CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

Eugen B

Salcia capreasca si la mine in vest a fost foarte afectata. A inflorit ici colo, si caiusul sa dus, in rest e ok

stefan1

  Din pacate la mine s-a gatat culesul de salcie  :sad:  Astazi (ieri) foarte putine albine mai veneau cu polen galben de la salcie si aduceau un polen cafeniu-rosiatic, poate de la ciresul salbatic, desi acesta s-a taiat masiv in ultima vreme. Cu toata temperatura foarte buna si zborul la fel, cantarul a stationat.  :sad:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

Eu nu am cantarit nimic. Se vede in rame diferenta. La unii stupi am inca miere f multa de la iernat. Salcamul cred ca va intarzia putin in rest nu cred ca vor mai fi intarzieri de la vremea care este anuntata.

Aurelian A.

La ce calduri se anunta cred ca nici salcamul nu va intarzia,sa vedem daca stupii pot tine pasul si sa se dezvolte optim
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

MirceaCalin

Azi am dus stupii la salcâm.
Florile arată cam aşa:

stefan1

  Se pare ca anul asta salcamul infloreste tare devreme, dar si ca S1, S2 si S3 se suprapun partial. Problema este ce culesuri vor fi pe urma, pana la tei, care probabil si el va inflori mai devreme.
La mine se poate sa fi inceput deja inflorirea salcamului, ca a urcat cantarul 1,3 kg.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

Salcâm 2 înflorit în Gorj de sâmbătă 28 aprilie. Aceleași probleme mă macină și pe mine. De aia nu pot dormi, inca nu vad pasul următor. Să dezvolt Nr de stupi s trec sa le dau zahar pt că tot nu va fi cules, sau să mă deplasez iar sute de km.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

edy

Salut Dan, daca tot nu este cules cum spui atunci iti convine sa le dai sirop, sì cel mai bun sirop pe piata actuala este motorina depinde de tine ce pas vei face, cu rispect Edy
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

dan sebastian

Cules este foarte bun, cel putin pentru inca  10 zile. Apoi va fi problema. Pana la floarea soarelui inca 1 luna si jumatate. De luna aceasta e vorba. Atunci e problema.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

stefan1

Citat din: stefan1 din Octombrie 13, 2017, 07:38:13 AM
  Am profitat de o zi mai calda si am controlat cateva familii. Unele sunt neobisnuit de populate, desi am o rasa apropiata de carnica, la care populatia cu care intra in iarna e de obicei redusa.
  La mai multe familii mai sunt mici suprafete de puiet (de toate varstele) pe 1-3 faguri. Asta inseamna ca tratamentul facut acum peste o saptamana a fost putin eficient (dar paduchi nu au cazut nici la familiile care nu mai au puiet!).
  La o familie foarte puternica, la care mai am catul plin de miere (adunata in august) si de albine, am vazut dupa ce l-am deschis dupa tratament ca au venit de la zbor vreo 10-15 trantori.Matca e de 2 ani. Ma temeam ca nu are regina. La controlul de azi albinele sunt linistite, dar mai sunt cativa trantori faini in el. Regina nu am vazut-o dar sigur este. Puiet nu mai are. Si in cuib are multa miere (ma temeam ca au urcat si din cuib in cat si va trebui sa il iernez si cu catul).
  Stupii nu au primit nici un strop de sirop, ca toamna a fost bunisoara.

  Vorbeam in toamna despre o familie care avea in 13 octombrie inca multi trantori, chiar la zbor (vazuti cat a fost inchis pentru tratament). Ma temeam ca matca are probleme, desi am mai avut cazuri cand unele familii au tinut trantori pe toata perioada iernii. In primavara familia s-a dezvoltat foarte fain, fiind printre cele mai bune. E in lada de 12 rame dadant, cu cat 1/2. Am recoltat un cat si a mai strans mai bine  de 1/2din cat, partial capacita. Vineri m-am trezit ca vrea sa roiasca. A fost o incercare esuata, albinele s-au invartit o vreme in gradina, dar s-au intors in stup. Era clar ca regina nu a putut zbura cu roiul. Pana la urma am gasit regina (care avea de anul trecut aripile putin roase), cazuta in fata stupului. Am luat-o intr-o cusca. Daca o gaseam la inceputul roirii, as fi putut sa prind roiul. Asa mare parte din albine erau reintrat in stup cand am gasit regina. Am hotarat totusi sa fac un roi artificial. Am transferat 6 faguri cu puiet in roiul artificial si doar doi faguri cu puiet tanar au ramas in stup. Regina am lasat-o tot in stupul de baza dar am stricat botcile. Cu populatia foarte mare, regina va reface puterea familiei si mai tarziu e posibil sa fie schimbata, fara sa mai vrea sa roiasca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pad3

am o familie excesiv de agresiva, pur si simplu ma vaneaza dupa ce termin lucrul in stup. inutil sa spun ca e cea mai harnica dar nu vrea sa imparta cu mine :) ce pot face? am momente in care sunt gata s-o desfiintez
somnul ratiunii naste monstri

Eugen B


stefan1

Citat din: pad3 din Mai 25, 2018, 01:55:43 PM
am o familie excesiv de agresiva, pur si simplu ma vaneaza dupa ce termin lucrul in stup. inutil sa spun ca e cea mai harnica dar nu vrea sa imparta cu mine :) ce pot face? am momente in care sunt gata s-o desfiintez

  Ti-as cumpara-o daca as avea vecini mai putin exigenti.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Uneori agresivitatea nu are la baza elemente genetice. Din ce stiu eu, unele familii devin agresive din unul sau mai multe din urmatoarele motive:
- iarba creste in dreptul urdinisului si le deranjeaza in activitate
- stupul nu este asezat orizontal, adica are o inclinare in  planul perpendicular pe rame
- stupul nu este stabil, daca bate vantul sau trece o masina mai mare prin apropiere, acesta se misca
- uneori se face o interventie intr-o vreme nepotrivita sau se omoara din greseala mai multe albine si atunci albinele sint foarte agresive. Daca urmatoarea interventie are loc la timp scurt - mai putin de 2 saptamani, albinele vor fi din nou agresive, pentru ca isi amintesc ultima interventie. La a treia interventie vor fi din nou agresive si tot asa, se va crea un reflex - se deschide stupul, ele devin agresive
- interventii prea dese
- mai putin probabil, dar agresivitatea poate avea si o cauza legata de incarcarea electrica statica.
- epuizarea sursei de apa. Daca familia obisnuia sa-si ia apa de la o balta sau un izvor care a secat, aceasta poate deveni agresiva.
Ce vreau sa spun este ca, inainte de a trece la inlocuirea matcii sau desfiintarea familiei, trebuie cautate eventuale motive ce pot fi inlaturate de apicultor.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Foarte interesante observatiile!   :nod:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)