Trecerea la apicultura PROFESIONISTA-constituirea unei ferme apicole de 500 stup

Creat de edy, Ianuarie 05, 2013, 09:08:25 PM

« precedentul - următorul »

edy

 Titlul complet al acestei rubrici este acesta: "Trecerea la apicultura PROFESIONISTA-constituirea unei ferme apicole de 500 de stupi cu perspectiva dezvoltarii la 1000 de stupi"-
aceasta este dorinta unui tanar apicultor roman ,rubrica pe care o voi aborda cu cea mai mare serietate si profesionalism.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 In aceasta rubrica voi dezbate urmatoarele faze esentiale.
-etapele si planificarile firmei cu profil apicol,
-cum se programeaza lucrarile unui an apicol,
-obiective si interese,
-organizarea si gestirea bazei materiale,
-managementul firmei apicole;
si multe alte aspecte interesante pentru totii tineri apicultori romani cu vise frumoase care cu ajutorul acestei teme sper ca multi din ei sa ajunga sa transforme visul lor in realitate.
Oricum ,pregatitiva creioanele si multe foi de scris,un mic sfat de la nea Edy!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Frate Tassevasi,hai sa nu ne mai speriem de zerouri,doar suntem profesionisti,nu??? hai sa visam si noi cu ochii deschisi ca acest tanar ca cine stie in viitor poate vom ajunge sa cumparam roiuri de la acest tanar,ce zici? hai sa ne facem treaba si sa dam dovada ca suntem apicultori adevarati si ceea ce stim sa-i invatam si pe altii,ca au sau nu visuri nu conteaza-noi ne-am facut datoria-urmeaza ei tinerii de maine sa-si puna visurile in practica-am sau  nu dreptate???
Si eu multi ani visam ca am sa absovesc liceul de apicultura la Bucuresti,visam ca am sa am 500 de stupi ,am ajuns sa intretin singur si peste 1000,visam ca voi srie o carte si a.m.departe-numai visuri care astazi cu ajutorul lui Dumnezeu s-au realizat,si inca continu sa mai visez cate odata,doar visul face parte din viata omului,asa cred,cu stima edy!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

tassevasi

  Bravo ,am  numai cuvinte de lauda .
   Sa fi sanatos sa faci mai mult .

:bravo: Edy

  Am ascutit  creioanele  :)

edy

 Dar inainte de a trece efectiv la dezbaterea acestui subiect asa de fierbinte in special printre tinerii apicultori de maine haidem sa vedem de fapt ce inseamna sa trecem la o apicultura de tip profesionist- deja termenul de profesionist (fac o mica pauza si sper ca nea Dragos nu ma va acuza din nou de gargarism-cu scuzele de rigoare Dragos dar imi esti prea simpatic) ne spune ca cel ce practica acest hobby sau pasiune de fapt nu mai este un simplu amator sau apicultor de duminica ci el trecand la categoria(ca in box sau alt sport) superioara sa zicem traieste efectiv aproape sau tot anul din aceasta meserie care nu mai este un hobby ci o meserie ca toate altele.
Iata deci marea deosebire , de ce am inceput in acest mod? nu din motivele la care va ganditi d.voastra,ci in special datorita faptului ca odata profesionisti in apicultura noi avem o f.mare responsabilitate pe umeri,nu ne mai putem juca de-a apicultura,nu ne mai putem permite sa ne moara prea multi stupi(lasa ca la anul imi voi face alte roiuri sau imi da vecinul vreo doi-trei9,nu ne mai putem permite sa dormim 12 ore pe zi sau sa ne sculam pe lka vreo 10-11 cand soarele este deja sus pe cer si nu nemai putem permite sa folosim tot felul de inventii sau leacuri babesti sau mai stiu eu ce alte nascociri care mai de care dubioase cum fac apicultorii de duminica-noi suntem adevarati profesionisti si orice mica greseala din partea noastra ne poate costa f.mult,chiar o avere.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 In special daca noi avem de intretinut o familei cu 1-2-3-4 si cat mai multi copii,nu ne mai putem permite erori sau poate preferim sa ne jucam si sa facem sa sufere cei dragi de langa noi??? nu prea cred !!!
Urmeaza o alta intrebare decisiva care naste in capul  nostru,am 100 de familii de albine dar vreau sa ma maresc ,de ce ??? oare nu-mi ajung banii,vreau sa obtin mai mult,vreau sa dovedesc ca sunt tare,un adevarat profesionist? dar la acesta intrebare fiecare trebuie sa-si dea propriul raspuns dar nu un raspuns si gata ,ci un raspuns adevarat ,sincer si din inima.
O
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Urmeaza urmatoarea intrebare de baraj-am 100 sau 200 de fam.de albine dar nu-mi ajund,vreau sa am mai multe,sa castiga mai mult (ca tot omul care are nevoie de bani-este si normal) dar baza melifera din zona mea imi va permite sa ma extind ,sa-mi dublez firma mea sau va trebui sa fac alte investitii,sa-mi cumpar un pavilion mai mare,remorci,camioane,mulete etc.pentru a ma putea deplasa si la sute de km. pentru a valorofica si alte culesuri pe care nu le am in zona?? se merita investitia de inceput sau mai bine ma opresc la stupii care ii am ,ii selectiones si fac sa creasca media de miere pe stup chiar aproape sa o dublez,care varianta este mai buna pentru buzunarul meu????
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Sunt tanar ,voinic ,si puternic-am chef de munca am si bani si vreau sa fac si eu ceva ,sa-mi demonstrez mai intai mie ca daca vreau pot,pot sa reusesc cu fortele mele-foarte bine dar cand voi avea cateva sute de stupi voi putea eu singur sa muncesc ,sa-mi rup spinarea ?? cine ma va ajuta-oare fratele sau cumnatul,vreun var sau prieten spuneti voi,dar va trebui sa-l platesc,sa-i fac un salar,voi fi eu in stare de acest lucru,si pentru cat timp?? o luna ,un ansau doi si dac treburile merg prost ce voi face??

Iata numai cateva intrebari realistice sau mai bine zis intrebari de un adevarat manager cu o f.mare experienta in domeniu,nu sunt intrebari sa descurajeze pe nimeni,dimpotriva sunt intrebari f.realistice care trebuiesc luate in considerare de oricine vrea sa faca un pas mai mare ,intrebari la care fiecare trebuie sa-si dea un raspuns cat mai sincer pentru o reusita deplina in a realiza visul nostru si de a nu de face ca intr-o zi sa regretam ca ne-am extins prea mult cu mai multe cheltuieli decat castig.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

mosunick

Edy,
Cum esti deja de mult pe drumul asta spre 1000 de stupi, ai putea sa ne spui si noua cum vezi o ferma la 500 de stupi?
Ma refer la sistemul de lucru stationar (ce suprafete de culturi necesare, costuri amenajare etc) ori pastoral : pavilion/varsati/paletizati, mod de incarcare/descarcare, personal necesar, tip de lazi folosite, logistica, etc.
Ma intereseaza foarte tare subiectul... Tintesc tot intr-acolo si nu vreau sa experimentez (a se citi pierde ani ) aiurea. Simt ca ai facut deja calcule si ai ceva de zis in sensul asta asa ca te provoc.  :yes: :)
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

edy

 Da nea Mosunick ataca centrul subiectului, desi vroiam sa o i-au in ordine,oricum vreau sa-i raspund foarte sumar pentru a nu ma abate de la cronologia pe care vreau sa o respect,cea descrisa mai sus.
Raspuns la prima intrebare: o ferma ce este formata din 500 si chiar 1000 de stupi trebuie sa fie impartita in postatiuni mai mici de 44-50 fam.de albine fiecare, (postatiune sau stupine),
- culturile din preajma stupinelor noastre nu le putem inventa doar daca avem in proprietate sau inchiriem vreo cateva sute de hectare,cea mai buna metoda in conditiile tarii noastre ramane pastoralul si imbunatatirea continua an dupa an a bazei melifere din jurul stupinelor noastre,
- penru intretinerea a 500 fam. de albine sunt necesare doar 2 persoane inclus proprietarul dar buni meseriasi ,seriosi si cu mare pasiune pentru albine si in special bine motivati -
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Calculele le poate face oricine ,depinde de ce vrea sa faca cu firma sa: miere,matci,roiuri,roiuri la pachet,apilarnil,laptisor de matca etc. deci in functie de ce se vrea sa se obtina se fac diverse calcule care nu sunt universale , oricum va voi face doar un exemplu mai tarziu.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

mosunick

Eu unul a s vedea ca si activitate principala mierea, secundara polen si propolis. Mi se par pentru inceput mai simplu de obtinut iar piata nu e saturata. Productia de material genetic o vad realizabila mai incolo peste 5-6 ani, cand or sa fie bani de bagat in matci F1... Pana atunci ne obisnuim cu ce este disponibil pe piata si selectam, ca sa avem cum produce  relativ eficient...
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

Florin-braileanul (FlorinI)

edy, interesant subiect
voi sta cu ochii pe tine
deocamdata voi taia un zero din coada cifrele tale 500 spre 1000, dar principiul e acelasi
daca ating 100 mai vedem
felicitari in rest
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Aurel

Va rog sa ma scuzati am o nedumerire.
  Sa repetam: 1000 de stupi ,impatiti cite50 ,rezulta 20 "postatiuni".20 de postatiuni amplasate  la o anumita distanta intre ele,rezulta o arie destul de apreciabila.
Banuiesc , ca nu le insiram la intimplare ca pe margele ci in functie de baza melifera ,care nu,poate fi uniforma.
   Intrebarea e ,ce pot face 6 persoane ?  Oare pot face fata? Dar daca alcatuim postatiunile  din 40 de stupi?
Intreb pentru ca eu nu am prea multi stupi dar sint in doua locuri la distanta de 3 km. si singur intradevar  i-mi este cam greu.

ioanardelean55

 
   Nu inteleg dece nu puteti avea rabdare fara a intra in dialog cu Edy .El este bine intentionat merge pe fir dar daca il tot intrerupem va dura mai mult expunerea si e mai greu de inteles .Notativa fratilor tot ce nu va convine s au vreti sa stiti ininte de a ne spune el datii M.P si va rezolvati problema . iar la urma vedem noi  .........sau il impuscam......sau il aplaudam  si ii multumim l:
 
   Edy nu mai intra in dialog cu nimeni ca pina termini incepe imultirea si trebuie sa stim ce facem .
   
          SUCCES in continuare