intrebare pentru profesionisti(seniori in apicultura)

Creat de scorpyon73, Aprilie 06, 2014, 03:39:08 PM

« precedentul - următorul »

crisian-nicolae


bucovineanu

Albinele rod fagurii de-a lungul sarmelor atunci cand lipseste culesul de nectar.

oroles

Citat din: bucovineanu din Aprilie 24, 2014, 08:21:47 AM
Albinele rod fagurii de-a lungul sarmelor atunci cand lipseste culesul de nectar.
Sau cand se pregatesc de roit. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Atunci cand se pregatesc de roit umplu fagurele artificial cu inceputuri de botci si eventual pot sa-l si roada.

nicu84

la ora actuala am 23 de stupi, si aproape toti au botci, la unii sunt ouate la lti nu, dar la toti botcile sunt in nr mare. de ce au tendinta de roire? unii sunt roiuri 6-7 rame si au botci ouate, ramele ocupate 80 %de albina, de lucru au salcamul e inflorit bine, care ar fi motivul?

Cubby

si eu am stupi care la rapita le-am pus caturi cu faguri artificiali si in loc sa ii creasca, au inceput sa roiasca, pe cand altii cumintei au cladit caturile.

cipik

Se spune ca in ani cu rapita roirea este foarte frecventa, aportul de polen si nectar este abundent si daca nu este langa ei in aceasta perioada sa le faci loc de dezvoltare (FA, rame la ouat sau rama claditoare) este posibil sa roiasca toti.
Daca are gand de roire si le dai foite cu greu ii intorci de la roire. Acum intreb si eu pe cei mai experimentati: daca vrea sa roiasca si intercalez intre toti faguri din familie rame cu FA, am sanse sa-l intorc de la roire?
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

NYK74

Poti citi intr-un manual,cauzele care produc roirea,unele din ele le voi enumera aici,însuşirile de rasă,ploi lungi cu lipsă de cules,dezvoltarea familiei si lipsa spatiului,matcile batrine,e.t.c.
Unele familii odată ce au intrat in frigurile roitului chiar dacă au cules in urmatorul interval de timp,nu se opresc,insa de altă parte nu poate fi luată ca regulă generală,pt.ca uneori la aproprierea unui cules,renuntă singure la roit .Ale mele de exemplu,anul trecut au inceput sa roiasca după salcim,anul asta au inceput cu cel putin 2 săptămâni inainte de salcim sa puna,panere,botci .
Asa ca pina la înflorirea salcimului cred ca le voi avea rezolvate cu damblaua numită roire ,mare parte din familii.
Spor.......... :hi:

nicu84

eu am facut asa, le-am dat doua FA in mijlocul cuibului, maine ma uit sa vad au crescut iar botci, si daca au cladit acele foite.

Kiwi Bee

Nicu, dar ce virsta au matcile tale? Le schimbi anual? Ai intercalat acele rame care leai pus in cuib?

DM din Canada are numai rapita in jurul stupilor sai si nu ai roiesc multi stupi.

nicu84

majoritatea matcilor sunt de anul trecut, iar foitele le-am intercalat. pe la vreo 2 o sa ma duc sa verific sa vad daca au mai tras botci acele fam la care le-am pus foite.

paradisuri inflorite

Am mutat intr-O vara o familie la 5 km si am adus-o inapoi dupa o saptamina in aceeasi stupina pe alt loc si se duceau la locul stiut de parca n-ar fi fost mutata ;desigur ,albina tinara nu se mai duce . Ar trebui marit timpul la cel putin 10 zile

paradisuri inflorite

Am si eu botci pregatite de ouat , unii o sa renunte de la sine la ele cind o sa inceapa culesul , iar alti nu . Un roi artificial pe 3-4 rame ar trebui sa fie de ajuns , dar sa avem grija ca se mai anunta timp rece .O alta solutie ar fi ruperea botcilor . Fiecare face cum crede mai bine.  Cam nasoala vreme la salcam 1  !

nicu84

azi am verificat foitele, toate frumos cladite si ouate sau cu miere si pline de botci, deci tot roiesc. asa ca m-am saturat de rupt botci, o sa-i las sa capaceasca si apoi vreau sa fac cate un roi din fiecare. ce metoda sa folosesc ca sa fac un roi artificial din mai multe fam si pe aceea vatra (adica sa nu-l duc nicaieri)?

Kiwi Bee

In cazul acesta Nicu, eu folosesc metoda de rocada.
Formez un nucleu mai mic si in cazul tau primeste botca/rama cu botca la mijloc. Totul este la mijloc si pe laterale vin rame noi. Acest nucleu ramine pe locul original al acelui stup iar stupul original merge pe un loc nou la citiva metrii - acesta avind in continuare matca ei.
Eu procedez in timpul zilei cind multe albine sint la cules si la intoarcere intra la locul cunoscut astfel umfla nucleul + ca multe albine se mai intorc la locul original in urmatoarele citeva zile deci in final nucleul se ingrasa frumos.

Sati faci semn pe care rama ai avut botca si la o saptamina verifici. Daca sint si alte botci intre timp sar putea ca albinelor nu lea placut botca - dar asta nu se intimpla prea des.
Astfel de nuclee cu regine din botci de roire se vor dezvolta foarte repede anul acesta dar la anu vor incerca sa roiasca la prima ora - instinct mare de roire.
Eventual iti poti face niste regine pinan august si atunci le schimbi pe toate.