trusa Jenter...

Creat de dragos2006, Noiembrie 27, 2007, 02:16:10 AM

« precedentul - următorul »

gheco

#30
Va descriu cum am procedat in vara aceasta(este drept o singura data):
Un cules foarte bun la mustar. Am fixat cutia ca in filmuletul de mai jos, dar pe un fagure bun de ouat.

Am stropit rama si cutia cu sirop si am plasat-o in stupul cu matca apreciata de mine ca fiind cea mai buna, langa rama cu oua proaspete.
Dupa 24 ore am gasit rama ouata 50% si matca pe rama. Am inchis matca in cusca si dupa 24 ore erau oua in toate celulele Nicot. In unele erau chiar si doua oua.
Apoi am transferat celulele Nicot pe rama portbotci si le-am trecut intr-un starter. Au luat in crestere 18 din 24.
Rama cu botcile incepute am transferat-o in stupul triplu in partea din mijloc intre rame cu puiet alb luat din cele doua familii laterale (au acelasi miros de matca comun celor doua matci.
Dupa 9 zile am pus "bigudiurile" peste 16 botci (doua nu au mai evoluat). In aceasta perioada nu a umblat nimeni la stupul triplu (am fost plecat).
Am pus cate o botca in nuclee pe trei rame de cuib. Au rezultat 15 matci imperecheate care au inlocuit matcile batrane din stupina. Voi vedea la anul viitor ce am realizat. In toamna au pontat ca adevarate regine.
A fost un experiment pentru mine si nu am cum sa-l calific pentru ca nu am la ce ma raporta. 
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

gheco

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 08, 2010, 08:38:14 PM
Trusa respectiva e pentru apicultorii comozi. Parca tot mai de incredere e lanseta de transvazare.

Este adevarat ca este pentru cei comozi. Dar in situatia in care prin tranzvazare nu mi-au luat in crestere decat 2 botci, si avand trusa, am fost comod. Cred ca trusa da rezultate si mai ales la cei care nu au o mana atat de sigura si o privire atat de agera este foarte utila.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

victorgoanta

fiind incepator rog sa-mi spuneti si mie ce diferente sint intre cutiile jenter si nicot
in afara de pret.
este vreuna mai breaza?
eu vreau sa cumpar si nu stiu care este mai buna
multumesc

pharaonu75

Cumpara de care vrei!
Ambele fac acelasi lucru!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

gheghe

      Eu nu am folosit trusa Jenter pana acum. Am facut transvazari de larve pentru cresterea dirijata a matcilor in ultimii ani cu rezultate multumitoare.Cred ca trusa Jenter ar trebui considerata superioara dublei transvazari din urmatoarele motive: stresul prvocat viitoarei matci prin actul de trasvazare; larva viitoarei matci este pusa pe un pat de laptisor impropriu varstei pe care o are[aici trebuie remarcat faptul ca fiecare varsta ,din primul moment, are o caracteristica nutritiva specifica,ori laptisorul oferit de apicultor este recoltat din botci relativ batrane, cu o alta structura nutritiva].La matcile crescute din larve obtinute cu ajutorul trusei Jenter -observati si descrierea facuta de domnul gheco in care totul decurge normal -interventia omului este minima, mai putin stresanta,unde viitoarea matca este alimentata din perspectiva unei viitoare regine.Stima.

bucovineanu

Nu am folosit trusa Jenter asa ca nu ma pot pronunta asupra eficientei. Cat priveste simpla sau dubla transvazare eu nu am constatat nici o diferenta intre reginele obtinute prin cele 2 metode de lucru. Prin dubla transvazare creste numarul de botci luate in crestere pe serie, dar nu am gasit alte diferente. Aceeasi concluzie are si Rutner in lucrarea sa despre cresterea reginelor referitor la cele 2 metode de crestere.

gheghe

      C.Antonescu il citeaza pe E.Marza:greutatea matcii obtinuta prin simpla transvazare-176mg; matca obtinuta prin dubla transvazare-179mg.; matca obtinuta din ou 190mg. Acesta ar putea fi un argument,dar acesta scapa apicultorului pentru ca noi facem  apicultura nu cercetare.Un alt argument il reprezinta calitatile matcilor obtinute din botci de roire -exceptand transmiterea ereditara a tendintei spre roire -insusiri fizice evidente,prolificitate,vigoare transmisa descendentilor,calitati pe care toti le stim si le apreciem.Deci ,dupa parerea mea ,matcile obtinute din oua sunt calitativ mai bune.Evident m-am referit la tehnica de obtinere nu la selectie.Stima.

D006

Citat din: victorgoanta din Martie 15, 2011, 09:41:33 PM
fiind incepator rog sa-mi spuneti si mie ce diferente sint intre cutiile jenter si nicot
in afara de pret.
este vreuna mai breaza?
eu vreau sa cumpar si nu stiu care este mai buna
multumesc

..Jenterul are "FUNDUL DE CELULA PENTRU OU" care se cupleaza cu "INCEPUTUL PENTRU BOTCA"...--se formeaza botca din 2 piese..

NIKOTUL ---botca este formata dintro singura piesa--imi este greu sa-tiu explic, dute la un TIRG APICOL si roaga-l pe cel care vinde si JENTER si NIKOT sati arate cum functioneaza si una si alat si vezi diferenta singur ca nu cred ca ai intelse mare lucru din ce ti-am spus eu..

marius.43

Citat din: bee_lover din Decembrie 01, 2007, 05:53:32 PM
matci se mai pot cumpara de la proapicultura(cred ca domnul Radu Vancea se ocupa)  http://www.proapicultura.ro/firma/magazin.php, sau de la domnul Radut (0351 / 402.721
0729 / 132.569 )
Sunt siguri ca mai sunt multi altii dar va las pe dumneavoastra sa-i amintiti...si sa va spuneti parerea despre ce matci ofera...sa stim unde sa ne orientam

Da, de cumparat se pot cumpara de la dl vancea, dar nu este sigur ca o sa le si primiti. Mie mi a dat o teapa de 6 mil. Dupa ce m a mintit in fel si chip ca mi le trimite anul viitor, ba ca anul urmator, ca s a ranit ma mana ... Cu astfel de tepari stim unde o sa sfarseasca apicultura romaneasca.