Situatie greu de explicat

Creat de bucovineanu, Iunie 15, 2013, 09:02:21 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Zilele trecute am gasit o familie aflata intr-un stup pe 3 corpuri cu gratie Haneman intre corpurile 2 si 3, la care regina disparuse de aproximativ 5-6 zile.  Regina era din 2011. Avea botci de salvare pe 2-3 rame, o rama cu larve de varste diferite, cele mai mici de varsta aratata mai sus, mai multe rame cu puiet capacit compact si nici un ou pe rame. La un control mai atent am gasit mai multe botci cu oua atat in corpurile de sub gratie cat si in corpul de deasupra. Cine o fi pus ouale in botci?
Cautand insemnarile despre familia respectiva din anul trecut am gasit ca la un moment dat au aparut si atunci oua in botci dar numai deasupra gratiei. Am inlaturat gratia si situatia a revenit la normal. Acum situatia se repeta dar in alt mod.

Obombo

O situatie oarecum asemanatoare am intalnit acu' vre o luna si ceva. Intr-o familie care roise de doua ori (anul asta a fost un dezastru) nu reuseam sa gasesc regina, cu toate ca albinele nu dadeau semne ca ar fi orfane, asa ca a introdus o rama cu oua si larve. Dupa doua zile am gasit pe rama de alaturi oua, larve si botci. Aici ar fi o explicatie, albinele ouatoare, dar e cam trasa de par. Din pacate nu aveam timp sa urmaresc desfasurarea evenimentelor, asa ca a doua zi am unit cu un nucleu.

stefanst

Buna seara! As avea si eu o intrebare , de m-ar putea ajuta cineva: anul acesta am primit doua roiuri mici (abia acum incep sa invat) , pe care le-am bagat in stupi din polistiren. Uitandu-ma in seara asta(pe la ora 21) la unul dintre ei am vazut la urdinis albinele stranse intr-un ghem zdravan , astupand practic 2/3 din fanta de intrare , si nu inteleg ce se intampla. In stup am cam 6 rame cu albina , urdinisul este de 8mm inaltime si este deschis cam 15 cm , ramele sunt asezate ,,la cald". Albinele din ghemul sus mentionat erau linistite , in stup se auzea zgomotul obisnuit nu am putut detecta nimic anormal. Ieri m-am uitat in el , matca era , oua si larve erau destule... De vazut am vazut si in serile precedente cate 20-30 de albine stand pur si simplu degeaba pe puntea de zbor(nu faceau ventilatie) dar niciodata astupand urdinisul. Afara este destul de racoare , 18 grade. Oare ce sa fie ?

bucovineanu

Deoarece ne aflam la sfarsitul se zonului apicol si noptile au fost reci in ultima vreme, albinele incearca sa micsoreze urdinisul. Fac acest lucru pentru a putea mentine climatul potrivit pentru cresterea puietului. Acolo unde urdinisul e foarte mult deschis si familiile sunt puternice, albinele incearca micsorarea urdinisului prin astuparea lui cu propolis.

stefanst

Asta ce ar insemna in stuatia mea (6 rame cu albine si urdinis deschis 15cm) ? Sa las urdinisul la vreo 7 cm si ziua , sau sa-l las asa iar ele sa faca ghemul cand au chef? Multumesc ptr raspuns!

bucovineanu

Deoarece nu exista cules de nectar e bine ca urdinisul sa fie redus cam la jumatate din cel actual, pentru ca albinele sa se poata si apara de eventuale hoate.

sorinma

ar putea fi generalizat la aproximativ 1 cm pt fiecare rama?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

stefan1

  Nu stiu daca roiul a avut si trantori. E posibil ca acolo langa urdinis sa fi fost izolati trantorii, ca un pas premergator izgonirii lor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefanst

Nu am vazut mai mult de 6-7 trantori pe rame , cat priveste botci de trantor , nici macar una. La urdinis erau doar albine stranse.

stefan1

Citat din: stefanst din August 04, 2013, 11:52:43 AM
Nu am vazut mai mult de 6-7 trantori pe rame , cat priveste botci de trantor , nici macar una. La urdinis erau doar albine stranse.

  Nu stiu de cata vreme s-a fecundat matca. Orice familie care nu are matca in regula mentine si ingrijeste trantori. In plus la ele vin si alti trantori care sunt acceptati. Dupa ce matca se fecundaza, in functie de prezenta sau lipsa de cules, trantorii sunt izolati, infometati si alungati. Nu pot spune ca asta e cazul tau, dar era una din variantele pentru ce ai observat tu.
' Botci de trantor' nu exista; probabil te refereai la puiet de trantori.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 Prezint aici un caz pentru prima oara intalnit:
Am pastrat un nucleu cu doi faguri de sfert de Dadant si sub 1000 de albine, cu matca faina, pentru un caz de accident in toamna cu vreo regina de la stupi. Astazi am vazut la el agitatie, multe albine frumoase, mari, ieseau si intrau, plecau si se reintorceau nelinistite, o situatie hotarat anormala, cu totul diferita fata de zborul de puiet si cumva asemanatoare cu un comportament de roire. Mai precis cu faza imediat dupa roire, cand intre roi si familie se mentine o legatura si o circulatie. L-am deschis si am ramas surprins: pe cei doi fagurasi nu mai erau decat vreo 10 albine si 10-20 de celule cu miere. Nici urma de matca, ba chiar am curatat de pe fundul nucleului ceva crescaturi de ceara profitand ca lada e goala. Alte cateva albine intrau si ieseau din nucleu nelinistite. Am concluzionat ca au pierdut matca dar inexplicabil, ca nu am umblat la el, nu a fost nici furtisag si pana ieri era linistit. Ba chiar m-am gandit ca cineva mi-a furat regina (azi). Pentru cele cateva albine care mai erau in jurul lui am pus putina miere si ma gandeam ca fie ele, satule, isi vor cere primire in familiile vecine, fie voi incerca eu sa le dau unui roi. Curand am observat ca vin tot mai multe albine la nucleu. Peste o jumatate de ora era linistit complet. Spre seara l-am deschis din nou. Era din nou populat, a asezat mierea data in celule, dar in mijlocul unei rame era o concentratie mare de albine. Le-am ferit si am observat regina bagata cu capul intr-o celula si doar fundul era afara.
  Eu zic ca a fost o tentativa de 'roi de foame'! Saracile albinute si-au dat seama ca nu mai au rezerve, dar nu stiu unde voiau sa se duca. Cum le-am pus acea miere au revenit, caci probabil locul gasit era si el fara speranta. Nu inteleg comportamentul matcii! Poate a fost haituita de albine ca sa plece cu roiul si era infricosata. Parca si acum albinele imi pareau cam prea insistente cu ea. O sa vad ce o sa se mai intample cu el.
  As vrea si parerile voastre.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Citind ce ai scris ma pregateam sa dau un raspuns,dar citind pana la final am inteles ca ai dat singur raspunsul
Anul trecut in octombrie am gasit intr-un cais un roisor cu matca si cu vreo 150 de albine ---nu l-as fi observat ,dar am auzit un zgomot ciudat de zbor de albine---mentionez ca la acea data mai aveam nuclease cu matci fec.
controlandu-le am gasit matci in fiecare (marcate)--cea din pom era nemarcata si parea fecundata

stefan1

Citat din: mape 48-petru manea din Octombrie 10, 2013, 09:27:41 AM
...
Anul trecut in octombrie am gasit intr-un cais un roisor cu matca si cu vreo 150 de albine ---nu l-as fi observat ,dar am auzit un zgomot ciudat de zbor de albine---mentionez ca la acea data mai aveam nuclease cu matci fec.
controlandu-le am gasit matci in fiecare (marcate)--cea din pom era nemarcata si parea fecundata

  Cazul pe care l-ai mentionat este putin diferit, in sensul ca doar un pumn de albine dintr-o familie a parasit stupul cu o matca, in stup ramanand marea majoritate a albinelor. Aici momentan nu mai erau albine in nucleu, nici matca, desi dupa aceea s-au reintors. In cazul pe care l-ai mentionat cred ca s-a produs urmatorul fenomen: o familie avea doua regine care au activat o vreme impreuna in stup. Cand familia s-a restrans, albinele au incercat sa elimine o matca. Aceasta insa nu a fost parasite de o mica suita de albine, care au insotit-o in afara stupului. Un asemenea caz am intalnit si chiar l-am urmarit mai multe saptamani. Am gasit intr-un capac un pumn de albine care nu aveau nici un fagur dar au trait mai multe saptamani, probabil cu nectar adus de unele din ele. Au si crescut pana la urma doua inceputuri de fagurei, crescuti de jos in sus. Aveau si o regina faina, eu cred ca fecundata, dar nu a ouat. Pana la urma a trebuit sa-l desfiintez ca ma impiedica sa controlez familia. Nici una din familii nu era fara matca, deci a fost vorba de o matca suplimentara provenita din nu stiu care stup.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bibanu

La multi ani dragi forumisti! Sint un incepator in ale apiculturii . Dupa o perioada de practica in stupina unui foarte bun prieten am decis sa cumpar 2 stupi verticali unu pe unu si cat trei sferturi.Dupa culesul la floarea soarelui am mai facut inca trei roiuri [ singur ,ce a ce pentru mine a fost o bucurie imensa] si reusind sa intru in iarna cu 5 stupi bine dezvoltati si cu rezerve suficiente de hrana.Pe 27 decembrie fiind o zi insorita am observat ca albinele au iesit la zborul de curatire,scotind albinele moarte pe scindura de zbor.Uitinduma mai atent am vazut la unul din stupi printre citeva albinute moarte pe scindurica de zbor, am observat ca si matca era moarta .panica totala.am desfacut cuibul [mentionez ca afara erau aproximativ 12 grade] mam uitat la fiecare rama in parte si alta matca nu am mai gasit,crezind ca am intrat in iarna cu 2 .am mai gasit si trintori.rezerve de hrana suficiente.ajutatima va rog frumos cu un sfat ,si cum il pot salva.multumesc

bucovineanu

Mai intai bun venit. Roiurile au fost facute mult prea tarziu. Cred ca au intrat in iarna cu putine albine. Cel ramas orfan e probabil unul din roiuri. Solutia e unirea cu alt roi.