omorat intre timp!
Cu privire la schimbarea linistita si la acei roi cat un pumn care ies prin august septembrie, si eu m-am intalnit cu astfel de situatii: am vazut cate 2 matci pe acelasi fagure din care una marcata si cealalta nemarcata si, curios, niciodata nu am vazut o regina marcata in ghemul cu pricina (cel care iese dintr-un stup si se aseaza in imediata apropiere), lucru care mi-a indicat faptul ca nu a roit regina batrana (intrucat eu le am marcate pe toate) ci una tanara!
In ceea ce priveste implicarea albinelor in alegerea matcilor, de aceeasi parere cu tot ce s-a scris.

antiopa din ardeal

Citat din: bucovineanu din Decembrie 14, 2011, 04:42:31 PM
Se spune  ca regina masoara cu picioarele marimea celulei si in functie de dimensiune depune ou fecundat sau nefecundat. Ce o determina ca in botca, care e mult mai mare decat celula de trantor, sa depuna totusi ou fecundat? Sunt multe intrebari despre viata albinelor, la care inca nu se cunosc raspunsurile.
Acest lucru este scris in carti de apicultura aparute cu cel putin 20 de ani in urma. Pe langa aceasta varianta se mai banuia ca este posibil ca albina lucratoare sa contribuie la fecundarea sau nu a oualor depuse de matca. Fiecare ou are un orificiu astupat si fecundarea lui nu este posibila daca albina doica nu elibereaza orificiul pentru patrunderea spermatozoidului. La nivelul tehnologiilor de azi si la banii cheltuiti in cercetare (nu la noi unde nu sunt deloc bani, ci in tarile puternic industrializate) este suparator daca inca nu s-a elucidat problema. In romaneste nu cred ca s-a scris ceva in ultimii ani despre acest subiect.

antiopa din ardeal

Citat din: stefan1 din Decembrie 15, 2011, 02:25:20 AM
  Intr-o colonie de albine nu dicteaza nici albinele nici regina ci hormonii. In special matca, dar si albinele si trantorii au glande care produc feromoni. Prin procesul de trofilaxie, adica transmiterea hranei de la individ la indivit la toti membrii comunitatii, se imprastie si acesti feromoni, care determina de fapt comportamentul fiecarui individ. Aici ar fi un camp foarte vast de cercetare.
 
Poate s-au folosit cuvinte nepotrivite pentru albine (decid, hotarasc, aleg, dicteaza). Dar exprimarea este metaforica si vrea sa scoata in evidenta anumite trasaturi, deci cred ca nu sunt motive sa fim  deranjati de folosirea lor. Dupa parerea mea hormonii pot fi un factor de influenta,
dar ce sta la baza evenimentelor ce se produc in stup este instinctul.
       instinct=complex de reflexe innascute neconditionate proprii indivizilor dintr-o anumita specie si care le asigura dezvoltarea organismului, alimentarea, reproducerea, apararea.(definitie din DEX)
Chiar daca au puncte comune, cu siguranta sunt diferente intre instinctele masculului si ale femelei. Existenta albinei lucratoare pe care putem sa o consideram neutra din punct de vedere sexual complica mult lucrurile si in cazul lor cred ca apar instincte pe care nu le au trantorii si reginele. Acestea cred ca au rolul hotarator in evolutia familiei de albine 

antiopa din ardeal

  Desi cu intarziere, deoarece ne aflam in perioada sarbatorilor de iarna incep prin a ura tuturor apicultorilor si familiilor acestora multa sanatate, bucurii si un an mai bun plin de satisfactii si realizari.
  Legat de luarea deciziei in familia de albine va supun atentiei inca niste observatii referitoare la activitatea din sezonul activ:
Pana la un anumit moment apropiat de toamna albinele nu depun nectar in celulele de trantor, le ocolesc si le lasa libere ca matca sa le poata oua. Acest lucru este dictat de regina sau este decizia lucratoarelor?
Dar decizia ca trantorii sa fie dati afara din stup atunci cand se apropie toamna sau mai bine zis atunci cand culesul din natura scade este a reginei sau a albinelor ?
Sau acea constatare uluitoare ca albinele aduc pe picioruse mai putin polen atunci cand stuparul monteaza colectorul de polen, ca sa nu-l mai piarda la intrarea in stup pe seama cui trebuie sa o punem?
Si cred ca mai sunt si alte exemple.

 

bucovineanu

Sunt foarte multe lucruri necunoscute din viata acestor minunate vietati. Toate studiile si tot ce s-a scris despre viata albinelor, abia daca acopera jumatate din comportamentul lor.

orbanstefan64

nu stiu daca vreodata o sa stim totul despre viata acestor minunate vietuitoare

antiopa din ardeal

 Aveti mare dreptate d-le bucovineanu. Cred ca majoritatea apicultorilor sunt fascinati de aceste semne de intrebare legate de comportamentul si viata albinelor. Nu cred ca vom ajunge vreodata sa cunoastem tot sau macar cea mai mare parte din legile ce guverneaza lumea mirifica a stupului.
In postarile din acest topic poate exagerez pe anumite comportamente ca sa pot specula modul in care au loc evenimente importante in stup. Daca este corect si adevarat este o intrebare grea la care nu cred ca vom afla raspunsul. Sper sa termin cu ce vreau sa spun in acest an. Intre timp fanica64 vad ca mi-a suflat una dintre idei. Multe salutari!

antiopa din ardeal

#143
 Intr-o postare mai veche de pe acest topic spuneam ca alegerea reginei de catre albinele lucratoare are legatura cu rolul acestora de a lua toate deciziile in familia de albine. De fapt nu prea are legatura dar eu am vrut sa scot in evidenta faptul ca albinele chiar este posibil sa ia aceste decizii si una dintre ele este alegerea reginei. Din pacate nu am gasit argumente incontestabile care sa ateste faptul ca albinele isi aleg regina si lupta directa intre acestea este evitata. Cele mai tari argumente sunt postarile tuturor forumistilor care au scris despre regine cu amanunte din experienta personala. Daca albinele isi aleg regina atunci situatia descrisa mai jos se transforma dintr-o ciudatenie intr-un caz absolut normal. Desi vine dupa o pauza de mai bine de ...4 ani raspunsul la intrebarea din final cred ca este in general la indemana tuturor.
Citat din: maximus din Octombrie 19, 2007, 04:25:38 AM
domnilor,anul acesta am dorit sa incerc modelul de nucleu de imperechere tip ACA cu 4 compartimente,am bagat albine in fiecare compartiment,foaie de fagure artificial,si cate o matca proaspat eclozionata in colivie.am inchis fiecare ciompartiment si le-am dus pe alta vatra,la 10 km departare.

Citat din: maximus din Octombrie 19, 2007, 04:29:11 AM
dupa ce am ajuns,am deschis fiecare urdinis si le-am lasat in pace.revenind dupa
cateva ore,am gasit toate albinele comasate in 2 compartimente din 2 lazi
diferite,iar matcile singure in colivii fara nici o albina.  mentionez ca era dupa salcam,in perioada fanetzelor.
  ulterior am procedat la introducerea unui hranitor cu sirop si le-am pus la intuneric 0 zi si-o noapte.a doua zi pe seara cand le-am scos afara aveau deja cladit aproape fagurele,si am eliberat manual toate matcile.a urmat apoi imperecherea si totul a decurs normal.
  cum va explicati acest lucru??

jenica67

      Dupa mine, albinele au ales matcile cu feromoni mai puternici, considerand ca astfel, vor avea sansa, sa intemeiese si familii mai puternice. De altfel si Marin spunea in filnuletele lui, ca mai demult, avea nuclee duble, dar a renuntat, ca nu i-au dat satisfactie. Daca Maximus facea nucleele ca Marin, sa puna in nucleu, nu numai albine ci si un fagure cu puiet capacit, atunci probabil albinele, aveau de ales intre matca cu feromoni mai puternici si situatia, de a parasii puietul. Dar si in cazul intai, puteau sa se depopuleze, dupa ce ecloza puietul. E clar ca natura alege, solutile care asigura o perpetuare sigura, a speciei. 
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

bucovineanu

Pentru a avea un procent mare de regine acceptate in nuclee, e bine sa introducem botci din care vor ecloza reginele in urmatoarele 36 de ore. Tinem inchise nucleele la racoare 48 de ore, in acest timp reginele eclozeaza si sunt acceptate. Procentul de acceptare e si mai mare daca procedam ca mai sus si avem si rame cu puiet capacit fara nici un ou sau larva.

stupar

Citat din: orbanstefan64 din Decembrie 27, 2011, 10:56:50 PM
nu stiu daca vreodata o sa stim totul despre viata acestor minunate vietuitoare


Parerea mea este ca sant mult stupar cu experienta si cu inalta calificare,dar cel mai mare stupar este Dumnezeu creatorul naturii!Tainele naturii El stie! :bzz: :bzz:

antiopa din ardeal

Citat din: jenica67 din Decembrie 29, 2011, 11:52:43 AM
      Dupa mine, albinele au ales matcile cu feromoni mai puternici, considerand ca astfel, vor avea sansa, sa intemeiese si familii mai puternice. De altfel si Marin spunea in filnuletele lui, ca mai demult, avea nuclee duble, dar a renuntat, ca nu i-au dat satisfactie. Daca Maximus facea nucleele ca Marin, sa puna in nucleu, nu numai albine ci si un fagure cu puiet capacit, atunci probabil albinele, aveau de ales intre matca cu feromoni mai puternici si situatia, de a parasii puietul. Dar si in cazul intai, puteau sa se depopuleze, dupa ce ecloza puietul. E clar ca natura alege, solutile care asigura o perpetuare sigura, a speciei.
Sunteti convins ca albinele cand au ales matcile s-au bazat doar pe feromonii acelor matci? Eu sunt convins ca selectia albinele o fac tinand cont de mult mai multi factori. Haideti sa numim acesti factori criterii de alegere a reginelor, mie mi se pare ca suna mai frumos. Si producatorii de matci se bazeaza pe criterii de selectie, intrebarea este daca criteriile de selectie pentru matci stabilite de producatorii de regine corespund cu cele pe care se bazeaza albinele lucratoare.

mape 48-petru manea

#148
Citat din: antiopa din ardeal din Decembrie 29, 2011, 11:58:30 PM
...intrebarea este daca criteriile de selectie pentru matci stabilite de producatorii de regine corespund cu cele pe care se bazeaza albinele lucratoare.
buna intrebare

jenica67

      Eu cred ca noi filozofam, mai mult decat albinele. Daca albinele, in cazul nucleelor lui Maximus, au ales reginele, intr-un timp asa de scurt, poate 24 de ore, ca a doua zi erau deja hotarate si mutate la matcile alese. Oricat de destepte si sensibile ar fi albinele, au avut ele destul timp (24 de ore, zicem ca paote si mai putin), sa testeze, dupa criterile apicultorului matcile, care erau abia eclozate ? Nu erau imperecheate, nu ouau, de unde sa stie, ce progenituri urmau sa faca, sau cum se vor comporta acestea ? Eu cred, ca au criterii mai simple si mai putine, si numai de tip senzorial, cum sunt feromonii.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?