Acte necesare de la infiintarea stupinei la vanzarea produselor apicole in 2021

Creat de Lukas, Mai 17, 2021, 12:25:44 AM

« precedentul - următorul »

Lukas

Salutare oameni buni!

Din dorinta de a transforma aceasta pasiune intr-un mod de viata, vin la voi cu rugamintea de a ma ajuta sa intocmesc o lista - cat mai completa, actuala si punctuala cu putinta - cu conditiile de recoltare/procesare a produselor apicole, "usile la care trebuie sa bat" si "hartogariile" pe care trebuie sa le cer acolo, incepand de la infiintarea stupinei pana la comercializarea produselor finite in piata/magazine/online.

Am prins pasiune pentru apicultura datorita tatalui meu, care s-a apucat de apicultura in 1990, dar a pastrat-o doar la nivel de hobby pana in prezent, pe langa locul de munca.
In momentul de fata detin 70 de familii de albine si anul acesta as vrea sa ma dezvolt mai mult si sa depasesc nivelul de hobby.

Precizez ca am deja un PFA pentru domeniul in care lucrez (nu are legatura cu apicultura) si as vrea sa il folosesc si pentru "oficializarea" activitatii apicole (cel putin pentru viitorul apropiat).

Din ce m-am documentat si discutat cu diverse persoane, am incercat sa etapizez acest proces dupa cum urmeaza:


A. Infiintarea stupinei:


1. adaugarea codului CAEN pentru activitea apicola pe PFA la Registrul Comertului in baza atestatului de apicultor pe care il detin

2. inregistrarea stupinei la medicul veterinar local? cat de des trebuie verificata starea de sanatate a familiilor de albine in vederea comercializarii produselor? ce acte trebuie sa obtin de la MV?

3. inregistrare stupinei in registrul agricol din cadrul primariei - atestat de producator? altceva?

4. inregistrare stupinei intr-o asociatie apicola (pentru PNA/fonduri UE...)- carnet de membru, alte acte?

5. inregistrare stupinei la dsv pentru certificat de inregistrare sanitar veterinara

6. inregistrare stupinei la OJZ pentru numerotare stupi - pentru minimis, subventii?

7. ...?


B. Recoltarea produselor apicole primare , procesarea acestora si obtinerea de produse finite simple si compuse:


1. este necesara camera de extractie si/sau de procesare (este acelasi lucru sau trebuie ambele?)? ce conditii de constructie trebuie respectate si unde trebuie inregistrata? Agenția de Protecție a Mediului si/sau DSP??

2. produsele obtinute din amestecul produselor apicole primare (miere, polen, propolis etc) au nevoie de inregistrari/aprobari suplimentare? ce anume si de unde? OSIM??

3. aceeasi problema pentru produsele finite obtinute din amestecul celor primare cu produse de alta natura decat apicola (nuci, seminte, fructe, etc).

4. ...?


C. Comercializarea produselor finite:


1. etichetarea corecta a produsului, ce trebuie sa apara pe eticheta?

2. pentru vanzarea din gospodarie este suficient atestatul de producator

3. este necesara casa de marcat sau merge cu atestat de producator in piete/targuri?

4. pentru vanzarea online exista ceva cerinte in plus fata de cele din piata?

5. ...?


Imi cer scuze daca am repetat vreun topic deja existent, dar nu am gasit aceasta informatie decat pe bucati si cred ca ar ajuta pe multa lume centralizarea acestor informatii.

Daca v-ati lovit de aceste probleme sau cunoasteti aceste procese va rog sa completati, corectati sau sa raspundeti punctual problemelor din lista de mai sus! Orice contributie sau sfat sunt bine-venite!

Rog pe cei care nu au cu nimic de contribuit sa sa abtina de la comentarii neconstructive!

MOTANUL

Salutare! Ca sa accesezi PNA nu ai nevoie de pfa si nici sa intrii in asociatie. (anul asta nu am citit - dar anul trecut am accesat PNA fara cele 2).

Ai pus prea multe intrebari deodata. Trebuie un foileton sa raspunzi la toate.

Pentru infiintarea stupinei: ai nevoie de
mers la DSV, inregistrarea stupilor la primarie, OJZ (pentru adeverinta cu numar stupi). Si aflii la fiecare ce iti solicita.
Pentru vanzare poti solicita la primarie un atestat de producator / carnet de comercializare cu care poti vinde produsele.

pfa iti trebuie la fonduri europene (altele decat PNA - cele la care se dau bani seriosi). Pentru PNA si ajutor de minimis nu este necesar.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Lukas

Citat din: MOTANUL din Mai 20, 2021, 12:40:04 PMAi pus prea multe intrebari deodata. Trebuie un foileton sa raspunzi la toate.

@ motanul, da, sunt cam multe, dar, dupa cum am specificat, se poate raspunde punctual, doar ce cunoaste fiecare. Cel mai mult ma intereseaza punctul B.

Legat de comercializarea produselor finite direct catre consumator, am sunat recent la DSV si au zis ca e nevoie o forma de organizare (PFA, IF ... ), ca nu se poate ca producator. Iar pe langa certificatul de inregistrare, mai e nevoie tot de la ei de un certificat de comercializare cu amanuntul.

Acesta din urma se obtine prin indeplinirea  unor conditii (cea mai importanta fiind existenta unui spatiu de lucru format din vestiar, camera de extractie, camera de procesare/ambalare si o gramada de acte), legat de casa de marcat au zis ca nu se pot pronunta, ca nu tine de ei. A subliniat faptul ca nu se poate comercializa in piata ca producator.

De aceea am intrebat aici, poate altii s-au mai lovit de aceste probleme.

MOTANUL

Citat din: Lukas din Mai 20, 2021, 01:31:40 PMLegat de comercializarea produselor finite direct catre consumator, am sunat recent la DSV si au zis ca e nevoie o forma de organizare (PFA, IF ... ), ca nu se poate ca producator. Iar pe langa certificatul de inregistrare, mai e nevoie tot de la ei de un certificat de comercializare cu amanuntul.


Eu de la DSV tin minte ca era o lista mare; cu cat te duceai in jos pe lista erau mai multe conditii (m-au intrebat daca vreau sa fiu stupina de elita )

Puteam si atunci sa optez pentru PFA, IF, etc. Eu am vrut mic producator cu vanzare directa.
Carnetul de producator l-am scos la sfarsitul anului 2020 ca am vrut sa vand produsele la o firma si au cerut asa ceva. Am dat mierea, carnetul de producator si ei au trimis banii in cont.

Daca vrei sa dai la firme sau cofetarii - e mult mai indicat sa ai firma sau pfa. Nu te contrazic.

Dar eu ca mic producator - persoana fizica pot sa vand: la locul de obtinere / la unitati de vanzare / piete, targuri, etc
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MOTANUL

Citat din: Lukas din Mai 20, 2021, 01:31:40 PMAcesta din urma se obtine prin indeplinirea  unor conditii (cea mai importanta fiind existenta unui spatiu de lucru format din vestiar, camera de extractie, camera de procesare/ambalare si o gramada de acte), legat de casa de marcat au zis ca nu se pot pronunta, ca nu tine de ei. A subliniat faptul ca nu se poate comercializa in piata ca producator.


Eu pot sa vand si in piata si la magazin desi sunt persoana fizica.
Referitor la camera de extractie e normal sa ai niste conditii de igiena acolo. Am vazut miere scoasa in conditii insalubre si eu nu as vrea sa consum mierea respectiva. Vestiar poate fi orice incapere care nu e camera de extractie.
Camera de procesare/ambalare - la mine nu au cerut. Torn mierea direct in borcane in camera de extractie. Nu vad de ce as avea nevoie de alta camera.

Domeniul fiscal nu are treaba cu DSV - pe ei ii intereseaza igena in camera de extractie in special si sanatatea albinelor. Eu duc probe in fiecare an la laborator (nosemoza, varroa si alte cateva analize obligatorii).

I-am aratat o bucatarie (am zis ca nu se mananca, nu se gateste, nu se face nimic altceva in afara de extractia mierii dupa ce se curata bine tot in prealabil si au zis ca este ok). Adica nu am facut nimic special pentru acest control.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MOTANUL

Citat din: Lukas din Mai 17, 2021, 12:25:44 AMB. Recoltarea produselor apicole primare , procesarea acestora si obtinerea de produse finite simple si compuse:


1. este necesara camera de extractie si/sau de procesare (este acelasi lucru sau trebuie ambele?)? ce conditii de constructie trebuie respectate si unde trebuie inregistrata? Agenția de Protecție a Mediului si/sau DSP??

2. produsele obtinute din amestecul produselor apicole primare (miere, polen, propolis etc) au nevoie de inregistrari/aprobari suplimentare? ce anume si de unde? OSIM??

3. aceeasi problema pentru produsele finite obtinute din amestecul celor primare cu produse de alta natura decat apicola (nuci, seminte, fructe, etc).

4. ...?


1. La mine a fost o camera de extractie - o bucatarie, vestiar - o alta camera diferita de bucatarie. Nici nu au intrabat de altceva (procesare / ambalare)
2. Nu - eu am comercializat tot ca atare. Daca vrei tu brand e normal sa-ti protejezi marca intr-un fel.
3. Eu am vandut doar produse primare (daca vrei alte produse e posibil sa te oblige la pfa, etc).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0