Apicultura - Forum discuții Apiardeal

DESPRE NOI, FOTO, VIDEO => POZE ŞI VIDEO => Subiect creat de: ionelnistor din Iunie 08, 2015, 12:15:17 PM

Titlu: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Iunie 08, 2015, 12:15:17 PM
Buna ziua dragi colegi,
am primit cele doua foto, va rog frumos analizeazatile si daca puteti sa-mi spuneti si mie despre ce este vorba!
Va multumes frumos!
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 08, 2015, 12:49:51 PM
As putea emite o opinie, desi o spun de la inceput, nu sint foarte experimentat.

Puietul descoperit poate avea mai multe cauze. Una ar fi comportamentul igienic prin care albinele descopera celulele infectate cu varroa, descapacesc si elimina larva infestata. Dar nu este cazul ce se vede in poze

Opinia mea este ca in poze se prezinta o colonie slaba care prezinta simptomele infestatiei cu gaselnita. Cel mai probabil sint larve de Galeria mellonela. Daca ne uitam cu atente se si vad traseele urmate de larva. Tratament care sa omoare aceste larve nu exista dar stuparul poate ajuta prin descoperirea larvelor si eliminarea lor (daca sint putine). Mai bune sint masurile preventive: Nu se tin familii slabe, familiile puternice putandu-se proteja singure de atacul gaselnitei.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: RazvanTi din Iunie 08, 2015, 09:41:21 PM
unde vezi tu trasee de gaselnita prietene?!?!?!?  :uimit:
eu si dupa ce ai zis tu si tot nu vad acele trasee...
ce vad eu este puiet racit. probabil un roi facut inainte de ploile astea cu prea putina albina acoperitoare...
acu saracele rod capacelele sa dea larvele moarte afara...
cam asta vad eu...
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 08, 2015, 10:48:34 PM
Poate ca intr-o zi o sa fim si prieteni. Pana una alta eu mi-am exprimat parerea. Am avut si eu o familie cu astfel de simptome si chiar am gasit larve de gaselnita. Larva de gaselnita isi sapa tunelul chiar pe deasupra puietului, pe sub capacele. Daca privim cu atentie pozele colegului, o sa vedem ca se vad niste capacele usor inaltate si mai inchise la culoare. In plus acele capacele usor inaltate daca le unim imaginar, fac niste linii. Acum colegul daca se duce la stupul respectiv de unde a primit pozele si desface capacele de care vorbesc eu s-ar putea sa dea peste larva de gaselnita.

Si acum un pic de teorie. Englezii numesc acest fenomen "bald brood" si asa cum spuneam poate avea mai multe cause dar cea mai frecventa este gaselnita. In momentul asta nu am un material mai bun decat situl asta: http://cookevillebeekeepers.com/09/bald-brood-and-wax-moths Nui asa ca sint asemanari cu poza colegului? Ar fi fost mai bine daca poza era facuta cam ca cea de pe acest sit, cu o perspectiva mai mare.

Eu am zis, mi-am exprimat o opinie, nu am emis o certitudine.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: stefan1 din Iunie 09, 2015, 06:14:09 AM
 Exact la aceleasi lucruri m-am gandit si eu ca bmdna cand am vazut poza. Cu o mentiune: canalele de gaselnita se fac in fundatia fagurilor (batrani) iar larvele deranjate la fund incearca sa urce si bombeaza putin capacele, care devin si mai intens colorate.Se pot vedea traseele galeriilor prin capacelele umflate. Daca se scot din celulele de pe traseu pupele, se vad in fund galeriile si uneori surprinzi si lava de molie.
Ionel cred ca s-a alarmat de acele celule in care capacele sunt desfacute si se vad inauntru pupele. Unii zic ca albinele (in anumite cazuri) sunt capabile sa sesizeze prezenta paduchilor sub capacele puietului si prin acea descapacire reusesc sa elimine varroa. Fenomenul asta este frecvent la speciile Apis ceranea, care a trait de sute de ani cu acest parazit (dar la ei cresc doar pe puietul de trantori), iar gaurile practicate in capace sunt mici, nu ca in cazul situatiei prezentate (si des intalnite la noi). Nu sunt sigur de aceasta explicatie. Eu parca imi amintesc ca si in copilarie, cand nu exista la noi varroa, am vazut la stupi asemenea celule. Si eu am in unii stupi asemenea celule cu capacelele incomplete. Din ele iese puiet la fel ca si din celelalte, eu nu vad un motiv de ingrijorare.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: RazvanTi din Iunie 09, 2015, 09:56:46 AM
intai sa ne lamurim: "prietene" este, din partea mea, un apelativ nerautacios. cu prima ocazie chiar putem discuta una alta la o cafea sau bere sau pahar de vin sau chiar aqua chiara. :hi:
acum sa revenim:
gaselnita umbla prin "foita" fagurelui nu pe sub capaceala. oul e depus de fluture pe buza celulei dupa care larva dupa eclozare coboara pe peretele celulei pana la fundatie unde si ramane.
deci teoria gaselnitei cam pica...
in plus de asta uitati-va mai atenti ca multe din capacele sunt concave "supte" catre interior in loc sa fie usor bombate.
asta denota faptul ca larva e cu probleme.
eu raman la teoria puietului racit... sunt patit si stiu ce zic...
sa auzim si alte "guri rele"  :razz:
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 09, 2015, 10:48:46 AM
OK, este in regula, eu beau de toate, deci va fi o placere sa ne intalnim si sa discutam, sint convins ca vom gasi multe teme de interes. Imi pare rau ca am considerat apelativul "prietene" rautacios. Asa e la inceput.

Eu ce spun am vazut cu ochii mei. Am avut o familie slaba intr-un an care a iernat impreuna cu una puternica in acelasi stup. In primavara am mutat-o pe cea slaba in alt stup si dupa un timp am observant cam ce era in pozele puse de colegul nostru. Am vazut pe o rama ouata si capacita frumos mai multe capace mai inchise la culoare si usor bombate, care formau niste trasee. O parte din capacele de pe aceste trasee erau indepartate si se vedea larva de albina inauntru. larva de albina era de un alb sanatos, se vedea ca era vie. Era prima data cand vedeam asa ceva si am fost curios sa vad ce este. Am decopertat niste capace din alea si am zarit o larva mare de molie. Am zarit doar un capat si pot sa spun ca se misca incredibil de repede. Precizez ca larva se misca pe sub capace, pe deasupra puietului si chiar am reusit sa o dezvelesc destul de greu, pentru ca se deplaseaza foarte repede. Nici nu am apucat sa o vad bine ca au si sarit niste albine pe ea. Chiar asa s-a intamplat. Ulterior, pentru ca ma intereseaza astfel de aspecte, am studiat si am gasit pe net referinte la asa numitul "puiet chel". Pot sa mai aduc in sprijinul afirmatiilor mele si ce scrie pe pagina lui David Cushman care a fost un mare apicultor si care are unul dintre cele mai cuprinzatoare pagini de apicultura si nu numai. Iata ce scrie acolo:

Bald Brood is the name given to a condition of brood where there is a straight line or small patch of developing brood that has no cappings. It is caused by greater wax moth larvae tunnelling under the sealed cappings of worker brood. I say worker, because I have never seen it in drone brood. I have seen reference to lesser wax moth being a cause, but I have only seen greater wax moth tunnelling.

I assume what happens is the bees remove the silky tunnels, leaving the worker pupae exposed. They are always a few days away from emerging, often at the pink eye stage. To the best of my knowledge the bees emerge. I assume the bees don't reseal the cells because there is no pheromone prompt to do so. The lips of the cells are often slightly raised.

Bald brood is not serious, although it is probably more common in weak colonies. There is no treatment, but keeping colonies strong is always advisable.

Imi permit sa fac o traducere pentru cei care nu inteleg limba engleza (Textul ii apartine lui Roger Patterson, un apicultor care preda si cursuri si care a preluat pagina lui Dave dupa ce acesta a murit)

"Puietul chel este un nume dat unei situatii in care se gaseste puietul in care se observa o linie dreapta sau un petec de puiet care nu are capac. Aceasta conditie este cauzata de larvele moliei mari ale cerii c are fac tuneluri pe sub capacele puietului de lucratoare. Spun puiet de lucratoare pentru ca nu am vazut niciodata o astfel de situatie in puietul de trantor. Am vazut referinte care spuneau ca molia mica este cauza dar eu am vazut doar larve de molie mare facand tuneluri.

Presupun ca ceea ce se intampla este este ca albinele indeparteaza tunelurile de panza lasand pupele dezgolite. Acest lucru se intampla mereu cu cateva zile inainte de eclozionare, de multe ori la faza de ochi roz. Din cate stiu, albinele afectate eclozioneaza. Presupun ca albinele nu resigileaza celulele pentru ca nu ma exista feromon care sa le determine sa faca asta. Buzele celulelor sint de multe ori usor ridicate.

Puietul chel nu este o situatie serioasa desi este mai comuna la familiile slabe. Nu exista tratament dar mentinerea coloniilor puternice este mereu recomandata."

Am incheiat citatul. Am putea fi 100% siguri daca se verifica pe teren. Este posibil sa fie gaselnita, este foarte posibil sa fie si ce spui tu. Eu am adus vorba de gaselnita pentru ca am recunoscut o situatie pe care am intalnit-o. Puiet racit nu am vazut niciodata pe viu la mine in stupi, deci nu stiu ce sa spun.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: stefan1 din Iunie 09, 2015, 05:31:12 PM
  Eu cred ca nu m-am inselat in ce am spus. Am citit si eu acum ceva materiale dar eu cu engleza suntem doua linii paralele. Totusi eu asa am priceput ca scrie in articol:
"Bald brood is caused by the wax moth tunneling below the sealed brood. Bees can detect something is wrong when the wax moth is tunneling below and start to uncap cells."
Adica "..pe sub puietul capacit."
Uite aici articolul:   
  http://beeinformed.org/2013/04/bald-brood/
Scris de Rob Snyder, cu o gramada de titluri si de functii, printre care si "apiary inspector for 2 years at the Department of Agriculture in Pennsylvania". (La ei exista si asa ceva!)
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 09, 2015, 09:54:04 PM
Domnule Stefan, eu ma am destul de bine cu engleza si in citatul dvs. aveti dreptate, zice ca pe sub puietul capacit. Dar eu cred ca este doar o exprimare nefericita.  El vroia sa spuna ca pe sub stratul de capaceala. In citatul dat de mine scrie ca pe sub capacele cu care este capacit puietul. Eu asa cum am mai spus am descoperit acest comportament al larvelor de molie chiar la un stup de-al meu. Nu e ceva cu ce sa ma laud. Si credeti-ma ca am prins larva. Acum se poate sa fi fost intamplator acolo, nu stiu. O sa mai caut si alte surse pentru ca imi aduc aminte ca am citit in mai multe locuri treaba asta si o sa revin.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 09, 2015, 10:03:57 PM
Pana una alta, am gasit acest film facut de acelasi Rob Snyder. Eu zic ca atat larva mai mare cat si cea mica de la finalul filmului erau deasupra... . Ce parere aveti? Acum eu sint mai convins ca exprimarea below the capped brood a fost nefericita. Cred ca el cand a zis sub puietul capacit s=a referit strict la stratul de capaceala. Zic si eu...

https://youtu.be/5ALPbxLnpJI
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: stefan1 din Iunie 10, 2015, 04:31:05 AM
  Ne uitam la acelasi film si vedem fiecare intr-un fel. Mie imi pare ca larvele de molii vin dispre fundul celulei in ambele cazuri si nici nu ar avea loc pe deasupra capetelor pupelor de albine.
  Trebuie sa mai cautam si alte materiale.
  Eu mai dau unul de la francezi:
"On considère généralement que le couvain chauve est lié à l'impossibilité par la larve de tisser le  "couvercle" de son cocon, par manque de profondeur dans sa "cellule berceau". Cela signe le passage de la teigne au niveau de la cloison médiane du cadre."
Adica:" Se considera in general ca puietul chel este legat de imposibilitatea larvei de a tese capacul coconului din lipsa de profunzime a "celulei leagan" (adica celula e prea scurta). Aceasta semnaleaza sau desemneaza trecerea larvei de molie prin peretele median (fundatia) fagurelui."
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 10, 2015, 08:54:01 AM
Da, de acord, pentru a-si tese coconul nu este loc destul deasupra puietului si pentru asta larva ar trebui sa coboare in peretele median. Dar cat se hraneste, cat este in crestere, ea poate sa faca tunelul pe deasupra puietului. Ar fi interesant de citit tot articolul din care ati citat. Iata inca o referinta de pe o alta pagina:

http://www.nationalbeeunit.com/index.cfm?sectionid=69

Baldbrood Cause
The most usual cause of bald brood is wax moth larvae (both the lesser (Achroia grisella) and greater(Galleria mellonella)) tunnelling below the surface of the comb. The moth larvae tunnel under the brood cappings. The bees will tear down the cell cappings to clean out the cells leaving perforated and exposed cells with brood in and sometimes these partial cappings have a raised lip protruding from the comb surface. The condition also occurs over multiple cells in a linear pattern.

Cea mai comuna cauza pentru puietul chel este molia cerii (ambele, cea mica si cea mare) care fac tuneluri sub suprafata fagurelui. Larva de molie face tuneluri pe sub capacele puietului. Albinele vor roade capacele pentru a curata celulele, lasand celule perforate si deschise, cu puiet inauntru, iar uneori aceste capaciri partiale au o buza ridicata care se ridica desupra suprafetei fagurelui. Situatia se intampla asupra a mai multor celule, pe un profil linear.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: RazvanTi din Iunie 10, 2015, 09:21:57 AM
eu ma uitasem dupa rosatura specifica gaselnitei si de-aia am sustinut ce am sustinut.
dupa o privire mai atenta iti dau dreptate.
in poza 2 traseul gaselnitei este cel incercuit de mine cu rosu.
la naiba! eu is rau de oki si de asemenea una e sa vezi o rama in fata ta si alta e in poza...
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 10, 2015, 11:08:49 AM
Domnilor,

Dupa ce am studiat mai multe surse pe net vreau sa va spun ca sint cu totul confuz pe acest subiect. In spatiul de limba rusa lucrurile sint diferite.

Iata ce se spune aici:

http://expertanimals.com/bolezni-pcel/malaya-voskovaya-mol-achiroea-grisella.html

Личинки малой восковой моли делают ходы не по средостению, как большая восковая моль, а с одной стороны сота, чаще повреждая пчелиных куколок. Они поднимаются кверху, поврежденный расплод пчелы недозапечатывают, так называемый трубчатый расплод. Такой расплод погибает

Личинки моли не только уничтожают соты, но и являются причиной гибели расплода. Проделывая ходы под крышечками ячеек с запечатанным расплодом, моль вредит личинкам и куколкам пчел, и в таких ячейках расплод погибает. Иногда личинки моли делают ходы по поверхности сотов, поедая крышечки запечатанного расплода. В таких случаях на рамках можно наблюдать ряды незапечатанных ячеек, из которых торчат синеватые головки куколок.

Pentru cine nu intelege, acolo se spune: Larvele moliei mici ale cerii isi fac trasee nu prin peretele median, cum face molia mare, ci pe una dintre partile ramei, deseori ranind pupele albinelor. Acestea se deplaseaza in sus, puietul afectat ramane incomplet capacit, rezultand asa numitul puiet tubular. Un astfel de puiet moare.

Larvele moliei nu numai ca distrug ramele dar sint si o cauza pentru moartea puietului. Croindu-si trasee pe sub capacelele celulelor cu puiet capacit, molia dauneaza larvelor si pupelor albinelor si in astfel de celule puietul moare. Uneori larvele moliei fac trasee pe suprafata fagurelui, mancand capacelele puietului capacit. In astfel de cazuri, pe rame se pot observa randuri de celule necapacite, de unde se itesc capetele albastrui ale pupelor albinelor. Am incheiat traducerea.

De aici eu trag concluzia ca atat versiunea dumneavoastra domnule Stefan, cat si versiunea pe care am adoptat-o eu sint adevarate si se pot intalni in viata reala.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 10, 2015, 11:12:33 AM
Citat din: RazvanTi din Iunie 10, 2015, 09:21:57 AM
eu ma uitasem dupa rosatura specifica gaselnitei si de-aia am sustinut ce am sustinut.
dupa o privire mai atenta iti dau dreptate.
in poza 2 traseul gaselnitei este cel incercuit de mine cu rosu.
la naiba! eu is rau de oki si de asemenea una e sa vezi o rama in fata ta si alta e in poza...

Asa este! Chestia e ca rosaturile moliei in faguri care se afla in stup, arata diferit de rosaturile din fagurii goi, de la depozit.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: stefan1 din Iunie 11, 2015, 03:19:05 AM
  Incet, incet se mai clarifica lucrurile.
  Imi exprim acum parerea mea dupa toate discutiile si cautarile:
Molia poate ataca atat la fundatia fagurilor cat si capacelele. O sa reiau poate ciclul de dezvoltare al moliei cerii si poate sa se inteleaga mai bine. De obicei molia depune ouale in locuri unde albinele nu au acces, deci putin probabil sa fie la suprafata celulelor. Doar la familii foarte depopulate si la invazii mari de molii, se poate ca sa ramana oua neeliminate de albine in zonele unde acestea au acces. De asemenea larvele de molie sunt rapid eliminate daca albinele au acces la ele. Ar mai fi cazul cand prin interventia omului, modifica aranjarea fagurilor cu puiet in stup si se poate ajunge la situatii cand doi faguri cu puiet capacit se apropie incat albinele sa nu mai aiba acces printre ei si deci sa nu mai poata elimina eventualele larve de molii care apar acolo. Eu nu am intalnit niciodata larve de molii deasupra puietului, dar am gasit la fundul celulelor, totdeauna in faguri batrani. Acolo accesul albinelor este practic imposibil pana nu este evacuata larva de albina, si chiar daca o evacueaza, molia deja si-a prelungit canalul sub o alta larva, care inca e viabila si deci nu-i evacuata de albine ca sa poata ajunge la larva de molie. Totul se rezolva doar dupa ce din rama respectiva iese puietul si albinele au iar acces la fundul celulelor.
  Mai dau aici niste citate dintr-un site francez, care spun cam acelasi lucru:
" Comment être sûr qu'il s'agisse bien de la petite fausse teigne ? Il suffit de soulever une larve et de constater un genre de petit bâtonner noir, qui n'est qu'un excrément de la teigne. En cherchant plus profondément, on peut localiser la teigne. Les vielles cires (vieux cadres) ayant plusieurs couches d'anciens cocons au fond de la cellule, favorisent le développement de la larve de la teigne, et les protège des abeilles nettoyeuses. Pour éviter ces désagréments, il est primordial aux printemps de procéder aux renouvellements des vieux cadres par des cires gaufrées, qui elles sont moins attrayantes pour la teigne. "
Adica: "Cum sa fim siguri ca e vorba de molia mica a cerii? (Aici explic, se spune in articol ca uneori puietul chel poate avea si cauze genetice, adica albine care nu capacesc chiar tot puietul). Este suficient de a ridica o larva si de a constata un gen de mic baton negru, care nu-i altceva decat un excrement al larvei de molie. Cautand mai profund se poate localiza larva de molie. Fagurii vechi, cu mai multe invelisuri ale puietului vechi la fundul celulelor, favorizeaza dezvoltarea larvelor de molie si le protejeaza de albinele care fac curatenie.Pentru a evita aceste neplaceri, este primordial ca primavara sa procedam la inlocuirea fagurilor vechi cu faguri artificiali care sunt mai putin atractivi pentru molii.
  http://passion-apiculture.over-blog.com/tag/parasites%20et%20maladies%20des%20abeilles/2
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 11, 2015, 09:37:14 AM
In final pot rezuma experienta mea referitoare la aspectul asta:
- am intalnit o situatie perticulara in care larva de molie era imediat sub capacele, pe deasupra larvelor de albina.
- am cercetat aspectul asta pe net si m-am oprit cam repede.

Este logic ca albinele vor inlatura ouale si larvele de molie la care vor avea acces, deci este putin probabil ca acestea sa se poata dezvolta chiar sub capacele. Dar totusi se poate intampla.

Revenind la familia mea, nu imi mai aduc aminte daca fagurele cu pricina era vechi, cert este ca aspectul a disparut dupa ce larva a fost inlaturata.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: stefan1 din Iunie 13, 2015, 02:59:09 AM
    Dau acum o parere si de la nemti, care arata inca odata ca nu s-a ajuns la o concluzie unanim acceptata.

"Während die "Große Wachsmotte" (Galleria mellonella) in den Bienenvölkern normalerweise keinen Schaden anrichtet (sie schädigt bienenfrei gelagerte Brutwaben), ist ihre kleine Schwester in den Völkern aktiv.

Die ca. 1mm großen Larven der kleinen Wachsmotte versuchen an die Mittelwände bebrüteter Waben zu gelangen und fressen sich dort, geschützt vor den Bienen, entlang der Wabenmitte weiter. Durch den mit einem Gespinnst umgebenen Fraßgang rutscht die Bienenbrut nach außen und es entsteht die sogenannte "Röhrchenbrut". Die oft verkrüppelten Jungbienen bleiben mit dem Hinterteil am Gespinst hängen und können nicht schlüpfen.
  Normalerweise halten sich die Brutschäden der kleinen Wachsmotte jedoch in Grenzen. Dieser Ableger hat es etwas schwerer, weil er wahrscheinlich zu schwach gebildet wurde. Also ein Imkerfehler, wie fast alles, was bei den Bienen schiefläuft"

  Deci: In timp ce molia mare a cerii nu produce in general stricaciuni in familiile de albine (atacand doar ramele depozitate fara albine), sora ei mai mica este activa in familiile de albine.
Larva de cca 1 cm de mare a moliei mici a cerii incearca sa ajunga la peretele mijlociu al fagurelui cu puiet si sa manance acolo protejata de albine. Prin tesatura tuburilor de protectie ale larvei de molie, puietul de albina deranjat aluneca in sus rezultand asazisul puiet tubular. Puii de albine de multe ori schilodit ramane cu fundul agatat de gogoasa (sau de tesatura?) si nu mai poate sa naparleasca.
  In mod normal familiile tin sub control molia mica. Roiului (din poza) ii era probabil mai greu, caci probabil a fost facut prea slab.Deci tot o greseala a stuparului, ca multe altele din relatia stupar-albine.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 13, 2015, 08:55:57 AM
Asa cum spuneam, nu e de lauda dar am avut si eu o familie cu problema asta. Era foarte la inceput cand am vrut sa ma intend prea mult. Acum mi-am invatat lectia. Sincer sa fiu, eu nu stiu sa deosebesc larvele de molia mica si de molia mare. Dar stiu sa deosebesc adultii. Rareori am vazut la mine molia mare, in schimb molia mica am vazut-o des. I-am vazut si comportamentul, ea rareori zburand in rest preferand sa alerge. Se pare ca acest comportament este generat de nevoia de a economisi resursele pentru ca adultii nu se mai hranesc, odata ce si-au epuizat resursele cladite pe timpul stadiilor anterioare, mor. Iar zborul le consuma din resurse. Comportamentul asta eu l=am si vazut, am si citit despre el. Anul acesta nu am vazut pana acum nicio molie si rar am vazut pe subere, cat timp le-am avut inchise sau deschise partial. Presupun drept cauza principala temperaturile din aceasta primavera care s-au mentinut mult timp noaptea sub 9 grade. Din aceasta cauza eu am dat foarte putini faguri la crescut. Desi secretie de ceara era (gaseam solzisori pe subere) in familii nu se cresteau faguri, nici macar nu s-au prelungit cei vechi o buna parte din primavera.

Un fapt interesant: Larva de molia cerii este singurul organism de pe acest pamant capabil sa digere ceara. Desi poate digera ceara, larva nu poate supravietui doar cu ceara pura. Ea are nevoie si de resturi de camasi, polen pentru a se dezvolta. Ceara este o substanta inerta care este atacata doar de un ferment unic pe care il produce larva de molia cerii. Cercetarile au aratat ca unii agenti patogeni sint foarte greu de tratat pentru ca poseda un invelis asemanator cu ceara. Un astfel de invelis il poseda si bacilul care produce tuberculoza. Studii clinice au demonstrat ca fermentul moliei poate vindeca tuberculoza si alte boli respiratorii. In afara de aceste boli, fermentul asta poate contribui si la vindecarea si a altor boli rezistente la tratamente medicamentoase.

Aceste proprietati benefice sint utilizate sub diverse forme. Se utilizeaza doar larvele de galleria mellonella, adica de molia mare a cerii. Cum se poate obtine un astfel de medicament? Sint doua forme principale: Extract (tincture) de larve de anumita varsta, cand productia de ferment este maxima (larvele batrane nu mai produc ferment. Pur si simplu se iau larve de 1 - 1,5 cm care se pun in alcool (la rusi mai des in vodka). Dar este si un alt mod, mai efficient: Extractul din excremente. Desi suna urat, oamenii cand sint bolnavi si nu gasesc solutii apeleaza si la asta. Cum se obtin acestea. Sint stupari care au crescatorii de molii. Pur si simplu iau faguri vechi si in pun in stupi inchisi. Larvele care se gasesc deja in acei faguri eclozioneaza si se apuca de treaba. Periodic se adauga alti faguri vechi si in stupul cu pricina se formeaza generatii peste generatii. S-a constatat ca larvele de molie consuma tot, inclusiv pupele de molie. Mai mult, larvele de molia mare se pare ca le consuma si pe cele de molia mica. S-a observant ca desi eclozioneaza larve de ambele specii, la sfarsit se mai gasesc doar pupe de molia mare. La sfarst de sezon se iau excrementele, se cern si se scoate fermentul din ele. Continutul de ferment in excremente este de 10 ori mai mare decat in larve. Ce povestesc eu aici este atestat de cercetari.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: stefan1 din Iunie 14, 2015, 03:27:43 AM
 F f interesant!!
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: MirceaCalin din Iunie 14, 2015, 09:26:29 AM
Bravo !  =D>
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 14, 2015, 09:32:14 AM
Daca cineva este interest de mai multe informatii, despre cum se prepara tinctura de larve sau de reziduuri de molie, va rog sa-mi spuneti. Nu am foarte mult timp liber dar pot sa gasesc, totul este sa stiu ca nu fac lucruri de pomana.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: pistol28 din Iunie 14, 2015, 08:31:37 PM
Cu asemenea informaţie devii ţinta VULTURILOR din multinaţionale.

Eu risc şi doresc să aflu metoda d-voastră de extragere a dizolvantului biologic de ceară.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 14, 2015, 10:50:27 PM
Cred ca glumiti cu multinationalele. Ele nu sint interesate de nimic natural, ele sint interesate sa ne vanda totul sintetic, cum ar fi laptele din creta si carnea din petrol.

Moduri de a face tinctura din larve de molie sint multe. Eu le-am ales pe astea doua:
https://youtu.be/7WoSDvWQ5Wc
Aceasta este prima, cea mai simpla si mai raspandita metoda. Se iau larve de molie in varsta de maxim 10 zile si maxim 15 mm in lungime. Fac precizarea ca larvele mai batrane nu mai sint bune, ele ne mai producand substanta ce ne intereseaza. Pentru a obtine larve de calitate, asa cum arata si omul, trebuie ca larvele sa aiba la dispozitie bucati de fagure care sa contina si ceva miere si pastura. Cantitatea de larve este 20% din solutie, cam o cincime din volumul vasului. Solutia se face in alcool 70 de grade, timpul cat trebuie sa stea este intre o luna si o luna si jumatate.

A doua metoda, cea cu excrementele de larve este urmatoarea:
https://youtu.be/XrpwEqSTH9w
Larvele sint crescute intr-un stup ca in filmul de mai sus, izolat pentru pastrarea caldurii (ca si albinele, moliile cresc la o temperature in jur de 35 de grade). Odata ce stupul a fost populat, periodic se mai arunca resturi de faguri pentru ca sa se continue dezvoltarea. La sfarsit resturile se cern de panze si alte reziduuri si se face tinctura din ele in solutie de alcool 40%. Pentru acest tip de tinctura trebuie ca "taria" alcoolului sa fie de 40%. Cantitatea de resturi de la larvele de molie este 5%. Solutia sta la macerat, la intuneric 7-14 zile.

Ambele variante de tinctura au foarte multe utilizari, incepand de la simpla imbunatatire a sistemului imunitar, scaderea colesterolului si pana la cazuri de tuberculoza. In afara de filmele de mai sus mai sint foarte multe... dar in mare esenta este ce am scris eu mai sus.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: pistol28 din Iunie 15, 2015, 06:55:37 AM
 ^:)^

Ele sunt interesate sa înghiţi toată viaţa "bulinele lor" fără să te faci bine (vezi diabeticii).

Dacă pe piaţă apare un produs care vindecă 100% îi cumpără invenţia/patentul,  îl depozitează în seif şi va fi pus pe piaţă la "paştele cailor".

MULŢUMESC, să fiţi sănătos, norocos să ajungeti stră-străbunic.


Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Iunie 15, 2015, 09:22:44 AM
Multumesc pentru urari. Cred ca produsele apicole nu pot vindeca 100% nicio boala singure, dar dau rezultate in cresterea rezistentei organismului, in cresterea eficientei medicamentelor chimice si uneori in vindecarea unor boli cronice care nu au putut fi vindecate cu alte mijloace. Candva am promis sa mai fac un material si cu utilizarea albinelor (corpul albinelor moarte) ca medicament. Am sa postez aici, in viitorul apropiat, o reteta bazate pe albine moarte care da rezultate bune in imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor trecuti de o anumita varsta. S-a constatat ca in corpul albinei sint o multitudine de substante valoroase, care raman si dupa moastrea acesteia (daca ne gandim numai la chitina si venin).
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: pistol28 din Iunie 15, 2015, 12:49:41 PM
Aştept cu nerăbdare
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Septembrie 19, 2015, 12:54:52 AM
Domnilor multumesc frumos pentru dezbatere si pentru informatii! Intr-adevar am reusit dupa multe verificari sa observ aceea larva mica de gaselnita care ataca fagurele de ceara... Interesan este ca nu doar la o familie slaba se manifesta ci si a una buna.
Asteptam cu nerabdare a descoperi, nu din carti sau net, cea ce inseamna VSH in realitate, in propia stupina...
Care ar fi metodele de prevenire si combatere a aceste larve mici?
Multumesc frumos!

Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Septembrie 19, 2015, 01:07:08 AM
foto rapita 2015
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Septembrie 19, 2015, 01:20:05 AM
Printesa mea Ines privind o reginuta din 2015...
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Septembrie 19, 2015, 08:40:23 AM
Frumoase poze!

Referitor la larva de gaselnita, in mare, metodele de combatere ar putea fi desprinse din dezbatere. Daca ar fi sa ma refer strict la aceste metode, eu consider urmatoarele:
- schimbarea fagurilor vechi (este de fapt o metoda de prevenire)
- pe cat posibil sa nu avem familii slabe, sau daca avem, sa fie foarte bine stranse pe faguri acoperiti de albino, ca sa fie indepartate rapid ouale de gaselnita
- daca observam un astfel de caz la o familie puternica iar fagurele sau fagurii nu au fost adusi din alt stup slab, e posibil ca acea familie sa aiba o problema si atunci ar fi bine sa schimbam matca si sa nu folosim acea familie la inmultire, sa nu transmita defectul asta.

Totusi, din ce am observat eu, pagubele produse de gaselnita in forma asta sint limitate. Cred ca nu sint de speriat.

Pacat ca nu ati intervenit si dumneavoastra in dezbatere. Ne-ati lasat sa ne cam zbatem pe uscat. Adica poate era bine macar sa confirmati ca ati gasit larva. Cred ca mai erau colegi care se indoiau de opiniile noastre.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Septembrie 24, 2015, 07:29:06 PM
Stimate bmdna,
Imi pare rau ca nu am fost activ, atat munca in stupina de crestere reginute cat si cresterea lui Daniel care acum a implinit 7 luni a facut sa nu pot scrie pe forum.
Deasemenea am urmarit cu interes postarile dumneavoastra, multumim de inormatii...
As dori sa implic cateva reggine in iernarea comuna in zolator...
Multa sanatate!
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Septembrie 24, 2015, 07:58:52 PM
Va recomand iernarea in sistem o regina - un izolator. Ca sa aveti sanse mai mari de reusita, reginele trebuie sa fie din acelasi an, altfel albinele vor prefera pe cele mai tinere. Confectionati 2 izolatoare dintr-o gratie haneman din aia foarte subtire. Forma izolatorului triunghiulara, sint poze prin postarile mele. Mie mi se pare o posibilitate foarte buna de a ierna familii foarte slabe, de cate o rama-doua de albina, in aceeasi lada. Eu am iernat astfel trei nuclee, cu trei regine si din trei una a murit. Oricum am iesit in castig, pentru ca, fara isolator ar fi trebuit sa unific pe toate trei si as fi ramas cu o singura matca. Asa m-am ales cu doua. Dar nici nu aveam sperante la a treia pentru ca avea un defect la un picior. Dealtfel idea cu izolatorul mi se pare foarte buna pentru astfel de situatii. Se pot ierna roiuri cu matci in izolator in aceeasi cutie, fara a fi nevoie de diafragme despartitoare. Daca aveti nevoie de detalii, va rog sa-mi spuneti.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Septembrie 24, 2015, 09:30:53 PM
Se mai intampla si asa ceva...
Sper sa inteleaga si alti colegi si sa nu le intamplete:
https://www.youtube.com/watch?v=6MDLi4d9RGU
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Septembrie 24, 2015, 09:37:06 PM
Citat din: bmdna din Septembrie 24, 2015, 07:58:52 PM
Va recomand iernarea in sistem o regina - un izolator. Ca sa aveti sanse mai mari de reusita, reginele trebuie sa fie din acelasi an, altfel albinele vor prefera pe cele mai tinere. Confectionati 2 izolatoare dintr-o gratie haneman din aia foarte subtire. Forma izolatorului triunghiulara, sint poze prin postarile mele. Mie mi se pare o posibilitate foarte buna de a ierna familii foarte slabe, de cate o rama-doua de albina, in aceeasi lada. Eu am iernat astfel trei nuclee, cu trei regine si din trei una a murit. Oricum am iesit in castig, pentru ca, fara isolator ar fi trebuit sa unific pe toate trei si as fi ramas cu o singura matca. Asa m-am ales cu doua. Dar nici nu aveam sperante la a treia pentru ca avea un defect la un picior. Dealtfel idea cu izolatorul mi se pare foarte buna pentru astfel de situatii. Se pot ierna roiuri cu matci in izolator in aceeasi cutie, fara a fi nevoie de diafragme despartitoare. Daca aveti nevoie de detalii, va rog sa-mi spuneti.
Domnul Bmdna este necesar o familie mai puternica ssau se pot unifica roiuri slabe de 2 sau 3 rame, avand astfel cca 5 rame albina? Iar in acete roiuri de 5 rame se pot ierna 2 regine, fiecare in izolatorul ei?
Ideia este ca cercetez cea mai optima metoda de iernare a reginelor de rezerva, cu cele mai mici costuri si pierderi de asemenea.
Multumesc frumos pentru lamuriri!
Cu stima,
Ionel
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Septembrie 24, 2015, 09:43:35 PM
Eu spuneam ca matcile se pot ierna foarte bine in familii slabe. Da, doua roiuri care fac impreuna 5 rame pot ierna doua matci, dar sa fie matcile din acelasi an. Sigur, cu cat mai multe rame cu albina, cu atat mai bine.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Septembrie 24, 2015, 10:05:42 PM
Din ce data ar fi bine sa izolez reginele si cand este de dorit a realiza unificarea?
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Septembrie 25, 2015, 09:08:11 PM
Am scris mult pe topical din sectiunea tratamente, dar am sa mai scriu si aici unele lucruri.

Regina trebuie izolata in momentul in care nu mai vrem sa oua. Astfel, peste 3 saptamani de la izolare vom sti sigur ca nu vom mai avea puiet capacity in familie si putem face un tratament antivarroa foarte eficace. Deci nu este o data recomandata. Apicultorul pe care il prezentam eu incepe izolarea matcilor odata cu inceperea culesului la floarea soarelui (ultimul cules in zona lui). Asta ii permite sa faca in august un tratament antivarroa in lipsa puietului capacit. Asta este la familiile de productie.

Ideea iernarii in comun a roiurilor cu matcile in isolator mi-a venit mie anul trecut. Eu cred ca are potential. Adica din 3 sau chiar 4 roiuri poti face o familie, cele 3-4 matci fiind iernate in acelasi corp, despartite de cate o rama cu miere. Ramele cu miere despartitoare trebuie sa fie pline macar 75%, altfel trebuie controlate spre sfarsitul perioadei de iernat, ca sa nu ramana fara miere. De ce trebuie asa? pentru ca prezenta izolatorului face ca intre cele doua rame sa se adune un numar de albine mai mare decat in mod normal, in intervalul dintre doua rame. prin urmare si consumul va fi mare. Foarte mare atentie la formarea cuibului! Tineti cont ca albinele nu urmeaza matca, astfel, daca nu am strans bine cuibul, acesta se poate forma catre unul din pereti si matca din margine ar putea ramane fara albine.

Un mare avantaj, de care am beneficiat si eu in primavera asta este faptul ca oricand ai o matca disponibila, care poate fi folosita la nevoie. In cazul meu, primavera devreme, cand temperature afara era inca in jur de 5-6 grade am gasit o familie fara matca. Problema destul de complicata... .Eu nu am facut decat sa departez putin doua rame din mijlocul familiei fara matca, sa iau un isolator cu matca din corpul in care iernam 3 nuclee si sa-l pun in locul format prin departarea ramelor. Familia a primit matca imediat.

Cum trebuie procedat? Eu am izolat anul trecut matcile pe 27 septembrie. Dar nu e o regula. Matcile trebuie isolate atata timp cat albinele nu au format ghemul (pentru ca ar fi dificil de gasit matca daca ghemul e format). Se izoleaza matcile. Trebuie sa stim din timp care cu care vor fi unite si se aduc aproape. Trebuie sa avem stupi verticali. Cu orizontalii e mai greu. Dupa ce avem matcile in isolator, fiecare in roiul sau, in noiembrie cand temperatura este de 8-10 grade, se face unirea. principiul este ca unirea nu trebuie facuta atunci cand albinele inca sint active si cand inca mai exista albine batrane. Daca avem doua roiuri pe care vrem sa le unim, procedam asa:
- intr-o zi, cum spuneam, in noiembrie, la 8-10 grade (pot fi si 6) se ia podisorul de la familia care se afla in corpul care va ramane peste iarna, peste corpul cu roiul aflat in el se pune o folie, indoita la unul din colturile din spate (sa fie un triunghi prin care corpul de jos va comunica cu cel de sus (cu latura de 2-3 cm).
- peste aceasta folie cu latura indoita vine pus corpul cu roiul care se afla alaturi. Zona in care este coltul indoit se poate stropi cu sirop in care s-a pus o aroma (de exemplu suc de ceapa) Dar eu am facut fara sirop si a mers. Apoi se pune podisorul si capacul.
- Peste 24 de ore mirosul este uniformizat si unirea este gata. Se organizeaza cuibul punand in mijloc o rama cu multa miere (capacita). De ambele parti se pun cele doua izolatoare. Apoi alte doua rame cu multa miere si restul de rame se distribuie in mod egal de o parte si de alta. Daca mai ramane loc, se pun diafragme de ambele parti.

Eu am unit 3 roiuri astfel. Am avut unul intr-un stup pe care am decis sa-l tin peste iarna. celelalte doua roiuri le-am adus pas cu pas de o parte si de alta a acestui stup. Mi-am facut un corp cu sant pe mijloc, in care am pus o diafragma de pfl care pe mijlocul ei are o gaura cam de 10/10 cm astupara cu plasa. In ziua cu temperatura corecta am dezvelit stupul din mijloc, i-am pus o folie cu ambele colturi din spate indoite. Am pus corpul respectiv cu diafragma cu gaura peste folia de pe stupul central. Apoi am pus cele doua roiuri de o parte si de alta a acelei diafragme. Am inchis stupul. A doua zi, pe seara am unit cele trei roiuri. Am uitat sa spun ca matcile erau isolate de peste o luna.

Cam asta ar fi...
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: apivasmob din Septembrie 26, 2015, 06:53:44 AM
cand dai drumu matcii primavera sa faca treaba?
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: bmdna din Septembrie 26, 2015, 07:37:25 AM
Citat din: apivasmob din Septembrie 26, 2015, 06:53:44 AM
cand dai drumu matcii primavera sa faca treaba?

Eu am facut si un film pe topicul unde am inceput sa postez despre izolarea matcii. Anul trecut am eliberat matcile pe 9 martie. Sigur, eliberarea se face la bunul plac al stuparului. De fapt, rolul principal al izolarii este sa avem o perioada in care sigur nu avem puiet, pentru un tratament eficace. Eliberarea, cred eu, poate fi facuta si imediat dupa tratatment.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 25, 2015, 12:23:05 AM
Astazi am tratat familiile de albine cu acid oxalic...
Stupina din Berindei 24 decembrie 2015 preatire aplicare tratament acid oxalic impotriva acarianului varoua D.


https://youtu.be/xzNGAW0ebD0
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 25, 2015, 12:24:38 AM
Sarbatoarea nasterii Mantuitoruilui sa va umple sufletul cu pacea Sa, multe bucurii alaturi de cei dragi!
Sarbatori fericite si la multi ani cu sanatate!
Alina, Ines, Daniel & Ionel Nistor
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: tinumaftei din Decembrie 25, 2015, 02:49:11 AM
Citat din: ionelnistor din Decembrie 25, 2015, 12:23:05 AM
Astazi am tratat familiile de albine cu acid oxalic...
Stupina din Berindei 24 decembrie 2015 preatire aplicare tratament acid oxalic impotriva acarianului varoua D.


https://youtu.be/xzNGAW0ebD0
Cu ce au gresit acesti stupi de au trebuit tinuti fara podisor atata timp?
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Aprilie 27, 2016, 11:28:19 PM
Daniel, prima zi de apicultura...
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: stefan1 din Aprilie 28, 2016, 05:21:27 AM
  Eu zic ca deja da lectii! Am vazut ca va arata ceva cu degetul.
  Sa iti traiasca juniorul si sa iti aduca multe bucurii!
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: apivasmob din Aprilie 28, 2016, 06:24:51 AM
Citat din: ionelnistor din Aprilie 27, 2016, 11:28:19 PM
Daniel, prima zi de apicultura...
Matca de pe rama este din 2015 nu? ce rasa ?
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Aprilie 28, 2016, 11:14:36 PM
Citat din: apivasmob din Aprilie 28, 2016, 06:24:51 AM
Citat din: ionelnistor din Aprilie 27, 2016, 11:28:19 PM
Daniel, prima zi de apicultura...
Matca de pe rama este din 2015 nu? ce rasa ?
Stimate apivasmob, regina este din 2015 si este un "NIB" Buckfast ...
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 05, 2016, 02:20:36 AM
Buna dimineata!
Stupina Apis Ines:
Ma numesc Ionel Nistor . Sunt Din Tg.Jiu, jud. Gorj.
Am 43 ani. Practic stuparitul staionar in Tg.Jiu, si o vatra in Berindei, judetul Olt.
Va raspund cu drag la numere de telefon: 0723 574 734; 0746 074 359
Adresa mail [email protected]

Stupina Apis Ines zi de zi 03 octombrie 2016,
familia B6 evaluare Varroua in urma tratamentului cu Varachet Forte:


www.youtube.com/watch?v=bv6aeez_A8s (http://www.youtube.com/watch?v=bv6aeez_A8s)
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 05, 2016, 02:24:26 AM
Stupina Apis Ines zi de zi 03 octombrie 2016,
familia B3 evaluare Varroua in urma tratamentului cu Varachet Forte:

www.youtube.com/watch?v=90EDt856oss (http://www.youtube.com/watch?v=90EDt856oss)
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: oroles din Octombrie 05, 2016, 07:57:28 AM
Felicitari pentru filme! Eu te urmaream pe youtube. Asteptam sa mai postezi cate ceva.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 06, 2016, 07:07:27 PM
Citat din: oroles din Octombrie 05, 2016, 07:57:28 AM
Felicitari pentru filme! Eu te urmaream pe youtube. Asteptam sa mai postezi cate ceva.
Multumesc frumos!
Sunt multe idei interesante, sau chiar subiecte de discutii, dar nu tot timpul suntem inspirati sa le abordam (presupunem ca nu sunt interesante si pentru altii...).
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 06, 2016, 07:09:56 PM

Stupina Apis Ines zi de zi 05 octombrie 2016 raspuns la intrebari: iernarea cu beciul
- In cazul iernarii in stupi cu fundului compact este de preferat ca distanta dintre scancura si leatul inferior al ramei sa fie de minim 5 cm.
-In cazul iernarii in stupi cu fundului antivarroua ( fara subar) este de preferat ca distanta dintre scancura si leatul inferior al ramei sa fie de minim 15 cm.

www.youtube.com/watch?v=H3flWXdr0S4
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 09, 2016, 09:52:04 PM
Stupina Apis Ines zi de zi 09 octombrie 2016
- pregatire de livrare regina NIB, din data de 03 iulie 2016, dintr-o rama cu hrana, o rama cu puiet capacit si albina (doica) care sa acopere cele 2 rame de ME.

www.youtube.com/watch?v=d_-FMIzgQsw
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 19, 2016, 11:49:05 PM
Ne pregatim de iarna...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1240387102669159&set=a.1166545793386624.1073741885.100000936443360&type=3
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: MirceaCalin din Octombrie 20, 2016, 12:17:55 AM
Citat din: ionelnistor din Octombrie 19, 2016, 11:49:05 PM
Ne pregatim de iarna...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1240387102669159&set=a.1166545793386624.1073741885.100000936443360&type=3

Atât ? Nici un film ataşat ?
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 20, 2016, 03:30:17 PM
www.youtube.com/watch?v=XDjVIoEK0HQ
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 20, 2016, 03:31:04 PM
www.youtube.com/watch?v=CRkpx1TaKVY
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 24, 2016, 02:42:34 AM
Stupina Apis Ines zi de zi 22 octombrie 2016
- roi pe dadant va ierna pe 5 rame intregi.

www.youtube.com/watch?v=iE-6LvSFjU4
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 24, 2016, 02:46:30 AM
Stupina Apis Ines zi de zi 22 octombrie 2016
-roi pe 2 corpuri ME, va ierna pe cate 7 rame in fiecare corp.

www.youtube.com/watch?v=UP3QZSe-WbY (http://www.youtube.com/watch?v=UP3QZSe-WbY)
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: Eugen B din Octombrie 24, 2016, 11:57:37 AM
La filamrea din 20 octombrie am observat ca familia respectiva nu prea are mancare deloc pe rama unde era matca, filmuletele le-am vazut acuma fugitiv ca nu am timp sa le vad complet.
CAre e treaba cu mancarea la ei? Le mai bagi turte?
Si daca iernati cu ampora doar intr-o parte a cuibului?
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: filip din Octombrie 24, 2016, 12:09:32 PM
Citat din: Eugen B din Octombrie 24, 2016, 11:57:37 AM
La filamrea din 20 octombrie am observat ca familia respectiva nu prea are mancare deloc pe rama unde era matca, filmuletele le-am vazut acuma fugitiv ca nu am timp sa le vad complet.
CAre e treaba cu mancarea la ei? Le mai bagi turte?
Si daca iernati cu ampora doar intr-o parte a cuibului?
E indicat ca impachetarea sa se faca in doua etape la roi.
Acea rama a avut puiet,nu e indicat sa fie scoasa ori data la marginea cuibului pana la eclozionarea puietului.
La impachetarea definitiva se face si redistribuirea de rame cu miere (ramele cu miere capacita ,surplusul de la fam se vor da la roi)
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 24, 2016, 09:36:51 PM
Citat din: Eugen B din Octombrie 24, 2016, 11:57:37 AM
La filamrea din 20 octombrie am observat ca familia respectiva nu prea are mancare deloc pe rama unde era matca, filmuletele le-am vazut acuma fugitiv ca nu am timp sa le vad complet.
CAre e treaba cu mancarea la ei? Le mai bagi turte?
Si daca iernati cu ampora doar intr-o parte a cuibului?
Stimate Eugen B,
multumesc pentru interesul fata de albine si pentru vizionarea filmelor postate de noi!
Apreciez sinceritatea si perspicacitatea dumneavoastra! Aceste roiuri au fost formate cu regine crescute in august, fiind structurate de la o rama cu hrana si o rama cu puiet. Pas cu pas au crescut, fiind ajutate cu cate o rama de puiet capacit pe saptamana. Dar cu toate acestea nu au ajuns la o populatie suficienta pentru a trece iarna. Asa ca am luat decizia de a le unifica. Hrana vor primii rame cu miere de la rezerva. Daca nu v-a fi suflicient am pus deoparte cateva bidoane de miere poliflora (salcam nu a fost suficient pentru a ramane in stoc, iar pe floarea soarelui am iernat anul trecut si a fost jale...) si le voi servi in punga miere cristalizata.
Cu stima, Ionel
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 24, 2016, 09:53:20 PM
Citat din: filip din Octombrie 24, 2016, 12:09:32 PM
...
La impachetarea definitiva se face si redistribuirea de rame cu miere (ramele cu miere capacita ,surplusul de la fam se vor da la roi)
Stimate dnule Filip,
Multumesc frumos pentru interesul fata de albine si pentru vizionarea filmelor!
De asemenea observatia dumneavoastra este corecta, in mod normal asa este de procedat, dar mi-am propus sa pun reginele in izolator si pentru a urgenta procesul era necesar eliminarea ramei sau ramelor cu puiet. Acest l-am realizar facand rocada de rame cu familiile deja structurate pentru iarna, punand acolo puietul si aducand rama cu hrana.
Este foarte buna recomandarea ca surplusul de rame cu hrana din familii sa se copleteze la roiuri!...
Fie ca voi apela la ramele de la rezerva si din familii cu certitudine dupa unificare vor avea suficienta hrana.
In rest va doresc multa sanatate!
Cu stima, Ionel
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: yulian din Octombrie 25, 2016, 07:38:57 AM
Citat din: ionelnistor din Octombrie 24, 2016, 09:36:51 PM
salcam nu a fost suficient pentru a ramane in stoc, iar pe floarea soarelui am iernat anul trecut si a fost jale...)
Salut,
Ce te face sa crezi ca mierea de FS a fost problema stupilor? Ai avut loturi comparative? Eu iernez pe FS dar nu am vazut problem deosebite.
Multumesc.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 25, 2016, 07:09:28 PM
Citat din: yulian din Octombrie 25, 2016, 07:38:57 AM
Citat din: ionelnistor din Octombrie 24, 2016, 09:36:51 PM
salcam nu a fost suficient pentru a ramane in stoc, iar pe floarea soarelui am iernat anul trecut si a fost jale...)
Salut,
Ce te face sa crezi ca mierea de FS a fost problema stupilor? Ai avut loturi comparative? Eu iernez pe FS dar nu am vazut problem deosebite.
Multumesc.
Stimate Yulian,
Situatia s-a prezentat astfel, familiile care au facut cules la FS si au iernat pe miere de Fs au avut probleme, roi tarzi care nu au  fost la cules de FS si au iernat mai de graba pe sirop au fost bine.
Mai mult, vecinul a scos mierea din familii de productie, dar nu si din roi; astfel el nu a avut probleme la famili ci doar la roi.
Asa ca eu am concluzionat ca fie este o problema legata de toxicitatea implicita a florii soarelui fie de utilizarea excesiva a neonico de catre fermier.
In rest multa sanatate!
Ionel
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: Eugen B din Octombrie 25, 2016, 07:42:10 PM
Domnu Ionel eu la roi am dat mancare saptamanal. Si se observa acest lucru. Chiar nucleele au ajuns pe 3-4 rane albina.
Am facut si eu unificari. Dar mai am ceva roi slabi care ii tin de rezerva. In caz de frig mare ii bag in casa.
La mine in vest de 2-3 ani iernile nu au fost geroase.
De anul viitor nucleele le fac putin mai tari si daca nu folosesc matcile le tin pt la primavara.
Nu folosesc izolator si nici nu cred ca voi folosi.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 25, 2016, 10:23:50 PM
Citat din: Eugen B din Octombrie 25, 2016, 07:42:10 PM
...
La mine in vest de 2-3 ani iernile nu au fost geroase.
De anul viitor nucleele le fac putin mai tari si daca nu folosesc matcile le tin pt la primavara.
Nu folosesc izolator si nici nu cred ca voi folosi.
Domnul Eugen B,
Aveti perfecta dreptate cand va referiti la situatia din vest, diferit erau lucrurile in Tg jiu fata de Berindei in jud Olt.
Aici nu numai ca este umiditate mare (cca 2-3km de raul Olt) dar mai sunt de cateva ori in  timpul ierni vanturi foarte puternice si inghet.
In concluzie cea ce in Tg Jiu treceau iarna cu bine (ma refer la roirile slabe) aici sunt sortiti pieiri.
Dincolo de aceasta dura relitate mai este un scop cu izolatorul: iernarea reginelor de rezerva cu costuri cat mai optime.
Multa sanatate!
Ionel
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 27, 2016, 12:53:39 AM
www.youtube.com/watch?v=IhWK3FWejw8
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: oroles din Octombrie 27, 2016, 01:31:13 AM
Din experiența proprie iti spun ca doua roiuri tinute in aceeasi cutie duc la subdezvoltarea unuia dintre ei. Sunt doua cauze: predispoziția mai mare catre furtisag si diferențele de cantitate de feromon dintre matci. Am 3 stupi 2 in 1 si unul 3 in 1.  Mereu am avut probleme cu ei. Am pierdut mai multe matci la imperecheat, unul se popula cu albina de la celalalt etc. Ce ai tu acolo e bun doar pentru iernat. Vorba lui nea Nicu Vacaroiu "Parerea mea!"
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: RazvanTi din Octombrie 27, 2016, 10:02:27 AM
hai mai oroles ca nu stii nimic!
dai si tu acolo cu parerea...  :lol:

o familie puternica, cu 4 roi sau 2roi in cap, cu contributie termica prin plasa? buuuun!
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: balasbebe din Octombrie 27, 2016, 01:28:05 PM
Eu greu a hotarasc sa omor o matca. Ma bucur primavara cand gasesc cate o matca lipsa sa pot unifica. Daca vrei sa vinzi o matca vei vedea ca este mai mare consumul de miere decat pretul ei.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: oroles din Octombrie 27, 2016, 01:52:37 PM
Citat din: RazvanTi din Octombrie 27, 2016, 10:02:27 AM
hai mai oroles ca nu stii nimic!
dai si tu acolo cu parerea...  :lol:

o familie puternica, cu 4 roi sau 2roi in cap, cu contributie termica prin plasa? buuuun!
Am inteles bine ce zice colegul. Eu as fi folosit catul direct peste cuibul unei familii, cu urdinis separat. 4 roiuri e cam mult... Eu am lasat un nucleu alcătuit din 4 rame de cat 1/2 dezasamblabile. L-am lasat pe locul lui si l-am izolat putin. Ramele sunt full de miere. Albina este cam putina dar sper sa treaca im primavara. Vad ca unii se  pregatesc de unificari, la ves lucian inca culeg. La mine nici zboruri de curatire nu am.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: marian sima din Octombrie 27, 2016, 08:10:50 PM
Salutare,in spatele primelor fotografii se ascunde o problema mult mai grava decat gaselnita ,aplatizarea capaceli puietului se datoreaza nosemei ceranae care este in stadiu avansat,netratat acel stup are sanse mici sa treaca iarna.

Poza cu pricina.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: marian sima din Octombrie 27, 2016, 08:12:30 PM
Si poza pusa de nea Stefan ,unde avem iar gaselnita dar e o rama sanatoasa deoarece capaceala este bombata ca la o familie de albine sanatoasa.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: Eugen B din Octombrie 27, 2016, 08:15:04 PM
Am multi roi 2in 1 acasa si le merge f bine
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: marian sima din Octombrie 27, 2016, 08:24:32 PM
Va doresc sa la mearga foarte bine.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Noiembrie 07, 2016, 10:09:50 PM
Stupina Apis Ines zi de zi 6 nov 2016 mod iernarea reginelor 4 in 1

www.youtube.com/watch?v=-6r007Htsr8
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Noiembrie 07, 2016, 10:11:58 PM
Stupina Apis Ines -zi de zi (noaptea) 7 nov 2016 - iertarea regine în izolator

www.youtube.com/edit?o=U&video_id=y2hla3S_ruw

Apis Ines -zi de zi (noaptea) 7 nov 2016 - iertarea regine în izolator
- cinci rame de hrana: rama centrala este plina de hrana, de o parte si de alta cate un izolator. Dupa caz izolatorul contine una sau doua regine. Dupa izolator urmeaza doua rame de hrana, de dorit prima sa fie ce in care s-a crescut ultimul puiet.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Noiembrie 11, 2016, 11:22:11 PM
www.youtube.com/watch?v=v8_bVKS_BFU
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Noiembrie 19, 2016, 08:55:16 AM

Apicultura din România Ilie Iacomi multiplicare 4 din 2 11 11 2016
www.youtube.com/watch?v=UqmLNHLs0Rc
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Noiembrie 19, 2016, 08:57:05 AM
Apicultura din Romania Andrei Ignatov si Ilie Lacomi 18 nov 2016

www.youtube.com/watch?v=EDXd99LDJaY
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Noiembrie 21, 2016, 12:55:47 AM
Apicultura din Romania 18 nov 2016  necenzurat
www.youtube.com/watch?v=HJXU5IZqP4g
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Noiembrie 25, 2016, 08:24:45 PM
Apicultura din Romania 25 nov 2016 live

www.youtube.com/watch?v=4iILdmAf_og&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Noiembrie 30, 2016, 09:23:04 PM
VSH (varroa sensitive hygiene) mit sau realitate?!
Buna seara domnilor colegi!
Am incercat sa gasesc locul potrivit pentru o asemenea discutie, asa ca am preferat sa initiez aici.
Astazi cand problematica depopularilor masiva a familiilor de albine, cand inca o data parese ca varroua a reusit sa ne "scape de sub control" va vad incurajat sa ridic intrebarea: "VSH (varroa sensitive hygiene) mit sau realitate?!...
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: filip din Noiembrie 30, 2016, 09:59:19 PM
VSH-ul il consider un mit departe de realitate.
Albina nu poate lupta cu dusmanul varroua atat timp cat puietul e viu si se afla in diferite stadii sub capaceala.
Apoi eu ma astept la o albina agresiva sa faca fata luptei cu varroua aflata pe albine.
Din ce am vazut eu asa zisul VSH era cu albine foarte blande.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: filip din Noiembrie 30, 2016, 11:38:06 PM
Tipul asta sustine ca are Carnica VSH,dar de fapt EL apicultorul are mari carente apicole.
Sparge cuibul in 3 si raceste puietul apoi spune ca albina lupta impotriva varroua cand de fapt inlatura puietul racit.
http://www.youtube.com/watch?v=gZl3heLp2-A
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: Eugen B din Decembrie 01, 2016, 11:49:17 AM
Eu personal cred ca imunitatea albinei conteaza foarte mult.
Daca ai albine sanatoase si puternice vor duce mult mai bine intepaturile de la varroa, mai ales dupa tratamente.
Cine are albine fara imunitate(vezi alte tari , sau la noi in tara cine da tot felul de prostii la albine) albinele mor mai repede , stupul se depopuleaza si dupa apar tot felul de plangeri pe forum.
Continuarea o sa o scriu la sugestiile lui oroles
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 01, 2016, 10:52:46 PM
Citat din: filip din Noiembrie 30, 2016, 11:38:06 PM
Tipul asta sustine ca are Carnica VSH,dar de fapt EL apicultorul are mari carente apicole.
Sparge cuibul in 3 si raceste puietul apoi spune ca albina lupta impotriva varroua cand de fapt inlatura puietul racit.
http://www.youtube.com/watch?v=gZl3heLp2-A
Stimate Filip am urmarit cu atentie filmul si pentru mine nu este relevat pentru a intelege daca este intradevar VSH. Tind sa cred mai degraba sa aveti dreptate privind afirmatia ca este puiet racit. Cu toate aceste nu are nimeni albina cu VSH?
Cu stima, Ionel
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: filip din Decembrie 01, 2016, 11:15:48 PM
Lupta cu varroua o vad in doua feluri:
Celula sa nu permita loc pentru dezvoltarea varroua in celula.Asta ar insemna o albina foarte mica si nu e rentabil economic.
Ori o albina agresiva care incearca sa se deparaziteze singura,dar stupinele trebuie sa fie departe de asezarile umane si lucrez la acest proiect.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: oroles din Decembrie 02, 2016, 06:55:38 AM
Cred ca nu o sa apuci sa îți vezi visul cu ochii. Rezistenta la varroa se formează in sute de ani.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: filip din Decembrie 02, 2016, 08:57:00 AM
Citat din: oroles din Decembrie 02, 2016, 06:55:38 AM
Cred ca nu o sa apuci sa îți vezi visul cu ochii. Rezistenta la varroa se formează in sute de ani.
Cand a aparut varroua numaram paduchii pe regina atat de multi erau..............
Am avut pierderi maricand eram copil dar niciodata nu am ramas fara albine.
Acum am 3 fam care au 3 ani de cand sunt tratate in primavara cu 2 benzi de Mavrirol si in august alte doua.
Productia a fost buna si sunt mai populati decat la cei care am facut tratamente incrucisate.
La 24 de ani am pierdut un picior intr-un accident in mina.Multi ziceau ca sunt terminat..........ca sotia o sa se desparta ,etc.
Din 91 pana azi au trecut ceva ani,am lucrat in continuare in mina , azi cand sunt la pensie la limita de varsta.Am ramas casatorit cu aceiasi femeie.Daca in momentul accidentului aveam o fiica,acum am si un baiat care a terminat liceul si a luat Bac-ul.Deci la mine nu exista "nu se poate".Daca nu se poate intr-un fel incercam in altul........
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ciucur din Decembrie 02, 2016, 01:45:49 PM
Citat din: ionelnistor din Noiembrie 30, 2016, 09:23:04 PM
VSH (varroa sensitive hygiene) mit sau realitate?!

Eu am in stupina carnica Slovenia (5 familii si 3 roi), carnica Austria (2 roi), carpatina (restul pana la 35).
Am prezentat pe pagina mea ca am gasit mult varroa la ultimul tratament.
Cei mai putin paraziti au cazut la familiile de carnica Slovenia, intre carnica Austria si carpatina nu am sesizat diferente.

Sigur, numarul familiilor nu permite tragerea unor concluzii.

Dar, si anul trecut carnica Slovenia a avut infestare mai mica decat ceilalti. Le am de la un crescator care pretinde ca are VSH la familiile sale. Am observat in timpul sezonului celule descapacite in zona cu puiet compact capacit.
Eu le-am luat din alte motive - am vrut blandete - capitol la care nu exceleaza. Cele din Austria sunt mult mai blande. Dar asta e alta discutie. Sper ca ajuta cu ceva putina mea experienta.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 02, 2016, 03:14:57 PM
Am urmarit din film pentru a putea fundamenta o opinie (sunt mult mai multe studii facute in Europa dar si in SUA la un nivel de cercetare academica), dar ideia este noi apicultori simpli putem indentifica prezenta instinctului de VSH?
Acesta ne este benefic sau nu reprezinta interes pentru apicultorul de rand?
Care sunt argumentele pro si contra VSH-ului?

www.youtube.com/watch?v=Lb2rigB9Co0&t=246s
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: filip din Decembrie 02, 2016, 03:32:19 PM
La minutul 4 se observa cum e scoasa din celula o nimfa supta si se vede si varroua.
1 Cand in stup exista varroua care omoara nimfa infestarea e in ultimul stadiu.
2 Cand albinele curata nimfa moarta din celula e instinctul de igiena si nu VSH.Parerea mea
Cine vinde regine e un fel de" pedigree"pentru regine sa zici ca ai regine din linia VSH care lupta impotriva varroua  :)
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 02, 2016, 03:59:15 PM
Citat din: Eugen B din Decembrie 01, 2016, 11:49:17 AM
Eu personal cred ca imunitatea albinei conteaza foarte mult.
Daca ai albine sanatoase si puternice vor duce mult mai bine intepaturile de la varroa, mai ales dupa tratamente.
Cine are albine fara imunitate(vezi alte tari , sau la noi in tara cine da tot felul de prostii la albine) albinele mor mai repede , stupul se depopuleaza si dupa apar tot felul de plangeri pe forum.
Continuarea o sa o scriu la sugestiile lui oroles
Stimate Eugen B,
Aveti perfecta dreptate cand spunetica imunitatea albinei conteaza si dupa cum subliniati este un cerc vicios: dorim familii de albine puternice, tratam antivarroua (cu tratamentele adecvate - chimice) implicit  afectam imunitatea albinei.
De aici decurg celelalte consecinte...
Si cu toare acestea ce ar trebui sa facem?
Cu stima,
Ionel




Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: Eugen B din Decembrie 02, 2016, 04:43:42 PM
Eu personal incerc sa fac tot mai multe lucruri din stupina singur.
Protofilul il fac eu foarte bun si sanatos si natural 100%.
Polen daca dau dau productie proprie,  nu dau alta hrana proteica.
Nu storc mierea din cuib, in timpul anului albinele au doar miere. Doar toamna daca nu au suficenta miere le completez cu ceva apiinvert.
Singurul lucru care il cumpar e zahar , apiinvert si tratamentele.
Tratamentele le fac cum trebuie si pe serii. Nu dau foarte multe ca altii.
Eu observ ca am albinele sanatoase si frumoase.
Cu timpul daca tot bagam suplimente in ele vor fi tot depopulari mai mari.
Trebuie sa intelegem ca atata poate si albina , parerea mea este ca daca albinele sunt ingrijite tot mai natural se vor comporta tot mai bine.
Vom vedea cu timpul si hibrizii si suplimentele unde ne vor duce.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 02, 2016, 05:01:50 PM
Citat din: filip din Decembrie 02, 2016, 03:32:19 PM
La minutul 4 se observa cum e scoasa din celula o nimfa supta si se vede si varroua.
1 Cand in stup exista varroua care omoara nimfa infestarea e in ultimul stadiu.
2 Cand albinele curata nimfa moarta din celula e instinctul de igiena si nu VSH.Parerea mea

Domnul Filip,
Aveti perfecta dreptate ca spuneti ca albina care scoate pupa sau ninfa de albina este o manifestarea a instictului de igena.
Dar albina care  indentifica prezenta varroua - si aici cred ca este vorba de larva (pupa sau prepupa) de varroua care pentru un interval scurt doar de cateva ore are miros propiu- nu este cumva manifestat acel instinc VSH?!
Altfel este cunoscut ca varroua are trasatura de a se camufla cu mirosul specific al stupului.
Este clar ca sunt doua "tipuri" de albina una care indentifica si alta care curata!
Cat despre "pedigree" cred ca nu este relavant, instictul VSH din punct de vedere genetic este aditiv. Aceasta inseamna ca mama poate sa manifeste instictul de VHS, dar ficele sa nu il manifeste sau nu toate ficele sa-l manifeste. Acestea fiind constatate tinand seama ca regina are ca aport genetic la fice doar de 25%, pe cand trantorul contribuie cu 75%. Altfel spus imperecherea la intamplare si cu mai multi trantori face ca transmiterea instinctului de VSH sa fie "intamplatoare".
In rest sanatate!
Ionel
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: filip din Decembrie 02, 2016, 05:25:23 PM
La finalul filmului se observa varroua in celula,varroua pe scandura de zbor la finele filmuletului.
Ori o albina care nu tolereaza varroua si lupta impotriva ei e precum stupul meu asezat pe un furnicar, nicio furnica nu e tolerata sa se apropie de urdinis.
Cu varroua e asa:
In primul an albinele rezista varroua.
In al doilea dau semne,exact ca in filmulet (sunt constiente ca trebuie sa faca ceva)
In al treilea an dau chix. :yahoo_cry:
O albina care lupta impotriva varroua trebuie sa o faca inainte ca varroua sa intre in celula si sa se inmulteasca.Ori doar o albina irascibila cred ca e capabila sa faca asta.
Mai vedem ce o sa fie in viitor.....
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 02, 2016, 05:57:17 PM
Citat din: filip din Decembrie 02, 2016, 03:32:19 PM
...Parerea mea
Cine vinde regine e un fel de" pedigree"pentru regine sa zici ca ai regine din linia VSH care lupta impotriva varroua  :)
Domnul Filip,
Sunt multe subliniat pe subientul vanzarii de regine din linie cu VSH sau chiar cu instinct de VSH.
Asa ca de multe ori pot intelege confuzia si nemultumirea unor apicultori care afirma "treaba cu VSH este doar marketind", nu este doar cunosterea corecta a fenomenului si indentificarea lui.
Cu atat mai mult a pretinde ca pot vinde o regina care are varsta de minim 15 zile si ca are VSH este clar o reclama falsa.
Indentificarea fenomenului de VHS se face atunci cand regina are in colonie propria albina si atinsa o structura  matura, adica intalnim albina propie in toate stadiile de dezvoltare. 
Ca atare este mai greu a concluziona ca regina produsa in 2016 este cu VSH,, cel mai sigur ar putea si confirmata in sfarsitul lui iulie inceputul lui august 2017 .
Multa sanatate!
Ionel
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: dan sebastian din Decembrie 03, 2016, 08:48:22 AM
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=MDhN_agdmvA (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=MDhN_agdmvA)
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 06, 2016, 12:30:18 AM
Stimati colegi apicultori,
Evenimentul deschide seria unor actiuni cu caracter stiintific , care au ca principal scop interactiunea directa cu profesionisti de marca , atat din lumea teoretico-stiintifica si practica apicola.
Crearea unui "releu de relatii" precum si incunostiintarea apicultorului roman de proiectele si noile abordarii din domeniu sunt preocuparile noastre permanente.
In aceasta editie suntem onorati de prezenta :
Job van Praagh, metodolog si coordonator stiintific de marca al crescatoriilor Buckfast , fost cercetator si coordonator stiintific al Institutului Apicol german Celle.
Jurgen Brausse , unul dintre cei mai recunoscuti tehnicieni de inseminari instrumentale apicole ,coordonator al proiectului de selectie VSH (numit Hosimet,realizat prin tehnica Pool)
Gilbert Bast, un reputat crescator Buckfast , implicat in mai multe proiecte de coordonare a imperecherilor naturale controlate prin metoda "Mondscheinbegattung", concept pe care il administreaza in modul cel mai profesionist din Europa.Metoda presupune realizarea unei imperecherii naturale ,dar in accelasi timp sigura din punct de vedere al dirijarii cuplajelor cu trantorii doriti.

www.facebook.com/photo.php?fbid=1648880535406526&set=a.1401051100189472.1073741833.100008537867178&type=3&theater
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 06, 2016, 02:20:34 PM
Stimati colegi apicultori,
Pentru a ne rezerva si a ne asigura participarea la evenimentul anuntat pe data de 28 ianuarie 2017, la care si-au confirmat prezenta ca lectori Prof. Dr Job van Praagh, Jurgen Brausse si Gilbert Bast, este necesar a comunica in scris organizatorilor intentiea de participare. Incrierea va fi confirmata prin achitarea facturii proforme in valoare de 160 lei (care se poate achita prin banca), dupa care vom primi invitatia de particitare.
Cu stima, Nistor Ionel
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 09, 2016, 09:57:10 PM

www.youtube.com/watch?v=GMjrgGsXt10&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 09, 2016, 09:58:33 PM
https://hangouts.google.com/hangouts/_/muzyiwycyzhb7hnduuwdwfxn5af
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 10, 2016, 12:56:14 AM
www.youtube.com/watch?v=GMjrgGsXt10&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 10, 2016, 06:14:17 PM
Wow!
Control in stupina!
Inspectoarea Ines a venit sa verifice stupina!

www.youtube.com/watch?v=4YrsKefLTyw
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionel07196555 din Decembrie 10, 2016, 06:54:21 PM
O treaba foarte buna cu acea fisa in capac .
Eu am folosit caete era super dar plecind de la stupina si raminind ,,Prieteni "
doar 4 zile am gasit 10 stupi fara regina .
aveam mai multe inperecheate dupa salcim dar probabil ca nu au fost pe plac restu.
Usor ridica capacu si lectura DOSARU daca place luam daca nu mai departe.
Am aruncat tot la foc merg pe semne numai de mine stiute dar nu e ca dosaru in capac.
Ca sa fie treba buna am auzit de la prieteni ca eu am umblat in stupi lor .
Ei aveau 4.1 program nu jucarie .
Era prima mea serie de transvazare dupa multe kinuri cu NIKOTU .
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 11, 2016, 03:20:11 PM
Stupina Apis Ines zi de zi -  10 dec 2016:
Iernare  2in1 regine in izolator -  Iernare deficitara.

www.youtube.com/watch?v=7HkgAvEPorM
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 11, 2016, 03:21:56 PM
Stupina Apis Ines zi de zi 10 dec 2016:
Iernare buna 2in1 regine in izolator

https://www.youtube.com/watch?v=uPgDANMgIxA
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 11, 2016, 08:08:18 PM
Stupina Apis Ines zi de zi 10 dec 2016:
Iernare buna 2in1 regine in izolator

www.youtube.com/watch?v=uPgDANMgIxA
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 16, 2016, 07:24:07 PM
https://hangouts.google.com/call/mtebynutx5dphhmdi4krzmudpie
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 16, 2016, 08:42:10 PM
www.youtube.com/watch?v=qg5UVIq_KeA&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 23, 2016, 08:03:37 PM
Apicultura din Romania  23 decembrie 2016 live

www.youtube.com/watch?v=eOIjEW8PQc4&feature=youtu.be


https://hangouts.google.com/hangouts/_/qq23sjioszb25o3vovq5f2ghrae?authuser=0&hl=ro
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 28, 2016, 09:31:34 AM
Stupina Apis Ines zi de zi 27 dec 2016
- la familiile de albine iernate fara beci adanc sunt mai multe albine moarte pe fundul stupului.


www.youtube.com/watch?v=r5_rFLrR5es
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 28, 2016, 09:33:14 AM
Stupina Apis Ines zi de zi 27 dec 2016
- la familiile de albine iernate cu beci adanc sunt foarte putine albine moarte pe fundul stupului.


www.youtube.com/watch?v=NoLBWA6x_EE
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: tinumaftei din Decembrie 28, 2016, 09:50:51 AM
Cam multa albina moartă la primul film. Suntem doar în decembrie.
O altă observație este legată de fund. Plasa produce mortalitate iarna. Cum? Albinele nu suportă cadavre de albine în stup si atunci, la cea mai mică încălzire a vremii caută să ducă aceste cadavre afara. Cadavrele căzute pe plasa sunt greu de evacuat...
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 28, 2016, 09:03:30 PM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 28, 2016, 09:50:51 AM
Cam multa albina moartă la primul film. Suntem doar în decembrie.
Stimate Tinu Maftei,
Multumesc pentru interesul fata de albine si pentru vizionarea filmului!
Foarte corecta observatia facuta privind mortalitatea! In zona stupinei la cca 2km este raul Oltul, si atunci cand sunt vanturi sau vijelii in campia Berindeiului vantul atinge la rafala intre 60 pana la 95 km/h la rafala altfel bate cu 45-50 Km/h. Este multa umiditate si curenti puternici de aier, asa ca ideia este ca stupii pregatiti pentru iernare cu magazie goala de 3/4 sub ciub mortalitatea este foarte mica. Pe cand la stupi fara magazie pe post de beci adanc ati constatat cata albina este moarta.
In concluzie pentru zona mea este important sa-i pregatesc pentru iernare cu beci adanc!
Cu stima,
Ionel
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 31, 2016, 12:19:58 AM

Apicultura din Romania  30 decembrie 2016 live

www.youtube.com/watch?v=mZJ0QqeQ9wk
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 01, 2017, 12:01:02 PM
Multumim frumos de toate gândurile bune!
Va dorim ca acest an nou plin de bucurii, de pace alături de cei dragi!
Dumnezeu sa va binecuvinteze!
La mulți ani cu sanatate!
Fam Ionel Nistor
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 06, 2017, 07:35:22 PM
Apicultura din Romania 06 ianuarie 2017 live:

https://hangouts.google.com/call/caigpnso6vej5milddk3d3exume
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 06, 2017, 08:02:30 PM

www.youtube.com/watch?v=rmovJqTtcL8&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 13, 2017, 07:52:41 PM
Apicultura din Romania 13 ianuarie 2017 live
https://hangouts.google.com/call/theuxgl2yzc73lia43ia2fhtqqe

Apicultura din Romania 13 ianuarie 2017 live
www.youtube.com/watch?v=CUMOdkfloK0&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 20, 2017, 07:22:34 PM
https://hangouts.google.com/call/642zxot46jewhnauu3la54mp5ae
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 20, 2017, 07:40:31 PM
Apicultura din Romania 20 ianuarie 2017 live
www.youtube.com/watch?v=S8bzf4UmERk&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 27, 2017, 07:39:45 PM
Apicultura din Romania 27 ianuarie 2017 live:
https://hangouts.google.com/call/4jwlqg4awnavlpxex46sjoaheae
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 27, 2017, 07:46:44 PM
 Apicultura din Romania 27 ianuarie 2017 live:
https://hangouts.google.com/call/4jwlqg4awnavlpxex46sjoaheae

www.youtube.com/watch?v=YMLtk949rfI&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Februarie 03, 2017, 08:27:32 PM
https://hangouts.google.com/call/5vggiagpuraa5kqaddckgsme4qe
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Februarie 03, 2017, 08:28:29 PM
www.youtube.com/watch?v=9LbDbugxWhU&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Februarie 10, 2017, 07:08:13 PM
Apicultura din Romania 10 februarie 2017 live

https://hangouts.google.com/call/3plafidha5cvzfhuzu72wdae2ae
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Martie 10, 2017, 07:11:49 PM
www.youtube.com/watch?v=-xSA3ANu-1U
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Martie 10, 2017, 07:12:59 PM
www.youtube.com/watch?v=-xSA3ANu-1U
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Martie 10, 2017, 07:13:55 PM
www.youtube.com/watch?v=k9jIJ8UXy9c
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Martie 10, 2017, 07:15:02 PM
www.youtube.com/watch?v=ZJYJ8b8AKPE
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Mai 12, 2017, 08:00:32 PM
Apicultura din Romania 12 mai 2017 live
https://hangouts.google.com/hangouts/_/h6quezpt2vdatn2dqwiwin4qaye
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Mai 13, 2017, 01:51:29 AM
https://youtu.be/pzDHbNOh7zA
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Mai 26, 2017, 07:06:21 PM
Apicultura din Romania 26 mai 2017 live



https://hangouts.google.com/hangouts/_/jecmabnmajhklbevhf26g7n5bee
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Mai 26, 2017, 07:06:57 PM

www.youtube.com/watch?v=33ryL3g3vBk&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Iunie 16, 2017, 07:36:44 PM
Apicultura din Romania 16 iunie 2017 live

www.youtube.com/watch?v=KGU9OCukuVc&feature=youtu.be

https://hangouts.google.com/hangouts/_/7ci2ffukgnfn5fpkfmibt3uflye
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Iunie 23, 2017, 09:02:03 PM
Apicultura din Romania 23 iunie 2017 live

https://hangouts.google.com/hangouts/_/r6g72u4fqrajbhuqp7esenf33ye
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Iunie 23, 2017, 09:03:11 PM
Apicultura din Romania 23 iunie 2017 live

www.youtube.com/watch?v=yLO41c2jJno&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Iunie 30, 2017, 09:04:50 PM
Apicultura din Romania 30 iunie 2017 live

https://hangouts.google.com/hangouts/_/7hjze4pb55h3zg22hdjbzsptzme
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Iunie 30, 2017, 09:05:23 PM
Apicultura din Romania 30 iunie 2017 live

www.youtube.com/watch?v=g1UiOnHf1j8&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Iulie 07, 2017, 09:08:25 PM
Apicultura din Romania 07 iulie 2017 live
https://hangouts.google.com/hangouts/_/7kxlxhcl7jb6vmweo74dinqpvme
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Iulie 07, 2017, 09:09:09 PM
Apicultura din Romania 07 iulie 2017 live
www.youtube.com/watch?v=rYr-CSD1vTw&feature=youtu.be
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Octombrie 29, 2017, 10:21:59 PM
https://youtu.be/NhvEtUiNNAo
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 16, 2017, 05:03:51 PM


Apicultura din Romania 03 noiembrie 2017 live
www.youtube.com/edit?o=U&video_id=nmLiBoc0hv0
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 27, 2018, 05:35:41 PM
https://youtu.be/yqakw7uNPwg
Pozitia S.A.R. #Puisoru Danut fata de Legea apiculturii
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 28, 2018, 08:39:50 PM
https://hangouts.google.com/hangouts/_/t65d3lnvbbcedg7bvkbymw7imue (https://hangouts.google.com/hangouts/_/t65d3lnvbbcedg7bvkbymw7imue)
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 31, 2018, 08:34:51 PM
Apicultura din Romania Live -31 decembrie 2018, ora 21:00
https://hangouts.google.com/hangouts/_/velzbpjxprhdbk5kvlmqtar4aue (https://hangouts.google.com/hangouts/_/velzbpjxprhdbk5kvlmqtar4aue)
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 28, 2019, 11:37:57 AM
Lucruri Uimitoare Despre Albina  pe care oamenii le prefera!
1. Albina este adatata de mii de ani la conditiile de mediu, asa ca ea are solutii la neonice, monocuolturi...
2. Albina "salbatica" adica neameliorata este mai capabila la productii aicole decat albina ameliorata
3. Hranirea albinelor nu v-a influienta prarametri de selectie, dar lipsa hranirilor in timpul foametei va duce la vulnerabilizarea familiilor de albine fata de paraziti si bolile specifice.
4. Albinele fie ca sunt locale sau din rase economice, au un anumite nevoi nutritive si moduri diferite de ingrijire

(http://www.youtube.com/watch?v=NckXxpvfu_U)
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 28, 2019, 11:42:37 AM
Lucruri Uimitoare Despre Albina Mascul -Trântorul ! Ep 1
1. Ochii trantorului sunt de două ori mai mari decât ale albinelor lucrătoare și ale reginelor
2. dimensiunea creierului este mai mare decât cel al albinelor lucrătorilor și al reginei
3. Trantorul provine dintr-un ou nefertilizat și are jumătate din cromozomii unei albine muncitoare, 16 în loc de 32.
4. trantorele nu are tată, ci are un bunic, deoarece mama sa, regina, era dintr-un ou fertilizat.
Concluzii:
Caracteristici ale albinelor ca poliandria si parteneogeneza puse sub semnul unei discipline genetice riguroase, sau macar registru genealogic ( certificatul de nestere in care sunt declarati atat mama si tata) si imperecherea controlata sunt necesare pentru rentabilitate si performanta in apicultura!

https://youtu.be/-a6zJ0XsB8I
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 28, 2019, 11:45:26 AM
https://youtu.be/k4bKBmQ7OCM
Lucruri Uimitoare Despre Trântor - Masculul Albina! Ep 2
* Deși organismul nu este mai complex decât cel al unei albine lucrătoare,
cu toate acestea, este nevoie de 24 de zile pentru a deveni adult, 21 de zile pentru albina lucrătoare
și doar 16 pentru o regină.
Trântorul atinge maturitatea sexsuala incepand din ziua a 12 a de la eclozare.
În timp ce sunt considerați adulți după ziua 24,
pentru primele 3 zile nu se pot hrăni singuri.
După ziua 4, ei se vor hrăni cu mierea și cu pastura.
Când vor avea vârsta de 8 zile, vor ieși din stup, să ia zboruri orientate, de obicei între orele 11.00 și 17.00.
În timpul acestor zboruri, un trântor NU va aduna nectar să se hrănească.
Se va întoarce și se va hrăni hrana din stup.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 28, 2019, 11:49:21 AM
https://youtu.be/nZXhnJMaivQ

Lucruri Uimitoare Despre Trântor Masculul Albina! Ep 3
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 28, 2019, 11:53:07 AM
https://youtu.be/bCSate5RAdE

Lucruri Uimitoare Despre Trântor   Masculul Albina! Ep 4
1. Trântorul nu are nevoie de viza, el avand libera trecere dintr-un stup in altul.
2.    O colonie (familia de albine ce locuieste intr-un stup) poate creste pana la 2800  de trântori. Iar daca regina este proaspat imperecheata si nu va depune oua de trântori acea colonie va adopta trântori straini...
3.   Nu este economic sa elimini (cu furculita de descapacit) puietul de trantori in faza de pupa.
4.   Daca familia de albine constata ca efortul de a creste trantori nu are o finalitate, din cauza exterioara – apicultorul, ea va adopta  trantori veniti de oriunde.
5.   Pe langa faptul ca nu le cunosti originea - pedigree-ul, inclusiv trasaturile transmise descendentilor sunt indoielnice; te vei trezi ca trantorii adoptati iti vor aduce atat varoa cat si alte surprize...
6.   Subliniez rolul cel mai importanta al lui: imperecherea cu regina, adica transmiterea bagajului genetic aducand o contributie foarte importanta la  diversitatea genetică.
7.   Universitati au alocat resurse importante pentru a cerceta contributia trântorului la microclimatul stupului. Concluziile sunt mai mult decat clare: pe tot parcursul vietii trantorlui el are o contributie foarte importanta in pastrarea echilibrului din interiorul stupului.
8.   Trântorii sunt tolerați în timpul iernii in mod exceptional, În familii fără regină, sau cu regine bolnave  sau în vârstă.
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 25, 2019, 06:09:07 PM

Apicultura din Romania Live 20 decembrie 2019

Tema: Apicultura din Romania vazuta prin ochii unui apicultor din SUA...

Invitat: #RaduDulau

https://www.facebook.com/radu.dulau

https://www.youtube.com/user/crocodilu911

#Podcast By #ApisInes #IonelNistor 20 decembrie 2019

Pentru Contact:

E-mail: [email protected]

https://ionelnistor.wordpress.com/

https://www.facebook.com/nistor.ionel

https://www.instagram.com/nistorionelapis/

https://www.youtube.com/channel/UCLcM-IBlJIpfytZAmyAyO1Q

Pentru sustinerea canalului: https://www.patreon.com/ionelnistor
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Decembrie 28, 2019, 08:15:41 PM

Apicultura din Romania Live 27 decembrie 2019 ora 21:00 Ro
Tema: www.Stuparul.ro si povestea unui apicultor...
Invitat: #MihaiIonutRus
https://www.facebook.com/Stuparul.Ro/
https://www.youtube.com/user/Stuparul/
http://www.stuparul.ro
#Podcast
By #ApisInes #IonelNistor
27 decembrie 2019, ora 21:00 Ro

Pentru Contact:
E-mail: [email protected]
https://ionelnistor.wordpress.com/
https://www.facebook.com/nistor.ionel
https://www.instagram.com/nistorionelapis/
https://www.youtube.com/channel/UCLcM-IBlJIpfytZAmyAyO1Q
Pentru sustinerea canalului:
https://www.patreon.com/ionelnistor
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 04, 2020, 01:46:31 AM

Apicultura din Romania Live 03.01.2020
#AndreiCraciun #BoxyBEE
https://www.facebook.com/BoxyBEEApp/
https://www.youtube.com/channel/UCOofTJXsUiSJWuDFhT6FiVw
#AdrianBlaguescu De ce nu MER!
https://www.facebook.com/Adrian.Blaguescu/
https://www.youtube.com/user/altstupar/
#Podcast
By #ApisInes #IonelNistor
03 ianuarie 2020

Pentru Contact:
E-mail: [email protected]
https://ionelnistor.wordpress.com/
https://www.facebook.com/nistor.ionel
https://www.instagram.com/nistorionelapis/
https://www.youtube.com/channel/UCLcM-IBlJIpfytZAmyAyO1Q
Pentru sustinerea canalului:
https://www.patreon.com/ionelnistor

Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 18, 2020, 01:05:34 AM
#AndreiIgnatov & #AlinaVaradi  De ce mor acum albinele?- Pesticidele, Varroua,Virusii, Apicultorul
#Podcast
By #ApisInes #IonelNistor
10 ianuarie 2020 ora 21:00 Ro

Pentru Contact:
E-mail: [email protected]
https://ionelnistor.wordpress.com/
https://www.facebook.com/nistor.ionel
https://www.instagram.com/nistorionelapis/
https://www.youtube.com/channel/UCLcM-IBlJIpfytZAmyAyO1Q
Pentru sustinerea canalului:
https://www.patreon.com/ionelnistor
Titlu: Re: Apis Ines
Scris de: ionelnistor din Ianuarie 18, 2020, 01:09:29 AM

#AlinaVaradi Q&A Intrebari si Raspunsuri
Apinutritie, Apiterapie Apicultura
#Podcast
By #ApisInes #IonelNistor
17 ianuarie 2020
Pentru Contact:
E-mail: [email protected]
https://ionelnistor.wordpress.com/
https://www.facebook.com/nistor.ionel
https://www.instagram.com/nistorionelapis/
https://www.youtube.com/channel/UCLcM-IBlJIpfytZAmyAyO1Q
Pentru sustinerea canalului:
https://www.patreon.com/ionelnistor