CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

Am cumpărat ceva miere mai deosebită din Grecia: de portocali și de arbore de căpșuni.
Prima, aromată ca floarea arbustului; a doua puțin amăruie.


MirceaCalin

A doua:


Obombo

Nu stiu care e arborele de capsuni, dar din desenul de pe etichieta pare a fi Arbustus unedo, caz in care mierea ar trebui sa fie amara.

MirceaCalin


dan sebastian

Mie mi-a adus un prieten o miere inchisa la culoare tot de la ei, ceva gen poliflora + mana. Are o aroma mai diferita fata de a noastra, probabil de la clima.
Ieri am reusit sa aduc pe o vatra la munte 44 de stupi care au stat la Dolj de la floarea soarelui pana in prezent. Sunt grei, au rezerve bune de miere si polen. In comparatie cu ce a ramas pe vatra e de vix. La cei din stationar trebuie iar sa investesc in rezervele de iernare. Am mai dat dar tot trebuie sa mai dau.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

NYK74

Citat din: dan sebastian din Septembrie 09, 2022, 06:10:05 PMIeri am reusit sa aduc pe o vatra la munte 44 de stupi care au stat la Dolj de la floarea soarelui pana in prezent. Sunt grei, au rezerve bune de miere si polen. In comparatie cu ce a ramas pe vatra e de vix. La cei din stationar trebuie iar sa investesc in rezervele de iernare. Am mai dat dar tot trebuie sa mai dau.
Asa este, fiecare alegere cu plusurile și minusurile ei.Pastoralul cu ale lui și staționarul cu ale sale.Chiar astăzi spuneam unui coleg de faptul ca știam de tine Dane, că spuneai într-un timp ca erai decis să-ți înființezi stupine fixe in diverse locații.Acuma nu mai știu la ce concluzie ai ajuns in practica, după ce ai făcut și una și alta din prezentările tale,și ce anume ai alege din douâ?

dan sebastian

Duminica seara am adus pe vatra ultimii 33 de stupi.
Concluzia am tras-o anul trecut. Pentru iernare stupii trebuie adusi aproape de casa. Apoi din primavara merge si pastoralul si pe vetre fixe. Problema cea mai mare este combustibilul. Cheltuieliele respective par mici dar se aduna si sunt consistente. In plus stupii iernati la peste 150 km de casa au iesit mai slabi in privara. Factorul principal il consider ca este lipsa apicultorului. Interventiile minore au un efect mult mai mare, decat zona buna in perioada toamna tarzie si primavara timpurie.
Am tinut stupi pe 4 - 6 vetre (total 150 - 200 fam). Conclzia este ca daca ma incadrez intre 30 - 40 familii pe o vatra nu deranjez vecinii, au polen din belsug iar miere fac la fel daca as dubla sa zicem numarul. De fapt perioada fara cules abundent da puterea familiilor in cules. Iernez pe 2 vetre si primavara ii imprastii. Se intampla uneori ca in sat la Dolj sa nu fie rapita aproape si am mutat 2 stupine in alt sat aproape de lan. Apropierea de cules face ca cantitatea de miere sa fie mai mare. Cam astea sunt concluziile trase. Minim 2 culesuri in zona de campie si un cules principal la munte (salcamul) sunt suficiente pt a fi profitabil.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

NYK74

Intervenția apicultorului este esențială.Ceva identic îmi spunea un apicultor de aici, avea multe familii pe o singură vatră, peste sută,nu ținea pasul,nu se ocupa cum ar trebui,și nu era destulă nici baza melifera.Ia redus la jumate și selecționat cei mai bunișori, iar următorul an a scos mierea care o scotea de la dublul de familii.
Apropierea de cules face mierea să fie mai multă, cum spui, dar trebuie de găsit culesuri cît mai apropiate de domiciliul apicultorului.Eu cu vreo 40 de familii, cît am acum, stau liniștit deocamdată, dupâ voi mai vedea.
Apoi nu este doar combustibilul dar și întreținerea unei mașini de transport.

bmdna

Azi am avut un roi...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Obombo

Bagă-l într-o ladă și pune-i cat :D
E trist, dar asta e soarta reginelor bătrâne.

NYK74

Citat din: Obombo din Septembrie 15, 2022, 09:29:41 PMBagă-l într-o ladă și pune-i cat :D
E trist, dar asta e soarta reginelor bătrâne.
Dacă se pune cat, trebuie ținută pe aproape și centrifuga?
Are în componență și albină cu dunguțe galbene din ce se vede.

Obombo

CitatAre în componență și albină cu dunguțe galbene din ce se vede.
In Romania gasesti albine de toate natiile. In alta ordine de idei, am cam terminat cu tratamentul de vara:



bmdna

Citat din: Obombo din Septembrie 15, 2022, 09:29:41 PMBagă-l într-o ladă și pune-i cat :D
E trist, dar asta e soarta reginelor bătrâne.
Nu imi vine sa glumesc... Nu stiu de unde a venit roiul dar, intamplator, eram in stupina. Inainte sa se aseze in copac a incercat sa intre in doi stupi. Au fost si ceva batai la urdinis. L-am colectat, l-am pus intr-un stup. Matca au, intr-adevar, pare batrana. Ma gandesc ce sa fac cu el...

Cat despre culoarea albinelor, nu am vazut de unde a iesit, cel mai probabil e dintr-un stup de la mine. Eu nu am adus niciodata in stupina matci cu inele de culoare galbena. Cred ca aceste inele provin de la trantorii stupinelor din jur si/sau de la cei din stupinele din pastoral.

Ce as vrea sa stiu este de ce a iesit roiul. Eu fac tratamente si am grija de ele, deci e putin probabil sa fi plecat din cauza unei boli.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

NYK74

Acum 3 săptămîni în Italia, doctorița de familie din comuna respectiva care avea 2 familii de albine sa gîndit să facă tratament cu timol,imediat la 4-5zile sa trezit că avea un roi în unul din copacii din curte, a verificat familiile și in una era totul normal doar ca nu mai avea ouâ de o zi, pe cînd în cealaltă a găsit foarte putina albină, era cald și un miros puternic de timol in stupi.Roiul nu a reușit să-l recupereze în cîteva zile la cărat vespea velutina, iar familia rămasă ia pus cîteva bețișoare sub capac ia dat aer, după 2 zile matca punea ouă în mod normal.Ea mă întreba dacă e normal să roiască Albinele la sfîrsit de August, și de ce ?

Obombo

Sunt doua situatii diferite. Din punct de vedere tehnic nici nu se pot chema roiri.

Prima e o regina batrana care a parasit stupul dupa o schimbare linistita si a fost urmata de un pumn de albine. Se intampla frecvent la sfarsitul verii. Se poate intampla si ca cele doua regine sa coabiteze fara probleme pentru o buna perioada de timp, ba chiar sa intre in iarna impreuna, nu sunt reguli fixe.

In al doilea caz e vorba despre abandonul stupuli din cauza tratamentului. Pot sa pun pariu ca timolul despre care vorbesti era Api Life Var. Cu Apiguard nu se intampla asa ceva. In unele cazuri ies toate albinele si fac barba sub urdinis si nu e suficient nici macar indepartarea tabletelor si aerisirea stupului, trebuie schimbat cu totul.

Cat despre albinele blonde, cu toata poluarea genetica din Romania, nu e de mirare sa le gasesti prin stupi.