Bine v-am găsit!

Creat de calmusdaniel, Noiembrie 13, 2013, 06:09:57 PM

« precedentul - următorul »

Cristel

#1365
Citat din: tinumaftei din Decembrie 15, 2015, 10:24:04 PM
Ce este mai periculos? Turta (turtele) sau siropul din toamna?
E o intrebare generala si evaziva pentru ca vrei sa fie o capcana? Te stiam foarte riguros in analize si prezentari. In ce situatie ne prezentam: stimulare, completare sau de salvare... :P
Siropul de completare/stimulare dat in toamna pana la formarea generatiei care va ierna nu are repercursiuni negative. Siropul administrat generatiei care va ierna poate duce la uzura albinelor cu aproape 25% din speranta lor de viata. De ce? Are Malaiu explicatii suficiente.
La fel si turtele, daca sunt administrate stimulent dupa luna februarie, ajuta foarte mult la cresterea noilor generatii, mai ales daca sunt turte cu un continut de proteina si cu cat mai putin zahar (avem exemplul Calmus, cu administare de pasta stimulenta facuta din miere, drojdie si protofil).
Daca turtele se administreaza "de foame" e posibil sa afecteze starea generala a familiei de albine si sa duca la uzura prematura a acestora, diminuandu-se capacitatea lor de a mai creste generatiile noi de puiet (nu am experimentat, am lasat suficiente rezerve astfel ca nu intervin in familie pana in luna februarie sau la jumatatea lui ianuarie, in functie de vreme, cand administrez turta proteica pentru stimulare)
Stimularea proteica - a unui roi 2015- in luna august este in foto alaturata
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

calmusdaniel

Domnu Tinu ca sa-ti raspund la intrebare intai spune-mi care sunt cele trei forme de hranire si ce rol au.

calmusdaniel


                                               Introducerea indirecta a matcilor
 
Odata  cu matca nu trebuie sa se introduca si albine lucratoare din alta familie,deoarece prezenta acestora ajunge uneori sa alerteze pe membrii familiei primitoare,ceea ce poate crea dificultati procedeului de introducere a matcii.
  Daca in colivie nu se introduce hrana.matca este obligata sa solicite hrana de la albinele lucratoare din familie.Odata cu hrana,ea va primi si mirosul familiei,iar albinele vor putea sa linga substanta de matca.
  In cadrul Institutului de cercetari pt apicultura s-au experimentat diferite variante pt introducerea matcilor in colivii,obtinandu-se un procent de 91% acceptare dupa salcam si 100% in perioada de toamna.

tinumaftei

Citat din: calmusdaniel din Decembrie 16, 2015, 11:14:10 AM
Domnu Tinu ca sa-ti raspund la intrebare intai spune-mi care sunt cele trei forme de hranire si ce rol au.
Eu nu as imparti hranirea artificiala decat in doua categorii. Insa la acestea trebuie sa mai adaugam o categorie larg raspandita (din ce in ce mai mult si in Romania) "operatiunea canutza" sau mierea de floare de sac, adica hranirea pentru productie comerciala. Ar mai putea fi impartite si dupa alte categorii, insa cred ca asta este esenta.
Cele doua categorii sunt dupa opinia mea: 1 hranirea de stimulare, 2 asigurare de hrana (de completare)
Nu imi voi spune acum opinia despre hranirea de stimulare. Vreau sa subliniez cateva aspecte de tin de a doua categorie numita popular hranirea de completare. Asta presupune ca in stup este ceva miere si noi asiguram diferenta pentru a tine familia in siguranta.
Manualele dau aceasta hranire in luna august, cel mai tarziu 10 septembrie. Insa conditiile nu sunt aceleasi din Harghita pana in Delta Dunarii. Dupa mine, cu exceptia zonei de SE in toate celelalte zone din RO trebuie sa consideram ca albinele care eclozioneaza dupa 10 august vor face parte din ghemul de iernare. De asemeni, nu este lipsit de importanta faptul ca in stupinele mari (peste 100 familii), stupine amplasate in zone aglomerate pentru luna august-septembrie, este dificil de facut hraniri masive dat fiind riscul de furtisag (ma refer aici strict la zahar, fiindca am experiente contradictorii cu siropurile existente pe piata). De asemeni este dificil de hranit masiv in stupine cu diferente mari de putere intre colonii (roii supravietuiesc greu la furtisag).
In aceste conditii, eu ma intreb: Ce este mai avantaos, sa dai 10-15litrii de sirop, sau 2-3 kg de turta (in parte din miere). Care este uzura mai mare? Sa slabesti albinele in toamna procesand o mare cantitate de sirop, transformat in miere, miere care va fi utilizata partial(un stup cu hrana suficienta iese cu miere din iarna) sau sa nu expui albina in toamna, aduna ce poate, descapacesti toate ramele ce nu vor face parte din cuib, si stai cu ochii pe ele ca sa le dai turte (unii dau chiar sirop)??
Sunt mai bine de 5 ani de cand nu hranesc toamna. In special din cauza mari aglomerari de albine si a unui eveniment tare neplacut de furtisag in care am pierdut vreo 50% din efectiv in urma cu mai multi ani, Binenteles, trebuie sa amintesc ca pe aici iarna vine mai tarziu si pleaca mai repede.
Eu consider ca marea valoare a siropului sta in capacitatea de stimulare a acestuia. In momentul in care scoti tot, gandind ca dai zahar sau sirop, si asta pe seama unora din albinele care intra la iernat, cred ca familiile acelea vor avea probleme. Am vazut hraniri in alte tari, insa nu se fac vara tarziu sau toamna. Hranesc nemtii cu cate 25kg odata, dar asta in mai, iunie. Cred ca si ungurii la fel.
Asta este opinia mea legata de intrebare pusa, fara pretentia ca este ultimul cuvant.

romikele

Eu cred ca sunt trei mari categorii:
1. hranirea de stimulare
2. hranirea de completare, si
3. hranirea de-a-n pwlea.

La punctul 3 se incadreaza si cea pentru mierea comerciala pomenita mai sus...

sorinma

dupa o bere nu intelegeam care e categoria aia de la nr 3 ...noroc cu explicatia de pe randul urmator  :rotfl:
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

calmusdaniel

Domnu Tinu sunt trei categorii,hranirea de completare,de stimulare si de necesitate.
Cand apicultorul recurge la hranirile cu turte sau sirop dat toamna tarziu intra la categoria hraniri de necesitate,indiferent  ca turtele  si siropul  provoaca uzura.In acest caz urmarim doar supravietuirea familiilor(decat sa ai familii moarte de foame mai bine sa iesi cu unele mai slabe in primavara)
Daca raspunsul nu va multumeste, mai discutam.

calmusdaniel

Citat din: romikele din Decembrie 16, 2015, 10:37:52 PM
Eu cred ca sunt trei mari categorii:
1. hranirea de stimulare
2. hranirea de completare, si
3. hranirea de-a-n pwlea.

La punctul 3 se incadreaza si cea pentru mierea comerciala pomenita mai sus...

Poti sa dezvolti putin punctul 3?

romikele

Desigur, aici se încadrează:
- hrănirile inutile, făcute doar pentru "liniștea" apicultorului, care nu știe să aprecieze corect rezervele de hrană;
- hrănirile excesive făcute pentru a obține o producție mare, în detrimentul calității;
- hrăniri inutile făcute de începătorii fără experiență, care fie că există cules, fie că nu, bagă sirop la greu...

Cele "de necesitate" le-aș încadra în hrănirile de completare, deoarece acolo unde e nevoie, se completează...

dan sebastian

Hrănirile inutile sunt însă cel mai bine apreciate de apicultor deoarece i se pare ca familia evoluează în bine. Totul ține de psihic. E greu să îmbini realitatea cu eficiența. Totul se raportează la ceea ce simțim. Și când ținem la albine la fel ca la copii, e normal să le tratam cu indulgență când nu produc și să le răsfățăm în rest.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Eugen B

Dn. Tinu cu ce sirop ai avut probleme?
Este o mare diferenta intre sirop de zahar si F 40 . Dv? Pentru ca siropul de zahar trebuie ventilat, F 40 nu(sau f putin).
Si in plus vara cum zici tu in mai nu se baga sirop pentru ca este cules. cum sa bagi 25kg atunci?
In plus turtele 2-3 nu face cat 15 kg de sirop.
Daca sti sa faci hranirea in toamna nu faci furtisag.

maximotgv

Citat din: Eugen B din Decembrie 17, 2015, 09:43:53 AM

Daca sti sa faci hranirea in toamna nu faci furtisag.

Puteti detalia putin aici? Nu pentru 10-20 stupi unde poti face hranirea de la asfintit pana la caderea intunericului ci pentru 100-200 stupi (nu ca as avea eu atatia!  :))

romikele

Hrănirea cu sirop cea mai eficientă, care se poate face la orice oră fără pericol de furtișag, este cea care maschează mirosurile, pe primul loc fiind administrarea în pungi de plastic amplasate deasupra cuibului.
Singurul inconvenient e că trebuie utilizat fie un cadru suficient de înalt care să permită amplasarea pungii fără riscul de a o sparge, fie a unui cat gol.

bucovineanu

Si mai bune decat pungile sunt hranitoarele de podisor. Nu trebuie deschis stupul atunci cand se face hranirea, nu se ineaca nici o albina si posibilitatea de declansare a furtisagului tinde spre zero.

Aurel

Citat din: bucovineanu din Decembrie 17, 2015, 12:00:15 PM
Si mai bune decat pungile sunt hranitoarele de podisor. Nu trebuie deschis stupul atunci cand se face hranirea, nu se ineaca nici o albina si posibilitatea de declansare a furtisagului tinde spre zero.
Un alt avantaj, este si mai usor de administrat ca timp.