gaselnita

Creat de bee_lover, Octombrie 16, 2007, 01:47:19 AM

« precedentul - următorul »

POSTASUL

Găselniţa

Găselniţa sau molia cerii este reprezentată de două genuri: Galleria mellonela (găselniţa mare) şi Achroea grisella (găselniţa mică). Aceste specii fac parte din grupa fluturilor de noapte, care depun ouăle pe firmiturile de ceară de la urdiniş sau de pe fundul stupului, sau chiar pe rame şi faguri, în special pe cei păstraţi în depozite. Sunt atacate mai ales familiile slabe, adăpostite în stupi vechi, deterioraţi cu multe crăpături.

Femela găselniţei mari depune în medie 700 de ouă, iar cea a găselniţei mici, 200-300 de ouă, din care după 10 zile ies larve, ce reprezintă de altfel principala sursă de proteine. Pe măsură ce larvele consumă, ele construiesc galerii pe care le tapetează cu o ţesătură din fire mătăsoase, ce le protejează împotriva înţepăturilor albinelor. După circa 30 de zile, larva îşi încetează hrănirea şi îşi construieşte o gogoaşă de culoare albă, din care după alte 14 zile vor ieşi fluturi. În condiţii favorabile de temperatură (30-34°C), ciclul complet de dezvoltare este de circa 44 de zile, putându-se repeta de 3-4 ori pe an. La temperaturi mai scăzute, ciclul se prelungeşte, astfel la 0°C, larva, nimfa şi insecta mor în timp de 12 ore, iar la -15°C, moartea se produce după 45 de minute, frigul fiind cel mai mare duşman al moliei. Menţinerea fagurilor de rezervă toamna târziu în stupii populaţi, sub protecţia albinelor până la instalarea timpului rece şi apoi depozitarea în magazii neîncălzite, reprezintă modalităţi de prevenire a apariţiei moliei.Atacul găselniţei asupra fagurilor începe de la cei laterali şi se termină cu cei cu puiet din cuib. Găselniţa îşi construieşte galerii pe sub puietul căpăcit, determinând moartea acestuia, fie ca urmare a vătămării lui, fie ca urmare a intoxicării acestuia cu excrementele parazitului.Găselniţa este un dăunător foarte periculos, ce poate distruge într-un timp scurt întregul echipament de faguri din depozitele de păstrare.Ca măsuri de profilaxie se recomandă menţinerea familiilor puternice, reformarea anuală a fagurilor vechi care sunt purtători de germeni patogeni şi de ouă de găselniţă, curăţirea periodică a stupilor de resturile de ceară şi depozitarea fagurilor cu acid acetic glacial, care se aplică pe foile de hârtie intercalate între rândurile de rame.În cazul unui atac masiv se recomandă îndepărtarea fagurilor puternic atacaţi, iar la cei mai puţin atacaţi se va depista şi se vor deschide galeriile cu ajutorul unui vârf de cuţit sau cu un cui, permiţând astfel albinelor să efectueze mai bine operaţiunile de îndepărtare a larvelor şi de refacere a celulelor deteriorate.
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

aportase

Citat din: pharaonu75 din Decembrie 18, 2011, 12:30:55 PM
Citat din: cipriene din Decembrie 18, 2011, 12:58:17 AM
pai decat sa-i manance gaselnita? mai bine ma aleg cu ceva, ma refer la ceara.

Pune fagurii in corpuri, aseaza corpurile unul peste altul, iar sub aceasta stiva, precum si deasupra, pune plasa!
Stiva de corpuri astfel pregatita, las-o afara!
Garantat nu vei avea gaselnita, pentru ca fagurii vor fi aerisiti permanent si inplus gerul de peste iarna "aranjeaza" gaselnita mai ceva decat PDL-ul pe romani! =))

Este interesant, dar nu sunt atacate corpurile de rozatoare ? de soareci ?    la mine la munte, este plin de ei... hrana vulpilor :-)
Adrian PORTASE
Ferma SOLARIS
http://www.fermasolaris.ro

aportase

Citat din: Kov iulian din Decembrie 18, 2011, 11:44:49 PM
Citat din: cipriene din Decembrie 18, 2011, 11:39:20 PM
revin la intrebarea de mai sus: nu credeti ca ar fi bine sa topim o parte din ramele din magazine?
oricum in timpul unui cules puternic albinele cladesc cu repeziciune. da, intradevar, veti spune ca albinele pierd timpul cu claditul..
De ce crezi ca am cumparat lada asta
http://dl.dropbox.com/u/17279480/Reduceri%20emag/Lazi%20frigorifice%20fara%20reducere.png
Ca sa tin Berea in ea ?
Trateaza ramele de gaselnita cu frig si ai sa vezi ce eficiente sunt aceste tratamente, si sunt si bio nu raman nici un fel de resturi toxice.
:hi: :hi: :hi: :hi: :hi:
O idee foarte buna...ma tenteaza si pe mine aceasta metoda. Cred ca nici mucegaiul nu prinde la -18 grade, din lada frigorifica.  Eu ma gandeam la o lada frigorifica defecta, o aerisire cu plasa deasa si busuioc. La mine la munte, sunt si soareci multi, padurea este la 100m de mine.

Ce ziceti ?
Adrian PORTASE
Ferma SOLARIS
http://www.fermasolaris.ro

ion patrut

metoda mea poate si a altora: dulap inchis perfect sita deasa pentru aier si pe rafturi printre rame naftalina na-m avut gaselnita in dulap niciodata

cipriene

Va multumesc tuturor pt sfaturi. Am ajuns la concluzia ca aerul rece si ventilatia nu fac casa buna cu gaselnita. O sa fac turnuri cu magazinele verticaliilor mei sa vad cum o sa ies la primavara
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)