E bine de stiut de catre toti consumatorii de miere ( apicultorii stiu ) ca mierea cristalizata :
_ pastreaza toate calitatile mierii de albine proaspat recoltata, fiind generatoare de energie si vitalitate
-chiar prin pastrare indelungata isi conserva continutul in vitamine, enzime, hormoni si saruri minerale
-prezinta garantia unei mieri naturale
Cristalizeaza la temperaturi scazute ( un coleg mi-a atras intr-un mod politicos atentia ca a tinut-o si in frigider si tot a cristalizat :) )
Alecs 21 10 2007
Intradevar. Sunt multi care cred ca mierea se zahariseste. E obligatia noastra sa participam la educatia multimii. Alimentatia ,,moderna" nu este cea mai naturala. Decat sa bei o sticla de suc mai bine mananca un mar. Sau fa un suc din apa minerala, lamaie si miere.
..dac fac 2 litri de suc din bors de casa cu miere de albina ..ala mic al meu il bea in jumatate de zi...este ceva doar din produse naturale...
ii place foarte mult si daca este facut si din apa minerala cu lamiie si miere ...
Mie la vremea asta imi place vinul fiert dar sa fie indulcit cu...ce o fi...vin sa fie..
Ok bio. Asa sa fie dar sa fie din struguri, sau daca iti place poa sa fie si hidromel.Cica de asta beau zeii ( ma rog ! )
Eu de multa vreme nu mai consum zahar . In cafea indeosebi. L-am inlocuit cu miere de salcam, care nu-i aromata sa influenteze aroma cafelei. ( aromata-aroma ! )Nu stiu ce amestec iese dintr-o substanta pura si o otrava, dar imi place. As fi curios daca cineva care are posibilitati , ar face niste analize de laborator, si sa constate ce substante rezulta in urma amestecului respectiv,si care anume predomina: cele bune sau cele toxice. Sau mai binezis care pe care se neutralizeaza. Personal merg pe "mana " mierii .Ce ziceti ? Pana una alta v-o recomand, ca-i buna sigur.
Alecs 22 10 2007
legat de cafea in miere .... am inteles ca ptr a-si pastra propietatile curative mierea trebuie pusa dupa ce cafeaua se raceste un pic
Alecs cafea nu este chiar otrava ...este considerata stimulent...daca nu consumi cantitati mari...O ceasca doua pe zi este chiar recomandat....eu beau o ceasca doua pe an...
Imi place iar tuica facuta din miere amestecata cu putina miere si un strop de Protofil in ea ...este parfum nu alta...
Sa nu se creada ca as fi cam betiv dar cind sunt la albine imi place sa fiu binedispus...
Alex, mai putin aromata e mierea de rapita.
Am in jur de 20 de ani de cand beau cafeaua indulcita cu miere cu toate ca stupi am doar de 5 .Sant un f mare consumator de miere cca150 kg pe an toata familia formata din 4 persoane. Imi place la nebunie cafeaua cu miere de care o fi dar sa fie .vinul dar numai fiert tot cu miere tuica de cazan de 40 grade si indulcita chiar bine cu miere ce mai numai in ciorba nu folosesc miere.Luna aceasta mi-am facut analizele cele gratuite bineinteles ca am implinit 42 de ani si sant perfect sanatos deci consumul de miere chiar si in exces nu poate fi daunaror.Dupa parerea mea apicultura si consumul de miere ne mentin in forma si genereaza si sanatate.
Ca suntem in AJUNUL CRACIUNULUI doresc pe aceasta cale sa urez tuturora de pe acest forum CRACIUN FERICIT SANATATE SI LA MULTI ANI.
cu multa stima nicu david.
Sa gasit miere de albine, in piramida lui TUKANTAMON din secolul 4, inainte de Hristos In marea Neagra s-a gasit miere, decand Siretul era navigabil si moldova dadea tribut la poarta Otomana Toata aceasta miere si-a pastrat toate calitatile.
un sfat: Nu mai dati mierea la procesatori de pomana, pastrati-o si in doi ani le taiem craca de sub picioare. Cu miere care o vindem cu borcanul, ne putem intretine familile
Citat din: Uta-Burcea DumitruSa gasit miere de albine, in piramida lui TUKANTAMON din secolul 4, inainte de Hristos In marea Neagra s-a gasit miere, decand Siretul era navigabil si moldova dadea tribut la poarta Otomana Toata aceasta miere si-a pastrat toate calitatile.
un sfat: Nu mai dati mierea la procesatori de pomana, pastrati-o si in doi ani le taiem craca de sub picioare. Cu miere care o vindem cu borcanul, ne putem intretine familile
da aveti dreptate, asa ar trebui sa facem toti dar vedeti inca nu suntem uniti ,poate pe viitor inteleg si alti ca asa ar fi mai bine
trebuie sa fim toti uniti
cu stima marius
Citat din: bio..dac fac 2 litri de suc din bors de casa cu miere de albina ..ala mic al meu il bea in jumatate de zi...este ceva doar din produse naturale...
ii place foarte mult si daca este facut si din apa minerala cu lamiie si miere ...
Mie la vremea asta imi place vinul fiert dar sa fie indulcit cu...ce o fi...vin sa fie..
imi dai si mie reteta asta de bors? is din sm si nu stiu. eu folosesc in casa sucul din magazin numai cand am musafiri. in rest socata. am o specialitate la cafea: o parte miere, 1-2 parti zeama de lamaie si 3-4 parti cafea. ii super si nu te doare capul.
Citat din: mariusCitat din: Uta-Burcea DumitruSa gasit miere de albine, in piramida lui TUKANTAMON din secolul 4, inainte de Hristos In marea Neagra s-a gasit miere, decand Siretul era navigabil si moldova dadea tribut la poarta Otomana Toata aceasta miere si-a pastrat toate calitatile.
un sfat: Nu mai dati mierea la procesatori de pomana, pastrati-o si in doi ani le taiem craca de sub picioare. Cu miere care o vindem cu borcanul, ne putem intretine familile
da aveti dreptate, asa ar trebui sa facem toti dar vedeti inca nu suntem uniti ,poate pe viitor inteleg si alti ca asa ar fi mai bine
trebuie sa fim toti uniti
cu stima marius
dupa cum vad io invidia si prostia ii mare la unii si nu reusim noi sa facem ce au facut comunistii, sa arunce laptele in camp ca sa ii urce pretul. da apropo exista vreun sindicat ceva? targuri mari pe unde sunt si cand? is incepator si tare m-as duce sa vad cat mai multe, binenteles sa bag la cap ceva noutati.
anul acesta m-am intilnit cu un procesator la care ii dadeam mierea si l-am intrebat pretul mia zis 7 ron si a inceput sa rada, iam zis ca nici cu 14 nu io dau anul asta ca a fost putina si am umblat mult
dupa o conversatie cu el stiti ce mia zis ca stupari sunt prosti fiindca dau mierea la pretul asta FIINDCA EI AU CONTRACTE FACUTE si trebuie sa predea miere iar daca stupari nu o dau trebuie sa creasca pretul, dar pina gasesc fraieri merge asa
cu stima MARIUS
suntem 365 de useri pe acest forum,poate cativa mai multi vizitatori,noi tot vorbim si ne dam cu parerea,dar ceilalti?noi sa zicem ca vom sta calare pe bidoane si nu vom vinde,dar ceilalti o vor da,crezand ca asta e pretul maxim.
Citat din: ionutsuntem 365 de useri pe acest forum,poate cativa mai multi vizitatori,noi tot vorbim si ne dam cu parerea,dar ceilalti?noi sa zicem ca vom sta calare pe bidoane si nu vom vinde,dar ceilalti o vor da,crezand ca asta e pretul maxim.
da si cand o sa vada ca noi o sa vindem in toamna miere la un pret mai mare cu 25%, atunci o sa spuna " ce fraier am fost" si la anul o sa vanda si el mai scumpa, nu? parerea mea de incepator.
Salut toti userii acestui forum, sunt nou aici, sunt mai activ pe Proapicultura unde am incercat sa-i conving pe cei de acolo de faptul ca vanzarea directa reprezinta pt producatori singura varianta care le poate mari considerabil castigurile, si care ii poate face sa isi poata permite sa faca toate investitiile necesare la o stupina de cel putin 100, din banii lor fara sa astepte vre-o minune din partea UE sau a autoritatilor!
Nu stiu cat succes am avut pe acel forum, vad insa ca aici sunt multi cei ce se gandesc de doua ori inainte de a-si da munca pe nimic!
Eu va felicit, si va spun ca se poate si ca orice apicultor ce va vedea ca colegul lui vinde aceeasi marfa la pret dublu se va gandi de doua ori inainte sa vanda la procesator!
Mult succes si va salut !! :hi:
In numele colegilor de pe acest forum iti urez bun venit si cat mai multe postari.Problema desfacerii mierii este pentru multi apicultori cea mai grea problema pe care o au de rezolvat. Pana in 2004 erau acceptabile preturile si la vanzarea en gross si ramanea si apicultorul cu ceva profit. Dupa acest an profitul ramane aproape in intregime la procesatori.Profitul obtinut de acestia s-a mentinut.Mai in gluma, mai in serios, unul din procesatori recunostea ca de pe urma albinelor se poate trai si nu prea, dar de pe urma apicultorilor se traieste foarte bine. Din cauza ca ultimii ani au fost nu tocmai favorabili pentru apicultura, productiile fiind mediocre, numarul apicultorilor a scazut.
Vanzarea directa este intadevar o solutie,dar din pacate la noi se face prea putin pentru promavarea acestui aliment medicament si consumul este foarte mic.Pentru a ne forma o clientela stabila trebuie sa nu facem rabat de la calitate.
Va dau dreptate, insa sa stiti ca nu o sa promoveze nimeni consumul de miere daca nu o facem noi apicultorii, daca o sa avem in oferta noastra a fiecaruia dintre noi produse cat mai variate, ma refer la mieri de diferite feluri si de calitate deosebita, nu din aceea botezata cu zahar cum se mai vinde prin piete la pret mic, chiar daca nu vom avea cantitati foarte mari, eu sunt ferm convins ca ne vom castiga usor clientii.
Multi oameni prefera sa cumpere de la un apicultor pe care il cunosc personal si stiu ca nu ar face magarii si ca produce o miere naturala parfumata si deosebita.
Eu va spun din experienta mea personala, nu am avut probleme sa-mi vand mierea, si polenul, am avut grija mereu ca ceea ce vand sa fie de cea mai buna calitate, si anul asta cand nu am avut o productie prea mare pt ca sunt cu stupina in dezvoltare si am mers pe dublarea numarului de faguri, am fost bombardat efectiv de telefoane, toata lumea ma intreaba daca n-am miere, sau polen, si a trebuit sa-i aman pe la anul...oamenii au inteles!
Nu as face niciodata orice numai sa fac bani.
Eu vand mierea cu 15 lei /kg si nu scad sub pretul asta, cine imi zice ca-i prea scumpa il trimit sa ia din piata, pt ca eu stiu ce vand!
Se4 poate vinde foarte bine la sticla de plastic, nu trebuie neaparat borcan frumos etichetat, daca avem insa posibilitatea sa facem asta, e foarte frumos, in principiu calitatea produsului, atrage sau indeparteaza clientii!
Parerea mea!
:hi:
O parte din cei de pe Apiardeal sunt activi si pe Proapicultura, am discutat acolo la un moment dat cu colegii apicultori despre profitabilitatea in apicultura, puteti intra pe forum sa cititi discutia, oricum ideea de baza e ca un apicultor ce intretine peste 200 de familii, are nevoie si de procesator pt ca nu poate sa vanda cu amanuntul tot ceea ce produce!
Cei cu stupine pana in 200 de familii pot vinde cu amanuntul,eu personal cred ca la o stupina mai mare, investitiile sunt mai mari, volumul de munca e mai mare, si costurile de intretinere a familiilor cresc foarte mult, daca pe langa asta se mai adauga faptul ca vinzi numai la procesator, poti spune ca aproape muncesti in zadar, tot ceea ce realizezi asa poate fi realizat mult mai usor cu o stupina mai mica, munca mai putina costuri mai mici si productivitate si o profitabilitate mare prin vanzare directa!
Daca cititi discutia de pe Proapicultura si faceti cateva calcule si cugetati o sa fiti deacord cu mine!
Va salut pe toti!
:razz:
Undeva pe la msj-ul 1310 incepe discutia despre profitabilitate pe Proapicultura! :nod:
Intr-o stupina, mare, poti sa faci, cate putin din fiecare produs, fara sa ajungi la procesator. Nu mai enumar, toate produsele, dar pot sa spun ca este bine.
Nu putem sa vorbim de rau, nici pe procesatori, ca datorita lor, se promoveaza produsele noastre. Au aparut, pe rafturi, este ca si o reclama buna.
Tot mai multi consuma mierea in cafea sau la ceai.
Sunt de acord ca totusi se poate vinde direct de catre apicultor.Important este sa ne formam o clientela pe care apoi sa stim sa o pastram.
Asa cum s-a spus mai sus foarte multi clienti nu sunt dispusi sa cumpere decat de la cineva cunoscut de la care stie ca poate cumpara produse de calitate. Eu reusesc sa vand direct in fiecare an toate produesle de la 70 de familii, fara sa ies cu ele in piata.In unii ani nu ajung pana la noua recolta. Deci se poate,totul e sa nu facem rabat de la calitate.
Este clar, ca mierea de rapita, sau floarea soarelui, nu se poate vinde cu borcanul la clienti. Eu asa ceva nici nu ma gandesc sa produc. In priul rand am renuntat la pastoral.
Este diferita si mierea de salcam, din zona, fata de ceea din masiv de la Valea lui Mihai.
Multiu clienti, cand vad acel salcam transparent, au deja indoieli privind calitatea.
Citat din: balasEste clar, ca mierea de rapita, sau floarea soarelui, nu se poate vinde cu borcanul la clienti. Eu asa ceva nici nu ma gandesc sa produc. In priul rand am renuntat la pastoral.
Este diferita si mierea de salcam, din zona, fata de ceea din masiv de la Valea lui Mihai.
Multiu clienti, cand vad acel salcam transparent, au deja indoieli privind calitatea.
In ce priveste mierea de rapita, te contrazic. Tot mai multi vor miere alba, fina. Acum nu mai am nici o picatura din rapita.
Felicitari tutror consumatorilor de miere IN CAFEA !Si eu consum zilcic acest AMESTEC FAIN cu deosebirea ca folsesc miere de tei din simplul motiv ca este cea mai indicata din punct de vewdere terapeutic.Domnilor,david nick, bio, alecs si altii, s-o tinem tot asa.........Eu am trecut de ...73 de ani.Albu
Tin sa va felicit pt frumoasa virsta de 73 de ani si multi inainte de acum incolo.Astept mai multe postari din partea dv cu toate smecheriile apicole pe care le detineti,sunt convins ca stiti multe trucuri .Va saluta cu multa stima si respect un apasionat al apiculturii.
Citat din: Albu IonEu am trecut de ...73 de ani.
Cred ca sunteti decanul de varsta de pe acest forum. Sanatate si la multi ani buni in continuare langa abine!
revenind la titlul topicului:
e greu sa convingem cosumatorii sa foloseasca miereacristalizata! dar,cu rabdare putem sa facem acest lucru!
primul pas este sa-i corectam de cate ori folosesc sintagma miere zaharisita,sa le spunem ca zahariseste dulceata,gemul,serbetul si/sau alte produse pe baza de zahar si ca mierea cristalizeaza!
pasul doi,le explicam consumatorilor ca starea cristalizata a mierii este o garantie a faptului ca mierea este naturala
pasul trei,ii convingem ca mierea cristalizata are aceleasi caracteristici cu mierea proaspat recoltata si ca prin lichefiere-chiar in conditiile de temperatura recomandate de carti-se pierd multe componentele benefice ale mierii
Eu am dus aceasta munca de lamurire si in cele mai multe cazuri am reusit.
Problema e ca cei carora te adresezi sa aiba incredere in tine,sa te cunoasca drept un producator corect care nu umbla cu contrafaceri
Aici in magazin pe rafturi gasesti atat miere lichida cat si cristalizata si chiar explica pe eticheta diferenta.
Acolo nu am vazut niciodata miere cristalizata de vanzare.
Ar fi timpul.
Citat din: bio..dac fac 2 litri de suc din bors de casa cu miere de albina ..ala mic al meu il bea in jumatate de zi...este ceva doar din produse naturale...
ii place foarte mult si daca este facut si din apa minerala cu lamiie si miere ...
Mie la vremea asta imi place vinul fiert dar sa fie indulcit cu...ce o fi...vin sa fie..
care-i reteta de suc cu bors si miere????
http://www.incalzire-electrica-pardoseala.ro/RO/Covorase-incalzite-benzi-incalzitoare
O varianta de a transforma mierea cristalizata in lichida fara riscuri. temperatura realizata se incadreaza in optim. < 45 grade.
Aici in NZ si acuma este la moda sa cumperi si sa folosesti perina/patura electrica.Parintii mei aveau una mica in anii '70.
Nu este ieftina siti mai si consuma la curent de nui drept.
De altfel nu este o idee rea deloc............. doar ca iti ridica pretul de productie al mierii.
Si totusi de ce cristalizeaza mierea ?
Cristalizarea mierii de albine
Prin caracteristicele lor naturale, toate sorturile de miere de flori din tara noastra , cu exceptia celei de salcam , cristalizeaza in scurt timp de la extractia din faguri(1-3 luni).
Forma si dimensiunile cristalelor sunt conditionate de viteza instalarii procesului de cristalizare. Cand cristalele se instaleaza si se desfasoara in scurt timp, cristalele sunt mici iar mierea are aspect de pasta fina. Cand cristalizarea se desfasoara lent , cristalele sunt grosiere, rugoase.
Cristalizarea mierii de flori este un proces natural si el se datoreaza faptului ca cele mai multe sorturi de miere sunt solutii suprasaturate de zaharuri. Principalul factor al cristalizarii il constituie insa, proportia celor doua zaharuri majoritare, respectiv raportul intre fructoza ( zahar greu cristalizabil in solutii concentrate) si glucoza (zahar usor cristalizabil). Limita cristalizarii mierii corespunde raportului fructoza/glucoza de 1,30. La mierea de salcam valoarea acestui raport este mai mare de 1,30 ceea ce explica marea ei rezistenta la cristalizare. la celelalte sorturi de miere de flori, valoarea raportului este mai mica de 1,30 deci aceste sorturi se vor cristaliza cu atat mai repede cu cat raportul se apropie de 1,00 sau are o valoare subunitara (mierea de floarea soarelui, de rapita, de pomi fructiferi).
Solubilitatea in apa mult mai mare a fructozei fata de cea a glucozei, conditioneaza comportarea la cristalizare a solutiei celor doua zaharuri , in functie de proportia lor. Mierea cu continut de glucoza apropiat sau mai mare decat cel de fructoza este solutie suprasaturata, deci va cristaliza intotdeauna. Mierea cu continut de fructoza net superior (cazul mierii de salcam) este solutie subsaturata, desi continutul global de zaharuri este identic cu cel identic cu al mierii din prima categorie. Aceasta va avea o rezistenta mai mare la cristalizare.
Cu cat mierea este pastrata la o temperatura mai ridicata cu atat se prelungeste durata starii fluide. Temperatura intervine prin modificarea gradului de saturare a solutiei (o solutie saturata la o anumita temperatura devine subsaturata daca temperatura creste sau suprasaturata daca temperatura scade).
Un factor de influenta semnificativa asupra cristalizarii il constituie intensitatea miscarii moleculare din masa de miere. Miscarea moleculara intensa favorizeaza aglomerarea moleculelor de glucoza cu formarea de microcristale care constituie germeni de cristalizare. In stare de repaus, miscarea moleculara (miscarea browniana) este foarte limitata, deci ea are influenta redusa asupra cristalizarii. Orice interventie exterioara insa, cum ar fi agitarea, omogenizarea si in special inglobarea de aer urmata de eliminarea spontana a bulelor, accelereaza foarte mult miscarea moleculara si favorizeaza instalarea timpurie a cristalizarii.
Cristalizarea mierii este un proces natural, deci aceasta nu ar trebui socotita ca un defect , ci din contra ca o garantie a autenticitatii si calitatii ei. Mierea falsificata ramane in general lichida. Cu toate acestea multi amatori prefera mierea in starea fluida si manifesta rezerve pentru cumpararea si consumul celei cristalizate.
Cristalizarea survine in urma evaporarii apei, dar mai ales se datoreaza insusirilor glucozei de a forma cristale. Cristalizarea se produce in functie de raportul dintre glucoza si fructoza, de prezenta cristalelor primare si de umiditatea mediului inconjurator. Dupa dimensiunile cristalelor, se pot deosebi mai multe feluri de cristalizare: mare cand depaseste 0,5 mm in diametru, mica, cand diametrul cristalului este de 0,5 mm si ca o pasta, sub 0,5 mm.
Cristalizarea poate fi dirijata atat in ceea ce priveste dimensiunile, cat si viteza de realizare, prin adaugarea unei cantitati de miere cristalizata, cu dimensiunile dorite la volumul de miere destinat cristalizarii si mentinerea acesteia in conditiile de umiditate si temperatura favorabile acestui proces. Pentru unele sorturi de miere, mai ales cand se cere acest lucru pentru export, se poate executa o cristalizare dirijata, cu o finete a bobului de cristale dupa dorinta consumatorului. Procesul cristalizarii are loc mai rapid la unele sorturi de miere ca cea de floarea-soarelui, de pilda, si cauzeaza o devalorizare comerciala a acestui produs. Cristalizarea este influentata si de continutul unor fermenti, prezenta unor bacterii, conditiile igienice in care se conserva si in primul rind, ar merita sa fie amintita temperatura si umiditatea. Deoarece mierea este ceruta si apreciata mai mult in stare necristalizata de catre consumatori, se folosesc astazi pe scara larga metode de prevenire a cristalizarii: pasteurizare, tratare cu ultrasunete, filtrare, ultrafiltrare etc.
Metodele fizice de prevenire a cristalizarii au o oarecare actiune negativa asupra unor constituenti (vitamine, hormoni), precum si asupra gustului si aromei.
http://www.miereanaturala.ro/blog/trebuie-sa-stiti-ca/cristalizarea-mierii-de-albine/
la obiect, alecs.
bravo
Ati vazut miere pasta in comert?asta se obtine bagand mierea cristalizata intr-un blender si o invarti acolo pana o faci pasta.Ramane asa timp indelungat si este destul de cautata dupa cate am vazut eu.
rapita ?
Citat din: dragos2006 din Octombrie 11, 2008, 10:27:05 PM
Nu as face niciodata orice numai sa fac bani.
Ba ai facut, ti ai vandut sufletul pentru bani!