Natural si Bio

Creat de dragos2006, Octombrie 18, 2007, 03:29:31 AM

« precedentul - următorul »

tica

asa am spus si eu de la bun inceput,dar se pare ca nu se poate.am sa incerc sa va raspund.de ex. la floarea soarelui.saminta si tratamentelor trebuiesc sa fie bio.in prima parte de conversie trebuie inlocuiti fagurii vechi cu cit mai multii faguri,cu foita bio.eliminarea tratamentelor conventionale,acestea ar fi unele din cele mai inportante si mai sint particularitati care difera de la stupina la stupina.

PricopArthur

Cu lanurile bio, deja ati scos din circulatie toti marii fermieri.
Mai raman taranii care lucreaza cateva ha, agricultura de subzistenta, dar care nu au, normal, certificare bio.
Fagurele artificial bio este de ceara curata? sau nu conteaza din care este, important fiind certificarea producatorului?
Tratamentele conventionale incep deja sa isi reduca eficacitatea. Apare necesitatea inlocuirii lor.
Miere multă şi inimă curată!

tica

nu este adevarat sint ferme care produc bio,adevarat ca sint putine dar sint.ceara din care se fabrica faguri bio este numai din capaceala si rama claditoare.ceara din fagurii reformati nu se accepta.cel care certifica faguri nu cred ca isi permite sa isi faca rau cu mina lui.daca el nu este corect si rezultatele o sa fie pe masura.eu cred ca medicamentele conventionale inca isi fac efectul dar trebuie avut grije sa fie facute corect, acelas lucru se intimpla si la medicamentele bio,daca nu se respecta indicatile respective.ani precedenti a fost o problema cu medicamentele bio,foarte multi au spus atunci ca dotorita acestor medicamente au pierdut familile de albine cea ce nu este adevarat,foate multi nu au folosit corect aceste medicamente.cei care au folosit corect au avut rezultate foarte bune si le folosesc si in ziua de azi.

PricopArthur

La noi doar padurile si baltile sunt bio, si nici acelea toate. Sunt inconjurate de sosele, si alte surse poluante.
Daca eu imi fac fagurii din ceara, numai din capacele si faguri salbatici, fagurii mei sunt Bio? sau trebuie alte taxe si autorizatii?
Se poate sa ai o parte din stupina bio si alta nu?
Intreb deoarece ar fi practic sa cresti albina bine tratata, si apoi sa iei din ea numai albina si matca, sa o pui pe faguri noi, si astfel vei avea stupi sanatosi si tratati superficial macar cativa ani.
Intre timp, in stupina nebio, iti pregatesti o noua generatie de stupi gata de "bio".
Merita efortul?
Miere multă şi inimă curată!

tica

daca faceti faguri din capaceala si rame claditoare este foarte bine ptr dv dar nu inseamna ca produceti bio.am explicat in postarile anterioare care sint primi pasi.deocamdata nu se percepe nici un fel de taxa.da se poate sa ai o stupina bio si una conventionala cu anumite conditi:-pe o vatra sa fie stupi ptr bio si pe o alta vatra sa fie cei conventionali.fiecare stupina trebuie sa aibe inventarul necesar separat.nu se poate lua albina din stupina conventionala si sa o pui in stupina bio,ar fi un risc pre mare sar putea sa ai reziduri de medicamente conventionale si sa iasa la analiza si atunci munca de 2-3 ani se duce de ripa si trebuie sa o iei de la capat sa intri in perioada de conversie.parerea mea este sa intri cu toti stupi la bio sau sa ramii la conventional.mi se pare ca te complici sa lucrezi pe doua fronturi,

PricopArthur

Pretul mierii bio merita efortul?
Mai mult ca sigur, productia va scadea drastic.
    Toate cele bune,
Miere multă şi inimă curată!

bucovineanu

De vreme ce pretul mierii bio este numai cu20-30% mai mare decat pretul mierii conventionale, iar productia scade cu pana la 50% si cheltuielile cresc mult, ma intreb si eu daca este rentabila trecerea la apicultura bio. Acum 2 ani eram si eu pornit sa fac aceasta trecere. Am luat legatura cu mai multe firme care fac acreditarea si la una din firme am discutat mai mult cu patronul si m-a lamurit de ce nu se merita. El era interesat sa faca afacerea, dar a fost sincer.
Am discutat cu apicultori care au trecut la bio si au ramas fara albine.

neculai.luca

Citat din: PricopArthurPretul mierii bio merita efortul?
Mai mult ca sigur, productia va scadea drastic.
    Toate cele bune,
Indiscutabil, pretul actual oferit de procesatori pentru mierea bio nu merita efortul.
Din cate am inteles eu se face analiza doar la ceara si aici se poate constata daca ai tratat cu ce nu-i voie.La un simpozion apicol eu l-am intrebat pe reprezentantul firmei ECOINSPECT CLUJ daca sunt si metode de a verifica mierea din borcan daca e bio.Raspunsul a fost ca deocamdata nu.Si atunci cum verificam respectarea sumedeniilor de conditii impuse ?Parerea mea este ca problema se trateaza  in stil "traditional":
          EI SE FAC CA NE-O PLATESC, NOI NE FACEM C-O PRODUCEM !
Nu vreau sa-i supar pe cei care s-au bagat cu toata sinceritatea in acest program , dar trebuie sa recunoastem ca fara sa se "inchida ochii" la verificare e foarte dificil de trecut examenul !
De ce oare nu ne multumim sa garantam o miere naturala, fara adaos de zahar, fara antibiotice, recoltata si procesata in conditii cat mai igienice ?Asta ar merita cu prisosinta pretul oferit pe mierea "bio" !
Si mai e un aspect, cumparatorul roman dornic sa consume miere bio si dispus sa plateasca un pret corespunzator, ce garantie are ca in borcan primeste o astfel de miere ? Autorizatia producatorului? Parerea mea este ca nu face doi bani fara credibilitatea castigata onest dupa multa vreme. Dar cand intervine dorinta de castig ....
Este un punct de vedere personal, imi cer iertare celor pe care i-am deranjat cu asta.
S-auzim numai de bine !
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)

tica

dl. bucovineanu va rog sa-mi argumentati de unde ati ajuns la concluzia ca productia scade cu 50%?daca ptr dv un procent de 20-30% nu inseamna nimic imi pare rau.imi pare rau de cei ce nu vor sa stea si sa studieze putin problema,ptr ca lucrurile nu stau chiar asa,cu putin efort se poate.eu nu incerc sa conving pe nimeni fiecare face ce crede ca este mai bine ptr el.pun si eu o intrebare ptr cei ce considera ca trecerea de la conventional la bio este foarte costisitoare sa imi enumere costurile,daca se poate si prin aceasta sa incercam sa lamurim care este diferenta.

D006

am stat si am urmarit replicile mai mult si mai putin dure. parerea mea este ca in romania nu se poate produce bio atat timp cat ai vecini sub 5 km de stupina si mai ales cand declari ca mai faci si pastoral. nimeni nu iti garanteaza ca vecinul nu-si stropeste rosiile, cartofii, pomii, etc. nimeni nu-ti garanteaza ca paraul care trece prin apropierea stupinei nu are si ceva deversat in el. legislatia bio prevede si posibilitatea stimularii. daca poate un adept bio sa ne spuna cat costa un kg de zahar bio, unde il gaseste si eventual sa ne arate si o eticheta pe un astfel de sac.
eu am vazut ce inseamna bio in suedia si ii dau dreptate colegului bucovineanu in ce priveste procentajul productiei.
in rest am incredere mai mult in mierea pe care o produc eu dacat in cea de pe un borcan cu insemnele bio.
ps
as fi curios sa vad un recipient in care se colecteaza mierea bio, dupa ce am vazut butoaiele vopsite si ruginite in care mi-a fost colectata mierea.

bucovineanu

Pt Tica,
Diminuarea productiei cu 50% mi-a fost confirmata de apicultori care au incercat sa produca miere bio si au tratat mai multi ani la rand cu numai cu medicamente permise.
In ceea ce priveste diferenta de pret, au fost ani incare nici 20% nu au primit.
Te rog sa discuti cu cineva care este inscris de mai multi ani si te vei lamuri.

bee_lover

Eu zic ca in conditiile din zilele noastre merita sa ai eticheta de bio...cumperi de la altii si o dai ca bio.Nu am vrut sa jignesc pe nimeni si sper sa nu se supere nimeni dar eu am intalnit cazuri.Asta nu inseamna ca sunt si oameni cinstiti.

PricopArthur

Dle Tica,
Bucovineanu a spus ca productia scade cu 50%, iar dv i-ati cerut sa argumenteze.
Nu cred ca se supara nimeni daca imi expun punctul de vedere in aceasta privinta.
Eliminand extractia de la rapita, coriandru, mustar si floarea soarelui, culturi care daca nu sunt stropite mai bine nu sunt puse, ramanem cu salcia, salcamul, amorfa teiul si izma. In restul timpului eventual cules de intretinere.
Se poate ca Bucovineanu sa nu aiba dreptate, si productia sa fie chiar mai mica de 50%.
Miere multă şi inimă curată!

tica

tin sa va contrazic ptr ca in romania exista culturile enumerate de dv care sint bio,este adevarat ca sint putine dar sint,si atunci se schimba problema.

tica

va multumesc dl drone prt ca discutia noastra nu ave un final fericit si nici nu avea ceva util prt acest forum,si imi pare rau ca nu am putut sa facem un dialog constructiv din care am fi avut cu toti de invatat.cred ca ati ales varianta ce-a mai buna.numai bine si un an cit mai bun indiferent in ce fel produceti.