Apicultura - Forum discuții Apiardeal

DESPRE NOI, FOTO, VIDEO => ACEŞTIA SUNTEM NOI => Subiect creat de: Vyktor din Iunie 21, 2013, 09:58:47 AM

Titlu: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 21, 2013, 09:58:47 AM
       Saltare dragi colegi.
Iata ca a venit si ziua in care va pot numi colegi, asta deoarece pana acum nu am facut decat sa comentez de pe margine fara insa sa am obiectul principal al acestei activitati.
      Saptamana aceasta a luat fiinta si mica mea stupina formata din 3 familii ,cred ca pot fi numite asa , doua dintre ele pe 6 rame si una pe 7 rame, si un roi pe 4 rame. Cele 3 familii  , din punctul meu de vedere, cred ca sunt bine pentru ca dupa doua zile de la instalare se vede activitate intensa la urdinisul lor. Nu acelasi lucru pot spune despre roi care este luat de la un vecin ..... nu sariti , stiu ca mi-ati spus sa-l duc la cativa km....cred ca a cam ramas fara lucratoare.Acum sper ca cu ceva sirop in timp sa il aduc pe linia de plutire. Bineinteles  cu sirop , un cules bun la floarea soarelui care la noi sta sa infloreasca (sunt cateva ha la cca 400 m de mine) si nu in ultimul rand cu ajutorul d-voastra sa pot sa intru in iarna cu familii puternice .
Iata cum arata stupina mea aseara
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: mihailclaudiu din Iunie 21, 2013, 10:25:30 AM
Sa te bucuri de ei, sa iti aduca numai satisfactii!!
Frumoasa recolta de mere, anul acesta! :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: ciucur din Iunie 21, 2013, 10:34:12 AM
Felicitari !
Cred ca ati inceput cu numarul potrivit de familii de albine. Si locul stupilor e amenajat frumos.
Toate cele bune!
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: marian_6777 din Iunie 21, 2013, 10:48:54 AM
    :welcome:
La roi va dura un pic pana se va forma culegatoarea, dar vor reusi. Ele au o capacitate extraordinara de adaptare. Daca le va lipsi ceva... vor iesi la lucru. Sa aibe rezerva de hrana si pune-le apa in hranitor sa fie la indemana, pentru ca nu are cine sa o aduca in stup. Pune-le si un adapator in apropiere sa se invate la el, altfel pot cauta apa in surse insalubre sau chiar toxice.
  Sa te bucuri de ei. Nimic nu se compara emotiile la prima deschidere a unui stup, primul zbor de recunoastere al albinei tinere la care asisti, si la care eu m-am panicat (am crezut ca roieste) :D. Alte emotii au fost cand la primul control am realizat ca la o familie nu mai aveam matca de ceva timp iar puiet mai aveam doar capacit... Totul s-a rezolvat, am mai facut si un roi si totul este in regula. 
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: SPYKAL din Iunie 21, 2013, 11:53:18 AM
Foarte frumos amenajata stupina. Sa te bucuri de ei si sa ai parte numai de bucurii. Sanatate maxima si butoaie pline!!!
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Tamu din Iunie 21, 2013, 11:58:03 AM
 :bravo: Foarte frumos. Sa ai parte la ele de tot ceea ce i-ti doresti!
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: G. Iulian din Iunie 21, 2013, 01:09:17 PM
Felicitări! Frumoși stupi! Nu ezita să întrebi ce nu știi. Citește despre lucrările specifice fiecărei luni ale anului și vei avea un punct de pornire.
:bravo:  :bzz:  :bzz:  :bzz:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: ves.lucian din Iunie 21, 2013, 03:16:42 PM
  bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!
   :hi: :nod: :razz: =D> =D> =D> :-c :-c :-c :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Kiwi Bee din Iunie 21, 2013, 05:41:05 PM
Vyktor colegii deja tiau spus totul eu as spune ca acum este momentul sati spunem cu adevarat "bine ai venit".
Nu este pierdut nimic caci mai aveti timp de cca 3 luni cu temperaturi bune timp in care familiile se vor intari.
Totusi, eu unul as face rocada intre cel mai tare stup si roi. Altfel spus pui roiul pe locul celui mai tare stup si acel stup puternic il pui pe locul roiului.
Faci asta in plina zi cu soare.La toti stupii, inclusiv la roi, o rama noua cu foitza la mijloc si daca sint flori prin zona atunci doar o punga cu sirop la saptamina culcat peste rame(doza mica cum spune colegul). Eu dau finutz cu punga de gardul de sirma ghimpata sa se faca citeva gaurele pina picura siropul bine si apoi il pun peste rame.Saptaminal controlezi punga si cuibul o data la 2 saptamini - doar ca sa pui 1-2 rame noi dupa caz si sa vezi daca ai oua proaspete, deci control scurt.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 21, 2013, 08:29:06 PM
Multumesc  din suflet pentru urari si sfaturi pe care le astept in  continuare cu nerabdare...mi a iesit si o rima. Am bagat deja cate o foita de fa la fiecare iar siropul l am pus in hranitor. Maine am sa ma uit daca au luat siropul si daca au inceput sa construiasca f.a.
Multumesc inca odata si D-zeu sa va dea sanatate si putere de munca.  :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: dorindafi din Iunie 21, 2013, 10:28:01 PM
 :hi: ai ieshit din ascunzatoare ,  vyktore   :)

siropul sa-l administrezi in functzie de puterea familiei pt a nu fi probleme  :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 22, 2013, 03:54:20 PM
Citat din: dorindafi din Iunie 21, 2013, 10:28:01 PM
:hi: ai ieshit din ascunzatoare ,  vyktore   :)

siropul sa-l administrezi in functzie de puterea familiei pt a nu fi probleme  :hi:
Salut Dorin
Nu am stat ascuns in acest timp, am urmarit in continuare aproape toate discutiile, insa am preferat sa ma abtin de la orice comentariu pentru ca acestea puteau fi pe orice alt subiect numai apicol....nu. Asa ca am intrat in "silenzio stampa".....ca tot ne place acest termen. Dar gata acum revin....sunt stupar cu acte in regula....vorbim de la egal la egal....dar sa nu mi ceri sfaturi  =)) =)) =)).
Legat de sirop am dat cam 300-400 ml la doua zile....e bine?....cert este ca nu am mai gasit niciun strop in
hranitoare. Cele 3 familii in doua zile aproape ca au construit f.a. in intregime, roiul s a apuat de el, insa foarte  putin,  sa zic 40% pe o parte si. ....10% pe cealalta. Oricum el,roiul,este pe placul meu pentru ca se misca mai incet,celelalte familii mi se pare ca se misca cam repede pentru experienta mea. In curand acestea vor exploda pentru ca au foarte mult puiet capacit si atunci sa te vad Victore pe unde scoti camasa. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Kiwi Bee din Iunie 23, 2013, 03:55:21 AM
Vyktor, asa este cum spui, acum in sezon familiile se dezvolta rapid. Totusi un roi se dezvolta mai incet pt ca si regina si albinele din acel roi sint constiente de cit de mult puiet pot ingriji/creste per moment.
Eu de accea tiam si recomandat rocada intre stupul cel mai puternic si roi. Stupul puternic va pierde multe albine care se vor muta in roi(locul lor original) astfel ca poti lua o rama cu puiet copacit de la stupul puternic(scuturi rama de albine) si o dai la roi. Ba chiar roiul va avea nevoie de o rama cu foitza extra.
Dupa parerea mea anul acesta ar trebui sati echilibrezi familiile. Tu nu ai nevoie de 1-2 stupi super tari, 1 mediu si 1 slab la sfirsitul sezonului.Este adevarat ca se dezvolta ele si de unul singur dar mai este nevoie si de interventia noastra. Bafta.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: fiug1970 din Iunie 23, 2013, 10:12:36 AM
Felicitari Victor,pentru"puiul"de stupina!Si mai ales,felicitari,pentru pasul facut!De pe"margine"direct in riul involburat,cu multe meandre si necunoscute,cu ape line si multe cascade si unde mereu sa poti"naviga" cat mai pe mijlocul lui,sa faci tot posibilul sa eviti extremele si asa ai sa ajungi la"marea cea mare",locul unde ajung marii iubitori ai acestei nobile indeletniciri numita APICULTURA!!
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 23, 2013, 06:01:01 PM
Multumesc baieti
Si acum o intrbare, dintr un sir nesfarsit care probabil va urma.Daca fac cum zici tu Kiwi  ,sunt convins ca stii ce spui,  dar intreb si eu, albinele care intra in celalalt stup nu vor fi omorate? :thanks:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: romikele din Iunie 23, 2013, 06:20:04 PM
În plin cules, albinele vin cu gușa plină și sunt primite chiar dacă au plecat din alt stup.
În lipsa unui cules abundent se practică metoda bătutului în stupul cu albină multă, albinele se stresează și își umplu gușa, astfel vor fi primite fără a fi atacate de stupul gazdă (după rocadă), mai slab. Treaba asta se practică și la stupii bezmetici, înainte de scuturarea în vederea desființării.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 23, 2013, 08:21:58 PM
  :thanks: Receptionat
Maine, daca timpul permite (s a inourat foarte tare ) am sa pun in aplicare sfatul vostru.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 24, 2013, 12:31:53 PM
Azi pe la ora  8:30 am facut rocada intre cei doi stupi. Dupa cateva ore activitatea la urdinis la cel slab pare a fi una normala insa nu acelasi lucru pot spune si despre celalalt la care este mare inghesuiala la urdinis si observ lucratoare care nu sunt primite in stup. Sper ca lucrurile sa si revina la normal si sa nu fi facut mai mult rau decat bine. La cel slab dupa rocada am bagat o rama plina cu puiet capacit luata de la cel puternic in locul ei bagand o rama cu f.a.
  Am facut o mica plimbare pe camp cu bicicleta si am observat f.multe albine pe floarea soarelui care a inceput sa infloreasca.....erau cateva de ale mele =))...le am recunoscut =))
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: marian_6777 din Iunie 24, 2013, 04:09:36 PM
Cred ca trebuia sa mai astepti pana la 10-11. Atunci cea mai mare parte a lucratoarelor ar fi fost plecata la cules, iar la intorcere ar fi intrat in noul stup, incarcate fiind . Daca ai avut ploaie sau un pic mai rece de dimineata incat albina a iesit mai tarziu la lucru... nu cred ca ai facut prea mare lucru, albina va iesi din stup pe noua locatie si dupa recunoastere, se va intoarce de unde a plecat. Daca gresesc va rog sa ma corectati.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Kiwi Bee din Iunie 24, 2013, 05:48:23 PM
Vi9na mea Vyktor, am crezut ca am scris dar se pare ca am omis. Rocada de preferabil(cel mai optim) este de facut in amiaza dar nu ai facut nimic rau. Nici eu nu am timp sa ma duc intotdeuna pe la albine in amiza si ma duc dupa-masa spre seara.
Principalul este ca in urmatoarele 3 zile multe albine se intorc la locul lor original(oamenii de stiinta spun ca albina are o memorie buna pina la 3 zile) apoi scade brusc.
Echilibrarea familiilor nu se petrece de dimineata pina seara.Ea dureaza vreo 2 saptamini prin aceasta metoda. Prin alte metode unde muti doar rame cu puiet capacit, ba de la o familie , ba de la alta dureaza si mai mult si necesita si mai multe interventii.
Banuiesc ca rama cu foita, data la familia puternica, ai puso in mijloc. Asai? La mijloc albinele cladesc fagurele si prima data regina va oua acolo. Dacai la margine ea va fi pe post de depozit si va fi umpluta cu miere.
In urmatoarele 2 saptamini la aceste 2 familii nu trebuie sa intervii. Stiu ele ce au de facut...... le poti spiona de la marginea urdinisului  :)
Acum ca si roiul se va mai intari poti sa lasi toate urdinisele deschise la maxim.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: romikele din Iunie 24, 2013, 06:07:20 PM
Dupa trecerea unei nopti treburile se mai linistesc la stupul agitat! :wink2:  :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: mihai1988 din Iunie 24, 2013, 06:19:59 PM
buna ziua. imi puteti spune din ce material ati construit gardul imprejmuitor. multumesc
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 24, 2013, 07:56:50 PM
Da,  rama cu f.a. am bagat o in mijloc, tot asa am procedat si cu rama cu puiet capacit...nu stiu daca si asta trebuia bagata la mijloc.... M am uitat si acum la ele si este aceeasi agitatie si f multe albine pe jos. Maine ma gandeam sa le pun sirop in hranitoare  .....e bine sau sa le las in pace?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 24, 2013, 07:59:53 PM
Citat din: kisarmihai din Iunie 24, 2013, 06:19:59 PM
buna ziua. imi puteti spune din ce material ati construit gardul imprejmuitor. multumesc
Se cheama plasa verde opaca si o gasesti la Dedeman dar si la alte magazine de bricolage insa la Dedeman am gasit cel mai bun pret 3,31 ron mp.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Kiwi Bee din Iunie 25, 2013, 05:35:58 PM
Nu este rau ca ai pus rama cu puiet capacit la mijloc. Albinele eclozeaza si apoi regina are imediat unde sa depuna oua din nou(evident dupa ce albine lustruiesc celulele). Daca zici ca a inflorit si FS atunci nu prea mai trebuiesc stimulate.
Albinele din iarba sint OK dar daca vrei sa te joci.... nu o faci din timpul meu. Dute la ele cu o farfurioara plata si mica cu niste sirop(nu miere) si pune farfurioara la 2cm de ele....deci vreo 50ml de sirop. Si le urmaresti cum isi umple gusa mai apoi care stup le primeste.
Peste 1-1.5 sapt faci un control si te uiti la rama cea noua cit este de construita(daai construita pe jumatate deja este momentul de alta rama). Deci daca tin bine minte ai cca 7-8 rame la majoritatea. Unde vezi cas mai plinute deci au albina poti sa spargi cuibul mai agresiv, deci cu 2 rame intercalate in felul urmator: la mijloc pui o rama cu fagure cu puiet de toate virstele si deo parte si de alta a ei pui cite o rama noua cu foita apoi restul ramelor.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 28, 2013, 08:10:55 PM
Deocamdata in afara de agitatia pe care am vazut o ieri la una din familiile puternice iar astazi la cea cu care am facut rocada si care cred ca era iesirea puietului la zbor ,activitatea in stupina pare a fi intrat in normal.Cel de la care am luat albinele mi-a spus ca ar fi bine ca la familia puternica la care a iesit puietul la zbor sa pun si catul cu trei rame cu f.a. , mai ales ca a inceput culesul la FS. Asa ca m-am conformat imediat
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 28, 2013, 08:37:48 PM
Dupa obisnuita aruncare cu privire la stupi, nu ma pot abtine sa nu merg de 4-5 ori de cand vin de la servici si pana seara , am facut si o mica inspectie la recolta din gradina.
Pare a fi una bogata anul acesta:
rosiile in solar
prun Stanley
mar...nu mai stiu soiul
cais
golden
ceapa alba
ceapa rosie
ceapa.....galbena
si bineinteles rosiile de la mos Andreiu ....care mai am de asteptat
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: andreiu din Iunie 28, 2013, 09:05:09 PM
      Bravo Victore, se vede ca esti un bun gospodar. Gradinar de nota 10 si sunt sigur ca vei ajunge in scurt timp si un bun apicultor. Vad ca prind viteza si rosiile din semintele mele. Cele cu frunza grasa, ca de cartof sunt mari, ajung frecvent la 0,5- 0,6 kg bucata. :hi: :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 28, 2013, 09:32:33 PM
Citat din: andreiu din Iunie 28, 2013, 09:05:09 PM
      Bravo Victore, se vede ca esti un bun gospodar. Gradinar de nota 10 si sunt sigur ca vei ajunge in scurt timp si un bun apicultor. Vad ca prind viteza si rosiile din semintele mele. Cele cu frunza grasa, ca de cartof sunt mari, ajung frecvent la 0,5- 0,6 kg bucata. :hi: :hi:
Intr adevar mos Andreiu, rosiile au prins viteza, pacat ca nu am avut loc sa le plantez pe toate. Acum mi se pare prea mica gradina, lucru pe care nu puteam sa l spun in urma cu vreo 10 ani cand am hotarat ca ar fi cazul sa pun pomi, pentru a ocupa locul. N as putea sa ma laud ca toata gradina este opera mea, nici nu as avea timp in cele cateva ore care imi raman dintr o zi dupa ce vin de la servici. Dar in mare parte din ce este in gradina este si munca mea asa ca ma bucur daca cei care vad au cuvinte de lauda. Multumesc.
Legat de rosiile cu frunza lata la inceput am stat un pic pe ganduri daca or fi rosii sau cine stie ce altceva. Nu am mai vazut acest soi pana acum.
Sper din toata inima ca si partea cu apicultura sa se adevereasca, dar pentru asta mai trebuie sa treaca multa apa pe Dunare.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Noiembrie 03, 2013, 04:05:51 PM
Salutare dragi colegi
A trecut ceva vreme de cand am postat ultimul mesaj pe pagina personala.......stati linistiti nu am renuntat.....doar ca timpul liber nu este bun prieten cu mine.
In primul rand vreau sa mi cer scuze fata dl Orban si Kta Apidorna  pe care in vara am intentionat sa i vizitez, ba mai mult am luat legatura cu ei,  insa socotela de acasa nu prea s a potrivit cu cea din targ. Ziua in care am ajuns in Sighisoara,dupa un drum de cca 300 si ceva de km, deabia am avut timp sa vizitez Cetatea si dupa sa gasesc cazare iar a doua zi pentru ca am avut in plan sa trec pe la Praid,  Lacul Rosu si Cheile Bicazului in drum catre Vatra Dornei am fost nevoit sa plec in jurul orei 08:00 si asa am realizat ca vizita la dl Orban nu poate sa ramana decat pentru.....data viitoare? Sper.
La Vatra Dornei, ne avand un plan dinainte stabilit, fiind pentru prima data in Bucovina,numeroasele obiective de vizitat din aceasta zona m au facut sa aman de la o zi la alta vizita la Kta si uite asa dupa o saptamana  mi am dat seama ca  ca de fapt as fi avut nevoie nu de una ci de cel putin doua saptamani pentru a vizita  cele mai importante obiective turistice din aceasta minunata zona cu peisaje dea dreptul mirifice.
Asa ca dl. Orban si Kta inca odata imi cer scuze.....poate la anul.
Acum revenind la activitatea apicola....intre timp a aparut in stupina mea si nr. 5 un roi primit la inceputul lunii septembrie. ... care dupa mintea mea a fost restrans pentru iernare pe 5 rame. Ceilalti 4 stupi i am restrans pe 7 rame. Astazi in jurul pranzului afara erau in jur de 20-22 grade si am observat urmatoarea situatie :
4 dintre ei care sunt cu fund AV si care sunt impachetati tip clopot deabia daca erau doua trei albine la urdinis, in schimb la cel cu fund plin era mare aglomeratie asteptau la rand pentru a intra si a iesi. Explicatie......habar nu am.
Iata si pozele facute in jurul orei 15:00
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: cipik din Noiembrie 03, 2013, 09:01:39 PM
 :cu plăcere: Cei cu F.A. pierd caldura pe jos iar cel cu fund plin o conserva mai bine. Parerea mea
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Noiembrie 17, 2013, 12:36:28 PM
De cateva zile la una dintre familii aproape zilnic sunt scoase afara cate 3-4 albine moarte. Ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare? Intreb deoarece la ceilalti  foarte rar mai apare cate o albina moarta la urdinis.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: mape 48-petru manea din Noiembrie 17, 2013, 12:42:06 PM
Asta se intampla cand procentul albinelor batrane este mai mare ---daca nu este o boala atunci nu trebuie sa-ti faci probleme
Cate odata se intampla sa scoata afara si albine tinere care nu au apucat sa-si faca corpul gras deci albine ne viabile eclozate prea tarziu---in acest caz scoate afara si albine inca vii
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 17, 2013, 01:27:56 PM
Citat din: vyktor din Noiembrie 17, 2013, 12:36:28 PM
De cateva zile la una dintre familii aproape zilnic sunt scoase afara cate 3-4 albine moarte. Ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare? Intreb deoarece la ceilalti  foarte rar mai apare cate o albina moarta la urdinis.
Tratamentele antivaroa s-au facut corect?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Noiembrie 17, 2013, 02:46:30 PM
Inclin sa cred ca da. Daca am ceva dubii ar fi la cel cu fund plin, la care din lipsa experientei operatiunea s a desfasurat putin mai greu si din aceasta cauza am ceva indoieli. Insa cel la care am semnalat aceasta situatie este altul. Un alt aspect care cred ca trebuie spus este ca la ultimul tratament in toate familiile mai erau celule cu puiet capacit.....foarte putin, dar mai erau. Credeti ca daca temperatura mai permite de acum incolo ar fi bine sa mai fac inca odata trtamentul  cu VF.? Mentionez ca tratamentul l am facut de doua ori la interval de 7 zile. Stiu ca trebuia sa il repet de trei ori intr un interval de 21 de zile insa dupa al doile tratament,  care a fost facut pe la inceputul lunii octombrie vremea s a racit foarte tare  si. ......
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 17, 2013, 05:36:18 PM
De la inceputul lui octombrie au fost foarte multe zile in care se putea face tratament. Se poate face si acum, in ziua in care temperatura trece de 12-14 grade.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Noiembrie 17, 2013, 05:53:28 PM
Aveti foarte mare dreptate insa am mai cerut sfatul si altora care mi au spus ca daca am facut tratamentul de doua ori este suficient.  Acum am orece mustrari de constiinta ca nu am facut asa cum credeam eu...de fapt cum am citit ca este bine. Aceasta familie....care se pare ca va avea probleme sa iasa din iarna...vorba celor mai mici....am un feeling, a fost restransa initial pe 7 rame insa dupa cum o vad acum cred ca daca as lasa o pe 5 ar fi bine. Problema este sa mai  umblu sau nu in el la aceasta data?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 17, 2013, 07:27:29 PM
Daca temperatura exterioara va fi mai mare nici o problema. Ramele goale, fara albine de la margine se pot scoate si la temperatura mai mica.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Noiembrie 17, 2013, 07:41:02 PM
Multumesc
Daca vremea o sa mi permita voi incerca sa mai fac inca un tratament cu VF si sa mai restrang ciubul.
Citeam ceva despre Mavrirol  .....este o solutie?  Sau faptul ca  stau mai mult in ghem  benzile de de Mavrirol nu vor avea efectul asteptat?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 17, 2013, 07:43:24 PM
E tarziu pentru Mavrirol.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Noiembrie 17, 2013, 07:45:42 PM
 :thanks:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: cipik din Noiembrie 17, 2013, 09:56:44 PM
Mavrirolul acum trebuie scos nu bagat. De regula fiecare produs are un prospect care trebuie citit si tinut cont de el, nu spun ca si sfaturile sunt de ascultat. Sanatate
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: captain bee din Noiembrie 17, 2013, 10:48:47 PM
,,,am vazut personal la un apicultor mai in varsta benzi de Mavrirol pastrate intre rame pana in primavara !!! motiva ca este mai bine asa pentru albinele iesite peste iarna.... ce parere aveti???
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Kiwi Bee din Noiembrie 17, 2013, 11:06:44 PM
Daca se tzin benzi in stup peste limita de tratament("X" saptamini, depinde de brand) varroa isi dezvolta imunitatea si dupa un-doi ani acel tratament devine ineficient(varroa devine rezistent).

Vyktor, ai vazut acel film al lui DM unde pune benzi(cred ca era Apivar ca nu spunea) in ciub si afara era zapada pe care vizibil cineva a lopatato ca sa poata sa introduca tratamentul. Ce crezi ce temperatura era acolo cu zapada aproape pina la briu?

Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: cipik din Noiembrie 18, 2013, 12:14:30 AM
In primavara poti pune alt tratament cu benzi, dar de preferabil ar fii sa schimbi substanta activa tocmai pentru a evita ce spunea Kiwi Bee. Sanatate
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: mape 48-petru manea din Noiembrie 18, 2013, 08:24:26 AM
Benzile tinute mai mult timp in stupi sunt propolizate si nu mai au nici un efect ,deci se pot tine in stup mult si bine cu efect zero
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Pustu din Noiembrie 18, 2013, 08:11:59 PM
 medicamentul acţionează prin contact
tratamentul principal cu Mavrirol se face in perioada - sfarsitul verii / inceputul toamnei.
benzile se tin in stupi pana la sfarsitul toamnei- cca 45 zile -pana cand incepe sa se formeze ghemul de iernare
parca asa scrie in prospect
sanatate si numai bine
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 19, 2013, 02:02:31 PM
Daca benzile se pun prea devreme, vor fi propolizate de catre albine si efectul se va diminua. Daca se pun prea tarziu albinele se afla deja in ghem si iarasi nu are efectul asteptat. E bine sa fie puse la inceputul lui septembrie si pot fi lasate fara probleme pana in primavara.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Noiembrie 21, 2013, 06:03:30 PM
Citat din: Kiwi Bee din Iunie 21, 2013, 05:41:05 PM
Nu este pierdut nimic caci mai aveti timp de cca 3 luni cu temperaturi bune timp in care familiile se vor intari.
Totusi, eu unul as face rocada intre cel mai tare stup si roi. Altfel spus pui roiul pe locul celui mai tare stup si acel stup puternic il pui pe locul roiului.
[/quote
Sa fie doar o coincidenta ca familia de care spun ca am orece indoieli ca va iesi in primavara este cea care inainte de a face rocada era cea mai puternica?  Sau are o legatura cu aceasta operatie.
Eu cred ca ca nu  deorece aproape toata vara mie mi a lasat impresia ca a ramas,  chiar si dupa rocada famlia cea mai puternica.
Astazi dupa doua zile in care nu au mai fost albine moarte la urdinis, lucru pe care il pun pe seama faptului ca a fost mai frig afara si au stat mai mult in ghem,  am gasit cca 10-15 albine moarte. Analizandu le mi se pare a fi puiet care nu a apucat sa se dezvolte suficient pentru a trece iarna. Spun asta deoarece albinele moarte sunt foarte mici. Acesta sa fie motivul mortalitatii ridicate?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: stefan1 din Noiembrie 22, 2013, 01:48:35 AM
Citat din: vyktor din Noiembrie 21, 2013, 06:03:30 PM

...
Astazi dupa doua zile in care nu au mai fost albine moarte la urdinis, lucru pe care il pun pe seama faptului ca a fost mai frig afara si au stat mai mult in ghem,  am gasit cca 10-15 albine moarte. Analizandu-le mi se pare a fi puiet care nu a apucat sa se dezvolte suficient pentru a trece iarna. Spun asta deoarece albinele moarte sunt foarte mici. Acesta sa fie motivul mortalitatii ridicate?

  Este foarte posibil sa fie ce zici tu. Toamna, unele suprafete de puiet mai periferice nu mai sunt mentinute de albine la temperatura optima, incat puii nu se mai pot dezvolta normal. Isi folosesc parte din energie ca sa-si suplimenteze ele caldura, dar asta le face fie sa iasa niste albine mici si debile fie nici sa nu mai poata iesi din celule si sa fie curatite ceva mai tarziu de albine. Chiar unele albine-pui aparent sanatoase sunt neviabile si albinele le scot din stup aparent fara motiv. Se poate si ca paduchii sa fi debilizat acel puiet si deci Varroa sa fie o cauza suplimentara a mortii acelui puiet. Fenomenul in proportiile descrise nu trebuie totusi sa te ingrijoreze. O avertizare ar putea fi si anume ca familia a avut puiet pana acum si e posibil sa fi facut tratamentele de paduchi in prezenta puietului capacit si deci mai putin eficiente.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Kiwi Bee din Noiembrie 22, 2013, 03:40:16 PM
Victor eu ma inclin sa fie varroa.
Un stup puternic care se dezvolta bine are si populatzia de varroa in crestere. Posibil ca pt aceasta familie ar fi fost indicat tratamentul de varroa mai devreme. Varroa are multzi virusi si cercetatorii nu cunosc toate efectele laterale/daunatoare albinelor.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Decembrie 24, 2013, 06:44:24 PM
   Frumusetea sarbatorilor de iarna sa va gaseasca in case alaturi de cei dragi. Aceasta sarbatoare sa va aduca multa sanatate, fericire si implinirea tuturor dorintelor.
Craciun fericit !
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: fiug1970 din Decembrie 24, 2013, 06:47:32 PM
CRACIU FERICIT!!
Nicaieri nu-i ca acasa (http://www.youtube.com/watch?v=CstaboLFALU#)
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Decembrie 24, 2013, 07:08:29 PM
Asteptand colindatorii
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Decembrie 31, 2013, 02:21:13 PM
Iata ca a venit si la mine Mos.....Gerila. Ce mai conteaza acum care a venit,important este ca mi a adus ce imi doream.
Sper ca anul care vine sa imi ofere posibilitatea sa o folosesc.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: cipik din Decembrie 31, 2013, 04:07:37 PM
Darnic Mosul tau, de si-ar tine obiceiurile ce bine ar fii. Daca iti completezi inventarul trimite-l si pe la alti, se gaseste mereu ceva de are sa ai nevoie in stupuna. Sanatate si noroc in anul ce vine.   : sampanie:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Decembrie 31, 2013, 05:00:56 PM
Cu siguranta o sa l trimit si pe la voi, dar deocamdata il mai tin ocupat  :P
Mai are destule de adus dar cel mai multumit as fi daca ar putea sa imi aduca cunostintele apicole necesare desfasurarii acestei activitati astfel incat sa fac cat mai putin rau  albinutelor. Din pacate acest lucru nu este posibil asa ca vorba ceea...."la munca, nu la ntins mana"
Pana atunci insa urmeaza o noapte in care vom petrece alaturi de cei dragi iar eu va urez tuturor colegilor

LA MULTI ANI  si un an 2014 plin de bucurie si impliniri. : sampanie:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 09, 2014, 08:50:12 AM
Aseara am inceput constructia  unei cutii de 12 rame din polistiren extrudat.
Acestea sunt imaginile de inceput. Pe masura ce voi inainta voi reveni si cu alte poze
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: petru.atudorei din Ianuarie 09, 2014, 12:07:44 PM
Din imaginile postate de tine.. nu prea se vede bine.. dar acel polistiren pare destul de moale..nu crezi ca il vor roade albinele?

am vazut odata intr-un magazin polistiren care avea lipit pe ambele fete o suprafata dura de 1 2 mm. Ma gandeam ca acela ar fi mai bun pentru realizarea unui stup.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 09, 2014, 01:10:14 PM
Peste polistiren vin cu plasa de fibra de sticla si adeziv. Daca o sa roada si adezivul numai Mos' Andreiu poate sa ne spuna .
La urma urmei pentru mine este doar un experiment sa vad ce iese . De baza ,cel putin pentru moment o sa ramana tot lemnul .
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: petru.atudorei din Ianuarie 09, 2014, 01:31:43 PM
am o intrebare.. cum vei pune ramele?
acele placi vor sustine greutatea ramelor?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 09, 2014, 01:38:29 PM
Intentionez ca partea de sustinere a ramelor sa o fac tot din lemn cum am facut si la urdinis.
Vom vedea ....zise orbul....ideile mai vin si pe parcurs . Nu am avut un plan dinainte stabilit....am inceput dupa care mai ......
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: petru.atudorei din Ianuarie 11, 2014, 10:17:54 AM
cred ca cel mai bine sa e saci un cadru din lemn (sub forma de cub) si peretii sa fie din polistiren.
La ce ai pus tu in poze, sincer nu stiu ce rezolvare ai sa gasesti pentru suportul ramelor, si 2 pentru manevrarea stupului. pentru ca daca e sa il ridici cand ramele sunt pline si e si albina, s-ar putea sa ai o surpriza.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: sorinma din Ianuarie 11, 2014, 10:43:03 AM
Citat din: petru.atudorei din Ianuarie 09, 2014, 12:07:44 PM
Din imaginile postate de tine.. nu prea se vede bine.. dar acel polistiren pare destul de moale..nu crezi ca il vor roade albinele?

am vazut odata intr-un magazin polistiren care avea lipit pe ambele fete o suprafata dura de 1 2 mm. Ma gandeam ca acela ar fi mai bun pentru realizarea unui stup.




Probabil ce ai vazut tu sunt panourile care se pun la usile termopan(partea care nu e cu sticla)...nu stiu cum se nimesc dar cred ca sunt destul de scumpe
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: petru.atudorei din Ianuarie 11, 2014, 02:15:36 PM
1. uite o rezolvare la problema cu suportul ramelor.
http://images02.olx.ro/ui/15/28/27/1360744996_481742127_1-Fotografii-de--execut-lazi-albine-din-polistiren-extrudat.jpg (http://images02.olx.ro/ui/15/28/27/1360744996_481742127_1-Fotografii-de--execut-lazi-albine-din-polistiren-extrudat.jpg)

2. ceea ce am vazut eu .. am cautat si gasit pe net si asa ceva este
http://geplast.infoconstruct.ro/clienti/poze/m9mFPlL4bPDhB28t.jpeg (http://geplast.infoconstruct.ro/clienti/poze/m9mFPlL4bPDhB28t.jpeg)
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: apivasmob din Ianuarie 11, 2014, 06:14:06 PM
Citat din: sorinma din Ianuarie 11, 2014, 10:43:03 AM
Citat din: petru.atudorei din Ianuarie 09, 2014, 12:07:44 PM
Din imaginile postate de tine.. nu prea se vede bine.. dar acel polistiren pare destul de moale..nu crezi ca il vor roade albinele?

am vazut odata intr-un magazin polistiren care avea lipit pe ambele fete o suprafata dura de 1 2 mm. Ma gandeam ca acela ar fi mai bun pentru realizarea unui stup.

Panel sau Stadur se numeste materialul




Probabil ce ai vazut tu sunt panourile care se pun la usile termopan(partea care nu e cu sticla)...nu stiu cum se nimesc dar cred ca sunt destul de scumpe
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 11, 2014, 06:57:11 PM
Astazi in putinul timp pe care l am avut la dispozitie am incercat sa rezolv problema ramelor si dupa cum am zis revin cu alte imagini si astept pareri. Aceasta cutie,  daca bineinteles o sa mi iasa,  nu am pretentii de la ea decat  sa pun in ea un roi,  care....daca vrea Cel de Sus...in primavara urmatoare sa il mut intr o cutie de lemn. Asa ca de mutat prea mult dintr un loc in altul nu cred ca o sa fie cazul si nu o sa pun nici cat pe el. 
Acum urmeaza ca la final sa fac si calculul costurilor si atunci o sa vad si daca merita. In orice caz  acum a fost, mai mult curiozitatea de a vedea ce iese.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 12, 2014, 01:21:11 PM
Am profitat de vremea de afara si am desfacut podisoarele sa vad cum se prezinta treaba dupa ce ieri am scos foliile si am bagat subarele.  Se pare ca este mai bine pentru ca mucegaiul care incepuse sa apara la coltul unei rame se usuca. N am putut sa mai rabd si la cel care mi sa parut ca a pierdut mai multa albina am zis sa mai restrang cuibul profitand de faptul ca ghemul s a desfacut. Am vrut sa scot doua rame dar cand  m am uitat la una din ele pe o portiune de dimensiunea unui cerc cu diametrul de 5-6 cm avea puiet capacit. Asa ca am bagat o la loc scotand doar o singura rama.

Asa arata in urma cu 30 minute
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: NiKoN din Ianuarie 12, 2014, 02:52:29 PM
D-le Victor, ce tip de sablon folositi pentru cifrele de pe stupi?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: pharaonu75 din Ianuarie 12, 2014, 03:10:40 PM
Uite cum am facut eu sablonul:
Am scos la imprimanta documentul atasat, apoi am "imbracat" in banda scotch toata foaia, fata-verso.
Dupa aceea am decupat cu un cutter cifrele (tot ceea ce era colorat cu negru) si... gata sablonul!

Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 12, 2014, 03:23:10 PM
Citat din: NiKoN din Ianuarie 12, 2014, 02:52:29 PM
D-le Victor, ce tip de sablon folositi pentru cifrele de pe stupi?

Salut nik
In primul rand ai inceput gresit. Sper sa fie prima si ultima oara cand imi spui d-le... Te rog sa imi spui simplu Victor altfel ma faci sa ma simt mai batran decat sunt :P
Exact cum spune si pharaonu am scos la imprimanta,dar eu in schimb am pus un singur nr. pe pagina,  am tinut foaia lipita si am dat cu spray cu vopsea. Nu stiu sa ti spun acum ce caracter am folosit,  dar asta cred ca e in functie de cei place fiecaruia  :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: NiKoN din Ianuarie 12, 2014, 04:27:14 PM
Victor si Pharoane, intamplator am folosit si eu aceeasi metoda. Doar ca am udat foaia respectiva si am lipit-o de peretele stupului. Sunt in testarea altor metode, precum folosirea numerelor de usi, autoadezive, incadrate intr-un chenar luminos, care sa scoata in evidenta vopseaua initiala.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 18, 2014, 06:37:48 PM
Lucrarea se apropie de final. A mai ramas de finisat capacul si albinuta care nu vrea sa prinda culoare. Albastrul este dat direct pigment,  care in mod normal se foloseste pentru colorarea vopselei si din aceasta cauza galbenul deocamdata este.....cam maro. Este o albina mai bronzata.
In fundal,  pe canapea ajutorul de nadejde,  "vegheaza" ca lucrarea sa iasa bine.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: popik50 din Ianuarie 18, 2014, 08:02:07 PM
Frumos  =D> =D>
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 19, 2014, 08:37:41 AM
  :thanks:
Am muncit ceva la el dar in final sunt multumit de rezultat.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: andreiu din Ianuarie 19, 2014, 09:42:04 AM
      Ai facut treaba buna, Victore. Ai indemanare si simt estetic. Albinele o sa fie mandre de tine. :razz: Dupa experimentare, prevad ca la anul pe vremea asta poza ta va arata cel putin cu 5 lazi mai multe si multicolora.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 19, 2014, 09:59:05 AM
Multumesc Mos' Andreiu.
Am spus ca daca voi fi multumit de rezultat voi mai face inca doua cutii. Asa ca in curand voi incepe constructia celorlalte.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Februarie 01, 2014, 09:13:23 PM
Incercam si prima serie de curcani. Pana cum am crescut doar din vara.  Daca vor avea, sau voi avea, noroc,  de Paste s ar putea sa mananc curcan.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Februarie 18, 2014, 06:07:56 PM
In cele din urma m am hotarat si mi am luat o n freza  :rotfl:
Ne avand referinte in privinta vreuneia din cele doua adica MacAllister si Worx  in cele din urma am ales o pe cea din urma. M am lasat  in voia sortii si a recomandarilor facute de angajatii magazinului. Am intrebat la doua magazine si la ambele mi a fost recomandat Worx ul. Daca oi fi ales gresit nu o sa ma mire....de regula mi se intampla. :D
Urmeaza sa fac o masa pentru fixare dupa care sa o pun la treaba. Mentionez ca nu am folosit o asemena scula pana in prezent dar cred ca o sa ma descurc.
Apropos,  pentru falturi ce freza mi ar trebui?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Februarie 23, 2014, 09:16:03 AM
Ieri am inceput constructia circularului. Dupa vreo doua saptamani de controverse....in capul meu....daca sa cumpar sau sa il fac singur, dupa inventarierea materialelor  am constatat ca aproape 80 % exista asa ca am hotarat sa ma apuc de lucru. Imi mai trebuie o foaie de tego,  panza si o tja filetata pentru reglajul pe inaltime al panzei. Intentia mea este sa reglez pe inaltime axul cu panza si nu masa.
Bineinteles ca astept sfaturile voastre.
Iata inceputul  :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: ionel07196555 din Februarie 23, 2014, 09:55:32 AM
Ai un acx asa de lung ?
Masurind din ochi sau dalele de jos sint cam 80 cm latime
Atentie la profile [ vibrati zgomot uzura ]
SPOR  la treba
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Februarie 23, 2014, 10:08:16 AM
Nu,  axul nu este asa de lung. Suportul pe care voi aseza axul va veni prins pe acea traversa  care se vede intre cele doua picioare.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Februarie 23, 2014, 11:23:25 AM
Spuneti mi si mie va rog ce panza sa cumpar. Cu cati dinti,  ce diametru?  :thanks:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: ionel07196555 din Februarie 23, 2014, 01:08:08 PM
Eu am de 200 mm diametru din bazar mai ieftin nu se merita sa le ascuti
la interior are 22 mm depinde de ax
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Hermannstadt din Februarie 23, 2014, 04:41:44 PM
Va salut d-le Vyktor,
    ce motor o sa folositi la circular monofazic sau trifazic si ce putere ?

Numai bine si spor la treaba!
:hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Februarie 23, 2014, 04:45:46 PM
Am un motor de 2,2 kw,  3000 rot /min. la 380 V
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Februarie 23, 2014, 07:34:30 PM
De asta ce imi puteti spune...e buna?http://www.atelierultau.ro/panza-fierastrau-circular-bosch-250mm-z60-p-4594.html (http://www.atelierultau.ro/panza-fierastrau-circular-bosch-250mm-z60-p-4594.html)
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 06, 2014, 04:42:39 PM
Va multumesc pentru pareri.  :D
In cele din urma am ales o pe aceasta
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 09, 2014, 12:56:18 PM
In sfarsit a iesit soarele. Contrar previziunilor celor de la meteo , care au transmis o avertizare de vant si ploaie , astazi este soare ,undeva in jur de 12 grade si albinele au iesit si ele la zbor.Pana la urma ei dau vremea probabila .  Nu am rabdat tentatiei de a ridica podisoarele sa imi arunc un ochi sa vad cum stau cu turtele bagate in urma cu trei saptamani. La trei dintre ei la care am bagat cate un kg, doi  au luat cam 3/4 iar unul , cel cu fund plin , abia daca sau atins de ea. La acesta am restrans cuibul si am taiat jumatate din turta bagata. La cel de-al patrulea la care am bagat o jumatate de kg a luat si acesta cam 3/4 . Ultimul , cel despre care spuneam ca a pierdut foarte multa albina, la care i-am tot o jumatate de kg , astazi am vazut ca nu prea are cine sa o manance . Cu acesta am reusit sa ajung si eu la "performanta' lui Ion incat as putea sa-l restrang pe o rama.L-am lasat in pace si astept sa vad daca in cele din urma va reusi sa treaca.....ca daca nu ...nu. :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 18, 2014, 08:31:15 PM
Citat din: Vyktor din Martie 09, 2014, 12:56:18 PM
L-am lasat in pace si astept sa vad daca in cele din urma va reusi sa treaca.....ca daca nu ...nu.

Si n a reusit. Astazi am constatat ca a cazut victima furtisagului. Inca de sambata mi s a parut ceva in neregula,  dar din cauza agitatiei nu am reusit sa mi dau seama daca cele care intrau si ieseau  erau la furat sau nu.
Astazi pe inserat cand se potolisera am observat ca mai iesea din cand in cand cate una si intrau in stupul de langa. Mi am dat seama ca va trebui din pacate sa l trec la pierderi lucru de care m am convins cand l am deschis si am constatat ca nu mai era nimic in el  :yahoo_cry:
Sper macar asta sa fie singura mea pierdere de anul asta.
Credeti ca este posibil ca aceasta problema sa se manifeste acum si la alta familie?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 08, 2014, 09:12:46 PM
Dupa o pauza destul de mare,  astazi am reusit sa mai inaintez cu constructia circularului. Am reusit sa fixez suportul pentru ax si mecanismul de reglare al panzei. Chiar daca inca nu sunt fixate definitiv,  am facut o proba sa vad daca functioneaza si.....spre surprinderea mea chiar merge foarte bine.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 14, 2014, 08:08:42 PM
Incet,  incet ma apropii de final.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 15, 2014, 08:53:07 PM
Salutare dragi colegi!
Astazi am continuat aventura construirii stupilor din polistiren extrudat.   Cutia fiind  "croita" pe 12 rame,  am decis  ca pe acesta sa l fac cu doua urdinisuri pentru a  gazdui in el doua roiuri. Deoarece la primul stup la care peste polistiren am dat cu adeziv,  adica l am tencuit, ceea ce l a ingreunat destul de de mult,  la acesta am decis ca peste polistiren sa lipesc un plastic de cca 2 mm grosime.
Inca nu este gata,  dar pun doua poze cu el si as vrea sa imi spuneti daca  urdinisurile sunt cumva prea apropiate. M am gandit la acest aspect dupa ce am taiat asa ca.....
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: apivasmob din Mai 16, 2014, 06:21:15 AM
De ce nu ai facut unul frontal (pat rece) si altul lateral (pat cald) si cred ca rezolvai dilema ta.?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 17, 2014, 04:21:01 PM
Si gata!
Pregatit sa si primeasca noii locatari.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: nicu84 din Mai 17, 2014, 05:44:13 PM
cam cat o costat materialele pt masa fara motor, si ax si manopera? se merita sa-mi fac una?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 17, 2014, 07:19:18 PM
Nu as putea sa  fac un calcul deoarece aproape toate materialele folosite  le am avut prin atelier. Am platit doar motorul, 100 de ron,  axul de reglaj 20 ron,  rotita pentru reglaj 10 ron,  cureau 15 ron,  panza 100 ron. Tot ce a implicat lucrari la strung nu m a costat nimic fiind facute de un prieten iar restul  munca mea,  care nu este normata. Daca as fi cumparat totul "oficial" probabil ca pretul ar fi fost undeva intre 1000 - 1200 ron.
:hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 18, 2014, 04:07:08 PM
Una a rezolvat singura problema...
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 19, 2014, 03:34:55 PM
Astazi "nunta" mare .
Am prins in direct roirea celei de-a  doua familii
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 19, 2014, 03:45:49 PM
Asa ca daca zilele trecute ceream un sfat cum sa fac doi roi din trei familii , se pare ca problema se cam rezolva de la sine .Culmea este ca si roiul de astazi s-a asezat fix in acelasi loc ca si cel de ieri. Trag la prun :rotfl:
Acum ca problema roirii s-a rezolvat , la familiile din care au plecat roii trebuie sa fac ceva in mod special ?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bismark din Mai 19, 2014, 06:13:45 PM
   Trebuie sa verifici daca mai sint botci ca altfel vei avea numai roi fiecare matca va pleca cu o parte din albine si familia va slabi.Botcile ramase trebuiesc distruse.Cu respect
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Cristel din Mai 19, 2014, 10:48:15 PM
Trebuie sa verificati daca aveti o matca libera si virgina in stupul din care a iesit roiul. Daca aveti doar botci, lasati doar pe cea care pare mai mare si frumoasa, restul le distrugeti. Si in cazul roilor este bine sa verificati, la instalare, daca aveti doar regina batrana sau mai e si una tinerica in roi. Oricum, in prima seara se "omoara" intre ele pana ramane victorioasa, regina pentru un an!
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 20, 2014, 09:13:04 AM
Multumesc de raspunsuri.
Eu cred ca nu au mai asteptat sa eclozioneze deoarece le-am rupt botcile de roire de doua ori. Cred ca dupa ce au capacit botcile si-au luat talpasita. Ieri am verificat si nu era nicio botca roasa din care sa fi eclozionat vreo matca. Am lasat doua botci iar pe restul le-am distrus . Trebuia sa las doar una ? :thanks:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Kiwi Bee din Mai 20, 2014, 03:31:56 PM
Doua mai apropiate este bine. Prima Regina care iese o gaseste pe cealalta mail repede.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 21, 2014, 09:04:55 PM
Astazi am topit si ceara. O parte din fagurii primiti anul trecut, odata cu roii,  am fost nevoit sa i schimb acestia aratand destul de rau. Gaselnita incepuse sa si faca de cap cu ei asa ca am fost nevoi sa i topesc. Din doua kg de faguri au iesit cca 850 g de ceara.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 28, 2014, 09:47:01 AM
Am pregatit sculele pentru prima extractie. Sper sa adun si eu 16 rame de 1/2. Vom vedea
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 29, 2014, 06:33:39 PM
Cand vine vorba de miere, hop apar si ajutoarele. O cam "strangeau " manusile , dar s-a descurcat.Cum socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ , cele 16 rame au ramas doar la stadiul de sperante. De la doua familii am scos 12 rame . De la una 8 si de la cealalta....4. Dar din cele 4 una m-a impresionat.
Rezultat final , ma declar multumit.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 29, 2014, 07:11:50 PM
....
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: dodo79 din Iunie 29, 2014, 10:15:55 PM
din acea rama de 2,4 kg ai scos 1,5 km miere :wink:
:bravo:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iulie 07, 2014, 05:17:02 PM
Se vede clar diferenta,  in aceasta perioada cand temperaturile au cresccut, intre lazile cu fund av si cea cu fund plin. La nr. 4,  care are fund plin,  se vede un inceput de barba. Atata doar ca este un roi micut si nu are prea multa albina.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: sandupop din Iulie 08, 2014, 09:07:47 AM
Citat din: Vyktor din Iunie 29, 2014, 06:33:39 PM
Cand vine vorba de miere, hop apar si ajutoarele. O cam "strangeau " manusile , dar s-a descurcat.
Asa am patit si eu in urma cu 3 ani, si de atunci ....numai de albine si stupi vorbim, spre disperarea neveste-mi....
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din August 10, 2014, 02:15:49 PM
Salutare dragi colegi
Dupa ce am mutat cele patru familii de "productie" pe o alta locatie,  mai aproape de FS,  nu prea multa, ieri a avut loc a doua extractie pe acest an. Am extras doar ramele care au fost capacite cel putin jumatate din suprafata. Rezultatul......35 kg de miere de fs. Nu mi venea sa cred cand am vazut atata miere.
Intrebare,  mierea din ramele necapacite ( vreo 15) rezista pana la primavara,  sau trebuie sa le pun acum dupa diafragma pentru a o trage in cuib?
Maine am sa verific cuiburile sa vad cum stau cu proviziile. Intrebarea era ce fac daca nu ar fi necesar sa le o dau acum?  :thanks:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MIHALACHE din August 10, 2014, 02:33:04 PM
Daca nu sare mierea din rama cand o scuturi o poti amesteca cu cea dinainte fara probleme.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din August 13, 2014, 10:01:57 AM
Pana la urma am extras o si am pus o in peturi. Am inceput stimularile,  asa ca o voi folosi pe aceasta. 20-25 % apa plus 20 ml protofil la un litru administrez cca 350 ml la trei zile.  E bine?
Dupa imparteala de rigoare (destul de consistena) aceasta este recolta de miere de anul acesta. :yes:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Decembrie 13, 2014, 06:48:27 PM
In sfarsit ! :yes:
Dupa aproape doua luni , astazi au iesit afara.  E drept , nu toate , dar si zilele urmatoare se anunta temperaturi pozitive si soare.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: un OM din Decembrie 13, 2014, 07:48:52 PM
Sa traiesti domnu Victoras!
Mi se pare sau nu ca scandurica de zbor este inclinata in...sus? Daca este asa pune pe cornier sub latimile stupilor cate o stinghie pentru a face ca scanduricile sa stea inclinate in jos. Asta daca le-ai facut sa stea inclinate. Daca vrei sa le faci inclinate, partea de scandurica ce va fi prinsa in balamale o dai pe abric, o "ascuti". Vezi sa nu dai "marunt" din buze, ca p'orma ne aducem aminte de liceu si alte necazuri  :hi:.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Decembrie 13, 2014, 08:07:21 PM
Nu ti se pare, chiar asa e. Aveam niste bucatele subtiri de scandura  pe care le puneam intre cornier si cutie pentru a le ridica putin. Cand i am adus acasa din deplasare nu le am mai gasit asa ca..... Cu datul marunt din buze, ce sa zic,  mai dau uneori,  nu insa cand primesc sfaturi utile de la vechi cunostinte sau persoane bineintentionate.
Vad ca nr postarilor tale aici incepe sa creasca, lucru care ma bucura,  stiind ca cei ca mine au ce invata de la tine. :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Decembrie 25, 2014, 08:00:03 AM
Craciun fericit tuturor!
Sa aveti parte de clipe de neuitat alaturi de cei dragi!
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 10, 2015, 07:19:04 PM
A trecut ceva timp de cand nu am mai postat pe pagina mea.
Astazi vreau sa va prezint prima cutie de lemn facuta de mine. Mai am de pus polistirenul in capac si tabla, de chituit pe ici pe colo,  si de montat scandurica de zbor. Eu zic ca e bine,  cu toate ca mai sunt necesare cateva corecturi.
Acum astept si criticile sau sfaturile. :thanks:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: yulian din Martie 11, 2015, 07:27:12 AM
Mi se pare un pic cam la fix ramele in lada...trebuia sa lasi o mica abatere...de vreo 5 mm sa zic. Lemnul o sa lucreze si sa nu te trezesti ca nu poti sa bagi 10R. In rest  :bravo:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: ciucur din Martie 11, 2015, 02:33:42 PM
Citat din: Vyktor din Martie 10, 2015, 07:19:04 PM
A trecut ceva timp de cand nu am mai postat pe pagina mea.
Astazi vreau sa va prezint prima cutie de lemn facuta de mine. Mai am de pus polistirenul in capac si tabla, de chituit pe ici pe colo,  si de montat scandurica de zbor. Eu zic ca e bine,  cu toate ca mai sunt necesare cateva corecturi.
Acum astept si criticile sau sfaturile. :thanks:

Buna!

Pe langa ce a zis yulian cu dimensiunea interioara a lazii cu care si eu sunt de accord ( eu pe 12 r am facut interiorul de 455 mm) mai am doua propuneri:
- blocul de urdinis trebuie facut cu vreo 2 mm mai subtire pentru a putea sa il scoti usor (se unfla de la apa)
- ramele ar fi mai rezistente cu 2 cuie pe fiecare parte a leatului superior (sau macar unul de sus si altul din lateral)
Atentie la canalele facute pe corpul 1/1. Daca doriti sa bagati diafragma etansa pentru a tine 2 sau 3 roi in lada mai trebuie sa aveti grija la fund (nu are canalele taiate pentru diafragma). La 3 roi va trebuie si alte urdinise.
In rest... Cred ca ati lucrat mai bine decat multi indivizi care comercializeaza stupi. Nu le spun tamplari, ca ii jignesc pe cei cu aceasta meserie. Astept poza cu lada populata.  =D>
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 11, 2015, 02:55:55 PM
Salut Adrian
In primul rand multumesc pentru apreciere.
Acum in ce priveste remarcile tale , eu zic ca la interior cei 4 mm  lasati in plus sunt suficienti(in poza se vede ca intre ramele din mijloc exista o mica diferenta). Am zis ca este suficient pentru ca la o cutie pe care am cumparato ramele intrau fest. Acum ramane de vazut daca este suficient sau nu.
Ramele au cate doua cuie batute din lateral si unul de sus.
In ce priveste canalele , asa este , mi-am dat seama dupa ce le-am facut. Cutiile pe care am sa le fac cu diafragme despartitoare ,le voi face cu fundul plin , eventual fix.
Blocul de urdinis , asa este , ai dreptate , asa ca... mai tai din el...... :rotfl: :hi:



Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 17, 2015, 06:05:57 PM
Ajuns in forma finala. Cu prima ocazie,  in care temperatura o sa mi permita, voi muta in el o familie care a iernat in stup din polistiren. Inca nu am prins nicio zi in care sa pot umbla sa vad ce am prin ei. Mai e un pic si se fac 6 luni.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: romikele din Martie 17, 2015, 07:13:02 PM
A iesit foarte frumos, cu siguranta va fi si de folos!  :wink2:
Poti trece la al doilea!  :D
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 17, 2015, 07:27:29 PM
Multumesc nea Mihai. Si eu sunt multumit de cum a iesit. Ramane de vazut cat de uscata a fost scandura.
Mai am pentru inca 4. Oricum 5 ar fi maxim cu cat as vrea sa cresc numarul anul acesta. Step by step.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bismark din Martie 18, 2015, 07:12:43 AM
    Frumos,Victore dar parerea mea este ca aerisirea din capac sa fi fost pe lateral avind in vedere ca vinturile cele mai puternice sint din sud si nord si facindu-se un curent puternic cind bate vintul iti poate raci puietul,mai ales primavara.Este ca si cum ai deschide usa si fereastra cind sint pe aceeasi directie.Cu respect ^:)^
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: oroles din Martie 18, 2015, 07:30:10 AM
Cam asa se face un stup bun! Felicitari!  =D>
Ca o observatie, la capac incearca sa il faci inclinat si sa ii faci bordura ca sa nu ploua pe peretii stupului. Cred ca si domnul bismark are la fel, daca nu ma insel.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: mape 48-petru manea din Martie 18, 2015, 07:31:57 AM
poate foloseste folie
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: romikele din Martie 18, 2015, 08:53:08 AM
Citat din: bismark din Martie 18, 2015, 07:12:43 AM
    Frumos,Victore dar parerea mea este ca aerisirea din capac sa fi fost pe lateral avind in vedere ca vinturile cele mai puternice sint din sud si nord si facindu-se un curent puternic cind bate vintul iti poate raci puietul,mai ales primavara.Este ca si cum ai deschide usa si fereastra cind sint pe aceeasi directie.Cu respect ^:)^
Dupa cum se vede, fundul este cu sita, de aceea aerisirile din capac nu sunt indicate.
Sistemul clopot nu este eficient cu acele aerisiri, iar astuparea acestora ar necesita manopera si materiale in plus.

Totusi, in ultimile imagini se vad si aerisirile...
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 18, 2015, 03:28:39 PM
Pentru moment am ales sa folosec folia in locul podisorului. In iarna asta peste folie am pus polistiren. Am observat ca intre polistiren si capac s a format condens. Tocmai de aceea am facut aerisirea,  care vine deasupra polistirenului de pe foliei.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: romikele din Martie 18, 2015, 03:30:32 PM
Polistirenul asa face. Eu peste folie pun o paturica in doua si nu am astfel de probleme.
Daca albinele inteapa folia peste iarna, aerisirile acelea vor crea probleme, deoarece va creste mult consumul si exista riscul de infometare.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 18, 2015, 03:42:04 PM
Citat din: oroles din Martie 18, 2015, 07:30:10 AM
Cam asa se face un stup bun! Felicitari!  =D>
Ca o observatie, la capac incearca sa il faci inclinat si sa ii faci bordura ca sa nu ploua pe peretii stupului. Cred ca si domnul bismark are la fel, daca nu ma insel.

Multumesc Oroles. Ai dreptate cu bordura la capac, dar tinand cont ca este prima oara cand am indoit o tabla, ma refer la o astfel de lucrare, am preferat sa nu ma complic prea tare. Probabil la urmatorul am sa incerc si aceasta varianta.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 22, 2015, 01:58:26 PM
Astazi a fost prima zi de primavara cu adevarat. Fetele baga polen la greu. Aduc si polen rosu . De la ce poate fi?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 22, 2015, 02:01:10 PM
Citat din: ciucur din Martie 11, 2015, 02:33:42 PM

Astept poza cu lada populata.  =D>

Pentru colegul Adrian
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: ciucur din Martie 22, 2015, 02:17:19 PM
Multumesc !

Sa dea Domnul sa fie vreme buna si albinutele sa va recompenseze cu multe rame pline cu miere !
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: stefan1 din Martie 23, 2015, 04:40:31 AM
Citat din: Vyktor din Martie 22, 2015, 01:58:26 PM
Astazi a fost prima zi de primavara cu adevarat. Fetele baga polen la greu. Aduc si polen rosu . De la ce poate fi?

  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2482.msg42470#msg42470
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 23, 2015, 06:40:20 AM
Multumesc dl. Stefan. M am lamurit. Din asta se gaseste prin zona dar nu m am gandit.  :beer:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Muntoiu Radu din Martie 24, 2015, 10:30:32 AM
ieri am vazut curcubeul :)  polen alb, galben, portocaliu, rosu si mov...
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 12, 2015, 09:05:28 AM
Hristos a inviat!
La multi ani!
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 13, 2015, 08:49:44 AM
In dimineata asta, am gasit la una dintre familii, cateva larve moarte. Cum imi dau seama daca este vorba de puiet varos sau alceva? In ultimul timp la aceasta familie am observat si o agresivitate mai mare decat la celelalte. Este vreo legatura?   :thanks:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MOTANUL din Aprilie 13, 2015, 09:32:28 AM
Ascultarea stupului e lasata in paragina ca sa zic asa. Putini mai folosesc aceasta metoda.

In principiu orice situatie anormala (boala, lipsa hranei, lipsa matcii) aduce o modificare in zumzetul linistit al albinelor.
Totodata se modifica si agresivitatea: la un stup fara matca jumatate din albine sar pe tine când ridici capacul fara sa faci vreo miscare brusca.
Acolo nervozitatea este la cote maxime (nici macar lipsa hranei nu o depaseste; daca ajung amortite si lipsite de vlaga nu mai au putere sa sara la bataie); Daca au hrana multa si nu au matca - atunci sa vezi...

Eu am si o familie cu agresivitate nativa (dar acolo stiu ca de fiecare data o sa fie agresive).
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: stefan1 din Aprilie 14, 2015, 01:43:15 AM
Citat din: Vyktor din Aprilie 13, 2015, 08:49:44 AM
In dimineata asta, am gasit la una dintre familii, cateva larve moarte. Cum imi dau seama daca este vorba de puiet varos sau alceva? In ultimul timp la aceasta familie am observat si o agresivitate mai mare decat la celelalte. Este vreo legatura?   :thanks:

  Este puiet de trantori care probabil a fost in locuri mai marginase unde a racit in noptile mai reci si acum (la un inceput de cules) au inceput sa-l scoata afara. Ar mai putea fi suspectata o lipsa de hrana, cand se sacrifica intai puietul de trantori (dar prima data cel necapacit), lipsa de hrana care poate fi corelata si cu o crestere a agresivitatii.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 18, 2015, 02:16:15 PM
Dupa atata munca,  merita o pauza  :rotfl:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 25, 2015, 07:20:50 PM
Astazi am terminat inca o cutie. Alte doua asteapta la rand
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 25, 2015, 08:49:11 PM
Iata l intrat in formatie. Daca este pe extrema a primit nr. 7
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MirceaCalin din Aprilie 25, 2015, 11:11:38 PM
Mijlocaşul central (nr.8) lipseşteeee !
:P
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 26, 2015, 08:32:45 AM
A fost schimbat.....la pauza :)
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 26, 2015, 10:47:31 AM
La controlul de ieri, primul din acest an,  la care am luat la mana, rama cu rama, am gasit una frumos capacita pe ambele fete.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: stefan1 din Aprilie 26, 2015, 11:59:25 PM
  Excelent fagur!   :bravo:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: cipik din Aprilie 27, 2015, 02:07:10 PM
Fa un roi cu trei faguri daia si o matca imperecheata si la f-s iti cumperi scara.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MOTANUL din Aprilie 27, 2015, 10:20:13 PM
Zici ca a facut armata matca asta - atat este de disciplinata  :)
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 28, 2015, 04:50:05 PM
Aveti grija sa nu o deochiati. :rotfl:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 07, 2015, 04:19:45 PM
De cateva zile bune , la nr.9 am aceasta situatie cu multe albine la urdinis. La ce ar trebui sa ma astept sau care credeti ca este motivul? :thanks:
Pozele nu sunt foarte clare , sunt facute cu tel.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: apivasmob din Mai 07, 2015, 05:36:06 PM
Sa ai lada noua pentru inca o familie.La mai multe. :)
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: oroles din Mai 07, 2015, 05:51:15 PM
Se numeste simulare de roire! Asa e cum a zis colegul de mai sus. Sa fii pregatit pentru cand roieste.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: paul1 din Mai 07, 2015, 06:13:49 PM
Citat din: Vyktor din Mai 07, 2015, 04:19:45 PM
De cateva zile bune , la nr.9 am aceasta situatie cu multe albine la urdinis. La ce ar trebui sa ma astept sau care credeti ca este motivul? :thanks:
Pozele nu sunt foarte clare , sunt facute cu tel.
Scoate-i blocul urdinis de tot si ... mai dai spatiu (rame, daca nu-i complet sau cat)!
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 07, 2015, 08:43:58 PM
Pai luni am bagat o rama buna de ouat si o rama cu fa. Miercuri,  adica ieri, am pus si catul cu 4 rame. Nu amverificat toate ramele pentru ca o facusem in urma cu o saptamana si mi s a parut ca totul era normal. Maine daca imi permite timpul am sa l verific din nou si daca cumva si a tras botci....nr. 8 este aproape gata :)
PS - O fi doar coincidenta faptul ca asta e din polistiren?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 08, 2015, 04:51:30 PM
Ati avut dreptate! Pusesera gand de duca. Am gasit 15-20 de botci, cateva capacite. Le am rupt pe toate,  sper. Peste cateva zle o sa l verific din nou si daca gasesc iarasi botci am sa i fac pe plac si voi face primul roi pe anul asta
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 12, 2015, 08:17:36 PM
Nr. 8 si a luat locul in formatie. Astazi l am verificat din nou si ce am gasit nu m a surprins. Isi trasese iarasi botci,  asa ca i am facut pe plac. Primul roi din acest an.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: oroles din Mai 12, 2015, 09:29:47 PM
Ca sa nu roiasca trebuie ca in stup sa existe un echilibru. Nu e bine sa fie culegatoare prea multa cum nici nu e bine sa fie prea multa doica. Cand doica someaza se declanseaza roitul. Cand culegatoarea someaza (din cauza lipsei de spatiu din stup sau din cauza vremii proaste) iarasi se declanseaza roitul. Cand faci roiuri, cel mai bun este sa faci urmatoarea combinatie: fie ridici matca si culegatoarea din stupul care se pregateste de roit, fie ridici matca si doica din stupul care se pregateste de roit. Asta e cel mai bun principiu antiroit.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: romikele din Mai 12, 2015, 09:35:24 PM
Citat din: oroles din Mai 12, 2015, 09:29:47 PM
Nu e bine sa fie culegatoare prea multa...
Iete, draci!  :lol:
D`aia nu faci 300kg/stup, că nu ai culegătoare....  :P
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: oroles din Mai 12, 2015, 09:40:44 PM
Abia astept la tine sa vad stupul ala cu 300 de kg. Cand il faci dai de baut!
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: romikele din Mai 12, 2015, 09:46:27 PM
Eu nu ma laud, dar ii laud pe cei ce fac!  :razz: ... pentru ca se poate, DAR NU LA NOI!  :yahoo_cry:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 12, 2015, 09:57:55 PM
Daca fac 300 de kg.....de la toti, dau eu de baut. Ca metoda de formare a roiului am folosit o pe cea de a doua.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Mai 23, 2015, 12:21:13 PM
Noua colectie de vara este gata. Pentru anul asta 7 sunt suficienti. Ajutorul de nadejde este pezent si el....la pozat
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MOTANUL din Iunie 10, 2015, 10:09:14 PM
Si daca exista albine daltoniste tot gasesc stupul  :)
Atat de dichisit le-ai vopsit.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: dodo79 din Iunie 12, 2015, 11:41:35 PM
Citat din: Vyktor din Mai 23, 2015, 12:21:13 PM
Noua colectie de vara este gata. Pentru anul asta 7 sunt suficienti. Ajutorul de nadejde este pezent si el....la pozat
inainte cu tupeu :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Iunie 14, 2015, 09:56:48 AM
Salutare baieti!
In ultimul timp am cam lipsit. Am avut foarte mult de lucru incat si bietele albinute au cam fost neglijate. Din aceasta cauza dezvoltarea familiilor nu este cam ce mi as fi dorit eu. Pe langa asta au si roit in draci, bineinteles ca tot din cauza ca nu m am ocupat asa cum ar fi trebuit. De maine am sa incerc sa indrept lucrurile,  pentru ca altfel nu stiu cu ce o sa intru in iarna si asta nu e bine :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: xvader din August 20, 2015, 05:33:05 PM
victore poate ne mai vedem intr-o zi...ce-ti fac albinutzele?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din August 21, 2015, 05:04:59 PM
Salut Cristi
Da mi un telefon cand ajungi prin zona si dau o fuga pana la tine sa mai vorbim.
Albinele...ce sa spun....o serie de lucrari pe la casa au facut ca acestea sa fie lasate pe locul doi la prioritati. Totusi chiar daca eu nu sunt prea multumit asta nu inseamna ca nu stau bine....dar se putea si mai bine. :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Septembrie 02, 2015, 02:30:17 PM
O rama de 1/2. Daca ar fi fost toate asa.....
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MirceaCalin din Septembrie 02, 2015, 09:08:52 PM
Rama arată bine "supraponderală" însă nu prea văd cât arată cântarul...
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: crisian-nicolae din Septembrie 02, 2015, 09:17:29 PM
3,17kg.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: xvader din Noiembrie 29, 2015, 11:05:47 PM
salut Victore, ce mai faci?
nu ne-am mai auzit ... din primavara :)
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Decembrie 18, 2015, 02:05:32 PM
Astazi a ajuns coletul si la mine.
Saru'mana mos' Gicu.
Ramanem datori,  poate vom avea ocazia sa ne recompensam.  :thanks:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: xvader din Decembrie 22, 2015, 11:04:38 PM
ce puieti sunt Victore?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Decembrie 23, 2015, 08:20:41 AM
Salut Cristi!
Mosul mi a trimis cativa puieti de goldani,  galbeni si rosii si cativa puieti de goji.
Esti cam scump la vedere in ultimul timp :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Decembrie 25, 2015, 08:08:50 AM
Craciun fericit! Sa aveti parte de sarbatori de neuitat alaturi de cei dragi.
LA MULTI ANI! : sampanie: :birthday: :happy_birthday:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 10, 2016, 05:59:35 PM
Astazi am facut o scurta verificare la stupi. Toti au raspuns "prezent" la apel. Unii dintre ei nu s-au atins de turta , altii au consumat aprox. jumatate din cat le-am pus. Unul singur a luat aproape tot, asa ca am luat de la unul care nu avea nevoie prea curand si am dat acestuia. I-o fi fost asa foame ?
Imbucurator este faptul ca  umiditatea este aproape 0.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 10, 2016, 06:10:26 PM
x
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MOTANUL din Ianuarie 10, 2016, 09:08:23 PM
Chiar ca nu ai umiditate. Foarte frumos !

Sper sa se fi topit si la mine zapada ca la mine la ultima vizita era inca zapada multa.
Turtele glucidice le faci tu sau le cumperi?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: apivasmob din Ianuarie 11, 2016, 06:02:16 AM
La a cata turta esti ?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 11, 2016, 06:42:07 AM
Turtele au fost bagate la inceputul lunii decebrie. 1,5-2 Kg de caciula. Unul singur (prima poza de la x) a luat aproape tot si ieri i am bagat a doua turta. In rest am dat o singura turta doar la cei care am cosiderat ca nu au suficient.
Am folosit Apifonda. Vreau sa fac si eu turte,  dar vreau sa stiu daca faptul ca mierea este zaharisita este o problema. Sau mai bine le dau mierea simpla?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: ciucur din Ianuarie 11, 2016, 09:11:30 AM
Citat din: Vyktor din Ianuarie 10, 2016, 05:59:35 PM
Astazi am facut o scurta verificare la stupi.....
Imbucurator este faptul ca  umiditatea este aproape 0.

Sunt in fundul gol ? Sau cum aveti sibarul de la fundul AV bagat ?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 11, 2016, 10:36:54 AM
Pana acum sunt in fundul gol.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: cipik din Ianuarie 11, 2016, 03:17:00 PM
Si nu ti-e frig, ca au fost ceva minus grade.
:D
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 11, 2016, 03:20:53 PM
 =))
mie nu , ca stau la caldura si al meu nu este AV :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: dorindafi din Ianuarie 11, 2016, 06:00:03 PM
Citat din: Vyktor din Ianuarie 11, 2016, 03:20:53 PM
=))
mie nu , ca stau la caldura si al meu nu este AV :hi:
=))
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 11, 2016, 08:20:41 PM
Dorine, te dai cu dusmanul?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bio din Ianuarie 11, 2016, 09:06:59 PM
....
Citat din: Vyktor din Ianuarie 11, 2016, 06:42:07 AM
Turtele au fost bagate la inceputul lunii decebrie. 1,5-2 Kg de caciula. Unul singur (prima poza de la x) a luat aproape tot si ieri i am bagat a doua turta. In rest am dat o singura turta doar la cei care am cosiderat ca nu au suficient.
Am folosit Apifonda. Vreau sa fac si eu turte,  dar vreau sa stiu daca faptul ca mierea este zaharisita este o problema. Sau mai bine le dau mierea simpla?

..daca ai Apifonda dale in continuuare Apifonda ca este o turta cu un continut bun pentru familia de albine.

Nici mierea nu este rea... dar poti sa iei bani buni pe ea si cu un kil de miere iei 3 kile de Apifonda --ma gindesc si eu--..tu faci ce crezi tu ca este mai bine.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 12, 2016, 07:55:36 AM
Asta cam asa e....Cum le stiu batranii astia pe toate! :)
Mai am Apifonda care cred eu ca o sa imi ajunga pana pe la sfarsitul lui februarie,  cand intentionez sa prepar turte proteice. Deja am comandat drojdie de bere , faina de soia si lapte praf degresat. :thanks:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 12, 2016, 10:13:11 AM
O sa se supere bio ca l-ai facut batran.  :smile:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MOTANUL din Ianuarie 12, 2016, 11:18:03 AM
Daca e contemporan cu Tutankhamon cum poate fi?  =)) :bzz:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 12, 2016, 01:23:09 PM
Citat din: bucovineanu din Ianuarie 12, 2016, 10:13:11 AM
O sa se supere bio ca l-ai facut batran.  :smile:

Am uitat ghilimelele. Batran in ale apiculturii :D
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: RazvanTi din Ianuarie 13, 2016, 09:17:45 AM
Citat din: MOTANUL din Ianuarie 12, 2016, 11:18:03 AM
Daca e contemporan cu Tutankhamon cum poate fi?  =)) :bzz:

si ai uitat de faraonu'  :rotfl: =)) :rotfl:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bio din Ianuarie 13, 2016, 10:01:44 PM
Citat din: RazvanTi din Ianuarie 13, 2016, 09:17:45 AM
....
si ai uitat de faraonu'  :rotfl: =)) :rotfl:

aaa..da....nepotul meu.... :bravo:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 17, 2016, 04:50:10 PM
Avem si iarna!
Codul portocaliu nu a avut nicio justificare in zona mea, dar se pare ca in cealalta jumatate a judetului lucrurile au stat cu totul diferit. Eu sunt la limita cu Teleormanul,  unde a fost cod galben.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Paraschivescu Teodor din Ianuarie 17, 2016, 05:29:37 PM
Frumoase imagini daca familiile sunt puternice si au mancare suficienta sper sa treaca iarna cu bine .SA ai parte de un an apicol minunat pentru tine si albinele tale
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 17, 2016, 06:47:27 PM
Multumesc Teo. Multa sanatate, tie si familiei tale, cat si albinutelor.
Si eu sper sa treaca iarna cu bine. Pentru moment nu am motive de ingrijorare, chiar daca au consumat ceva mai mult fata de anul trecut. Temperaturile ridicate din decembrie cred ca au legatura cu consumul mai mare.
Pentru siguranta le am administrat turte de apifonda.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: un OM din Ianuarie 17, 2016, 07:36:53 PM
Sanatate tie si albinutelor. In cealalta juma de judet este nasulia mai mare. La mine, nu se poate circula catre nicio directie.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 18, 2016, 09:08:47 AM
Sanatate 'omule". Daca ai scris pe forum inseamna ca nu ai probleme cu curentul electric . Asta e mare lucru deoarece din ce mi-au povestit colegii in zona Giurgiu si Calugareni acolo  este dezastru. :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: xvader din Ianuarie 22, 2016, 11:07:44 PM
sal victore, am vazut link-ul...lasa-ma putin si ma apuc de 2 sisteme ...unul tie si unul ...mie...nu se stie niciodata  :D
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 23, 2016, 11:14:04 AM
 :thanks:
Acum vine primavara si trebuie sa ne apucam de lucru.  :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: xvader din Ianuarie 26, 2016, 03:40:26 PM
timp se gaseste intotdeauna pentru un prieten
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 26, 2016, 04:56:45 PM
Citat din: Vyktor din Aprilie 18, 2013, 10:35:12 PM
Prietene, ....de acum esti prietenul meu "x" ...

De atunci am presimtit ca vom fi prieteni

Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 28, 2016, 02:37:19 PM
Mierea asta este de acum doi ani. Este ceva in neregula cu ea,  sau este doar zaharisita. Doar unele borcane sunt asa.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MirceaCalin din Ianuarie 28, 2016, 04:35:03 PM
Ce fel de miere e ?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 28, 2016, 04:55:03 PM
Poliflora.  Nu am avut miere pe sortimente pana acum. Este posibil sa fie floarea soarelui mai mult.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: tassevasi din Ianuarie 28, 2016, 07:43:48 PM
     Nu  e nici o probl. borcanul  a avut probabil  ceva apa si spuma ,iar pe  margine  mierea  a cristalizat  mult  mai mare , totdeauna  mierea  de  fl s  are  cristale  mai  mari , ai mai si  ajutat-o tu .
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 28, 2016, 08:22:19 PM
 :thanks:
Intre timp am gustat din ea si nu este nimic suspect.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: dorindafi din Ianuarie 29, 2016, 03:53:12 PM
Citat din: Vyktor din Ianuarie 28, 2016, 08:22:19 PM
:thanks:
Intre timp am gustat din ea si nu este nimic suspect.
ar fi bine sa te duci la doctor , poate ai fost OTRAVIT     =))
      :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: cipik din Ianuarie 29, 2016, 07:37:31 PM
Si s-o trimita toata la mine, il ajut eu, nu pot lasa un prieten la greu.  :P
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: xvader din Ianuarie 30, 2016, 07:24:05 AM
Sau poți sa o faci tzuica :D
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: apivasmob din Ianuarie 30, 2016, 07:27:08 AM
Nu invata omul la prosti.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: xvader din Ianuarie 30, 2016, 07:32:30 AM
Pai eu il învăț de bine...sa nu care  cumva sa se intoxice :P
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 30, 2016, 07:43:33 AM
Va ti cam facut de cap, cat timp am lipsit.  :)
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: xvader din Ianuarie 30, 2016, 07:54:40 AM
Salut victor...la o cafea verificăm mesajele
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: dorindafi din Ianuarie 30, 2016, 10:59:51 AM
Citat din: Vyktor din Ianuarie 30, 2016, 07:43:33 AM
Va ti cam facut de cap, cat timp am lipsit.  :)
am vazut ca nu mai apari si miam zis ; mierea a fost otravita   =))    :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Ianuarie 30, 2016, 11:06:16 AM
Tzeapa Dorine , n-am nimic.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Februarie 28, 2016, 07:52:52 AM
Intetionez sa cumpar un m3 de scandura pe care sa o pun la uscat.  Ce latime ma sfatuiti sa iau pentru a avea pierderi cat mai mici? :thanks:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: un OM din Martie 04, 2016, 07:36:52 PM
Daca ai intreba un tamplar experimentat, ti-ar raspunde sa feliezi orice latime de scandura ai cumpara la maxim 10 cm latime, apoi cu ajutorul unor prese sa le lipesti panou, apoi sa debitezi. Practica asta inca nu o am, posibil pe viitor.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 17, 2016, 08:27:40 PM
Azi am ridicat cateva capace sa vad daca au consumat turta proteica pusa la inceputul lunii. Majoritatea au luat cca 70-75% din ce le-am bagat. In afara de a da dupa diafragma cate una doua rame marginase care mai aveau putina miere nu am reusit inca sa fac un control amanuntit . Chiar daca azi a fost soare ,a batut un vant destul de rece , asa ca am preferat sa le las in pace.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: dorindafi din Martie 17, 2016, 09:53:46 PM
 :hi:vyktore
au inceput sa cladeasca ceara pe rame , asta inseamna ca au burtile pline  :bravo:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: oroles din Martie 17, 2016, 10:11:44 PM
Se vede ca albinelor tale le place negru. In poza a doua se observa ca s-au grupat mai mult pe rama neagra. Eu as duce acea rama mai spre centrul cuibului. Nu stiu daca toti apicultorii sunt in asentimentul meu, insa eu asa as face.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: apivasmob din Martie 18, 2016, 06:23:54 AM
Las-o acolo ca are miere si polen(este de inchidere cuib si sigur are miere si pastura 80% din rama) sau poate omul o vrea sa o topeasca cu timpul.
Ramele care zici tu Oroles sa sunt mai deschise doar la partea lemnoasa te referi nu?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: oroles din Martie 18, 2016, 06:31:24 AM
Eu sunt convins ca ultima rama din dreapta mai închisă la partea lemnoasă e si cea mai neagră si ca urmare a fost luată la ouat de matca. Se vede si dupa concentratia de albine. Restul ramelor sunt aproape noi. De aceea am zis ca era mai buna spre centru.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: oroles din Martie 18, 2016, 06:36:09 AM
Am gresit. Era vorba de poza 3
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 18, 2016, 06:48:41 AM
Dupa prognoza se pare ca vremea se va incalzi in urmatoarele zile. Daca va fi asa atunci voi reorganiza cuiburile. Dupa cum v am spus pana acum nu am umblat deloc in ei.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 21, 2016, 06:23:20 PM
Astazi am pus bazele unei noi vetre . Un teren de 3000 mp aflat la cateva sute de metri de casa ,pe care , cu voia Celui de Sus , in cativa ani  as vrea sa mut stupina.Am inceput cu plantarea a cca 1300 puieti de salcam. Daca vreunuia dintre voi ii prisosesc ceva pomi , care sunt buni pe langa stupina omului , accept cu mare placere.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: oroles din Martie 21, 2016, 07:20:17 PM
Cineva de la bunicii mei a pus 1 ha de salcam. Omul avea un magazin si nu avea timp sa munceasca pamantul. La incput au cam ras vecinii de el. Acum salcamii au ajuns aproape de maturitate (au peste 7 m, majoritatea) si cred ca dau si ceva nectar. Mai astept 1-2 ani si imi duc si eu acolo cativa stupi.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 21, 2016, 07:38:05 PM
Un vecin , care a trecut pe acolo, a zis ca la anul o sa puna si el si probabil si vecinul lui. A vrut sa faca asta de anul trecut , dar exact cum spui si tu , I-a fost frica sa nu rada ceilalti de el. S-ar putea sa le fi dat startul, ceea ce mi-ar prinde bine , chiar daca mai trebuie sa treaca multa apa pe Dunare.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Martie 28, 2016, 08:02:14 PM
Azi a fost prima zi de primavara cu adevarat.Fetele au bagat polen din plin.
https://youtu.be/zy23MtW40pU (https://youtu.be/zy23MtW40pU)
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MOTANUL din Martie 28, 2016, 11:03:19 PM
Eu nu am fost pe la albine de vreo 10 zile. Fratele meu mi-a spus ca inca aduc polen firav (si asta in ultimele 2 zile când nu a plouat si nu a mai fost frig).
Din păcate campul din jurul stupinei a fost ras de o turma de oi (nu prea sunt perspective bune anul asta). Pe malul lacului niste iresponsabili au taiat salcii de 1 metru si ceva diametru, etc. Au chelit o gramada de salcii fix ca barbarii (crengile si ramurile pana in 10-15 cm le-au lasat acolo ca nu era rentabil sa le care).
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 06, 2016, 07:30:49 PM
Saptamana trecuta am tras o privire prin folie si nu se vedea nimic. Azi cand am vrut sa bag cate o rama....surpriza. Am fost in urma cu cateva zile.
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: xvader din Aprilie 06, 2016, 07:45:57 PM
frumos Victore...da-I bataie si baga-le cate o rama, doua
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: MOTANUL din Aprilie 06, 2016, 08:39:21 PM
Citat din: Vyktor din Aprilie 06, 2016, 07:30:49 PM
Saptamana trecuta am tras o privire prin folie si nu se vedea nimic. Azi cand am vrut sa bag cate o rama....surpriza. Am fost in urma cu cateva zile.

Si eu ma simt cu musca pe căciula rău de tot ca nu am apucat sa ma uit. Chiar nu stiu ce fac stupii pe 10 rame acum (ca aveau 10 rame de acum 1 luna). Ar trebui sa le bag cat ca intra in somaj altfel. Bine ca mi-ai deschis ochii ca sa zic asa.

De ce nu ai pus si Paulownia?? Cei care ii comercializeaza se lauda ca ajung la maturitate in 3 ani (ajung la 6 m si dau flori).
Adica o sa apuci sa mananci miere in timpul vietii noastre. Salcâmul din ce stiu eu creste destul de greu (ai cam 15 ani de asteptat sa ajunga la 6m).
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 07, 2016, 06:33:31 AM
Citat din: MOTANUL din Aprilie 06, 2016, 08:39:21 PM

. Salcâmul din ce stiu eu creste destul de greu (ai cam 15 ani de asteptat sa ajunga la 6m).
Pai si ce,  nu ma grabesc. Am de gand sa astept  :rotfl:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: mape 48-petru manea din Aprilie 07, 2016, 08:46:22 PM
15 ani ?-- cred ca o sa pun paulownia  :P
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 07, 2016, 09:41:38 PM
Pai pana la suta mai e . Ai timp si de ceva extractii  :)
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bismark din Aprilie 08, 2016, 08:55:10 AM
   Vyktore,eu zic sa nu pui numai un soi de pomi,ci cit mai multe soiuri care sa dea un amestec de flori si cit mai diferit.Eu am, nu le-am numarat cam 50 specii de pomi si arbusti si tot as mai vrea sa pun ceva nou.Albina ca si omul incearca tot ce este nou.Eu am un paulonia mare urias citiva ani a fost vizitat dupa care nu am mai vazut albina la inflorire daca in jur au fost al cules.Acest lucru l-am observat chiar si la salcim cind infloresc mai multe specii odata.Aleg salcimii mai tineri rasariti din vita sau alti pomi.Cu respect ^:)^
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vasile Rob din Aprilie 08, 2016, 09:49:26 AM
Buna ziua,
   Si eu am diversi pomi fructiferi plantati si as mai avea loc dar nu stiu cum (sau cu ce) sa fac stropirile intrucat in acea livada am si albinele. Ori, pomii trebuie stropiti. Substantele de stropit sunt toxice. Trebuie stropiri si cand pomii sunt in floare. Tot atunci albinele ii cauta mai des.
  Acestea sunt nedumeririle mele ce ma sfatuiti ?!
   Va multumesc
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bismark din Aprilie 08, 2016, 03:10:03 PM
    Dintre cele chimice sint mai accesibile, zeama bordeleza,Mospilan si Calipso stropiri seara dupa ce albina a intrat in familie.Iar ca stropiri organice din plante poti folosi fungicide si insecticide aflate in plante ca urzica,soc,condurasi,ace de brad sau multe altele pe care le gasesti pe internet.Cu respect  ^:)^
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 09, 2016, 08:43:03 PM
Citat din: bismark din Aprilie 08, 2016, 08:55:10 AM
   Vyktore,eu zic sa nu pui numai un soi de pomi,ci cit mai multe soiuri care sa dea un amestec de flori si cit mai diferit.Eu am, nu le-am numarat cam 50 specii de pomi si arbusti si tot as mai vrea sa pun ceva nou.Albina ca si omul incearca tot ce este nou.Eu am un paulonia mare urias citiva ani a fost vizitat dupa care nu am mai vazut albina la inflorire daca in jur au fost al cules.Acest lucru l-am observat chiar si la salcim cind infloresc mai multe specii odata.Aleg salcimii mai tineri rasariti din vita sau alti pomi.Cu respect ^:)^

Fii fara grija mosule, am mai pastrat destul loc si pentru alti pomi. Acolo vormerge si goldanii de la matale,  ceva evodia si dupa cum spuneam ceva mai inainte, daca cineva are ceva pomi care sunt buni pe langa stupina,  accept cu placere. Mos Andreiu imi promisesse niste aluni,  dar se pare ca m a uitat.  :) :hi:
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 09, 2016, 09:41:04 PM
Dupa doua saptamni, salcamii incep sa prinda viata
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: bismark din Aprilie 10, 2016, 07:17:53 AM
 :bravo: =D> %%- :bzz:,mos Andreiu se pare ca are probleme mari cu sanatatea ca nu se mai vede  aproape deloc.Ii doresc multa sanatate.Cu respect  ^:)^
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: Vyktor din Aprilie 23, 2016, 10:57:41 AM
Asa arata salcamul in zona mea. Nu ai mei :nono: :nono:.Cam cate zile mai dureaza pana vor inflori in conditiile in care vremea se pare ca se va racii?
Titlu: Re: VICTOR M.
Scris de: cipik din Aprilie 23, 2016, 09:52:37 PM
La mine a albit doar prima floare din inflorescenta si sper sa mai tina măcar 7 zile sa mai aduca ceva de la răpită si sa teaca apoi pe salcâmi. Sănătate si butoaie pline.