Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => PRODUSELE STUPULUI => Subiect creat de: gore din Ianuarie 27, 2016, 04:05:21 PM

Titlu: Mierea poate fi gazda unor toxine periculoase.
Scris de: gore din Ianuarie 27, 2016, 04:05:21 PM
 O stire importanta de pe Unimedia.info, aparuta si in numarul din luna ianuarie a revistei ferma, ne anunta la ce tip de miere trebuie sa avem grija:
Un nou studiu a constatat că mierea australiană conţine toxine naturale care depăşesc nivelurile internaţionale de siguranţă. Aceste toxine numite alcaloizi pyrrolizidine (PA) sunt cunoscute din cauza faptului că pot provoca leziuni hepatice la oameni, iar consumul în cantităţi mari poate cauza cancer.
Un nou studiu a constatat că mierea australiană conţine toxine naturale care depăşesc nivelurile internaţionale de siguranţă. Aceste toxine numite alcaloizi pyrrolizidine (PA) sunt cunoscute din cauza faptului că pot provoca leziuni hepatice la oameni, iar consumul în cantităţi mari poate cauza cancer, scrie descopera.ro.

În 41 din 59 de tipuri de miere australiană testată, nivelul mediu de toxine era crescut de patru ori în comparaţie cu tipurile de miere europeană.

Producătorii australieni de miere au afirmat că raportul are la bază date vechi şi exagerate, cercetătorii însă au avertizat în special femeile însărcinate şi mamele care-şi alăptează copiii că ar trebui să limiteze expunerea la aceste toxine.

Alcaloizii pyrrolizidine (PA) sunt produşi de aproximativ 600 de tipuri de plante din Australia. Iar când albinele colectează nectarul din aceste flori, PA pot ajunge în miere.

Cercetările au demonstrat că, în doze mari, alcaloizii pyrrolizidine pot provoca leziuni hepatice severe la om, ceea ce duce uneori la deces. Există, de asemenea, şi dovezi experimentale realizate în laborator la rozătoare şi pe celulele umane că aceste toxine pot cauza cancer.

Un expert în domeniul PA de la Organizaţia Naţiunilor Unite, John Edgar, a declarat că oamenii ar trebui să evite expunerea către aceste toxine pe cât este posibil.

"Reducerea contaminării produselor alimentare precum: miere, ceaiuri, salate, făină, lapte şi produse pe bază de plante ar putea duce la o reducere semnificativă a cazurilor de cancer la nivel mondial", a explicat John Edgar.

Pentru a diminua aceste riscuri, Food Standards Australia şi Noua Zeelandă (FSANZ) permit ca mierea să fie obţinută de la aceste plante, atâta timp cât este amestecată cu alte tipuri de miere pentru a o dilua.

"Eliminarea plantelor sursă nu este fezabilă pentru multe zone în care sunt ţinuţi stupii. Contaminarea ar trebui să rămână la un nivel minim, prin urmare, amestecul mierii este modul cea mai practică soluţie pentru a reduce nivelurile de alcaloizi pyrrolizidine" , a declarat un purtător de cuvânt de la FSANZ.

Dar, în ciuda acestor măsuri de precauţie, testarea, efectuată de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie Cork din Irlanda, a arătat că expunerea medie zilnică a consumatorilor de miere australiană a fost de 0,051 micrograme per kilogram de greutate corporală pentru adulţi şi 0,204 micrograme per kilogram de greutate corporală pentru copii .

Aceste niveluri depăşesc cu mult limita maximă zilnică indicată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară care este de 0,007 micrograme per kilogram greutate corporală.

Este nevoie de teste suplimentare pentru a confirma problema de contaminare a mierii australiene. "Este puţin probabil să existe un risc semnificativ pentru sănătatea umană dacă se respectă consumul moderat de miere australiană. Iar amatorilor de miere, care ştiu că consumă mai mult decât nivelul mediu, ar fi recomdantat să caute miere produsă din alte plante", a declarat Andrew Bartholomaeus de la Universitatea din Canberra, el nu a fost implicat în cercetare.
Titlu: Re: Mierea poate fi gazda unor toxine periculoase.
Scris de: cipik din Ianuarie 27, 2016, 05:19:35 PM
In unele aeroporturi mari din Germania se cresc albine tocmai pentru a testa calitatea aerului din jurul acestora.
Adica ei cresc albine iar mierea produsa de ele este testa si in functie de nivelul de poluare pot lua masuri de limitare a zborurilor. In unele aeroporturi decolarile/aterizarile pe timp de noapte sunt interzise (din alte considerente-discomfort).
Titlu: Re: Mierea poate fi gazda unor toxine periculoase.
Scris de: stefan1 din Ianuarie 28, 2016, 10:09:52 AM
Citat din: cipik din Ianuarie 27, 2016, 05:19:35 PM
In unele aeroporturi mari din Germania se cresc albine tocmai pentru a testa calitatea aerului din jurul acestora.
Adica ei cresc albine iar mierea produsa de ele este testa si in functie de nivelul de poluare pot lua masuri de limitare a zborurilor. In unele aeroporturi decolarile/aterizarile pe timp de noapte sunt interzise (din alte considerente-discomfort).

  Am citit de mult undeva ca ONU, prin Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), considera albina ca al doilea indicator al sanatatii mediului (din pacate nu mai stiu care este primul  :sad: ). Adica este una din vietuitoarele cele mai sensibile la degradarea generala a mediului. Studiind efectele unui anumit areal asupra dezvoltarii si bunastarii coloniilor de albine, putem sa ne dam seama de pericolele care pandesc pe toate fiintele care traiesc in acel areal, dar asupra carora efectele poluarii se vad mai tarziu.
Titlu: Re: Mierea poate fi gazda unor toxine periculoase.
Scris de: filip din Ianuarie 28, 2016, 10:18:49 AM
Am auzit la TV ca un indicator privind puritatea mediului e SALAMANDRA,nu rezista in mediu poluat.
Cand merg sa verific stupina aflata departe de sat ,dupa ploaie gasesc o multime de salamandre,nu gasesti doua identice privind petele .
Titlu: Re: Mierea poate fi gazda unor toxine periculoase.
Scris de: stefan1 din Decembrie 30, 2018, 06:22:31 AM

  "Pesticidele neonicotinoide au fost găsite în miere, pe fiecare continent. Acest studiu realizat la nivel global care a testat concentraţia de chimicale din miere a scos la iveală amploarea la care sunt expuse albinele la pesticide.

În urma studiului realizat de o echipă de cercetători elveţieni de la mai multe universităţi din lume, s-a ajuns la concluzia că trei sferturi din mierea analizată conţine cinci neonicotinoide comune, chimicale utilizate în pesticide, scrie Science News.

,,La scară globală, contaminarea este surprinzătoare", a precizat Edward Mitchell, biolog la Universitatea Neuchâtel din Elveţia şi co-autor al acestui studiu. Mai mult decât atât, urme ale acestor chimicale s-au găsit şi în mierea provenită din insule izolate cu puţină agricultură.

Mitcehll, împreună cu echipa sa, au analizat 198 de mostre de miere din întreaga lume. Prezenţa pesticidelor a variat în funcţie de regiune - 86% dintre mostrele din America de Nord conţineau cel puţin una dintre cele cinci neonicotinoide folosite în mod uzual în agricultură, iar în continentul sud-american doar 57% conţineau pesticide."

  https://www.descopera.ro/natura/16756901-veste-ingrijoratoare-pentru-consumatorii-de-miere-trei-sferturi-din-aceasta-contine-o-toxina-periculoasa-conform-unui-studiu-de-amploare-ce-concentratie-se-gaseste-in-mierea-din-romania

  Daca datele sunt adevarate (si le-am gasit si in alte studii), ingrijorator este ca poluarea cu neonicotinoidese generalizeaza. Adica s-au gasit in mierea din tari care nu foloseau un anumit tip de neonicotinoid, reziduri ale respectivului pesticid. Asta presupune fie ca prin aer sau daca nu prin evaporare si precipitatii, aceste otravuri se raspandesc pe tot pamantul. Cum perioada de injumatatire la unele dintre ele este foarte mare, acestea se acumuleaza in sol, cu efecte tot mai rele in viitor. De asemenea, daca este aceasta difuzare a NN si in zone nude nu se administreaza, atunci studiile comparative privind efectele tratamentelor nu mai pot fi edificatoare.
Titlu: Re: Mierea poate fi gazda unor toxine periculoase.
Scris de: Eugen B din Decembrie 30, 2018, 11:00:30 AM
Ca si orice domeniu astia lenezi vor solutii tari si sa nu munceasca. Nici nu e interes un acest scop. Cu timpul albinele vor disparea daca nu se vor lua masuri.