Cum facem investitiile in apicultura?

Creat de filip, Decembrie 08, 2009, 09:51:26 PM

« precedentul - următorul »

filip

In primul an cumparam roi ori fam albine.
In principiu cumparam lazile cuib,pot fi Dadant 1/1.
Eventual o rezerva de mag1/1 sa le folosim la acumulare.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Am un nou cunoscut care este atras de apicultura si vrea sa inceapa.
Eu i-am dat o rama si l-am sfatuit sa se apuce sa-si construiasca 2 lazi nucleu de 5 rame cat mai curand.
Are curte mare asa ca or sa apara si roii de la sine.
Incepand cu un roi se invata mai bine si mai usor apicultura.

ioanardelean55


filip

Multi ma intreaba.
Cum sa fac,cumpar lada complecta ,dar am bani putini.
Eu ziceam sa discutam cum ar fi mai bine pentru un incepator cu bani putini .
Cumperi 3-4 lazi cuib 1/1,apoi in al doilea an cumperi magazii.
Mai exista si varianta sa cumperi in plus 2-3 mag 1/1 pentru eventualitatea unor culesuri bune,urmand sa cumperi doar socluri anul viitor si ai asigurate cateva lazi pentru roi.
Trebuie gandita afacerea pas cu pas,investitiile facute cu cap.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bee_lover

De acord cu domnul Filip, si soclu oricine poate sa-si faca acasa 4 scanduri si un fund din ceva si face un capac din tabla si gata stupul. O afumatoare si restu' se gasesc prin juru casei: pana de gasca(perie), surubelnita(dalta).
Oricum o luam inceputul e greu: faguri artificiali, rame, albine, lazi... se aduna :smile: plus ca trebuie sa gasesti pe cineva cu o centrifuga sa extragi.

ioanardelean55

eu consider ca in primul rind un incepator trebuie sa investeasca in teorie -----,carti ,ab,la o revista apicola,ab pe forumurile de apicultura ,conversatii directe cu apicultori experimentati . asta de acum pina in primavara ,dupa aceea as recomanda achizitia de citiva roi .sint mai simplu de intretinut riscul e mic . intr-un sezon ai posibilitatea cu cativa roi sa pui in practica ceeace ai invatat in iarna .

orbanstefan64

eu zic ca un incepator trebuie sa investeasca in documentatie, 3-4 lazi ,roi scule de mina , sa tina albinele la un stupar sa  faca ucenicia cel putin un sezon sa mearga paralel cu teoria si cu practica iar restul investitiilor cit si a cunostintelor vin din mers :hi:
succes

centrifuga

si as mai completa:
dupa ce a iesit din prima iarna,sa traga concluziile:mai continua sau nu!

orbanstefan64

Citat din: centrifugasi as mai completa:
dupa ce a iesit din prima iarna,sa traga concluziile:mai continua sau nu!
daca continua sau nu cred ca depinde de nivelul de contaminare virus microb :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :nod:

bucovineanu

Eu consider ca un incepator tebuie sa investeasca in primul rand mult suflet, vointa si perseverenta. Sa nu se descurajeze la primul esec. Ca in orice activitate si in apicultura pentru a obtine un orece profit trebuie facute si investitii materiale. Cat despre astfel de investitii ii sfatuiesc pe incepatori sa investeasca numai in materiale noi, stupi, rame, alte utilaje. Investitiile trebuie facute cu prudenta, mai ales la inceput. Si nu in ultimul rand trebuie o buna pregatire teoretica si daca e cu putinta practica pe langa un apicultor cu vechime.

D006

Cand folosin termenul "investitie" ne gandim la o suma de bani , pentru a infiinta o stupina de 50 de familii trebuie sa investim minim 40000 de lei si putem spune ca avem un punct de pornire , sub acest prag se cheama saracie sau amatorism.

un_escu

Cred ca problema la inceput trebui privita din punctul de vedere al amatorului cu o mare dorinta de perfectionare prmanenta.
   Eu ca incepator ce sa fac cu 50 stupi daca nu stiu cum sa previn furtisagul,dupa culesul principal ma uit lung dupa roi,si cate si mai cate.
   consider ca pana la marea investitie  din saracie cu amatorism drgoste de albine si perseverenta tindem spre profesionalism.

un_escu

Amatorismul il considerca o ferma scoala in care teoria ca teoria dar... mare grija cu pracica.
   Secvente din aceasta etpa a apiculturii sunt convins ca ne poate relata amintiri din liceu dl.Dragos 2006.Oare gresesc? Daca da,imi cer scuze anticipat.

filip

E foarte bine sa-ti doresti lucruri mari,dar incepe cu cele mici.
Eu si azi folosesc PANA DE GASCA la periatul ramelor,o dalta poate fi chiar rudimentara in mani pricepute face minuni.Afumatorul nu trebuie sa fie din inox la inceput.
Anul trecut am cumparat centrifuga de inox pe 4 rame,dar ma gandesc cu nostalgie la cantitatea de miere extrasa cu cea din tabla galvanizata.
Anul asta mi-am propus un banc de descapacit,dar in primavara am schimbat prioritatile.
Face-ti in asa fel incat sa aveti randament maxim cu bani putini.
Lazi, rame     sa fie noi pe cat se poate.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

valter

Cum facem investitiile in apicultura?
Cu taraita si miloaga la nevasta.
Cu frica.
Cu multa speranta, care va confirma doar pentru cei cu inima si gandul la albina.
Cu multa precautie, fara sa te arunci ca inecatul din debut, dezamagirea te asteapta la primul colt.
Cu, ''cucu'' tare, cand esti tanar, ca atunci cand esti mos nare cin-te ajuta, copii cu copii, tu cu nepoti si baba cu osteoporoza, baba cu bilet la sanatoriu in luna iulie...cand este de extras.
Fa ce poti face in apicultura pas cu pas, nu te baza pe nimeni altcineva decat pe Dumnezeu si increderea din tine, ca vei reusi. Accepta esecurile ca parte din etapa ce o strabati, evita marile greseli, dedicate stupilor aproape tot atat de mult ca si familiei.
O parere a unuia care a castigat pas cu pas.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.