Ardealul ce parere aveti de colectare,valorificarea polenului?

Creat de filip, Octombrie 11, 2007, 01:02:52 AM

« precedentul - următorul »

viorel_v2000

Citat din: balasCand aveam familii putine, si nu era o problema sa vinzi o cantitate mica de polen, uscam cu acl panou solar. Eu locuiesc la bloc, stupina o am la 26 de km., si nu-mi permit, sa fac naveta sa usuc polenul.
  De anul trecut am confectionat acel uscator de polen, de capacitate mare. Ma gandesc ca din acest an, sa-l extind, si da fac prestari servicii. Bioneinteles ca daca  gasesc 2 sponsori. Unu este fiantarea, iar celalalt este stuparul. Problema este alta. Stuparii sunt atat de neincrezatori, incat nu vor accepta acest lucru.
  Daca umblam la calitate, eu sunt convins, ca vom reusi.
  Un domn, din Baia Mare, a incercat sa faca acest lucru. A mers bine, pana stuparii au fost seriosi. Cand faci ceva trebuie sa te limitezi doar la oameni pe care ii cunosti, si poti sa-i verifici. Sunt parteneri straini, care vor un polen de calitate, cu analize, in laboratoarele propri, si care sunt interesati de o piata buna de polen.
  De cand produc polen, nu am ramas cu productia pe stoc, de la un an la altul.
Foarte frumos ceea ce am vazut. Felicitari.
Felicitari si pentru faptul ca ati reusit sa gasiti piata de desfacere pentru asa o cantitate mare.
Care este media/kg obtinuta in acest an?
VV
Craiova

D006

D Balas zici ca ai polen de calitate ! pentru un necunoscator poate asa este dar pentru meseriasi lucrul sta cu totul altfel : ai vreun buletin de analiza la zi eliberat de un laborator atestat care sa certifice calitatea lui ?
Chiar dv. recunoasteti ca panoul solar nu distruge asa de mult calitatea deci recunoasteti ca metoda dv. de uscare aduce prejudicii calitatii polenului .
Alta greseala pe care am vazut-o in pozele dv. este aceia cu polenul lasat in contact cu aer lucru care duce la dezvoltarea de mucegaiuri.
Cat timp nu vom folosi metodele atestate si recunoscute de recoltare si conditionare a polenului nu vom mai exporta decat cantitati simbolice .
PS. EU AM INVATAT SA FAC POLEN DE LA D. BALAS ACUM 4 ANI SI SPER SA NU SE SUPERE PE MINE DACA MAI ADUC SI EU OPINII.

balasbebe

Citat din: dragos2006D Balas zici ca ai polen de calitate ! pentru un necunoscator poate asa este dar pentru meseriasi lucrul sta cu totul altfel : ai vreun buletin de analiza la zi eliberat de un laborator atestat care sa certifice calitatea lui ?
.
Intreb si eu tot asa, destul de politicos, daca din polenul pe care-l cumparati, de la cati apicultori a-ti cerut cel putin un document din care sa fie atestata stupina, sau buletinul de analiza al polenului primit, si revandut.
  Eu zic ca astea sunt doar polemici, si nu este prima data cand afirmati ceva din care dati doar cu presupusu.
  Lucrurile s-au mai schimbat si prin Salaj, a intervenit si aici concurenta. Oamenii sunt mai instruiti, au mai invatat cate ceva.
  Discutiile inutile, doar ca polenul de Salaj, nu este bun, doar ca sa-i scadem pretul nu se justifica. De cel putin 20 de ani, Salajul a dat tarii polen, si inca nu a reclamat nimeni pana acum. Inteleg sa vina francezii, spaniolii, chinezi sa ne spuna ca polenul de Salaj, nu este bun. Polenul de Salaj, este bun si datorita zonei melifere. Este foarte diversificata, fata de recolta de plen din rapita. In Salaj lipsesc culturile de rapita. Cel mult creste o rapita salbatica, care diversifica spectrul culorii.
  Eu nu fac comert, eu sunt doar producator, iar clientii mei sunt multumiti. Nu mi-a fost returnata marfa, iar banii i-am primit, si in avans pe baza de incredere.
  Eu zic sa ramanem apicultori, sa fim uniti, si sa vorbim asa cum trebuie si sa nu mai aruncam cu bata, dupa salajeni.
  Sa lasam orgoliile deoparte. Daca ar fi o organizatie apicola serioasa, nu ar permite astfel de discutii bazate doar pe vorbe. Vad ca a intrat si aici politica. Toti sunt rai, numai noi suntem buni.
  Ce a-ti afirmat, despre salajeni, si polenul de Salaj, se  numeste concurenta neloiala.
  Sa nu asteptati de la mine dreptul la replica. Puteti sa va exprimati orice fel de parere, eu nu arunc cu noroi in nimeni. Eu vreau doar sa arat ce stiu, iar ce fac, fac din placere si pasiune. Nu am reusit sa fac avere din apicultura, dar nici nu dau faliment, daca o fac doar din placere.

balasbebe

Citat din: dragos2006D Balas
Alta greseala pe care am vazut-o in pozele dv. este aceia cu polenul lasat in contact cu aer lucru care duce la dezvoltarea de mucegaiuri.
Eu dupa ce adun polenul, il trec prin ciur, pe acele site. Dupa cateva ore, este bun de uscat. Polenul este adunat de albine, din areal diferit. Sunt familii care aduna un polen mai umed, altele mai uscat, iar prin cernere se omogenizeaza, iar polenul mai uscat, preia din umezeala, si nu se mai sfarma, sa fie prea mult praf la uscare. Cu polenul trebuie umblat fin, sa nu se sfarme bobitele, ca se numeste pierdere. Acesta este doar un mic secret, nu modul de uscare, sau temperatura de lucru. Se stie ca peste 42 de garde, si expus indelung la soare, polenul se depreciaza.
  Polenul pentru pastrare indelungata conservat cu miere de albine, trebuie tinut la umbra, pentru preuscare, 24 de ore. Nu se amesteca direct, deoarece contine prea multa apa, si fermenteaza.

D006

Acum o luna de zile am fost la un sprit cu un procesator care in 2006 -2007 a exportat 35 tone de polen din zona Salaj dar in acest sezon nu a mai exportat nici un kg. pt ca beneficiarii i-au reprosat calitatea indoielnica a polenului .
repercusiunile se vad , sezonul trecut cam alergai dupa polen si pretul ajunsese la 25 ron iar acum piata interna este suprasaturata de polen pretul lund-o in jos spre 16 ron.si totul din cauza ca nu se mai exporta.
Consider ca greseala se face cu preuscarea procedeu care duce la dezvoltarea mucegaiurilor  ! recoltezi polenul il bagi direct la congelator iar cand ai o cantitate suficienta dai drumul la uscator (gen  LEGA) omologat .dupa uscare se ambaleaza etans . Important este ca polenul sa nu ia nici un moment contact cu aerul din clipa in care il luam din colector si pana ajunge la beneficiar .
Clientii nu se pot plange pt. ca mucegaiurile sunt microscopice , nu se vad, el apreciaza polenul doar dupa culoare si gust , habar nu are daca mai  are vreo urma de vitamina sau proteinele nu sunt alterate .

D006

Sunt nou pe forum dar il citesc de mult.Urmeaza umila mea parere.Rog pe ardeleni sa nu se supere,daca se supara sa le treaca si sa mediteze putin.
Recoltez polen de prin 85
Ultimul buletin de analiza:
Emitent   D.S.V. SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR GORJ  TG-JIU
Nr.A 2346/08 10 2007
Rezultate:
APA  -7,58%
PROTEINA -16,35 %
DROJDII si MUCEGAIURI -8,6 x10 la puterea unu
E bine ? E rau? Judecati dvs.

balasbebe

Unde se face acel buletin de analiza, ca si eu sunt interesat. In Salaj, asa ceva nu cred ca se poate realiza, dar nici nu am incercat.
  Din primavara se va face la Facultatea de Medicina Veterinara, dar mai am de asteptat.

D006

Comentariu :
"DUMNEZEU ITI DA DA NU-TI BAGA IN SAC"
A dat Dumnezeu o minte stralucita in domeniu (recoltare polen) in Salaj.Regret ca nu-l cunosc personal.Si au ajuns salajenii campioni la recoltat polen (nu a tinut la secret nimic).Dar cu uscatul cum ramane,ca aici e baiul de vreo 30 de ani.Unii usca polenul la soare (parca-i fan) altii sub capacul stupului,altii in podul casei ca cica acolo e cel mai bine,altii au niste instalatii care prajesc nu usca.Am trecut si eu prin fazele astea.
Referitor la colectare
Am inceput cu colectoare model ACA.Am incercat sa le modernizez ca aveau niste hibe. Am obtinut niste casute de pasarele la urdinisul stupului.Am abandonat modelul si acum folosesc colector montat la fundul stupului.
Referitor la uscare
Am inceput cu uscatoare model ACA. Am abandonat si am inceput sa construiesc singur.Modelul nr. 5 a fost o reusita,dar cu o mica hiba. Se asemana cu modelul canadian de este pe forumurile noastre.Consuma de usca.Modelul nr. 6 (actual) consuma la sfert sau mai putin (dar are si asta o hiba).Modelul nr.7 (in lucru) va consuma mai mai putin dar dracu stie ce hiba va mai avea.
Recoltez si usuc  200-300 Kg pe an.Anul acesta sper la mai mult.
Cu bine.

D006

Buletinul este emis contracost de :
DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR GORJ
(LABORATORUL SANITAR VETERINAR DE STAT GORJ =  TG-JIU)

D006

cu banii de pe 200 kg. polen cumperi cu uscator de la Lega si nu mai ai nici o problema . acelasi tip dar mai mare l-am vazut si in spania .

D006


balasbebe

Acel uscator de polen,l-am studiat. Lucreaza destul de incet, pentru 24 de ore. Cei care vor sa usuce o cantitate mai mare de 20 de kile pe zi, trebuie sa cumpere si un cogelator, lada frigorifica, care costa si aceea. Sare investitia de 5.000 lei. Recolta pe un an la un stupar. u zic ca nici nu este rau. Sunt alte investitii mult mai mari, si care nu se pot acoperi din productia unui an. De exemplu un pavilion. Atunci as inclina pentru un uscator.
  Mai este o singura problema. Uscarea polenului de la 39-40 de grade, si aici favorizeaza dezvoltarea mucegaiurilor. Aici este mediul de cultura propice la aceasta temperatura. Va trebui sa obisnuim clientii, ca in perioada activa, sa faca tratament cu polen proaspat, ca fiecare client sa-si procure polenul, si sa-l pastreze el in congelator. Este o mare diferenta intre polenul crud, si cel uscat.

D006

anual cererea de polen congelat se tripleaza.Se vinde cu zecile de tone in afara.Dadeam si eu anul asta dar a fost o seceta in gorj de numa.

D006

Ba ai ca si cu ala e o mica problema.Teoretic,ptr.a usca 1 Kg de polen este nevoie de 0,14Kwh.Practic eu consum acum cca 0,25Kwh.Uscatorul ala de la Lega toaca cca1,6Kwh/Kg. Zau domn dragos2006 nu tot ce-i poleit e aur.Si mai are o hiba,la sigur.Si apoi 200Kg x20 lei = 4000 lei.cu banii astia iti iei un tars de Dacie de te duce prin toate padurile patriei

viorel_v2000

Citat din: gicaanual cererea de polen congelat se tripleaza.Se vinde cu zecile de tone in afara.Dadeam si eu anul asta dar a fost o seceta in gorj de numa.
Cunoasteti un exportator de polen crud (sau uscat) in zona Olteniei?
Multumesc.
Cu stima
VV
Craiova