LARGIRE CUIB

Creat de C@T@LIN, Martie 24, 2012, 05:43:14 PM

« precedentul - următorul »

igo1

ok, multumesc prieteni pt raspuns, intreb acum din timp pentru a nu fi prea tarziu când voi pune in practica. O sa mai revin si cu alte nelamuriri

stefan1

  Bun venit, igo 1!
  Gospodarul isi face iarna car, asa ca tu acum faci "introducerea de rame cu puiet".
  Nu e o operatie chiar simpla, incepatorii ar trebui asistati macar la inceput. Este pericolul ca la o familie care nu are albina acoperitoare, puietul dat sa raceasca si sa facem mai mult rau decat bine. Din ce temperatura de afara este mai scazuta, precautiunile trebuiesc a fi mai mari. Daca se da cu albina acoperitoare este pericol sa fie omorata regina, pericol cu atat mai mare cu cat familia ajutata este mai mica. Uneori se poate face urmatoarea manevra: se da o rama cu puiet capacit la eclozionare, dar familiei ajutate i se ia o rama cu puiet necapacit, disponibilizand astfel albina care sa ingrijeasca puietul dat. Operatia se face numai daca suntem siguri ca familia slaba nu are vreo boala (pe care cu fagurul de puiet luat din ea o putem 'exporta').
  Este si posibilitatea sa dai fagure cu puiet si cu albina de pe el, dar cu o manevra mai complicata:
- controlezi familia slaba si stabilesti lucul unde vei pune rama cu puiet, lasand locul pentru rama
- in fata familiei pui o tabla sau o panza cu o parte pe scandura de zbor si cealalta pe sol sau pe un suport
- iei fagurul cu puiet capacit si albina acoperitoare (cu grija sa nu iei si regina) din familia puternica
- scuturi si perii pe acea panza in fata stupului slab toata albina de pe fagurul cu puiet, iar fagurul fara albina il introduci foarte repede in cuib, aranjezi cuibul si inchizi cat poti de repede
Albina batrana se va intoarce partial la familia de origine, iar celelalte albine se vor trage destul de repede in familia ajutata. Cateva albine se vor intepa, dar putine. Din albinele date, in aceeasi zi sau in ziua urmatoare, buna parte se vor intoarce la familia de baza, dar albinele tinere vor ramane si vor suplimenta populatia familiei slabe. Familia se va controla numai dupa doua zile.

  Aceste lucruri in stupina nu trebuie sa fie un mod curent de lucru, ci doar cazuri exceptionale. Daca nu se apreciaza bine situatiile concrete si nu se procedeaza corect, se poate face mai mult rau decat bine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

sorinma

Daca dam cateva pufuri cu tuica nu ajuta?nu in situatia asta se recomanda tuica?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

bucovineanu

Sigur ca ajuta. E chiar indicat sa se faca  uniformizarea mirosului cu tuica, ceapa, etc..

sorinma

Nu am pus bine intrebarea....daca uniformizam mirosul mai este necesara scuturarea ramelor?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

bucovineanu

Citat din: sorinma din Decembrie 15, 2013, 06:36:12 PM
Nu am pus bine intrebarea....daca uniformizam mirosul mai este necesara scuturarea ramelor?
Chiar daca se face uniformizarea mirosurilor si familia pe care vrem sa o ajutam e foarte slaba, exista pericolul ca albinele batrane aduse sa atace regina. Acele albine se vor intoarce oricum la familiile din care au fost luate si de aceea e mai bine sa plece inainte de a fi facut boacana.

edward_w92

Eu am facut roi la 3 rame, dupa ce s-a imperecheat matcile acestora si am vazut ce oua i-am "ajutat" cam cu cate 3 rame de la stupii puternici cu puiet si albina acoperitoare. Le-am lasat cateva ore dupa diafragma si prin sita le-am pulverizat o tuica indoita cu un vaporizator, am acoperit sita, capacul pe stup si dupa cateva ore am pus cele 3 rame in cuib langa diafragma, am mai dat 2-3 pufuri si aia a fost, stupii aia mi-au dat in pastoral la tei miere, am avut un roi de asta la 5 rame, si a blocat cuibul, am extras, am dat rama la construit, a doua zi rama cladita, miere in ea, si coronite la restul 5, am mai dat o rama, la fel, a doua zi cladita....acum roiul ala e retinut in cei 5 stupi ai mei proprii, dar operatiunea asta am facut-o cu toti roii, si familiile prea tari ce vroiau sa roiasca, pac, 2-3 rame de puiet la roi, cu tot cu albina aferenta dupa ce izolam matca celui de la care luam ramele, tuica pe roi, si aia era....la aia de la care iau, pun foi la construit si asa fac si ramele de 1/1 in stupii verticali de 10 rame, anul asta insa am mai scos ramele de margine cu miere/pastura si am pus foi in cuib dispuse mai la centru intre ramele de larve.
Merge deci in concluzie intarirea stupilor cu rame de puiet si albina acoperitoare daca le dai cateva pufuri de tuica indoita cu apa si albina straina nu depaseste numarul celor din stupi, adica nu mergi cu 5 rame la un stup de 3, dar o rama la unu de 3 merge. pui dupa diafragma, bine, asta merge de prin 20 mai incolo, dupa 2-3 ore pui rama la marginea cuibului dar in cuib si se mai dau 2-3 pufuri daca e necesar, albina care se intoarce acasa( cea batrana, intai pleaca la cules si acasa merge cu gusa plina sau cu polen sau ce gaseste iar mirosul de tuica se pierde incet incet, deci nu-i problema plus ca vine cu provizii. O singura data am avut probleme cu un stup la intarire in halul asta, matca proaspat marcata, am vazut ca oua bine, si i-am dus albine de la alt stup si puiet....si au incins-o, am dat eu cu tuica, dupa 3 ore erau calare pe ea, am luat-o, am pus miere pe ea serios, iar am pulverizat cu tuica prin sita, si a doua zi se plimba lejer prin stup, e retinuta tot intre cei 5 stupi ai mei, de fapt la mine am retinut doar cei care mi-au facut nasoale anul trecut sau care-s mostenire :), dar 95% din cazuri se accepta matcile chit ca duci albina de la un stup la altul. Mai am si alte "experimente" reusite, dar daca spun tot azi, maine ce va mai povestesc.

marius_vfp

no problem , suntem rabdatori si asteptam .
cum spui am procedat si eu cu tuica si nu au fost probleme , la unul de 4 rame am pus o foitza si apoi rama din alt stup , dat cu tuica si a2a zi am scos foitza , circa 20 albine moarte de la ceva incaierare nimic mai mult, foita comportandu-se ca si o diafragma, daca s-au apucat de construit o dau in lateral daca nu o scot .
alta varianta plauzibila DAR NETESTATA DE MINE, un batran mi-a zis-o , atunci cand vrem sa facem roi prin recoltare de rame cu botci in curs de eclozionare , luam din mai multi stupi rame 5 6 , se ia cate o rama din fiecare stup si se formeaza un roi ,acolo vor fi mai multe mirosuri astfel incat albina nu mai stie care si cu cine e , batalie aproape zero.

spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bucovineanu

In cazul in care se iau rame cu  albine din mai multi stupi pentru a face roi, nu e nici un pericol de a se isca batalii deoarece albinele se simt in casa straina si in acelasi timp culegatoarele se intorc la familia mama. Albinele tinere care raman sunt docile si nu se incaiera.

Fabian

Buna ziua. Cred ca aici s-ar potrivi postarea mea.
Am o familie a carei matca nu a ouat deloc (sau asa cred, fiindca am vechime de cca 6 zile in ale apiculturii). Cred asta fiindca la prima inspectie a ramelor n-am observat nimic, dar la altele am vazut larve in diferite stadii. Credeti ca ar fi bine sa elimin matca si sa bag ramele altei familii, folosind metode descrise de dvs. aici, in topic?
Cel de la care am cumparat mi-a spus sa mai am rabdare, ca daca matca n-ar oua, ar elimina-o albinele. Matca este, e marcata, botci nu sunt. E posibil sa nu fi ouat din cauza mutarii (ca le-am luat de curand, pe trei rame)?
Multumesc.

cornelioandanciu

Faci sirop dintr-un kg de zahar si dintr-un litru de apa, pui apa sa se incalzeasca bine, torni zaharul in ea, agiti bine pana se dizolva zaharul. De trei ori pe saptamana le dai sirop din asta, asta il bagi in prima saptamana, apoi faci altul. Dupa prima saptamana matca va incepe sa depuna oua. Daca nu incepe, atunci trebuie sa cumperi matca de undeva. Dar sigur va incepe. Siropul se da in hranitor, daca nu ai la indemana  hranitor, le improvizezi o troaca pe care o pui in stup, langa rame. Siropul se da seara, sau dimineata devreme. Mult succes, colega ! :hi:
Va salut.

Fabian

Pe rame, inca de la achizitie, aveau un supliment ca o pasta groasa, galbena parca. Ceva cumparat fiindca pe punga chiar asta scrie...supliment apicol cu vitamine etc, dar nu se regaseste si denumirea produsului, fiind doar o parte, taiata dintr-un intreg. Ar mai fi necesar siropul?
Multumesc pt. raspuns.

cornelioandanciu

Aveau pusa turta. Las-o acolo, da-le si sirop, pentru ca au nevoie de apa. Daca acum mananca doar turta, s-ar putea sa se constipe.  Oricum, nu arunca turta aia. Uita-te cu atentie la fundul celulelor dupa ce le administrezi o saptamana sirop.(Dai de trei ori pe saptamana).Tine rama in soare, ca sa poti vedea ouale. Nu le deranja in fiecare zi.
Va salut.

Fabian

Am inteles, asa voi proceda. Multumesc, sanatate si spor in toate!

apivasmob

Citat din: Fabian din Mai 10, 2015, 09:44:54 AM
Pe rame, inca de la achizitie, aveau un supliment ca o pasta groasa, galbena parca.
Pasta grroasa este pastura.
Sanatate tuturor apicultorilor