Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

  Revizie in a doua stupina :


ilalexandru

Domnule Dragos mai trebuia scoasa o rama afara din cuib. 5 rame era suficient. Parca stau putin mai linistit acum cand vad ca si la dumneavoastra s-a mai dus din albina si mai trebuiesc scoase rame din cuib. Si o mica observatie....nu cred ca e bine acum sa se roteasca ramele in cuib. In februarie, la primul control da, dar acum care e rostul acestei rotiri? ghemul se deplaseaza dinpre fata spre spate atata timp cat nu are puiet. Din observatiile mele, in perioada de inceput de iernare, albinele incearca sa-si faca ghemul acolo unde nu este o cantitate mare de miere capacita....mierea capacita tine rece. Iar zona din fata, unde a fost puiet pana mai tarziu are o cantitate de miere capacita mai redusa, celulele fiind in principiu, in partea inferioara a ramei, ocupate de miere necapacita. La mine la stupii varsati, in partea din spate a stupului este rama capacita cam 3 sferturi, pe cand in fata ajunge cam la un sfert, maxim jumatate. Pe cand la cei de pe pavilion. in pat cald, mierea capacita e asezata pe laterale, in timp ce mijlocul este mai liber, aici formandu-se si cuibul in momentul de fata. Asa se organizeaza albinele, asa le las si eu. Pana in februarie, cand rotesc si eu unele rame ca masura de protectie impotriva perioadelor mai reci care pot veni

sfantul spiridon

domnule dragos,
vezi domnule ca nu ai tinut bine aparatul, ca iarba de acasa nu e verde, ca ploua cu soare, ca.....
domnule alexandru-habtineti-va
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

#4038
  Eu acum am executat si lucrarea din februarie  :wink: , rama in plus are scopul ei acolo. Apicultura evoluiaza de la zi la zi , de cand a aparut Apifonda iernarea a devenit mult mai usoara !   :hi:

 

ALBINEL 1984

va salut dle Dragos ce pot spune ..aveti miere in stupi pt doua ierni ce va mai trebue apifonda ? ati fost speriat de  situatia din iarna trecuta de hraniti cu asa rezerve si in luna noiembrie?  :hi:

valter

#4040
Tu poate nu ai inteles mesaju',
''Apropo de Apifonda , am achizitionat deja primul lot iar daca sunt doritori din zona mea am la vanzare cu 5,5 lei/kg.
Pretul de achizitie e 5,49999 lei?kg.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

  Cine detine "BATRANA" carte :Stuparitul"  va gasi acolo ca familia va avea o stare de beatitudine doar in prezenta unei anumite cantitati de miere. Apifonda nu face altceva decat a conserva aceasta cantitate  de miere necasara albinelor  pe perioada de iarna.

D006

Citat din: mircea din Noiembrie 15, 2009, 02:31:57 AM
ce parere aveti de Apifonda si apinvert?

  Exact cu un an in urma tot despre Apifonda discutam !  :)

albinasebes

apifonda o puneti din toamna?
cam ce cantitate se pune la un stup?
banuiesc ca se poate pune si in ianuarie
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

pharaonu75

Se poate pune si in ianuarie, fara probleme! :hi:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

  Apifonda se poate folosi in orice prioada a anului . Pentru iarna este bine sa stim cantitatea de miere din cuib si cu turta intervenim atunci cand cuibul a ajuns la speteaza superioara.
   Apifonda  se foloseste si in sezonul activ in perioadele lipsite de cules de nectar.

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 15, 2010, 01:57:53 PM
  Apifonda se poate folosi in orice prioada a anului . Pentru iarna este bine sa stim cantitatea de miere din cuib si cu turta intervenim atunci cand cuibul a ajuns la speteaza superioara.
   Apifonda  se foloseste si in sezonul activ in perioadele lipsite de cules de nectar.

acum exista nectar pe undeva?
ca albinele mele nu vor sa stea ghem

am agatat in fata stupini 2 ghemuri de dimensiuni diferite, ca model, dar nici o miscare

fetele stau imprastiate si zboara ca nebunele
acum nu se uzeaza?
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Florin_Dan

Apifonda si alte turte ar trebui date din a doua decada a lunii ianuarie sau luna februarie,  in apropierea zborului de curatire pentru a nu prea incarca intestinul albinelori. Mai spre sud sunt mai multe ferestre pentru zbor de curatire. Totusi in unele cazuri in care nu au suficienta hrana trebuie intervenit.

D006

  Turtele se dau in primul rand cand in familie nu mai sunt rezerve de hrana si familia este in pericol de moarte prin inanitie.

andrei_calinescu

Mai Florin1, albinele tale mai pot sa si fure. Iata de unde poate veni "nectarul".
In ceea ce priveste turtele, spre diferenta de siropuri, sau hrana lichida in general, acestea sunt consumate numai in caz de nevoie.
Daca fam tale nu consuma turtele , denota ca au hrana suficienta.