Unele Concepţii GRESITE drespre albine

Creat de apiardelean, Iulie 10, 2011, 11:03:24 PM

« precedentul - următorul »

antiopa din ardeal

Citat din: antiopa din ardeal din Februarie 01, 2012, 12:26:57 AM
   
DACA ALBINELE ISI ALEG REGINA , CUM REALIZEAZA ATAT DE RAPID O IERARHIE A ACESTORA IN FUNCTIE DE VALOAREA LOR?
Raspunsul la aceasta intrebare se afla in paginile acestui forum. El este dat de d-nul apiardelean :hi: Abia astept sa ne incante din nou cu informatii la fel de interesante despre albine si apicultura.

  Mi-ar fi placut ca d-nul apiardelean sa participe la discutii, cred ca am asteptat in zadar. Imi cer scuze pentru indiscretiile mele si il rog sa treaca cu vederea exprimarile mai dure, cu siguranta fara intentie.
Dar sa revenim la oile noastre. Referitor la intrebarea de mai sus raspunsul se gaseste in postarea d-lui apiardelean dar e important ceea ce a spus d-nul Alutus:
"albinele, ca si alte insecte au si alte mijloace de comunicare in afara celor deja cunoscute"
Cu alte cuvinte regina intr-un anumit limbaj isi etaleaza fortele in fata albinelor lucratoare. Nu puteam sa nu incerc sa fructific o minge atat de frumos ridicata la fileu de d-nul apiardelean :hi: Redau mai jos integral postarea d-lui apiardelean, ultimele 2 randuri cred ca sunt cele care trebuie citite cu mare atentie:
Citat din: apiardelean din Ianuarie 08, 2011, 05:09:01 PM
Desi este numit cintec el este un strigat de lupta si parerea mea esta ca de multe ori este un bocit.
Uni intelectuli s-au ocupat de cintecul reginei si spun:
Karl von Frisch si alti identifica sunetele scoase de regine ca parte din limba pe care reginele o  folosesc în anumite momente să-şi afirme prezenţa lor.
Cum cinta regina: ea preseaza  toracele ei împotriva fagurelui şi vibrează muşchii ei de zbor fără ca aripile ei sa miste si care produc sunete scurte  care sunt detectate de alte albine cu senzori în picioarele lor.
:bzz:

D-nul Stefan 1 compara cantecul reginei cu boncanitul cerbilor si cantecul cocosilor. Si eu cred ca este preludiul unui ritual de imperechere, al unui dans nuptial, dar nu intotdeauna. Si este mult mai mult decat atat, in primul rand, este semnalul ca regina a ajuns la maturitate chiar daca inca este ferecata intre peretii botcii. Este apoi un semnal de avertizare al rivalelor prin care isi anunta prezenta pentru pastrarea distantei. Dar lucrul cel mai important cred ca este demonstratia de forta a reginei, forta "detectata de albine cu senzori in picioarele lor" Prin aceasta demonstratie de forta reginele incearca sa-si intimideze adversarele obligandu-le sa pastreze distanta, si sa impresioneze albinele lucratoare ca sa fie alese titulare a stupului.
Daca este asa, avem noi apicultorii ceva de castigat?
Este posibil sa ofere avantaje producatorilor de matci. Si aici ma refer la posibilitatea eliminarii matcilor inferioare inainte de fecundare. Asta inseamna ca erorile producatorilor de matci vor fi mai putine deci implicit pretentiile clientilor mai usor satisfacute.
Cum se poate face asta?
Raspunsul la ultima intrebare se gaseste in paginile acestui forum. El este dat de d-nul apiardelean. :hi: