impachetarea fam.de albine pt o iernare optima

Creat de gaby, Octombrie 05, 2013, 05:32:35 PM

« precedentul - următorul »

tassevasi

Citat din: stefan1 din Octombrie 14, 2013, 01:22:56 AM
  Asta arata bine, am avut si unele la care a ramas doar dunga de sus. Daca se pun toamna cand albinele sunt mai putin active, nu o sa le roada.

  Si eu folosesc   acelasi  poliestiren  dar  mai pun o diafragma de pfl  subtire  de 3mm pe partea cu albina  si acest poliestiren il prind  de ia cu o agrafa din  sirma  izolata  (de instalatii electrice ) , dupa  diafragma  si nu-l mai roade .
  Numai bine .

stefan1

Citat din: marius_vfp din Octombrie 14, 2013, 09:04:06 PM
....
ce observ la acea poza , cred ca porblema este materialul , tocmai acel polistiren nu e chiar  cel potrivit , acele mici gaurele din textura materialului sunt o atractie pentru albine , daca va uitati atent sunt mai toate propolizate , eu am incercat acel polistiren extrudat albastru fara adancituri , forme etc , nu l-au ros deloc . din poza se vede cum ele au incercat creesterea de faguri ,pentru mine inseamna ca aveau nevoie de spatiu , am folosit doafragme din carton gofrat prins cu capse pe rama normala ,cand le vedeam ca rod ,le bagam repede cate 2 rame cu faguri artificiali sa le dau de treaba si totul era bine.
eu polistirenul l-am taiat cu firul cald nicelina a fost super rezistenta taietura nici nu s-a atins de ea , insa sa nu uitam puterea familiei care dicteaza , cu 2 polonice de albina in cutie poti dormi linistit.

spor

  Polistirenul nu a fost luat anume pentru diafragme. E posibil ca cel albastru, cum spui, sa fie mai rezistent. Eu te asigur insa ca albinele il pot roade daca le sta in cale fie pentru extinderea cuibului fie pentru nevoi de ventilatie.
Observatiile tale sunt pertinente, daca le dai spatiu la discretie e mai putin probabil sa roada diafragma, dar ea se foloseste tocmai pentru a le limita spatiu cuibului si a crea cel putin in perioadele cand noptile sunt mai reci cum sunt la noi sub munte, o concentratie de albine, favorabila cresterii puietului. Uneori poti sa nu fi 'pe faza' sa le largesti cuibul exact cand vor ele si diafragmele de acest fel pot fi roase. Sigur ca exista mijloace de a le proteja si cateva chiar s-au spus aici. Cat priveste propolizarea, mai cu seama in zone de munte albinele propolizeaza mai mult si familiile puternice in special 'poleiesc toti peretii interiori cu propolis, ca mijloc de lupta contra mucegaiurilor.

 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marius_vfp

domnule stefan , sincer nu cred ca ar fi cel albastru mai rezistent sau mai dur , tot aceeasi marie , problema e ca cel galben le da motiv , acele mici gaurele le intriga la scormoneala . poate faceti proba cu cel albastru si ne spuneti si nou ce s-a intamplat ,nu cred sa fie diferneta de pret intre cele 2 .


sanatate numai bine irenare usoara va doresc.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Stefan Madalin

daca vorbim numai de impachetare , adica sa punem o place de extrudat deasupra e foarte bine  ( eu le folosesc si in lateralele cuibului ) , materialul asta nu il poti folosi la stupi cu fund plin face condens ca naiba . Daca ai fund cu aerisire ( fiecare cat crede de cuvinta ca e buna pentru zona lui ) este ideal , sa nu uitam discutia cu folia . Acest material tine caldura mai bine ca oricare alt material . Acum toti stiu si principiul prin care soba se incalzeste si nu face nici fum si nici condens  :P

istodorescu vasile

condensul se face datorita placii de sus daca este ermetica pe gura stupului la lazile cu fund plin=dezastru.daca se pune pe partile laterale si deasupra unde se face o fanta in partea din spate in acea placa de sus atunci nu face condens si este ideal datorita consumului redus si implicit mai putina uzura la albine, iar primavara dezvoltare buna.

ioanardelean55


istodorescu vasile

fanta trebuie sa fie de 2 cm latime pe 1 cm inaltime

ioanardelean55


Latimea o inteleg dar nu stiu cum e inaltimea si banuiesc ca peste toate ramele nu ?

istodorescu vasile

asa cum urdinisul este in perioada de iarna la o familie normala de 5-6 cm latime pe 1 cm inaltime aici ma refer pentru lazile cu fund plin , cel putin eu asa am pentru ca nu pun gratii pentru soareci iar pe inaltimea de doar 1 cm la urdinis nu prea are loc sa intre soarecele.este cit se poate de simplu in partea opusa urdinisului la podisor sau placa de polistiren ce pune fiecare deasupra de rame se lasa un urdinis de 2cm in latime cu inaltimea de 1 cm pe unde se formeaza tiraj de genul sobei pe lemne .oricine intelege cum ar functiona o soba cu hornul astupat.

dan.smarandoi

Eu unu n-am inteles nimic....daca ai pune o poza ai fi mult mai explicit

cipriene

ce noroc pe albine ca a aparut polistirenul. fara el probabil ca albinele "or sa dispara" din cauza frigului.
am mai spus si o mai spun: LASATI ALBINELE IN PACE! stiu ele ce au de facut si fara noi. nu facem altceva decat sa le incurcam.
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

istodorescu vasile

aveti dreptate albinele trec peste iarna si fara vreun impachetaj daca au rezerve suficiente si albine din abundenta insa consumul mult mai mare si implicit uzura mai mare, in special in luna martie atunci cind este puiet in stupi  si se face schimbul de albine . pentru convingerea dumneavoastra domnule cipriene faceti incercare  la stupi de putere egala unii cu impachetaj din polistiren iar altii fara si veti vedea singur diferenta. eu va asigur ca am facut acest lucru.cautati in literatura mai veche si veti gasi cum inaintasii nostri impachetau stupii iarna cu saltelute din paie, trestie,papura si alte materiale ce le aveau la dispozitie.intadevar noroc pe apicultor ca a aparut polistirenul fiindca nu mai trebuie sa puna in stupi tot felul de textile sau saltelute care sint greu de confectionat si de pastrat de la un an la altul, insa daca nu se asigura ventilatie corespunzatoare este exact opusul asteptarilor  creid condens care este nociv pentru albine.

bucovineanu

Intradevar, frigul nu omoara albinele. Dar daca nu sunt deloc impachetate vor trebui sa consume mai multa hrana pentru a mentine temperatura optima in cuib, hrana care e posibil sa se termine si finalul e cunoscut.

petru.atudorei

am tot urmarit topicul acesta, si am vazut ca sunt pareri si pareri.
M-am hotarat sa va zic si parerea mea in legatura cu restrangerea cuibului pentru iernare. Consider ca e cel mai important lucru ce trebuie facut.


Va atasez video.


Pregatirea stupului pentru ierna

dorindafi

 :hi: petre
1- cel putzin odata pe luna zici  sa se faca un control ?

pai atunci cind aproape fiecare rama din cuib are o greutate de 2,5-3 kg , la cit timp faci verificarea ?
CODUL  e   LEGEA
         0763650092