Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

sorin_horezu

Asta e marea noastra problema. Eu nu cred ca italianu' are cate un paznic pt fiecare vatra ... . Oricum ce e in Italia pt noi inca e o alta lume. Sa ne ajute Dumnezeu sa ajungem si noi acolo.
Cu apicultura nu e asa usor cum crede lumea.

D006

  Sa nu credeti ca in Italia nu sunt hoti ! Chiar ne spunea ca anual are stupi furati , important este ca tu sa ai o crestere asa de mare incat aceste pierderi sa nu fie semnificative.

andrei_calinescu

Multumim de filme Dragoselu'.
Lucruri pe care le stim, si care incita la discutii.

Varroua - o reala problema, ca si in Franta, in Italia nu pot decat sa diminueze gradul de infestare.
Legislatia, o curva frumoasa, in sensul ca se ofera subventii sa faci stupine(in cazurile unde se ofera), dar esti legat de maini pentru ca nu poti trata cu Amitraz sau Taufluvalinat, adica singurele molecule cu adevarat eficiente.
Si eu am vazut depopulari masive in Franta, insa in Franta cele doua molecule nu sunt interzise, fusese numai naivitatea unor apicultori "entuziasti" care-au crezut gogosile marketiste.
Dezavantajul climei si rasei de albine. Matci care oua in perioade inutile.

Concluzia, apicultorul lucreaza 10 luni in teren, ceea ce nu e tocmai util pentru el.

Ma rog sa nu dea "potera" europeana vreo lege prin care sa interzica tratamentele standardizate. Dar la cate probleme or sa aibe pe cap acuma, numai la Amitraz nu le mai sta lor gandul.

D006

  Andrei are dreptate , sunt niste chestii care mie imi scapa . Toti in occident se vaita de varooa dar nu rup pisica in doua .
In Italia e jale ! amitrazul si taufluvalinatul sunt interzise cu strictete , a vorbi de asemenea substante este ca si cum ai vorbi de heroina la oameni . Ei merg pe acid oxalic dar si aici e o mafie nemaipomenita ca nu ai voie sa folosesti orice acid oxalic ci numai un anumit tip prodos de firma X care e mai scump de 100 de ori fata de acidul oxalic comun. Iar in acest timp se vaita ca in Italia sunt la jumatate din efectivul optim de familii de albine   .

   Cand spui la un italian ca esti stupar te intreaba doua lucruri :
1 tratezi cu amitraz ?
2 unde extragi , spui ca pe camp imediat auzi expresia IGIENA PRECARA , ei nu suporta ca un produs alimentar sa fie obtinut in alte conditii decat cele oferite de o incapere igienica.

jonny_it

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 29, 2011, 04:36:42 PM
2 unde extragi , spui ca pe camp imediat auzi expresia IGIENA PRECARA , ei nu suporta ca un produs alimentar sa fie obtinut in alte conditii decat cele oferite de o incapere igienica.

"nu suporta" = este interzis prin lege sa extragi pe ogoare, la fel ca in majoritatea tarilor UE(nu toate)

In momentul cand o sa avem spatii pentru extractie(suprafete lavabile, apa, etc..) o sa fim in rand cu lumea normala si civilizata(vorbim de apicultura, in rest ...).

valter

E cert ca la noi nu avem asa ceva.
Dar de ce?
Dupa 20 de ani de la revolutie , credeti ca nu s-ar fi gasit macar unul, doi meseriasi din tagma noastra sa ajunga la juma' din ce am vazut pe filmulete ?
ei , uite ca nu.
si de ce?
Pentru ca:
-la ei traditia de familie este dusa mai departe de copii, nepoti...
-la ei ''ala'' care se chiama ''stat'' face legi pentru a produce si nu a ajuta oportunistii ;
-ei nu au avut 50 de ani de comunim si nu s-a extirpat spiritul proprietatii;
-ei au material genetic care confirma din toate punclele de vedere al ecosistemelor si regiunilor;
-ei gandesc f mult si pun la munca pe romani, albanezi...
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

andrei_calinescu

Citat din: valter din Noiembrie 29, 2011, 05:14:05 PM
E cert ca la noi nu avem asa ceva.
Dar de ce?
Dupa 20 de ani de la revolutie , credeti ca nu s-ar fi gasit macar unul, doi meseriasi din tagma noastra sa ajunga la juma' din ce am vazut pe filmulete ?
ei , uite ca nu.
si de ce?
Pentru ca:
-la ei traditia de familie este dusa mai departe de copii, nepoti...
-la ei ''ala'' care se chiama ''stat'' face legi pentru a produce si nu a ajuta oportunistii ;
-ei nu au avut 50 de ani de comunim si nu s-a extirpat spiritul proprietatii;
-ei au material genetic care confirma din toate punclele de vedere al ecosistemelor si regiunilor;
-ei gandesc f mult si pun la munca pe romani, albanezi...

Valter ai dreptate, asa e nu avem asa ceva.
Dar sa ne plasam un pic si in contextul social respectiv.
Asa ceva, o astfel de afacere nu se poate face cu banii jos. In sensul ca indiscutabil esti legat pentru mai multe vieti(adica si copiii tai) la credite bancare. Fara numar vorba poetului Salam.
Cred ca in Romania oamenii care gandesc au ceva retineri in sensul asta.
Spune-mi sincer Valter, ai lua credit vreo 200000 Euro ca sa ii lasi un "cadou otravit" Mirunei pe viata?
Eu nici dupa 10 ani de Franta nu as face asta.

Despre legislatie , nu sunt specialist dar am constatat cate ceva cu propriile simturi.
N-am spus-o niciodata dar in Franta, sunt unii "apicultori", vanatori de subventii sau prime de asigurare, care desi stiu ca zona de pastoral e stropita cu produse otravitoare, isi duc albinele acolo. De ce?
Sunt mai multe chestii: "apicultorii" sunt mana-n mana cu fermierul, prima de asigurare e impartita cu acesta.
Stupii dusi in pastoral sunt niste caricaturi( 1 -2 rame de puiet) si un polonic de musca. Asa ca in urma otravirilor apicultorul nu pierde mare lucru.
Interesul e sa vanezi primele de asigurare sau diferitele forme de subventie pentru "catastrofe".
Mergand mai departe, interesul e pentru diversele institutii capushe create de UE de a tranzactiona. Orice, oricum.

Asa e si cu aceasta interzicere volitiva a adevaratelor molecule. Interese ale laboratoarelor bio.
Prin pierderea volitiva de efective se creeaza de fapt bussiness. E simplu ca buna-ziua.
Se numeste capitalism.

D006

  Sa subliniem cateva aspecte :
  Cea mai mare stupina din Italia are 3000 de familii unde muncesc doi asociati si trei angajati in total 5(cinci) oameni muncesc 3000 de familii de albine. In 2011 au produs 120000 kg/miere , 3000 kg./ceara , 500 roi . Nu primeste nici un euro ajutor de la guvernul italian. Stupi pe 55 de vetre pe o raza de 150 km.  Extractie numai in loboratorul de extractie . 20% din miere imbuteliata in propria instalatie si vanduta en-detail . 80% din productie vanduta en-gros , meliflore data cu 3 euro+TVA / kg.
Proprietarul  nu comenteaza nimic , nu inventeaza nimic ci merge pe calea batatorita , stupi Langstrot si extractie pe linie Thomas.
  Si amanuntul cel mai important : MODESTIE , MODESTIE , MODESTIE !!!  Cat am stat la el nici o secunda nu a avut vreun aer de superioritate sau sa nu ne arate ceva sau sa nu raspunda la intrebari. La romani sunt dese cazurile cand vezi spupari care daca trec de vreo cateva sute de stupi deja sunt prea mari si importanti pentru a lasa "prostimea" sa vina la stupina lor.

Kiwi Bee

 Valtere, odata la luna tre pui la tastatura si faci ravagii  :rotfl: ................... din pacate ai dreptate.
Si Andrei vede bine lucrurile dar cu putin pesimism.

De ce?

Pai nu vedeti ca Dragos deja simte cum bate vintul din vest................. si sia construit o camera de extractie de miere asaa ca de vine legea sin RO el este gata sa extraga miere si pt altii iar de aici doar un pas sa devina si achizitioner de miere  ^:)^

Sa raminem la igiena amintita de Dragos.E adevarat ca nu traiesc in RO dar nu cred sa nu fie persoane care sa investeasca in puncte de extractie.

De exemplu daca miine sar baga o lege ca extractia de miere trebuie facuta numai si numai in incaperi autorizate precis ar fi multi care siar baga banii intro astfel de afacere......... chiar daca original nu este nici macar stupar de hobby.
Dar sa nu mergem asa de departe.Mai tot timpul vorbiti de un procesator/achizitioner mare pe aici pe forum. Pun pariu ca are in buzunarul de la spate bani sa construiasca un astfel de "laborator" , chiar daca inchiriaza o cladire pe care o pune la punct si o adapteaza cu echipament de ultima ora. Persoane cu bani sint in RO asta nui o problema. Dar de ce sa investeasca daca nimeni nu le duce caturi cu miere pt extractie? Nu e lege si apicultorul nu va da cu banii pe fereastra numai sasi duca mierea la extras de altul.

Deci asa spus daca ajunge o astfel de lege si prin RO nu cred ca va fi problema cu crearea punctelor de extraxtie dotate cu linii de extractie de ultima ora. Problema va fi alta.

Dragose, tu care umblii cu sorcova de lungul RO in tot timpul anului cred ca poti da un raspuns mai bun ca oricine altul.
Citi din stuparii actuali din RO (pastoralisti, stationaristi) ar fi gata sasi trasporte caturile cu miere la puncte de extractie?
La ce ma refer? Precum citesc pe forum de mai multi ani, multi apicultori prefera stupul orizontal de exemplu.Ba chiar il recomanda pt incepatori. Multi au un sistem bine pus la punct cu pavilioane(bani investiti in pavilioane si nu in incaperi de extractie - fiecare cum crede).
Intrun alt topic il putem vedea pe Andrei C. intrun filmuletz cum aduna caturile de miere de la stupi ME si le transporta la un punct de extractie. Ei, din astia citi sint in RO?
Pai cam asa vad eu radacina problemei de la vreo 10 mii de km.

andrei_calinescu

Kiwi,

Crede-ma nu sunt deloc pesimist.
Incerc sa fiu realist. Am spus, e o diferenta de educatie, de sistem daca vrei.
In vest oamenii au fost dresati sa construiasca pe "datorie", adica iei credit si te faci "prieten" cu banca pe viata.
Nu e deloc comod, caci ai o sula groasa de tot in spate. Si esti obligat sa produci muuult.
Asta inseamna mult efort si mai ales stress, apicultura avand aspectele ei specifice tipic aleatoare.
Nu e informatica.  Nu e pragmatica.
Asta am vrut sa spun.
Ori o afacere ca aia necesita muuuuulte credite.
Dragoselu' si-a facut hala, de acord. Dar a facut-o ori cu banii jos, ori din 112.  Adica nu are sula groasa in spate.

Eu nu sunt pesimist, doar pledez pentru o dezvoltare mai lenta dar un confort de viata netulburat de institutii obscure.
E doar o convingere strict personala.

La fel e si cu partea de extracitie, procesare a mierii, etc in Romania.
E usor sa ne uitam pe fereastra din vest si sa ne minunam ca extrag in interior. E drept, asa facem si noi in Franta.

In Romania pastoralul are insa alta morfologie.
Nu le poti spune celor din Reghin care vin la Ciucurova "Ba duceti-va si extrageti acasa". Ii pui pe butuci.
Asa ca Kiwi, Doamne fereste sa nu dea "potera" vreo lege in sensul asta cu norme igienice inventate, ca sa vezi atunci....
Si la noi oamenii nu extrag chiar in conditii precare. E de la om la om.
Cei ce au pavilioane au practic o pseudo-camera de extractie si chiar si cei cu varsati.

Eu sunt pentru putina moderatie, nu poti impune niste standarde in Romania numai pentru ca sunt standarde in Franta. E cea mai mare idiotenie.

Da Dragoselu', MODESTIA e cea care caracterizeaza oamenii care chiar au reusit si nu mai au nimic de demonstrat.
Ati constatat acum 2 ani la Apimondia franchetea lui Michel si deschiderea lui.  Ati plecat vreunul din voi cu mierea lui in traista?
Asta e dimensiunea unui caracter nu unul care-si surghiuneste sufletul in cusca Nicot.

D006

   Incet , incet si noi romanii trebuie sa ne aliniem la politica europeana , vrem nu vrem vom dansa cum ni se canta daca vrem sa practicam apicultura ca pe o afacere.
  Eu am ales politica pasilor marunti sau mai bine zis pun caramida cu caramida la o constructie mare fara sa apelez la banci . M-am fript odata in viata cu credite bancare si nu-mi mai trebuie. Ma dezvolt in fiecare an exact de cati bani am disponibil .Anul acesta am reusit sa-mi cumpar camion ford nou , sa fac gard de beton si tabla la stupina , sa construiesc laborator de extractie , sa-mi cumpar dotari in laborator de profesionist , aici intra masina de descapacit , centrifuga de mare capacitate , uscator de polen , topitor de ceara , maturatoare de miere , rezistenta electrica pt. lichefierea mierii. Eu zic ca pentru un an am realizat ceva . La anul incep cu constructia depozitului de miere si inca 100 de lazi.
  Romanul trebuie sa inteleaga ca daca vrea sa intre la apicultura profesionista intai trebuie sa-si construiasca infrastructira si apoi sa mareasca numarul familiilor de albine. Noi romanii , in saracia noastra , am pus boii inaintea carului si am alergat sa marim numarul familiilor de albine fara a avea in spate o baza materiala corespunzatoare.
 

teoalbina

Se poate da si o poza cu centrifuga de mare capacitate? Eu m-am gandit sa-mi procur una reversibila dar nu am vazut inca nici una in lucru ca sa ma pot pronunta in privinta eficientei.

D006

   Pana acum am lucrat cu centrifuga reversibila pe 6 rame Dadant dar la 300 de famili nu mai face fata. Cea noua este radiala cu diametrul de 120 cm si incape in ea intre 44 si 56 de rame in functie de dimensiune. Voi face un film cu ea atunci cand soseste din Polonia.
  Sa pun o poza cu cu vatra mea care incepe sa arate a stupina

andrei_calinescu

Dragoshelu', doua intrebari:

1. intentionezi sa pui elevator hidraulic la camion?
2. Ramai tot pe Dadant in continuare?

D006

Citat din: andrei_calinescu din Noiembrie 30, 2011, 01:06:03 PM
Dragoshelu', doua intrebari:

1. intentionezi sa pui elevator hidraulic la camion?
2. Ramai tot pe Dadant in continuare?

1) acum am construit rama de incarcare deoarece drumul este mai jos decat nivelul stupinei. Cand imi voi lua un camion si mai mare atunci trebuie.
2)momentan raman pe dadant dar ma bate gandul ca in trei ani sa schimb sistemul .