Daunator in livada cu meri.

Creat de badguy_goodguy, Noiembrie 19, 2011, 10:53:49 PM

« precedentul - următorul »

badguy_goodguy

Pe scurt...am mai multe livazi ramase de la bunicu (unde tin si albinele).

In mod ciudat (se mira toti) nu am pic de vierme in pruni, ciresi, visini sau mere! Prietena mea mi-a zis ca nu a mai vazut pana acuma meri sa produca mere fara nici un macar un vierme, nici macar cele cazute la pamant nu sunt afectat.

Nu tratez pomii cu absolut nimic! Doar i-am varuit in urma cu 2 ani!

Pana acuma totul ok, insa anul acesta... un vierme de lemn mi-a atacat merii (doar merii).


Se comporta cam asa: intra in tulpina marului, si il roade efectiv, lansand gauri in tulpina lungi de peste 1 metru si cu diametru de 2-3 cm , efectiv il mananca. Am inteles ca popular i s-ar zice "vierme de sarma". Cineva mi-a aratat ca poti baga sarma prin mar , pentru a ucide viermele....  eu nu am ucis nici unul, si cel mai probabil si-a lasat larve... si nu pot sta cu sarma sa ma joc la 50-100 de pomi..



Ce sa ma fac, inainte sa raman fara mere? De 2 ani dau cadou saci de mere la toti prietenii , insa acuma mi-e sa nu ajung sa ma duc la piata sa cumpar eu merele...


stefan1

  Nu stiu daca aici e locul potrivit sa scriu, dar totusi o fac.
  Anul asta a fost o productie de fructe foarte buna. Sper ca in toata tara a fost asa. Arat cateva poze de la culesul de mere. Livada este de ceva peste 70 de ani. Nu a fost stropita niciodata si de cand a murit tata, nici taieri nu s-au mai facut decat putin, de igienizare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Si inca cateva:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

La noi intr-o livada de meri arata cam asa: sunt negri, multi urati, murdari, cu doua picioare si doua maini. Cand culeg merele rup crengile sa nu mai ramana dupa ei nimica, nici macar un mar de gust. Rup crengile, se usuca pomii sa-i poata taia, sa nu scoata fum iarna. O livada imensa, din care noi avem 1,2 ha, de care se alege praful de munca bunicilor. In apropiere este un cioban. Pe el l-au pradat si de putinele utilaje pe care le-a avut sa-si faca fan pentru oi. Viermele tau este mic copil, pe langa ciorile spurcate ataca tot.

bismark

   Toti merii gauriti de acest vierme se vor usca.Si eu am observat acest lucru la citiva meri rumegus linga ei si am descoperit aceste gauri.Pina sa gasesc cu ce sa-i omor am perdut citiva.Se astupa la un capat daca are si la celalalt capat se introduce in gaura un sprei de cel de muste si gindaci dupa care se astupa cu pamint galben si baliga de vaca proaspata si se leaga cu o cirpa.Astfel i-am salvat eu.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

fiug1970

Cariul lemnului
Denumire ştiinţifică: Xyleborus dispar
Descriere: Cariul de lemn este o insectă xilofagă, polifagă care are două generaţii pe an: de primăvară şi de vară.
Plante atacate şi mod de dăunare: insecta se dezvoltă atât pe pomii fructiferi (inclusiv castan) cât şi pe arbori, mai ales pe foioase (mesteacăn, arin, plop tremurător, frasin, fag). Femelele sapă galerii de pătrundere, de la care formează apoi, în dreapta şi în stânga, în direcţia inelelor de creştere anuale, galerii primare simple sau bifurcate, care pot înconjura complet tulpina sau ramura, iar de la aceasta sapă galerii secundare de 1-2cm orientate de-a lungul lemnului, pe care femelele le infectează cu sporii ciupercii. Femelele depun 30-40 de ouă în galeriile secundare în 5-8 grupe câte 5-6 la un loc. După 4-6 zile de incubaţie apar larvele, care se hrănesc cu fructificaţiile ciupercii. În luna iulie, larvele se transformă în nimfe şi apoi în adulţi. Generaţia de vară se dezvoltă în lunile iulie-aprilie şi iernează în stadiul de larve. Lemnul atacat prezintă, în secţiune, galerii circulare şi longitudinale care provoacă uscarea pomilor.


Prevenire: A)CASTAN: utilizarea de curse constituite din bucăţi subţiri de tulpină sau crengi groase, folosite pentru captarea gândacilor; B)MIGDAL: eliminarea pomilor bolnavi sau morţi, ca şi a pomilor atacaţi din apropierea livezilor.
Combatere chimică: A)CASTAN: a)stropirea tulpinii, inclusiv a ramurilor în care pot pătrunde gândacii cu insecticide persistente pe bază de triclorfon (ONEFON, DANEX, DIPTEREX etc.), piretrinoizi de sinteză - fotostabili (DECIS 2,5 EC); b)tratamentele cu insecticide se aplică la apariţia primilor gândaci şi se pot repeta la intervale de 10-15zile în toată periaoda zborului acestor dăunători; B)MIGDAL: tratarea primăvara, la momentul ieşirii adulţilor, cu PARATHION sau OLEOPARATION.


fiug1970

eu am catva meri golden delicious si un gutui.am observat pt.prima data la gutui in bifurcatia ramurilor gramajoare mici de rumegus acum 5-6 ani.anul trecut am vazut aceeasi treaba si la meri.am inceput sa tai pana nu am mai vazut galeria in sectiune!!crengile le-am strans si le-am ars!!!atentie cu aruncatul crengilor in fundul curtii sau depozitarea pt.ulterioara ardere la tuica,sapun,etc.trebuiesc distruse prin foc supravegheat sa arda tot!!la fel si merele atacate de viermi.nu se lasa "sa ingrase locul"in livada asa cum prin unele zone e obiceiul.se iau masuri drasdice,icluind eliminarea pomului si distrugerea lui prin ardere.