marcare matci

Creat de ceausescu95, Iunie 27, 2012, 06:14:52 PM

« precedentul - următorul »

ceausescu95

Buna ziua as vrea sa va intreb cum prindem matca ca sa o marcam.Am incercat o data si a zburat de pe rame si am fugit sa o prind ca nu mearga la alte familii.Care-i tehnica de prindere?Multumesc anticipat  :thanks:

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marius_vfp

salut , cel mai bine e sa marchezi matca dupa ce se imperecheaza , e cel mai sigur , asa nu o poti pierde  , odata imperecheata ,pe rama ramane, poti sai faci ce vrei , de zburat nu mai zboara , daca nu e imperecheta e foarte vioaie aproape ca nici no poti prinde prefera partea umbrita a ramei , se ascunde foarte bine ,
sfatul meu e sa le lasi sa se imperecheze apoi le vopsesti sa nu le cada rau la trantori culorile  :rotfl:
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

ceausescu95

o chestie:matca era imperecheata.Avea oua de o zi si erau si larve. :D :P

marius_vfp

stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bucovineanu

Chiar daca este imperecheata se poate intampla ca regina sa zboare de pe rama. Acest lucru e posibil mai ales in primele zile dupa ce s-a intors de la imperechere, ea nefiind inca hranita suficient pentru a-si mari greutatea.
Am patit acest lucru de cateva ori in momentul marcarii, dar de fiecare data s-au intors singure in nucleul de imperechere.

marius_vfp

ma bucur pentru dumneavoastra domnule bucovineanu , eu nu am avut insa acelasi noroc ,

dar daca matca nu este imperecheata si zboara din nucleu chiar foarte aproape mai poate sa se intoarca in nucleu ,
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bucovineanu

Daca regina are ceva timp de cand e in nucleu si a mai iesit la zbor se va intoarce inapoi. Atat timp cat nu e imperecheata nu trebuie umblat in nucleu decat daca e strict necesar si ramele nu trebuie tinute mult timp rama afara deoarece reginele neimperecheate sunt sperioase si exista pericolul sa zboare. Daca totusi vedem ca a zburat, lasam stupul (nucleul) deschis si ne indepartam de langa el si de cele mai multe ori regina se va intoarce.

marius_vfp

buna ziua domnule bucovineanu , astazi am avut surpriza sa vad ca in nucleu matca s-a intors , desi are ceva vreme de cand a eclozionat nu vad inca oua , dar nu disper o mai las poate totul e bine ,
multumim de sfaturi

asi avea rugamintea sa ne spuneti care e cea mai buna culoare pentru marcat,  cea care se distinge cel mai usor ,  am luat un marker verde  doar pe acesta l-am gasit in supermarket.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

romikele

Markerul ala verde il vei putea folosi in anul 2014.
Culoarea este diferita, functie de anul eclozarii matcii.
Vezi http://apiardeal.ro/website/index.php?pagina=pagsfuti03

marius_vfp

buna ziua dl. romikele ,cu parere de rau  doar asta am gasit pe moment(nu era decat verde si negru ) , stiu care sunt culorile si anii in care trebuie marcate "ca la carte"  dar matcile sunt strict pentru mine , oricum in carnet imi notez anul din care e matca care e evolutia ei numarul stupului , intentionez sa folosesc doar o culoare stiu ca va veti intreba oare de ce , ideea de la care am pornit este urmatoarea , oricare ar fi culaorea trebuie so gasesc mai usor  ,in caz ca matca stupuilui e nemarcata si ele o schimba degeaba notez eu varsta matcii  ,pot elimina astfel o matca tanara fara sa stiu ca ele au schimbat-o , in caz de cgasesc o matca nemarcata voi sti ca ele au schimbato si o marchez .

o seara buna .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

romikele

Poti cauta o culoare din afara spectrului oficial, asa nu te va deruta deloc varsta matcii  :wink2:

bucovineanu

Cea mai vizibila culoare pentru a putea gasi mai usor regina este culoarea folosita in acest an respectiv cea galbena. Daca se folosesc marchere vopseaua se sterge destul de usor, mai ales daca marcherul nu e de calitate si nu mai stim daca e regina batrana sau una tanara. Consider ca cea mai rezistenta e vopseaua auto pe baza de diluant. Daca folosim astfel de vopsea, putem obtine nuante deschise, care sunt usor de remarcat si putem folosi toate cele 5 culori.

justy

eu folosesc pentru marcare metoda cu prastia. mi se pare cea mai simpla, rapida si fara risc de a pune matca in pericol. Metoda am aflat-o tot de pe aici. O prastie de sarma cum aveam cand eram mici, numai ca elasticul trebuie sa fie intins. Gasim matca pe rama si apas cu elasticul de la prastie dupa cap, iar apoi foarte usor cu markerul se face marcarea. Eu folosesc culoarea alba pentru toate pentru a le depista mai usor. evidenta anilor o tin in caiet si mai scriu si sub capac!