Vremea in iarna 2013-2014

Creat de bucovineanu, Noiembrie 25, 2013, 04:00:21 PM

« precedentul - următorul »

fiug1970

acum ramane la atitudinea d-voastra,ce si cum cu tratamente,toxicitate la albine,bio sau nu,mar viermanos dar sanatos,etc.

mihai.vr

Ieri 28.11.2013, in Maramures prima zapada. Si printre primele zile cu temperaturi sub 0 grade din toamna aceasta. Azi ninge in continuare.

Bătrânul

Batrineste : Am stropit odata pe an dupa tuns (taiat) 3kg sulfat de cupru si 2kg insecticid la 100 litri de apa . FARA VAR ! cel mai ieftin http://www.sulfatdecupru.ro/  La anu am sa stropesc  goldenul si contra viermilori la caderea a o treime din petale. Singura conditie la tropit e SA NU VA INGHETE SOLUTIA IN DUZA POMPEI  :welcome: :welcome: :thanks:

Bătrânul

fiug1970 sint comvins ca te pricepi ! Spune cu ce se poate inlocui vechiul Sinoratox ???? (contra viermi)

PACO

deja m au atacat ciocanitorile.

PACO


bio

Sal, Paco..

..nu as fi crezut ca ciocanitorile pot distruge in asa hal un stup.

Cu ce "ai imbracat" ceilalti stupi..?..se vad stupii intr-o folie neagra, si nu imi pot da seama ce material ar fi.

bucovineanu

S-ar parea ca lemnul din catul respectiv e atacat de carii si de aceea l-au distrus in asa hal. Sunt curios daca am nimerit-o.

albinasebes

cei care au stupii langa padure mai patesc asa ceva. poate ar folosi niste nuci puse la marginea stupinei, ca o masura de moment. iarna doar acum incepe. sunt curios daca nu face condens lada in invelitoarea de plastic.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

D006

 Paco  cred  ca tu umbli cu modificari genetice atat la albine cat si la ... ciocanitori.
  Albinele ierneaza pe 3 caturi iar ciocanitorile mananca cate un cat odata.

tassevasi

 Daca a  fost  fara  albine  si plin cu rame  de rezerva goale  a sunat a gol  si  au vrut sa vada  ce  e in el si sa iasa  larvele  afara atunci  bate cu ciocul .
  Cred ca daca era cu albine  nu reusea sa-l  ciuruiasca  asa , ca  tabara pe  ia   .    Parerea  mea .
   Spune daca era gol ori plin .

fiug1970

Citat din: Bătrânul din Noiembrie 29, 2013, 09:19:31 AM
fiug1970 sint comvins ca te pricepi ! Spune cu ce se poate inlocui vechiul Sinoratox ???? (contra viermi)
vedeti ca viermii sant de doua feluri:
1.fluturi ce depun oua in floarea recent inflorita
2.fluturi ce depun oua pe fruct(mar in special)cand e deja cat o unghie de inelar(sf.de mai,incep.de iunie),intre doua mere unite,sub o frunza lipita de mar.
Diferenta:in primul caz fructele se"coc"anticipat si cad,in al doilea caz din ou se dezvolta viermele si intra in mar(in primul caz,viermele e deja in mar)si la suprafata marului ramane "tocatura"de la intrarea in galerie.
In ambele cazuri daca nu se adopta masuri urgente,in 2-3 ani se distruge o livada de dimensiuni considerabile!!
Pt.primul caz,stropiri inainte de inflorit,in timpul infloriri si dupa inflorire.La al doilea,pe langa tratamentele la floare,dupa trecerea florilor si scuturarea fructelor false,se face tratament cand incep sa se formeze fructele,aproape toata luna mai si mai ales cand noptile temperatura depaseste 12-15 grade la ora 21.00.
Problema cea mai mare survine din genetica moliilor:AU VIATA EFEMERA SI NU CONSUMA NIMIC.SE REPRODUC,OUA SI MOR!!
Cea mai eficace metoda este folosirea de capcane cu feromoni(toata lumea vb. de asta dar nu stiu daca in ro.se pot gasi).Capcanele emana feromoni feminini,iar masculii sant atrasi si raman captivi si mor.Femelele raman nefecundate si au oua false.Este perfect compatibil cu albinele(se folosesc doar noaptea cand isi incep activitatea moliile,acesti fluturi sant doar nocturni).
Ce se mai poate folosi?Merele atacate se aduna in totalitate,se ingroapa foarte adanc sau se ard.Nu se arunca"la margine"si nu se lasa pe loc sa ingrase locul!!!Viermii ies din fructele cazute si se urca pe pomi unde ierneaza ascunsi in scoarta.Asa cum am scris,se cauta in februarie prin crapaturile scoartei eventualele nimfe.Se executa araturi de toamna in jurul pomilor,se curata fisurile mai mari si se astupa cu chit pomicol,ceara,pomicola sa nu aiba unde cuibari larvele.
Astfel, pentru mar trebuie aplicate tratamente chimice impotriva rapanului, moniloza, fainarea, viermele merelor (GII), afide, minatoare:
-    un fungicid de contact (rapan, monilioza) : Dithane  Neotec 75 WG conc 0,2% sau Novozir MN 80 conc.0,2% sau Merpan AL 50 WP conc.0,2%  sau Vondozeb conc.0,2% sau Funguran OH 300 SC conc.0,044% sau Folpan 50 WP conc. 0,2% asociat cu un fungicid pentru fainare :  Bumper 250 CE conc 0,03%  sau Microthiol Special conc.0,3%.                             
-    un insecticid : Calypso 480 SC conc.0,02%  sau   Cipertrin 10 CE conc.0,015% sau Karate Zeon conc. 0,015% sau Decis 25 WG conc.0,003% sau  Sinoratox Plus conc. 0,15%

bucovineanu

Astazi o zi superba de toamna tarzie in Bucovina. Am zis sa merg pana la stupina si acolo surpriza: din majoritatea stupilor o parte dintre albine erau la zbor. Am vazut si albine la apa, oare sa aiba puiet?

Bătrânul

Multumesc fiug1970 ! Acum citiva ani mi sa adus de niste "lucratori in livezi" din strainetate niste sirme cu izolatie rosie imbibat in solutie de cca 15 cm. Au spus ca sint feronomii contra moliilori . Au adus mii din care o parte am agatat prin copaci la fiecare al patrulea copac. Erau in termen de garantie dar nu am observat nimic pe ele . (Ma asteptam ca masculi sa stea pe ele, dar nimic) Ce trebuia sa se intimple??? 

ves.lucian

  Stimate domn , acolo trebuia sa gasesti masculii fluturilor lipiti unul peste altul !!!
   :hi: :hi: :hi: :-c :-c :-c :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Fara sa ai albine poti sa traiesti !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! imi pare rau ca moare daca ma inteapa !!!