agresivitate

Creat de dragos2006, Aprilie 30, 2009, 05:51:44 PM

« precedentul - următorul »

D006

Salutare la toti forumistii!
  Stimati apicultori cese intampla am un stup care fata de anul trecut cand puteam sa umblu la el chiar si fara masca anul acesta sunt foarte agresive .Nimic de zis sunt si foarte harnice dar sa nu pot sa iau nici capacul fara masca!

D006

:mad: De ce nu vreti sa ma ajutati si pe mine? :hi:

filip

Timpul capricios e vinovat in mare masura,albinele culegatoare nu-s plecate toate in camp.Cauta sa umbli la ele intr-o zi insorita fara vant.
Tu intri in casa lor cu bocanci deranjadule iar ele sa te felicite pentru deranj.
Vine si vremea cand sunt mai potolite :)  :nod:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Oricit am fi noi de viteji fara fum si masca , nu prea e indicat sa lucram la stupi fie cit or fi de blinde albinele tot se mai gaseste cite una sa ne atentioneze ,nu e rusine sa ai masca si nu e greu sa faci putin fum cind incepi lucru,iar pedeasupra lucrezi si mai bine si cu spor ,

stefan1

Citat din: mihai_nicusorSalutare la toti forumistii!
  Stimati apicultori cese intampla am un stup care fata de anul trecut cand puteam sa umblu la el chiar si fara masca anul acesta sunt foarte agresive .Nimic de zis sunt si foarte harnice dar sa nu pot sa iau nici capacul fara masca!
Faptul ca nu ti se raspunde este si pentru ca subiectul a fost de multe ori dezbatut pe forum. Cred ca cu o cautare cu termenul "agresivitate" sau "albine agresive", vei gasi unele explicatii.
  Se stie ca la toate rasele de albine, intre caracteristicele rasei se specifica si agresivitatea, care poate fi un motiv serios de a evita sa lucrezi cu o anumita rasa, care altfel ar fi productiva si rezistenta. Si eu am avut si stupi agresivi, foarte harnici si constanti in productivitate, la care am renuntat pentru a evita conflictele cu vecinii, avand stupina in localitate. Sunt stupari care cumpara cu placere astfel de stupi, daca stiu ca dau productii bune. Si din postarile pe forum cred ca am identificat mai multi stupari buni care au albine mai agresive. Majoritatea nu se ingrijoreaza pentru ei ci pentru oamenii si animalele care ajung in preajma stupinei. Daca ai albine agresive si mai esti si la o sursa de cules care potenteaza agresivitatea, cum este cel de rapita, trebuie sa eviti a aseza stupina in apropierea zonelor locuite sau a drumurilor circulate.
O sa ma refer aici la cazul concret, al unui stup bland, care a devenit agresiv de la o vreme. Pot fi mai multe explicatii. Culesurile de la o anumita planta nu cred ca pot fi cauza, pentru ca atunci ar trebui ca si ceilalti stupi sa se comporte la fel. De asemenea starea vremii, ar influenta toti stupii.
Cateva motive care ar determina aceasta schimbare ar putea fi:
  - schimbarea matcii
  - un comportament gresit al apicultorului
  - factori de stres
Schimbarea matcii, chiar cu o fiica a celei vechi, poate aduce o albina agresiva datorita trantorilor. Eu cred ca agresivitatea se transmite in buna parte prin trantori, ca altfel nu ar putea aparea familii (permanent) agresive din familii blande. Prin hibridare se pot obtine caracteristici mai pronuntate chiar decat la fiecare din cei doi parinti. Asa este cazul cu albina ucigasa, care este mai agresiva decat ambii ei parinti.   Mai interesant este fenomenul ca o familie devine agresiva fara a-si schimba matca si fara a detecta alte motive ale acestei schimbari de comportament. Eu zic ca poate fi din cauza unora dintre trantorii cu care matca s-a imperechiat. Se stie ca albinele dintr-un stup sunt surori dupa mama, dar unele sunt surori vitrege, provenind de la alt tata si mostenind unele caractere de la acesta. Daca numai 3 din 10 trantori cu care s-a imperechiat o matca au transmis caractere agresive, este posibil ca stupul sa devina mai agresiv atunci cand ponderea oualor fecundate de la trantorii agresivi este mai mare. Si alte caracteristici ale albinelor se pot astfel schimba la acelasi stup. Am avut cazuri cand o familie avea multe albine vargate, iar anul urmator, cu aceeasi matca, ponderea acestor albine a scazut sau a crescut evident.
  Agresivitatea datorita comportamentului gresit al apicultorului. Si aici ar fi foarte multe de spus. Am avut si eu experiente cu o familie pe care am rasturnat-o si am omorat multe albine. Aproape un sezon nu m-am mai putut apropia de stup fara zeci de intepaturi. Dupa o vreme , in astfel de cazuri, albinele revin la comportamentul normal. Totusi agresivitatea nu dura numai cat generatia de albine traumatizata, ci s-a transmis si la cateva generatii urmatoare. Si mai recent am avut cazul unui stup care a roit, roiul s-a luat greu, cu strivire de albine, cu multe albine care s-au intors la stupul-mama. Acesta si-a facut o noua matca, dar tot sezonul a fost foarte agresiv, intai cu albinele de la matca veche, pana nu au iesit noile generatii, apoi si cu albinele de la noua matca. Anul urmator insa a revenit la blandetea normala. Sigur ca multi stupari au astfel de experiente.
Factorii de stres pot fi si ei cauza unei agresivitati. De ex vibratii in zona unde este stupul, o lada necorespunzatoare la care luarea podisorului sau scoaterea ramelor se face cu socuri, zgomote si vibratii. Familii de furnici care sunt pe podisor si patrund in stup la control, pot genera reactii de agresivitate. Uneori se vorbeste si de o salbaticire a familiilor care nu au mai fost controlate de foarte multa vreme. Sunt agresive la unul-doua controale dar dupa o vreme agresivitatea scade. Si aici ar putea alti stupari sa mai descrie multe situatii de stres.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PricopArthur

Intotdeauna, inainte de a deschide un stup, aprind afumatoarea.
Familiile mele nu sunt in general agresive, dar sre exemplu cand ridic catul sut un pic mai irascibile.
Anul trecut am avut un incident pentru care nu am avut explicatie. Stup orizontal, plin cu 20de rame cu albina, la unul dintre controale, am luat cred 10 - 20 de intepaturi in maini. Dupa o saptamana, cel mai cuminte stup.
Miere multă şi inimă curată!

stefan1

Se stie ca veninul de albina este unul dintre cele mai puternice semnale de alerta. O albina strivita la inceputul controlului poate declansa starea de alerta, amplificata apoi de urmatoarele albine care ataca sau inteapa. Aceasta stare se poate transmite chiar la familiile vecine, care devin mult mai vigilente si reactioneaza violent la orice miscare sau deranj. De fapt am citit despre teste de agresivitate facute dupa reguli stricte, cu un pendul (din piele de ex) care se misca cu o anumita viteza la o distanta anume in fata urdinisului. Se masoara numarul de albine care ataca, numarul celor care inteapa pendulul, viteza de reactie, numarul celor care ataca pe supraveghetor etc. Se indica sa se efectueze testul pe sarite, pentru ca experimentul facut la un stup poate altera masuratorile la familiile vecine, care deja pot fi in stare de alerta la inceperea experimentului.
Si aici rasa de albine este hotaratoare. Rasa carnica, precum si carpatina, sunt albine blande, mai blande si decat rasa italiana, sa nu mai vorbesc de rasa neagra germana (apis mellifera mellifera). De aceea si reglementarile comunitare in ce priveste amplasarea stupinelor ar trebui sa fie mai flexibile, si dupa rasa de albine detinuta. Un lucru interesant este ca in cazul albinei africanizate din America de Sud si acum si de Nord se recomanda ca distanta dintre stupi sa fie de minim 5 metrii, tocmai pentru a evita ca sa se transmita semnalul de alerta si la familiile vecine, stiut fiind ca uneori acestea ataca un intrus nu numai de la stupul deranjat ci de la toti stupii din stupina. Cu asemenea albine adio pavilioane sau paletizare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)