Stupina mea (Cluj)

Creat de Mircea001, Iunie 22, 2014, 01:06:47 PM

« precedentul - următorul »

cornelioandanciu

Evident ca da. Pai trebuie sa faca si proba chibritului. Dar acolo nu se vad larve care par a fi moarte, se vad doar capacele infundate si uneledintre ele gaurite, este clar ca acolo este vorba despre puiet mort. 
Totusi loca europeana apare mai frecvent la sfarsitul primaverii, atunci cand albinele stau mult in stup din cauza ploilor, de exemplu, pe cand cea americana apare vara, cand stupii sint supusi unor temperaturi mari, oricum, bine ar fi sa faca analize.
           Cu stima.
Va salut.

dan sebastian

Ai tratat deja sau astepti inca ?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Mircea001

Citat din: dan sebastian din Septembrie 03, 2018, 10:18:17 AM
Ai tratat deja sau astepti inca ?
am tratat cu oxitetraciclina de 20. 1 ml la litru de sirop. stupul infectat l-am lasat sa piara restul am tratat prin pulverizare direct pe rama o data la 3 zile

Mircea001


stefanescu

Ia incearca sa legi sacul la gura. Pune un disc metalic peste sac. Nu mai trebuie sa te chinui sa storci. Ceara ramane deasupra si dupa racire o scoti foarte usor.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

bucovineanu

Prin aceasta metoda mai ramane foarte multa ceara in bostina. Daca nu este presata bine  in bostina ramane aproape jumatate din ceara

gabiiasi

Și care ar fi cea mai buna metoda de topit ceara Dl. Bucovineanului.

Mircea001

Salutare, voi incerca sa leg sacul la gura si sa pun ceva greutate peste el, sper sa nu se topeasca in cazul in care intra in contact cu fundul butoiului. Intradevar se pierde destul de multa ceara prin aceasta metoda, dar pentru amatori o consider cea mai buna metoda

bucovineanu

 Cel mai usor si cu randament maxim se scoate ceara cu o presa asa cum au bostinarii. Eu folosesc o metoda veche, dar cu un randament destul de bun. Extrag pana la 200 de grame de ceara dintr-o rama. Pun fagurii taiati din rame la topit intr-un cazan cu multa apa. las sa fiarba pana se desfac bine fagurii, avand grija sa nu dea in foc. Amestec cu un let pana reusesc sa scot toate sarmele. Mai am o galeata sau un alt cazan in care am o scandura bine udatapusa in pozitie oblica. Dintr-o bucata patrata de  material folosit pentru scurgerea branzei la stana am facut o strecuratoare sub forma de triunghi. Torn fagurii topiti impreuna cu apa  in acea srtrecuratoare cu ajutorul unui ibric mare. Asez strecuratoarea pe scandura din galeata, rasucesc gura strecuratorii si din cand in cand strecuratoarea cu totul si in acelasi timp apas cu un let in lungul strecuratorii pana nu mai curge nimic. E mai usur daca mai exista si a doua persoana care tine de capatul celalalt a letului.

stefan1

  Exact aceeasi metoda o folosea si tata, dovada ca au invatat cam de la aceeasi scoalade stuparie austro-germana. In partea de jos a scandurei folosita la stoarcere a adaptat un dispozitiv cu mai multe gauri in care se introducea capul batului cu care se presa cornetul cu faguri topiti. Acel dispozitiv inlocuia al doilea om.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefanescu

Pui pe fundul cazanului un gratar din lemn pe care tu il vei confectiona din rame uzate. Asa nu intra sacul in contact cu fundul cazanului. Bucovineanu are dreptate. Ramane multa ceara pe care nu o recuperezi. Eu folosesc o metoda combinata. Topitorul solar si ce ramane o pun in sac ca si tine si o fierb. Nu stiu daca un topitor cu aburi nu e mai eficient.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

roi_ag

#281
Cu asa ceva topesc eu ceara, pun apa in butoi, fierb bine ,toata ceara se ridica sus, o iau cu canciocul, o trec printr-o sita intr-o galeata ( din cele de plastic folosite la mortar), garantez ca nu mai ramane un gram de ceara in bostina, ce mai ramane in butoi deasupra apei cand se raceste se intareste si o pun la urmatoarea sarja
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=3839.0

stefan1

  E o iluzie ca poti extrage toata ceara din fagurii vechi. Se apreciaza ca bostina uscata ramasa in urma extragerii cu mijloace casnice mai contine ceara cam jumatate din greutate. Nici macar bostinarii nu pot extrage toata ceara din bostina. Industrial se mai face o extragere a ultimei ceri cu solventi chimici. Aceasta ceara insa este de mai proasta calitate si nu se foloseste la albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

Eu folosesc aburul de 6 ani. folosesc asa ceva http://www.youtube.com/watch?v=SlhHG0S-nn8&t=10s . Dureaza cam cat un meci de fotbal pt a topii 8 - 12 faguri insa sunt multumit de procentul de ceara obtinut. Vreau ceva mai rapid si de capacitate mai mare insa nu au dat inca banii peste mine sa pot investii 1000 - 1500 euro intr-un topitor profesional, cum au ungurii de la konigin. Am vazut si ce face concurenta pe film privat la ais donau dar nu prefer curentul. Foarte bun si acesta.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

stefan1


  - Din ce-i facut topitorul?
- Erau inainte topitoare cu aburi dar care faceau suprapresiune (capacul statea presat). Atunci temperatura in cazan depaseste 100oC si topirea este mai rapida si poate mai completa.
- Se recomanda ca faguri sa stea in prealabili inmuiati in apa calduta, pentru ca altfel camesile de la puiet absorb o parte din ceara.
- Spui ca prin fierbere faci si sterilizarea. E o iluzie. Sporii principalelor boli rezista pana la peste 120oC si sterilizarea se face numai in sterilizatoare cu suprapresiune.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)