Stuparit stationar

Creat de filip, Noiembrie 11, 2007, 03:23:33 PM

« precedentul - următorul »

dumi44

Dle Filip,
al doilea magazin il puneti intre corp si primul magazin ?
   Gratiile hanneman le puneti odata cu primul magazin  ?
P.s am vazut (admirat) pagina d-voastra sunphoto!

dumi44

D-le crombra,
concluzia la care ma duce capul acum este ca va trebui sa mai  iau cate un magazin de 3/4 pentru fiecare stup ca o prima masura de asigurare a spatiului
(necesara- dar nu si suficienta -pt evitarea roitului),si de dezvoltare a familie(desi in conditiile mele de cules nu cred ca vor ajunge sa ocupe al doilea magazin).

bee_lover

Domnule dumi puteti sa le dati si 3 caturi de 3/4 daca prindeti un gol de cules in mai-iunie tot pleaca, mai ales ca nu aveti nici regine selectionate dar cu slabitul puteti sa aveti reusite desi am vazut si familii pe 6-7 rame si au roit depinde de rasa.

PricopArthur

Citat din: bee_loverDomnule dumi puteti sa le dati si 3 caturi de 3/4 daca prindeti un gol de cules in mai-iunie tot pleaca, mai ales ca nu aveti nici regine selectionate dar cu slabitul puteti sa aveti reusite desi am vazut si familii pe 6-7 rame si au roit depinde de rasa.
Am cativa stupi roitori pe care ii folosesc numai pentru cresterea de matci. Pentru a ii scoate din friguri le iau toate ramele cu puiet (fara albina) si le dau altora.
Miere multă şi inimă curată!

dumi44

Atunci cum sa impac cele doua deziderate
  1 familii puternice pt culesul din iunie
  2 stoparea roirii
pentru ca ,daca previn roirea luand rame de la familie,nu mai am destula albina pt cules (care dupa mine este mai de durata).
  Sa iau matca cu cateva rame  si sa fac un roi artificial si sa las familia sa-si traga botci ar putea fi o solutie ?!

bee_lover

Daca nu aveti multe familii si aveti bani sa cumparati matci si le inlocuiti pe cele batrane si pana in toamna nu mai aveti treaba in cuib (cu cat mai repede cu atat mai bine). Matcile din anul respectiv nu roiesc...

florin_apis

Domnule dumi44 va spun cum as proceda eu in cazul dumneavoastra:
-in primul rand nu as stimula cu nimic  in primavara pt a creste ponta matcii, doar completare de hrana acolo unde este cazul
-ajutorarea fam mai slabe( daca aveti asa ceva)pt ca sa ajungeti cu cat mai multe fam de productie la culesul de baza
- daca si dupa aceasta operatie exista riscul roirii atunci se poate trece la ridicarea de rame cu puiet pt inmultirea familiilor
-bine inteles ca este necesara si asigurarea spatiului functie de dezvoltarea fam,introducerea de faguri la cladit(daca este ceva cules de intretinere).
In acest fel cred ca puteti sa ajungeti cu fam puternice in luna iunie fara sa va roiasca.Cu timpul o sa ajungeti la o schema de lucru potrivita pt zona de unde sunteti.
Prin faptul ca ridicati cate o rama de puiet atunci cand este cazul nu slabiti fam de albine.
     
      Va salut !

dumi44

Mai am o intrebare :pomii fructiferi ofera si cules de recolta sau numai de intretinere? Pun intrebarea pt a sti daca se recomanda stimularea cat de devreme pt a aduna ceva de la pomi sau a merge pe varianta d-lui florin
de a nu stimula.

filip

Citat din: dumi44Mai am o intrebare :pomii fructiferi ofera si cules de recolta sau numai de intretinere? Pun intrebarea pt a sti daca se recomanda stimularea cat de devreme pt a aduna ceva de la pomi sau a merge pe varianta d-lui florin
de a nu stimula.
Pomii fructiferi ofera cules.Eu am o zona buna ,am rachita,ciresi salbatici,paducel,etc.Pana la salcam reusesc sa ciupesc cateva kg de miere pe familie.Dar altceva e important in functie de culesul principal din zona.Culegatoarele sunt in stagiul de OU cu 40 de zile inainte de principalul cules.Fiecare face calcule cum sa dezvolte familiile sa fie la capacitate optima.
In cazul in care toate familiile sunt sanatoase cum procedam;
De la stupii puternici ajutam pe cei mijlocii apoi pe cei mai slabuti.
-Se practica inversarea ramelor,din stup puternic se ia rama capacita si se inlocuieste cu una proaspat ouata din cel mijlociu.
Stupului slab nu i se poate da fagure cu puiet,accestuia i se scutura in prima faza un ram sau doua de albina tanara dupa diafragma{ATENTIE se controleaza bine sa nu se scuture si matca}
Inversarea stupilor e iar o metoda,aici e diferenta dintre un apicultor care stie CE si CUM sa faca.
Albina tanara in surplus e responsabila de ROIT.
Sa aveti CULEGATOARE multe si doici in limite normale. :hi:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Daca avem regine care nu au tendinte de roire putem stimula pentru a avea albine care sa culeaga  la pomi. Altfel nu facem decat sa grabim roirea. In stationar cele mai bune rame cladite le putem avea la pomi si papadie, ori pentru asta trebuie familii bine dezvoltate in acea perioada. Cel mai bine apicultorul invata din experienta proprie, dar se poate invata si din greselile altora, mai ales acum cand avem netu.

dumi44

La scuturarea albinei tinere cum se face uniformizarea mirosului ? Metoda cu siropul este buna ?

filip

Cu sirop de ceapa sau tuica diluata cu apa{TUICA PUTUROASA}
Scuturarea se face la amiaz {CAND CULEGATOARELE SUNT PLECATE IN CAMP}
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

florin_apis

Miere marfa de la pomii fructiferi?
Media realizata  pe fam in ultimii 5 ani ?
Nu de alta dar sant curios,pt  ca din cate stiu eu in acea perioada vremea este capricioasa.

bucovineanu

Intradevar in ultimii ani nu au fost acumulari serioase in periada pomilor, dar pe langa ramele cladite tot a mai ramas ceva. Daca nu merita extractia, eu separ cuibul cu gratie si astfel se conserva pentru o extractie ulterioara.

filip

Citat din: florin_apisMiere marfa de la pomii fructiferi?
Media realizata  pe fam in ultimii 5 ani ?
Nu de alta dar sant curios,pt  ca din cate stiu eu in acea perioada vremea este capricioasa.
In functie de amplasarea stupinei am si realizarile.Am un stil de lucru mai aparte.
Cand am in stupina acumulari de nectar in plus formez magazii cu rame 1/1 scoase din cuiburi.Intre cuib si magazie pun gratii haneman si asfel nu e consumata mierea.In cuiburile unde am luat ramele cu miere pun foita sau rame goale.Productia nu-i mare dar nu blochez cuiburile cu mierea respectiva si la fel procedez cu cuiburile blocate cu polen.Accesta il folosesc mai tarziu la formarea roilor artificiali.Astfel in momentul inainte de salcam am puiet suficient si pot forma cativa roi artificiali si mentin familiile in priza neintrand in frigurile roitului.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)