Care considerați ca sunt cei mai buni faguri artificiali?

Creat de standdupp, Februarie 01, 2015, 02:48:03 PM

« precedentul - următorul »

standdupp

Ar fi frumos sa vedem care sunt cei mai preferati faguri artificiali.
Un apicultor incepator

Eugen B

Sper ca nu te superi pe mine, dar cred ca putem spune care sunt cei mai buni faguri care ii folosim, care nu ii folosim nu cred ca ne putem da cu parerea. Eu folosesc de la fileomera si cred ca sunt foarte buni. Faguri din ceara laminati, ceara pura, nu sunt casanti, nu contin parafina sau alti inlocuitori. Am avut si alti faguri subtiri si de prosta calitate, care au fost si casanti, dar am primit putini in schimbul de bostina. Altceva nu am folosit pana acuma.

bucovineanu

Cei mai buni faguri sunt cei facuti din ceara din propria stupina, facuti cu presa artizanala.  :smile: Daca vem o cantitate mai mare de ceara, de ordinul sutelor de kg, o putem duce la un procesator care sa ne faca faguri din aceasta ceara .
Fagurii pe care ii gasim la targuri contin pe zi ce trece o cantitate tot mai mica de ceara si o cantitate tot mai mare de adaosuri.

cristi75

am folosit de mai multe feluri si toti sunt cam in aceeasi zona, poate apisrom sa fie uneori mai repede luati in crestere, dar depinde de multi factori
va pot spune insa categoric care au fost cei mai prosti,  de departe cei de la bostinaru, e drept ca sunt si cei mai ieftini

mape 48-petru manea

Folosesc de ani buni faguri de la Boca ---vara trecuta ramanind fara faguri am cumparat de la Apiluk 100 de faguri sarbesti si vreo 80 au cazut de pe rama si au facut un fel de ghiveci in cuib ---cineva spunea pe forum ca erau in amestec si seu de oaie

Cubby

Si eu am avut faguri sarbesti si au cazut de pe rame majoritatea. Sunt si prea albi fata de ce avem prin tara.

dinca ionut daniel


oroles

Am folosit pana acum urmatoarele tipuri de faguri:
- Apiluk, dublu presati
- Bulgaresti de la Apiacta.
- de Nasaud de la o I.I. (nu mai retin numele dar am cutia acasa).
In Bistrita Nasaud sunt cei mai multi procesatori de ceara si producatori de faguri. Multi dintre ei au doar o intreprindere individuala. Cel mai bine mi-au construit cei de la I.I.-ul acesta din Bistrita. Sunt comercializati de Apicris. Nu recomand la nimeni bulgaresti din aceia multi pe kilogram. Nu se lipesc bine si se rup la extractii. Totusi ca avantaj sunt crescuti mai repede. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

marian sima

Toata lumea sare in sus de faguri cu parafina dar ce se intampla ,la magazinele apicole vand dudui care nu au nimic in comun cu  apicultura,aceste dudui nu recunosc ceara adevarata si am avut surpriza sa vad data la schimb parafina inegrita cu gunoi de grajd.

Nu stiu daca am facut bine sau nu dar i-am zis dudui ,stii ce ai primit i-a miroase ceara ,a strambat din nas la mirosul de gunoi de porc ,mi-a multumit a pus acea ceara deoparte si a notat ceva in caiet.

Faguri buni sunt cei care sunt crescuti repede si nu se rup cum s-au rupt ai lu Oroles,insa cum spuneam mai demult productia de ceara interna nu sustine cererea de faguri.


pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marian sima

Oroles a spus bine sunt luati in crestere mult mai repede decat ai nostri.
De asemenea sunt mai subtiri ,la lipire trebuie sa umbli atent cu ei insa cine se acomodeaza poate lucra cu ei.

Treaba este ca si la ei a sarit pretul foarte mult si nu se mai merita .

Pretul este cel trecut cu marcar rosu,calculezi 1 leva la 2,38 lei.

ionel07196555

La tirg la Dobricy aveau trecut pretu per foita si pretu varia foarte mult de la un vinzator la altu.
revin la sfirsit de martie cu detali

oroles

Ce imi prezinti in imagine este alt tip de fagure decat ce ai prezentat anterior pe forum. Nu sunt aceeasi cu cei de la APIACTA.
E si normal sa fie luati mai repede in lucru de vreme ce  au mai putina ceara, sunt mai usori, iar albina poate subtia mai usor marginile celulei si sa le intinda.

Anul trecut fagurii bulgaresti mi-au mancat zilele. Se desprindeau de pe sarme. Am folosit toate combinatiile posibile de la lipitul cu redresorul pana la tot felul de pinteni apicoli. Cel mai bine se lipesc cu pintenul semisfera pe o sarma un pic mai groasa (exclus sarma de inox). Cu redresorul risti sa se taie. Am incercat mai multe metode cu redresorul, insa nu am reusit. Uneori se taiau, alteori nu se lipeau. Problema e ca, chiar si lipiti, fiind usori, sub greutatea albinei se indoiau in stupi. Gaseam niste rame cu forme aberante. Am calculat procentul fagurilor bulgaresti pierduti prin indoire si crestere sub forme aberante la 15-20%. La centrifugare se rup, in special pe mijloc, la ramele cu insarmare orizontala. La cei cu insarmarea verticala nu am observat sa se rupa. La primul rupt am incercat mai mare atentie la centrifugare prin reducerea turatiei la inceput si intoarcearea fagurelui dupa ce s-a centrifugat partial o latura a ramei, insa tot se rup.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

standdupp

Citat din: mape 48-petru manea din Februarie 01, 2015, 06:51:15 PM
Folosesc de ani buni faguri de la Boca ---vara trecuta ramanind fara faguri am cumparat de la Apiluk 100 de faguri sarbesti si vreo 80 au cazut de pe rama si au facut un fel de ghiveci in cuib ---cineva spunea pe forum ca erau in amestec si seu de oaie

Si esti multumit de ei de la Boca ? Eu initial am zis ca o sa cumapr de la Apisrom, insa nu o sa vina la targul de la Cluj si nu stiu ce sa cumpar, de aceea am cerut pareri de la voi.

Un apicultor incepator

relutu

Eu am folosit de la Boca,Logistic,Etta,ACA,Apisrom,dar cei mai buni mi se par cei de la Apisrom.