SECTIUNEA III Nutritia si alimentatia albinelor

Creat de dragos2006, Octombrie 14, 2009, 07:37:52 PM

« precedentul - următorul »

milu56

Citat din: dragos2006Nea Milu matale cata miere marfa ai vandut in 2009 ?
   Ce subiect interesant ....    numai eu  , doi spanioli si un american ...  romanasii mei ori sunt prea mari specialisti ori se simt cu musca pe caciula si ocolesc acest subiect .   :nono:
Doar 5 to. ,dece?

D006

Citat din: milu56
Citat din: dragos2006Nea Milu matale cata miere marfa ai vandut in 2009 ?
   Ce subiect interesant ....    numai eu  , doi spanioli si un american ...  romanasii mei ori sunt prea mari specialisti ori se simt cu musca pe caciula si ocolesc acest subiect .   :nono:
Doar 5 to. ,dece?
Matale ai 600 de familii si ai facut  5 tone , daca nu ma insel inseamna 8,3 kg. pe familie . la aceasta medie pe familie mi se pare ca este cam greu sa traiesti din apicultura.
la 600 de familii puteai sa cumperi 30 de tone de zahar si faceai cam tot atata miere . Cred  ca daca faceai 50 de kg. pe familie era eltceva , nu e asa ?

milu56

Vrei sa facem un concurs dl.doctor?
Sunt deacord,eu nu fac numai decat miere.

D006

Am mai spus si ma repet , eu privesc apicultura ca o afacere nu ca pe un act de binefacere.
  Nu inteleg a doua propozitie : faceti numai miere sau si altceva ?

milu56

Citat din: dragos2006Am mai spus si ma repet , eu privesc apicultura ca o afacere nu ca pe un act de binefacere.
  Nu inteleg a doua propozitie : faceti numai miere sau si altceva ?
Fac si inmultiri,roiuri spre vanzare.
Am raspuns la intrebarea:cata miere am vandut,nu cata miere am obtinut
Dl.dr.Dragos,cat profit ai avut pe 2009?

D006

10000 de euro , iar acum e pe drum o subventie de 25000 de euro.
  Pentru un om care face apicultura in timpul liber mi se pare OK.

milu56

Subventie,de 25 mii euro?
Ce fel de subventie,de la cine si pentru cati stupi?
Nu este vreo speranta de ceva finantare,e chiar subventie?
Oecum,felicitari.

D006

sa revenim la un text clasic , ce parere aveti :
Apare intrebarea : ce concentratie folosim ? Constantin Antonescu recomanda :"cat priveste concentratia siropului , subliniez faptul ca sunt mai avantajoase atat pentru albina cat si pentru crescator, concentratiile 2/1 sau 3/2. Acest lucru se impune prin aceea ca la concentratiile mai reduse albinele consuma mai mult zahar pentru prelucrarea siropului "mierea" (20% zahar in cazul concentratiei 1/1 si numai 10% in cazul concentratiei 2/1). In schimb la completarea rezervelor de hrana in decursul primaverii sau in cazul hranirilor medicamentoase se foloseste siropul in concentratie de 1/1."
Mod de preparare
Siropul de zahar se prepara la rece sau la cald. Cand preparam siropul la rece, punem in vas apa necesara si apoi turnam zaharul in reprize, amestecand continutul pana la dizolvarea totala. Insistam asupra faptului ca zaharul trebuie dizolvat total, in caz contrar aparand cristalizarea "mierii". Prepararea siropului la cald se face incalzind apa necesara pana la fierbere, dupa care se ia vasul de pe foc si se inglobeaza in reprize prin amestecare zaharul. Aceasta metoda este mai practica si mai rapida. O indicatie care trebuie respectata intotdeauna : nu fierbeti siropul pentru ca aveti toate sansele sa cristalizeze.
Mod de folosire
Completarea rezervelor pentru iernat : aceasta lucrare incepe pe 1-5 august si are ca termen de finalizare data de maxim 20-25 august(cu cat mai repede cu atat mai bine). Se folosesc doze de 2-2,5 litri de sirop 2/1 sau 3/1 sau doze mai mari daca albinele reusesc sa preia cantitatea. Completarea cu sirop se face dupa ce s-a reorganizat cuibul urmarindu-se in special capacirea mierii depozitate.
Hraniri de salvare, stimulare in primavara
Cu sirop 1/1, concomitent cu reducerea cuibului si impachetarea de primavara. Hranirea si stimularea roiurilor : in doze zilnice de 200 g sirop/zi pana la aparitia unui cules natural. Hraniri medicamentoase de primavara, vara sau toamna ; concentratie 1/1 conform prospectului. Hraniri de stimulare la sfarsitul verii (august) ; concentratie 2/1 in doze mici, zilnice. Alte situatii de urgenta aparute in stupina.
De retinut
Cea mai avantajoasa concentratie este 2/1 sau 3/2. Siropul nu se fierbe sub nici un motiv. Adaugati 2 g sare de lamaie/litru sirop pentru o buna invertire a zaharului. Se administreaza dupa nevoi, insa trebuie stiut ca in ce priveste calitatea este sub miere.

milu56


milu56

Buna nutritie,frumos ne intelegem,oare asa trebuie sa fie intre stupari?
totusi ar fi mai indicat aici:
  http://apiardeal.3xforum.ro/topic/23/AI ... TA_ORICE_/

D006

Citat din: milu56Buna nutritie,frumos ne intelegem,oare asa trebuie sa fie intre stupari?
Ca sa fi primit intre stupari trebuie sa demonstrezi ca ESTI stupar.  :hi:

milu56

Citat din: AndreiRN
Citat din: milu56Buna nutritie,frumos ne intelegem,oare asa trebuie sa fie intre stupari?
Ca sa fi primit intre stupari trebuie sa demonstrezi ca ESTI stupar.  :hi:
La cine te referi?

ioanardelean55

Uite asa uni i.si pun intrebarea ,da eu cu cine votez??????
   1,  Cu americanu ???
   2.  Cu spaniolu    ???
   3.  S.au cu romanu ????

VASILE ALECSANDRI    .....MIORITA.....
   
Balade - Miorita{Vasile Alecsandri}
Pe-un picior de plai,
Pe-o gurã de rai,
Iatã vin în cale,
Se cobor la vale,
Trei turme de miei,
Cu trei ciobãnei.
Unu-i moldovan,
Unu-i ungurean
ªi unu-i vrâncean.
Iar cel ungurean
ªi cu ce-l vrâncean,
Mãri, se vorbirã,
Ei se sfãtuirã
Pe l-apus de soare
Ca sã mi-l omoare
Pe cel moldovan,
Cã-i mai ortoman
ª-are oi mai multe,
Mândre ºi cornute,
:finger:  :finger:  :finger:  :finger:  :finger:

D006

Dupa cautari "adanci" am gasit reteta lui nea Gica Romanescu de sirop , mie unul mi se pare cea mai buna.
Voi incerca un raspuns la ce au scris cei 3 colegi:
Reteta lui Taranov merge dar la...40 de grade.Nu se recomanda ceaiuri sau altceva in hranirile de completare pentru iarna.Nu avem clima in Romania asemanatoare cu zona unde a facut Taranov minunile astea.Aici ar fi mai multe de zis.Daca o aplici atentie la furtisag.
Pentru dl. marius.gj. :  dau mai jos o reteta.
Pentru dl. Florin:
Da zaharul este o dextroza,prin scindare(invertire) da o molecula de glucoza si una de fructoza.Asta uzeaza albina.Dar invertirea o putem face noi destul de usor.
Eu stiu ca melasa alimentara este glucoza nu fructoza.
Toamna nu se baga in siropuri proteina.Albinele au ceva pastura in stup si mai aduc si polen.In caz de seceta e belea mare si atunci se schimba situatia.Nu este cazul in aceasta toamna,cred.Pentru completarea rezervei se da odata mai mult de 500gr.
Reteta de sirop invertit:
- oala de 10 litri curata
- 5 kg zahar Coronita sau Margaritar de la ag**na (sunt singurele sorturi de zahar de la noi care nu au miros).
- 5 gr.acid citric (sare de lamaie)
  Preparare:
-se pune 1,1 litri de apa la fiert
-cand incepe sa fiarba se pun cele 5 kg. zahar si 5 gr. sare de lamaie
-se continua fierberea,se amesteca sa nu se prinda si cand incepe sa fiarba se regleaza din foc pentru ca se umfla ca laptele(face spuma).Atunci are loc invertirea.Cand spuma incepe sa scada(2-3 minute)este gata.
-vrei sirop 2/1 mai pui imediat 1,5 litri de apa rece si amesteci bine
-vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine
 
  Nota.Nici cele doua sorturi de zahar nici sarea de lamaie nu au miros.Daca stuparul se misca repede si lucreaza cu grija nu este pericol de furtisag.Personal fac aceste hraniri in mijlocul zilei fara teama.Albina se orienteaza dupa miros asa ca aveti grija.
Curatenie,spalat pe maini cu sapun de casa si fara otet pe maini cum fac unii.
Absolut nici-un miros ca e jale.

D006

- din 5 kg. zahar si 5 litri de apa ies exact 8 litri de sirop 1/1 care cantaresc 10 kg.
- se pun 1,1 litri de apa la fiert,cand incepe sa fiarba se pun 5  kg. zahar si 5 gr. sare de lamaie,se amesteca sa nu se prinda,cand incepe sa fiarba se umfla ca laptele 1-3 minute ,da inapoi cand se termina reactia de invertire a zaharozei.
Atunci este gata,se opreste focul si se pune apa rece (4 litri pentru sirop 1/1 sau 2,5 litri pentru sirop 2/1).Se obtin 8 litri sirop 1/1 sau 5,5 litri sirop 2/1.
- amestecul nu fierbe la 120 de grade dar sare la sigur peste 100.
  Atentie
Glucoza si fructoza in mediu acid la orice temperatura dau un produs de descompunere foarte toxic numit prescurtat HMF (hidrometilfurfurol).Acesta este foarte toxic atat pentru om cat si penru albine.
HMF se gaseste si in miere si cantitatea lui creste odata cu trecerea timpului sau cu timpul cat mierea sta mai mult la temperaturi ridicate.
  Din memorie:
- miere de salcam proaspat recoltata - 2-3 ppm HMF
- miere de tei proaspat recoltata  - 10 ppm HMF
- miere de FS proaspat recoltata  - 10-15 ppm HMF
- la orice sort de miere tinut la 40 de grade HMF creste cu 8-10 ppm/luna
- mierea cu peste 40 ppm HMF este considerata toxica pentru om si albine
(Repet,datele sunt din memorie,le-am scris pentru orientare si pentru faptul ca unii colegi au scris ca mierea are termen de valabilitate 2000 de ani.Dupa 3 ani devine improprie pentru consum)
Siropul de zahar invertit pleaca din start cu aprox. 10 HMF.
Despre Apiinvert:
- nu stiu la sigur din ce este facut.
- nu i se da compozitia chimica  decat grosier
- are o concentratie de aprox. 70%.
- 10 kg. de sirop invertit din zahar costa max.22 lei +munca (30 min).
- 10 kg de apiinvert costa mai mult