consangvinizare

Creat de bucovineanu, Februarie 12, 2008, 07:07:19 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Vad ca este lipsa de subiecte pe forum. Propun acest subiect si va rog sa va spuneti parerea.

D006

stimate domn
subiecte sunt dar nu i cine sa scrie
se pregatescf apicultorii pentru noul an apicol( rame , lăzi etc.)
şi nu le rămâne mult timp pentru discuţii.
eu de exemplu sunt interesat să aflu cum vă face ti  nucleele de împerechere
vreau să nu le fac de 2 sau 3 ori pana ajung la varianta ideală
dar.....

D006

E amorteala mare peste tot...
Subiectul ar comporta cel putin trei laturi ale discutiei, una a celor care  fac pastoral, alta a celor care fac stationar si cea a statiunilor de producere a materialului genetic.
Referitor la cei ce fac pastoral consangvinizarea este practic exclusa si asta ca urmare a contributiei realizate de trantorimea vecinilor de pastorit.
Situatia colegilor din stationar s-ar caracteriza in mai multe moduri:
-cei ce doresc sa ramana in locuri izolate si sa-si selectioneze  in familii inchise
descendenta-o mica parte;
-cei ce introduc descendenta din alta stupina;
-cei ce aduc din afara ilegal material genetic de inalta valoare ptr obtinerea de descendenta prin inseminare artificiala.
O situatie aparte o constituie statiunile de cercetare si creare de linii in descendenta albinei locale, care urmaresc sa conserve prin consangvinizare  exclusiv albina indigena.
Sa auzim de bine.

D006

a scuze,
re: nu cred că e posibilă cosangvinizarea în cazul albinelor,
poate undeva in mijlocul mării, pe o insula o fi posibil

bucovineanu

Vad ca foarte putini colegi si-au exprimat parerea cu privire la consangvinizare.Pentru cei care fac pastoral consangvinizarea nu este posibila.
In stupinele in care se face numai stationar si se face selectie se intilneste acest fenomen. Daca avem o regina tanara si puietul capacit este pus cu goluri pe rama, iar in familia respectiva nu este boala, acesta este semnul ca avem consangvinizare. O regina care s-a imperecheat cu un trantor ruda apropiata va depune in unele celule de albine oua nefecundate. Albinele vor inlatura aceste oua si de aici aspectul de puiet imprastiat. Pentru a preveni consangvinizarea trebuie sa introducem in stupina la cel mult 3-4 ani cateva regine aduse din afara zonei de actiune a albinelor proprii. Dar cea mai buna metoda de a preveni aceasta anomalie este ca periodic sa aducem oua din familii de albine recordiste din stupina unui prieten care are stupina la cel putin 10 km de stupina proprie, oua din care vom creste regine. Putem astfel sa beneficiem de imperecherea cu trantorii din stupina proprie. Pentru ca de vreme ce este posibila consangvinizarea, se pare ca reginele nu zboara la distante foarte mari pentru imperechere, asa cum scrie in multe carti de apicultura.

PricopArthur

Inmultind in mod constant din aceleasi familii nu poate apare cosangvinizarea?
Vasile Popescu Albina, in cartea "File din istoria apiculturii Banatene" spune ca a constatat in stupina proprie datorita inmultirii albinelor de regula din fam recordiste, a unei reduceri a productiei de miere tocmai la fam la care avea pretentii, comparativ cu alte fam din prisaca proprie.
Pag. 99
Miere multă şi inimă curată!

bucovineanu

Asa cum am aratat in postarea anterioara consangvinizarea apare in stupinele stationare in care se face selectie. Spun acest lucru deoarece am intalnit acest fenomen in propria stupina. Dupa ce am crescut regine mai multi ani la rand de la o familie recordista, am observat la cateva  regine recent imperecheate puiet imprastiat. La inceput nu stiam despre ce era vorba.M-am documentat si am aflat cauza.

D006

Am abordat acest subiect anul trecut pe un alt forum;ca si aici ,parerile erau diametral opuse.Am sa dau un citat dintr-o carte ,buna-zic eu,la care tin:"de retinut ca albina este foarte sensibila la consaguinitate si ca imperecherile intre indivizi prea inruditi conduc la o scadere foarte importanta a viabilitatii puietului.Orice efort de selectie care nu tine cont de aceasta particularitate ajunge in mod fatal la rezultate contrare celor asteptate" .Categoric,puietul imprastiat (lacunar) este cauzat si de consanguinizare dar mai are si alte cauze demne de luat in seama,despre cre s-ar putea discuta cu folos.Pe celalalt forum subiectul a fost  "ingropat"de unii bascaliosi si de"grei"care au considerat ca ce spun ei este indubitabil.

bucovineanu

Foarte multa lume crede ca nu este posibila consangvinizarea la albine si de aceea subiectul este tratat cu indiferenta. Dar intr-o stupina care nu face pastoral este obligatoriu ca periodic sa se introduca "sange proaspat".Altfel in mod sigur stupina va degenera cu urmari negative pentru productie.Prin introducerea periodica de regine crescute in aceeasi zona climatica, dar in afara zonei de actiune a albinelor proprii, nu vor avea decat de castigat chiar si cei care fac pastoral.Cat priveste puietul imprastiat, in afara de consangvinizare exista intradevar si alte cauze: regina deficitar imperecheata, regina epuizata,loca in forma icipienta si alte boli ale puietului.De aceea cand ne confruntam cu acest fenomen (puiet lacunar), trebuie sa analizam cu mare atentie pentru a descoperi cauza.

D006

Mai e un aspect care nu trebuie neglijat: e usor de observat ca in aceasta perioada puietul are aspect lacunar chiar si la cele mai bune familii,cu matci tinere ,performante.Explicatia ar fi,dupa cei mai multi,insuficienta polenului si eliminarea de catre albine a gurilor in plus(eu cred ca nici matcile nu oua foarte compact acum in comparatie cu perioada de "explozie" a familiei cind matca foloseste la maximum spatiul ce-l are la dispozitie)Altminteri,sfatul dv. d-le bucovineanu e cel mai bun:cei ce nu fac pastoral,sa-si improspateze din cind in cind fondul genetic al stupinei.Descifrarea cauzelor aparitiei puietului lacunar precum si aprecierea corecta a normalitatii sau anormalitatii fenomenului sint probleme care ar trebui sa preocupe pe orice stupar.

filip

In atentia incepatorilor!Puietul in aceasta perioada are aspect lacunar din cauza ca matca la inceput a avut o ponta redusa apoi puietul neavand acceasi varsta nu e capacit compact.Matca isi spune adevarata valoare la spartul cuiburilor cand trebuie sa aiba o ponta de 1500-2000 de oua in 24 ore.Dar eu urmaresc acele matci care ponteaa si in functie de cules.Degeaba ponteaza aiurea si toamna nu ai cu ce ierna familia repectiva neavand miere stransa.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

PricopArthur

Si totusi, Vasile Popescu Albina facea pastoral, si cu toate acestea a constatat ca fam  care ar fi trebuit sa fie recordiste, dupa 4 ani de selectie au ajuns submediocre.
Subliniez acest aspect, in ideea ca ar fi bine sa nu ne acoperim cu faptul ca facem pastoral.
Miere multă şi inimă curată!