Apis mellifera ligustica

Creat de bee_lover, Decembrie 30, 2007, 07:14:03 PM

« precedentul - următorul »

D006

Da, cam asta inseamna selectia si ingineria genetica.

gore

Am să urmăresc fenomenul, oricum anul acesta vreau să schimb câteva mătci printre care şi acelea.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

stefan1

Referitor la incrucisarile cu rasa italiana
Am mai postat undeva un lucru care mi s-a parut interesant: daca se incruciseaza o regina Apis Mellifera Mellifera (albina neagra) cu trantori de Apis Ligustica (albina italiana), se obtin descendnt productivi si putin agresivi.  Daca insa se incruciseaza o matca italiana cu trantori din rasa Apis Mellifera Mellifera, descendentii vor fi buni la cules dar cu agresivitate ridicata.
E un exemplu ca unele caractere se transmit preferential, de la matca sau de la trantori. Totusi si genele recesive se pot manifesta la urmasii din generatiile viitoare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bismark

Da asa este adevarat si eu am avut asemenea matci din Austria sint blinde dar sau incrucisat si am perdut rasa. :razz:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Kiwi Bee

La mine in ultimele 2 luni sau inmultit bine nr. de familii si sa vezi ce corcituri de regine am obtinut.Arata frumos fiecare dar ..... ce stiu eu despre calitatile lor.Toate au fost obtinute prin "tragere de botci" caci doar azi mia sosit picarul.Poate o folosesc la sfirsitul saptaminii!!
Ca, asa imi sint majoritatea reginelor.
Un  galben inchis cu segmenti mari si frumosi dar fara dungi.Ultimmul segment la capat este maro inchis.In primele zile ea este mai deschisa la culoare.

Kiwi Bee

Eu as spune ca este italliana cordovan dar ..... nu sint mare specialist.
Cam asa de gelbena.

Kiwi Bee

Apoi mai am inca vreo 3 feluri.
Asta estre o favorita.Imi plac dungile maro inchise pe ea.Are 4 dungi maro late.
Habar nam carei rase ii apartine.

Kiwi Bee

Asta e o alta frumusete.Dungi inchise si deschise la culoare.

Kiwi Bee

Mai ar fi una dar cind leam pozat pe astea nu am gasito pe acea misterioasa:apis meliferica incrucisatus.Am o poza despre ea nu prea reusita.
Arata cu totul altfel si e parca de o singura culoare:maro cu maro lucitor.
Mai vad eu miine sau poimiine de pot face ceva poze bune

stefan1

Citat din: Kiwi BeeEu as spune ca este italliana cordovan dar ..... nu sint mare specialist.
Cam asa de gelbena.
Nu este Cordovan. Ar trebui ca sa aiba culoarea maro si pe torace. Oricum predomina intre albine rasa Ligustica.
  Vad ca ai faguri din plastic. Lucreaza bine in ei?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Mersi pt. corectare.Oricum nu eram sigur ce fel de rasa este.
Da folosesc rame de plastic de la bun inceput.Am si rame unde doar fundatia este de plastic.Alea le am asa cum am cumparat stupii.Deci amestecate.
La inceput eu le vopseam cu ceara.
Mai nou le cumpar ceruite(sti cum e : timp liber + costul + lenea)
Se lucra bine cu ele.... pina la un moment dat.
Cind sint noi e cel mai bine.
Daca luam o coala de ceara(fundatie) ea are si parafina in ea sa fie mai elastica(exceptie fac acei norocosi caresi fac foile de ceara acasa fara parafina) deci rama de plastic neavind parafina va fi lucrata mai repede de albine.
De exemplu in timpul sezonului de pui o cutie cu 10 rame de plastic ceruite(noi noutze) peste o familie mediocra garantat ramele vor fi trase(toate) si cu ceva miere in ele intro saptamina.
La ramele insirmate cu foaie de ceara(noua) nu am experimentat asa viteza in aceiasi stupina si aceiasi perioada de an
.
La extractie de miere poti folosi viteza mai mare la centrifuga deoarece fagurele nu se rupe.La miere manuka este necesar o viteza mai mare.
Ce sa mai vorbim ....perfect .... super.
Hm...hm.... da .... pina cind?
Atunci cind vrei sa te scapi de fagurele din rama de plastic pur si simplu razuiesti cu dalta apicola pina la fundatie.
Da dar nu o sa arate asa ca la carte si de o pui inapoi la o familie va dura pina cind acea familie o curata si incepe sa o cladeasca din nou.Plus ca nu in totdeauna o curata bine si incep sa cladeasca peste jeg.
""mai tineti minte cind am postat despre selectia reginelor pt. un nivel ridicat de igiena???""
Deci daca familiile nu sint cu instinct ridicat de curatenie atunci o sa ai rame cu faguri cladite dar...... cine stie ce mai ai acolo sub.
Deci rama de plastic este din plastic(ma ce descoperire am facut!!!) si ca urmare se pot face economii la fabricarea ei.De exemplu marginea(cadrul) nu este din plastic masiv ci are "gauri/nu stiu altfel cum sa le spun" pt. economie de material.
In acele gauri vei avea tot felul de minuni nedorite cum ar oua/larve de gaselnita si nu o se le cureti cu scobitoarea deci vin chimicalele sau patesti ca si mine.Invadat!!!
Nu conteaza ce rama ai ca in lazile noastre "Langstrot" intra 10 rame "Hoffman" dar si din experienta mea de citiva ani de Noua Zeelanda si la recomandarea altori stupari locali folosesc doar 9 rame.De ce??
Cele 2 rame marginase (1 si 10) vor fi lucrate mai greu si mai slab calitativ la partea cu peretele cutiei.Ramine loc putin pur si simplu.
Daca ai o familie puternica (multe albine-ceea ce e bun pt. cules) se vor aglomera fiind loc mic de trecere printre ramele cu fagirii trasi.
Daca folosesti doar 9 rame mai poti latii locul intre rame (ceea ce necesita putin timp extra-raportat la un nr. mai mare de familii de albine sau stupini este deja cam mult).Pai le distantezi cu dalta ... la ochi.
Dar asa nu mai ai probleme la marginea lazii + albinele vor circula ca si pe autostrada/rapid.Este un lucru foarte important!!!Sezonul apicol nu tine 12 luni de zile.
Dar asa apare inca o problema.
Ramele au (totii asa avem) partea aceea mai lata care serveste ca si despartitor si daca ramele nu sint lipite una de alta(pai mai faci loc precum am descris mai sus) atunci albinele vor propoliza acel spatiu(2-3mm) intre rame.
Dezavantajul il vede toata lumea:
-albinele lucra in plus sa propoliseze spatiul
-ramele vor fi lipite intre ele deci e mai greu sa le scoti
-propolisul de pe acea muchie te va deranja cind introduci rama inapoi in cutie.
Doresc sa trec la ramele mele pe principiul cum avea tatal meu.Dar nu stiu cind.
1.-rama este simpla:un leat de 25mm latime si 11mm grosime
2.-faci rama de marimea corespunzatoare
3.-insirmezi pe verticala(necesita mai multa sirma dar nu ai nevoie de acea gravura in bara de sus a ramei)
4.-pe bara de sus a ramei la un capat pui un cui batut pina la jumatate si la celalalt capat al barei pe partea opusa(deci privit de sus pe diagonala) pui alt cui(aceste cuie iti vor servi ca si despartitoare-sirma porneste de la un ciu si ajunge la celalalt)
5.-rama e gata - HOME MADE!!! fara scule speciale si alte minuni
6.-inca nu eram scolar cind faceam astfel de rame si fixam si foaia de ceara in ea

stefan1

O parere personala: nu poti largi patiul dintre rame cum vrei, in special in cuib. Distant a dintre doi faguri are un optim biologic pe care albinele cauta sa-l atinga, de aceea vor lungi celulele iar matca va oua mai greu in acele celule. O celula cu puiet nu poate fi lungita mult fata de normal, asa ca in zona puietului spatiul liber va fi prea mare si deplasarea albinelor si matcii de pe un fagur pe altul va fi perturbata.
  Cat priveste distantatoarele dintre rame, si tata folosea distantatoare din tabla in forma (grafica) de radical, cate 4/rama,dar asta da ceva de lucru si nu rigidizeaza asa bune ramele in special pentru cei care practica pastoralul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Nu doresc sa par mai destrept sau sa te contrazic pt. ca nu spui prostii si stii mai multe decit mine.
Eu acusi termin cu al doilea sezon cu 9 rame in cutie.Sezonul precedent nu am avut la toate cuiburile asa , dar sezonul asta am lucrat numai asa.
Curind dupa ce miam cumparat primii stupi aici in NZ miau spus mai multi stupari (doar 2 caci nu cunosc prea multi-nu ma duc/nu sint membru de club ect.) sa folosesc 9 rame in loc de 10, in special in magazii.
E adevarat ca lasind spatiul mai mare intre rame in ciub coroana de miere de deasupra puietului este mai groasa(DAR NU SI CELULELE PUIETLUI).
Insa este si mai groasa atunci cind introduci o rama noua si cealalta de linga ea  deja o cladesc albinele , ba chiar au miere ,etc in ea.
Nu am observat sa am probleme cu adincimea celulelor.Matcile miau ouat tot sezonul ca masina de cusut SINGER.
Insa sigurat acest mod de rarire a ramelor nu este prea indicat daca se face pastoral.Ramele se vor balangani la transport si astfel viata reginei va fi in pericol.Eu nu ma deplasez la pastorale.
Cu toate ca am 7 familii fara regina(sau e virgina si inca nu oua) am avansat destul de bine sezonul acesta cu metoda pe 9 rame in loc de 10.

NYK74

De ceva timp si eu lucrez cu 9 rame,altfel pe 10 r cînd sunt propolisate bine si în sezon cu multă albină,e jale la scos prima ramă.Una din reginele de ligustică care le am în stupină :

NYK74

Cum decurge situația cu reginile de ligusticã și cordovan,Kiwi Bee ?
Ce constatãri ai mai fãcut între timp ?