Stup Topbar

Creat de im0rtel, August 30, 2013, 11:07:27 AM

« precedentul - următorul »

im0rtel

Ce parere aveti de acest stup ?


im0rtel


im0rtel


im0rtel


im0rtel


Kiwi Bee

Sa mai discutat pe aici de acest stup. In ultimii ani a devenit popular printre incepatori prin intreaga lume. De altfel la africani de mult timp se foloseste.
Aici in NZ este cine ai pune si cat pt miere, dar de altfel a fost dezvoltat in scopul de al folosi ca si stupii orizontali din RO.
Se merita sa faci unul si cind iti vin prieteni/musafiri le poti arata albinele...... daca ai o rasa mai pasnica.

La prima vedere pare ieftin dar lucrul cu el poate fi migalos. Mie numi plac nici stupii orizontali.

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Obombo

Citat din: im0rtel din August 30, 2013, 11:07:27 AM
Ce parere aveti de acest stup ?
Cine nu are in gradina o antena parabolica de unde sa recupereze plasa pentru fund :D?
Ce face nenea asta e opera de arta, acoperis din plumb, cucuvea, fereastra, nu are nici o treaba cu filozofia tipului acesta de stup.
KTBH a fost creat prin anii '60 de cativa cercetatori englezi, printe care si Eva Crane, pentru a fi folosit in Africa, unde pe de o parte nu-si puteau/pot permite stupii rationali si pe de alta parte rasele lor de albine nu sunt prea rabdatoare si daca le deranjezi prea des abandoneaza totul si o roiesc, deci era nevoie de un stup ieftin, usor de realizat si care sa nu necesite de prea multe interventii. Exista si o versiune cu sectiune rectangulara, TTBH, dar cea cu sectiune trapezoidala are avantajul ca albinele nu (prea) lipesc fagurii de peretii laterali.
Filozofia este aceeasi cu cea a stupului Warré, ieftin si usor de construit, cu cat mai putine componente, fara rame, fara faguri artificiali. Ideal pentru cine vrea sa tina cativa stupi pentru nevoile casei. Cu toate aceste, exista si apicultori care fac productie, cel putin cu stupii Warré. In Europa, vreau sa spun, pentru ca in Africa se folosesc atat KTBH cat si TTBH, pe langa modelele traditionale.
Avantajele sunt usurinta cu care se lucreaza, mai ales cu modelele orizontale si faptul ca sunt economici. Marele dezavantaj este metoda de extragere a mierii. La Warré, metoda cea mai folosita este faramitarea fagurilor si centrifugarea sau presarea  succesiva. Probabil s-ar putea baga si la centrifuga, cel putin asa sustinea abatele Warré, dar vad cam dificila descapacirea.
Cu aceste modele se obtine, mai mult ca sigur, mai putina miere, dar mai multa ceara (curata), iar fagurii se reinnoesc foarte des.

Apicotef

Cine a facut cu stupii sai macar 1 kg de miere isi poate da seama ca acest tip de stup nu este cel mai potrivit...sau cel putin nu pt.tara noastra...

Obombo

Eu am facut un chil de miere in Romania si am mai facut unu' in Italia, da' nu inteleg de ce nu ar fi potrivit.
Stupul nu se potriveste la o anumita tara ci la un anumit model de apicultura.

Apicotef

nu va contrazic...insa mi se pare foarte greu de folosit. Consider totusi ca e foarte bun pentru productie ECO...altceva nu vad...decat la nivel de teorie.

romikele