buckfast in romania

Creat de dragos2006, Ianuarie 07, 2009, 08:15:49 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Un lucru este cert: in toate locurile unde a partuns Buckfast-ul, rasele locale s-au degradat si rezultatele apicole au scazut. Trebuie numai sa citim ce spun, francezii, italienii, nemtii. Ca si in cazul neonicotinoidelor sunt persoane si institutii care incearca sa explice celor care stau sa-i creada, ca acestea sunt inofensive fata de albine. Deci depinde ce citesti. Practica insa este cea care trebuie sa valideze teoria si la hibridul Buckfast aveam de unde ne informa, ca in Vest rasa a fost introdusa mult mai inainte si rezultatele s-au vazut si noi puteam sa nu mai repetam experienta. Este curios ca degradarea raselor locale se face mult mai rapid decat in cazul in care in zona se aduceau familii din rasele consacrate (ligustica, carnica sau caucaziana).
  Dovada ca insusi Buckfast-ul se degradeaza in timp este ca si la noi se face mare diferenta intre Buckfast-ul 'de la mama lui' si cel produs in tara. De fapt insusi Parintele Adam, creatorul acestui hibrid, spunea ca este nevoie de infuzie de gene noi de la rasele constituente, pentru a se pastra calitatile hibridului. Cand am vorbit despre Parintele Adam am aratat cum dupa ce acesta, foarte batran, s-a retras de la ferma de elita din manastirea din Anglia, in cativa ani, productia de miere a acestui lot-matca a ajuns la doar cateva kg/an.

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

Multi nu se lecuiesc pana nu isi termina stupina.
Orice alta rasa e "periculoasa " ca nu este adaptata la noi in zona.
Rasele hibride au si multe alte probleme, cine stie biochimie si genetica stie la ce ma refer.

roi_ag

Citat din: Eugen B din Ianuarie 04, 2018, 08:27:23 PM
Rasele hibride au si multe alte probleme, cine stie biochimie si genetica stie la ce ma refer.
Pai spunele, poate unii se vor gandi de 2 ori.

Eugen B

La fel la animale , ca si la plante in mare, genele care se folsesc nu se armonizeaza intre ele. Adica chestia cu hibrid e facut ceva fortat de om, care in timp sau care de la generatie la generatie se degradeaza din cauza lipsei de armonie sau combinatie sau cum vrei sa ii zici dintre gene.
De exemplu la fel la albine ca la porumb , e doar exemplu,si la cartofi merge si la multe altele/
Generatia 1 rasa hibrida albine da o productie peste rasa normala de albine, dar urmatoarele generatii mai ales de la 3 in sus , e dezastru, ajungi de la productie de 130-140% in primul an, la productii de 20-30% maxim la generatia 3-4 . Sunt si experimente si statistici cu privire la asta
La fel si la porumb si alte soiuri de plante, prima generatie da productie buna, dar daca semeni din samnata ta vei avea prodcutie cam 50-70% la generatia 2, si tot mai slab de la generatie la generatie.
Va fi problema cand firmele nu vor mai produce Generatia 1, dupa va fi dezastru. Pana atunci cumperi an de an, matci, seminte si alte cele.
In plus rasa nostra este de mi de ani acomodata in tara. Restul raselor sunt acomodate in alt climat, fiecare cu clima din tara respectiva.
Nu trebuie sa uitam ca trebuie trecut pe caiet cat sa cheltuit, cat sa produs si dupa ce se trage linie sa se vada care e treaba.
In ani mediocrii, cand nu prea e cules, garantez ca generatia 1 de bk nu este mai profitabila ca cea locala,ca trebuie sa fi cu cisterna sa le dai mancare, ca este populatie, dar daca nu e cules moare de foame.
Ca in toate domeniile sunt avantaje si dezavantaje.
Multi nu vor sa recunoasca care e treaba, detinatorii de bk si alte rase, si chiar cea locala.
Dragos, sau altii Tinu Maftei, si cei care au mai avut alte rase observa ca la ce cules este la noi in tara nu se merita sa avem nush ce rase.
E vorba si de continuarea genetica a rasei, rasa nostra se degradeaza de la an la an. In unele zone cred ca e compromisa .
Fiecare face ce crede, nu uitati, adevarul este in buzunar!
Bafta , si folositi semintele din batrani si la fel si rasa de albine si alte animale.

stefan1

Reiau aici mesajul postat ieri de @jonny_it, care necesita un raspuns. Nu am putut sa il pun acolo, pentru ca topicul a fost inchis. Parodiind pe Toparceanu din poezia "Doi cocosi":"Jonny paraseste sfada/Intorcandu-se cu coada."

 
Citat din: jonny_it
i] Citat din: stefan1 din Ieri la 08:30:10
    Eu cred ca doar te faci ca nu intelegi.
___________


Asa este, cei care au studii in domeniu inteleg mai greu, trebuie sa primeasca explicatii de la cei care au auzit de la vecinul ca buckfast-ul este periculos.
_______________

    Citat din: stefan1 din Ieri la 08:30:10
    Genele care dau caractere 'rele', adica dau urmasi cu probleme s-au eliminat in timp tocmai prin selectie naturala, adica acele familii au murit de foame sau de boli si au strabatut secolele doar albinele cu gene bune, care le permiteau sa supravietuiasca in conditiile concrete de clima si cules de la noi. Buckfast-ul a adus albine cu gene valoroase, dar unele din zone cu totul diferite de tara noastra. In F1, F2, F3, acele gene sunt recesive, adica nu se manifesta, iar genele care vin de la trantori autohtoni sunt compatibile cu zona si conditiile de la noi, deci familiile rezultate sunt de buna calitate.
_________________


Am ras putin. Al naibii gene are buckfast-ul, ca alea bune toate sunt recesive si ramane doar ce este rau.
Luati-l de mana pe dl Bucovineanu va rog.
Gata, nu mai postez nimic, rasul ingrasa.
[/i]

  Nu mi-am propus sa il fac pe Jonny sa renunte la Buckfast. Era doar o discutie pe cat se poate cu argumente dupa care fiecare cititor isi formeaza o parere. Studiile de genetica pe care le clameaza ar trebui sa-l ajute sa vina cu argumente si nu cu arogantza. Ce am spus eu este sustinut de practica. Uite si mai sus explicatiile lui @Eugen B, care din cate stiu are studii in domeniu. Dar sa ne intoarcem la parintele Buckfast-ului, Fratele Adam. Am scris aici despre activitatea lui:

  https://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1358.msg17017#msg17017

  Reiau un pasaj care trebuie sa dea de gandit;
"1992 - Stupina de 320 stupi de cercetare a dat doar 1500 kg de miere. Profund dezamagit se retrage vara si iarna in Germania, in locurile natale."
  Ce sa era intamplat? Avea 94 de ani si de cativa ani era lasat munca de selectie. Lotul lui de Buckfast de elita, fara o improspatare genetica, a ajuns sa produca mult mai putin decat albinele comune, neselectionate, adica o medie de sub 5 kg miere/an. Ce demonstratie mai savanta trebuie sa vezi ca urmasii unui hibrid sunt din ce in ce mai slabi calitativ?

  Jonny spune:
"Al naibii gene are buckfast-ul, ca alea bune toate sunt recesive si ramane doar ce este rau."
Nimeni nu a spus asta. Dar stiti vorba:"E de ajuns o lingura de 'rahat' la un bidon de miere" ca toata sa nu mai fie buna. Sa spunem ca o matca de-a noastra se imperecheaza cu 8 trantori din care unul este urmas de Buckfast, cu gene africane. Urmasele lui se poate sa nu reziste peste iarna fara zboruri de curatire si sa faca diaree in stup. Toata iernarea acelei familii este afectata, diareea contine germeni si de alte boli, ca nosema care se raspandeste prin schimbul de hrana (trofilaxie) intre membrii familiei. Sau acea optime din albinele stupului continua sa hraneasca regina pe tot parcursul iernii, fortand albinele sa ridice temperatura in cuib, cu consum si uzura, cu inmultirea paduchilor si alte multe neajunsuri. Toate aceste anomalii determinate de genele straine ajunse la albinele noastre, duc in final la randamente scazute si pierderi inexplicabile. Asta pentru toata zona, din cauza unuia care a castigat pe timpul unui an sau doi niste productii cu 10-20 % mai mari prin folosirea F1 sau F2 a acestui hibrid.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

romikele

Nu contest experiența apicolă a lui jonny_it, dar pe partea de genetică sunt mari probleme.
Dacă împerchezi un chinez cu un african, va ieși ori un "chifrican", ori un "afrinez"... și nici unul nu va fi o "altă  rasă", ci va avea caractere comune, în procente diferite de la caz la caz.
Nici într-un caz BK nu poate fi asimilat cu o RASĂ. Totul e reclamă comercială, dovedită în multe cazuri.
Sunt convins că posesorii de BK pot obține rezultate bune și foarte bune, respectând strict tehnologia de lucru cu acest hibrid, asigurând la timp "sânge proaspăt"
Nu sunt însă de acord cu jignirile reciproce din mediul online și nici cu aroganța afișată de unii "atoatecunoscători", mai ales când se adresează unor apicultori cu o mult mai mare experiență ca a lor, ce de ex. bucovineanu și stefan1, în fața  cărora nu ne rămâne decât să ne ridicăm pălăria.

bucovineanu

Ce sa facem daca unii se cred atoatestiutori si ii privesc pe ceilalti de sus, iar atunci cand nu au argumente sa participe la discutii ori incep sa jigneasca ori se considera jigniti. E vorba de niste ani petrecuti in familie pana a merge la scoala.

tinumaftei

Se exagerează din toate direcțiile.
In primul rând când se spune la infinit ca Bk nu este rasă. Deja este considerat un sacrilegiu sa admiți că este rasă. Asta ar însemna capitulare și a te obliga de mâine sa îți schimbi albinele...
Stimabililor, nu e nici o contradicție între a accepta că BK este rasă și a creste altceva in stupina proprie!
Bk e o rasa ARTIFICIALA creată de om și care nu poate fi repeodusă decât izolat sau artificial.
A 2a minciună: din cauza Bk nu mai au ceilalți albine bune, sănătoase, productive!
Dacă cineva este înconjurat de bk sau tentative de bk este posibi, dar in realitate tarele acestei rase artificiale o cam scot natural "de pe piață". Natura, prin selecție, elimina metișii neadaptați și asimilează genele valoroase. Dar acesta este un proces de durată!
A treia minciuna: bk este cea mai buna rasa.
Este o rasa buna spre foarte buna de miere, foarte buna pentru polen, foarte, foarte blândă. Dar este foarte sensibilă la varos, foarte multe linii sunt cu un comportament igienic slab și foarte slab și are o proastă organizare a cuibului pentru iernare.
Una peste alta: nu se poate reproduce la nivelul stupinei, iar Matcile F1 au o variabilitate foarte mare, niciodată nu egalează o matcă de rasa pura, iar procentul de matci fice mulțumitoare (90% din potențialul rasei) nu trece de 30-35% din totalul fiicelor. Prin urmare e greu de intestinul o stupina cu pretenții Profesioniste pe matci F1.

Post Scriptum: încă se mai mestecă la acest subiect?!!!

stefan1

Citat din: tinumaftei din Iulie 23, 2019, 06:48:13 PM...
 1. Bk e o rasa ARTIFICIALA creată de om și care nu poate fi repeodusă decât izolat sau artificial.
 2. A 2a minciună: din cauza Bk nu mai au ceilalți albine bune, sănătoase, productive!
Dacă cineva este înconjurat de bk sau tentative de bk este posibi, dar in realitate tarele acestei rase artificiale o cam scot natural "de pe piață". Natura, prin selecție, elimina metișii neadaptați și asimilează genele valoroase. Dar acesta este un proces de durată!
...
Una peste alta: nu se poate reproduce la nivelul stupinei, iar Matcile F1 au o variabilitate foarte mare, niciodată nu egalează o matcă de rasa pura, iar procentul de matci fice mulțumitoare (90% din potențialul rasei) nu trece de 30-35% din totalul fiicelor. Prin urmare e greu de intretinut o stupina cu pretenții Profesioniste pe matci F1.

 3. Post Scriptum: încă se mai mestecă la acest subiect?!!!

 1. O putem numi cum vrem noi. Cert este ca variabilitatea in generatiile urmatoare este mult mai mare decat la rasele consacrate. Dar mai grav este ca rasele consacrate se polueaza rapid in prezenta buckfast-ului.
  Un argument ca nu este rasa il aduc chiar din insemnarile Fratelui Adam, creatorul ei. La un moment dat a simtit nevoia sa reimprospateze genele aduse de la rasa Ligurica (nu Ligustica), rasa folosita si ea la creerea Buckfast-ului. Aceasta rasa mai putin raspandita se gasea in nord-vestul Italiei, in Piemont si zonele invecinate. In momentul cand au revenit in zona sa mai preia material genetic, fr. Adam a constatat cu surprindere ca nu mai gaseste rasa pe care o stia in zona. Era poluata tocmai din cauza buckfastului introdus si in acea zona. In zadar a cautat in toata zona! Pana la urma a mai gasit rasa initiala doar intr-o insula pe langa Sardinia. Aceasta consemnare arat doua lucruri: - a) pentru mentinerea caracteristicilor trebuie periodic sa se faca infuzie de gene de la rasele constitutive ale hibridului.
                                                - b) hibridul are o foarte mare capacitate de impurificare a raselor consacrate; o rasa care s-a pastrat poate mii de ani in zona, a fost modificata ireversibil in cateva zeci de ani dupa introducerea acestui hibrid. Asa se intampla cu toate rasele. Daca cititi la francezi, la nemti, toti regreta ca vechile rase nu se mai gasesc.
 2. Ce am scris la 1.b este un raspuns la acest punct2. Urmasii sunt mai slabi decat parintii in cazul acestui hibrid. Daca ar fi doar urmasii din matcile din acele familii, ar fi infinit mai simplu. Dar este vorba de genele raspandite prin trantori, in toate stupinele din zona, fara dorinta si chiar fara stiinta stuparilor. Aici e marea problema. Socotit la nivel global, chiar daca productia celui care a introdus acele matci este mai mare cu 10-20-30% decat cu matci clasice, prin scaderea productiilor la ceilalti stupari din zona, productia globala scade, deci la nivel de tara se pierde.
  Spui ca in timp are loc o autoselectie. Te contrazic. Ar fi daca omul nu ar interveni. Asa stuparii vin cu hraniri, cu ajutorari, cu tratamente si tin in viata si familii care fara ajutor ar disparea. Dar mai cu seama prin stuparii care aduc mereu alte regine buckfast in zona, poluarea continua la infinit si nici nu mai poate fi oprita, deoarece rasa locala este tot mai neperformanta si obliga din ce in ce mai mult la importuri daca se mai doreste performanta.
  3. Crezi ca nu mai trebuie discutata problema? Oare s-au lamurit toate lucrurile? Oare toti inteleg fenomenul?

  P.S.
Bine ai revenit pe forum!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)