Intrebari pentru Edy.....cu raspuns garantat

Creat de edy, Decembrie 30, 2012, 08:57:03 PM

« precedentul - următorul »

edy

Deschid acest topis cu permisiunea sper a administratorilor acestui forum deoarece citind si recitind multe din articolele sau mai bine zis insertiunile voastre vad de aici (si sper sa nu gresesc) din Occident marea dorinta a apicultorilor romani de a fi "in pas cu moda" si in apicultura si deci orice noutate sau asa zisa inventie ei -apicultorii romani sunt gata sa o puna nu conteaza cu ce pret in practica. Asta eset un fapt foarte pozitiv si laudabilk dar....este cu doua taisuri!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Deci scopul acestui topic este tocmai acela de a pune in garda apicultorii romani deoarece cum spunem noi "nu tot ce zboara se mananca" si este foarte valabil si in apicultura acest mic proverb.
In aceasta perioada a anului avand putin timp liber va voi putea raspunde la mai multe intrebari la care nu gasiti raspuns(desigur pe teme apicole) ssau cum se zice nu va lasa sa dormiti noaptea , si nu numai!            Vreau sa va spun de la inceput ca apicultura cu cat o vom face sa fie mai simpla ,o vom simplifica mai mult cu atat va fi mai rentabila si mai placuta ,nu doar pentru noi si familiile noastre dar si pentru buzunarele noastre !!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

cipriene

salut edy,
sa inteleg ca te ocupi de albine in Italia?
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

edy

"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

cipriene

si cum te descurci? faci parte dintr-o asociatie ceva?
cu ce difera apicultura ca organizare ca cea din romania?
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

edy

o INTREBARE FOARTE BUNA,  a fost foarte greu la inceput, mai bine de 10 ani in urma deoarece pana am invatat care este tipul de flora,conditiile meteo ,ce fel de boli si daunatori aveau albinele din zona din nordul Italiei sa spunem am invatat-o pe pielea proprie ,dar din greseli se invata,nu-i asa?
Apicultura italiana,vorbesc de cea profesionala deci de la 200 de familii de albine in sus este foarte diversa decat cea de la noi,in primul rand aici nu exista pavilioane ,si deci pastoralul adevarat de la noi nu exista,exista o alta varietate de flori si copaci care nu exista la noi in tara,spre exemplu erica, castanul comestibil, rozmarinul,eucaliptul,rododendro,etc.
Apicultura italiana este foarte mecanizata,vorbesc deci de marele aziende care au mulete,gru de ridicat stupi pusi pe bancali cate 2-5 stupi pe bancali,deci de la transportarea stupilor in pastoral si pana la extragerea mierii apicultorii italieni sunt mecanizati pana in dinti cum zicem noi,le lipsesc avioanele in rest au de toate.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bio

EDy, as dorii sa stiu cum este sustinuta apicultura in Italia , cum sunt sustinuti apicultorii italieni de catre stat,.

Ce subventii ar primii ..?? .


Ce "Fonduri" primesc pentru dezvoltare si  achizitionarea de utilaje ?..

Apicultorii pentru a primi ajutoare financiare trebuiesc sa fie persoane juridice, adica sunt "firma" sau primesc ajutoare si ca producator particular care nu este nevoit sa-si faca firma ??>.

edy

Spre exemplu nu este de conceput spre exemplu ca intr-o tara cu o apicultura moderna si facand parte din Comunitatea Europeana ,Italia fiind una din tarile leader ca economie si nu numai sa se vada anumite aspecte de apicultura cum se vede la noi in tara,si nu vreau sa jignesc pe nimeni,deci este mai bine sa ma opresc aici.
Aici fiecare azienda in functie de specializarea si cerintele pietii are organizarea sa specifica,in functie si de tipul teritoriului,al climei si florei in care isi desfasoara activitatea acea respectiva firma apicola. As vrea sa fiu foarte modest dar apicultura romaneasca din anumite puncte de vedere printre care unul cel al mecanizarii este foarte in urma fata de  apicultura din Occident,din pacate, si speram ca si acest handicap in timp va fi superat cu bine si cat mai repede. Aici pentru ca o familie sa poata trai din apicultura trebuie sa aiba minim 250-300 familii de albine in grija. Desi teritoriul Italiei prin natura sa si flora nu permite dezvoltarea unor mari aziende apicole de enorme dimensiuni precum in America sau Australia,Canada ,Argentina,Cile ect.-oricum prin multa munca si vointa se pot intretine si cateva mii de stupi de oi singura familie.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bio

..Sa inteleg ca apicultura in Italia nu este subventionata sau ajutata financiar de catre statul italian ?

edy

In primul rand orice apicultor ca este amator sau profesionist ARE OBLIGUL  de a denunci,declara la sfarsitul fiecarui an cati stupi are in gestiune,cati stupi cu albine detine. Apicultorul care nu depasteste facturatul intr-un an de 6-7 mii de euro(aici aceste legi se shimba de la un an la altul) nu este obligat sa-si deschida partita IVA si deci sa plateasca taxe la statul italian .Cel ce depaseste acest facturat pe an este obligat sa-si deschida partita IVA, si sa plateasca taxe,de asemenea  el va trebui sa faca parte ,sa se inscrie la o asociatie apicola din zona unde opreaza ,unde isi desfasoara activitatea sa ,si facand parte din respectiva asociatie care sunt multe pe tot teritoriul national al Italiei va putea beneficia de anumite subventii sa le zicem de pana la mi pare 10.000 de euro ca sa-si cumpere materiale apistice sau material biologic-roiuri,familii de albine si /sau regine, cu conditia ca el sa anticipe totata suma si dupa ce va demonstra cu facturi valoarea materialelor cumparate ii vor fi remborsate pana la 60% din valoarea totala investita. Deci in doua cuvinte daca nu ai banii tai sa investesti nu-ti da nimeni aici nici un ban,doar bancile dar cu criza de acum nici ele nu-ti mai dau nimic daca nu ai garantii serioase si demonstrezi sa ai o firma puternica de cel putin 3-5 ani de activitate.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bio


edy

C-am asa ceva,apicultura in Italia este subventionata in modul descris mai sus,deci lasata de izbeliste si fiecare se aranjeaza cum poate,nu ca la noi unde exista subventii si alte ajutoare financiare.Aici tinerii care vor sa practice meseria de apicultori au doua posibilitati-ori se nasc intr-o azienda apistica deja inceputa de nu stiu cate generatii (cum am lucrat si eu la inceput in astfel de aziende in Italia ) deci el se naste efectiv intr-o azienda apistica unde nu-i lipseste nimic decat pasiunea sau cheful de a munci si deci trebuie sa continue munca tatalui sau bunicului sau,unchiului-ma rog sau a doua posibilitate unde o ia de la zero dar babacii sai sunt plini de bani si il ajuta sa-ci creeze aceasta activitate-de poate o merge -cine stie -hai sa aruncam cu banii pe geam ca avem de unde!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

cipriene

deci treaba nu este roz nici acolo  :sad:.
cred ca cel mai bine este in China, aia nu au nevoie de albine sa produce miere  :nono:.
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

D006

Citat din: edy din Ianuarie 01, 2013, 09:33:23 PM
Desi teritoriul Italiei prin natura sa si flora nu permite dezvoltarea unor mari aziende apicole de enorme dimensiuni precum in America sau Australia,Canada ,Argentina,Cile ect.-oricum prin multa munca si vointa se pot intretine si cateva mii de stupi de oi singura familie.

  Ce inseamna " enorme dimensiuni " la tine  ?

edy

O azienda de enorme dimensiune este acea azienda sau firma apicola care detine peste 10.000 de stupi pana la 200.000 de stupi precum sun t in tarile mentionate mai sus.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy