Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => HRĂNIREA ARTIFICIALĂ => Subiect creat de: Pepa Petru din Februarie 18, 2014, 05:45:29 PM

Titlu: faina de soia si lapte praf
Scris de: Pepa Petru din Februarie 18, 2014, 05:45:29 PM
ma ajutati va rog si pe mine care ati mai folosit asa ceva...lapte praf integral malita,scrie ca are 2,2%grasime si ca are 27%proteina..oare e bun la turtele proteice?si in legatura cu faina de soia scrie ca are 18 g proteina,da nu stiu in cate grame..100 sau 250? spuneti si voi,arata pe pachet..
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: crisian-nicolae din Februarie 18, 2014, 10:20:43 PM
Este lapte de consum uman,si este bunpentru turte,pui 100g lapte praf ,50g faina soia la 1kg miere,si adaugi zahar farin pina opti un aluat ca de pine.In loc de malita am folosit Raraul.
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: Pepa Petru din Februarie 18, 2014, 11:16:36 PM
multumesc...dar eu nu inteleg la faina de soia pe care am luat-o...in poza arata ca are 18 g proteina...dar in 100 sau 250 grame?
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: Bistriteanul din Februarie 19, 2014, 04:45:40 PM
Citat din: crisian-nicolae din Februarie 18, 2014, 10:20:43 PM
Este lapte de consum uman,si este bunpentru turte,pui 100g lapte praf ,50g faina soia la 1kg miere,si adaugi zahar farin pina opti un aluat ca de pine.In loc de malita am folosit Raraul.

Ce procent de proteina va avea turta obtinuta?
Daca analizezi vei constata ca turta aceasta nu se poate numi PROTEICA.
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: yulian din Februarie 19, 2014, 07:49:38 PM
Proteina bruta este altceva fata de continutul de proteina din faina de soia.
Citeste aici
http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7095.15 (http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7095.15)

Reteta data de crisian-nicolae nu este o turta proteica!
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: Pepa Petru din Februarie 19, 2014, 09:07:55 PM
eu vreau sa fac turta inte 10 si 15% proteina...ce-a din cartea "sporirea productiei de miere" si anume 50 g drojdie de bere,25 de lapte praf si 25 faina de soia...dar sunt nedumerit in legatura cu faina de soia..scrie pe punga ca are 18 g proteina..dar intrebarea este in cate g???100 sau 250?..mie mi se pare cam putin,daca nu este buna ma duc la un magazin naturist si cumpar alta..
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: Bistriteanul din Februarie 19, 2014, 09:26:40 PM
Citat din: Pepa Petru din Februarie 19, 2014, 09:07:55 PM
eu vreau sa fac turta inte 10 si 15% proteina...ce-a din cartea "sporirea productiei de miere" si anume 50 g drojdie de bere,25 de lapte praf si 25 faina de soia...dar sunt nedumerit in legatura cu faina de soia..scrie pe punga ca are 18 g proteina..dar intrebarea este in cate g???100 sau 250?..mie mi se pare cam putin,daca nu este buna ma duc la un magazin naturist si cumpar alta..
In mod normal cantitatile sunt date la 100 de grame. Daca are 18% proteina e cam putin, in mod normal faina de soia are in jur de 40% proteina. Cand exista atitia furnizori de faina de soia nu trebuie sa cumperi un produs care iti ridica semne de intrebare.
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: yulian din Februarie 19, 2014, 09:33:35 PM
Ma, voi sunteti turci, tatari?? Proteina bruta este altceva fata de ce scrie acolo "continut de proteina"!
"%PB = continutul nutreturilor in substante azotate totale, obtinute prin dozarea azotului (metoda Kjeldahl, de obicei) care se multiplica cu un coeficient, de obicei 6,25 si se exprima in g / kg SU; "
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: Bistriteanul din Februarie 19, 2014, 09:44:40 PM
Citat din: yulian din Februarie 19, 2014, 09:33:35 PM
Ma, voi sunteti turci, tatari?? Proteina bruta este altceva fata de ce scrie acolo "continut de proteina"!
"%PB = continutul nutreturilor in substante azotate totale, obtinute prin dozarea azotului (metoda Kjeldahl, de obicei) care se multiplica cu un coeficient, de obicei 6,25 si se exprima in g / kg SU; "

Lamureste tu, pe omul (roman) ce inseamna informatia inscrisa pe ambalaj: "proteine 18g".
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: Pepa Petru din Februarie 19, 2014, 09:58:47 PM
pai asa m-am gandit si eu...mai bine cumpar alta
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: Bistriteanul din Februarie 19, 2014, 10:38:35 PM
Citat din: yulian din Februarie 19, 2014, 07:49:38 PM
Proteina bruta este altceva fata de continutul de proteina din faina de soia.
Citeste aici
http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7095.15 (http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7095.15)

Reteta data de crisian-nicolae nu este o turta proteica!

Yuliane mai facut curios.Cum vine asta:"Proteina bruta este altceva fata de continutul de proteina din faina de soia."?
Sa inteleg ca o faina de soia care are un continut de 44% proteina, are alt procent de proteina bruta?

Citat din: yulian din Februarie 19, 2014, 07:49:38 PM
Proteina bruta este altceva fata de continutul de proteina din faina de soia.
Citeste aici
http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7095.15 (http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7095.15)

Am citit dar mesajul tau preluat din cartea lui Malaiu, nu m-a lamurit. Fa bine si mai explica odata, de ce proteina bruta nu e in corelatie cu continutul de proteina. Daca poti un mesaj scurt.

Citat din: yulian din Februarie 19, 2014, 07:49:38 PM
Reteta data de crisian-nicolae nu este o turta proteica!
Ma bucur ca suntem amindoi de aceasi parere.
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: crisian-nicolae din Februarie 19, 2014, 11:06:05 PM
Citat din: yulian din Februarie 19, 2014, 07:49:38 PM
Proteina bruta este altceva fata de continutul de proteina din faina de soia.
Citeste aici
http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7095.15 (http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7095.15)

Reteta data de crisian-nicolae nu este o turta proteica!
Dar ce este?
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: Pepa Petru din Februarie 19, 2014, 11:06:35 PM
asa stiam si eu..daca drojdia are 46% proteina sa zicem,atunci in 100 g avem 46g pb sau in 50g avem 23 g pb....etc..in carte asa arata
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: yulian din Februarie 20, 2014, 06:25:39 AM
Scurt: Proteina bruta este un indicativ folosit in agricultura necesar la furajarea animalelor. Proteina care apare pe punga aia este proteina digestibila. Sau altfel zis, continutul de PB dintr-un furaj nu se modifica, iar daca mananci punga aia de faina de soia o sa asimilezi 18g proteina, dar in fiecare 100gr o sa ai 44gr PB. Daca procentul de PB e 44% pentru faina de soia, indiferent ce, cum l-ar degresa el ramane constant.

Un exemplu luat cu google:
În prezent, mulţi dintre specialiştii şi fermierii români stabilesc cerinţele în proteină ale unei vaci după norme mai vechi, în care exprimarea se face după aşa-numita ,,proteină digestibilă - PD", respectiv în proteina reţinută de organismul animal din proteina brută (PB) conţinută de o raţie furajeră consumată de o vacă.

Conform acestor norme, orientativ, la o vacă pentru întreţinerea funcţiilor vitale trebuie să se asigure 70 g PD / 100 kg corp şi 65 g PD / 1 litru lapte.

Astfel, pentru o vacă cu masa corporală de 550 kg şi o producţie zilnică de lapte de 15 litri, necesarul de proteină digestibilă este de:

pentru întreţinerea funcţiilor vitale: 70 x 5,5 ° 385 g PD
pentru producţia de lapte: 15 x 65 ° 975 g PD
Rezultă un total de 1360 g PD

În acest caz, prin raţia furajeră administrată trebuie să asigurăm zilnic 1360 g proteină digestibilă (PD).

http://www.revista-ferma.ro/articole-zootehnie/de-cata-proteina-are-nevoie-o-vaca.html (http://www.revista-ferma.ro/articole-zootehnie/de-cata-proteina-are-nevoie-o-vaca.html)

http://www.ask.com/question/crude-protein (http://www.ask.com/question/crude-protein)
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: rarescyp din Februarie 20, 2014, 07:36:56 AM
deci...ca sa facem o turta proteica cu 10- 15 % proteina; concret cata faina de soia si cat lapte praf raraul trebuie folosit la 1 kg mire ...?
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: yulian din Februarie 20, 2014, 08:09:33 AM
Este mai greu la 1kg miere. Calculeaza sa iti dea totalul 1kg. Acum depinde ce vrei sa bagi mai mult. Faina de soia sau lapte praf. Nu fa turta fara zahar pentru ca risti sa se scurga pe albine.
Personal, la 1 kg am folosit urmatoarele :
120 gr lapte praf
120 gr drojdie de bere
60gr faina de soia
200 gr miere
500 gr zahar
40 ml protofil
2 gr  apicomplex

De exemplu:
Vrei mai multa faina soia
200gr faina soiax0.44gr PB = 88gr PB
100gr lapte prafx0.33gr PB = 33gr PB
Completezi cu 700gr miere
Rezultat: Intr-un kg de turta vei avea 121gr PB sau 12.1% PB

Vrei mai mult lapte praf
100gr faina soiax0.44gr PB = 44gr PB
250gr lapte prafx0.33gr PB = 82.5gr PB
Completezi cu 650gr miere
Rezultat: Intr-un kg de turta vei avea 126.5gr PB sau 12.65%

Jongleaza cu cantitatile dar nu depasi 15%
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: yulian din Februarie 20, 2014, 09:01:52 AM
Un fisier care calculeaza automat cantitatea de PB in functie de componente. Modificati orice cantitate de pe coloana B mai putin totalul de miere+zahar care face calcul automat - am facut un procent 80% zahar, 20% miere cum spune in carti.
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: rarescyp din Februarie 20, 2014, 09:15:46 AM
de mare ajutor..ms :beer:
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: Bistriteanul din Februarie 20, 2014, 10:16:12 AM
Citat din: yulian din Februarie 20, 2014, 06:25:39 AM
Scurt: Proteina bruta este un indicativ folosit in agricultura necesar la furajarea animalelor. Proteina care apare pe punga aia este proteina digestibila. .

De unde ai tras concluzia ca acei 18g sunt proteina digestibila?


Citat din: yulian din Februarie 20, 2014, 06:25:39 AM
Sau altfel zis, continutul de PB dintr-un furaj nu se modifica, iar daca mananci punga aia de faina de soia o sa asimilezi 18g proteina,.
Adica daca mananc 250gr asimilez 18g?
Adica daca folosesc 1 kg (1000gr) de faina de soia care are 440 gr de PB, obtin numai 72 de grame de proteina?
72 de gr din 1000! Bun produs! :D


Citat din: yulian din Februarie 20, 2014, 06:25:39 AMdar in fiecare 100gr o sa ai 44gr PB. Daca procentul de PB e 44% pentru faina de soia, indiferent ce, cum l-ar degresa el ramane constant.

Si atunci cu postul tau anterior cum ramine?

Citat din: yulian din Februarie 20, 2014, 06:25:39 AM
Proteina bruta este altceva fata de continutul de proteina din faina de soia.

Cum ramine cu postul asta?
Citat din: yulian din Februarie 20, 2014, 06:25:39 AM
Ma, voi sunteti turci, tatari?? Proteina bruta este altceva fata de ce scrie acolo "continut de proteina"!
"%PB = continutul nutreturilor in substante azotate totale, obtinute prin dozarea azotului (metoda Kjeldahl, de obicei) care se multiplica cu un coeficient, de obicei 6,25 si se exprima in g / kg SU;
Si in asta te refereai la proteina digestibila?
Ce legatura are formula de determinarea a PB in raport cu azotul (N), cu cele 18g inscrise pe ambalaj? Sa fie chiar g/kg de SU (Substanta uscata)?

Macar am aflat ce necesar de proteina asimilabila are nevoie o vaca de lapte.

Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: yulian din Februarie 20, 2014, 10:47:24 AM
Daca vrei sa intelegi ca in 100gr de faina de soia exista 44gr PB, bine, daca nu, esti invitatul meu sa cauti pungi pe care scrie proteine 44.
Te poti delecta, in caz ca ai timp liber mai jos

http://www.journalofanimalscience.org/content/18/4/1339.full.pdf (http://www.journalofanimalscience.org/content/18/4/1339.full.pdf)
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: Bistriteanul din Februarie 20, 2014, 11:58:19 AM
Citat din: yulian din Februarie 20, 2014, 10:47:24 AM
Daca vrei sa intelegi ca in 100gr de faina de soia exista 44gr PB, bine, daca nu, esti invitatul meu sa cauti pungi pe care scrie proteine 44.
Te poti delecta, in caz ca ai timp liber mai jos

http://www.journalofanimalscience.org/content/18/4/1339.full.pdf (http://www.journalofanimalscience.org/content/18/4/1339.full.pdf)

Exact asta spunea toata lumea.
O sa-l citesc cu atentie chiar daca nu e in turca.
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: rarescyp din Februarie 20, 2014, 02:04:27 PM
Citat din: yulian din Februarie 20, 2014, 08:09:33 AM
Este mai greu la 1kg miere. Calculeaza sa iti dea totalul 1kg. Acum depinde ce vrei sa bagi mai mult. Faina de soia sau lapte praf. Nu fa turta fara zahar pentru ca risti sa se scurga pe albine.
Personal, la 1 kg am folosit urmatoarele :
120 gr lapte praf
120 gr drojdie de bere
60gr faina de soia
200 gr miere
500 gr zahar
40 ml protofil
2 gr  apicomplex

De exemplu:
Vrei mai multa faina soia
200gr faina soiax0.44gr PB = 88gr PB
100gr lapte prafx0.33gr PB = 33gr PB
Completezi cu 700gr miere
Rezultat: Intr-un kg de turta vei avea 121gr PB sau 12.1% PB

Vrei mai mult lapte praf
100gr faina soiax0.44gr PB = 44gr PB
250gr lapte prafx0.33gr PB = 82.5gr PB
Completezi cu 650gr miere
Rezultat: Intr-un kg de turta vei avea 126.5gr PB sau 12.65%

Jongleaza cu cantitatile dar nu depasi 15%
daca folosim doar miere, zahar si polen....ce cantitate de polen folosesti...daca polenul are ~ 50-60% proteina, reteta ar fi : 200g miere , 550g zahar , 250g polen...corect....???
Titlu: Re: faina de soia si lapte praf
Scris de: yulian din Februarie 20, 2014, 02:22:55 PM
Polenul nu are decat 25% proteina (media polenului din Romania - gasiti in A. Malaiu pg. 73). 60% reprezinta proteina asimilabila din polen.
Turta se face 1 parte polen si 1.25 parti miere sau altfel zis, la 2250 gr produs avem 1kg cu 25% proteina, sau 11.11% proteina in amestec. Nu stiu daca se poate inlocui mierea partial sau total cu zahar.