Monitorizare stupi albine

Creat de stupvertical, Iulie 06, 2015, 07:19:19 PM

« precedentul - următorul »

stupvertical

Grafic temperaturi 9 noiembrie - 1 februarie.
Daca sunt apicultori interesati de subiect va rog sa postati. Ce legaturi credeti ca exista intre temperaturi.
Stupul monitorizat este un stup vertical pe 10 rame, intr-o regiune de deal.

stupvertical


Bistriteanul

Citat din: stupvertical din Iulie 06, 2015, 07:19:19 PM
Grafic temperaturi 9 noiembrie - 1 februarie.
Daca sunt apicultori interesati de subiect va rog sa postati. Ce legaturi credeti ca exista intre temperaturi.
Stupul monitorizat este un stup vertical pe 10 rame, intr-o regiune de deal.

Ce s-a intamplat in 7-8.01 de a scazut dintr-o data temperatura ghemului?

Interesant in graficul de cantar cum in intervalul orar 7-10 are loc o scadere brusca de greutate, probabil albina care pleaca la zbor.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

stupvertical

Scaderea e datorata miscarii ghemului in stup.
Senzorul a fost plasat toamna la formarea ghemului in locul unde era ghemul.

atasez  grafic temperaturi pt stupul 2.
Aici nu exista o scadere a temp deci putem trage usor concluzia ca ghemul s-a mutat, nu mai era in apropierea ghemului.

stupvertical

in graficul pt stupul 2 se poate observa la linia rosie (senzor asezat in mijlocului ghemului de iernare la inceputul iernii) si senzorul cu linie verde senzor asezat langa ghem la inceputul iernii cu se inverseaza, cel verde are temp mai mare, adica ghemul de iernare s-a mutat

stefan1

  Interesante graficele, spun multe lucruri. Alaturi de observatiile lui "stupvertical" adaug ca la stupul 3 se vede ca a avut in permanenta puiet, inca de la jumatatea lui decembrie. Din graficul stupuli 1 se pot constata variatiile temperaturii in ghem in cazul lipsei de puiet, cum temperatura scade permanent, apoi cand ajunge la o limita incepe sa creasca (acea perioada coincizand cu perioada cand se aude in stup un bazait mai puternic). Daca graficul avea amplitudine mai mare, sau pentru o perioada scurta (2-3 zile) s-ar face citirile la intervale scurte, s-ar vedea exact cat dureaza perioadele de activitate si de repaus in ghem, sigur ca aceste perioade fiind corelate si cu temperatura externa, curentii de aer, modul de izolatie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stupvertical

buna dl stefan
sa imi dati va rog o perioada care o credeti reprezentativa sa maresc amplitudiea. Softul imi permite acest lucru.

multumesc de observatii, si astept si alti apicultori la discutie.

MOTANUL

#7
Imi place precizia aproape matematica la cantar (toate sincopele or fi ploi; vant etc); Dar daca lucurile merg bine si tin motoarele la 100% graficul arata arata de parca ar fi copy-paste. (orele la care aduc nectar/polen si orele in care il consuma);
Ref. la temperatura - exact la asta m-am gandit si eu (nu o sa stea marginea cuibului 4 luni in acelasi loc); Si nici nu poti sa-ti bagi nasul acolo toata ziua sa verifici.
Adica noapte ai un cuib mai inghesuit (temperaturi negative) si daca in urmatoarea zi ai +8 grade albinele se rasfira. Adica limita variaza in cadrul aceleasi zi. + variaza cand se imputineaza; sau creste numarul in urma aparitiei puietului, etc.

Foarte ineresante graficele.

Eu nu imi explic de ce e temperatura mai mare langa ghem intre decembrie si februarie comparativ cu temperatura din centru la stup 2. Consider ca defapt senzorul a stat fix pe zona unde produc albinele caldura - adica in ghem (de asta depaseste temperatura din interior);
La stup 1 arata in regula (sub temperatura din centru in aceeasi perioada).

Si eu as vrea sa vad o luna mai detaliat.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

stupvertical

senzorii au fost montati la formarea ghemului. acesta s-a deplasat in timpul iernii de aceea cele doua temp se inverseaza.
in nicicun caz nu s-a folosit copy/paste . totul e asa cum redau senzorii.

stupvertical

temperaturi pt 3 stupi /  luna decembrie.

stefan1

  Din ultimile grafice se vede frumos cum in ziua de 13 si 15 decembrie a fost zbor, sa-i zic de curatire. Se vede cum dupa ora 12 temperatura in ghem si in apropierea ghemului creste brusc. Asta inseamna ca activitatea din stupi s-a intensificat, ghemul s-a relaxat si s-a desfacut (partial doar, caci temperatura din partea superioara a stupului totusi nu-i asa mare ca cea din ghem). In data de 14, desi temperatura exterioara a fost tot mare, probabil vant sau ploaie au facut albinele sa fie mai putin active si deci temperatura in ghem sa nu mai fie asa mare. De asemenea cel putin la un stup am vazut (cand scriu nu mai pot accesa graficele) ca in noaptea de 14 a scazut mult temperatura in cuib. Atunci presupun ca ghemul nu se mai era format si a pierdut mai multa caldura pana s-a reorganizat sau a batut vant care a mai racit cuibul. In data de 15 decembrie iar o crestere marcanta a temperaturii din ghem, incepand de la ora 12, deci un alt zbor. Repet ce s-a mai spus: la stupul 2 (nu 3 cum am scris gresit ieri), singurul care avea puiet in acea perioada, senzorul "in ghem" era de fapt doar in apropierea ghemului iar senzorul "in apropierea ghemului" era mai aproape de centrul ghemului. Cand ghemul s-a relaxat, a cuprins si senzorul "in ghem". De asemenea se vede ca nu toti stupii au zburat la fel in data de 13, la unii zborul a fost de mai mica durata si amploare.

 
Citat din: stupvertical din Iulie 07, 2015, 01:14:32 PM
buna dl stefan
sa imi dati va rog o perioada care o credeti reprezentativa sa maresc amplitudiea. Softul imi permite acest lucru.

multumesc de observatii, si astept si alti apicultori la discutie.

  Mai repet o data ce am propus sa se faca: In iarna urmatoare, la o familie fara puiet, sa se faca pentru o perioada de 2-3 zile sau 2-3 cicluri de scadere si crestere a temperaturii ghemului, sa vedem mai exact cat dureaza perioada de repaus si cea de incalzire in ghem. Pentru claritate e bine ca amplitudinea sa fie mai mare iar viteza de derulare a imprimantei sa fie pentru aceste 2-3 zile mult mai mare, adica din grafic sa vedem in fiecare ora, daca se poate, respectivele temperaturi. Vorbeam de citiri la peroade mai scurte, dar e posibil ca sistemul tau de monitorizare sa fie in mod continuu si deci cererea mea sa nu-si aiba rostul.

  Chiar si o monitorizare ca in cazul cantarului cu amplitudini si viteze de derulare asemanatoare poate ar fi suficienta.
  Referitor la acel grafic al cantarului imi pare interesant cum in fiecare zi pe la ora 13-14 este o stagnare in cresterea greutatii sau chiar o scadere a acesteia. Eu cred ca aceasta treapta este in legatura cu zborul de puiet, care se face in orele amiezii, cand ies din stup un numar mare de albine, ceea ce se vede si la cantar. Probabil si consumul de nectar la aceste zboruri este destul de mare caci si aceasta se deduce din alura graficului. Destul de interesant ca dupa ora 18 sporul la cantar este mic, desi atunci vin albine la cuib fara a mai pleca altele. Probabil tot atunci se intensifica maturarea nectarului, astfel ca graficul nu mai creste mult.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stupvertical

multumesc, foarte pertinente observatiile.