Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => PRODUSELE STUPULUI => Subiect creat de: D006 din Octombrie 30, 2007, 11:19:11 PM

Titlu: Hidromel
Scris de: D006 din Octombrie 30, 2007, 11:19:11 PM
..am gasit anul acesta chiar cind am cules strugurii o reteta de ..''hidromel''
  Am incercat-o si a iesit ceva parfum ..am fript in seara asta pina sa intru in casa vreo 2 kile cu un vecin..Merita incercata si reteta si rezultatul....
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: balasbebe din Octombrie 31, 2007, 01:20:40 AM
nu stiam de ce ai postul telefonic deranjat. Cred ca l-ai pus pe "ocupat"
  Nu mai vrei sa dai si la altii.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 02, 2007, 12:20:50 AM
Pana la reteta putem gusta produsul final?
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: D006 din Noiembrie 03, 2007, 02:59:30 PM
..oricind cu placere..considerati-va invitatii mei,toti colegii de pe forum ..si de oriunde...
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 03, 2007, 11:23:37 PM
Sa stii ca nu ma las invitat de doua ori. Dar, poti sa ne dai reteta?
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: ni_nacu din Noiembrie 04, 2007, 12:42:06 AM
Reteta hidromel :
Intr-un pet de doi litri se pun  150 - 200gr.  miere (poliflora,tei,sau alte sortimente functie de aroma dorita), o  lingurita de polen de albine si se completeaza restul cu apa plata.de izvor sau chiar dela robinet. Se inchide sticla ermetic si se lasa la macerat timp de 2 zile, la temperatura camerei, agitandu-se de 3-4 ori pe zi. Rezulta o bautura "jos palaria"!
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 04, 2007, 01:03:31 AM
Polenul e in locul drojdiei de bere?
    Cat timp nu se umbla la continut?
                                  Multumesc.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: ni_nacu din Noiembrie 04, 2007, 01:15:47 AM
Da - in lipsa de polen se poate folosi cu succes drojdia de bere in cantitate mult mai mica
pentru a nu lua gust de drojdie.
La fel ca vinul cu cat mai vechi cu atat mai bun,dar se poate consuma si dupa trei zile si dupa 3 ani !
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: D006 din Noiembrie 04, 2007, 01:16:32 AM
Dlor,
In 1998 cind m-au vizitat niste stupari (straini)V. Vidra (din Cehia) mi-a adus si 2 sticle de hidromel.Era facut de de intreprindere de produse apicole. Din spusele lui era bautura cautata la ei.Am rezolvat,de unul singur, o sticla intr-o seara. Delicios.La cealalta am rezolvat-o cu niste prieteni si<culmea, le-a placut foarte.
Cu stima
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 04, 2007, 01:59:12 AM
Sa inteleg ca in 3 zile e bun de consumat? Stiu ca la vin trebuie sa astepti cam 40 de zile.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: ni_nacu din Noiembrie 04, 2007, 02:07:05 PM
Dupa 3 zile e un fel de "tulburel" ,adevaratul hidromel e dupa ce inceteaza fermentatia si se limpezeste.Numai ca trebuie pus barbotor in capul vasului sa nu crape,cemai aceiasi tehnologie ca la vin.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 04, 2007, 11:50:30 PM
Multumesc. O pot face, normal intr-un vas mai mare, pastrand proportiile. Ca dintr-un pet de 2 l, ... nici nu poti sa-i simti gustul.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: D006 din Noiembrie 05, 2007, 03:45:52 AM
..daca are succes reteta dl Ni- Nacu ...sper ca o sa gasim clienti pt polen...
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 05, 2007, 11:50:37 PM
Eu am colectoare dar nu m-am invrednicit sa strang anul asta.
Bio, ma ai client.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: D006 din Noiembrie 21, 2007, 02:00:06 AM
..pina una alta te astept la o degustare de ..hidromel...este bobo..
  Si pe toti colegii de pe forum...
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 22, 2007, 09:14:49 PM
Nu trebuie sa zici de 2 ori
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: D006 din Noiembrie 23, 2007, 03:43:37 AM
..am fost azi la albine..si cum a fost cam  frig...m-am incalzit cu citeva pahare...
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: ni_nacu din Noiembrie 24, 2007, 03:51:09 AM
hidromel sec,hidromel desert...si alte retete.
http://www.jurnalul.ro/articole/108378/ ... -si-fructe (http://www.jurnalul.ro/articole/108378/bautura-delicioasa-cu-miere-si-fructe)
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: D006 din Noiembrie 24, 2007, 05:05:01 PM
Citat din: ni_nacuhidromel sec,hidromel desert...si alte retete.
http://www.jurnalul.ro/articole/108378/ ... -si-fructe (http://www.jurnalul.ro/articole/108378/bautura-delicioasa-cu-miere-si-fructe)
Prietenul la...nevoie se cunoaste....multumim pt trimitere...instructiv
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: catel din Iunie 26, 2008, 02:10:10 AM
Citat din: bio..am fost azi la albine..si cum a fost cam  frig...m-am incalzit cu citeva pahare...
abia acum m-am prins... si io care credeam ca o sa-mi fac suc natural in casa. da oricum incerc sa vad si io ce iese.
    daca aveti ceva retete de suc ... as fi mult mai curios.
   da cu i-ati dat numele asta de " HIDROMEL" ?  :rotfl:  :wink:
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: catel din Iulie 05, 2008, 01:38:34 AM
Citat din: catel
Citat din: bio..am fost azi la albine..si cum a fost cam  frig...m-am incalzit cu citeva pahare...
abia acum m-am prins... si io care credeam ca o sa-mi fac suc natural in casa. da oricum incerc sa vad si io ce iese.
    daca aveti ceva retete de suc ... as fi mult mai curios.
   da cu i-ati dat numele asta de " HIDROMEL" ?  :rotfl:  :wink:
nu mi-a  reusit hidromelul. :sad: trebuia sa-l las 3 zile fara sa desfac capacul? cred ca se spargea flaconul. si trebuie baut dupa 3 zile? ca dupa vreo 5-6 parca ii otet.
     in schimb am facut un suc de l-au laudat toti prietenii. intr-un bidon de apa plata de 10 litri (am luat din ea aprox. 1-1.5l), am pus cam 1 litru de miere de salcam si doua lamai mari taiate felii subtiri. am agitat continutul de 4-5 ori/zi, timp de 3 zile dupa care l-am pus in flacoane de 2 L la frigider. are un gust de parca ii socata.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: D006 din Ianuarie 03, 2009, 12:11:25 PM
Cunoaste cineva o reteta clasica (originala) de hidromel? Daca DA o doresc si eu.
Hidromelul este o bautura alcoolica echivalenta cu vinul obtinuta din miere si apa (tradus din greaca veche in seamna apa de pe miere). Este folosita atat in tari mai reci (unde vinul nu se face pentru ca nu se coc strugurii) cat si sudice fiind o bautura alcoolica neinterzisa de Coran.  La noi se gasea in magazinele Apicola acum 30-40 ani.
Lasand deoparte elucubratiile lui Carmen D. din Jurnalul despre hidromel din pere padurete si gutui, doresc (daca se cunoaste la noi) o reteta de fermantare clasica, fara chimicale (care nu erau cunoscute de greci, latini etc).
Cu stima ABM
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: Donbazil din Ianuarie 03, 2009, 10:11:53 PM
Sal'tare!
Cauta in stuparitul de C.L.Hristea, pag.612 - 624, sau... fa ca bunicu' :
30 litri de apa calduta in care dizolvi 10 kg de miere poliflora si o mesteci bine intr-un vas din plastic , cu un facalet din lemn ( fara metale) dupa care zdrobesti vreo 10 ciorchini de struguri bine copti, nespalati, pentru a pastra drojdiile de pe coji si ii amesteci cu siropul ,dupa care torni totul intr-o damigeana balon de 50 litri (nu se umple decat pe 3/4) apoi pui dopul cu furtun igienic, care ajunge intr-o sticla cu apa sa nu intre ciupercile parazite si il lasi asa vreo doua luni ascuns undeva intr-un colt de la camara sa fermenteze si sa se limpezeasca, dupa care... poate sa vina CRACIUNUL si ANUL NOU. Hai Noroc!
Sal-tare. Donbazil - Faget.
               P.S. Intr-un an am bagat si niste polen de la congelator, da nu mi-a placut, i-a dat un gust...
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: D006 din Ianuarie 04, 2009, 12:00:21 AM
HIDROMELUL se obtinea din fagurii de la stupii primitivi dupa ce erau storsi.
Mai ramanea miere in ei,aveau si pastura pentru hrana drojdiilor.Tehnologia ca la vin.
Asta este tot
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: Obombo din Februarie 26, 2013, 10:52:33 PM
Pentru ca nu de mult am pomenit de hidromel intr-o alta postare, o sa pun aici reteta mea pentru cei interesati. Reteta am obtinut-o facand o medie a retetelor, foarte diverse intre ele, gasite pe net si in diferite carti de apicultura, din care am eliminat metabisulfitul de potasiu si hrana pentru drojdii.
Ingrediente pentru o damingeana de 20l:
- 6 l (circa 9 kg) miere
- 13 l apa (de preferat oligominerala sau de izvor, nu de la robinet)
- zeama de la trei lamai
- coaja de la 1/2 de lamaie, taiata bucati
- 14 g ceai negru
- 4 g saccharomyces cerevisiae dizovat in 40 g de must 10% la 35°C
Se incalzeste mierea sau tot mustul pana la 70°C dupa care se raceste, se pun toate ingredientele in damingeana sterilizata in precedenta si se adauga drojdia cand temperatura a ajuns la 20°C. Se pune dopul pentru fermentare si se lasa cateva luni.
In mod normal, dupa ce a terminat de fermentat se trage de pe drojdie in alt recipient, se asteapta sfarsitul fermentatiei secundare si se imbuteliaza, limitand pe cat posibil contactul cu aerul in timpul acesto operatii. Eu nu am avut rabdare si l-am pus direct in sticle, unde a fermentat a doua oara. Din fericire, cand am fost sa cumpar sticle nu am gasit decat pentru spumos asa ca am avut doar trei sticle de vin, dintre care una a fost sacrificata deoarece incepuse sa-i iasa dopul. Calitate hidromelului creste in timp, ideala ar fi o invechire de cel putin doi ani.

Cateva consideratii: drojdia pe care am folosito si o folosesc in continuare nu este cea mai potrivita, dar eu asta am gasit in magazin la momentul respectiv, altminteri se poate cumpara pe net. Cele mai potrivite ar fi chardonnay pentru a obtine un hidromel dulce si champagne pentru unul sec. Nu ori ce miere este potrivita, unele sortimente pot da un hidromel cu gust de medicament. Mi s-a intamplat cand am facut otet de miere. Activarea drojdiei este importanta, asta am descoperito zilele astea, eu o faceam fara sa respect cu exactite indicatiile si ma tot intrebam de ce aspectul nu este cum ar trebui. Cand am facut-o cu cantarul si cu termometrul am inteles de ce. Igiena este foarte importanta, trebuie sterilizat tot ce vine in contact cu mustul. Eu am folosit hipoclorit de sodiu si o data chiar Vita-Oxigen, daca nu ma insel.

Succes celor care vor sa incerce!
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: pharaonu75 din Februarie 26, 2013, 11:09:43 PM
Multumesc pentru reteta!
Asteptam de ceva vreme o reteta de hidromel care sa fi fost si probata in practica!

P.S. Pentru cine nu stie, saccharomyces cerevisiae este drojdia de bere!
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: Obombo din Februarie 26, 2013, 11:46:51 PM
Corect, dar nu vroiam sa se confunde cu drojdia pentru panificatie.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: bio din Februarie 27, 2013, 12:26:48 AM
Citat din: pharaonu75 din Februarie 26, 2013, 11:09:43 PM
Multumesc pentru reteta!
Asteptam de ceva vreme o reteta de hidromel care sa fi fost si probata in practica!

P.S. Pentru cine nu stie, saccharomyces cerevisiae este drojdia de bere!

..vino la Fetesti si ai sa si vezi si o sa si gusti "hidromel"

Ce fac eu nu stiu cit de "hidromel" o fi...... dar este bun.

Titlu: Re: Hidromel
Scris de: bio din Februarie 27, 2013, 12:32:53 AM
Citat din: dragos2006 din Octombrie 30, 2007, 11:19:11 PM
..am gasit anul acesta chiar cind am cules strugurii o reteta de ..''hidromel''
  Am incercat-o si a iesit ceva parfum ..am fript in seara asta pina sa intru in casa vreo 2 kile cu un vecin..Merita incercata si reteta si rezultatul....

..Este aceeashi reteta de acum citiva ani...numai ca am "perfectionat" la ea..

Nea" Romi..??..am o gramada de postari vechi unde apare DRAGOS ..:(
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: romikele din Februarie 27, 2013, 08:15:49 AM
Stiu, daca ai timp da-mi topicurile si nr. postarilor, sa fac modificarile.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: bio din Februarie 27, 2013, 10:44:07 AM
Citat din: romikele din Februarie 27, 2013, 08:15:49 AM
Stiu, daca ai timp da-mi topicurile si nr. postarilor, sa fac modificarile.

aaa...:)......BRRR !!!..mai bine ramine asa cum este..:)
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: romikele din Februarie 27, 2013, 10:46:05 AM
Macar alea care iti sar in ochi  :D
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: Obombo din Martie 03, 2013, 08:04:40 PM
Hidromelul meu degustat cu ocazia unei intalniri la varf :D, ieri la Apimell.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: Bio Honey din Martie 10, 2013, 12:41:29 PM
Eu am preparat pana acuma asa:

1 RETETA

5 litri de apa plata scot din el 1litru
1kg miere poliflora
2 lingurite jumate de polen
Pe urma completez cu acel 1litru de apa plata care l-am scos cat mai incape nu il umplu chear  pana sus.
Se agita pana cand se dizolva mierea complet.

Dupa 2-3 zile il agit las la fermentat 15 zile.
Dupa 15 zile se pune la frigider pana la consumare
Se bea pe stomacul gol 1 pahar.



A DOUA RETETA

5 litri de apa plata scot din el 1litru
1kg miere poliflora
100g de polen
Pe urma completez cu acel 1litru de apa plata care l-am scos cat mai incape nu il umplu chear  pana sus.
Se agita pana cand se dizolva mierea complet.

Dupa 2-3 zile il agit las la fermentat 15 zile.
Dupa 15 zile se pune la frigider pana la consumare
Se bea pe stomacul gol 1 pahar.


Prima reteta este foarte buna usor acidulata si umpic dulce a doua are un gust foarte mare de la polen este mult acidulata si foarte acra.Recomand prima reteta
Se poate lasa la fermentat mai multe zile gustati cand va place gustul il puneti la frigider sa nu maifermenteze.

Stiti alte retete ?
Am vazut pe yotube retete pe engleza dar il tinea la fermentat un an era mai complicat avea ceva butoaie din sticla speciale si il masura cat alcool are il el ca si vinul.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: morozan simion din Martie 16, 2013, 09:27:08 PM
ne vindeti si noua secretul obtinerii hidromelului?
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: pharaonu75 din Martie 16, 2013, 09:31:02 PM
L-a dat putin mai inainte!

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1941.msg135409#msg135409 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1941.msg135409#msg135409)

Spor la preparat!
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: morozan simion din Martie 16, 2013, 10:02:19 PM
MULTUMESC
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: xvader din Iulie 12, 2013, 09:27:08 PM
 ^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^

a
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: bionut din Septembrie 10, 2013, 10:47:37 PM
Englezii ii spun mead, la noi in tara i se spunea mied, se facea pe vremuri...am citit intr-o carte, nu ii retin numele exact.
E supranumit si vin din miere, deci ajungea la o concentratie buna de alcool.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: Obombo din Septembrie 11, 2013, 12:16:02 AM
Si cam care ar fi afectiunile la care se foloseste hidromelul asta :D?
Vad ca in ultimul timp nu mai foloseste nimeni functia de cautare prin forum.
http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=1941.0 (http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=1941.0)
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 11, 2013, 08:24:31 AM
Am unit eu cele 2 subiecte.
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: romikele din Septembrie 11, 2013, 09:50:41 AM
Citat din: pharaonu75 din Septembrie 11, 2013, 08:24:31 AM
Am unit eu cele 2 subiecte.

Așa, așa, că doar unirea face puterea  :D
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 11, 2013, 06:15:54 PM
coniacul Unirea??? =)) =))
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: ioanardelean55 din Septembrie 11, 2013, 08:54:02 PM
 
  Daca a-ti baut cineva  hidromel de la Mates , mie-mi se pare ca are putin gust si de propolis s-au ma insel ?
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: Bistriteanul din Martie 17, 2017, 09:45:49 PM
Ieri am gustat prima data hidromel, facut de mine dupa informatiile postate de catre Oroles, caruia ii multumesc. Miere, polen,suc de mere pentru fermentatie si in plus 2 kg de catina.
Are un gust interesant, posibil ca ar fi fost si mai bun daca nu adaugam catina care cred ca i-a dat putina amareala.
Important e efectul. Sanatate!
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: oroles din Martie 23, 2017, 09:41:27 AM
Citat din: Bistriteanul din Martie 17, 2017, 09:45:49 PM
Ieri am gustat prima data hidromel, facut de mine dupa informatiile postate de catre Oroles, caruia ii multumesc. Miere, polen,suc de mere pentru fermentatie si in plus 2 kg de catina.
Are un gust interesant, posibil ca ar fi fost si mai bun daca nu adaugam catina care cred ca i-a dat putina amareala.
Important e efectul. Sanatate!
Orice hidromel are un gust amar. Sigur nu e de la catina ci de la miere. Asta este specificul hidromelului. Ca sa dispara acel gust amarui (care nu trebuie sa fie suparator) se fac periodic trageri de pe drojdie. Prima data se trage la sfarsitul fermentatiei si apoi din ce in ce mai rar (la 2 luni, la alte 3 luni). Prima tragere se face deschis astfel incat sa capete un pic de oxigen, sa elimine CO2. Asezi in butoiul in catre faci tragerea o scandura inclinata la 45 de grade si dai drumul la jetul de hidromel pe scandura astfel incat jetul sa se imprastie si aerarea sa se faca mai eficient. Asta e o prima conditie. A doua conditie pentru disparitia gustului amarui este sa il filtrezi la fiecare tragere. Eu folosesc filtre de bucatarie. A treia conditie este invechirea. La 1 an de la tragerea de pe boasca ii va disparea aproape complet gustul amarui. Invechirea se face la gramada ("bulk aging"). Se invecheste in damigene sau butoaie pline ochi, bine sigilate. Dupa ce s-a umplut damigeana se poate pune o lingura de ulei de parafina sau spirt, astfel incat se formeaza o pelicula protectoare. Eu mai folosesc Tannisol pastile (1 pastila la 100 de l) inainte de a-l pune la invechit. Are atat metabisulfit de potasiu, cat si tanin, ambele cu rol protector.

Vinul se poate trage in sticle imediat dupa fermentarea mustului, filtrare si conditionare. Hidromelul se pune in sticle abia la un an.

Pot spune ca e un bun afrodisiac hidromelul, creste potenta si nu in ultimul rand ajuta la fertilitate. E un foarte bun energizant.  Cei care aveti 5-6 copii nu luati in calcul ultimul "beneficiu". :)

La hidromel iti trebuie perseverenta.

I-am dat lui Romikele o sticla de hidromel dar nu a zis decat ca a fost "luat cu asalt" si atat. Asteptam o recenzie realista ceva, dar el nimic... 
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: Bistriteanul din Martie 23, 2017, 10:58:20 AM
Multumesc Oroles pentru imformatiile acestea.
Intradevar gustul amarui nu e deranjant e doar o tenta, place si femeilor.
Chestia cu aeratul e interesanta. Nu stiu daca apuca invechirea ca mai dau si la prieteni.
Cu siguranta dupa prima colectare de polen o sa mai fac o sarja.
Inca o data multumesc Oroles. Sanatate!
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: Dumitru Ivanov din Aprilie 26, 2022, 01:37:40 PM
Citat din: Donbazil din Ianuarie 03, 2009, 10:11:53 PMSal'tare!
 Cauta in stuparitul de C.L.Hristea, pag.612 - 624, sau... fa ca bunicu' :
 30 litri de apa calduta in care dizolvi 10 kg de miere poliflora si o mesteci bine intr-un vas din plastic , cu un facalet din lemn ( fara metale) dupa care zdrobesti vreo 10 ciorchini de struguri bine copti, nespalati, pentru a pastra drojdiile de pe coji si ii amesteci cu siropul ,dupa care torni totul intr-o damigeana balon de 50 litri (nu se umple decat pe 3/4) apoi pui dopul cu furtun igienic, care ajunge intr-o sticla cu apa sa nu intre ciupercile parazite si il lasi asa vreo doua luni ascuns undeva intr-un colt de la camara sa fermenteze si sa se limpezeasca, dupa care... poate sa vina CRACIUNUL si ANUL NOU. Hai Noroc!

Multumesc pentru sfaturi!
Le-am pus in practica si rezultatul nu lasa nimic de dorit.
___________________________________________________________
Dumitru
Vezi si sucitoare (https://ro.bisantia.com/)
Titlu: Re: Hidromel
Scris de: Obombo din Mai 15, 2022, 05:29:19 PM
Celor care fac hidromel le recomand folosirea drojdiilor special selectionate. Folosind cele prezente in mod natural pe coaja fructelor, rezultatul nu va fi intotdeauna asigurat, dar chiar si cand treaba iese bine, calitatea va fi medie. Initial foloseam drojdie clasica pentru vin, Saccharomyces cerevisiae, si era ok, dar de cativa ani folosesc Mangrove Jack's M05, special selectionat pentru hidromel, iar diferenta se vede.
Igiena e foarte importanta.