cel mai bun stup

Creat de dragos2006, Noiembrie 11, 2007, 06:43:58 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Asta este diferenta dintre orizontal si vertical,la orizontal i-ai aruncat o rama in cuib si problema e rezolvata,la vertical ramele din parti sint cu polen mai ramine 8 rame daca si acelea au coroanele mai mari cu miere ,pai unde sa oua saraca matca se urca si ia in cuib,dar la verticali cu matca urcata in cuib patesti la fel ca la orizontali fara diafragma ,adica nu prea scoti miere de la iei.

bucovineanu

Citat din: valter din Februarie 04, 2011, 07:58:29 PM
Cel mai bun stup...este si acela la care matca urca in cat, caturi.
Limitarea cu gratie despartitoare limiteaza cuibul dar accelereaza roitul.
Ce ma deranjeaza daca matca urca in cat...evit ramele cu puiet sa le duc la centrifuga si la urmatorul cules montez un cat in plus.

In pastoral nu e nici o problema daca regina urca in caturi. Albinele vor bloca repede catul si vor sili regina sa coboare.
In stationar unde nu exista cules tot timpul, daca regina urca in cat si in natura exista numai cules de intretinere, va umple catul de puiet si familia va consuma putina miere ce a fost depozitata in cat. Gratia nu trebuie folosita tot timpul. Gratia se foloseste pentru a limita cuibul in anumite perioade. Se monteaza cu 2 saptamani inaintea unui cules pentru ca la acel cules albinele sa aiba cat mai putin puiet  larvar.                 

Bejan Vasile

 :coffee: Salut fratilor!Dupa parerea mea pe orizontali inveti meserie  tot manevrind rama cu rama   dupa care te pui pe crescut matci  in ei si treci pe verticali sa-ti usurezi munca    si sa faci apicultura cu tot ce decurge de aici.Cu orizontalii te poti duce cu eforturi mari  pina  pe la 300 fam.Tare mult as vrea   sa vad un stupar ce ingrijeste peste 600 fam.in stupi  orizontali.Consider stupul orizontal un pic depasit iar stupii verticali au prea multe avantaje pentru ai ignora."Daca bunicul a avut orizontali" in anii 60-70 si mergeau bine la acele vremuri [flora spontana-diversa,nu se foloseau ierbicide,pastoral redus sau inexistent] astazi cind conditiile sau schimbat total[pastoral lagreu,ierbicide deasemeni,plante modificate genetic,varooa,s.a.]nu mai putem discuta de performanta la  orizontali in fata verticalilor.              Priviti la americani! Ei totdeauna au asimilat tehnologia cea mai performanta.   Noi ne intoarcem la stiubei si vrem sa facem performanta?     Poate am fost prea dur-va rog sa ma scuzati!                  :thanks:         :coffee: Bejan Vasile
Sanatate in toate!!!                                        tel.0755108998

Kiwi Bee

Mersi Valter pt. sfat(inversare cuib-caturi).

Mai recent am vindut niste stupi unui stupar nou.Tot din RO.Sa otravit si el cu apicultura.

In una din locatiile lui am vazut stupii unui apicultor neozeelandez.Stupii sint 100% "home made" si ciudati pt mine.

Nu exista urdinis si nici placa de zbor, in schimb fiecare corp are o gaurica ca si intrare/iesire.Foloseste si gratie hanneman.Are 2 corpuri pt cuib si 2 caturi.Se pare ca peretii corpurilor au cca. 40-50mm grosime.Posibil ca sint doar 8-9 rame/corp.

gheghe

     Domnule Kiwi Bee va salut.Sper ca nu a-ti fost afectat de cutremurul din Noua Zeelanda si a-ti depasit socul provocat de incident.  Am vazut pozele cu stupii "home made" si am niste nelamuriri in legatura cu ei :cate familii sunt intr-un astfel de "turn",sunt mai multe ,sunt despartite de gratii hanneman,este o singura familie - a-ti spus "are 2 corpuri pentru cuib si 2 pentru caturi",pentru o singura familie par mai multe caturi,ce tip de rama are.Pare interesant sistemul de urdinise si logic[?] la inaltimea "turnului",nu stiu daca nu afecteaza coeziunea familiei -in cazul in care este o singura familie .Inca o remarca,in zona banatului nemtii aveau un sistem de rame Kunch ,nu sunt sigur ca asa se scrie, intre cuib si magazin avea gratie hanneman ,iar la nivelul magazinului avea un urdinis mic care era folosit in momentul cand se folosea magazinul .Cuibul si magazinul erau intr-o singura lada.Stima.

Kiwi Bee

Stupul in poza nu este al meu, ba chiar nici nul cunosc pe proprietar.Cel care a cumparat citiva stupi de la mine sia dus stupii linga acest stup(mai era unul pe 3 cutii).

Cum vin eu sa deschid stupul altuia?????????????????

Deci nu stiu ce este inauntru......................... sint albine hehehehe

In poza vedeti 4 cutii.O cutie este aprox. de marimea unui dadant3/4.

Da este o singura familie cu 2 cutii jos pt cuib si 2 caturi.La mijloc se vede gratia hanneman(un plastic alb).

Examinid stupul din exterior spun ca ar avea rame standard folosite de noi aici pt. stupii Langstroth.Daca ma uit cum sint facute cutiile atunci merg mai departe si zic ca si ramele sint facute de apicultorul in cauza ...........probabil ceva simplu de tot.

Avind gaura in fiecare cutie spun ca serveste in primul rind pt ventilatie + o optiune in plus pt albine ca si iesire/intrare.

Am mai citit intro carte de apicultura(editura americana din anii 60) ca pe timpul culesului sa se traga cutia de sus putin mai in fatza(cam o palma buna) astfel ca stupul va avea o ventilatie foarte buna , respectiv albinele culegatoare nu mai coboara la urdinis ci ies "pe sus" cistigind timp.Intrebarea e: cine are timp sa stea linga albine si sa le fileze nu cumva sa se declanseze un furtisag respectiv spre seara sa se puna cutia de sus la locul ei.

Revenind la stupul din poza spun ca este facut 100% din materiale recuperate/deseuri folosite aici la noi in constructii(case de lemn ca si in America de Nord).

Posibil ca partea interioara a fost tras prin aparatul de grosime inainte de asamblare pt a indeparta 3-5mm(dat fiind ca lemnul folosit in constructii este lemn tratat).Asta explica si faptul de ce nu este nevoie de vopsea in exterior.
Grosimea peretelui inca este tot mare dar izoleaza foarte bine tot anul, totodata este loc suficient pt adincituri(minere facute cu circularul precum se vede in poza).Astfel fiecare cutie este grea din start.
In concluzie spun ca albinele se simt in acel stup ca si intrun copac.
Posibil ca proprietarul stupului este dulgher de meserie si are posibilitatea de a procura materialul pe gratis.
Cu citeva scule destepte si cu o gramada de deseuri de pe la constructii de pot fabrica multi stupi chiar daca au urdinisul standard.

gheghe

    Lazile daca au circa 4-5cm inseamna ca au o stabilitate termica mare,iar faptul ca urdinisele sunt situate pe aceiasi fata a "turnului" si el este asezat la umbra inseamna ca nu s-a urmarit aerisirea prin ele ci mai degraba intrarea si iesirea eficienta a albinelor.Putem presupune ca aceasta familie este facuta din 4 roi la pachet -sa zicem -fiecare in lada lui, pentru cules  -binenteles dupa ce s-a aranjat fagurii cu puiet alb sub diafragma iar cei capaciti si cei de stransura sus,s-au unit. Urdinisele au ramas pe locul initial, astfel albinele nu mai trebuie sa treaca prin toate corpurile la cules,-ar fi o parere[?].In cazul pe care l-am presupus nu stiu daca prezenta a 4 urdinise nu creaza o individualizare per corp a familiei si nu ar avea tendinta de as face propria matca.Nu stiu ce cules a fost in acel moment, pentru ca la un cules mare acesta primeaza in fata altor instincte.Ar fi interesant de stiut daca acesta aranjare a lazilor este o tehnica de exploatare a albinelor si cat este de eficienta, sau este ceva singular.Stima.

pharaonu75

Am vazut la rusi si la sarbi astfel de stupi multietajati si cu cate o gaura in fiecare cat!
La ei se foloseste foarte mult un astfel de stup. Nu stiu cum se lucreaza cu el, insa parerea mea este ca acele gauri din caturi servesc in perioadele de cules pentru a usura accesul lucratoarelor la magazii! De pe camp intra direct in magazii, fara a mai trece prin cuib! Ar putea fi o buna varianta de evitare a blocarii cuibului cu miere si impiedicare a roitului!
Este o simpla parere, rog pe cei care cunosc mai multe sa ne spuna si noua amanunte!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

orbanstefan64

mai demult cind mergeam in pastorala am cunoscut un sas de linga sibiu,el avea acest sistem dar cu urdinis la fiecare cat si le deschidea la culesurile abundente

pharaonu75

Inseamna ca am intuit bine! :yes:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

mape 48-petru manea

este posibil ca in acel stup sa fie 2 fam. avand in vedere ca are si un haneman peste corpul al doilea
eu am facut o experienta anul trecut.
-la o fam.puternica am pus pe cuib haneman si in mag am tras doua rame cu puiet de 2,3 zile si intre ele am pus
rama cu botci pentru finisare
dupa ce botcile au primit o intrebuintare stabilita ,am lasat in aceasta pozitie fam.
pe rama haneman am avut tras un urdinis
dupa un timp am controlat fam.si surpriza---aveam 2  fam cu matci fecundate --una sus si una jos
probabil cele din mag.si-au tras o botcade pe ramele cu puiet pe care le-am ridicat in magazin

bucovineanu

Prin folosirea gratiei Haneman e posibil uneori sa ne trezim cu 2 regine in aceeasi familie, cate una in cele doua corpuri. Dar mai e posibil ca cele din corpul de sus sa creada ca sunt orfane si din puietul pe care l-am ridicat sa traga botci, care in cele din urma sa duca la intrarea intregii familii in frigurile roitului. De aceea e bine ca la 10 zile dupa ce am pus gratia Haneman si avem puiet pe ramele din corpul de sus, sa contolam si sa distrugem eventualele botci din corpul de sus.

notfag

Citat din: pharaonu75 din Februarie 27, 2011, 10:24:48 AM
Inseamna ca am intuit bine! :yes:

Da, ai intuit foarte bine. Tatal meu folosea gratie haneman la ME si avea un urdinis in cat pentru ca albina culegatoare sa
nu mai treaca prin cuib. Metoda a vazut-o la un vecin apicultor foarte batran, sas. Mai am si eu doua caturi ramase de la
el, cu urdinis.
Minte,Trup,Suflet

bucovineanu

Daca se foloseste gratie e bine sa aiba urdinis si catul de deasupra. Albinele vor folosi mai mult  acest urdinis la plecarea din stup. La venirea cu gusa plina folosesc de obicei urdinisul principal deoarece prin el au facut primele zboruri de recunoastere.

gheghe

   Privitor la acesta problema cred ca ar trebui sa tragem o concluzie: folseste acest sistem de urdinise familiei de albine?,eu cred ca pe perioada unui cules,unei familii pregatita pentru culesul respectiv -in sensul ca este foarte puternica -aceste urdinise sunt benefice. Ce facem cu familia dupa acest cules?,putem exploata existenta acestor urdinise in sensul tinerii sub control a roitul -deoarece familia ca unitate este in punctul critic.Putem individualiza fiecare cat -lasand corpurile in aceasta pozitie si dupa cules -dandui 2-3 rame cu puiet si albina de pe 1-2 faguri cu puiet alb, o botca sau matca?  Daca este o familie slaba intr-o perioada lipsita de cules, este o povara deoarece acestea trebuie aparate. In scorburi, diversele gauri sunt folosite sau nu, sunt marite sau micsorate in functie de anotimp,de dezvoltare, de nevoia de aer.Ce credeti?Stima.