Masini necesare pentru prelucrarea lemnului

Creat de silvius, August 12, 2012, 11:49:09 AM

« precedentul - următorul »

silvius

Buna tuturor

Am cumparat 2 metri cubi de scandura care vor sta la uscat pana anul viitor si m-am gandit sa imi fac eu singur lazile pentru albine.
Mai am ceva bani de investit dar vroiam sa vad cam ce ar trebui sa cumpar pentru a putea prelucra lemnul brut, ma refer aici la rindeluit, falturi, debitat scandura la dimensiunea dorita (laturi drepte etc).

Multumesc, eventual daca imi puteti spune si preturi informative pentru fiecare unealta in parte si eventual firme sau marci specializate de la care se pot cumpara aparate de calitate.
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

Marek

   Aparate de calitate zici!?
Daca o iei de la 0 si tinzi spre aparate de calitate nu te gandi sub 5000 de EUR.
Iti recomand un abricht cu grosime (latime 35-40 cm) un circular reglabil pe inaltime (util la taieturi si frezari) si ar fi ideala si o freza.
Nu stiu de cat timp e cheresteau dar daca-i luata de la gater nu-ti recomand sa o foloseti la anu las-o macar 2 ani sa se usuce.
utilaje gasesti pe net cate vrei

silvius

Scandura am luat semiuscata si se poate folosi la anul ....
Cineva imi zicea ca am nevoie de o masinarie care sa debiteze lemnul adica sa traga scandura la dimensiunea dorita, sa-i indrepte marginile etc.
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

Porfy66

Eu acum 3 ani am pornit tot de la zero si mi-am luat utilaje de prelucrare a lemnului necesare confectionarii de stupi. Am achizitionat un circular, freza si masina de rindeluit si grosime (26 cm latime). Pe toate acestea am dat undeva la 3000 euro.
Concluzie dupa ce am confectionat cateva sute de stupi.
Cel mai nemultumit sunt de masina de rindeluit si grosime. Desi are puterea de 2kw operatiunea de aducere la grosime se face foarte anevoios, cu multe treceri si mult timp consumat. Circularul este destul de precis dar are limitele unei masini semiprofesionale. Masina de frezat cam aceleasi pobleme.
Ce as cumpara acum avand in vedere experienta acumulata? Nu as cumpara masina de rindeluit si grosime. Un asfel de utilaj performant costa foate mult, iar daca nu vrei sa faci productie de serie nu se merita sa il cumperi. Scandura as trage-o la grosime si la cant la un atelier specializat. M-ar costa unde in jur de 100 lei/m3. Castig timp si manopera. As renunta si la freza. In schimb mi-as lua un circular performant undeva la 4-5 mii de euro, profesional pe care se poate monta un set dado ( pentru detalii privind setul dado vezi acest filmulet  How to Install a Dado Set ). Cu acest circular de precizie si cu setul dado pot sa fac toate operatiile necesare pentru confectionarea de stupi. Falturile se pot face foarte precis si rapid cu acest set dado montat pe circular. Tot din proprie experientza pot sa iti spun ca scandura daca este asezata corect afara se poate usca foarte bine si in 6 luni. Doi ani mi se pare exagerat.
Bafta!
:hi: :hi: :hi:

silvius

Multumesc omule pentru sugestii o sa fac la fel  :thanks:

Adica o sa le duc la un atelier specializat si o sa incerc sa cumpar un circular profesional.
http://www.youtube.com/channel/UCR3DP1eqZG_3QABNhd6pz_g"  - Poti vizita si canalul meu YouTube :)

Marek

Citat din: silvius din August 12, 2012, 06:59:08 PM
Scandura am luat semiuscata si se poate folosi la anul ....
Cineva imi zicea ca am nevoie de o masinarie care sa debiteze lemnul adica sa traga scandura la dimensiunea dorita, sa-i indrepte marginile etc.
Poate acel cineva vorbea de 4 fete (fetze) sigur nu ai nevoie de asa ceva mai ales ca... costaaaaaaaaaaa


jexy

ce parere aveti de utilajele facute de umaro ? as vrea sa cumpar asa ceva, abricht cu grosime de 40 cu 4 cutite si freza cu circular reglabile pe inaltime cu motoare trifazice destul de puternice

mellificus

stiu si eu pe cineva care a investit in masini semiprofesionale si nu e foarte incantat. de aceea cred ca e mai bine sa iei profesionale chiar daca iei numai cate una la 2-3 ani. parerea mea. mi-a prins foarte bine acest topic pt ca asa stiu si eu ce masina sa iau prima ;) multumim dl Porfy66.

Porfy66


flavius

Profesionale SH, daca ai de unde si gasesti...Porfy are mare dreptate...

Totusi, am o intrebare simpla: CATI stupi ai de gand sa faci? adica la ce numar de cutii/caturi te-ai gandit? Nu ma refer strict la ce urmeaza anul urmator, ci asa, a la long...vrei sa te apuci de stupi in serie, sau numai pentru tine, in curte? Pentru ca daca e vorba de ce e in curtea ta, atunci nu stiu cat se merita investitia facuta in scule profesionale...si poti ramane la ideea unora semi...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

jexy

as vrea sa fac un apel la cei care isi fac singuri stupii, vreau sa cumpar utilaje pentru confectionat lazi de stupi mai ales ca am lemn de tei moca, am gasit niste utilaje facute la umaro roman in 98 iar descrierea lor este urmatoarea: abricht cu grosime si cu masina de gaurit cu masa mobila, cu lungimea cutitelor de 40 cm, 4 cutite,  iar inaltimea la grosime de 20 cm cu motor de 4kw si circular cu freza, masa mobila la circular, ambele reglabile pe inaltime cu 2 motoare de 2,2 kw, intrebarea mea este daca nu cumva este prea mult ceea ce vreau eu sa cumpar? am zis sa nu ma incurc cu utilajele de tip hobby, as dori cateva pareri daca se poate.

morozan simion

buna, eu zic ca sunt bune depinde ce cantitate de lazi vrei sa confectionezi si cate ore pe zi
de ex. eu mi-am cumparat o freza verticala de 2,2kw, o rindea electrica de 1,8kw si le-am montat la o masa confectionata de mine din metal, pe o parte freza si pe ceealalta rindeaua am transformato in abri. am luat un circular de 1,2kw separat cu diametrul circularului de 210mm
scandura o iau la grosime si pe cant la un tamplar le aduc acasa si le prelucrez, le montez dar numai dupa orele de serviciu si in weekend
nu prelucrez industrial si in cantitati mari, doar pentru mine anual cate 1 mc de scandura adica 22 lazi pe 1 rame cu cat de 1/2
mult succes

Vasimoldoveanu

Referitor la sculele tip umaro/Roman chiar daca sunt vechi[ eventual cu putine reparatii],sunt mult mai stabile in timp/functionare ca multe alte tipuri noi Austriece/Italiene,e adevarat ca sunt mai scumpe dar multi producatori de mobila le folosesc ,sunt foarte grele din fonta ,nu trepideaza,se poate prelucra si grosimi/greutate mare [multe firme din ro. nu mai fac Brasov, Suceava -dorna, cei de la Roman inca produc][ gasiti pe ocazii, mercador, tocmai ro ,olx, danibrum ,....] toate cele bune.

L. Apis

Masinile produse de umaro sunt profesionale, ceva mai grele dar robuste si rezistente si la regim de trei schimburi.  Executia subansamblurilor se face pe masini performante de inalta precizie lucrari ce nu pot fi facute de nici un amator. Eu am lucrat acolo foarte multi ani si cunosc toata gama de masini produsa acolo. Din pacate acum nu mai stiu ce preturi au . Si inca un lucru sunt noi, produse acolo nu SH.

compresoare

Daca aveti nevoie de un compresor profeional nou sau SH incercati si pe www.compresorhertz.ro