Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => SITUAŢII ANORMALE => Subiect creat de: bmdna din Octombrie 11, 2016, 08:50:27 PM

Titlu: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Octombrie 11, 2016, 08:50:27 PM
Buna seara dragi colegi!

Am o situatie careia nu ii gasesc explicatie. O familie a roit in mai o singura data si apoi s-a ales o noua regina si a continuat sa evolueze normal. La sfarsit de august cand am inceput tratamentele ocupa un corp de 10 rame, din care 4 erau capacite de sus pana jos, pregatite sa fie rame de margine pentru iernat. Pe ramele din centru era si puiet destul de mult. Joia trecuta cand am venit seara acasa am observat un traffic foarte mare de viespi.

Ca sa fac o paranteza, nu am vazut niciodata atat de multe viespi ca anul asta. Daca deschid un stup vin sute de viespi, parca ar fi furtisag. In fata fiecarui urdinis sint viespi moarte, aruncate de albine. Fiind frig, intra nestingherite in stupi. Am inchis paranteza.

Am deschis stupul respectiv si cum am folie si FAV am vazut cu surprindere tava de pe fund prin fiecare interval dintre rame. Albinele au disparut! Cele 4 rame pline cu miere din margini neatinse, restul de rame cu coronite, unele chiar mai mult de jumatate de fagure. Precizez ca eu pun la fiecare familie cel putin 10 FA pe sezon, deci ramele din cuib nu erau negre, majoritatea erau de anul acesta. Cele de pe mijloc au avut puiet pana recent si chiar aratau foarte bine, maro roscat, cu cellule corecte, de albine, crescute dupa ce s=a imperecheat noua matca. Fundul era perfect curat, nicio albina moarta si nici resturi. Undeva in mijloc, pe un interval se vedeau cateva albine. Am scos rama respectiva si am putut vedea 20-30 de albine si matca. Pe rama alaturata mai erau inca 20-30 de albine. Dintr-o familie intreaga au ramas 50 de albine si matca. Imi aduc aminte ca la primul tratament nu au cazut foarte multi varroa, era undeva in media pe stupina. Si albine sigur erau pe fiecare interval. Si era si trafic pe urdinis. Am inchis stupul, inclusiv urdinisul si l-am lasat asa pana sambata.

In seara respectiva am mai ciocanit in stupi, sa vad daca nu cumva situatia s-a mai repetat si la alte familii. Sambata am verificat fiecare familie in parte si nu mai am depopulare nicaieri. Nu am nici familii puternice cum am avut anul trecut, pentru ca majoritatea au roit.

Am desfiintat stupul respectiv si am pus ramele separat de alte rame. Cred ca ar fi mai bine sa nu le mai folosesc. Nici nu stiu ce sa fac cu ele. Nu mai pun centrifuga la vremea asta dar parca nici nu le-as arunca. Pana la urma problema e ca nu inteleg de ce s-a intamplat asta. Daca era varroa cauza, ar fi plecat si matca, dar eu matca am gasit-o in stup. Si nu era nicio botca, sa zic ca a plecat toata albina cu o matca tanara. Sa fie nosema... cred ca e mult prea brusca depopularea. Ramane doar posbilitatea ca albinele sa fi zburat dintr-un anumit motiv, sau dintr-un complex de motive. Dar de ce nu a plecat si matca?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Octombrie 11, 2016, 10:02:42 PM
Matca nu a putut să zboare. Dacă mai întârziați câteva zile o vedeati singura, moartă pe rama. Am si eu unul în situația asta. Cu mai bine de 10 ani în urmă am avut într-o toamna vreo 40, aproape toți foarte buni. Dintr-o dată complet goi, mierea la locul ei..
După aprecierea mea, este vorba de varooa. Îmi vine să cred că albinele din aceste familii au plecat toate odată, pur si simplu ca o roire. Unii părăsesc chiar și puietul. Stupul meu, parasit anul acesta, avea oua, larve si ceva puiet căpăcit, în total vreo 2 rame. Fusese un stup crescator de matci foarte bun!!
Este singur explicație ..
Dacă s-ar fi produs o scădere bruscă de temperatură, oricum familiile acestea colapseaza pentru ca deranjul pe care il produce varooa in familie este foarte mare. Am văzut familie pe 7-8 rame moartă pe fundul stupului în 15 noiembrie, la temperaturi usor negative doar nocturne. Am cernut albina si avea mii de varooa.
Este foarte probabil ca acest comportament să fie un ultim reflex de supraviețuire.....
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: MirceaCalin din Octombrie 11, 2016, 11:54:32 PM
Am păţit şi eu la fel anul trecut.
Au părăsit puiet gata de eclozat...
Bănuiala mea a căzut pe păduchi pentru că am găsit mulţi la celelalte familii.

Cred că explicaţia:
Citat din: tinumaftei din Octombrie 11, 2016, 10:02:42 PM
Matca nu a putut să zboare. Dacă mai întârziați câteva zile o vedeati singura, moartă pe rama...
e foarte plauzibilă.

PS:Noroc cu "tablele" rămase; eu am găsit pe ramele cu miere rămase o grămadă de hoaţe !
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Octombrie 12, 2016, 08:18:48 AM
Este posibil sa fie din cauza varroa, nu am argumente sa contrazic. Ce e putin ciudat este ca am efectuat doua tratamente cu varachet si pe perioada respectiva albinele erau. Au plecat dupa tratamente. Puiet mai era acum in cateva celule capacite in zona unde stateau albinele. Daca varroa e cauza, atunci ramele sint bune de refolosit.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: balasbebe din Octombrie 12, 2016, 08:27:18 AM
Anul acesta a fost mult prea de tot. Daca faci doar doua tratamente cu Varachet este mult prea putin. Eu am facut combinatii de substante si inca mai pica. Primul l-am facut in 26 august mult prea tarziu. Am si eu pana acum 7 disparute si mai urmeaza. La cele slabite o sa dau cu sulf. Nu are rost deoarece alea nu mai trec iarna. Mai bine rame curate decat cu albine moarte cu capul in celule. Poti sa unesti si 10 slabite ca tot nu trec iarna.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefanescu din Octombrie 12, 2016, 01:00:29 PM
 Acum 3 zile la un mini control am gasit si eu un stup gol. Ramele cu miere intacte. Facusem deja 3 tratamente. Era un stup bun, cu albina multa si matca de anul asta.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Octombrie 12, 2016, 02:30:01 PM
Citat din: balasbebe din Octombrie 12, 2016, 08:27:18 AM
Anul acesta a fost mult prea de tot. Daca faci doar doua tratamente cu Varachet este mult prea putin. Eu am facut combinatii de substante si inca mai pica. Primul l-am facut in 26 august mult prea tarziu. Am si eu pana acum 7 disparute si mai urmeaza. La cele slabite o sa dau cu sulf. Nu are rost deoarece alea nu mai trec iarna. Mai bine rame curate decat cu albine moarte cu capul in celule. Poti sa unesti si 10 slabite ca tot nu trec iarna.
Eu fac tratamente pana nu mai pica, pana acum nu a fost nevoie sa depasesc 5 aplicari. Nu fac numai doua. Doua am facut la sf de august dupa care, daca am vazut ca am puiet foarte mult (am avut si familie care avea puiet pe 6 rame, m-am oprit pentru ca in cazul in care ai puiet capacit, tratamentul cu varachet are eficienta scazuta. Intre 80 si 90% din varroa se afla in puietul capacit. Practic, daca vrei sa imbunatatesti cat de cat eficienta ar trebui sa-i tot dai la 3-4 zile si nu la 7 cum scrie in prospect. Faza foretica la varroa se pare ca e destul de scurta, daca faci la 7 zile, o mare parte din femelele iesite in timpul scurs de la tratamentul anterior, sint din nou la adapost in celule capacite. La anul am sa izolez toate matcile la mijloc de august. Astfel o sa stiu ca dupa 3 sapt nu mai am puiet capacit si pot face tratament cu varachet cu eficienta maxima. Am avut ani in care la sfarsit de august nu mai aveam nicio celula de puiet in stupi si nu a murit niciunul pana in primavara.

Anul asta, din cauza vremii, nu am putut folosi eficient rama claditoare. Dar mi-am invatat lectia, la anul viitor o sa imi pun manusi si ma dotez cu fum mult si scot rama claditoare si pe ploaie.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Marius R. din Noiembrie 07, 2016, 07:20:02 PM
       Buna seara stimati APICULTORI !
   
       Ma ocup cu crersterea albinelor( si uneori cu producerea de miere) de 40 de ani ,paranteza fiind valabila mai ales anul trecut.Am avut numeroase experiente ciudate,pe care le-am impartasit fara jena prietenilor apicultori,in dorinta sincera de a invata unii de la altii. Am facut din apicultura o pasiune si m-a precupat sa aflu motivele "ciudateniilor " care au tulburat viata si activitatea  albinelor. Anul acesta am avut si eu toate familiile depopulate, unele disparute complet si nu pun situatia pe seama paduchilor Varoa, fiindca am avut ani cu inmultire mai mare ca acesta si am efectuat tratamente la fel.
    ATENTIE ! La sfarsitul lunii septembrie am observat albine care se tarau prin iarba din stupina, nereusind sa zboare. La deschiderea stupilor ,pe spetezele ramelor, am observat 4-5 puncte de diaree proaspata. Nu am dat atentie imediat,findca locuiesc si lucrez la 60 km de stupina, iar stupii erau populati. La mijlocul lunii octombrie am constatat dezastrul cu depopularea si am inceput actiunea de unificari. Asa am constatat ca trebuie sa renunt la rame cu FOARTE MULT POLEN PROASPAT !!! .Am fost mirat de existenta acestuia in stupi intr-o perioada in care nu mai exista flora spontana cunoscuta.
mai ale ca in zona in care tin stupii a fost o seceta cumplita, eu fiind nevoit sa hranesc familiile cu sirop in luna iulie(aprox. 15 litri de familie). Nu mi-a luat mult timp sa constat ca singura planta existenta din abundenta si inflorita chiar si in octombrie a fost ....AMBROZIA.
  Ramane sa ne confirme si specialistii daca intoxicarea si moartea albinelor a fost cauzata de acest polen.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 07, 2016, 08:15:53 PM
Albinele aparent sanatoase care se tarasc prin iarba din fata stupilor POT FI infectate cu un virus transmis de varroa. Ce vreau eu sa subliniez este ca in ziua de astazi cel mai mare rau nu este intepatura produsa de acarianul varroa ci multitudinea de virusi pe care ii transmite. Asemanator cumva cu efectul intepaturii unei capuse asupra omului, nu intepatura in sine este cea care produce raul, ci microbii care se transmit.

Pete de diaree in septembrie eu nu am vazut si nu ma pronunt asupra cauzei. In legatura cu polenul proaspat, la mine in zona nu mai este polen de prin septembrie.

La mine in stupina e liniste, nu am mai constatat depopulari si parca si viespile s-au mai rarit.

Simptome asemanatoare cu ce ziceti dvs. se pot vedea in acest film, DE LA minutul 12 incolo. Omul prezinta filmul ca un fel de intrecere intre Buckfast si Carnica. Familia moarta este Carnica. El a observat usoare pete de diaree pe rame. Culmea este ca se observa pe fundul celuleor si oua, deci matca a ouat pana in ultimele ei clipe de viata. Filmul aici: https://youtu.be/8zxQaVeem6w

Inca un apicultor prezinta o disparitie aici. Zice el ca familia disparuta, care a plecat lasand ramele cum se vad in film, era cea mai puternica din stupina: https://youtu.be/5eIO4V9nz6s El zice ceva de un prods antivarroa pe sipci din lemn de care nu este multumit.

Pe de alta parte, anul asta a fost un val de disparitii de familii de albine, lasand in urma rame cu puiet si cu miere, de la inceputul lunii august.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Marius R. din Noiembrie 09, 2016, 12:23:03 AM
             Buna seara !

          Multumesc pentru filmulete ! Le-am vizionat cu atentie si mi-au intarit convingerea ca polenul este de vina pentru depopulare.
    Va prezint argumentele :
     1) Familia era una dintre cele mai bune,cu activitate de inmultire tarzie, prin urmare cu nevoie de polen si vedem pe ramele filmate destul de mult polen proaspat. Aceeasi situatie am observat-o si in stupina proprie, adica depopularea s-a produs masiv sau total la cele mai bune familii, care au avut puiet mult spre sfarsitul lunii septembrie si in rame era adunat mult polen proaspat.
     2) Familiile in care matcile au redus sau incetat ouatul la inceputul lunii noiembrie au avut o depopulare mai redusa sau nesemnificativa;
     3) Am efectuat tratamente cu varachet proaspat in luna iunie ,la mijlocul lunii septembrie  si ultimul, dupa unificari ,la sfarsitul lunii octombrie.Acelasi ritm si perioada de tratament o fac de multi ani si nu am avut pierderi din cauza paduchilor. Nu am observat o infestare mai mare ca in alti ani ,dupa multimea paduchilor cazuti  dupa tratamente.
     4) Daca ar fi vorba despre inocularea unor virusi de catre paduchi albinelor, cred ca depopularea s-ar fi facut proportional cu populatia din fiecare familie si nu IN MOD EVIDENT mai mult celor care aveau depozitat mult polen proaspat.
   S-ar putea specula ca ,avand puiet mult, acele familii au avut si cei mai multi paduchi si sunt de acord. Dar , de-a lungul celor 40 de ani de cand ma ocup de stuparit am avut infestari mai mari si am tratat albinele doar toamna tarziu,caci asa recomanda prospectul varachetului si nu am avut pierderi .
                Va dresc o dimineata minunata !
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 09, 2016, 09:17:40 AM
Buna dimineata domnule Marius R,

Trebuie sa recunosc ca argumentele dumneavoastra sint logice si este posibil ca dumneavoastra sa aveti dreptate, polenul sa fie cauza depopularii. Daca ipoteza virusului ar fi mai greu de demonstrat, ipoteza polenului ar fi mai accesibila. Ar putea fi congelate cateva sectiuni din fagurele cu polen proaspat si duse undeva la analize. Cred ca daca am fi in Germania am gasi unde sa le ducem, dar nu stiu daca in Romania poate cineva sa analizeze polenul si sa ajunga la o concluzie daca polenul este cauza si ce anume din polen a dus la acest fenomen.

Situatiile sint totusi diferite. De exemplu, in cazul familiei mele, nu mai era puiet decat foarte putin, cateva celule capacite in locul in care era matca si cele vreo 50 de albine. In rest, ramele marginase pline cu miere iar cele din centrul cuibului foarte frumoase, cu coronite de cativa centimetri. Oricum, eu am pus in magazie corpul respectiv asa cum l-am gasit. Inca nu stiu ce sa fac cu el, daca sa refolosesc ramele sau sa le topesc, sa sterilizez astfel mierea si sa o dau la albine.

Ca idee generala, sint unele familii care au mai putina populatie, dar sint altele care au o populatie destul de mare, deci nu au fost afectate in niciun fel. Familiile la care am apucat sa izolez matcile (roiuri) (nu-mi mai aduc aminte data izolarii) au populatii neasteptat de mari. Adica, dupa izolarea matcii nu au inregistrat depopulari, desi puiet nu a mai fost crescut de mult.

Va doresc o zi frumoasa si dumneavoastra!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 10, 2016, 02:29:39 AM
  Astazi am gasit doua familii fara albine si inca cateva depopulate! Niciodata nu am intalnit o asemenea situatie. A si fost o situatie parca nemaintalnite, ca din 5 .10 si pana acum 3 zile nu am mai avut nici o zi cu temperatura maxima peste 10 grade si in asteptarea unei vremi mai calde nu am facut tratamentul final decat la unele familii care sigur nu mai aveau puiet (inainte de racirea vremii).
  Ce e surprinzator e ca la familiile tratate pana sa vina frigul nu au fost nicicum mai multi paduchi decat in anii precedenti si imi vine greu sa cred ca acestia singuri sunt cauza acestei situatii. Eu suspectez fie suprapunerea cu o infestare cu nosema, pentru ca iarasi in premiera am pierdut inexplicabil doua matci in toamna, fie o infestare cu parazitul traheal Acarapis Woodi, de care la noi nu se vorbeste.
  Ma gandesc la aceasta capusa pentru ca totusi se vede o diferenta la familiile tratate si cele netratate cu Varachet. Daca era nosema, aceasta diferenta nu trebuia sa fie asa evidenta. Pe de alta parte parazitul traheal fiind tot o capusa, e sensibil la fumigatiile contra la Varroa, si e posibil ca tratamentele repetate contra la Varroasa diminueze si populatia de paraziti traheali, la care tratamentul clasic este mai de lunga durata (am scris undeva despre asta). Un asemenea parazit chiar la o infestare medie, chiar daca nu duce la moartea familiilor, scurteaza viata albinelor, care duce vara la un numar mai mic de culegatoare si deci la productii mai mici, iar toamna si primavara la depopulari inexplicabile. Zic doar ca s-ar putea ca noi sa tratam de Varrooza si sa vedem ca salvam familiile dar inconstient sa tratam de fapt contra parazitului traheal, dar un tratament nespecific si incomplet, dar care totusi salveaza familiile.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 10, 2016, 08:29:04 AM
La familiile fara albine matca era moarta in stup, sau nu era nici matca?

Pana anul asta nici eu nu am vazut asa o depopulare. Si eu m-am gandit ca e posibil sa fie altceva decat varroa, sau mai bine zis, si altceva in afara de varroa. La mine ciudat e ca la familia depopulata rspectiva nu au cazut prea multi varroa. A fost intr-un stup cu fund cu plasa. Si am apucat sa-i fac doua fumigatii cu varachet. Cineva spunea ca albinele parasesc stupul toate odata. La mine au mai ramas totusi vreo 50 de albine impreuna cu matca. Eu cred ca daca mai intarziam o saptamana mai gaseam numai matca moarta. Acum eu am salvat matca respectiva, este intr-un izolator intr-o alta familie. La doua saptamani dupa ce am pus-o in noua familie, inca mai era in viata, deci era hranita. Acum astept primavara, sa vad daca trece iarna. Pana atunci ma gandesc daca sa ii dau albine la primavara, daca supravietuieste sau sa consider ca matca are o slabiciune care s-a atransmis albinelor si ar fi mai bine sa o suprim, sa nu isi mai transmita genele mai departe.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 11, 2016, 02:07:50 AM
  In nici un caz nu e vorba de o roire fortata. Doua familii depopulate controlate au matca. Nici ca parte din albine sa fi plecat undeva nu este plauzibil; nu exista roiri fara matca. Albinele, simtindu-si sfarsitul zboara cate una departe de stup, cum au in instinct, sa nu dea de lucru celor ramase.  La fel de interesant e ca stupii au ramas cu mierea in ei si nu au fost atacati de hoate nici in cele doua sau trei zile mai calde, cand temperatura a urcat pana la 15oC si la alte familii normale mai erau incercari de furtisag si de asemenea veneau albine la fagurii scosi din stupi.

  De-a lungul vremii am mai avut 2-3 cazuri asemanatoare dar la o singura familie si eu constatam asemanari cu ceea ce in Vest se descrie a fi CCD.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: balasbebe din Noiembrie 11, 2016, 06:45:14 AM
Din nefericire matca buna face sa dispara albinele. O astfel de matca eu nu mai pastrez. Se discuta de selectie. Mai bine o matca mai slabuta decat sa ai astfel de cazuri. Poate este vorba si de neglijenta. Eu am avut pana acum 8 familii disparute din lazi. Doa la familii am patit. Orice roi cat de mic nu a patit nimica.


Citat din: bmdna din Noiembrie 10, 2016, 08:29:04 AM
La familiile fara albine matca era moarta in stup, sau nu era nici matca?

Pana anul asta nici eu nu am vazut asa o depopulare. Si eu m-am gandit ca e posibil sa fie altceva decat varroa, sau mai bine zis, si altceva in afara de varroa. La mine ciudat e ca la familia depopulata rspectiva nu au cazut prea multi varroa. A fost intr-un stup cu fund cu plasa. Si am apucat sa-i fac doua fumigatii cu varachet. Cineva spunea ca albinele parasesc stupul toate odata. La mine au mai ramas totusi vreo 50 de albine impreuna cu matca. Eu cred ca daca mai intarziam o saptamana mai gaseam numai matca moarta. Acum eu am salvat matca respectiva, este intr-un izolator intr-o alta familie. La doua saptamani dupa ce am pus-o in noua familie, inca mai era in viata, deci era hranita. Acum astept primavara, sa vad daca trece iarna. Pana atunci ma gandesc daca sa ii dau albine la primavara, daca supravietuieste sau sa consider ca matca are o slabiciune care s-a atransmis albinelor si ar fi mai bine sa o suprim, sa nu isi mai transmita genele mai departe.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 11, 2016, 09:26:49 AM
Citat din: stefan1 din Noiembrie 11, 2016, 02:07:50 AM
  In nici un caz nu e vorba de o roire fortata. Doua familii depopulate controlate au matca. Nici ca parte din albine sa fi plecat undeva nu este plauzibil; nu exista roiri fara matca. Albinele, simtindu-si sfarsitul zboara cate una departe de stup, cum au in instinct, sa nu dea de lucru celor ramase.  La fel de interesant e ca stupii au ramas cu mierea in ei si nu au fost atacati de hoate nici in cele doua sau trei zile mai calde, cand temperatura a urcat pana la 15oC si la alte familii normale mai erau incercari de furtisag si de asemenea veneau albine la fagurii scosi din stupi.

  De-a lungul vremii am mai avut 2-3 cazuri asemanatoare dar la o singura familie si eu constatam asemanari cu ceea ce in Vest se descrie a fi CCD.
Am patit si eu acum cativa ani asa ceva pe o vatra de stupina.
Nu cred ca varroua e responsabila de fenomen.
Eu atunci am primit o posibila explicatie care pare plauzibila:
Exista un virus care face ca unele albine sa aiba un miros aparte,acestea sunt alungate din stup si nu mai revin inapoi.Pleaca din stup si pe temperaturi care in mod normal albina nu zboara.Toate chestiunea e cat de tare se manifesta acest virus.
Si apropos urmariti stupii din stanga si dreapta celui depopulat.
Intr-un interval scurt am pierdut 6-7 stupi alaturati.
In al doilea an am facut roi din stupii care au ramas si am folosit ramele cu miere si polen la roii formati.
Totul a fost OK.Deci mierea si polenul nu sunt cele care au produs depopularile.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 11, 2016, 12:17:36 PM
Am urmarit in mod special stupii din stanga si din dreapta. Nu am constatat nimic anormal. Populatia este la un nivel normal la acesti stupi. La unul din ei am si intervenit ca sa corectez o situatie anormala. Sau... as putea spune ca era saptamana trecuta, pentru ca venind in fiecare zi acasa pe intuneric, in ultima saptamana nu am mai putut sa vad daca mai am albine.

Cat despre matca, am hotarat ca, in cazul in care supravietuieste, am sa o pastrez, o sa fac un roi cu ea, sa vad ce se va intampla, daca ajunge pana in toamna, daca va fi schimbata de albine, daca nu va fi schimbata, se va mai depopula sau nu... . Cred ca ar fi interesant.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: antiopa din ardeal din Noiembrie 11, 2016, 02:10:45 PM
Citat din: stefan1 din Noiembrie 10, 2016, 02:29:39 AM
  ........... nu am facut tratamentul final decat la unele familii care sigur nu mai aveau puiet (inainte de racirea vremii).
  ..........

Ce tratamente ati facut si in ce perioada?

Eu totusi cred ca varroa este principalul vinovat. Au fost conditii favorabile pentru parazit sa se inmulteasca exploziv. Nu am idee care ar fi cauza. Am citit undeva pe forum ca daca sunt mai multi stupari in apropiere dintre care unii fac tratament si unii nu, intr-un final infestarea cu varroa se uniformizeaza si tind sa cred ca este adevarat. Altfel nu-mi explic cum este posibil ca dupa un tratament in lipsa de puiet la care au cazut multi varroa (teoretic procent peste 90%) la urmatorul tratament sa cada din nou multi.

Am patit si eu anii trecuti ce povesteste d-nul Filip- sa pierd mai multi stupi alaturati. Dar la mine cu siguranta vina a fost varroa.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: popik50 din Noiembrie 11, 2016, 08:51:04 PM
Citat din: bmdna din Noiembrie 11, 2016, 12:17:36 PM
Am urmarit in mod special stupii din stanga si din dreapta. Nu am constatat nimic anormal. Populatia este la un nivel normal la acesti stupi. La unul din ei am si intervenit ca sa corectez o situatie anormala. Sau... as putea spune ca era saptamana trecuta, pentru ca venind in fiecare zi acasa pe intuneric, in ultima saptamana nu am mai putut sa vad daca mai am albine.

Cat despre matca, am hotarat ca, in cazul in care supravietuieste, am sa o pastrez, o sa fac un roi cu ea, sa vad ce se va intampla, daca ajunge pana in toamna, daca va fi schimbata de albine, daca nu va fi schimbata, se va mai depopula sau nu... . Cred ca ar fi interesant.

Matca trebuie distrusa pentru ca poarta  microbii de nosema(cred ca despre asa ceva este vorba). Am avut o familie puternica iernata pe 8 rame. Prin decembrie a inceput sa se depopuleze, zilnic vedeam multe albine moarte pe scandurica de zbor si la sfarsit de februarie a mai ramas doar cu o mana de albine si matca(cam o rama de albina). Am ajutato cu alta rama de albine si cu puiet capacit de la alti stupi asa ca incet, incet si-a revenit, a cules si ceva miere  la floarea soarelui. Ramele pe care a iernat le-am topit si i-am schimbat si cutia... albinele nu au schimbat regina respectiva, asa ca urmatoarea iarna a intrat cu 7 rame de albine...pana in primavara s-a depopulat total si au murit toate...am piedut doar familia respectiva din 65 de familii...Concluzia o tragi tu...
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 12, 2016, 03:43:50 AM
Citat din: filip din Noiembrie 11, 2016, 09:26:49 AM

Am patit si eu acum cativa ani asa ceva pe o vatra de stupina.
Nu cred ca varroua e responsabila de fenomen.
Eu atunci am primit o posibila explicatie care pare plauzibila:
Exista un virus care face ca unele albine sa aiba un miros aparte,acestea sunt alungate din stup si nu mai revin inapoi.Pleaca din stup si pe temperaturi care in mod normal albina nu zboara.Toate chestiunea e cat de tare se manifesta acest virus.
Si apropos urmariti stupii din stanga si dreapta celui depopulat.
Intr-un interval scurt am pierdut 6-7 stupi alaturati.
In al doilea an am facut roi din stupii care au ramas si am folosit ramele cu miere si polen la roii formati.
Totul a fost OK.Deci mierea si polenul nu sunt cele care au produs depopularile.

  Cu ani in urma cand am avut cate o astfel de familie, intr-adevar am vazut o tendinta de depopulare si la familia vecina, dar fenomenul incepand mai tarziu s-a intrat la iernare iar in primavara dezvoltarea era normala.
  Si eu am folosit fagurii si cu miere si cu polen, fara a avea probleme. Dar explicatiile ar putea fi mai nuantate. Sa spunem ca ar fi polen cu substante toxice. Probabil doar daca se atinge o masa critica, adica daca albinele mananca numai astfel de polen ar fi afectate. In al doilea an acest polen fie il mananca doar peste ce se aduce din natura fie chiar il elimina din stup, daca aportul de polen proaspat, mai valoros, este suficient. Se mai poate presupune ca substantele toxice din pastura si eventual miere au un timp de descompunere in compusi mai inofensivi (la toate tratamentele chimice sa da o perioada dupa care se poate recolta cultura respectiva sau se da un timp de injumatatire a toxinei si deci pana primavara s-ar ajunge la o doza tolerabila a toxinei)
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 12, 2016, 04:04:53 AM
Citat din: bmdna din Noiembrie 11, 2016, 12:17:36 PM
...
Cat despre matca, am hotarat ca, in cazul in care supravietuieste, am sa o pastrez, o sa fac un roi cu ea, sa vad ce se va intampla, daca ajunge pana in toamna, daca va fi schimbata de albine, daca nu va fi schimbata, se va mai depopula sau nu... . Cred ca ar fi interesant.

  Am avut un asemenea caz. Am gasit in primavara o familie cu doar max 200 de albine si matca nu oua, probabil pentru ca nu se putea tine o temperatura necesara cresterii puietului. Am vrut sa vad ce se intampla. I-am dat initial cate putine albine-pui, apoi chiar o rama cu ceva puiet. Mai tarziu l-am ajutat mai consistent. Pana la salcam avea vreo 4 f de puiet fain. Pana toamna am luat ceva miere de la el si a intrat in iarna ca oricare familie si a iernat normal. Urmatorul an a fost o familie chiar buna si si-a pastrat matca.
  Iarasi am constatat ca daca virozele sunt cauza pentru care o familie se depopuleaza vizibil, daca trece iarna, in primavara nu mai are manifestari de depopulare, adica se dezvolta ca orice roi cu o populatie asemanatoare, adica eventuala viroza dispare in timpul iernii, sau, ca in vremea ciumei, oamenii care au supravietuit au capatat imunitate.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 12, 2016, 04:24:07 AM
Citat din: antiopa din ardeal din Noiembrie 11, 2016, 02:10:45 PM


Ce tratamente ati facut si in ce perioada?

Eu totusi cred ca varroa este principalul vinovat. Au fost conditii favorabile pentru parazit sa se inmulteasca exploziv. Nu am idee care ar fi cauza. Am citit undeva pe forum ca daca sunt mai multi stupari in apropiere dintre care unii fac tratament si unii nu, intr-un final infestarea cu varroa se uniformizeaza si tind sa cred ca este adevarat. Altfel nu-mi explic cum este posibil ca dupa un tratament in lipsa de puiet la care au cazut multi varroa (teoretic procent peste 90%) la urmatorul tratament sa cada din nou multi.

Am patit si eu anii trecuti ce povesteste d-nul Filip- sa pierd mai multi stupi alaturati. Dar la mine cu siguranta vina a fost varroa.

  Eu fac de obicei mai putine tratamente. Folosesc si faguri crescatori si tratez pe vara daca am familii cu o pauza in puiet, cand tratamentul e foarte eficient.
  Am procedat ca in fiecare an si am facut si tratamente de sondaj, sa vad cati paduchi cad. Nu mi s-a parut deloc o infestare mai mare ca in alti ani. E o stupina mai neingrijita in zona, dar eu nu cred ca se poate face o egalizare a infestarii, poate doar o transmitere a unor viroze prin deriva albinelor bolnave de la o astfel de stupina.
  Explicatia paduchilor cazuti si la al doilea tratament s-ar putea explica prin cresterea rezistentei paduchilor la tratamente. Daca tratamentul obisnuit era doza letala pentru 90% din paduchi, s-ar putea ca acum acelasi tratament sa omoare numai 70% din ei si la al doilea tratament, prin cumulare, sa mai omoare 70% din cei care au 'scapat' la primul.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 12, 2016, 07:16:14 AM
Citat din: stefan1 din Noiembrie 12, 2016, 04:24:07 AM
Citat din: antiopa din ardeal din Noiembrie 11, 2016, 02:10:45 PM


Am patit si eu anii trecuti ce povesteste d-nul Filip- sa pierd mai multi stupi alaturati. Dar la mine cu siguranta vina a fost varroa.

   Am procedat ca in fiecare an si am facut si tratamente de sondaj, sa vad cati paduchi cad. Nu mi s-a parut deloc o infestare mai mare ca in alti ani. E o stupina mai neingrijita in zona, dar eu nu cred ca se poate face o egalizare a infestarii, poate doar o transmitere a unor viroze prin deriva albinelor bolnave de la o astfel de stupina.
Eu am vazut o conferinta pe net in care un apicultor doctor in biologie a prezentat un studiu care demonstreaza ca, intr-o perioada de circa 40 de zile are loc uniformizarea gradului de infestare. Asa przenta el, cu cifre exacte. In acelasi timp dadea ca exemplu Cehia unde zicea el ca apicultorii sint organizati si se poarta mai ca nemtii si unde infestarea generala a stupinelor cu varroa este mai mica. Unul din motivele pentru care infestarea este mai mica acolo, este ca ei trateaza toate stupinele aflate intr-o anumita zona, in acelasi timp.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 12, 2016, 07:27:49 AM
Citat din: popik50 din Noiembrie 11, 2016, 08:51:04 PM
Citat din: bmdna din Noiembrie 11, 2016, 12:17:36 PM


Matca trebuie distrusa pentru ca poarta  microbii de nosema(cred ca despre asa ceva este vorba). Am avut o familie puternica iernata pe 8 rame. Prin decembrie a inceput sa se depopuleze, zilnic vedeam multe albine moarte pe scandurica de zbor si la sfarsit de februarie a mai ramas doar cu o mana de albine si matca(cam o rama de albina). Am ajutato cu alta rama de albine si cu puiet capacit de la alti stupi asa ca incet, incet si-a revenit, a cules si ceva miere  la floarea soarelui. Ramele pe care a iernat le-am topit si i-am schimbat si cutia... albinele nu au schimbat regina respectiva, asa ca urmatoarea iarna a intrat cu 7 rame de albine...pana in primavara s-a depopulat total si au murit toate...am piedut doar familia respectiva din 65 de familii...Concluzia o tragi tu...

Aveti dreptate dar eu as dori sa mai subliniez niste lururi. Sporii de nosema, din ce am citit eu, se gasesc in toate stupinele. DE asemenea, am mai aflat ca daca albinele dintr-o familie de albine au un system difestiv sanatos, nu este afectat echilibrul din sistemul lor digestive, nosema nu se poate inmulti in aceste albine, prin urmare, nule afecteaza. Nu am la indemana materialul in care sint prezentate aceste aspect si nu as vrea sa citez aiurea din memorie. Totusi, imi aduc aminte bine ca sint o serie de factori care perturba echilibrul intestinal si care fac ca nosema sa isi gaseasca loc prielnic pentru inmultire. Printre acesti factori se gaseste si mierea de mana. Albinele care consuma miere de mana, nu numai ca-si incarca sistemul digestiv (asa cum scrie in carti) dar resturile rezultate in urma consumului de astfel de miere irita peretii sistemului digestive, aceste iritatii deschizand calea pentru inmultirea nosema.

Prin urmare, faptul ca matca respectiva poarta spori de nosema nu este foarte periculos, atata timp cat familia in care se gaseste are hrana de calitate si este o familie echilibrata ca unitate biologica. Consider ca mai periculoasa ar putea fi o anumita inzestrare genetica ce face ca albinele nascute din ouale ei sa fie mai sensibile la nosema. Tinand o stfel de matca in stupina ar face ca trantorii ezultati din ea sa duca mai departe aceasta caracteristica genetica negativa.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 12, 2016, 09:35:45 AM
Am tot auzit NOSEMA,MIERE de MANA.Ok sunt de acord ca aceasta poate fi o problema iarna si primavara,dar nu cred ca e responsabila de depopulari in Oct-Noe.
Deci trebuie sa existe si un alt factor inafara de varroua si nosema.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 12, 2016, 09:42:31 AM
Citat din: stefan1 din Noiembrie 12, 2016, 03:43:50 AM
Citat din: filip din Noiembrie 11, 2016, 09:26:49 AM

Am patit si eu acum cativa ani asa ceva pe o vatra de stupina.
Nu cred ca varroua e responsabila de fenomen.
Eu atunci am primit o posibila explicatie care pare plauzibila:
Exista un virus care face ca unele albine sa aiba un miros aparte,acestea sunt alungate din stup si nu mai revin inapoi.Pleaca din stup si pe temperaturi care in mod normal albina nu zboara.Toate chestiunea e cat de tare se manifesta acest virus.
Si apropos urmariti stupii din stanga si dreapta celui depopulat.
Intr-un interval scurt am pierdut 6-7 stupi alaturati.
In al doilea an am facut roi din stupii care au ramas si am folosit ramele cu miere si polen la roii formati.
Totul a fost OK.Deci mierea si polenul nu sunt cele care au produs depopularile.


  Cu ani in urma cand am avut cate o astfel de familie, intr-adevar am vazut o tendinta de depopulare si la familia vecina, dar fenomenul incepand mai tarziu s-a intrat la iernare iar in primavara dezvoltarea era normala.
  Si eu am folosit fagurii si cu miere si cu polen, fara a avea probleme. Dar explicatiile ar putea fi mai nuantate. Sa spunem ca ar fi polen cu substante toxice. Probabil doar daca se atinge o masa critica, adica daca albinele mananca numai astfel de polen ar fi afectate. In al doilea an acest polen fie il mananca doar peste ce se aduce din natura fie chiar il elimina din stup, daca aportul de polen proaspat, mai valoros, este suficient. Se mai poate presupune ca substantele toxice din pastura si eventual miere au un timp de descompunere in compusi mai inofensivi (la toate tratamentele chimice sa da o perioada dupa care se poate recolta cultura respectiva sau se da un timp de injumatatire a toxinei si deci pana primavara s-ar ajunge la o doza tolerabila a toxinei)
Eu am stupii intr-o zona unde tratamentele chimice aplicate in agricultura se apropie de zero.Deci nu cred ca polenul e responsabil de depopularile masive.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 12, 2016, 11:22:13 PM
Citat din: filip din Noiembrie 12, 2016, 09:35:45 AM
Am tot auzit NOSEMA,MIERE de MANA.Ok sunt de acord ca aceasta poate fi o problema iarna si primavara,dar nu cred ca e responsabila de depopulari in Oct-Noe.
Deci trebuie sa existe si un alt factor inafara de varroua si nosema.

  Nosema se manifesta si toamna si, cum a spus un coleg, e favorizata de mierea de mana. Totusi la nosema se vad mai multe albine tarandu-se prin fata stupilor, dar aceste depopulari nu au fost avertizate de un numar mare de albine pe jos, ca in nosema clasica.

  Filip, spui ca polenul toxic nu poate fi in discutie. Pe mine ma intriga faptul ca stupii plini de miere si fara aparare nu sunt atacati de hoate. E un fenomen vazut de mai multi forumisti si mantionat in cazul CCD.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 12, 2016, 11:51:25 PM
La salcam si dupa nu storc mierea din cuib.Fac doar deblocari ajutand roii.Deci exista suficienta miere de calitate.
In momentul cand am patit necazul cu albinele nu exista releu de telefonie in zona si stalpii de inalta tensiune sunt la 2 km.
Si la mine hoatele nu erau interesate de stupii ramasi fara albine desi era foarte multa miere.
Din fam de albine ramase pe vatra de stupina am tras o linie de regine de care sunt multumit.sa vedem ce o sa fie in viitor.......
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 13, 2016, 08:46:42 AM
Buna ziua dragi colegi!

Undeva am afirmat ca in cazul in care exista stupine apropiate care nu se trateaza simultan, are loc un fenomen de uniformizare a infestarii cu varroa. Ca o deformatie profesionala, eu nu vorbesc niciodata dandu-mi cu parerea si nu persiflez colegi cand spun lucruri de care eu nu am auzit. le cer sa furnizeze un support pentru afirmatiile lor. Uniformizarea infestarii cu varroa este documentata intr-un studiu care a fost prezentat la un curs apicol desfasurat in 2012. Cursul este in limba rusa, slide-urile fiind in ucraineana. Atasez la acest text un printscreen care prezinta studiul si am sa povestec conditiile in care s-a facut.

La studiu au participat doua stupine. Una care in sezonul de primavera nu s-a deplasat in pastoral, care era formata din 40 de familii si care pe o raza de 2 km nu mai avea alte stupine. Primavara s-au facut 3 tratamente in urma carora s-a constatat ca infestarea era de 0,6%. Infestarea s-a determinat la ambele stupine printr-o metoda Barbara, dar foarte exacta. Nivelul de 0,6% era constatat pe 3 august. O alta stupina, tot din 40 de familii, a facut pastoral, a fost si ea tratata de doua ori in primavera dar la data de 3 august avea o infestare de 8,2%.

Cele doua stupine au fost deplasate impreuna la un cules de splinuta (am vazut ce planta este, la mine nu am vazut asa ceva). In data de 27.10 s-a determinat din nou infestarea celor doua stupine. Cea care pe 3 august avea 0,6% acum avea 2,1% iar cea care avea 8,2 pe 3 august acum (27.10) avea 2,9%. Pe acest studiu m-am bazat cand am zis ca infestrea se uniformizeaza.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 13, 2016, 09:14:59 AM
Studiul este echivoc fiindcă ar fi trebuit să ai loturi martor, care să nu fi participat la experiment, că sa ai cu ce compara. Altminteri este discutabilă reducerea infestării în lotul care a făcut pastoral.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 13, 2016, 09:41:36 AM
Este foarte mult de scris daca as vrea sa spun tot ce a vorbit omul. A existat si un lot martor care a ramas pe loc in stationar. 60 de familii la care infestarea la 27.10 a fost chiar mai mica de 0,6%. Autorul studiului este doctor in biologie.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 13, 2016, 09:42:44 AM
Nici eu nu prea inteleg cum poate sa scada infestarea cu varroa intr-o stupina, intr-o perioada scurta, fara sa se fi facut nici un fel de tratament.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 13, 2016, 09:57:28 AM
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 13, 2016, 09:42:44 AM
Nici eu nu prea inteleg cum poate sa scada infestarea cu varroa intr-o stupina, intr-o perioada scurta, fara sa se fi facut nici un fel de tratament.
Singura metoda prin care scade infestarea cu varroua fara tratament e intreruperea puietului.
Aici pot sa confirm.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 13, 2016, 10:02:49 AM
E adevarat ca scaderea la lotul care a fost in pastoral este discutabila. Dar, eu cred ca o explicatie trebuie sa fie. Cred ca o explicatie este. Eu cred ca daca as scoate de undeva un stup cu 0 paraziti si il pun intr-o stupina, acel stup va fi parazitat si el. Parazitii nu apar din nimic, ei sint adusi de undeva. Daca sint adusi de undeva, inseamna ca in acel loc de unde sint adusi numarul lor trebuie sa scada. Ce vreau eu sa spun este ca autorul nu insista asupra scaderii din lotul de pastoral ci asupra cresterii din lotul de 40, in conditiile in care cele 60 ramase acasa nu au avut cresteri ale infestarii.

Trebuie sa fim de accord ca, pentru a ajunge intr-un stup, varroa trebuie sa paraseasca un alt stup aflat in apropiere. Daca toti stupii din apropiere ar avea foarte putini paraziti sau deloc, atunci in stupul nostru ar putea ajunge foarte putini paraziti sau deloc. Autorul nu vrea sa sublinieze ca daca ai o stupina full de paraziti si te duci cu ea in pastoral, gradul de parazitarea va scadea pe spinarea stupinelor aflate in raza de zbor care au grad de parazitare mai mic. El vrea sa sublinieze faptul ca stupinele aflate in raza de zbor, pentru maximizarea efectului tratamentelor, trebuie sa faca aceste tratamente simultan. El mai spune un lucru interesant. In Cehia se aplica acest sistem, adica tratamentele se fac simultan, pe zone si el zice ca sint zone in care parazitul aproape ca nu exista.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 13, 2016, 10:06:21 AM
Majoritatea apicultorilor cand pleaca in pastoral complecteaza stupii cu puiet capacit din stupii aflati pe vetre permanente.
Prin transferarea ramelor cu puiet capacit transfereaza si varroua/Parerea mea.....
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 13, 2016, 10:18:48 AM
  Probabil nu iese fum fara foc. Chiar daca cifrele concrete din experiment admit unele discutii, e clar ca releva macar tendinta destul de evidenta de infestare a stupinei 'curate' de la cealalta.
  Daca ma leg de cifre, imi e greu sa cred ca in perioada primavara - 3 august o stupina si-a mentinut infestarea constanta de 0,6%. Apoi intre 3 august si 27.10 a avut loc transferul de paduchi de la o stupina la alta. Sa presupun ca in aceasta perioada numarul de paduchi a ramas constant (desi in august ar mai fi macar un rand de puiet pe care varroa s-ar inmulti). Din datele din experiment ar rezulta insa ca numarul de paduchi a scazut foarte tare. Daca populatiile de albine si de paduchi ar fi ramas constante in august-octombrie, tinand cont ca cele doua stupine erau egale (cu cate 40 de familii), putem calcula o infestare medie la 3 august (8,2%+0,6%):2=4,4%
  La 27.10 infestarea medie ar fi (2,9%+2,1%):2=2,5%
  2,5%<<4,4%, adica pe ansamblul celor doua stupine densitate de paduchi a scazut aproape la jumatate in perioada august-octombrie. Daca tinem cont ca in aceasta perioada are loc o reducere a populatiei familiilor si deci paduchii ar trebui sa se concentreze pe albinele ramase, acele cifre mi se par discutabile.
  Sigur ca se poate pune in discutie daca populatia familiilor din cele doua loturi era sau nu egala ca altfel un se puteau face acele medii si daca nu au mai fost influente de la alte stupine din zona.

  Oricum sunt f bune astfel de materiale care ne dau de gandit.

  In timp ce scriam a mai intervenit o postare.
  Din precedenta parca am inteles ca loturile de stupi erau egale, cate 40. Daca nu erau egale, calculele mele ar fi putin mai complicate. Le-am pus nu sa contrazic concluzia ci sa opinez ca acuratetea masuratorilor se poate sa nu fi fost foarte buna.
  Refaritor la Cehoslovacia, inca inainte de 1989 am citit intr-o revista "Apicultura" ca la ei un reprezentant al 'ACA-lor' desemnat anume vine si face tratamentele cu stuparii dintr-o localitate. Astfel se asigura ca tratamentele sunt corecte si ca, facute in an aceeasi zi, nu pot duce la reinfestari.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 13, 2016, 10:34:30 AM
Este o discutie. Imi pare rau ca nu am spus toate conditiile din prima. Deci, stupina de stationar era de 100 de familii. Din aceste 100 au plecat cele 40. Autorul nu spune ca doar aceste doula loturi de 40 + 40 erau in acel loc la pastoral. Sint multe elemente discutabile si ar fi faorte greu de gasit mai multe locuri izolate ca sa se faca un studiu fara echivoc. Cred ca ar trebui ca familiile respective sa fie duse pe insule unde nu sint albine salbatice si nici ate familii, cam cum fac nemtii unele din imperecherile controlate. Atat loturile martor cat si cele doua loturi care intra in contact ar trebui sa fie pe insule isolate, cu clima si flora similare, ca sa se evite toti factorii perturbatori. Eu cred ca este bine ca stupinele apropiate sa trateze simultan contra varroa. Am mai spus si mai revin, aceasta coordonare a tratamentului trebuie facuta de cineva. Acesta ar fi inca un rol al inspectorului pe care il propuneam.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 13, 2016, 10:57:26 AM
Experimentul este într-o zonă de bun simț, adică este evident că o stupina mai puțin afectată va "colecta" paraziti din vecini!! Nici nu era nevoie de experiment că sa admiți aceasta.
Rezultatul general de scădere per ansamblu a infestării este contradictoriu si nu poate fi luat în considerare, fiindcă este de bun simț să admiți că ne tratată parazitoza se va accentua, iar nivelul total va fi mai ridicat. Ori au fost și alți factori care au influențat experimentul, ori metoda de analiză a fost aleasă sau aplicată greșit.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: antiopa din ardeal din Noiembrie 13, 2016, 04:55:22 PM
 scuze daca gresesc. Nu am calculator la îndemână si încerc să învăț folosirea tel mobil. Vroiam să citez din stefan1 de pe p. 2 dar încă nu mă pricep. Faptul că stupii ramasi fără populatie si cu  miere nu sunt pradati de alte familii nu mi se pare o anomalie. Este normalitate daca in stupina nu s-a declansat furtisagul. Instinctul de a completa rezervele nu de pe flori ci de la alte familii apare mai ales atunci când în stupina exista nuclee f. mici si slab aparate. Odata furtisagul declansat este greu de oprit. In cazul stupinelor ,,colorate" sunt vizati stupii de aceasi culoare indiferent dacă sunt unul lângă altul, pe același suport sau chiar în stupine diferite. Culoarea preferata este galben dar contează care este culoarea primului stup furat. Dacă stupii sunt de aceasi culoare vizati sunt bineînțeles vecinii. Dacă in stupină nu se declanșează furtișagul lazile din care au dispărut albinele nu sunt jefuite o vreme.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 13, 2016, 05:16:36 PM
Stupii au ramas cu ramele cu miere si nu au fost atacati de albine, dar nici de viespi. Ori se stie ca viepile iau in primire foarte rapid un stup daca nu este aparat.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: antiopa din ardeal din Noiembrie 13, 2016, 06:12:29 PM
 cu viespii cred că e o alta poveste. Ei nu ataca cu predilecție o anumită familie ci fură uniform cam de la toate. Si  asta se întâmplă după ce cuibul lor se destramă si încep să se formeze perechile de iernare care vor forma in primăvara următoare noile familii.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 13, 2016, 07:34:50 PM
Probabil că între data părăsirii stupului si data controlului nu a trecut o lungă perioadă și tot probabil, în această perioadă au fost puține zile bune pentru albine. Dacă stupul era părăsit în august ar fi fost alta situația..
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 13, 2016, 08:13:25 PM
As vrea sa amintesc cum am gasit eu stupul depopulat. Am venit intr-o dupamasa si am constatat, la o temperatura in jur de 10 grade un traffic de viespi neobisnuit de mare la un stup. Stuul respective era tip fara podisor, cu Capac telescopic si cu folie. Cand am vazut ca foarte multe viespi intra si ies, am luat capacul. In acel moment am vazut mai multe viespi care s-au ridicat si incercau sa iasa prin folie. Le-am turtit. Dupa asta mi-am dat seama ca e nefiresc ca nu vedeam nicio albina si nu era niciun zgomot. Asa ca am tras folia. In acel moment am ramas stupefiat ca vedeam prin fiecare interval fundul de tabla. Intr-un final am vazut vreo doua albine anemic care s-au otarat la mine. Pentru ca era pe seara am inchis stupul la loc, inclusiv urdinisul pana a doua zi. A doua zi am venit mai devreme de la munca si am luat ramele una cate una. Aveam 4 rame ful de miere, capacite pana jos si cateva rame cu coronita de 3=4 cm. Cred ca in total erau 8 sau 9. Pe cele doua rame din centru am gasit maxim 50 de albine si matca. Tot pe aceste rame erau cateva cellule de puiet capacit, majoritatea in zona unde erau cele 50 de albine, dar mai erau cateva si pe la periferia ramelor, care nu au fost acoperite de albine. Tot pe ramele din centru mai erau cateva cellule cu pastura. Nicio cellula de miere necapacita nu era prezenta, nu era rosatura de ceara pe fundul stupului care sa arate descapacire de faguri. Ramele centrale, de cuib erau rame de anul acesta, foarte frumoase, numai cu cellule de albine, roscate, perfecte pentru iernat, doar ca aveau foarte putina miere pe ele. Nu aveam nicio rama veche in cuib, inchisa la culoare.

Deci, stupul meu era furat de viespi, furat fara discriminare, cum spunea colegul mai sus. In schimb nu cred ca a fost furata o picatura de miere de catre albine. Dealtfel vremea era rece, albinele nu au zburat in acele zile. Eu suspectez ca era posibil sa existe la un moment dat si puiet necapacit, poate si oua, dar le-au carat viespile. De asta era si traficul asa de intens. Daca nu ar fi fost traficul intens de viespi nu mi-ar fi venit in gand sa verific familia. Cam in orice stup intrau viespile, dar, de regula ori ieseau imediat, ori nu mia ieseau deloc. La stupul in cauza era un traffic asemanator cu traficul intr-un nucleu in miez de vara, adica permanent ieseau si intrau viespi. In urma cu cel mult 3 saptamani toate cele 8 sau 9 rame erau acoperite de albina. Nu as putea spune daca albinele nu ar fi fost tentate sa fure din acest stup. Chestia e ca am descoperit depopularea dupa o lunga perioada de timp in care temperatura aerului nu a deposit 10 grade, deci albinele nu au iesit din stup o lunga perioada de timp. Stiu ca familia respectiva avea populatie pentru ca a fost una din familiile in care am dat peste noapte rame extrase la lins. Ce mai pot sa spun este ca din stupul respectiv a iesit cel putin un roi, dupa ce am facut un nucleu cu matca batrana, o rama de puiet capacit, o rama cu puiet de toate varstele pe care am gasit matca si o rama cu hrana. Inca un aspect legat de matca. Oua foarte bine, avea rame de puiet foarte compact, cu putine goluri. Fizic arata foarte bine, de marime peste medie.

Stupul l-am luat de pe locul lui. Fundul l=am ars cu lampa de gaz pentru dezinfectie si l=am refolosit. Corpul cu rame este in magazie, intact, asa cum l=am gasit. Matca am pus-o intr-un izolator si am pus izolatorul intr-un stup care avea deja matca in izolator, la margine, intre ultima si penultima rama. Temperatura la momentul operatiunii era 5-6 grade. La o verificare peste cateva zile matca era vie. La o alta verificare, peste alte cateva zile, cand era mult mai frig, matca era parasita, intervalul respectiv fiind gol. Am luat izolatorul si l-am mutat in alt interval, unde erau albine. Peste alte cateva zile, am verificat si ambele matci din ambele izolatoare erau vii. Deci la momentul acesta am corpul cu rame intact si matca in izolator intr-o familie.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: antiopa din ardeal din Noiembrie 13, 2016, 09:29:01 PM
 Complicat p. mine cu telefonul. Sper să mă descurc. Dotarea viespilor pentru hranire (maxile-mandibule) îi permite să devoreze albine si altele dar îi creează greutati în descapacirea celulelor cu miere. De aceea preferă să fure din celulele necapacite chiar daca albinele sunt aproape. De aceea cred că dintr-un stup fără albine viespii în general ignoră mierea capacita. Varroa cred c-a fost de vina la depopulare. Daca ati fi descapacit puietul poate aveati un răspuns clar. Ce se întâmplă toamna cu albinele nu cred că are legătură cu ceea ce se numește CCD. Fenomenul poate fi bănuit cred doar în plin sezon când în stup rămân rame întregi de puiet în toate stagiile.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 13, 2016, 09:42:09 PM
Nu prea aveam ce descapaci, pentru ca nu aveam mai mult de 20-30 de cellule capacite, vreo 5 in locul unde stateau albinele si restul imprastiate pe la periferia ramelor. Cred ca puietul de la periferie era mort de ceva timp, el nefiind acoperit de albina. Chiar si daca descapaceam, nu cred ca mai gaseam varroa. Eu stiu ca daca larva moare, varroa strapunge capacul si iese. Gaurile pe unde a iesit parazitul se observa cu ochiul liber. Eu spuneam mai sus ca nu este exclus sa fi avut si puiet in toate stadiile care a fost devorat de viespi. Nu stiu cat a trecut de cand albinele au disparut si viespile au preluat controlul. Este posibil sa fi fost o saptamana. In acest timp viespile ar fi avut sufficient timp sa care eventualul puiet necapacit. Anul acesta am avut un atac masiv de viespi. Si, din ce am vazut erau mai interesate sa care bucati de albine decat nectar, multe din viespile ce ieseau din stup iesau cu bucati de albina.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 14, 2016, 04:00:33 AM
Citat din: antiopa din ardeal din Noiembrie 13, 2016, 06:12:29 PM
cu viespii cred că e o alta poveste. Ei nu ataca cu predilecție o anumită familie ci fură uniform cam de la toate. Si  asta se întâmplă după ce cuibul lor se destramă si încep să se formeze perechile de iernare care vor forma in primăvara următoare noile familii.

  Probabil incearca la toate dar nu intra decat 'unde le merge'.
  Toamna nu fac perechi decat pentru imperechere apoi trantorii mor. Peste iarna nu trec decat tinerile regine fecundate.
  Larve sau bucati de albine si in general proteina animala nu cauta decat atata timp cat mai au puiet necapacit in cuiburi. Viespile adult nu pot procesa proteina animala si deci in ultima parte a toamnei si primavara devreme sunt in cautarea a doar substante dulci, energetice si nu proteice.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 14, 2016, 04:08:51 AM
Citat din: tinumaftei din Noiembrie 13, 2016, 07:34:50 PM
... Dacă stupul era părăsit în august ar fi fost alta situația..

  La mine nu a fost vorba de parasirea stupului ci de o depopulare progresiva dar rapida. Stupii slabi risca sa fie atacati, dar cei in aceasta situatie, fara aparare, sunt ignorati. Acest fenomen era remarcat si in cazul CCD. Probabil la o stare de furtisag masiv in stupina, ar fi jefuiti si acesti stupi.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: corneliuhrom din Noiembrie 14, 2016, 07:21:14 PM
in zona vasiesti moinesti [bacau] acu 4 ani m am confruntat cu ceva asemanator ce a relatat d l stefan1 septembrie  fam pe cca 9 rame albina pregatita pt iarna cu multa  miere si 3 rame cu polen [majoritatea aveau 1 rm cu polen] a inceput depopulare masiva si in decurs de 2 saptamini ramasese la cca 3 rm cu albina [fara atac viespi sau furtisag linistit ] observam ca la zbor se pirdea albina chiar  ceva mortalitate in oglinda stupului mai mult cei vecini pareau ca scad in populatie /am crezut ca datorita intoxicatie cu polen ,am scos rm cu polen nici o schimbare am banuit nosema [chiar cerana] nimic m am gindit la otrvire voita fiind si predispus sa fure ,inceput de octb  2 rm cu albina [tratamete pt varoza la timp] amluat urmatoarea decizie  [rea buna va rog sa spuneti] ;am sacrificat fam [ce mai ramasese] [mentionez avea matca inlocuire linistita] ,celelalte fam 2,3 au primit sirop 1/1 cu plante medicinale[nu a lipsit menta cimbru si matacine] la care am adaugat 200 ml lapte fiert  cite 2,  300 ml sirop cald de 3 ori la inerval de  3,4 zile [200ml lapte la 1 l sirop ,lada am dezinfectat o ,ramele  cu miere si polen le am folosit la fam tratate in primavara fara alte probleme .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: MARIUS_bc din Noiembrie 14, 2016, 09:09:12 PM
Ma scuzati dar laptele pentru ce a fost folosit....care e scopul lui in sirop?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: MirceaCalin din Noiembrie 14, 2016, 09:15:10 PM
M-aş încumeta eu să presupun că a fost folosit ca "medicament" împotriva unei eventuale otrăviri...
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 14, 2016, 11:14:16 PM
Citat din: stefan1 din Noiembrie 14, 2016, 04:08:51 AM
Citat din: tinumaftei din Noiembrie 13, 2016, 07:34:50 PM
... Dacă stupul era părăsit în august ar fi fost alta situația..

  La mine nu a fost vorba de parasirea stupului ci de o depopulare progresiva dar rapida. Stupii slabi risca sa fie atacati, dar cei in aceasta situatie, fara aparare, sunt ignorati. Acest fenomen era remarcat si in cazul CCD. Probabil la o stare de furtisag masiv in stupina, ar fi jefuiti si acesti stupi.
Parasit sau depopulare progresiva rapida tot cam aia este, doar ca in primul caz se constata fenomenul dupa ce s-a incheiat.
Anul trecut am pierdut asa cea mai buna familie, o foloseam pe post de starter Cloake, pe o alta vatra. Toata vara l-am tratat cu Mavrirol. In octombrie m-am dus sa il aduc pe vatra. Ce am gasit? Un stup vertical cu 15-16 rame Dadant pline cu miere, matca si pana la zece albine moarte pe fagure. Nu am avut nici un dubiu ca era varooa. In urma 8-10 ani, cand eram la bio si tratamentele bio mai putin eficiente gaseam toamna si 30-40% in aseasta situatie.
Anul acesta am avut un alt stup, de asemeni foarte bun, in aceasta situatie si e foarte posibil sa il fi sarit din greseala cu primul tratament cu varachet. Si de aici consecintele..
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: mape 48-petru manea din Noiembrie 15, 2016, 07:43:45 AM
Din cate am citit , auzit si observat la mine in stupina ,tot mai multe familii care au dat un randament foarte bun in timpul sezonului ,toamna le gasim depopulate . Ce sa fie ? Varooza ,nosema ,parazitii din trahee sau toate la un loc ?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: antiopa din ardeal din Noiembrie 15, 2016, 11:32:12 AM
Citat din: tinumaftei din Noiembrie 14, 2016, 11:14:16 PM

.... Toata vara l-am tratat cu Mavrirol. In octombrie m-am dus sa il aduc pe vatra. Ce am gasit? Un stup vertical cu 15-16 rame Dadant pline cu miere, matca si pana la zece albine moarte pe fagure. Nu am avut nici un dubiu ca era varooa. In urma 8-10 ani, cand eram la bio si tratamentele bio mai putin eficiente gaseam toamna si 30-40% in aseasta situatie.
Anul acesta am avut un alt stup, de asemeni foarte bun, in aceasta situatie si e foarte posibil sa il fi sarit din greseala cu primul tratament cu varachet. Si de aici consecintele..

I-ati pus fitile cu mavrirol? Mai multe?
Efectul lor este destul de slab daca albinele au posibilitatea sa propolizeze. Si in plus varroa am inteles ca dezvolta rezistenta la taufluvalinat.
Si eu eram in bio acum vreo 10 ani si am avut la fel pierderi mari, in unii ani si 50%. Dar am inteles ca au aparut intre timp tratamente mult mai eficiente.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 15, 2016, 11:51:13 AM
Am doi stupi in padure la care fac tratament doar cu Mavrirol.
2 benzi in primavara,una in august si 2 in toamna.
Pana acum arata destul de bine,am avut productie de miere destul de buna .
O sa merg in continuare si anul viitor tot la fel.Sa vedem ce o sa fie,pana acum totul e ok.
Apropos ca o curiozitate sub cel mai productiv e un cuib de furnici mari,sa aiba si ele efect asupra varroua si sanatatii stupului?


Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 15, 2016, 12:49:50 PM
Citat din: filip din Noiembrie 15, 2016, 11:51:13 AM
Am doi stupi in padure la care fac tratament doar cu Mavrirol.
2 benzi in primavara,una in august si 2 in toamna.
Pana acum arata destul de bine,am avut productie de miere destul de buna .
O sa merg in continuare si anul viitor tot la fel.Sa vedem ce o sa fie,pana acum totul e ok.
Apropos ca o curiozitate sub cel mai productiv e un cuib de furnici mari,sa aiba si ele efect asupra varroua si sanatatii stupului?
Stupul meu era singur intr-o curte, insa in zona erau sute de stupi, asa ca avea de unde sa ia varooa, ca daca era plin cu miere probil "ii controlase" si pe vecini. Ultimul tratamet cu mavrirol a fost in iulie. Din iulie pana in octombrie....
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: corneliuhrom din Noiembrie 16, 2016, 07:10:39 PM
pt tratamentul cu adaos de lapte ;am considereat ca ar putea sa fie si ceva boala neagra de padure  [eram in deruta ]. ,,referitor la ce a ti spus despre stup peste musuroi de furnici; parea mea  ;isi face efectul acidul formic de sub el ,dar in timp se agata de mai multe fam [de multe ori furnicile traiesc mai mult ca albinele sistiu de unde au luat o picatura de dulce  si se intorc ]. d l stefan1 va poate da detalii
.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 16, 2016, 09:39:47 PM
Eu traiesc in armonie cu furnicile .In primavara le las sa depuna oua pe podisoara.Cand se incalzeste pleaca singure de pe podisoare.Pe langa igiena asigurata de albine e si igiena asigurata de furnici.
Ce o sa scriu o sa socheze pe multi:
Incep sa apreciez si vespii care fac curatenie in fata stupilor.Albina moarta devine gazda pentru paraziti si diferite boli.
Deci un echilibru intre lupta chimica si sanitarii naturali trebuie sa existe.Parerea mea!

Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Noiembrie 16, 2016, 10:36:27 PM
De regula albinele nu lasa albina moarta in fata stupilor. Am vazut de multe ori cum albinele sanitar carau mortaciunile primavara la o distanta de 10-15 m. Se vedea cum le dadea drumul din aer jos pe aratura de langa stupii mei. Asta are ca scop si tinerea la distanta a pradatorilor (ciocanitori, pitigoi). Uite un lucru interesant. La stupul meu cosnita, captusit cu lut, nu gasesti decat putine albine moarte sub el. In fata lui nici macar una. Cum iti explici?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 16, 2016, 10:55:50 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 16, 2016, 10:36:27 PM
De regula albinele nu lasa albina moarta in fata stupilor. Am vazut de multe ori cum albinele sanitar carau mortaciunile primavara la o distanta de 10-15 m. Se vedea cum le dadea drumul din aer jos pe aratura de langa stupii mei. Asta are ca scop si tinerea la distanta a pradatorilor (ciocanitori, pitigoi). Uite un lucru interesant. La stupul meu cosnita, captusit cu lut, nu gasesti decat putine albine moarte sub el. In fata lui nici macar una. Cum iti explici?
Cand timpul permite albina sanitar face curatenie,dar cand e prea rece nu mai e dusa departe.
Bolile moderne aparute in apicultura face ca albina moarta sa fie gazda pentru o noua generatie de invadatori vezi gandacul stupului.
http://www.stuparitul.com/gandacul_mic_de_stup.html
Atentie mare la detalii!
" Ulterior s-a dovedit ca larvele apartin acestui gandac mic de stup si nu gaselnitei. "
Ori mai rau...
http://www.ziare.com/magazin/studii/albine-transformate-in-zombi-de-un-parazit-misterios-1143139
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: balasbebe din Noiembrie 17, 2016, 07:25:42 AM
Pentru boala neagra se pune in stup menta de cultura intre corpuri si in hranitor. Se schimba  mirosul din stup si albinele nu se mai bat. De fapt albina cu boala neagra capata un miros altfel iar albinele o considera intrusa. Se bat intre ele pana nu mai raman decat cateva rame. cu albine. Boala neagra apare cand este seceta, albinele gasesc un polen mai umed si acela dezvolta boala neagra la albine.
Este un studiu personal observat prin coletarea polenului si aparitia bolii.


Citat din: corneliuhrom din Noiembrie 16, 2016, 07:10:39 PM
pt tratamentul cu adaos de lapte ;am considereat ca ar putea sa fie si ceva boala neagra de padure  [eram in deruta ]. ,,referitor la ce a ti spus despre stup peste musuroi de furnici; parea mea  ;isi face efectul acidul formic de sub el ,dar in timp se agata de mai multe fam [de multe ori furnicile traiesc mai mult ca albinele sistiu de unde au luat o picatura de dulce  si se intorc ]. d l stefan1 va poate da detalii
.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 17, 2016, 08:52:17 AM
In cazul bolii de padure, numai  albinele afectate nu sunt lasate sa intre in stupi. Nu se bat intre ele albine sanatoase. Ori albinele afectate nu mai au sanse sa-si revina si oricum vor disparea. Prin introducerea de menta si schimbarea mirosului in stup se favorizeaza aparitia furtisagului. Albinele negre dispar odata cu incetarea culesului de mana, iar daca familia are regina tanara, care sa ponteze suficient, familia isi revine.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 17, 2016, 09:07:13 AM
Eu am scris mai demult ca si eu apreciez activitatea viespilor ca fiind benefica. La inceput puneam capcane. Acum nu mai pun. Am observat si eu ca ele cara albinele moarte in perioada in care e prea frig ca albinele sa zboare. Anul asta este cumva ciudat. Eu stiu ca viespile mature nu consuma carne. Ele o duc pentru a hrani larvele. In mod normal toamna nu ar trebui sa mai fie larve. Si totusi anul acesta eu am fost martor la o lunga perioada in care am vazut viespi intrand in stupi si iesind cu bucati de albine. Cred ca au crescut larve pana tarziu. Albinele au incetat sa mai zboare de prin septembrie cand au aparut primele ingheturi. Toata luna octombrie am vazut viespi carand bucati de albine. Dar nu au carat numai bucati de albine, au dus si miere.

Pentru zona mea, eu vad un alt efect al viespilor ca fiind cel mai important. La mine albinele aduna miere de mana, care fiind culeaza tarziu, ramane necapacita. Viespile care intra la furat se duc pe faguri si fura mierea de mana, pentru ca pe asta o gasesc necapacita. Asta zic eu ca este un rol foarte important al viespilor, contribuind la o iernare mai buna a albinelor.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 17, 2016, 10:10:03 AM
Nu am luat niciodata nici o masura impotriva viespilor, mai bine spus nu le-am dat importanta. Am avut ani cand au fost prezente in numar foarte mare. Anul trecut spre exemplu  merele timpurii care cazusera intre stupi erau galbene din cauza lor.  Pe un mar erau mai multe de 15 viespi. Devorau miezul merelor si ramaneau numai cojile. Intrau in stupi, insa nu am stat sa le urmaresc cu ce ieseau. Nu am avut pierderi de familii sau roi, ba din contra in primavara am avut familii mai puternice decat in alti ani.
Si o curiozitate despre care am mai scris, desi atat anul trecut cat si anul acesta au fost culesuri de mana, in acest an abia daca am vazut cateva viespi inspre toamna. Ori se stie ca viespile au conditii excelente de inmultire in anii cu mana. Iarna trecuta a fost foarte blanda si totusi  au supravietuit foarte putine regine de viespi pana in primavara. Cauza ramane un mister pentru mine.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 17, 2016, 04:04:18 PM
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 17, 2016, 10:10:03 AM
Nu am luat niciodata nici o masura impotriva viespilor, mai bine spus nu le-am dat importanta. Am avut ani cand au fost prezente in numar foarte mare. Anul trecut spre exemplu  merele timpurii care cazusera intre stupi erau galbene din cauza lor.  Pe un mar erau mai multe de 15 viespi. Devorau miezul merelor si ramaneau numai cojile. Intrau in stupi, insa nu am stat sa le urmaresc cu ce ieseau. Nu am avut pierderi de familii sau roi, ba din contra in primavara am avut familii mai puternice decat in alti ani.
Si o curiozitate despre care am mai scris, desi atat anul trecut cat si anul acesta au fost culesuri de mana, in acest an abia daca am vazut cateva viespi inspre toamna. Ori se stie ca viespile au conditii excelente de inmultire in anii cu mana. Iarna trecuta a fost foarte blanda si totusi  au supravietuit foarte putine regine de viespi pana in primavara. Cauza ramane un mister pentru mine.
Eu totusi le-am urmarit sa vad cu ce au iesit. Nu din lipsa de ocupatie, ci pur si simplu, pentru ca am vazut multe lupte la urdinis intre viespi si albine. Nu am acum poze la indemana, dar am sa postez cand ajung acasa. La urdinis era ca pe un camp de batalie, cazute la datorie erau atat viespi cat si albine.

La mine situatia e invers. Anul trecut am avut foarte putine viespi, anul acesta am avut mult mai multe.

Ca sa merg un pic mai departe, eu suspectez ca atunci cand viespile nu au gasit albine moarte s-au dus si au luat din ghem albine vii. Asta pentru ca pe sertarele de la stupii cu fund cu plasa am gasit foarte multe picioare si aripi de albina. Si nu am avut soareci in stupi, pentru ca le-am pus gratii metalice. Pana anul acesta nu am constatat aceste aspecte. Fac precizarea ca viespile atacatoare sint dintr-o specie care traieste in pamant, nu este din cele care isi fac cuib prin poduri. Cred ca din cauza ca au cuibul in pamant, zona cuibului este protejata contra frigului si din acest motiv isi permit sa creasca puiet pana foarte tarziu.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 17, 2016, 05:41:00 PM
Nici eu nu dădeam importanță viespilor însă anul trecut, după ce am mutat pavilionul, dimineața m-am dus la locul din care-l mutasem să caut o sculă pe care nu o găseam si am fost uimt să văd miiiiii de viespi căutând pavilionul în locul în care fusese. Erau aproape de mulțimea unui roi care caută se se așeze.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 17, 2016, 08:16:17 PM
Asa cum am promis, revin cu fotografii. Am incercat sa postez mai multe per mesaj, dar nu merge. Sint mari si cred ca programul nu le poate comprima. Asa ca postez cate una...

Intr-o zi am gasit pe scandurica de zbor acest ghem. Nu, nu era matca in mijloc, era o viespe, in octombrie.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 17, 2016, 08:18:55 PM
IN poza urmatoare e 4 la 2... . Fac precizarea ca am observat ca viespile zboara linistite si pe ploaie...
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 17, 2016, 08:22:58 PM
In poza urmatoare viespile au cam recuperat....
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 17, 2016, 08:29:04 PM
Mai sint si cazuri in care se vad doar viespi... ca in poza de mai jos.

Mai spun odata, eu consider viespile benefice, dar cred ca nu ar trebui sa depaseasca o limita. Si prezenta asta masiva a viespilor n-a fost numai la mine. M-a mai sunat un coleg din zona sa-i spuna ca sint extreme de multe si intra nestingherite. Toata luna octombrie a fost asa. A fost frig si ploaie, viespile zburand linistite si pe ploaie.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 17, 2016, 08:46:04 PM
Cu ceva ani in urma, in toamna unui an cu un cules intens de mana, s-a intamplat sa raman la stupina pana seara tarziu. Se intunecase, dar viespile intrau si ieseau din stupi la fel ca albinele in timpul zilei. Nu a fost nici o problema cu depopularea familiilor.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 17, 2016, 09:22:36 PM
Cred ca am fost confuz. Familia pe care am gasit-o depopulata nu a ajuns depopulata din cauza viespilor. Viespile doar au contribuit la descoperirea ei. Mi-a atras atentia faptul ca viespile intrau si ieseau foarte usor din stup. Viespile si-au facut de cap DUPA depopularea familiei. Categoric dupa depopularea familiei. Altele au fost cauzele depopularii, poate varroa. Sa zicem ca viespile ar putea ataca si jefui un roi acolo, dar asta a fost o familie puternica.

Totusi, eu cred ca de la un anumit nivel in sus, viespile pot deveni daunatoare. Iar anul asta eu cred ca au fost daunatoare la mine. Toata luna octombrie albinele au zburat o zi sau doua. Viespile au zburat zi de zi. Ce am observat eu este ca atacul are loc numai daca vremea cu temperaturi diurne de 8-10 grade se prelungeste. Daca este mai cald, albinele sint active si viespile nu prea au curajul sa intre. Daca este mai frig, nu mai zboara. Viespile mai sint linistite si de un frig prelungit de 6-7 zile. Dupa o asa o perioada am observat ca activitatea lor scade si nu mai revine la cote inalte.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 18, 2016, 02:55:06 AM
  Din poza cu luptele la urdinis e clar ca albinele au constientizat ca viespile au devenit un pericol serios si le-au atacat.
  Explicatia ca acele viespi au cuibul in pamant si deci isi pot tine microclimatul mult mai bine si sa prelungeasca cresterea puietului imi pare foarte plauzibila. Cum in octombrie-noiembrie sunt tot mai putine afide, omizi sau muste, se pare ca singura sursa de proteine raman albinele. Mai cu seama in zile reci sau ploioase cand mustele nu mai zboara stupii raman singura sursa de proteine. Totusi eu cred ca ar putea gasi destule albine moarte pe jos, cum am vazut ca erau si la urdinise si totusi viespile cautau sa intre in stupi. E clar ca macar partial carau miere fie pentru ele fie pentru reginele care cateva zile dupa eclozare stau inca in cuib si sunt hranite (cu glucide) de lucratoare. Se stie ca viespile rezista si sunt active si la temperaturi la care albinele se strang in ghem. Mai periculoase sunt viespile venite recent in Occident din Asia, Vespa velutina (despre care am scris), care este activa pana in decembrie si ating maximul de dezvoltare prin octombrie.
  La noi anul asta au fost surprinzator de putine viespi si vad ca si in tara sunt locuri unde acest an au fost fie foarte multe fie putine, cine stie din ce motive?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Marius R. din Noiembrie 18, 2016, 10:51:12 PM
Buna seara Prieteni !
Am recitit postarile noastre si am avut impresia ca scriem un roman politist despre o crima-victima fiind albina-in care noi,autorii,ducem cititorul pe tot felul de piste si dam indicii despre eventualii criminali: paduchi, nosemoza, boala neagra,viespi etc.
Pentru ca romanul nostru sa fie si mai "picant" va mai sugerez cateva indicii despre ,cred eu, adevaratul criminal. Ati auzit despre planta AMBROZIE si probabil despre efectele polenului acesteia asupra oamenilor. Reamintesc faptul ca prin Romanica noastra aceasta buruiana s-a raspandit mai peste tot ,din cauza terenurilor nelucrate dar si a puterii acesteia de raspandire.(Botanistii spun ca un singur fir are capacitatea de a se reproduce prin radacina pana la 300 de metri ).Planta infloreste exact din a doua jumatate a lunii septembrie ,pana spre jumatatea lunii octombrie. Alergologii din mai multe tari, si bineinteles si de la noi ,au atras atentia despre numarul mare de OAMENI care ajung in spitale cu complicatii alergice datorate polenului acestei plante.Si nu pot sa nu ma intreb : daca ditamai omul de 80 kg ajuge sa se otraveasca doar respirand aerul cu infime particule de polen,o biata albina care are contact direct cu otrava minute in sir si o mai si consuma ,chiar nu are nimic ? Eu zic ca nu are nici o sansa sa supravietuiasca.
Sunteti de acord ca romanul nostru trezeste interes ? Iarna e destul de lunga si avem timp pentru a-l scrie in mai multe volume.Pana la primavara aflam noi adevaratul criminal.
Va doresc numai de bine !
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Noiembrie 19, 2016, 04:43:45 AM
  Alergiile sunt un raspuns aberant al sistemului imunitar la agenti care in mod normal si in cantitatile cu care venim in contact nu ar avea nici un efect nociv. O seama intreaga de polenuri cu totul inofensive sunt alergene (exemplu cel de alun). E adevarat ca ambrozia face poate cel mai alergen polen, dar asta nu inseamna ca e toxic si majoritatea oamenilor il tolereaza fara probleme. E adevarat ca ambrozia poate declansa alergii, care apoi vor predispune persoana respectiva sa fie sensibila si la alti alergeni si poate chiar la veninul de albie. Eu nu am auzit ca polenul de ambrozie sa fie toxic pentru albine.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 19, 2016, 06:52:33 AM
Pai daca ambrozia este alergenica, ce sa mai zici de tei, de pomii fructiferi. Sunt oamnei care fac crize aproape mortale!! Albinele sunt insecte si intre ele si om toate sistemele interne (nutritie, respiratie etc) sunt diferite. Omul este clasificat ca mamifer dar nu poate manca decar foarte putin din ce mananca alte mamifere ca altminteri ar da in primire. Dar ce comparam mere cu pere?!!
In ce ma priveste cred ca s-a intamplat urmatorul fenomen:
In luna august albinele au avut un cules foarte slab, chiar un zbor foarte slab implicit o crestere mica de puiet. Stupii mei aveau suficienta miere asa ca am considerat inutila hranirea cu sirop. Pe aici a fost o secete foarte mare mai bine de doua luni dupa care au revenit cateva ploi. Dupa ploi au inceput sa creasca puiet, inca si la ora aceasta mai sunt mici suprafete cu piuiet (ceea ce nu de deloc bine). Asa se face ca in stup generatia de albine care trebuia sa se nasca din oua puse in august nu exista in stup. Asa se face ca in septembrie octombrie stupii erau pe 8-10 rame si acum sunt 4-5. Pentru o luna de zile, diferenta este importanta. Daca cumva la tratament a scapat vreun stup netratat acela a scazut si mai mult - adica a disparut de tot.
Saptamana trecuta am facut un tratament de control. La stupii tratati in toamna cu benzi de mavrirol (home made) caderea de paduchi a fost intre 0-10 iar la cei tratati doar cu varachet (tratament clasic) numarul a fost mai mare.
Am descapacit ieri cu atentie niste suprafete de puiet si nu am gasit nici un parazit.
Conncluzia in ce ma priveste: daca stimulam in luna august, populatia de albine era mai mare la aceasta ora!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 19, 2016, 08:09:59 AM
Pentru domnul Marius R:
Aici nu scriem romane. Daca aveti timp si pofta de scris romane, va spun de pe acum ca ati gresit locul. Va sugerez sa scrieti in calculatorul dumneavoastra dupa care sa le publicati. Asa evitati sa fiti plagiat. Aici este un loc unde incercam sa invatam, incercam sa fim mai buni cu albina, este locul unde ne prezentam greselile pentru ca altii sa nu le repete, este un loc unde cei mai buni mai scapa cate un secret. Toate domeniile fac progrese si nici apicultura nu este ocolita de acestea. In plus, traim o epoca a schimbarilor climatice la care albina incearca sa se adapteze, acesta este un loc unde putem sa prezentam noutati sau putem sa aflam noutati. Este un loc bun de unde sa te inspiri daca vrei neaparat sa inventezi roata.

In particular, acest topic este un loc unde eu personal am prezentat o situatie pe care am considerat-o anormala, nu am inceput un roman. Nu as vrea sa va stric subiectul, dar la mine in zona NU am ambrozie. In plus, de la inceputul lunii septembrie (luna in care ambrozia incepe sa infloreasca) albinele nu au mai adus polen. Si asta pentru ca au venit brumele si au distrus si florile care au scapat de seceta. In luna octombrie albinele nu au mai iesit din stup, pentru ca temperatura diurna NU a mai deposit nici macar 10 grade. Prin urmare, in cazul meu, eu exclud orice intoxicatie cu polen de orice fel. Cu atat mai mult cu cat o singura familie s-a gasit in starea prezentata. Mai mult, acest fenomen al depopularii, in special a familiilor puternice, pe alte meleaguri a inceput din luna august. Mai multi apicultori s-au plans pe bloguri de acest fenomen.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: vioso din Noiembrie 21, 2016, 07:15:12 PM
Sa va spun si parerea mea .Asa cum s-a intamplat anul asta nu am mai intalnit niciodata in cei 26 ani de stuparit . cred ca motivul depopularii nu este varoua pentru ca la mine nu au fost infestati. La mine s-au depopulat dupa ce le-am facut cuiburile si am facut tratamente.Dupa depopulare normal ca s-a produs si furtisagul. Toate astea s-au intamplat la familiile cele mai puternice ,urdinisul micsorat la aproximativ 2 cm.In stupina au ramas familii mult mai slabe decat cele disparute. In familiile disparute mai era si puiet capacit , si rezerva de miere pentru iernare.Eu nu am mai avut pierderi din cauza furtisagului niciodata.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 21, 2016, 08:05:16 PM
Azi am continuat impachetarea si am tras unele concluzii referitoare la fenomenul depopularii de anul acesta din stupina.
Dupa FS a urmat o seceta foarte mare. Am avut cativa roi pe care nu i-am extras nefiind pe aceeasi vatra. Spatiul de puiet nu era mai mare decat o palma pe o singura rama, cladisera fagurasi si in hranitor, si erau plini de miere 10 rame din 10. Asa se face ca nu au avut spatiu pentru puiet. Peste asta s-a suprapus faptul ca toti parazitii s-au grupat in acea mica suprafata de puiet.
Cand stupul s-a mai decongestionat albinele consumand din miere, a inceput o seceta care a durat pana dupa 1 septembrie. Evident de la aceasta data nu mai avea cine sa creasca puietul. In ce ma priveste nu cred ca varooa a fost decat un factor minor. Ceea ce a favorizat de fapt depopularea a fost lipsa generatiilor de albina de dupa FS. Nu am decat o familie si trei roi in aceasta situatie. Din tratamentele de control anul acesta, la mine nu a fost o infestare mare fiindca am facut 2 fumigatii in primavara iar dupa salcam am dat s-a toti cu Mavrirol.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 23, 2016, 03:33:33 PM
In ultima vreme m-au sunat apicultori din zone diferite sa ma intrebe care e cauza depopularilor si chiar a disparitiei totale a familiilor de albine. Se pare ca situatia este mult mai grava decat in alti ani. Exista cazuri in care au pierdut toate familiilor. In alte cazuri au fost pierdute o parte dintre familii, iar familiile care au ramas au slabe sanse sa iasa din iarna. Dupa unele voci ar fi disparut undeva la 30% din efectivul pe care il avea Romania in vara trecuta.
In unele cazuri o fi varroa cauza, tratamente facute incorect, dar se pare ca sunt si alte cauze care nu sunt cunoscute.
Sigur e greu sa recunosti pierderile, dar sunt probabil si colegi care intra pe forum si au probleme.
Cei care au astfel de probleme nu trebuie sa se fereasca a le face cunoscute, deoarece numai discutand  e posibil sa se poata afla si o parte din cauze.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Noiembrie 23, 2016, 04:48:25 PM
Parerea mea e ca se cauta vinovați unde nu trebuie
Anul acesta nu am constatat o mai mare infestare cu varroa. Ar trebui vazut daca cei care raportează astfel de pierderi au avut in zona culturi tratate cu neonicotinoide sau nu, sau daca au facut pastorale in astfel de zone. Mai exista si lucruri ciudate. V-am zis ca pe 15 octombrie am vazut un roi asezandu-se pe o creanga de nuc. Era aproape seara si pareau venite de departe si obosite. Ca sa nu mai spun ca afara nu parea suficient de cald. Cred ca sunt si fenomene necunoscute. Personal as putea coordona un mic studiu sa vedem daca există vreo asociere semnificativ statistică intre prezenta plantelor tratate cu neonicotinoide si depopularile acestea.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Noiembrie 23, 2016, 05:15:16 PM
Sau la hibridarea excesiva a rasei s-a gândit cineva!? Stiu ca era una dintre suspiciunile americanilor.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Noiembrie 23, 2016, 05:20:09 PM
Factorul decisiv este în stupină. Dacă ar fi substanțele NNI sau altele ar trebui ca efectul să fie uniform la nivel zonal si chiar la nivelul stupinei. Dar avem stupine în care doar o parte din familii dispar si avem localități unde doar unele stupine sunt afectate. Schimbările climatice, agresivitatea factorilor patogeni etc ar trebui să ne determine să adaptăm tehnica apicola. Stilul extensiv în care apicultorul da pe la stupi o dată la trei luni nu va mai da rezultate. Nu am auzit de nici un stupar care stă cu mâna în stupi toată ziua să fi pierdut stupii în felul acesta!!!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Noiembrie 23, 2016, 05:45:45 PM
Stiu stupari mulți care s-au plans ca au intrat pe iarna cu mai putina albina. Fata de anii precedenti si mie mi se pare mai putina albina. Asta cred ca e un alt aspect ce merita investigat. Ar fi de vazut daca este vreo asociere cu fenomenul acesta al disparitiilor albinelor din stup.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Noiembrie 23, 2016, 07:10:34 PM
Ar trebui facuta o statistica cu cine are probleme la stupi si din ce cauza, dar si cat timp le aloca la stupi pe luna.
Acuma nu mai este ca inainte ca lasi stupii si mergi la fiecare luna sa storci. ACuma nu ai grija de ei salut.
Din cauza ca se folosesc tot felul de inlocuitori si eu mai stiu ce, sistemul imunitar al albinelor scade si sunt mult mai sensibile.
Eu sunt zilnic acasa unde am albinele si anul asta am avut probleme doar in primavara ca a fost frig si s-au dezvoltat mai greu, dar dupa a mers treaba.
Cu timpul doar stuparii adevarati vor mai avea stupi tari.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: serban din Noiembrie 23, 2016, 07:56:25 PM
        Interesant ar fi un chestionar pentru toți membrii,de genul: nr.tratamente în 2016,cu ce anume,când au fost efectuate,nr. familii intrate la iernat,nr. familii ieșite,dacă s-au făcut stimulări în august,etc. Cred că statistica ar fi interesantă și foarte utilă.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Noiembrie 23, 2016, 08:24:45 PM
Rog pe cine stie sa faca un chestionar genu de care zice colegu. Unul complex si sa fie completat sincer. Oricum nu va scrie numele la cei care cimpleteaza
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 23, 2016, 08:58:56 PM
Eu stau doar stationar. Anul asta am avut in primavera extreme de putina rapita. In schimb am avut multa floarea soarelui. Am avut in jur mai multe sole, presupun cu mai multe soiuri. De exemplu, cea mai apropiata sola, mica in dimensiuni - cam 4-5 ha nu a fost vizitata aproape deloc de albine. Nu stiu care a fost cauza.

Si eu am stupii acasa, numai ca nu sint toata ziua acasa. Le-am avut grija dar nu pot spune ca am reusit sa fiu la fel de prompt ca anul trecut. In primul rand din cauza vremii reci si a lipsei de faguri claditi. Mi-au roit foarte multi si din cauza asta nu am anul acesta familii puternice. Nu am familii puternice dar mi-am dublat efectivul din primavera, deci, pe undeva daca as socoti la kg de albina, cred ca am mai multe kg de albina decat anul trecut. Dar familiile sint mai slabe, si e normal sa fie slabe daca au roit.

Eu nu stimulez, nu dau zahar si nu dau inlocuitori. Este plauzibila afirmatia domnului Tinu ca nu ar mai fi crescut puiet cand trebuia si albino batrana a murit, fara sa-si fi crescut inlocuitoare. Totusi, asta ar putea explica o slabire a familiilor, dar nu o depopulare masiva. Asta e parerea mea. Pana la urma eu am avut o singura familie care s-a depopulat masiv, adica am prins-o cu maxim 50 de albine si matca. Eu cred ca daca mai intarziam cateva zile, erau toate moarte, inclusiv matca. Ce pot spune e ca in urma cam cu 3 saptamani fata de eveniment, familia avea populatie normal, deci scaderea a fost foarte rapida, in 3 saptamani de la 10 rame acoperite am ajuns la maxim 50 de albine. Eu mai am corpul ala cu ramele asa cum le-am gasit. Ce analize sa faci si unde...?

De cand am patit acest eveniment verific saptamanal daca s-a mai depopulat vreo familie, dar toate par in regula. Sa vedem ce va fi cand va veni si frigul... . Partea buna este ca nu am familii atat de slabe incat sa nu poata trece iarna.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Noiembrie 23, 2016, 09:17:51 PM
Pot sa il fac eu.   Detin toata infrastructura online necesara pentru asa ceva, inclusiv o platforma pentru sondaje. O folosesc la testarea psihologica a elevilor la scoala. Am si softurile necesare prelucrarii statistice a datelor. Un chestionar bun dureaza si o saptamana de lucru. Nu e asta o problema. Problema e sa se adune suficienti de multi respondenti, pentru o buna reprezentativitate. Eu yic ca o testare ar fi mai relevanta dupa trecerea iernii.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Dan Pașca din Noiembrie 23, 2016, 11:13:59 PM
Si la mine in zona a aparut aceasta situatie foarte ciudata.Inclusiv la mine in stupina,din concluziile noastre dupa ce am studiat stupina fiecaruia in amanunt am ajuns totusi sa invinovatim Varoua pt depopulari sau disparitie. Cred ca am scris si mai la inceputul topicului despre colegul meu caruia iau disparut subit albinele din vreo 30 de stupi prin septembrie(exclus NNI) face pastoral doar la salcam 1 si 2 si apoi munte(zmeura....etc).Omul are 74 de ani si nu i sa mai intamplat asa ceva niciodata.Din septembrie pana in prezent i-au mai disparut vreo 20.La mine parea totul in regula ,iam stramtorat pt iarna prin 15 octombrie(am ajuns pe vatra din pastoral pe la inceputul lui octombrie)  .Prin 30 octombrie cand am inceput sa dau foliile jos si sa ii inpachetez am gasit primii doi care de la 6,7 rame de albina mai erau vreo doua rame si matca ,si intradevar o usoara depopulare la stupii care fusesera in pastoral,nu am dat mare inportanta stiind ca am facut tratamente si tot ce trebuie la timp.Ieri si azi am prins vreme buna si am zis sa le mai fac un tratament sa stau linistit(klartan prin picurare) si surprize din nou la vreo 10-15 dintre cei mai buni stupi DEPOPULARE din nou de la 6,7 rame la 2 maxim 3 si matca.si vreo 100/200 grame moarte pe fund .Cei din urma erau de 6,7 rame pe 30/31 octombrie la impachetare.Ceilalti nu prezinta semne de depopulare de la restrangere incoace.  PS...TIN SA PRECIZEZ CA STUPII SI ROII CARE NU AU FOST IN PASTORAL,au stat la munte (cota 1100) toata vara si nu mai au puiet din 15 septembrie arata impecabil.   E o situatie foarte ciudata tinand cont ca a fost si rece ultimele 2 saptamani si nu au prea zburat,te intrebi unde au disparut. Cam asta sta treaba si pe la noi.Toti se plang prin zona de acest fenomen.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tassevasi din Noiembrie 25, 2016, 08:42:09 PM
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 23, 2016, 03:33:33 PM
In ultima vreme m-au sunat apicultori din zone diferite sa ma intrebe care e cauza depopularilor si chiar a disparitiei totale a familiilor de albine. Se pare ca situatia este mult mai grava decat in alti ani. Exista cazuri in care au pierdut toate familiilor. In alte cazuri au fost pierdute o parte dintre familii, iar familiile care au ramas au slabe sanse sa iasa din iarna. Dupa unele voci ar fi disparut undeva la 30% din efectivul pe care il avea Romania in vara trecuta.
In unele cazuri o fi varroa cauza, tratamente facute incorect, dar se pare ca sunt si alte cauze care nu sunt cunoscute.
Sigur e greu sa recunosti pierderile, dar sunt probabil si colegi care intra pe forum si au probleme.
Cei care au astfel de probleme nu trebuie sa se fereasca a le face cunoscute, deoarece numai discutand  e posibil sa se poata afla si o parte din cauze.

   Foarte corect  ce  spune  d-l Bucovineanu si  de aceia va prezint  si eu ce am descopert astazi.
   Stiind  ca am 3  cu probleme  , m-am ambitionat sa  ma uit  cu lanterna pe intervale la toti , stiind  ca la ultimul zbor  de curatire  au iesit bine , (asta  fiind  acum 3 saptamini) si nu-mi  venea sa cred ce am gasit.
  Ii am pe  pavilion , la rindul de la jumatate (dr)cu vederea spre  SV,  6 stupi nu   mai au albina , au fost restinsi la 5-6 rame , dar  unul  dupa  altul  nu-mi venea sa  cred  ca sunt in  pav. meu .
  Cel  mai bun stup cu matca  de la  d-l Bucovineanu era la  milocul  celor 6 .
  Eu am observat  ca se depopulase masiv acesta inca dupa  ce am terminat  stimularea (nu se  vedeau ramele prin sita ) , cind am recurs la restingere mai erau 50% din albine , m-am uitat sa vad  daca are matca si am vazut matca  de la d-l B dar nu  mai avea puiet  , am zis ca e  f bine va trece pina in februarie  cu ce  are  , dar uite  ca nu a  vrut .
  De restul nu mai spun , in total 12  (din 74  stimulati 28 de zile) nu-i  mai am .
Acum sa  va spun  ce  tratamente am  facut ; primul cu  Vf pe 10 aug , urmatoarele  cu Mitak inca 3 reprize la 7 zile , in oct cu Scabatox  de doua ori si ultimul  cu Vf , urma  acum cu  acid oxalic  dar nu mai am curaj la cit de putina  albina  am ,( tocmai  urma sa  va intreb  daca  sa  mai  fac  ori nu ? )
   Eu am o explicatie cit de cit , am facut  din 48 inca 30 de roiuri  si cred ca  a fost  pre  mult , i-am slabit  pe  cei de baza  si  nu sa-au  dezvoltata  nici roiurile  suficient , propotia  a fost  5 roiuri si 7 de baza ce nu se-au  mai revenit .
  Pina  in primavara  cred  ca se  duc  mai  mult  de jumatate  in ritmul  acesta.
  Aceasta-i  situatia , am ajuns  sa o  vad  si  pasta .
  Numai bine  va  doresc .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 25, 2016, 09:46:30 PM
Citat din: tassevasi din Noiembrie 25, 2016, 08:42:09 PM

   Foarte corect  ce  spune  d-l Bucovineanu si  de aceia va prezint  si eu ce am descopert astazi.
   Stiind  ca am 3  cu probleme  , m-am ambitionat sa  ma uit  cu lanterna pe intervale la toti , stiind  ca la ultimul zbor  de curatire  au iesit bine , (asta  fiind  acum 3 saptamini) si nu-mi  venea sa cred ce am gasit.
  Ii am pe  pavilion , la rindul de la jumatate (dr)cu vederea spre  SV,  6 stupi nu   mai au albina , au fost restinsi la 5-6 rame , dar  unul  dupa  altul  nu-mi venea sa  cred  ca sunt in  pav. meu .
  Cel  mai bun stup cu matca  de la  d-l Bucovineanu era la  milocul  celor 6 .
  Eu am observat  ca se depopulase masiv acesta inca dupa  ce am terminat  stimularea (nu se  vedeau ramele prin sita ) , cind am recurs la restingere mai erau 50% din albine , m-am uitat sa vad  daca are matca si am vazut matca  de la d-l B dar nu  mai avea puiet  , am zis ca e  f bine va trece pina in februarie  cu ce  are  , dar uite  ca nu a  vrut .
  De restul nu mai spun , in total 12  (din 74  stimulati 28 de zile) nu-i  mai am .
Acum sa  va spun  ce  tratamente am  facut ; primul cu  Vf pe 10 aug , urmatoarele  cu Mitak inca 3 reprize la 7 zile , in oct cu Scabatox  de doua ori si ultimul  cu Vf , urma  acum cu  acid oxalic  dar nu mai am curaj la cit de putina  albina  am ,( tocmai  urma sa  va intreb  daca  sa  mai  fac  ori nu ? )
   Eu am o explicatie cit de cit , am facut  din 48 inca 30 de roiuri  si cred ca  a fost  pre  mult , i-am slabit  pe  cei de baza  si  nu sa-au  dezvoltata  nici roiurile  suficient , propotia  a fost  5 roiuri si 7 de baza ce nu se-au  mai revenit .
  Pina  in primavara  cred  ca se  duc  mai  mult  de jumatate  in ritmul  acesta.
  Aceasta-i  situatia , am ajuns  sa o  vad  si  pasta .
  Numai bine  va  doresc .
In ce perioada au fost facute roiurile?
Tratamentele au fost facute cu fogerul sau in mod clasic prin fumigatie cu ajutorul benzilor?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 25, 2016, 10:18:07 PM
Azi am revenit si eu de la stupina.Totul e OK.
Consum peste asteptari de la 1 Oct pana in prezent.
Ca si populatie sunt OK.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tassevasi din Noiembrie 25, 2016, 11:28:33 PM
Roiurile  au fost  facute dupa ultimul "salcim " care nu a dat si am plecat la cimpie  la ciocirlan(era  perioada teiului) , cara a dat miere  si ultimile la prima fl. s.
  Tratamentele le-am facut cu  acel foger ,nu cu fitile si varujet .
  Numai bine .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 25, 2016, 11:42:25 PM
Daca roiurile au fost facute dupa ultimul salcam aqveau tot timpul sa se dezvolte pana la intrarea in iarna.
Referitor la tratamentele facute cu fogerul eu am niste indoieli in ce priveste eficacitatea.
In primul rand nu se poate face dozajul in functie de volumul stupului. Cantitatea de substanta activa eliminata la o apasaredepinde de acea pompa si mai depinde de substanta folosita pentru a obtine amestecul (ulei de parafina, gaz lampant, etc). Pe de alta parte o mare cantitate de vapori se pierde in atmosfera, cred ca mai mult de jumatate iese din stup imediat ce este introdusa.
Am un prieten care toamna trecuta si-a cumparat un aparat si dupa 5 tratamente facute conform prospectului, mai avea paraziti care se vedeau cu ochiul liber pe albine.
Era bine ca macar tratamentele facute cu varachet sa se fi facut prin metoda clasica.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tassevasi din Noiembrie 26, 2016, 03:06:22 PM
Si eu suspectez  aceasta  situatie , am luat  centrifuga  electica (anul trecut in ianuarie ) si tot  mai aveam rezerva  de  bani am zis  sa iau si acest foger pe care numai  anul acesta  l-am folosit la  toate  tratamentele .
  Anul trecut am facut ultimul tratament foarte tirziu in decembrie , am zis  eu ca nu ar mai avea puiet si ca a fost  deajuns , ca in primavara sa nu mai fac si am plecat cu  Vf  la  mie pe cimp cu gindul ca  voi face acolo si nu l-am mai facut pina in aug .
  Nu am pus pt.  control tabla  sa verific  gradul de infestare ,numarul mare de roi facuti ,poate substantele pt  tratat necorspunzatoare (mitak) si altele, concluzia de aici  , o mare vina i-mi apartine dar  acum e prea  tirzu sa  mai fac  ceva  la citeva intervale  de  albina in stupii pe  care ii am .
  Numai bine va  doresc.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 26, 2016, 04:10:34 PM
Eu nu sunt de acord nici cu tratarea cu varujetul. Tratand cu el, in timp ce arde banda cu substanta activa se introduce in stup si o cantitate de aer. Si in mod normal, aceeasi cantitate de aer va iesi din stup. Astfel se introduce aer curat si va iesi aer in care se gaseste si fumul rezultat prin arderea substantei active. Ca si concluzie trebuie puse 1-2 picaturi de medicament in plus fata de indicatiile din prospect daca se trateaza cu varujetul.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 26, 2016, 05:20:08 PM
Eu am facut astazi o noua verificare, cu grija ca sa deranjez albinele cat mai putin. Cred ca de acum am sa incetez sa le tot verific pentru ca deja cred ca le deranjez prea mult. Nu am mai gasit familii pe cale de disparitie, totusi, fata de anii trecuti sint cu mult mai slabe. La cele cu fund cu sita m=am uitat si pe dedesupt, am vazut la fiecare 5-10-15 albine moarte. La stupii cu matci in izolator ghemul s=a format correct, nu am nicio deplasare laterala. De acum astept primavara. Daca totul va fi bine, o sa mai vand din ei ca s-au inmultit prea tare anul asta si o sa fiu in criza de rame.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bismark din Noiembrie 26, 2016, 05:21:29 PM
   Corect, la primele tratamente (2) cind am pusa folia complet peste stup nu iese fumul pe la capac la ultimul tratament cind intorc un colt din spate pentru aerisire se vede cantitatea de fum care iese din stup pe acolo si cred ca acesta este succesul pentru reducerea masiva a varooa.Si inca un aspect este ca ultimul tratament sa fie cind nu mai exista nici o celula cu puiet.Cu respect ^:)^ :bzz:
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Noiembrie 26, 2016, 06:23:25 PM
Este ceva ciudat. La unii se depopuleaza la altii nu. Cauzele sunt multe sunt convins, dar cred ca si lejeritatea stuparilor isi spune cuvantul.
Eu dau cu varojet tratament si sunt multumit. Am vreo 3-4 si am rabdare sa dau tratament. Pe fuga nu rezolvam nimic.
Cu atata tehnologie numa ne incurca.
Astept sa faca oroles chestionarul sa vedem cat timp ne ocupam de stupi si multe alte chestii. In plus toate prostiile care le baga unii in stupi si altii ii stoarce de tot isi spune cuvantul toamna. Nu mai bagati tot felul de turte si suplimente ca albinele nu sunt culturisti.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: teoalbina din Noiembrie 26, 2016, 09:30:18 PM
La 3-4 familii de albine chiar nu se pune problema grabei dar, ce te faci cand ai cu mult mai multi? Eficienta tratamentelor parca nu mai e ca la inceput si, de aceea este bine sa alternam si sa luam mai in serios problema tratamentelor antivaroa...
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: happy din Noiembrie 26, 2016, 10:23:57 PM
Chiar m-ati bagat la banuieli si acum este prea tarziu pt. un control sumar.Eu le-am facut ultimul varachet acum 2 saptamani cand deja erau in ghem si zborul era tare frumos la toti stupii(33buc),erau 15-16 grade afara.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Noiembrie 27, 2016, 08:10:24 AM
Domnule Oroles, daca faci un chetsionar, eu as propune sa discutam intrebarile care se pun. Este foarte important sa introducem toate aspectele importante, colegii cu experienta ar putea contribui. Unui singur om i-ar putea scapa lucruri importante si daca nu vor fi incluse toate intrebarile relevante, munca e in zadar.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Noiembrie 27, 2016, 09:54:52 AM
De acord. Oricum nu il faceam singur. Ideea era ca perioada de aplicare sa fie undeva in martie cand majoritatea dintre noi vor sti ce mai avem in stupi. Daca am avea un număr mare de stupari s-ar putea publica studiul.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Noiembrie 27, 2016, 10:18:06 AM
Daca toata lumea nu ar minti ar fi interesant studiul
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Noiembrie 27, 2016, 10:42:28 AM
Va fi anonim. Nu vor fi motive ca cineva sa minta. In fiecare studiu mai sunt si respondenti care mint dar de regulă nu afectează rezultatele cercetarii.
Sunt metode de a ne proteja de asa ceva.

Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: ionel07196555 din Noiembrie 27, 2016, 11:15:21 AM
Multi care intra aici sint logati dar nu scriu nu vor participa la sondaj .
Sint foarte multi care au de vinzare material biologic si se tem sa zica ceva .
eu care am avut pierderi la una din stupine asi fi idiot sa vind ceva din ce va ramine in primavara .
Una peste alta e bun venit un asfel de sondaj .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 27, 2016, 11:50:14 AM
Citat din: ionel07196555 din Noiembrie 27, 2016, 11:15:21 AM
Multi care intra aici sint logati dar nu scriu nu vor participa la sondaj .
Sint foarte multi care au de vinzare material biologic si se tem sa zica ceva .
eu care am avut pierderi la una din stupine asi fi idiot sa vind ceva din ce va ramine in primavara .
Una peste alta e bun venit un asfel de sondaj .
Dupa experienta nefericita traita de mine acum ceva ani in urma,am ivatat un lucru:
Din stupii ramasi am tras o linie de care sunt foarte multumit.
Selectia naturala ajuta apicultorul sa aiba o optiune.
Ori rezistenta la boli si virusi e cap de lista in selectia practicata de mine.
Urmeaza productivitatea......etc.
Blandetea e un criteriu nesemnificativ in selectia practicata de mine.
Stupii mai agresivi mi-au dat satisfactie atat in ce priveste productia cat si rezistenta la boli si virusi.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: ionel07196555 din Noiembrie 27, 2016, 12:02:16 PM
Citat din: filip din Noiembrie 27, 2016, 11:50:14 AM
Citat din: ionel07196555 din Noiembrie 27, 2016, 11:15:21 AM

Stupii mai agresivi mi-au dat satisfactie atat in ce priveste productia cat si rezistenta la boli si virusi.
Pot sa zic acelas lucru sau sa fiu de acord cu ce scrieti dar stupina e in sat si mai sint vecini si eu mai fac cite ceva in curte .
Ce este curios la acel stup care e ca un pitbul nu poti sa lucrezi la el decit ultimu si apoi sa dispari din curte , nu am umblat in el de frica si totusi minim cit sa intervenit pe el acum arata foarte bine restu ce au ramas si unificati e de plins.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Noiembrie 27, 2016, 01:56:29 PM
Oroles sa faci un subiect separat cu intrebarile care vor fi puse
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: dinupaltinis din Noiembrie 27, 2016, 04:38:41 PM
Citat din: Eugen B din Noiembrie 26, 2016, 06:23:25 PM
Este ceva ciudat. La unii se depopuleaza la altii nu. Cauzele sunt multe sunt convins, dar cred ca si lejeritatea stuparilor isi spune cuvantul.
Eu dau cu varojet tratament si sunt multumit. Am vreo 3-4 si am rabdare sa dau tratament. Pe fuga nu rezolvam nimic.
Cu atata tehnologie numa ne incurca.
Astept sa faca oroles chestionarul sa vedem cat timp ne ocupam de stupi si multe alte chestii. In plus toate prostiile care le baga unii in stupi si altii ii stoarce de tot isi spune cuvantul toamna. Nu mai bagati tot felul de turte si suplimente ca albinele nu sunt culturisti.
Domnule Eugen B nu pot sa cred ca aveti doar 3-4 stupi.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Noiembrie 27, 2016, 06:10:10 PM
Am 3-4 varojeturi. Stupi destui. Poate nu am fost inteles clar. Cu 3-4 varojeturi tratez stupii. Am tratat si cu mitraliera dar nu am fost multumit deloc.
Varojetul imi pare foarte bun si tratez cu vf.
In toamna asta am cumparat si mavrik 2f.
Adevarul este ca la 1% din stupi observ si eu o depopulare, dar cred ca este din cauza matcii. Mai mult de 3-5 stupi in fiecare toamna nu am avut depopulati masiv. In rest totul  mi s-a parut bine.
E greu sa dai cu varojetul la multi stupi , dar cu rabdare se poate. Cine are cativa zeci de stupi cu 1-2 varojeturi ii rezolva imediat.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: roi_ag din Noiembrie 27, 2016, 08:44:21 PM
Mă, voi m-ati făcut să mă holbez în Stupi. 
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: maximotgv din Noiembrie 27, 2016, 10:15:45 PM
SI? Ce-ai vazut acolo?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Noiembrie 27, 2016, 11:12:14 PM
Si eu ma duc săptămâna aceasta sa bulbucesc ochii.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Bătrânul din Noiembrie 28, 2016, 06:10:35 AM
O intrebare . Cei care au avut depopulari ati folosit DULCOFRUCT ???
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: mape 48-petru manea din Noiembrie 28, 2016, 09:00:52 AM
Citat din: Bătrânul din Noiembrie 28, 2016, 06:10:35 AM
O intrebare . Cei care au avut depopulari ati folosit DULCOFRUCT ???

Buna intrebare ---Eu nu am folosit si totul pare normal deocamdata ---vedem la primavara
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Noiembrie 28, 2016, 09:21:43 AM
Cred ca intrebarea e tendentios pusa si ar putea aduce grave prejudiciui de imagine. Poate mai bine am intreba daca dintre cei care au constatat pierderi au facut completari cu anumite produse in toamna.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Noiembrie 28, 2016, 10:01:03 AM
Citat din: oroles din Noiembrie 28, 2016, 09:21:43 AM
Cred ca intrebarea e tendentios pusa si ar putea aduce grave prejudiciui de imagine. Poate mai bine am intreba daca dintre cei care au constatat pierderi au facut completari cu anumite produse in toamna.
Pentru a avea o relevanta setul de intrebari trebuie sa se lege:
1 Ati facut pastoral,daca Da atunci precizati daca ati fost la FS.
2 Dupa Pastoral ati facut Complectari? Daca raspunsul e Da atunci 2 variante Sirop ori Zahar.
Din sondaj trebuie sa aflam daca cauza depopularilor e hrana,tratamentul ori alte cauze necunoscute.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: nickialomita din Noiembrie 28, 2016, 11:53:40 AM
Citat din: oroles din Noiembrie 28, 2016, 09:21:43 AM
Cred ca intrebarea e tendentios pusa si ar putea aduce grave prejudiciui de imagine. Poate mai bine am intreba daca dintre cei care au constatat pierderi au facut completari cu anumite produse in toamna.

Prejudiciu de imagine in alt context nu aici unde incercam sa rezolvam probleme serioase. Acest spatiu virtual ne apartine si scriem ce consideram .
Oricum....dulcofructul parerea mea si din ce am mai auzit pe la apicultori nu e chiar bun in comparatie cu alte produse.Peste iarna se face in rama beton si aduce probleme familiei.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: yulian din Noiembrie 28, 2016, 12:46:37 PM
Am facut pastoral, inclusiv FS, nu am facut completari sau stimulari la familiile de productie, am gasit la un singur stup mortalitate mare. M-am uitat...totul pare ok. Vedem in primavara ce rezulta.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: roi_ag din Noiembrie 28, 2016, 02:44:04 PM
Citat din: maximotgv din Noiembrie 27, 2016, 10:15:45 PM
SI? Ce-ai vazut acolo?
Ghemul foarte bine strâns la unii poziționat jos , la alții mai sus, unele mai mari , altele mai mici, dar
cele mai mici au rame mai puține în cuib deci la pregătirea de iarnă au avut mai puțină albina.
Deocamdată este bine, să vedem în primăvara după prima săptămână de zbor.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tassevasi din Noiembrie 28, 2016, 07:40:46 PM
Citat din: Bătrânul din Noiembrie 28, 2016, 06:10:35 AM
O intrebare . Cei care au avut depopulari ati folosit DULCOFRUCT ???

  Nu  am  folosit  niciodata  altceva  decit zahar pe  care  l-am pregatit  fie  sirop ori macinat si turte .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: relutu din Noiembrie 28, 2016, 07:47:27 PM
Si eu m-am holbat azi prin ei,situatia e la fel,cuiburile stranse,unii tocmai jos de se vad pe la urdinis altii mai sus.Am bagat sirma pe urdinis si am scos 10 albine moarte.Am fost in pastoral,completari cu sirop nu am facut.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Noiembrie 30, 2016, 05:09:03 PM
Azi am fost sa verific eventuale depopulari. Au raspuns toți la apel  (verificati cu stetoscopul). Vreo doi care mi s-au părut ca nu au strigat prezent cum trebuie i-am desfacut puțin. Aveau albina pe toate intervalele, ceea ce imi arată ca nu au fost depopulari majore de la sfârșitul lui august cand am facut restrangerea. Pana si un mininucleu pe 3 rame de 1/2  dezasamblabile a strigat prezent. Maine il bag la beci. In cinstea acestei constatari si a băiatului meu de 2 1/2 luni am bagat cateva pahare de hidromel cu struguri.  :nudie: Sa dea Dumnezeu sa fie bine in primăvară. Vreo 3-4 sunt pe 3-4 intervale. Nu i-am unit din ratiuni de igienă. Dacă ies si aia sunt boier. Sanatate si la voi si la albinele voastre!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: balasbebe din Noiembrie 30, 2016, 06:25:06 PM
Azi am pus si eu 8 bucatele in camara.Casa este nelocuita, din pamant cam de 50 cm grosime. In geam am pus blugi  desfacuti, iar in usa o foaie de cort dublura.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: roi_ag din Noiembrie 30, 2016, 08:24:58 PM
Acum mulți ani pe la jumătatea lui Noiembrie am văzut ceva depopulare la vreo 20 si i-am dus în casă
de unde i-am scos la începutul lui martie. Eram cu casa în construcție și nu le-am făcut tratamentul la
timp. Câțiva i-am pierdut, dar pe majoritatea i-am salvat, chiar și unu cu un pumn de albină si matcă.
O altă depopulare intervine în primăvara după prima săptămână  de zbor.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: roi_ag din Noiembrie 30, 2016, 08:34:55 PM
[quote author=oroles link=topic=9105.msg242772#msg242772 date=148051854.   In cinstea acestei constatari si a băiatului meu de 2 1/2 luni am bagat cateva pahare de hidromel cu struguri.  :nudie: Sa dea Dumnezeu sa fie bine in primăvară.
[/quote]
Să-ti trăiască băiatul si albinele ! :yes:
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 01, 2016, 07:32:07 AM
In urma cu cativa ani am iernat in beci 5 mininuclee din polistiren estrudat ---cand se anunta vreme buna de zbor de curatire ii scoteam afara pe fiecare pe locul lui
Au iesit din iarna f.bine ,doar unul a avut ceva diaree
Micronucleul avea aerisire jos cu plasa si subar---miere suficienta ---primavara am avut 5 matci tinere cu care am facut 5 roiuri prin stolonare
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: ionel07196555 din Decembrie 01, 2016, 09:26:16 AM

Offline cucubau

   

Re: Sondaj apicultura
« Răspuns #21 : Azi la 12:40:49 a.m. »

    Citat


.
1..  Pentru ori ce situatie vinovati vor fi vecinii soacra , natura etc , numai persoanele in cauza nu.

.  2   Paduchele nu poate fi acuzat de toate pacatele apiculturii contemporane.
Dimpotriva cati dintre apicultori cunosc simptomele de boala :
-nosemoza ,
-septicemie ,

3  Cati dintre ei in afara de despaducheri au facut tratamente cu :
-apa chioara,........
-apa descantata,.............4
-ceai de cucuta .......
Am dat un COPIPAST si spicut printre rinduri simtiduma putin vizat de punctu 1.
Rezumat :
Am 2 doua vetre in localitati diferite .
Stupina a fost inpartita in DOUA dupa  05 06 AC .
48 de stupi cei mai buni din > 100 au fost dusi pe o vatra iara >50 pe alta vatra
Cei peste 50 find niste stupi care nu mergeau la acea data .
Cei 48 [ niste bombe ] + citiva roi facuti din ei in iunie sint la ora aceasta mai slabi decit niste roisori pe care ai fac la inceput de mai .
La aceasta ora in urma unificarilor repetate mai am 24 de unitati biologice ca nu stiu cum sa le mai zic .
Eu am facut tratamente la cele 2 stupine in aceleas conditi si cu aceleas scule.
Mai pe scurt eu am avut grija de ambele stupine .
Ma intreb si va intreb ce a putut sa se intinple cu cei mai buni stupi de au ajuns asa de rau .
Anu trecut am avut mortalitate foarte mare la floare soarelui si tot am avut in iarna albina .
Nici astazi nu sint lamurit cu ce sa intinplat sau unde am gresit de am ajuns aici.

Fiti putin  putin  mai explicit cu punctu  4
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: dan.smarandoi din Decembrie 01, 2016, 03:57:12 PM
Stupii slabi devin puternici,iar cei puternici devin slabi...e ceva firesc
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: roi_ag din Decembrie 01, 2016, 05:05:41 PM
Citat din: dan.smarandoi din Decembrie 01, 2016, 03:57:12 PM
Stupii slabi devin puternici,iar cei puternici devin slabi...e ceva firesc
Dupa tine ar trebui sa ne rugam sa devina slabi ! :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Decembrie 01, 2016, 05:14:28 PM
Citat din: roi_ag din Decembrie 01, 2016, 05:05:41 PM
Citat din: dan.smarandoi din Decembrie 01, 2016, 03:57:12 PM
Stupii slabi devin puternici,iar cei puternici devin slabi...e ceva firesc
Dupa tine ar trebui sa ne rugam sa devina slabi ! :rotfl: :rotfl: :rotfl:
E o chestiune foarte importanta de discutat aici:
Cand schimbam matcile?
Pana in salcam-doar de necesitate.
Dupa salcam cele epuizate (cele peste 3 ani care au confirmat)
Intre salcam si tei avem suficient timp si marja de manevra pentru roi si matci de calitate.
In august doar cele care nu confirma .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: balasbebe din Decembrie 01, 2016, 05:48:06 PM
Azi am mai bagat in camara 7 bucati. In total am 15 la iernat in casa.
Cei 8 de ieri erau linistiti asa ca am prins curaj. ecat sa fie deranjati de ciocanitori, pitigoi vantt si frig eu zic ca vor trece cu bine cele 3 luni pe care voi sa-i pastrez acolo.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: roi_ag din Decembrie 01, 2016, 06:14:05 PM
Citat din: balasbebe din Decembrie 01, 2016, 05:48:06 PM
Azi am mai bagat in camara 7 bucati. In total am 15 la iernat in casa.
Nu ai scapat de ce te temeai prin August. Sa dea Dumnezeu sa nu fie decat astia.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: roi_ag din Decembrie 01, 2016, 06:23:48 PM
Citat din: filip din Decembrie 01, 2016, 05:14:28 PM
E o chestiune foarte importanta de discutat aici:
Cand schimbam matcile?
Nu sunt de vina matcile pentru depopularile de anul asta, poate la cele foarte bune care au ouat mult au avut si paduchi multi.
Am schimbat matci de la salcam 3 pana la inceputul lui Octombrie . Doar cei care nu au primit matca din prima si m-am
incapatanat sa i-o dau si pe a treia ierneaza cu albina mai putina.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Decembrie 01, 2016, 06:50:59 PM
Problema cu matcile e asa:
Cum reusim sa gestionam la un moment dat intreruperea puietului in plin sezon?
Eu asa am invatat si da rezultate.
Dezvolt fam de albine la maxim pana la salcam,fac egalizari iar inainte de salcam orfanizez 1/3 din efectiv.Productia e aproape dubla.Cand se termina culesul la salcam e cam gata si puietul,extrag si fac tratament,las matcile de salvare pana am la indemana matci selectionate de mine .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 02, 2016, 09:11:08 AM
Cu cate zile inainte de salcam orfanizezi 10-15-20 zile ?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Decembrie 02, 2016, 09:27:47 AM
Citat din: mape 48-petru manea din Decembrie 02, 2016, 09:11:08 AM
Cu cate zile inainte de salcam orfanizezi 10-15-20 zile ?
Cand incepe sa fie sur floarea ,circa 7 zile inainte de a incepe culesul.Ideea e sa ai tot puietul capacit sa eliberez doicile si sa se transforme in culegatoare......
Dar atentie stupii orfanizati nu trebuie sa fi intrat in frigurile roitului.Daca au intrat in friguri nu faci nimic.
Pentru ai avea puternici multi au al doilea corp cu rame 1/1 ca si in cuib.In cuib am minim 9 rame de puiet.
Inainte de salcam cu reginele viabile formez roi.
In fiecare an ma adaptez la puterea fam,perioada de inflorire a salcamului si cum pot jongla sa am fam puternice fara a intra in frigul roitului.
Recordul personal in stationar a fost in 2000.........35kg miere pe stup orfanizat (la salcam).Media a fost undeva peste 20kg.
Eu nu fac pastoral si doresc sa fructific salcamul la maxim.......
Am uitat sa spun ca eu pentru salcam am magazii cu ram 3/4 in care nu a fost crescut puiet si cand le pun pe stupi nu au gram de miere.Asa reusesc sa am o miere calitativa de salcam.....
Cu ramele din mag 1/1 cu pastura si miere formez roii.La salcam peste cuib doar mag cu rame 3/4
Indiferent daca salcamul da nectar ori ba,eu sunt pregatit :)
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Decembrie 02, 2016, 09:50:29 AM
Filip: la stupi putini poți să le pui si dinți de aur. Metoda presupune multă manoperă si daca vin ploile rezultatul îți dă cu minus. Nu în toate situațiile familiile fără matca lucrează bine. Sunt si situații în care somează. Ungurii foloseau o tehnică asemănătoare dar puneau feromoni de matca..
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Decembrie 02, 2016, 10:00:32 AM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 02, 2016, 09:50:29 AM
Filip: la stupi putini poți să le pui si dinți de aur. Metoda presupune multă manoperă si daca vin ploile rezultatul îți dă cu minus. Nu în toate situațiile familiile fără matca lucrează bine. Sunt si situații în care somează. Ungurii foloseau o tehnică asemănătoare dar puneau feromoni de matca..
Eu folosesc metoda atingand mai multe aspecte.
1Productia
2 Inlocuirea reginei
3 O perioada fara puiet,dupa extractie salcam fac tratament si inlocuiesc regina din botca de salvare cu una selectionata.
4 Nu sunt adeptul unificarilor in toamna,daca fac un roi am grija de el sa se dezvolte la maxim.
Vad foarte multi apicultori care fac roi multi ca in toamna sa unifice si sa ramana un sfert.Pentru ce ati chinuit albinele o vara intreaga?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Decembrie 02, 2016, 10:04:04 AM
Citat din: filip din Decembrie 02, 2016, 10:00:32 AM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 02, 2016, 09:50:29 AM
Filip: la stupi putini poți să le pui si dinți de aur. Metoda presupune multă manoperă si daca vin ploile rezultatul îți dă cu minus. Nu în toate situațiile familiile fără matca lucrează bine. Sunt si situații în care somează. Ungurii foloseau o tehnică asemănătoare dar puneau feromoni de matca..
Nu sunt putini 70 ai mei si cam tot atatia ai fratelui meu ce lucreaza in agricultura in Austria.
Chestiunea e ca pot mai mult dar ar insemna sa lucru degeaba stiu cat poate oferi zona.
Eu folosesc metoda atingand mai multe aspecte.
1Productia
2 Inlocuirea reginei
3 O perioada fara puiet,dupa extractie salcam fac tratament si inlocuiesc regina din botca de salvare cu una selectionata.
4 Nu sunt adeptul unificarilor in toamna,daca fac un roi am grija de el sa se dezvolte la maxim.
Vad foarte multi apicultori care fac roi multi ca in toamna sa unifice si sa ramana un sfert.Pentru ce ati chinuit albinele o vara intreaga?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: ciucur din Decembrie 02, 2016, 01:53:57 PM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 02, 2016, 09:50:29 AM
Filip: la stupi putini poți să le pui si dinți de aur. Metoda presupune multă manoperă si daca vin ploile rezultatul îți dă cu minus. Nu în toate situațiile familiile fără matca lucrează bine. Sunt si situații în care somează. Ungurii foloseau o tehnică asemănătoare dar puneau feromoni de matca..

Am incercat eu anul trecut cu orfanizare si pus capse cu feromoni de regina (QMP) pentru a evita roirea.
Familiile puternice cu lada de 12 r plina si-au tras botci de salvare la 2 capse cu feromoni (poate a fost prea putin).
Roii cu 3-4 r nu mi-au tras botci la o capsa.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: ionel07196555 din Decembrie 02, 2016, 05:46:08 PM
Citat din: filip din Decembrie 02, 2016, 10:04:04 AM
Citat din: filip din Decembrie 02, 2016, 10:00:32 AM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 02, 2016, 09:50:29 AM


Chestiunea e ca pot mai mult dar ar insemna sa lucru degeaba stiu cat poate oferi zona.

Bine Bine dar cum va protejat de intrusi ca la ce am vazut si simtit pe pilea mea
cam greu sau aproape inposibil sa nu aveti concureta.
In ziua de azi VORBA BUNA sau PARU nu rezolva nimic.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Decembrie 02, 2016, 05:57:54 PM
Citat din: ionel07196555 din Decembrie 02, 2016, 05:46:08 PM
Citat din: filip din Decembrie 02, 2016, 10:04:04 AM
Citat din: filip din Decembrie 02, 2016, 10:00:32 AM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 02, 2016, 09:50:29 AM


Chestiunea e ca pot mai mult dar ar insemna sa lucru degeaba stiu cat poate oferi zona.

Bine Bine dar cum va protejat de intrusi ca la ce am vazut si simtit pe pilea mea
cam greu sau aproape inposibil sa nu aveti concureta.
In ziua de azi VORBA BUNA sau PARU nu rezolva nimic.
Momentan ma protejez prin pretul la care vand mierea in viitor vom vedea,romanul e iventiv si gaseste solutii fara a face rau albinei. :wink2:
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: ionel07196555 din Decembrie 02, 2016, 06:16:48 PM
Citat din: filip din Decembrie 02, 2016, 10:00:32 AM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 02, 2016, 09:50:29 AM
Filip:.

Vad foarte multi apicultori care fac roi multi ca in toamna sa unifice si sa ramana un sfert.Pentru ce ati chinuit albinele o vara intreaga?
Eu am incercat anu acesta sa fac asa ceva dar nu pentru a unifica sau a mari nr. de stupi.
O regina se vede foarte repede daca promite sau nu ,urmind ca la un moment dat sa o ajut cu puet de la babaciuni sau alta care nu mai merge si cea din urma se unifica sau se desfinteaza
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: ionel07196555 din Decembrie 02, 2016, 06:22:57 PM
Am inteles .
Si eu voi aplica aceasi traba adica sa nu fac rau la albine ca restu vad stupari cum se descurca ca sint "" DESCURCARETI ,,,,
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Decembrie 04, 2016, 02:35:44 PM
Citat« Răspuns #105 : Noiembrie 27, 2016, 11:15:21 a.m. »
Multi care intra aici sint logati dar nu scriu nu vor participa la sondaj .
Sint foarte multi care au de vinzare material biologic si se tem sa zica ceva .
Vanzatorii de material biologic pot fi impartiti in 3 categorii:
-Cei care vor sa scape de albine ,
-cei care vor sa-si acopere pierderile prin vanzarea unor familii sau roiuri,
-si ultima categorie  sunt adevaratii producatori de material biologic.
Daca pentru primele doua categorii exista un semn de intrebare in cea ce priveste calitatea materialului biologic oferit spre vanzare ,in privinta ultimei categorii sunt oamenii care tac si fac .
Din pacate in ultimii ani odata cu fondurile au aparut si neonicotinoidele si cum n-ar fi fost deajuns pe langa ele, anul apicol foarte nefavorabil a facut sa apara multe probleme in cea ce priveste
popularea sau depopularea familiilor de albine.
Foarte multe voci dau vina pe paduche , oare el sa fie vinovat de toate neajunsurile.
Tratamente impotriva paduchilor sau facut cu sau fara eficienta ,si totusi familiile de albine sunt tot mai slabe tot mai putine , oare cine este vinovat.
Un aspect este sigur, albinele nu dispar daca sunt sanatoase au hrana , conditii normale.
Citatauthor=ionel07196555 link=topic=9105.msg242795#msg242795 date=148057
Ma intreb si va intreb ce a putut sa se intinple cu cei mai buni stupi de au ajuns asa de rau .
Anu trecut am avut mortalitate foarte mare la floare soarelui si tot am avut in iarna albina .
Nici astazi nu sint lamurit cu ce sa intinplat sau unde am gresit de am ajuns aici.

Fiti putin  putin  mai explicit cu punctu  4
Din pacate pentru starea de sanatate a albinelor, indiciile de boala sunt greu de identificat de catre multi apicultori.
Organele sanitar-veterinare de cele mai multe ori si ele sunt depasite de situatie . Si cum viata unei albine in mod firesc este destul de scurta prea multi apicultori pana sa isi dea seama ca in stupina d-lor exista ceva indeoielnic , acel ceva devine critic fara posibilitatea de al indrepta.
Cazuri banale fara interventia prompta si adecvata situatiei devin critice .
Odata ajuns la punctul critic de cele mai multe ori mai  poate fi indreptat doar cu masuri extreme ("scopul scuza mijloacele").

Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: viorel55 din Ianuarie 08, 2017, 09:58:08 AM





         http://agrointel.ro/71166/albine-moarte-din-cauze-necunoscute-probele-trimise-la-un-laborator-din-franta/
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 10:10:36 AM
Am citit asta ieri sau nu stiu cand. Cred ca daca suntem seriosi stim de ce au fost depopulari, ar trebui sa se cerceteze daca toti stuparii din zona respectiva au depopulari sau doar unii.
Nu doar in Caras au fost depopulari , ci in toata tara, la unii stupari se stie cauza depopularii.
E foarte clar , la culturiile unde ne pica albina nu mai mergem si gata.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Ianuarie 08, 2017, 10:24:05 AM
Eu am mai scris,nu trebuie data in exclusivitate vina pe apicultor.
Uite un caz semnalat de o persoana competenta,care stie ce vorbeste::::::

Prof.univ.dr.ing.Petre IORDACHE 8 IANUARIE 2017 LA 9:12 AM

In perioada 1 – 15 octombrie am fost plecați întro excursie de documentare apicolă așa că ne-am întors la stupină abia în a doua jumătate a lunii octombrie când ne-am grăbit să facem un control pentru a vedea cum stăm cu puietul pentru a declanșa ultimile tratamente împotriva varrozei și, stupoare, am găsit cel puțin 30% din familii deopulate, 4 familii dispărute cu rezervele de hrană abandonate și fără albine moarte în stupi și rezerve de hrană diminuate la unele familii destul de mult. Această situație se adresează unui număr de stupi de la cele două stupie de 150 stupi și roiuri.
Luând legătura și cu alți apicultori, cu predilecție din zona sudică a țării, mi s-a confirmat că și la aceștia au apărut depopulări și multe dispariții de familii de albine.
Încercând să decelez cauzele acestor situații îngrijorătoare cred că ele se datorează următoarelor motive:
–   Sindromului Dispariției Coloniilor de Albine SDC (Colony Collapse Discorder CCD) cauzele acestuia nefiind încă complet elucidete;
–   ingestia de substanțe toxice subletale și letale de la plantele melifere de la care albinele au colectat polen și chiar miere astfel că li s-a micșorat durata de viață și au apărut depopulări treptate;
– completarea rezervelor de hrană cu adjuvanți zaharoși comerciali alți decât
zahăr și efectuarea acestor completări după data de 15 august când deja
au început să apară albinele care vor ierna;

–   infestare mare de varroză datorită neefectuării tratamentelor preventive, efecuarea acestora cu subsanțe neadecvate pentru albine cum ar fi insecticide folosite la tratarea pomilor, pentru tratarea râiei la capre ș.a.m.d. și efectuarea tratamentelor fără respectarea dozajelor prescrise;
–   atac masiv de nosemă provcată de Nosema apis, sau mai grav, Nosema cerana. Singurele tratamentelor aprobate la noi sunt cele cu Protofil dar pe piața românească sunt și alte medicamente dar nu sfătuiesc să fie folosite fiindcă nu sunt aprobate. Personal am încercat utilizarea Nosestatului și am constatat că albinele refuză să ia siropul în care s-a introdus acest medicament conform prescripțiilor fabricantului și după ce am analizat cauza refuzului am constatat că acesta este iodul conținut. O rezolvare ar fi tratamentul cu fumagilină dar mierea de la sezonul apicol următor nu este vandabilă findcă substanța activa care este antibiotic apare la analize și
–   rezervele de hrană mult diminuate s-au datorat stării vremii atipice având zile călduroase, în septembrie – octombrie, ca vara astfel că reginele fiind foarte tinere și-au mărit ponta și în loc ca puietul să se restrângă s-a estins și așa s-au consumat, uneori drastic, rezervele de hrană planificate pentru trecerea iernii.
Drept urmare a acestei stări de fapt și după ce am constatat că la noi avem ca
motive posibil Sindromul SDC pe care deocamdată nu știim să-l contracarăm, rezervele de hrană le-am completat cu rame cu miere luate de la rezerva stupinei și din stupi cu surplus de rezerve și posibilitatea existenței unor boli am verificat și rezultatul a fost negativ, am trecut la următoarele măsuri de remediere a situației:
–   unificarea stupilor slabi astfel preîntâmpinând sucombare acestora peste iarnă iar dacă ar fi trăit în anul următor nu vor da producții fiind numai la număr și
–   recompletarea rezervelor de hrană cu miere și, acolo unde nu am mai avut miere, cu sirop de zahăr invertit fiindcă am avut de ales, să le lăsăm să moară de foame s-au să le diminuăm durata de viață cu hrăniri cu siropuri invertite, invertirea noastră putând să fie îndoielnică.
Pentru lamuriri suplimentare va stau la dispozitie:
Prof.univ.dr.ing.Petre IORDACHE
tel:0744670533, e-mail:[email protected] website: apiflora.ro
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Ianuarie 08, 2017, 10:43:11 AM
Apropo de poluare: Zapada cazuta in Bacau zilele anterioare continea un praf fin (m-am gandit eu ca ar fi niste nisip din Sahara) ceea ce ii dadea culoarea maronie. E posibil sa fie PSD-ul de vina?  :rotfl: =))

Sper ca se observa din poza.

(https://lh3.googleusercontent.com/2C7Vp6eWiFIX9xQ5LMQfCIERkkTqSLnZMgRKF4jf0UZhrJeKHQY8S_TE-7xwUzNbYGhcvn0afPKdJwbZOgjQvDax83JGz8dcFkFFqITJ6ibhpzxzrl3SxkPABO-DdZx4zP0RlA6F1g5UDZnIN4wHvC5hdhVQwToJp6iwmOZQjwIMn8KnKoWS1Wzp072XgLpT3dVdbZspQfnSe4HmTeyyEam7juNKhuqM1grGSbfVLp1TLpge_1NxRTCWWBj39Zljrs0mb3-AReiT2ACaLa4euLIRE3uEqN3iPhoGqeNhfUY3LLQL-63YWa3dTX6ONdAXnZPvclZ8yAVrE9_7LgKTWuY-pfXud_VIPJGseakZjU75dylMU--yuou3vrt6bPM8LZKMa2xDLJH9sA1jtDilRCY00GbaHDN7v2dvuFUqxnlik5OBhKw1lxtJ50sxynxqQWyBdA3KdpcWqo4M44GLxPuj8i8b9ZUkFZkgBn5Bfq4nb5SwPyTP5Y3G_Pd4NPXvzbuvrc9vwoDowYnrVqPScSQqvnNY_I8yID6rtXXurD9P4TIz-8qjNSgGM7c-gD8rUF6hlZFpC0g3gk3e83BlDLK83TgiLzet4B2FmxbCMKWka-DNdFZy=w383-h639-no)
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 08, 2017, 10:44:40 AM
Citat din: filip din Ianuarie 08, 2017, 10:24:05 AM
Eu am mai scris,nu trebuie data in exclusivitate vina pe apicultor.
Uite un caz semnalat de o persoana competenta,care stie ce vorbeste::::::

Prof.univ.dr.ing.Petre IORDACHE 8 IANUARIE 2017 LA 9:12 AM

In perioada 1 – 15 octombrie am fost plecați întro excursie de documentare apicolă așa că ne-am întors la stupină abia în a doua jumătate a lunii octombrie când ne-am grăbit să facem un control pentru a vedea cum stăm cu puietul pentru a declanșa ultimile tratamente împotriva varrozei și, stupoare, am găsit cel puțin 30% din familii deopulate, 4 familii dispărute cu rezervele de hrană abandonate și fără albine moarte în stupi și rezerve de hrană diminuate la unele familii destul de mult. Această situație se adresează unui număr de stupi de la cele două stupie de 150 stupi și roiuri.
Luând legătura și cu alți apicultori, cu predilecție din zona sudică a țării, mi s-a confirmat că și la aceștia au apărut depopulări și multe dispariții de familii de albine.
Încercând să decelez cauzele acestor situații îngrijorătoare cred că ele se datorează următoarelor motive:
–   Sindromului Dispariției Coloniilor de Albine SDC (Colony Collapse Discorder CCD) cauzele acestuia nefiind încă complet elucidete;
–   ingestia de substanțe toxice subletale și letale de la plantele melifere de la care albinele au colectat polen și chiar miere astfel că li s-a micșorat durata de viață și au apărut depopulări treptate;
– completarea rezervelor de hrană cu adjuvanți zaharoși comerciali alți decât
zahăr și efectuarea acestor completări după data de 15 august când deja
au început să apară albinele care vor ierna;

–   infestare mare de varroză datorită neefectuării tratamentelor preventive, efecuarea acestora cu subsanțe neadecvate pentru albine cum ar fi insecticide folosite la tratarea pomilor, pentru tratarea râiei la capre ș.a.m.d. și efectuarea tratamentelor fără respectarea dozajelor prescrise;
–   atac masiv de nosemă provcată de Nosema apis, sau mai grav, Nosema cerana. Singurele tratamentelor aprobate la noi sunt cele cu Protofil dar pe piața românească sunt și alte medicamente dar nu sfătuiesc să fie folosite fiindcă nu sunt aprobate. Personal am încercat utilizarea Nosestatului și am constatat că albinele refuză să ia siropul în care s-a introdus acest medicament conform prescripțiilor fabricantului și după ce am analizat cauza refuzului am constatat că acesta este iodul conținut. O rezolvare ar fi tratamentul cu fumagilină dar mierea de la sezonul apicol următor nu este vandabilă findcă substanța activa care este antibiotic apare la analize și
–   rezervele de hrană mult diminuate s-au datorat stării vremii atipice având zile călduroase, în septembrie – octombrie, ca vara astfel că reginele fiind foarte tinere și-au mărit ponta și în loc ca puietul să se restrângă s-a estins și așa s-au consumat, uneori drastic, rezervele de hrană planificate pentru trecerea iernii.
Drept urmare a acestei stări de fapt și după ce am constatat că la noi avem ca
motive posibil Sindromul SDC pe care deocamdată nu știim să-l contracarăm, rezervele de hrană le-am completat cu rame cu miere luate de la rezerva stupinei și din stupi cu surplus de rezerve și posibilitatea existenței unor boli am verificat și rezultatul a fost negativ, am trecut la următoarele măsuri de remediere a situației:
–   unificarea stupilor slabi astfel preîntâmpinând sucombare acestora peste iarnă iar dacă ar fi trăit în anul următor nu vor da producții fiind numai la număr și
–   recompletarea rezervelor de hrană cu miere și, acolo unde nu am mai avut miere, cu sirop de zahăr invertit fiindcă am avut de ales, să le lăsăm să moară de foame s-au să le diminuăm durata de viață cu hrăniri cu siropuri invertite, invertirea noastră putând să fie îndoielnică.
Pentru lamuriri suplimentare va stau la dispozitie:
Prof.univ.dr.ing.Petre IORDACHE
tel:0744670533, e-mail:[email protected] website: apiflora.ro

Reinventam apa caldă. Nu îți trebuie nici un titlu profesional că sa ajungi la concluziile de mai sus, mai ales că unele se bat cap in cap.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 12:42:40 PM
Domnu filip nu stiu ce varsta ai si de cand te ocupi de stupi, dar iti spun sigur ca si daca esti sau nu profesor sau eu mai stiu ce nu insemna ca ai dreptate. Daca esti un apicultor adevarat sti care este treaba, anii de experienta trebuie sa ne fi invatat ceva, nu doar sa asultam de diverse persoane.
Domnu tinu are dreptate.
Parerea mea si ce am observat din practica nu ce am citit din carti, sau copy paste de pe alte forumuri.
In lunile iulie-august majoritatea stuparilor nu au facut tratament corect sau deloc la stupi, ca urmare sunt 90% sigur ca varroa a decimat majoritatea stupinelor.
Cu stupii din pastoral am ramas surpins ca procentul de infestare varroa era mult mai mare decat stupii ramasi acasa. Concluzie simpla, in zonele in care am fost in pastoral au fost si alti colegi, care mai mult ca sigur avea stupii investati si asta a facut sa am si eu mai multi varroa decat aveam normal.
Se trateaza stupii tot felul de medicamente si prostii pentru varroa care nu au mai fost testate, si asa mai departe.
E normal ca cine nu a tratat ultima serie de puiet a avut stupii infestati si albinele au parasit stupul.
Nu cred ca mai are rost sa continui, asa e parerea mea.
Si la mine in zona anul trecut multi stupari cu experienta care se dau mari si tari nu au tratat decat in octombrie si au ramas fara albina in stupi, se tot plangeau de depopulari si alte cele cand la mine era totul bine.
Nu zic ca nu putem gresi, ca se mai intampla, dar cand iti pica toata stupina sau mare parte din ea sigur e cineva de vina.
Si in plus stuparii de la noi din tara folosesc antibiotice intrezise fara sa stie medicul veterinar si se mira dupa ca le pica stupii.
E clar, si stuparii noi sunt la fel ca elevii de la scoala, din pacate in loc de progres avem regres.
Daca am face un topic in care sa fim corecti sa spunem cu ce tratam stupii si cu ce completam hrana cred ca atunci ai vedea mare parte din depopulari de unde vine, dar e mai simplu sa dam vina pe CCD. Am prienteni in sudul tarii care nu au depopulari si alte chestii de astea ca au grija de stupi saptamanal sau zilnic si se pare ca sunt fericiti.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Ianuarie 08, 2017, 12:49:38 PM
Eu am patit asa ceva in 2o10,la 3 vetre nu am avut nicio mortalitate in schimb la a 4 a fost dezastru.A ramas mierea in stupi si s-au depopulat.Din cei ramasi am facut roi si am folosit ramele cu miere,totul a fost OK.
Stupii au fost tratati cu Mavrirol si Varachet.Nu am folosit zahar ori sirop.
Nu am facut pastoral si tratamente am facut la toti la fel la intervale de 2-3 zile.
Am 50 de ani si am copilarit printre albine.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 06:01:02 PM
si la vatra 4 de 6 ani ati mai avut probleme? Probabil varroa a fost de vina, daca era mierea afectata se intampla ceva cu stupii unde ati dat mierea. Sau ceva nu le-a convenit la albine. In fine, sa ai probleme la cativa stupi la 5-10 ani e altceva. Dar la noi an de an sunt probleme, pica stupine, si eu mai stiu cate.
Eu cred ca depopularea este proportionala cu lipsa se cunostinte.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Ianuarie 08, 2017, 06:08:37 PM
Citat din: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 06:01:02 PM
si la vatra 4 de 6 ani ati mai avut probleme? Probabil varroa a fost de vina, daca era mierea afectata se intampla ceva cu stupii unde ati dat mierea. Sau ceva nu le-a convenit la albine. In fine, sa ai probleme la cativa stupi la 5-10 ani e altceva. Dar la noi an de an sunt probleme, pica stupine, si eu mai stiu cate.
Eu cred ca depopularea este proportionala cu lipsa se cunostinte.
Pana anul trecut nu am introdus regine din afara stupinei respective.
Reginele in anii precedenti au fost facute din stupii care au rezistat.
Curios a fost ca stupul care ceda afecta in urmatorul pas pe cel din stanga si dreapta fara a fi furtisag.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 06:19:37 PM
Unele lucruri ar trebuie studiate, dar nu ai cu cine si cu ce. Daca nu avem scule si laboratoare degeaba presupunem.
Eu in 2015 am observat la 2-3 stupi ca era mierea intacta si doar o mana de albine cu matca in lada, sau lada goala complet si mierea intacta in rame.
Dar de atunci nu am mai patit asa ceva. E ciudat ca nu au fost furati, in rest si eu am folosit ramele cu miere la altii si nu am constatat nimic in neregula. Ceva le-a deranjat pe albine, dar ce habar nu am. Albina moara nu am gasit, pur si simplu nu sa mai intors la stup. E posibil sa fi gasit doar stupii respectivi ceva nectar sau ceva otravit, sau varroa, alte explicatii momentan  nu am.
DAca undeva la maxim 1% din stupi ni se depopuleaza nu cred ca e o problema. Doar cand avem probleme serioase la stupi.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: filip din Ianuarie 08, 2017, 06:27:41 PM
Atunci am primit o explicatie ca este un virus care schimba mirosul unor albine.Aceste albine sunt alungate din stup si zboara la temperaturi negative.S-ar presupune ca asta e motrivul pentru care stupul nu e furat,albinele hoate il ocoles.
Virusul asa cum apare la fel si dispare fara a avea urmari ulterior.
Daca albina afectata zboara afara din stup,nu prea ai ce albina sa duci la analiza sa fie un verdict obiectiv.
O fi asa ori ba,nu ma pot pronunta.
Asta a fost si motivul pentru care 5 ani am tinut sub supraveghere vatra de stupina fara a introduce material genetic pe vatra respectiva.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: ionel07196555 din Ianuarie 08, 2017, 06:34:31 PM
Citat din: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 06:01:02 PM
si la vatra 4 de 6 ani ati mai avut probleme? Probabil varroa a fost de vina, daca era mierea afectata se intampla ceva cu stupii unde ati dat mierea.
intreb acelasi lucru .
Am mai spus aici .
Am 2 vetre , la una aproape ca a disparut mai am citiva stupi la cealalta avind si stupii cei mai prosti totu pare sa fie in regula vedem in martie.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: balasbebe din Ianuarie 08, 2017, 06:38:31 PM
Sii eu am doua stupine. Langa mine la 400 de metri mai are cineva stupi. La el din 120 de stupi, pana acum jumate au murit, iar la mine nici unul. La cealalta stupina pana cum au disparut 18 stupi, iar la 300 de metri mai este o stupina si nu a murit niciunul.

Cu acelasi stupar, adica eu, cu aceleasi medicamente si situatia este foarte diferita. Da stiu ca a fost infestatie masiva de Varroa.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: ionel07196555 din Ianuarie 08, 2017, 06:58:01 PM
Citat din: balasbebe din Ianuarie 08, 2017, 06:38:31 PM
Sii eu am doua stupine. Langa mine la 400 de metri mai are cineva stupi. La el din 120 de stupi, pana acum jumate au murit, iar la mine nici unul. La cealalta stupina pana cum au disparut 18 stupi, iar la 300 de metri mai este o stupina si nu a murit niciunul.

Cu acelasi stupar, adica eu, cu aceleasi medicamente si situatia este foarte diferita. Da stiu ca a fost infestatie masiva de Varroa.
Eu am avut pierderea in septembrie octombrie .
Pe linga numaru mare de famili 48 am pierdut si materialu din care trbuia sa fac
reproducere .
Ce a ramas vro 24 sint vai mama lor .
Partea proasta e ca la acea vreme am intrat in panica si am dat in toti cu toate porcarile de antibiotice si vitamine.https://scontent.fotp3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/15940853_1835186450103621_1851463314696249542_n.jpg?oh=208f6f56ab015c25acd73a4c0964cb0a&oe=58DF5713
Exact ce se zice acolo am patit.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 07:12:54 PM
La stupii de la cateva sute de metrii e clar , daca era ceva probleme cu nectar sau polen sau alteceva afecteaza stupinele pe toata zona, pe cativa kilometrii.
Eu spun ca si imunitatea si sanatatea albinelor conteaza, si tratamentele la fel. Degeaba tratezi tarziu , albinele care sunt foarte intepate de varroa vor muri mult mai repede decat trebuie. Ultimul puiet eclozat daca este foarte afectat este clara treaba.
Trebuie grija tot mai mare sa avem la albine si sa dam cat mai putine prostii si chimicale pe ele.
Cred ca iarna asta 2016-2017 nu va fi uitata foarte usor de stupari, cred ca vor fi cele mai mari pierderi ca numar de stupi din istoria romaniei, sau oricum va fi in top.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: ionel07196555 din Ianuarie 08, 2017, 07:43:39 PM
Citat din: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 07:12:54 PM
La stupii de la cateva sute de metrii e clar , daca era ceva probleme cu nectar sau polen sau alteceva afecteaza stupinele pe toata zona, pe cativa kilometrii.
Eu spun ca si imunitatea si sanatatea albinelor conteaza, si tratamentele la fel.


Vatra cu probleme o am intr o asezare de citeva sute de case , in acel sat nu mai sint stupi decit la o persoana care ia adus tirziu cind a cumparat vatra si nu are probleme .
La mine a mai ramas ceva pentru ca erau spuma stupilor mei.
La aproape 2 Km e alta asezare unde sint stupine dar probleme prea mari nu sint .
Cele doua stupine au fost in pastoral pe aceleas locati pina pe la juma de iunie cind au fost inpartiti ,cei buni pe o vatra cei prosti pe alta vatra .
la cei buni au aparut problemele imediat dupa culesu de floarea soarelui , cel putin atunci am observat eu ca sint probleme .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 08:02:41 PM
Multe lucruri sunt necunoscute, si nici nu se vrea sa le cunoastem. Noi cu tehnolgia de analize suntem in epoca de piatra
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: mape 48-petru manea din Ianuarie 09, 2017, 08:56:28 AM
un film pentru cei care nu l-au vazut inca
http://youtu.be/r8boPb-w9VM?t=3181
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 09, 2017, 09:39:43 AM
Citat din: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 08:02:41 PM
Multe lucruri sunt necunoscute, si nici nu se vrea sa le cunoastem. Noi cu tehnolgia de analize suntem in epoca de piatra

Dacă depopularile afectează familiile puternice agentul principal este varooa. Asociat sau nu cu alți viruși. Indiferent de tratamentul aplicat, dacă este unul de soc (gen Varachet) el nu va afecta in sezonul activ decât 10-12%  din paraziții din familie.
Cat despre tratamentele de pe internet care mai sunt aplicate și după ureche, deznodământul nu poate fi departe.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 09, 2017, 10:29:37 AM
Citat din: mape 48-petru manea din Ianuarie 09, 2017, 08:56:28 AM
un film pentru cei care nu l-au vazut inca
http://youtu.be/r8boPb-w9VM?t=3181
Mulțumim pentru film.
Depopularile datorate intoxicațiilor acute sau cronice și/sau combinația acestora cu diverși factori patogeni sunt totuși substanțial diferite de ceea ce se petrece în România.
Aici avem stupine cu pierderi mari in același areal cu stupine fara pierderi. Avem familii dispărute complet în stupine in care restul familiilor este oK.
Cel mai ușor este să dăm vina pe pesticide. Dar ar fi o abordare superficială.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: serban din Februarie 16, 2017, 07:15:45 PM
Un articol extrem de interesant în revista România Apicolă 07/1992,pg.28,despre depopulări masive la sfârșit de an. Vedeți în bibliotecă. :hi:
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: serban din Februarie 16, 2017, 07:50:18 PM
Un scurt citat din articol. Au fost ceva probleme de la transferul din pdf în word.

,,colonia se distruge brusc ,in citeva saptamini, cel nai rau in citeva zile. Depopularea poate depasi uneori o rama pe saptamina. Cercetatorii alertati au gasit repede vinovatii viusiii :; AVP (Virusul paraliziei acute) cel mai curent, EBV (Virusul albinei din Egipt), CVP (Virusul paraliziei cronice) ... care, toti la momente diferite ale .anului sau ale dezvoltarii albinei, se instaleaza fie pe larve, fie pe nimfe, fie pe albinele adulte. Rolul lui varrooa ramine inca foarte enigmatic-: pare sa intervina mai ales ca un catalizator, asigurind cu siguranta diseminarea acestor virusi, permitind de asemenea probabil si dezvoltarea lor in intreaga colonie. Terminarea dezvolarii lor pe fiecare albina, adult, larva sau nimfa inseama moartea coloniei. Dr. Ball a aratat ca - progresia si dezvoltarea lor erau regulate si chiar se accelerau in lunile de .vara in -cursul lunilor sau saptaminilor care precedau moartea coloniei. Acesti virusi, cum a subliniat bine  in mai, multe rinduri Dr. -Ball nu se dezvolta decit in prezenta lui varroa."
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: MyBees.ro din Februarie 19, 2017, 08:39:09 PM
(https://c1.staticflickr.com/3/2663/32870794161_74f75120b4_c.jpg) (https://flic.kr/p/S5FpUn)
(pierderi din total - verde=0-10%, galben - 10-30-%, portocaliu - 30-60%, Rosu - 60-99%, Negru - pierderi totale)

Seara buna!

Va invit sa participati la un studiu, completand formularul urmator: https://goo.gl/forms/2V2vADe1lq3zPp8w2 daca nu ati raspuns deja.

Avem un feedback bun, am primit multe raspunsuri de la apicultori in cele doua zile de la publicare, dar inca sunt putine pentru a putea trage conluzii cat de cat apropiate de realitate.
La prima vedere Dobrogea sta cel mai rau, cateva raportari de pierderi 100% din efective. Harta de mai sus arata situatia hartii cu cca. 50% din date introduse.

Am povestit ce si cum in acest articol: http://www.blog.mybees.ro/2017/02/17/harta-depopularii-stupinelor/ unde va rog sa faceti si propuneri pertinente de imbunatatire.

In cateva zile sper sa pot veni cu cateva concluzii si cu o raspandire teritoriala a pierderilor.

Spor in toate!

(aici am gasit cel mai nimerit sa scriu dar daca ar fi un alt loc mai potrivit, rog un moderator sa mute mesajul)
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: romikele din Februarie 19, 2017, 10:31:37 PM
Lasa-l aici, e in tematica topicului.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Bătrânul din Februarie 20, 2017, 10:19:26 AM
de unde pot cumpara FOLBEX  ???
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Februarie 20, 2017, 06:29:26 PM
Nu se gaseste nici in strainatate, darămite in România.  Care din variante o vreti ca eu am vazut ca sunt două produse?  Există si Folbex VA (pentru varroa). Aveți vreun caz de Acarapis woodi confirmat?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Bătrânul din Februarie 20, 2017, 07:10:28 PM
Citat din: oroles din Februarie 20, 2017, 06:29:26 PM
Nu se gaseste nici in strainatate, darămite in România.  Care din variante o vreti ca eu am vazut ca sunt două produse?  Există si Folbex VA (pentru varroa). Aveți vreun caz de Acarapis woodi confirmat?
acum NU sint sau sint de doua feluri ????
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Februarie 20, 2017, 09:53:47 PM
Conform patentului sunt doua produse diferite, numai ca nu se gasesc pe piață.  Daca ați da mai multe detalii poate v-am putea ajuta. E bine sa ajuti oamenii in vârstă.   :P

Stiu ca ati comandat pe Ebay produse in trecut asa ca va trimit la produsul Akarasan care e acelasi lucru. Sanatate!

http://m.ebay.com/itm/262617033606?_mwBanner=1 (http://m.ebay.com/itm/262617033606?_mwBanner=1)
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Bătrânul din Februarie 21, 2017, 07:02:29 AM
Citat din: oroles din Februarie 20, 2017, 09:53:47 PM
Conform patentului sunt doua produse diferite, numai ca nu se gasesc pe piață.  Daca ați da mai multe detalii poate v-am putea ajuta. E bine sa ajuti oamenii in vârstă.   :P

Stiu ca ati comandat pe Ebay produse in trecut asa ca va trimit la produsul Akarasan care e acelasi lucru. Sanatate!

http://m.ebay.com/itm/262617033606?_mwBanner=1 (http://m.ebay.com/itm/262617033606?_mwBanner=1)
http://www.ebay.com/itm/262617033606#shpCntId
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Bătrânul din Februarie 21, 2017, 07:03:51 AM
nu stiu daca e aceaiasi substanta activa dar ROMANIA exclusa
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Februarie 21, 2017, 08:11:29 AM
Contine aceeasi substanta.
La ucrainieni se gasesc mai multe site-uri si magazine care o vand.
Problema e ca majoritatea site-urilor de magazine pe care le-am gasit sunt in zona de razboi.

http://pchelkinmed.org/en/akarasan-thermal-10polosok-1up-api-san-from-a-g13438023 (http://pchelkinmed.org/en/akarasan-thermal-10polosok-1up-api-san-from-a-g13438023)
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: minicu din Februarie 27, 2017, 09:54:19 PM
Poate sa-mi spuna cineva daca acum este in regula sa fac tratament cu acid oxalic?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Februarie 28, 2017, 05:44:05 AM
  Tratamentul cu oxalic se face numai in lipsa puietului capacit. De ce nu l-ai facut in toamna tarziu? Faci tratamentul prin picurare sau prin sublimare?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Cipi din Februarie 28, 2017, 10:38:58 AM
Prin sublimare, se poate face tratament cu oxalic, iar in vest se fac tratamente cu oxalic prin picurare si in timpul anului.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Februarie 28, 2017, 12:12:32 PM
Citat din: Cipi din Februarie 28, 2017, 10:38:58 AM
Prin sublimare, se poate face tratament cu oxalic, iar in vest se fac tratamente cu oxalic prin picurare si in timpul anului.
Poti sa faci cand vrei dar eficienta scade daca faci vara.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Martie 01, 2017, 06:32:19 AM
  Daca e valabil ce se tot spune la aceste tratamente (s-a mai discutat odata pe forum) si se atragea atentia ca "a face de doua ori tratamentul inseamna o data prea mult!" Adica sa nu se faca de doua ori tratament cu oxalic la o generatie de albine, ca probabil se acumuleaza toxicitatea in corpul lor. Ori in prezenta puietului capacit un tratament eficient s-ar face prin repetare la 6-7 zile (cel putin la tratamentul cu Varachet, dar se stie ca nici oxalicul nu ataca paduchii din celule).
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Martie 01, 2017, 07:37:50 PM
Buna seara dragi colegi!

In urma cu ceva timp, in toamna, incepeam acest topic. Motivul care m-a facut sa-l incep a fost o depopulare masiva si rapida a unei familii care a ajuns sa aiba vreo 20 de albine si matca. Atunci eu ma intrebam ce sa fac cu matca respectiva, daca mrita sa o salvez sau nu. Imi parea rau dupa ea, era din 2016 si a dat o productie frumoasa. La vremea respectiva aveam cateva roiuri care aveau deja matca in izolator. Milos fiind am pus si acea matca intr-un izolator si am pus-o la marginea unui roi. Am zis ca daca are zile o sa supravietuiasca. Daca o vor omora albinele... atata i-a fost dat sa traiasca.

la cateva zile cand am verificat, era vie si arata bine, semn ca nu a fost incaierata. Am lasat-o tot acolo. Peste alte cateva zile a venit o perioada friguroasa. Mi-a adus aminte de matca dupa ce au trecut vreo doua zile reci. Cand m-am uitat, izolatorul a ramas in marginea roiului respectiv, dar albinele l=au parasit, s-au strans in partea unde era matca lor. Am ridicat izolatorul si matca nu mai misca. Era cu picioarele stranse, parea moarta. Totusi, am luat izolatorul cu tot cu matca in casa si am si suflat asupra ei. Si-a revenit, la inceput a miscat din picioare apoi se observa ca respira. Am dus-o inapoi la roi si am introdus izolatorul la o rama de cel in care se gasea matca roiului.

La inceput de noiembrie am procedat la unirea roiului care acum continea doua matci cu un alt roi. Cand am pus matca respectiva am observat ca inca traia. Cele doua roiuri unite au avut 8 rame de miere si 3 izolatoare, cu cate o matca fiecare. Iernarea a decurs bine, ghemul nu s-a deplasat intr-o parte, a fost centrat toata iarna si a acoperit bine cele 3 izolatoare.

Astazi am procedat la eliberarea matcilor si am ajuns si la acest roi cu 3 matci. Oarecum surprinzator am constatat ca au supravietuit toate cele trei matci. Deci a supravietuit si matca a carei familie se depopulase. Am facut si un film dar a iesit cam mare si nu stiu daca voi reusi sa-l pun pe youtube. Incerc.

Am facut si bilantul la roiurile iernate cu matci in izolator (cate doua). Din 9 matci au trecut iarna 7. Cele doua care au murit, una dintre ele a fost din 2015 si stiam ca are sanse foarte mici sa supravietuiasca (albinele o prefera pe cea tanara si pe cea batrana nu o mai hranesc - ceva similar cu schimbul linistit cand matca batrana este tolerata un timp impreuna cu cea tanara) iar cealalta era din 2016 dar nu stiu cauza pentru care a murit. Am gasit-o pe fundul izolatorului. Partea buna e ca cele doua matci au murit in stupi diferiti, deci nu am avut roiuri fra matca.

Am facut si totalul dupa o iarna destul de grea (cu o perioada extrem de lunga fara zbor de curatire). Din 40 de familii intrate la iernat, au murit 4. Doua din cauza mea (moarte de foame) iar doua au avut probleme. Au avut diaree. Una era mia mica si am gasit si matca moarta iar cealalta a fost o familie pe 7 rame, bine populata, care m-a surprins ca a murit. Nu am reusit sa gasesc matca. E posibil ca ea sa fi murit mai demult, sau poate nu am vazut-o pentru ca era foarte multa albina. Am si roiuri pe 4 rame dar am si familii care arata binisor, ca cea din poza de mai jos.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Martie 01, 2017, 07:46:23 PM
Stupii care au trecut foarte bine si arata foarte bine ar trebui marcati pentru rezistivate. Dupa si pentru alte caracteristici si uite asa face selectie.
La 3 nuclee care le-am gasit moarte, matca de la fiecare am salvat-o . Am incalzit-o bine cu suflatul si am dat-o unde trebuia.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Martie 02, 2017, 02:05:50 AM
@bmdna, eu as pastra regina aia.
Tata tinea cont de asemenea intamplari si eu m-am invatat de la el.
O sa spun o poveste, de fapt doua:
Eram mic. Ca orice taran, cresteam si porci. O scroafa a fatat 13 purcei, dar putin deosebit. A fatat 12 si credea ca a terminat, urmand sa elimine si 'casa' (placenta). Insa eliminarea intarzia si pana la urma a mai facut un purcel, dar mult mai mic decat ceilalti si in plus era alb cu cateva pete negre, pe cand toti ceilalti erau complet albi. In plus scroafa nu avea decat 12 tate iar acesta ca ultim venit nu mai avea de unde sa suga si nici nu avea putere sa se bata cu ceilalti pentru un loc la 'masa'. Tata a hotarat sa il omoare, stiind ca foarte greu va putea supravietui. L-a prins in mana si l-a ridicat sa il izbeasca de pamant. Dar el s-a zbatut puternic. Atunci tata a spus:"Asta vrea sa traiasca!" si nu l-a mai omorat. Cand ceilalti sugeau, el se vaita foarte sonor dar numai dupa ce toti ceilalti erau satuli si adormeau, putea sa fure si el putin lapte. La doua saptamani deja se arunca in troaca de unde manca scroafa, s-a invatat sa manance si nu mai era amenintat sa moara. Cam la 5 saptamani purceii ii vindeam. Noi am tinut di cei mai frumosi dar si pe asta mic, pe care nici nu l-ar fi cumparat nimeni. Au crecut impreuna toti trei. Pe el mereu il scoteau de la trocuta cu mancare, dar el venea inapoi. Incet-incet a inceput sa recupereze din diferenta de talie si spre toamna era la fel de mare ca si ceilalti. Dar nu s-a oprit aici. A inceput sa-i depaseasca in greutate pe ceilalti iar pana la Craciun era cu peste 50 Kg mai greu decat ceilalti doi!
  Am patit si eu cu o regina cu multi ani in urma. Era un nucleu care a trecut iarna dar era tare depopulat. Am hotarat sa il scutur jos si sa inchid nucleul sa nu fie furata mierea de hoate. Am mai umblat la 1-2 familii si am venit in casa ca era o zi friguroasa. Am ramas cu halatul si citeam o carte cand observ ca iese de sub halat o matca faina, matca nucleului scuturat, care nu stiu cum a putut sa ajunga pe hainele mele si cum nu a cazut intre timp. Am spus ca nu trebuie sa pierd aceasta regina care a vrut miraculos sa se salveze. Am ales o familie la cere regina mu-mi prea placea si i-am dat aceasta regina. M-a rasplatit facand o familie foarte buna.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Martie 02, 2017, 08:07:44 AM
Domule Stefan am pus regina cu o rama cu albine si inca o rama cu mancare intr-o cutie impartita in doua. In cealalta jumatate este inca o regina la fel. Sa vedem ce va iesi mai departe...
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Martie 03, 2017, 06:36:04 AM
Apropo de purcei. Intr-o iarna si-au luat bunicii niste purcei mici. Intr-o dimineața s-a trezit cu toti 3 ca nu mai miscau. Erau plini de viermi si rapan. Fostul proprietar nu le facuse niciun tratament.  I-a luat morți din cotet si i-a aruncat pe un morman de gunoi cu scopul sa ii îngroape mai tarziu. Cand l-a aruncat pe ultimul a tusit si a inceput sa respire. Era caldut. A cazut ca respira, l-a luat si l-a dus la caldura. L-a îngrijit, i-a facut tratament.  Si-a mai luat doi porci de dimensiunea lui si a încercat sa ii tina împreună. Cei doi il mancau deoarece rămăsese cam bleg. Asa ca l-au bagat separat. La Craciun era atat de gras asta de isi taraia grasimea pe jos. S-a făcut foarte mare.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Martie 04, 2017, 01:54:57 AM
  Nu stiu daca stii, dar limbricii au un stadiu de dezvoltare in plamani (inclusiv la om). Ca sa ajunga in tubul digestiv trebuie sa urce pe trahee si apoi sa coboare prin esofag. Si la copii se poate intampla o sufocare cu un ghem de mici limbrici daca are o infestare masiva.
  Faptul ca si-a revenit si s-a facut asa mare este inca un exemplu ca uneori viata bate filmul.   :)
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Martie 04, 2017, 07:38:18 AM
Dl. stefan1 nu stiam de limbrici ca au o faza de dezvoltare in plamani. De galbeaza stiam ca au o faza de dezvoltare în ochi. Provin dintr-o familie de oieri si ai mei se confruntau des cu problema asta la oi.

Ieri am scos si diafragmele de polistiren din stupi si am vazut ca cei care au ramas pe 2 rame aveau oua multe. Ramane de văzut daca vor capaci ceva. Daca capacesc si scot macar o generație de albina le mai ajut cu puiet. Am avut experiență acum cativa ani cu un nucleu pe 2 rame ramas dupa iernare cu un pumn de albina. L-am hrănit cu turtă si sirop. Nu l-am ajutat deloc cu puiet. La salcam isi revenise dar nu a dat nimic. La poliflora am scos cat si de la ceilalți. 

Ieri am vazut intr-unul puiet capacit de trantori. Initial am crezut ca matca e de vina dar cand m-am uitat nai atent am vazut ca puietul de albina arata bine. Mancare avea multa.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Martie 04, 2017, 07:09:35 PM
CUm adica ai scos diafragmele de polistiren. acuma?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Martie 04, 2017, 07:27:17 PM
Da. Era prea mult condens. Oricum au folie deasupra de la turte. Paturicile le-am lasat peste podisor. Am lasat doar diafragma de lemn. Impresia mea e ca mai rau fac decat ajuta la vremea asta.

Ca sa nu mai spun ca majoritatea stupilor au grosimi de 45 mm.  Nu stiu daca am facut bine.  In fiecare primavara fac la fel. Am 6 de 22 mm, 5 de 35 mm si restul de 45.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Martie 04, 2017, 07:33:30 PM
La cei de 22 le-am pus folie.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Martie 04, 2017, 07:33:56 PM
Condensul era provocat de folie, nu de catre diafragme.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Martie 04, 2017, 07:44:21 PM
Dupa parerea mea folia si fundul plin NU se potrivesc. Mai ales atunci cand afara sint temperaturi cu minus si deasupra foliei izolatia termica este minimala.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Eugen B din Martie 04, 2017, 07:49:33 PM
Acuma cand au nevoie foarte mare de caldura tu le dai jos izolatia. Si daca e lemnul mai gros ele au nevoie de caldura.
Eu folosesc polistirenul foarte bine si in timpul anului.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Martie 04, 2017, 07:52:55 PM
Le-am dat 4  gauri de 24 mm si am pus plasa inainte. Sper sa faca casa buna.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Martie 04, 2017, 08:36:12 PM
Citat din: Eugen B din Martie 04, 2017, 07:49:33 PM
Acuma cand au nevoie foarte mare de caldura tu le dai jos izolatia. Si daca e lemnul mai gros ele au nevoie de caldura.
Eu folosesc polistirenul foarte bine si in timpul anului.
Am folosit si eu in timpul anului si il rodeau (extrudat gri). Mai am vreo 23 la care nu le-am scos extrudatul. Uite o sa ii las asa sa vad daca există vreo diferenta. 
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: roi_ag din Martie 04, 2017, 09:28:30 PM
Acum este nevoia mai mare de diafragmele de polistiren. Poți să le ții până la sfârșitul lui martie, chiar mai bine până familiile încep să crească.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 04, 2017, 09:41:29 PM
Rolul foliei este sa creeze un microclimat mai bun in zona cuibului, nu sa etanseze tot stupul la nivelul superior (peste rame). Folia trebuie sa "ímbrace" ramele de cuib.
Condensul se produce (chiar in lipsa foliei) atunci cand nu exista comunicarea a aerului din stup decat prin urdinis. Undeva in zona opusa urdinisului (in spate si sus) trebuie sa existe o mica fanta (de grosimea unui bat de chibrit) care sa creeze un mic curent de aer. Acesta va transporta vaporii de apa in exces. Acest curent este atat de slab incat nu deranjeaza cuibul.
Umiditatea scurteaza mult viata albinelor si afecteaza preponderent familiile mari, fiindca acestea genereaza mai multi vapori de apa.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Martie 18, 2017, 08:52:17 AM
Am sa continui acest subiect cu niste consideratii asupra rezultatelor iernarii. Anul acesta este evident ca mortalitatea in sezonul rece a fost mai mare. Sint si exceptii, deci nu vreau sa considerati ca generalizez. Cunosc apicultori din tara la care s-a manifestat fenomenul mai mult sau mai putin. Desi concluzia a fost ca mortalitatea s-a datorat infestarii cu varroa, concluzie cu care am fost si eu de acord, totusi eu cred ca in anul 2016 a mai fost un factor (sau poate mai multi factori) care s-a manifestat in unele zone sau la unele familii. De ce spun asta? Pentru ca familii de albine au murit si la apicultori care trateaza in mod serios fenomenul varroa. Urmaresc mai muti apicultori din Ucraina, Belarus, Rusia, care chiar au albine si fac productie si am constatat ca si la ei au fost mortalitati. Deci, excludem apicultorii care trateaza varroa cu filozofii.

O sa prezint o sinteza a ce am observat:
- A fost un numar mare de cazuri in care familia de albine a parasit stupul. Fenomenul a inceput in august si s-a manifestat in special la familii puternice. Mai multi apicultori s-au plans ca familii care au cules multa miere, care au avut populatii numeroase, au parasit stupul, lasand mierea si ramele intacte
- Foarte multe familii cu pete evidente de diaree. Ciudat e ca nu la toate familiile dintr-o stupina a fost prezent fenomenul. Aceasta manifestare a aparut INCLUSIV la cei care au hranit cu zahar (6-10 l de sirop)
- Familii moarte, majoritatea cu populatie numeroasa, la care:
          - ramele pe care au stat albinele au fost descpacite in totalitate de catre albine, pe fundul celulelor au ramas resturi de miere (cam pana intr-un kg) cu consistenta de jeleu sau cristale mari albe. Nu este vorba de pastura. Partea superioara a ramelor a fost golita in intregime de miere, unii faguri fiind chiar rosi in zonele astea.
          - foarte multe pete de diaree pe exteriorul ramei marginase si pe diafragma
          - pete de diaree pe leaturi si pe partea superioara a fagurilor ocupati de albina
          - foarte multe albine moarte dupa diafragma
          - covor de albine moarte sub rame
          - pete de diaree in jurul urdinisului
Fenomenele s-au manifestat si la familii iernate in adaposturi cu atmosfera controlata, in care albineleau trecut multe ierni si nu au fost probleme pana acum,

Si la mine au murit doua familii care au avut manifestarile de la ultimul punct de mai sus. Una dintre ele fiind chiar puternica, a ocupat 7 intervale. Asta in conditiile in care alte familii de dimensiuni similare nu au avut nici macar o pata de diaree. Mai precizez ca nu mai hranesc cu zahar sau inlocuitori din 2013 si nu am mai avut familii moarte in stupina pana in acest an. In afara de cele doua familii moarte prezentate mai sus, am avut si doua moarte din cauza mea, la care nu a fost niciun fel de diaree.

Va prezint aici un film facut de un apicultor cu ce a ramas dupa moartea unei familii (albinele au fost scuturate inainte de filmare). Mai precizez ca este apicultor cu state vechi si ca el a hranit in toamna circa 10 litri de sirop de zahar per familie. Filmul se gaseste aici:
https://youtu.be/tmveqp7FlJs
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Martie 18, 2017, 01:01:42 PM
Pentru pirderile de familii din iarna trecuta se pot cauta o multime de cauze; neonocotinoidele, alte pesticide, iarna grea cu temperaturi scazute, fara zile in care albinele sa iasa la zbor, varroa, nosemoza, etc. Dar cel mai rau este atunci cand nu ai pe cine sa dai vina.  :smile:
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Martie 18, 2017, 08:04:30 PM
Citat din: bucovineanu din Martie 18, 2017, 01:01:42 PM
Pentru pirderile de familii din iarna trecuta se pot cauta o multime de cauze; neonocotinoidele, alte pesticide, iarna grea cu temperaturi scazute, fara zile in care albinele sa iasa la zbor, varroa, nosemoza, etc. Dar cel mai rau este atunci cand nu ai pe cine sa dai vina.  :smile:
Sigur, in cazul meu, la doua familii am recunoscut ca eu am fost vinovat, dar la celelalte doua nu stiu, situatia era similara cu cea din filmul rusului. Si foarte multe familii de la rusi au facut diaree. Iar mortalitatea in Ucraina de exemplu, spunea cineva ca a ajuns la 30% la nivel national. O fi asa sau nu, eu asa am auzit. In Rusia am vazut cazuri povestite, din 100 de familii au ramas 10, in alt caz din 60 au ramas 5. Si mai spun odata, nu sint oameni care au vrut sa se imbogateasca sau sa faca cine stie ce proiect... sint stupari vechi. La mine iarna a fost lunga, dar temperaturile nu au fost prea scazute. O singura dimineata am prins cu minus 18 grade, in rest in majoritatea noptilor, au fost temperaturi in jur de minus 10 grade.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Martie 18, 2017, 08:58:33 PM
Postarea anterioara nu era adresata cuiva anume. Era o constatare generala, valabila si in viata de zi cu zi,  nu numai in apicultura.  :smile:
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Martie 19, 2017, 01:30:13 AM
Citat din: bmdna din Martie 18, 2017, 08:52:17 AM
Am sa continui acest subiect cu niste consideratii asupra rezultatelor iernarii. Anul acesta este evident ca mortalitatea in sezonul rece a fost mai mare. Sint si exceptii, deci nu vreau sa considerati ca generalizez. Cunosc apicultori din tara la care s-a manifestat fenomenul mai mult sau mai putin. Desi concluzia a fost ca mortalitatea s-a datorat infestarii cu varroa, concluzie cu care am fost si eu de acord, totusi eu cred ca in anul 2016 a mai fost un factor (sau poate mai multi factori) care s-a manifestat in unele zone sau la unele familii. De ce spun asta? Pentru ca familii de albine au murit si la apicultori care trateaza in mod serios fenomenul varroa. Urmaresc mai muti apicultori din Ucraina, Belarus, Rusia, care chiar au albine si fac productie si am constatat ca si la ei au fost mortalitati. Deci, excludem apicultorii care trateaza varroa cu filozofii.

O sa prezint o sinteza a ce am observat:
1.- A fost un numar mare de cazuri in care familia de albine a parasit stupul. Fenomenul a inceput in august si s-a manifestat in special la familii puternice. Mai multi apicultori s-au plans ca familii care au cules multa miere, care au avut populatii numeroase, au parasit stupul, lasand mierea si ramele intacte
2.- Foarte multe familii cu pete evidente de diaree. Ciudat e ca nu la toate familiile dintr-o stupina a fost prezent fenomenul. Aceasta manifestare a aparut INCLUSIV la cei care au hranit cu zahar (6-10 l de sirop)
  - Familii moarte, majoritatea cu populatie numeroasa, la care:
          3.- ramele pe care au stat albinele au fost descpacite in totalitate de catre albine, pe fundul celulelor au ramas resturi de miere (cam pana intr-un kg) cu consistenta de jeleu sau cristale mari albe. Nu este vorba de pastura. Partea superioara a ramelor a fost golita in intregime de miere, unii faguri fiind chiar rosi in zonele astea.
          4.- foarte multe pete de diaree pe exteriorul ramei marginase si pe diafragma
          5.- pete de diaree pe leaturi si pe partea superioara a fagurilor ocupati de albina
          6.- foarte multe albine moarte dupa diafragma
          7.- covor de albine moarte sub rame
          8.- pete de diaree in jurul urdinisului
Fenomenele s-au manifestat si la familii iernate in adaposturi cu atmosfera controlata, in care albineleau trecut multe ierni si nu au fost probleme pana acum,

Si la mine au murit doua familii care au avut manifestarile de la ultimul punct de mai sus. Una dintre ele fiind chiar puternica, a ocupat 7 intervale. Asta in conditiile in care alte familii de dimensiuni similare nu au avut nici macar o pata de diaree. Mai precizez ca nu mai hranesc cu zahar sau inlocuitori din 2013 si nu am mai avut familii moarte in stupina pana in acest an. In afara de cele doua familii moarte prezentate mai sus, am avut si doua moarte din cauza mea, la care nu a fost niciun fel de diaree.

Va prezint aici un film facut de un apicultor cu ce a ramas dupa moartea unei familii (albinele au fost scuturate inainte de filmare). Mai precizez ca este apicultor cu state vechi si ca el a hranit in toamna circa 10 litri de sirop de zahar per familie. Filmul se gaseste aici:
https://youtu.be/tmveqp7FlJs

Foarte interesant materialul prezentat. Acum aflu ca iarna asta a produs pierderi neobisnuite si in spatiu fost sovietic. Aceasta amploare a fenomenului poate va mobiliza specialistii sa afle si sa ne spuna si noua ce s-a intamplat de fapt.

Pana atunci imi dau si eu cu parerea:
1. E o manifestare asemanatoare cu CCD. Cauze ar putea fi infestarea cu Varroa, virozele consecutive, nosemozele si poate o dereglare a mecanismului hormonului juvenil. Acest hormon regleaza varsta la care albinele trec de la regimul de doice si lucratoare in stup si trecerea la regimul de culegatoare. In primele faze fenomenul e favorabil, marind numarul de culegatoare si cantitatea de nectar adusa, dar in timp ducand la epuizarea albinelor doice, la o calitate slaba a noilor generatii si in final la disparitia intregii populatii, caci albine din ce in ce mai tinere pleaca in camp, pana nu au capacitatea de orientare si se ratacesc.
2. Aici ar putea fi in cauza nosemoza (posibil N. ceranae) dar si anumite intoxicatii (posibil cu polen contaminat de pesticide, folosit in perioada de formare a corpului gras) sau poate multa miere necapacita.
3. Acea miere cu consistenta de jeleu ma duce cu gandul la miere de Iarba-neagra care se stie ca nu prea e buna pentru iernare, contine multe saruri si mai mare umiditate. Tot acea miere face cristale mari, uneori de 1-2mm diametrul. Si din videoclipul indicat se vede ceva asemanator. Faptul ca mananca mierea din partea superioara a ramelor ar putea sa fie ceea ce am mai vazut uneori, ca albinele evita mierea de mana sau de proasta calitate si consuma peste rand mierea buna din rezerve.
4. Tendinta albinelor de a se deplasa la marginile lazii, la colturi sau dupa diafragme e uneori legata de prezenta parazitului traheal (avand o respiratie greoaie, cauta locurile din lada cu o aerisire mai buna, chiar daca pentru asta trebuie sa paraseasca ghemul).
5. Petele de diaree de la nosemoza, miere de proasta calitate, miere descapacita, deranjarea ghemului din cauza la Varroa sau la paduchii traheali, umezeala excesiva etc.
6. Aceeasi explicatie ca la 4.
7. Dezorganizarea ghemului, diaree pe faguri
8. Daca e diaree numai in zona urdinisului nu-i foarte grav. Ar indica o supraincarcare a intestinului fie dupa miere de mana fie dupa iernare cu ghem deranjat (cand se consuma mierea de langa latul superior dar in josul ramei este miere, ghemul nu se mai poate face normal, albinele nu mai pot intra in celule sa creasca densitatea ghemului si sa reduca consumul si uzura), sau pur si simplu o iarna foarte lunga, fara 'ferestre' de zbor.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Martie 19, 2017, 07:03:17 AM
Domnule Stefan, va multumesc pentru comentarii. As vrea sa va supun atentiei, mai jos, inca un film, facut de acelasi apicultor. Acest stup a fost gasit cu pete de diaree la urdinis, in timp ce ierna in adapost. Nu as putea spune daca e vorba de acelasi stup, dar, cel mai probabil este altul. Apicultorul l-a scos afara din adapost pe 29 ianuarie, ca sa verifice ce-i cu el. In ziua respectiva a fost vant si nu l-a mai verificat. A doua zi a schimbat fundul, care se observa cat era de patat. Initial familia a fost pe 10 rame. Analizand fundul a gasit si o matca, de aici tragand concluzia ca familiei respective ii lipsea matca. Ce nu spune el, dar se observa, pe fund sint aceleasi cristale albe. Nu stiu daca in zona lui este iarba neagra.
https://youtu.be/syW0jAcfcq4
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 19, 2017, 01:02:00 PM
Citat din: bmdna din Martie 19, 2017, 07:03:17 AM
Domnule Stefan, va multumesc pentru comentarii. As vrea sa va supun atentiei, mai jos, inca un film, facut de acelasi apicultor. Acest stup a fost gasit cu pete de diaree la urdinis, in timp ce ierna in adapost. Nu as putea spune daca e vorba de acelasi stup, dar, cel mai probabil este altul. Apicultorul l-a scos afara din adapost pe 29 ianuarie, ca sa verifice ce-i cu el. In ziua respectiva a fost vant si nu l-a mai verificat. A doua zi a schimbat fundul, care se observa cat era de patat. Initial familia a fost pe 10 rame. Analizand fundul a gasit si o matca, de aici tragand concluzia ca familiei respective ii lipsea matca. Ce nu spune el, dar se observa, pe fund sint aceleasi cristale albe. Nu stiu daca in zona lui este iarba neagra.
https://youtu.be/syW0jAcfcq4
Cristalele albe sunt de la sirop prea bogat in glucoză. Aceasta se dizolva in cantități mai mari de apă decât alte zaharuri.
Din câte știu eu mierea de mana nu cristalizează, cel puțin de vara până primăvara următoare.
Stupii cu albina împrăștiată sunt deranjați de ceva! Ori lipsa matca, șoarece, alte animale de curte, paraziti. Albinele afectate doar de Nosema nu părăsesc cuibul, chiar daca se umplu de sus până jos de diaree.
Din observațiile mele sunt tentat sa spun că aceste ierni cu perioade lungi fara zbor determină cumva și o pierdere mai mare de mătci, chiar daca familia respectivă supraviețuiește.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: sfantul spiridon din Martie 19, 2017, 08:20:13 PM
sa ma ierte intelectualii tarii noastre ca imi spun o parere,
aceste probleme ale unor depopularii masive, le am avut si eu. ca in bancul cu Bula care primeste de la doctor acelasi raspuns pentru durerile sale, am dat vina pe paduchi. am pus mavrirol in octombrie si in februarie- martie. nu stiu in ultimele trei ierni sa fi vazut diaree si dezvoltarea este multumitoare. folosesc doar turte dulcofruct. nu mai folosesc zahar. am zis
uitasem
folosesc varachet. doar varachet si mavrirol
nu unific pt ca nu am de ce, adica reginele trec iarna.
nu mai folosesc apicomplex, urzici, protofil de casa ori de oras.
cred ca le e bine. voi fi mai sigur la salcam.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 20, 2017, 05:49:58 AM
Citat din: sfantul spiridon din Martie 19, 2017, 08:20:13 PM
sa ma ierte intelectualii tarii noastre ca imi spun o parere,
aceste probleme ale unor depopularii masive, le am avut si eu. ca in bancul cu Bula care primeste de la doctor acelasi raspuns pentru durerile sale, am dat vina pe paduchi. am pus mavrirol in octombrie si in februarie- martie. nu stiu in ultimele trei ierni sa fi vazut diaree si dezvoltarea este multumitoare. folosesc doar turte dulcofruct. nu mai folosesc zahar. am zis
uitasem
folosesc varachet. doar varachet si mavrirol
nu unific pt ca nu am de ce, adica reginele trec iarna.
nu mai folosesc apicomplex, urzici, protofil de casa ori de oras.
cred ca le e bine. voi fi mai sigur la salcam.
Pai daca ai avut depopulari masive, cu ce te duci la salcam? Cu alti stupi cumparati?
Depopulare masiva inseamna stup gol, parasit de albine!!
Ca in bancul cu Bula!!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Martie 20, 2017, 07:34:19 AM
Citat din: bmdna din Martie 19, 2017, 07:03:17 AM
...
https://youtu.be/syW0jAcfcq4

  M-am uitat la clip, dar nu stiu ce sa zic. Nu am mai vazut acel tip de stupi, cu spetezele ramelor cu rol si de podisor (am vazut dar la stupi din Africa). Personal cred ca un spatiu intre scandurele si rame permite evacuarea mai usoara a umiditatii si o mai buna circulatie a aerului.
Diaree asa pe fundul stupului iar nu am mai vazut. Nu stiu ce a fost pe ramele din acea zona, dar probabil foarte multa diaree.
Mierea cristalizata iar nu se vede foarte bine. Parca sunt cristale mari sau aglomerari de cristale. Eu am avut intr-un an un fel curios de cristale, aproape incolore dar care se depuneau pe fundul celulelor, cumva asemanatoare cu cristalele de sare grunjoasa mare. Erau doar putin dulci, adica se dizolvau greu. Stupii la care am gasit astfel de cristale au iernat mai rau. Eu am zis ca trebuie sa fie trizaharide, deci zaharuri de formula mai lunga care si pentru albine sunt greu digestibile. In momentul in care in celula apar cristale pe care albinele nu le folosesc, automat restul continutului celulei este cu miere cu mai mare umiditate, care se poate altera usor daca celula nu a fost capacita si poate duce la diaree.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Martie 20, 2017, 08:57:06 AM
Citat din: tinumaftei din Martie 20, 2017, 05:49:58 AM
Citat din: sfantul spiridon din Martie 19, 2017, 08:20:13 PM
sa ma ierte intelectualii tarii noastre ca imi spun o parere,
aceste probleme ale unor depopularii masive, le am avut si eu. ca in bancul cu Bula care primeste de la doctor acelasi raspuns pentru durerile sale, am dat vina pe paduchi. am pus mavrirol in octombrie si in februarie- martie. nu stiu in ultimele trei ierni sa fi vazut diaree si dezvoltarea este multumitoare. folosesc doar turte dulcofruct. nu mai folosesc zahar. am zis
uitasem
folosesc varachet. doar varachet si mavrirol
nu unific pt ca nu am de ce, adica reginele trec iarna.
nu mai folosesc apicomplex, urzici, protofil de casa ori de oras.
cred ca le e bine. voi fi mai sigur la salcam.
Pai daca ai avut depopulari masive, cu ce te duci la salcam? Cu alti stupi cumparati?
Depopulare masiva inseamna stup gol, parasit de albine!!
Ca in bancul cu Bula!!

Cum cu ce se duce omul la salcam? Cu dulcofruct, doar a zis... :)
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: sfantul spiridon din Martie 20, 2017, 02:50:48 PM
as fi vrut sa intelegeti alceva
cred ca o buna parte din tratamentele minune, nu sunt minunate=depopulare
cred ca zaharul ajuta la depopularea masiva
cred ca o stimulare cu miere in rama dupa diafragma face mai mult decat urzica, protofilul si...............
cred ca o turta cu zahar/glucoza este un rau necesar data fiind deplasarea albinelor la -grade
cred ca toate aceste descoperiri care inlocuiesc mierea sunt o nenorocire
culesul principal iti spune daca toate masurile luate intr-un an, sunt cele corecte.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: oroles din Martie 21, 2017, 06:08:00 AM
Citat din: sfantul spiridon din Martie 20, 2017, 02:50:48 PM
as fi vrut sa intelegeti alceva
cred ca o buna parte din tratamentele minune, nu sunt minunate=depopulare
cred ca zaharul ajuta la depopularea masiva
cred ca o stimulare cu miere in rama dupa diafragma face mai mult decat urzica, protofilul si...............
cred ca o turta cu zahar/glucoza este un rau necesar data fiind deplasarea albinelor la -grade
cred ca toate aceste descoperiri care inlocuiesc mierea sunt o nenorocire
culesul principal iti spune daca toate masurile luate intr-un an, sunt cele corecte.
Ai mei dacă aveau zahar in loc de mana ii treceam pe toti iarna.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Martie 21, 2017, 06:18:02 AM
 @sfantu-spiridon, eu am inteles chiar ca ai iesit bine din aceasta iarna care a produs multe pierderi in apicultura si am mai inteles din postare ca ai acumulat o buna experienta de lucru cu stupii, adica ai ales un mod mai natural de a asigura dezvoltarea familiilor.
  Din pacate vad ca foarte rar mai vii si pe forum.  :sad:
  Nu ne-ai spus cum stai cu baza melifera la care stiu ca ai lucrat cu ani in urma.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: sfantul spiridon din Martie 21, 2017, 10:17:04 AM
Am sperat ca voi avea ,,succesuri,, cu evodia. Bruma din mai 2016 mi-a omorat munca ultimilor patru ani. O sa postez un film unde o sa arat mai multe din experienta mea, putina. Am intrat mai rar, pentru ca acum doi ani am hotarat sa vand aproape tot dupa salcamul extraordinar de atunci. Mi se nascuse al treilea copil-Andrei si nu mai aveam timp pentru ele. Rapita mi se pare ca aduce cu minus. Defrisarea unor zone in care aveam mult artar tatarasc, m-a lasat cu un singur cules principal-salcamul. In primavara asta am vazut un filmulet care mi-a placut mult. Un tip care lucreaza pe sistemul lui Dan Margarit si care vorbeste despre albine ca despre Dumnezeu filma cu baiatul sau lucrul cu albinele. M-am hotarat pentru Andrei sa revin asupra unor ganduri. nu stiu daca voi ajunge sa trec de 60, ca in 2015, dar voi incerca. Oricum imi doresc poliuretan, am vazut ce poate acest material intr-o stupina de peste 120 de stupi (stup = familie+cutie).stupina Sorin Obeanu-Cruset, Gorj
Nu am renuntat niciodata la plantari. In aceasta viata pe care mi-o doresc lunga, vreau sa plantez 1 000 000 de puieti. Luni, 27 martie, in localitatea Bustuchin, judetul Gorj, alaturi de 20 de cadre didactice si 400 de elevi vom planta peste 10 000 de puieti (salcam, castan, frasin, stejar)
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: sfantul spiridon din Martie 21, 2017, 08:20:21 PM
astazi am aflat absolut intamplator ca un apicultor din com. Lihulesti, Gorj, a avut niste pierderi incredibile-100. era si este 100% profesionist. unul dintre cei mai mari din judet. poate cel mai mare. scurta descriere
albina a plecat de pe ramele cu miere.
si cei care au fost la rapita si f.s. si ceilalti.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: roi_ag din Martie 21, 2017, 08:54:56 PM
Citat din: sfantul spiridon din Martie 21, 2017, 08:20:21 PM
albina a plecat de pe ramele cu miere.
si cei care au fost la rapita si f.s. si ceilalti.
S-au simțit ignorate  :nod:
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 21, 2017, 10:30:33 PM
Citat din: sfantul spiridon din Martie 21, 2017, 08:20:21 PM
astazi am aflat absolut intamplator ca un apicultor din com. Lihulesti, Gorj, a avut niste pierderi incredibile-100. era si este 100% profesionist. unul dintre cei mai mari din judet. poate cel mai mare. scurta descriere
albina a plecat de pe ramele cu miere.
si cei care au fost la rapita si f.s. si ceilalti.
Una din cauze ar putea fi lipsa autorizatiei sanitar veterinare , sau lipsa vizei anuale pusa de medicul veterinar in carnetul de stupina .
In astfel de situatii albinele ies in strada si protesteaza! :rotfl:
Nosema , colegu ....nosema ceranae.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 21, 2017, 10:35:18 PM
Citat din: cucubau din Martie 21, 2017, 10:30:33 PM
Citat din: sfantul spiridon din Martie 21, 2017, 08:20:21 PM
astazi am aflat absolut intamplator ca un apicultor din com. Lihulesti, Gorj, a avut niste pierderi incredibile-100. era si este 100% profesionist. unul dintre cei mai mari din judet. poate cel mai mare. scurta descriere
albina a plecat de pe ramele cu miere.
si cei care au fost la rapita si f.s. si ceilalti.
Una din cauze ar putea fi lipsa autorizatiei sanitar veterinare , sau lipsa vizei anuale pusa de medicul veterinar in carnetul de stupina .
In astfel de situatii albinele ies in strada si protesteaza! :rotfl:
Nosema , colegu ....nosema ceranae.
Pentru Nosema trebuie albine. Dar albinele au fost păpate de varooa!!
Nici o Nosema nu da cu roatele în sus 100% din efectivul unei stupine.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 21, 2017, 11:01:37 PM
Citat din: tinumaftei din Martie 21, 2017, 10:35:18 PM
Pentru Nosema trebuie albine. Dar albinele au fost păpate de varooa!!
Nici o Nosema nu da cu roatele în sus 100% din efectivul unei stupine.
Este tocmai pe dos:
O familie normala are tot atatia paraziti cat are si o famile in faza de depopulare, numai ca la familia normala parazitii sunt sub pragul critic pe cand la o famile cu probleme depaseste cu mult minimul admisibil fapt ce face ca paduchii sa para problema principala.
Daca nu ar fi existat nosema care sa imputineze albinele adulte, paduchii nu ar fi depasit atat de usor pragul critic.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 21, 2017, 11:13:41 PM
Citat din: cucubau din Martie 21, 2017, 11:01:37 PM
Citat din: tinumaftei din Martie 21, 2017, 10:35:18 PM
Pentru Nosema trebuie albine. Dar albinele au fost păpate de varooa!!
Nici o Nosema nu da cu roatele în sus 100% din efectivul unei stupine.
Este tocmai pe dos:
O familie normala are tot atatia paraziti cat are si o famile in faza de depopulare, numai ca la familia normala parazitii sunt sub pragul critic pe cand la o famile cu probleme depaseste cu mult minimul admisibil fapt ce face ca paduchii sa para problema principala.
Daca nu ar fi existat nosema care sa imputineze albinele adulte, paduchii nu ar fi depasit atat de usor pragul critic.
Albinele care mor "duc" cu ele sporii de N. Chiar și moarte pe fundul stupului sporii rămân captivi în ele.
În al doilea rând: cum se face că albinele tratate eficient contra varooa trec cu bine peste iarna? Are tratamentul aV efect anti Nosema?
Cum se face că doar stupii netratati AV sau tratați incorect rămân cu ramele goale?
Un stup cu Nosema de umple iarna de diaree, dar unul care a căzut victimă varoozei nici picături de diaree nu mai are..
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 22, 2017, 12:06:49 AM
Citat din: tinumaftei din Martie 21, 2017, 11:13:41 PM

În al doilea rând: cum se face că albinele tratate eficient contra varooa trec cu bine peste iarna? Are tratamentul aV efect anti Nosema?
Cum se face că doar stupii netratati AV sau tratați incorect rămân cu ramele goale?
Un stup cu Nosema de umple iarna de diaree, dar unul care a căzut victimă varoozei nici picături de diaree nu mai are..
Cum spuneam tocmai pe dos:
Un stup afectat depopulat  doar despaducheat, fara tratamente impotriva nosema si a complicatiilor clacheaza in prima jumatate a iernii.

In schimb un stup ramas mititel la care in afara de despaducheri se fac si tratamente anti loca , +nosema trece iarna fara probleme.
Dovada stau multe , multe cutii goale , la care s-au facut despaducheri ca la carte.Iar cu diareea este alta poveste . Diareea ... nu te astepta sa vezi cine stie ce pete masive , sunt simple picaturi discrete de culoare maronie , care sunt luate drept propolis sau temiri ce.
Un filmulet facut de un coleg de-al nostru:
https://youtu.be/v9lX9RoVhKo (https://youtu.be/v9lX9RoVhKo)
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Martie 22, 2017, 02:57:38 AM
 @ Spiridon, se pare ca evodia nu prea este pentru clima noastra. Nu am auzit dupa atatia ani ca sa vorbeasca cineva despre un cules semnificativ la evodia. In schimb tu ai plantat multe specii de abori meliferi si vad ca iti mentii bunul obicei. Daca ai un cules bun de salcam, cred ca s-ar putea deja zice ca cresterea stupilor in zona nu este in pierdere. Sa speram ca problemele din iarna asta (care totusi nu au fost la toti stuparii si in toate regiunile) nu vor deveni o stare de fapt comuna si perpetua.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 22, 2017, 05:58:07 AM
Citat din: cucubau din Martie 22, 2017, 12:06:49 AM
Citat din: tinumaftei din Martie 21, 2017, 11:13:41 PM

În al doilea rând: cum se face că albinele tratate eficient contra varooa trec cu bine peste iarna? Are tratamentul aV efect anti Nosema?
Cum se face că doar stupii netratati AV sau tratați incorect rămân cu ramele goale?
Un stup cu Nosema de umple iarna de diaree, dar unul care a căzut victimă varoozei nici picături de diaree nu mai are..
Cum spuneam tocmai pe dos:
Un stup afectat depopulat  doar despaducheat, fara tratamente impotriva nosema si a complicatiilor clacheaza in prima jumatate a iernii.

In schimb un stup ramas mititel la care in afara de despaducheri se fac si tratamente anti loca , +nosema trece iarna fara probleme.
Dovada stau multe , multe cutii goale , la care s-au facut despaducheri ca la carte.Iar cu diareea este alta poveste . Diareea ... nu te astepta sa vezi cine stie ce pete masive , sunt simple picaturi discrete de culoare maronie , care sunt luate drept propolis sau temiri ce.
Un filmulet facut de un coleg de-al nostru:
https://youtu.be/v9lX9RoVhKo (https://youtu.be/v9lX9RoVhKo)
Vorbim despre lucruri diferite. Subiectul depopularilor masive priveste disparitia completa si brusca a coloniei, in perioada in care zborul albinelor este posibil si priveste in general colonii care la ultimul control pareau normale cu rezerve suficiente de miere, cuib pe 7-10 rame. Aceste albine nu mai prind iarna.. cumva semne clinice ale celebrului CCD. Acesta este subiectul topicului.
Castravetele are 98% apa!
Cat priveste nosemoza ea este o maladie cvasigeneralizata in Romania. Efectele ei sunt cronice si se manifesta in timpul a 365 de zile. In timpul iernii doar se acutizeaza.
Cat despre loca, ea este o afectiune a puietului. Puietul afectat moare. Ce nu a fost afectat e bine mersi. Necazul produs de loca este unul dinamic. E ca si cand dintr-o familie normala ai scoate regulat puiet. Evident ca forma acelei familii va suferii. Insa starea albinelor in viata este aceeasi ca si la o familie neafectata.
Exista analize simple de laborator prin care se poate identifica loca. Pana acum nu am auzit de nici un caz de loca in ianuarie-martie! E drept, sunt o multime de guru in apicultura care bat apa in piua cu loca. Fara puiet in cuib nu ai cum sa ai loca!!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 22, 2017, 06:48:59 AM
CitatVorbim despre lucruri diferite. Subiectul depopularilor masive priveste disparitia completa si brusca a coloniei, in perioada in care zborul albinelor este posibil si priveste in general colonii care la ultimul control pareau normale cu rezerve suficiente de miere, cuib pe 7-10 rame. Aceste albine nu mai prind iarna.. cumva semne clinice ale celebrului CCD. Acesta este subiectul topicului.
Castravetele are 98% apa!
Cat priveste nosemoza ea este o maladie cvasigeneralizata in Romania. Efectele ei sunt cronice si se manifesta in timpul a 365 de zile. In timpul iernii doar se acutizeaza.
Cat despre loca, ea este o afectiune a puietului. Puietul afectat moare. Ce nu a fost afectat e bine mersi. Necazul produs de loca este unul dinamic. E ca si cand dintr-o familie normala ai scoate regulat puiet. Evident ca forma acelei familii va suferii. Insa starea albinelor in viata este aceeasi ca si la o familie neafectata.
Exista analize simple de laborator prin care se poate identifica loca. Pana acum nu am auzit de nici un caz de loca in ianuarie-martie! E drept, sunt o multime de guru in apicultura care bat apa in piua cu loca. Fara puiet in cuib nu ai cum sa ai loca!!
Cand veti accepta ca in Romania pe langa varroua mai exista si alte boli va veti schimba optica .
Deocamdata sunteti in faza in care pentru ori ce neajuns al apiculturii doar paduchele este vinovat, iar cand nici paduchele nu poate fi acuzat ramane celebrul CCD.
CCD NU EXIXSTA, exista doar in imaginatia celor ce nu acepta faptul ca albinele se pot imbolnavii , este paravanul producatorilor de neonice si a celor ce le folosesc pentru a masca adevarul despre  neonice->Nosema ->loca europeana -> septicemie ->exces varroua = depopulare masiva , sau disparitie misterioasa .
CCD -ul a aparut odata cu nicotinoidele , si a scazut in intensitate odata ce apicultorii din acele zone folosesc PREVENTIV  tratament impotriva  loca +nosema.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 22, 2017, 07:55:58 AM
Citat din: cucubau din Martie 22, 2017, 06:48:59 AM
CitatVorbim despre lucruri diferite. Subiectul depopularilor masive priveste disparitia completa si brusca a coloniei, in perioada in care zborul albinelor este posibil si priveste in general colonii care la ultimul control pareau normale cu rezerve suficiente de miere, cuib pe 7-10 rame. Aceste albine nu mai prind iarna.. cumva semne clinice ale celebrului CCD. Acesta este subiectul topicului.
Castravetele are 98% apa!
Cat priveste nosemoza ea este o maladie cvasigeneralizata in Romania. Efectele ei sunt cronice si se manifesta in timpul a 365 de zile. In timpul iernii doar se acutizeaza.
Cat despre loca, ea este o afectiune a puietului. Puietul afectat moare. Ce nu a fost afectat e bine mersi. Necazul produs de loca este unul dinamic. E ca si cand dintr-o familie normala ai scoate regulat puiet. Evident ca forma acelei familii va suferii. Insa starea albinelor in viata este aceeasi ca si la o familie neafectata.
Exista analize simple de laborator prin care se poate identifica loca. Pana acum nu am auzit de nici un caz de loca in ianuarie-martie! E drept, sunt o multime de guru in apicultura care bat apa in piua cu loca. Fara puiet in cuib nu ai cum sa ai loca!!
Cand veti accepta ca in Romania pe langa varroua mai exista si alte boli va veti schimba optica .
Deocamdata sunteti in faza in care pentru ori ce neajuns al apiculturii doar paduchele este vinovat, iar cand nici paduchele nu poate fi acuzat ramane celebrul CCD.
CCD NU EXIXSTA, exista doar in imaginatia celor ce nu acepta faptul ca albinele se pot imbolnavii , este paravanul producatorilor de neonice si a celor ce le folosesc pentru a masca adevarul despre  neonice->Nosema ->loca europeana -> septicemie ->exces varroua = depopulare masiva , sau disparitie misterioasa .
CCD -ul a aparut odata cu nicotinoidele , si a scazut in intensitate odata ce apicultorii din acele zone folosesc PREVENTIV  tratament impotriva  loca +nosema.
Anul trecut am fost la FS puternic chimizata si cu seminte tratate cu NNI. Am avut o iernare mai buna ca niciodata.
Dar trebuie sa ramanem in zona in care anamneza este cea care stabileste "fotografia" precum si masurile de urmat. Cata vreme numarul de spori de nosema este mic (la analize) iar loca lipseste (la analiza de laborator) loca+nosema ramane o marota, buna pentru vanzatorii de praf de sare pe post de tratamente minune.
Singurul tratament eficient impotriva nosemozei este interzis in EU iar tratamentele contra locilor scot apicultorul de pe piata.
Ce legatura este intre septicemie si exces de varooa?
Exces de varooa apare doar in stupinele tratate dupa ureche, retete de pe internet. Ieftin, ieftin  ...treaba cu halatul!!
Pentru contravaloarea unui stup cu albine, unii au pierdut o stupina intreaga. Si acum, in loc sa ne concentram pentru o strategie inteligenta de combatere a varooa, batem campii cu loca... in ianuarie. O sa mai auzim minunea asta: I-au murit stupii in iarna de loca!!
Pentru loca nu exista tratament. Doar spray-ul si focul!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Martie 22, 2017, 08:23:22 AM
Citat din: cucubau din Martie 22, 2017, 06:48:59 AM
CitatVorbim despre lucruri diferite. Subiectul depopularilor masive priveste disparitia completa si brusca a coloniei, in perioada in care zborul albinelor este posibil si priveste in general colonii care la ultimul control pareau normale cu rezerve suficiente de miere, cuib pe 7-10 rame. Aceste albine nu mai prind iarna.. cumva semne clinice ale celebrului CCD. Acesta este subiectul topicului.
Castravetele are 98% apa!
Cat priveste nosemoza ea este o maladie cvasigeneralizata in Romania. Efectele ei sunt cronice si se manifesta in timpul a 365 de zile. In timpul iernii doar se acutizeaza.
Cat despre loca, ea este o afectiune a puietului. Puietul afectat moare. Ce nu a fost afectat e bine mersi. Necazul produs de loca este unul dinamic. E ca si cand dintr-o familie normala ai scoate regulat puiet. Evident ca forma acelei familii va suferii. Insa starea albinelor in viata este aceeasi ca si la o familie neafectata.
Exista analize simple de laborator prin care se poate identifica loca. Pana acum nu am auzit de nici un caz de loca in ianuarie-martie! E drept, sunt o multime de guru in apicultura care bat apa in piua cu loca. Fara puiet in cuib nu ai cum sa ai loca!!
Cand veti accepta ca in Romania pe langa varroua mai exista si alte boli va veti schimba optica .
Deocamdata sunteti in faza in care pentru ori ce neajuns al apiculturii doar paduchele este vinovat, iar cand nici paduchele nu poate fi acuzat ramane celebrul CCD.
CCD NU EXIXSTA, exista doar in imaginatia celor ce nu acepta faptul ca albinele se pot imbolnavii , este paravanul producatorilor de neonice si a celor ce le folosesc pentru a masca adevarul despre  neonice->Nosema ->loca europeana -> septicemie ->exces varroua = depopulare masiva , sau disparitie misterioasa .
CCD -ul a aparut odata cu nicotinoidele , si a scazut in intensitate odata ce apicultorii din acele zone folosesc PREVENTIV  tratament impotriva  loca +nosema.

Domnule Cucubau ceea ce insinuati dumneavoastra este profund gresit. Tratamentele PREVENTIVE sint profund gresite. Sint studii care au demonstrat ca o familie daca este puternica si are hrana de calitate se descurca si cu nosema si cu locile. In schimb cu varroa nu se descurca. S-au facut numeroase studii si o familie care nu este tratata antivarroa moare complet in cativa ani. Tratamentele preventive sint foarte nocive pentru ca nu fac decat sa aplice o selectie pentru agentii care produc boli si ii fac sa fie si mai rezistenti. In plus, toate aste PREVENTIVE ajung si in miere si alte produse ale stupului. E mult de scris pe tema asta, dar nu mai insist.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: andrei_georgian din Martie 22, 2017, 08:31:34 AM
Cand in stup se gasesc ramele intacte cu mancare fara urme de diaree si nici crac de albina cauza este varroa, multe carti de apicultura spun ca atunci cand infestarea cu varroa atinge cote maxime familia de albine paraseste stupul lasand si hrana si tot...
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: sfantul spiridon din Martie 22, 2017, 10:11:06 AM
bun.
asta cu loca iarna = vorbe pescaresti
ce te faci cu asemenea pierderi atunci cand trece prin asta un om care in 2014 avea aproape 700 de stupi. problema este ca acesta foloseste si mavrirol tocmai pentru a face fata paduchelui. eu credeam ca tratamentele cu taktic si alte alea sunt raul absolut, cel care impinge colonia spre astfel de manifestari.
cazul pe care eu il scot in evidenta, subliniaza ca si marilor profesionisti li se intampla chestiuni ce nu se pot explica
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 22, 2017, 11:21:46 AM
CitatTratamentele PREVENTIVE sint profund gresite. Sint studii care au demonstrat ca o familie daca este puternica si are hrana de calitate se descurca si cu nosema si cu locile. In schimb cu varroa nu se descurca. S-au facut numeroase studii si o familie care nu este tratata antivarroa moare complet in cativa ani. Tratamentele preventive sint foarte nocive pentru ca nu fac decat sa aplice o selectie pentru agentii care produc boli si ii fac sa fie si mai rezistenti. In plus, toate aste PREVENTIVE ajung si in miere si alte produse ale stupului. E mult de scris pe tema asta, dar nu mai insist.
Din pacate d-voastra nu prea stiti ce inseamna ""preventiv"".
Am sa fac un efort pentru a va amintii ce inseamna a trata preventiv!
In toata literatura de specialitate pe care d-voastra o invocati se specifica clar:
Atunci cand in stupina sunt depistate cazuri de boala  toata stupina se considera infestata si ca atare se trateaza in totalitate.
Daca sunteti de acord cu aceasta afirmatie , mai ramane posibilitatea sa nu prea puteti face distinctie intre o familie bolnava si una sanatoasa.
Citat
asta cu loca iarna = vorbe pescaresti
Din pacate este vorba despre sechelele lasate de LE , si mai precis starea de septicemie.
Sunt infectii bacteriene care se transmit si afecteaza in special albinele afectate de nosema.
Nosema nu ar fi atat de periculoasa daca la  albinele afectate nu ar aparea septicemia.
CitatCand in stup se gasesc ramele intacte cu mancare fara urme de diaree si nici crac de albina cauza este varroa, multe carti de apicultura spun ca atunci cand infestarea cu varroa atinge cote maxime familia de albine paraseste stupul lasand si hrana si tot...
Experienta ultimilor ani a aratat cat de eronate sunt cele invocate de d-voastra.
CitatAnul trecut am fost la FS puternic chimizata si cu seminte tratate cu NNI. Am avut o iernare mai buna ca niciodata.
Acolo unde se folosesc neonicotinoide pentru a trata planta in faza de samanta , nu mai sunt necesare si alte tratamente dupa faza de semanat.
Faptul ca au fost necesare alte tratamente dovedeste ca acolo nu s-au folosit neonice .
O cultura tratata cu neonicotinoide pare la prima vedere a fi o cultura ecologica.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Martie 22, 2017, 12:35:47 PM
Citat din: cucubau din Martie 22, 2017, 11:21:46 AM
Citat.
Din pacate d-voastra nu prea stiti ce inseamna ""preventiv"".
Dumneavoastra vad ca le stiti PREA pe toate si folositi si un limbaj care va confera superioritate. Va multumesc pentru faptul ca v-ati coborat la niste cuvinte scrise de mine.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: NYK74 din Martie 22, 2017, 07:58:21 PM
Tare greu frate cu limba asta română,are doar un mic avantaj,fiecare zice ce vrea,si înțelege ce îi convine. PREVENTIV=tratezi pînă pocnește stupul,are nu are nevoie,faci totul preventiv.
LOCA-boală a puietului,dacă ai puiet iarna,poate,dacă nu chiar sunt bancuri pescărești.
Nu cred că cine are locă,în stupină mai apucă să aibe septicemie .
Depopularea familiilor din iarna aceasta poate avea cauze corelate,dar nu cred că poate fi găsită loca responsabilă.
Iernile ușoare din ultimii ani au făcut pe mulți să lase garda jos,iar chimicalele folosite la noi încep să dea rezultate.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 22, 2017, 08:49:00 PM
CitatIernile ușoare din ultimii ani au făcut pe mulți să lase garda jos,iar chimicalele folosite la noi încep să dea rezultate.
Cea ce s-a intamplat in aceasta iarna poate fi luat drept un punct de reper pentru viitorul apiculturii.
De voie sau de nevoie in apicultura se vor folosii tot mai mult medicamente , medicamente care astazi sunt interzise , dar fara de care albinele nu vor mai putea supravietui.
Peste ocean , acolo unde nicotinoidele sunt la ele acasa se folosesc medicamente administrate la sfarsit si inceput de sezon pentru a combate efectele chimicalelor din agricultura.
In europa este interzis a se folosii medicamente de sinteza in tratarea albinelor , dar in schimb in ultimii ani au fost interzise o serie de pesticide responsabile cu problemele din apicultura.
In Romania se mentine interdictia folosirii medicamentelor in apicultura , dar in agricultura se folosesc sistematic neonicotinoide.
Urmarile se vad.
Poate ca nu ar fi atat de usor pentru autoritati sa emita anual derogari in favoarea agricultorilor daca lumea apicola nu ar fi atat de dezinformata si dezbinata .
Acei apicultori care sustin continuu ca pentru tot raul din apicultura doar paduchele este vinovat dau libertate agricultorilor sa foloseasca neonicotinoide cat vor si cand vor muschii lor.
Nu sunt adeptul tratamentelor cu antibiotice , dar in contextul actual am un principiu:
Decat un viteaz mort , mai bine un las viu!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 22, 2017, 09:07:06 PM
Citat din: cucubau din Martie 22, 2017, 11:21:46 AM

CitatAnul trecut am fost la FS puternic chimizata si cu seminte tratate cu NNI. Am avut o iernare mai buna ca niciodata.
Acolo unde se folosesc neonicotinoide pentru a trata planta in faza de samanta , nu mai sunt necesare si alte tratamente dupa faza de semanat.
Faptul ca au fost necesare alte tratamente dovedeste ca acolo nu s-au folosit neonice .
O cultura tratata cu neonicotinoide pare la prima vedere a fi o cultura ecologica.

Nimic nu este mai periculos decat sentimentul sigurantei dat de o bruma de cunostinte.
In ceea ce priveste NNI sunt folosite de aproape 20 de ani pe scara larga chiar si in Romania.
In discutia ultimilor ani nu sunt toate NNI ci doar anumite grupe, interzise complet in Uniunea Europeana si admise cu derogare in Romania in anumite intervale de timp. Aceste NNI sunt folosite exclusiv la tratarea semintelor. Aceste tratamente asigura o protectie la rasarire si in prima parte a vegetatiei. Apoi urmeaza alte tratamente: fungicide, ingrasaminte foliare, erbicide, insecticide, desicante, etc
Prin urmare substantele invocate pe aici dar si in alte parti ca fiind NNI interzise in UE sunt exact acele tratamente ale semintei. Si va pot da un exemplu: rapita chiar daca a fost tratata la semanare cu NNI se trateaza si in primavara contra daunatorilor cu Byscaia, care este tot un NNI, dar care nu este vizat de nici o interdictie de utilizare nici la noi nici in alta parte.
Asta cu NNi este de altfel o alta marota. S-au depopulat stupi aflati pe rezerve de miere de FS tratata cu NNI, dar s-au depopulat si stupine aflate pe stationar in zone fara FS sau alte culturi intensive.
E bine sa vorbim in cunostinta de cauza!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 22, 2017, 09:36:05 PM
CitatNimic nu este mai periculos decat sentimentul sigurantei dat de o bruma de cunostinte.
In ceea ce priveste NNI sunt folosite de aproape 20 de ani pe scara larga chiar si in Romania.
Primul an in care s-au folosit neonicotinoide in tratarea semintelor a fost 2008.
Putem sa ii numaram chiar si pe degete.
In cea ce priveste tratamentele ulterioare , depinde de masa bobului de samanta.
La culturile cu masa mica , gen rapita , cantitatea de substanta inglobata este mica si ca drept urmare sunt necesare tratamente ulterioare.
In cea ce priveste FS , sau porumbul chestiunea se scimba. Samanta de porumb sau de FS avand masa mai mare inglobeaza mai multa substanta , si nu mai sunt necesare tratamente ulterioare pe toata perioada de vegetatie.
Dupa cum stiti problemele se intalnesc la culturile de FS sau porumb!!!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: NYK74 din Martie 22, 2017, 09:50:47 PM
Am mai spus,România a ajuns mai rau ca o colonie africană,se trîmbițează UE,si se respectă ce se vrea de către cei cu interese.Europa are legi,nu ai voie tratamente cu antibiotice( nu că as fi adeptul lor),da NNI ai voie cît merge.Cum pot eu apicultor român să produc miere de calitate cînd tu dai voie la otravă cît se poate.Nu sunt de acord nici că eu la chimicalele ajunse deja în stup,eu trebuie să mai bag altele să le atace pe primele,sau să trateze efectele lor.



Cît despre NNI că sunt apărute de 20 ani,poate fi adevărat,dar că efectele lor sunt aceleasi eu nu cred,an de an doza creste si la fel si suprafețele,efectul garantat nu mai este acelasi.
NNI are partea sa,nosemoza pe a sa,alte cauze la fel,fiecare cite un pic si avem rezultatele. :lol:
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 22, 2017, 10:17:50 PM
Citat din: cucubau din Martie 22, 2017, 09:36:05 PM
CitatNimic nu este mai periculos decat sentimentul sigurantei dat de o bruma de cunostinte.
In ceea ce priveste NNI sunt folosite de aproape 20 de ani pe scara larga chiar si in Romania.
Primul an in care s-au folosit neonicotinoide in tratarea semintelor a fost 2008.
Putem sa ii numaram chiar si pe degete.
In cea ce priveste tratamentele ulterioare , depinde de masa bobului de samanta.
La culturile cu masa mica , gen rapita , cantitatea de substanta inglobata este mica si ca drept urmare sunt necesare tratamente ulterioare.
In cea ce priveste FS , sau porumbul chestiunea se scimba. Samanta de porumb sau de FS avand masa mai mare inglobeaza mai multa substanta , si nu mai sunt necesare tratamente ulterioare pe toata perioada de vegetatie.
Dupa cum stiti problemele se intalnesc la culturile de FS sau porumb!!!
Sunt în uz în România cel puțin din 2000-2002. Doar patru insecticide NNI sunt interzise in UE și autorizate temporar la noi. PATRU.
În ce privește aprecierea intre masa seminției și plantă este cumva ridicolă. Bine, comparați masa semințelor, dar nu comparați și masa plantelor. Adică, ce greutate are un fir de răpită vs o tulpina cu știuleți de porumb!!
Eu continui să cred că asta cu NNI este mai degrabă legendă. Are pe undeva un sâmbure de adevăr, dar tot legenda este... Eu am fost anul trecut la FS tratata cu așa ceva și am făcut rezervare și pentru anul acesta..
E tratata cu NNI! Sa nu veniți!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: undragutz din Martie 22, 2017, 10:57:42 PM
Citat din: tinumaftei din Martie 22, 2017, 09:07:06 PM

Nimic nu este mai periculos decat sentimentul sigurantei dat de o bruma de cunostinte.

Prin urmare substantele invocate pe aici dar si in alte parti ca fiind NNI interzise in UE sunt exact acele tratamente ale semintei. Si va pot da un exemplu: rapita chiar daca a fost tratata la semanare cu NNI se trateaza si in primavara contra daunatorilor cu Byscaia, care este tot un NNI, dar care nu este vizat de nici o interdictie de utilizare nici la noi nici in alta parte.
Asta cu NNi este de altfel o alta marota. S-au depopulat stupi aflati pe rezerve de miere de FS tratata cu NNI, dar s-au depopulat si stupine aflate pe stationar in zone fara FS sau alte culturi intensive.
E bine sa vorbim in cunostinta de cauza!

Oare ce treaba are substanta activa din Byscaia cu substantele interzise in UE ?
Le amesteci, le invirti de nici dracu nu le mai desface.
. Substanțele thiamethoxam, împreună cu imidacloprid și clothianidin au fost parțial interzise prin decizii ale Comisiei (UE) nr 485/2013 și (UE) nr 781/2013 din cauza efectelor nocive pe care le au aceste substanțe asupra albinelor.
Byscaia are substanta activa tiacloprid .

De fapt ai dreptate :
Citat din: tinumaftei din Martie 22, 2017, 09:07:06 PMNimic nu este mai periculos decat sentimentul sigurantei dat de o bruma de cunostinte...
E bine sa vorbim in cunostinta de cauza!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: undragutz din Martie 22, 2017, 11:01:06 PM
Citat din: tinumaftei din Martie 22, 2017, 10:17:50 PM

Sunt în uz în România cel puțin din 2000-2002. Doar patru insecticide NNI sunt interzise in UE și autorizate temporar la noi. PATRU.


Din ciclul, cei patru apostoli au fost trei .
. Substanțele thiamethoxam, împreună cu imidacloprid și clothianidin au fost parțial interzise prin decizii ale Comisiei (UE) nr 485/2013 și (UE) nr 781/2013 din cauza efectelor nocive pe care le au aceste substanțe asupra albinelor.
Sunt TREI substante interzise.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: undragutz din Martie 22, 2017, 11:08:54 PM
Citat din: tinumaftei din Martie 22, 2017, 10:17:50 PM
In cea ce priveste tratamentele ulterioare , depinde de masa bobului de samanta.
La culturile cu masa mica , gen rapita , cantitatea de substanta inglobata este mica si ca drept urmare sunt necesare tratamente ulterioare.
In cea ce priveste FS , sau porumbul chestiunea se scimba. Samanta de porumb sau de FS avand masa mai mare inglobeaza mai multa substanta , si nu mai sunt necesare tratamente ulterioare pe toata perioada de vegetatie.
Dupa cum stiti problemele se intalnesc la culturile de FS sau porumb!!!

Cu ce spuneai ca ai cintarit semintele respective ?
Am impresia ca ai folosit metru .
Pina te dezmeticesti sa vezi cum sta treaba  uite ceva instructiv.
https://www.youtube.com/watch?v=4Bb1g8v7cFY (http://www.youtube.com/watch?v=4Bb1g8v7cFY)

Floarea-soarelui și porumb: expunerea albinelor
În timp ce analiza EFSA a thiamethoxamului se concentrează doar asupra riscurilor acestei substanțe pentru albine, de asemenea, se concluzionează că există lacune în ceea ce privește datele științifice asupra riscurilor la care sunt expuse alte insecte sălbatice (polenizatoare sau benefice în alt mod). Atât floarea-soarelui cât și porumbul sunt cunoscute pentru a atrage o mare diversitate de alte organisme ce se hrănesc din polen, nectar sau gutația acestor culturi.

Expunerea albinelor melifere  la concentrații mici, sub-letale, ale neonicotinoidului thiamethoxam, poate provoca insuficiență în funcționarea creierului și a intestinului mediu, și poate contribui la scăderea duratei de viață (Oliveira et al, 2013). Un studiu recent, extrem de sofisticat, efectuat în condiții semi-naturale, a arătat că albinele care mănâncă polen sau nectar contaminat cu neonicotinoidul thiamethoxam, chiar și în doze foarte mici, se pot pierde pe drum spre casă. Ca urmare, ele sunt de două ori mai predispuse să moară într-o zi, ceea ce face colonia mai slabă și o înscrie la un risc mai mare de colaps (Henry et al, 2012). În condiții de laborator, fipronilul și neonicotinoidul thiamethoxam, la doze sub-letale, au scăzut memoria olfactivă a albinelor. Albinele au fost în imposibilitatea de face diferența între un miros cunoscut și unul necunoscut.

Sa nu generalizam folosirea neonicotinoidelor legata de folosirea acelor trei substante interzise amintite de mine in mesajele anterioare .
Ar mai fi destul de toxic si fipronilul .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 23, 2017, 02:12:56 AM
Drăguțule, scrie cu cuvintele tale ce ai de spus, cu copy-paste poate oricine sa o facă mai ales la întâmplare.
Asta e! Ne balacim cu toții într-o legendă!
Și zici că Byscaia nu e neonicotinoidelor?
Mai citește. Are substanța activă tiacloprid care chiar pentru un afon va suna asemănător cu imidacloprid. Seamănă! Pentru că sunt surori, adică neonicotinoide!!
Dar la unele NNI sărim că proștii, iar pe altele le înghițim in voie. Asta este cultura făcută pe internet!! Filmulețe, Facebook, poze. Nema știință... Acolo, cât o brumă, restul emoție!!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: undragutz din Martie 23, 2017, 07:58:09 AM
As fi scris cu cuvintele mele precum scrii tu dar imi era teama sa nu dau in patima interpretarilor personale cum  la dumneata unde niste simple concluzii personale iau cu usurinta locul concluziilor emise de catre alte persoane sunt  mai in masura sa emita teorii in aceasta problema .

Substanta activa din Byscaia nu este pe lista substantelor neonionice interzise a fi folosite in multe state apartinind UE .
Deci nu putem baga in aceeashi oala tiaclopridul cu thiamethoxam,  imidacloprid și clothianidin care sunt foarte agresive fata de albine .
Diferenta dintre ele ar fi ca de la oaie la lup, numai ca o persoana neavizata imi poate spune ca sunt animale asemanatoare ca ambele specii sunt mamifere .

Citat din: tinumaftei din Martie 23, 2017, 02:12:56 AM
Dar la unele NNI sărim că proștii, iar pe altele le înghițim in voie. Asta este cultura făcută pe internet!! Filmulețe, Facebook, poze. Nema știință... Acolo, cât o brumă, restul emoție!!

Tocmai de aceea i-ti recomand putina prudenta in folosirea unor afirmatii categorice legate de NNI ca mai citeste multa lume simpla si iau de bune afirmatiile dumitale .
Eu personal acord mai multa atentie studiilor si articolelor/imaginilor  postate de mine din surse care par mult mai credibile decit parerilor personale ale userului Tinumaftei .

Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 23, 2017, 08:27:56 AM
Citat din: undragutz din Martie 23, 2017, 07:58:09 AM

Substanta activa din Byscaia nu este pe lista substantelor neonionice interzise a fi folosite in multe state apartinind UE .
Deci nu putem baga in aceeashi oala tiaclopridul cu thiamethoxam,  imidacloprid și clothianidin care sunt foarte agresive fata de albine .
Diferenta dintre ele ar fi ca de la oaie la lup, numai ca o persoana neavizata imi poate spune ca sunt animale asemanatoare ca ambele specii sunt mamifere .

Citat din: tinumaftei din Martie 23, 2017, 02:12:56 AM
Dar la unele NNI sărim că proștii, iar pe altele le înghițim in voie. Asta este cultura făcută pe internet!! Filmulețe, Facebook, poze. Nema știință... Acolo, cât o brumă, restul emoție!!

Neonicotinoidele sunt o mare familie de insecticide, TOATE avand aceleasi mecanism de actiune la nivelul sistemului nervos al insectelor. Intre tiacloprid si apa este diferenta ca de la oaie la lup, dar intre tiacloprid si imidacloprid este doar o diferenta ca de la lupul cenuriu la lupul polar. O dozare mai neglijenta a tractoristului facuta la tratamentul cu Byscaia, va avea consecinte mai serioase si dramatice decat tratamentul semintelor cu imidacloprid.
In Romania sunt aprobate zeci de formule de insecticide "prietenoase" cu albine, aproape toate din gama NNI (mai dau un exemplu Calypso-utilizat pe scara larga in livezi, vandut la liber). Astea au efecte mai puternice decat marota noastra: 3-4 insecticide folosite pentru tratarea semintelor. Gheorghe ia fiola de Calypso, in prospect zice ca trebuie 10 litrii de apa, dar el vrea sa fie mai buna si pune 5 si.. pa, pa albinele.
Thiamethoxamul (din lista celor trei indicate de dvs.) se gaseste in Actara cu care se trateaza la greu si livezi si alte culturi..
Si lista poate continua..
Aceste insecticide pe baza de NNI aplicate in vegetatie pe culturi sau livezi sunt de multe ori mai toxice decat cele trei interzise. De multe ori fermierii primesc un "pachet" pentru "intretinerea culturii". Acesta contine in principal erbiciudul, dar contine si fungicid si ingrasamant foliar si..... atentie, poate contine si 10% insecticid pe baza de NNI. Este cazul anului 2015. Aceasta fractie de insecticid sistemic actioneaza in planta de la momentul erbicidarii pana la recoltare (minim 90 de zile). Uneori fermierii nici nu stiu ca au dat cu insecticid, fiindca a fost incorporat in erbicid.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 23, 2017, 09:32:30 PM
De la d-voastra zicere:

N
Citatimic nu este mai periculos decat sentimentul sigurantei dat de o bruma de cunostinte...
E bine sa vorbim in cunostinta de cauza!
Asadar se pare ca d-voastra v-ati ghidat dupa zicala : tot ce se naste din pisica tot soareci mananca !
Adica , toate substantele ce provin din aceeasi baza si au formule si denumiri apropiate au aceleasi efecte.
Atasez o imagine cu formulele a trei substante foarte cunoscute ce provin din aceasi baza , au denumiri apropiate , formule apropiate , efecte....  Va las pe d-voastra sa decideti!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Martie 24, 2017, 03:28:09 AM
  Eu dau alt exemplu la indemana:
Zaharul comercial contine glucoza si fructoza in cantitati egale. Mierea contine tot glucoza si fructoza. Totusi doctorii recomanda sa ne ferim de zahar si sa folosim mai mult mierea. De ce oare? ca au la baza aceleasi substante. Uneori numai felul cum se leaga un radical (cis sau trans) modifica proprietatile unei substante care are de fapt exact aceeasi formula chimica dar difera ca proprietati.
  Repet ca am mai spus de multe ori, dar lucru pe care Tinu, ca femier, refuza sa il recunoasca: nu de prosti o intreaga Europa a renuntat la cateva NNI cand acestea erau ieftine si eficiente. Mai spui ca NNI se utilizeaza de mai mult timp si nimeni nu s-a plans. Sa nu uiti ca efectul NNI este cumulativ. In functie de multi factori s-a constatat ca remanenta acestora poate sa se extinda pana la 20 de ani! Si DDT-ul s-a folosit ca o solutie minune timp de peste 20-30 de ani, ca sa se constate apoi ca e cancerigen si ca s-a acumulat in sol incat si astazi mai este tras de plante! Poate in soluri permeabile cum sunt in Baragan, unde stratul de loess de 20-40 m adancime permite apei sa spele pesticidele si sa le duca in adancuri, remanenta este mai mica, dar in zone cu pamanturi impermeabile acestea se cumuleaza mult mai mult si ajung la concentratii de-a dreptul periculoase.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 24, 2017, 06:50:15 AM
Citat din: cucubau din Martie 23, 2017, 09:32:30 PM
De la d-voastra zicere:

N
Citatimic nu este mai periculos decat sentimentul sigurantei dat de o bruma de cunostinte...
E bine sa vorbim in cunostinta de cauza!
Asadar se pare ca d-voastra v-ati ghidat dupa zicala : tot ce se naste din pisica tot soareci mananca !
Adica , toate substantele ce provin din aceeasi baza si au formule si denumiri apropiate au aceleasi efecte.
Atasez o imagine cu formulele a trei substante foarte cunoscute ce provin din aceasi baza , au denumiri apropiate , formule apropiate , efecte....  Va las pe d-voastra sa decideti!
Pai despre heroina vorbim noi aici?!!
Si ca sa rezum ce am sustinut si apoi va voi lasa cu castravetele lui Caragiale:
1. NNI se folosesc INCA pe scara larga in agricultura.
2. Doar 3-4 insecticide cu denumire exacta sunt interzise in UE si aprobate cu derogare la noi.
3. Ca substanta( substantele) de baza din aceste insecticide aprobate cu derogare la noi se gasesc (in alte concentratii) si in alte insecticide.
4. Ca aceste insecticide cu NNI aprobate si utilizate sunt mai periculoase pentru albine pentru ca se administreaza in vegetatie (chiar inflorire) si uneori cu dozare necorespunzatoare.

Daca tot ati facut efortul sa ne dati niste formule chimice era bine sa le dati pe cele in discutie! Le aveti aici si puteti vedea ca baza este aceeasi in ambele...
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: tinumaftei din Martie 24, 2017, 07:07:31 AM
Citat din: stefan1 din Martie 24, 2017, 03:28:09 AM
  Eu dau alt exemplu la indemana:
Zaharul comercial contine glucoza si fructoza in cantitati egale. Mierea contine tot glucoza si fructoza. Totusi doctorii recomanda sa ne ferim de zahar si sa folosim mai mult mierea. De ce oare? ca au la baza aceleasi substante. Uneori numai felul cum se leaga un radical (cis sau trans) modifica proprietatile unei substante care are de fapt exact aceeasi formula chimica dar difera ca proprietati.
  Repet ca am mai spus de multe ori, dar lucru pe care Tinu, ca femier, refuza sa il recunoasca: nu de prosti o intreaga Europa a renuntat la cateva NNI cand acestea erau ieftine si eficiente. Mai spui ca NNI se utilizeaza de mai mult timp si nimeni nu s-a plans. Sa nu uiti ca efectul NNI este cumulativ. In functie de multi factori s-a constatat ca remanenta acestora poate sa se extinda pana la 20 de ani! Si DDT-ul s-a folosit ca o solutie minune timp de peste 20-30 de ani, ca sa se constate apoi ca e cancerigen si ca s-a acumulat in sol incat si astazi mai este tras de plante! Poate in soluri permeabile cum sunt in Baragan, unde stratul de loess de 20-40 m adancime permite apei sa spele pesticidele si sa le duca in adancuri, remanenta este mai mica, dar in zone cu pamanturi impermeabile acestea se cumuleaza mult mai mult si ajung la concentratii de-a dreptul periculoase.
Stefan, daca cineva are diabet este aproape la fel zahar sau miere.
Ai intelesc gresit ca as fi fermier dar ai inteles bine ca eu nu cred ca aceste 3-4 substente interzise si aprobate temporar la noi sunt raul cel mare din agricultura de la noi. Asa cum am spus in mesajul anterior NNI si chiar substantele din cele 3-4 insecticide interzise se regasesc in alte insecticide care se folosesc in Romania.
Eu stiu ce inseamna rapita tratata inainte de inflorire cu insecticid pe baza de NNI. Stupii se golesc de albina aproape insesizabil in 2-3 saptamani. La sfarsitul culesului ai mai putina albina decat la inceput, totusi stupii nu mor ca la alte insecticide acre actioneaza pe baza de contact, atunci cand toata culegatoarea cade dintr-o data!!!! Am patit si ma feresc de aceste NNI prietenoase cu albinele, gen Byscaia.
In ce priveste semintele tratate cu NNI parerea mea este complet diferita. Tot din experienta. De asta data pozitiva. Anul trecut am fost la FS tratata ca samanata cu NNI, am iernat pe miere de FS si, paradoxal, am cele mai mici pierderi din ultimii 15 ani!! Din cauza asta nu pot face nici o legatura intre tratarea semintelor de floarea soarelui cu NNI si depopularea masiva!!
In ce priveste efectele cumulative ale chimizarii si aici este o discutie, dar nu avem cum da vina pe chimizare daca intr-un sat o stupina iese bine din toamna-iarna iar alta are pierderi de 70% sau mai mult! La acelasi mediu ar fi trebuit ca reactia albinelor sa fie identica!
Cel mai simplu - si inconstient - este sa ne imaginam cauze, atunci cand este evident ca interventia sau nu a apicultorului in stupina este factorul principal in iernare..
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Bătrânul din Martie 24, 2017, 05:30:06 PM
Azi din 60 de familii verificate sumar am TREI normale !!!! Restul vreo 10 pe doi trei rame ..... si atit .....
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: MirceaCalin din Martie 24, 2017, 05:47:49 PM
 (https://www.cosgan.de/images/midi/konfus/k060.gif)
Şi restul... până la 60 ???
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: undragutz din Martie 24, 2017, 07:58:56 PM
Citat din: MirceaCalin din Martie 24, 2017, 05:47:49 PM
(https://www.cosgan.de/images/midi/konfus/k060.gif)
Şi restul... până la 60 ???

Restul sunt bucifast .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Martie 24, 2017, 08:30:05 PM
Or fi plecat in loc cu verdeata?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: roi_ag din Martie 24, 2017, 09:00:24 PM
Citat din: bucovineanu din Martie 24, 2017, 08:30:05 PM
Or fi plecat in loc cu verdeata?
Cu multă fâneață !     Glumim dar omul are necaz mare.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Aurelian A. din Martie 25, 2017, 02:56:47 PM
Acum 3 saptamani parca era mai mult puiet prin stupi..la voi cum e ?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 25, 2017, 04:49:50 PM
Citat din: bmdna din Martie 22, 2017, 12:35:47 PM
Dumneavoastra vad ca le stiti PREA pe toate si folositi si un limbaj care va confera superioritate. Va multumesc pentru faptul ca v-ati coborat la niste cuvinte scrise de mine.
Stimate coleg , imi cer scuze daca prin postarile mele v-am facut sa va simtiti lezat ; nu am avut nici un moment aceasta intentie.
Intentia vadita  a fost de a va atentiona ca sunteti dezinformat , si adevaratul sens   al tratamentelor preventive presupune efectuarea de tatamente standard in masa   acolo unde se intalnesc simptome similare , fara efectuarea de analize .
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 25, 2017, 05:02:54 PM
Citat din: Aurelian A. din Martie 25, 2017, 02:56:47 PM
Acum 3 saptamani parca era mai mult puiet prin stupi..la voi cum e ?
Vreau sa va atentionez ca acolo unde nosema este prezenta si activa , familiile de albine se dezvolta slab sau chiar deloc.
Pe langa nosemoza foarte repede isi va face aparitia si LE .
Sunt foarte multe stupini in cadere libera ce vor evolua spre disparitie.
Indiciul de baza pe care trebuie sa-l urmariti in perioada aceasta si imediat urmatoare este: aspectul puietului capacit si culoarea fagurilor de cuib.
Acolo unde exista puiet pestrit sau faguri de culoare inchisa in special in zona unde ar trebuii sa fie coronitele de miere sunt grave probleme de sanatate.
Pentru a intarii cele afirmate va rog sa faceti o comparatie intre cel mai bun stup al d-voastra si cel mai slab si sa urmariti indiciile mentionate.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: corneliuhrom din Martie 25, 2017, 06:01:37 PM
d le cucubau multumim pt informatii  :thanks:.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: Aurelian A. din Martie 25, 2017, 10:24:00 PM
Nu am vazut nimic neobisnuit la puietul capacit,doar faptul ca este mai putin  ca acum 3 saptamani...de 3,4 zile au inceput sa aduca polen mai serios, doar...poate e si asta o cauza,lipsa polenului,puiet mai putin.Urmaresc situatia si o sa tragem concluziile.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Martie 25, 2017, 11:09:52 PM
Nu cred sa fie vreo problema. Acum e perioada critica de schimbare a generatiilor. Faptul ca e mai putin puiet se poate datora lipsei de polen si temperaturilor mai scazute de saptamana trecuta.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: cucubau din Martie 26, 2017, 12:13:20 AM
Citat din: bucovineanu din Martie 25, 2017, 11:09:52 PM
Nu cred sa fie vreo problema. Acum e perioada critica de schimbare a generatiilor. Faptul ca e mai putin puiet se poate datora lipsei de polen si temperaturilor mai scazute de saptamana trecuta.
In aceasta perioda isi spune cuvantul izolatia termica.
Daca o familie mare evolueaza normal fara surprize  cu sau fara impachetaj , o familie mai mica in lipsa impachetajului poate evolua cu sincope.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: undragutz din Martie 31, 2017, 09:27:02 PM
http://www.green-report.ro/pesticide-alibine-comisia-europeana/ (http://www.green-report.ro/pesticide-alibine-comisia-europeana/)

Ba da prosti sunt astia de la UE, ei nu stie ca saminta doar o mizgalim cu oleaca de neocotinoida din aia si nu are cum sa faca rau la albina, ca albina este mare si tare cit un bou .



Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Aprilie 01, 2017, 07:29:24 AM
"Albinele tinere stresate din cauza faptului că sunt forțate să crească prea repede pentru a procura hrană sunt o cauză importantă a declinului populațiilor de albine din lume, arată o nouă cercetare realizată de Universitatea din Londra, informează The Guardian.
În mod normal, albinele încep să caute hrană la vârsta de două-trei săptămâni, dar când cele mai în vârstă mor de boală, lipsa hranei le obligă pe cele mai tinere să înceapă munca.
Cercetătorii au atașat dispozitive de urmărire radio de mii de albine și au observat că albinele care încep să caute hrană devreme fac mai puține drumuri și unele mor chiar la prima ieșire după mâncare. Fenomenul ar putea fi un factor cheie în ce privește declinul coloniilor.
"Părăsirea stupului la o vârstă fragedă poate fi un comportament de adaptare la reducerea numărului albinelor care aduc mâncarea", spune doctoral Clint Perry, șeful echipei de cercetare. Dacă rata deceselor continuă să crească și stupul nu este destul de puternic să susțină schimbarea, acest fenomen poate avea consecințe catastrofice, mai spune cercetătorul.
Oamenii de știință au folosit datele din urmărirea albinelor pentru a estima impactul asupra coloniilor. Stresul care omoară albinele mai în vârstă duce la scăderea vârstei la care începe munca pentru albine. O populație care caută hrană la o vârstă fragedă înseamnă o performanță scăzută și decese mai multe. Fenomenul este susținut de trendul observat la nivel global."

  Eu am presupus asta (am si scris pe forum), fara a face studii. Eu am bagat in discutie si hormonul juvenil, care regleaza de fapt varsta gand albinele trec in casta culegatoarelor.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Septembrie 10, 2020, 10:13:04 PM
Nu stiu daca ati vizionat acest clip:

 https://www.youtube.com/watch?v=ZVuwe2cKVF4

 Un stupar experimentat care constata o depopulare puternica. El o pune pe seama unei otraviri intentionate. Eu am unele indoieli, dar oricum e greu de explicat.
Voi ce parere aveti?
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: MirceaCalin din Septembrie 11, 2020, 07:09:15 AM
Costin zice că l-a auzit pe vinovatul presupus proferând amenințări frecvent.
Dacă nu era asta, probabil că străinul care pomenește de CCD(Colony collapse disorder) să aibă dreptate ??!!
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Septembrie 11, 2020, 09:21:59 PM
Nu cred ca e vorba de otravire.  In caz de otravire trebuia sa fie albine moarte in stupi, sau in fata lor. Cauza e probabil in alta parte.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Septembrie 12, 2020, 09:21:51 AM
 Nici eu nu cred ca a fost otravire, ca e imposibil sa nu fie albine moarte in fata stupilor sau chiar in stupi. M-am gandit sa nu fie vorba de prigori (daca sunt in zona). Daca sunt multe ar putea gata culegatoarele. Dar ca un stupar experimentat ar fi sesizat aceasta situatie.
 Furtul de albine tot nu cred ca poate sa-ti lichideze toate culegatoarele, doar daca este un om diabolic care persevereaza in a face rau. Daca vrea cu tot dinadinsul, sunt metode.
  Manifestarile sunt ca de CCD, mai cu seama ca depopularea s-a facut nu chiar brusc.
  Mie imi place cum arata puietul stupilor (unii au puiet necapacit destul de mult). Eu cred ca familiile isi vr reveni, daca nu au in ei miere sau polen toxic sau chiar sa fi fost intoxicate cu vreun tratament.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: mape 48-petru manea din Septembrie 12, 2020, 04:28:34 PM
Am urmarit cred toate filmele lui Costin inca din iarna . El a facut multe stimulari cu fel de fel de paste proteice , cred ca a facut o gresala cu dozarile si le-a intoxicat cu ceva.Vizionati filmele incepand din primavara pana acum.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bmdna din Septembrie 13, 2020, 08:35:07 AM
Si eu am vazut filmele. Mai pe sarite. Depopularea nu a fost brusca. Desi furtul de albine este posibil, la fel si otravirea acestora de catre un raufacator, dupa parerea mea, cauza e in stupi... Am observat anul acesta o isterie a stimularilor si hranirilor cu tot felul de substante, la foarte multi youtuberi. Cred ca se anunta o iarna foarte grea pt albine. Puiet este in stupi ca vara, iar acest lucru isi va spune cuvantul.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: bucovineanu din Septembrie 13, 2020, 11:08:38 AM
Am vazut pe una din rame un izolator de matca de la ucraineni.. Daca la toate familiile matcile au fost izolate, depopularea poate fi si ca urmare a izolarilor. Depinde in ce perioada s-a facut izolarea. Prea multe experimente facute pe bietele albine. Am mai vazut niste stupi care abia se tarau in filmele unui apicultor din Basarabia, in primavara.
Titlu: Re: depopulare masiva
Scris de: stefan1 din Septembrie 13, 2020, 11:40:35 AM
  Dupa mine, pareri foarte pertinente de la colegi. E clar ca a fost un an mai dificil climatic si inca nu s-a terminat, uneori au fost depopulari si mai tarzii.
  La mine, o vreme mai cu seama mai spre toamna, randunicile mai consumau albine dar mai mult seara cam 30 de minute sau in zilele ploioase cand mustele nu prea zboara. Acum , de pe la Sfanta Marie Mica, randunicile au plecat (ii si zice la randunica 'pasarea Sfintei Marii' ca zice ca apare primavara in jurul zilei de 'Buna vestire' si pleaca de 'Sfanta Marie'). Acum o sa mai vina o vreme stolurile de grauri in migratie, dar am noroc ca la noi nu sunt (inca) prigori.