Putin ajutor daca se poate . In imaginile atasate este " Lupul Albinelor " ?

Creat de Lt_Lucky28, Iulie 22, 2014, 03:15:01 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

Si eu pretuiesc vietuitoarele indiferent de specie,dar cand vad lupul albinelor ca insfaca o albina de pe scandura de zbor ,nu ma pot abtine sa nu intervin ( salut Loti )  :hi:

stefan1

Toate viespile, ca adulti se hranesc cu nectar, sucuri dulci, fructe etc si nu manaca insecte. Insectele sunt insa hrana puilor si uneori cantitatea consumata este foarte mare. Rolul benefic la toate viespile este cunoscut, dar uneori acestea se inmultesc excesiv in zonele cu stupi, profitand de ce pot sa mai ia de la albine, de la larve scoase din stup de albine pana la miere furata in special toamna fie de pe fagurii de la rezerva daca gasesc acolo un acces cat de mic, fie chiar din stupi, in special cand temperaturile din noapte incep sa scada mai mult.
  Lupul albinelor, de care am scris,
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=3496.30
este o viespe solitara, care creste si ea de-a lungul verii cativa pui (5-7), pe care ii hraneste pe fiecare cu 2-3 albine (in zonele mai nordice cu mai multe). In afara de acestea, femelele mai pot omori albine pe care le preseaza sa regurgiteze nectarul pe care 'lupul' il consuma. Deci nu este chiar asa mare dusman al albinelor.
  De multe ori 'gaunul' sau 'gargaunul' (Vespa crabro) (de fapt 'crabro' = 'viespe' in latina), este confundat la noi cu 'lupul albinelor'. Am scris si despre asta aici:
   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=3679.15
Iarasi este o specie valoroasa in special pentru ca vaneaza si pe timp de noapte, in special molii, deci chiar niste daunatori puternici ai albinelor (moliile sunt active noaptea). Mananca si multe insecte, marea majoritate daunatoare, deci si aici trebuie sa fim ponderati.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

F.Liviu

Din nefericire o familie de lupi si-a facut cuib sub acoperisul terasei mele. Din fericire am acces la locul respectiv (la intrare mai exact), va rog sa imi indicati un insecticid cu care sa le dau de cap. Copii ies toata ziua pe terasa si nu vreau sa risc sa fie intepati. Solutia cu PET-ul este ok, insa doresc o solutie radicala prin care sa ii inlatur pe intrusi.

Multumesc frumos.
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

Aurel

      Astepti seara ca sa se retraga la cuib si cu o punga de plastic pe care o pui peste fagurele lor recoltezi cuibul pe care il bagi intr-o galeata cu apa si-i tii pana se ineaca, dupa care ai dai la pasari.

fiug1970

inescticidul e mai putin indicat din doua motive:
1.trebuie sa te apropii foarte mult de cuib si de obicei ataca cu mult de/a te apropia destul
2.chiar daca esti destul de aproape si inca nu te/a atacat,nu mor instantaneu!!asa ca in urmatoarele secunde sant critice:cine fuge scapa!!  daca ai unde,de pe acoperis!!
Cel mai bine e sa l/e blochezi in cuib(daca se poate) seara când sant toate sau dimineata in zori cu o punga in care pui pamant cu apa ca un lut...ca daca pui doar plastic sau hartie,o rod..daca nu ai posibilitate a le închizi ermetic,asteapta când incepe sa se racoreasca si când prinzi o dimineata racoroasa bine, da cu spray de insecte..ca si cum n/ar mai exista ziua de maine !!Dimineata,de frig,sant amortite si nu reactioneaza prompt.Pana atunci foloseste capcanele sa mai diminuezi din ele..De care spray?
De regula care e mai scump....Aici e special pt.viespi....dar daca nu te imbraci bine când il folosesti...ti/o iei pe suba de nu te vezi!!Am vazut cum treceau prin foc !!Am aprins o bricheta in timp ce apasam pe spray(atentie la incendiu!!!!!!)si treceau prin jetul de flacara ca gloantele!!Cadeau cu aripile parlite dar de murit nu mureau!!

F.Liviu

Acoperisul terasei cu pricina e la vreo 3m inaltime, ajung acolo cu o scara, am incercat sa le astup intrarea cu plastilina (sic) insa au mai multe locuri prin care au acces in cuib. Din nefericire cuibul e in interiorul acoperisului si nu am acces la el. Ma gandesc sa le dau cu spray cand incepe frigul, sper sa nu intepe pe nimeni pana atunci.
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

stefan1

  In nici un caz nu este lupul albinelor! Poate 'gargauni' (Vespa crabro). Daca este asa, cuibul a trebuit sa fie de primavara si sa isi tot mareasca volumul. Vezi ca in partea de jos trebuie sa aiba o gaura pe unde se elimina dejectiile de la larve (trebuie sa fie jos mizarie si miros urat). Daca este vorba de aceasta specie, pot fi agresive in apropierea cuibului si in perioada asta cuibul poate avea sute de indivizi. Dar eu cred ca este totusi o specie comuna de viespi.
  Din septembrie populatia de viespi incepe sa descreasca si pana prin noiembrie-inceput de decembrie, dispar toate natural.
  Citeste ce s-a mai scris despre lupul albinelor si gargauni.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

Momeala: atarnat un ciorchine de strugure usor zdrobit.
Pe fundul PET_ului,  2 degete de apa cu o picatura de detergent de vase.



Gaura trebuie facuta la mijlociul PET-ului, ca in foto.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

fiug1970

in Galicia(regiune in NV Spaniei),apicultorii folosesc capcane alcoolice:in pet/uri taiate la gat si formata o palnie,se toarna bere neagra si vin alb(am observat o atractie deosebita spre bere....daca nu esti atent intra in cutiile de bere si o intepatura poate fi mortala.chiar am avut ocazia sa fugim de pe balta cu un prieten ce fusese intepat de o viespe pe care/o inghitise fara sa vrea..noroc ca/l intepase in cerul gurii!!) dulceag.