Acarioza (Acarapis woodi). Tratam sau nu?

Creat de standdupp, Septembrie 16, 2015, 09:20:52 PM

« precedentul - următorul »

standdupp

Salut,

As vrea sa discutam putin despre acarioza (Acarapis woodi). Din cele auzite, in Romania nu ar trebui sa avem probleme cu asa ceva, insa cu importul asta masiv de genetica anual, parca ar trebui sa ne mai gandim odata.
Tratam sau nu pentru acarioza (Acarapis woodi)? Daca da, cand si cu ce ?
Un apicultor incepator

bio

... parca amitrazul folosit contra VAROOA ar tine departe si acarioza ACARAPIS WODI....


stefan1

Citat din: bio din Septembrie 16, 2015, 10:28:57 PM
... parca amitrazul folosit contra VAROOA ar tine departe si acarioza ACARAPIS WODI....

Citat din: stefan1 din Ianuarie 11, 2014, 02:54:05 AM
  Tratamente
Acaparioza sau 'boala insulei Wight' (unde a fost descoperita inainte de a se stabili cauza ei) nu este nici astazi raspandita uniform si este influentata cum am spus de clima, culesuri, rasele de albine etc. De ex in America s-a descoperit pentru prima data doar in 1984. Ba nemtii spun ca boala nu mai este chiar asa agresiva cum a fost cu ani in urma. de multe ori ea exista dar la o limita incat nu numai ca nu se vad simptome dar chiar este greu de detectat la analize. Totusi in legea lor despre bolile albinelor, la paragraful 14 se prevede ca daca se constata parazitul traheal la o familie sa se administreze tratament la toata stupina, iar daca autoritatea veterinara decide, sa se aplice obligatoriu la toate stupinile dintr-o anumita zona.
  Ca tratament Folbex VA si-a dovedit eficienta, dar din motive de posibila infestare a produselor stupului nemtii nu-l prea recomanda. El se prezinta ca benzi fumigene de Bromopropilat care se administreaza una pe familie la 7 zile si se repeta de 7-8 ori. Fumigatiile nu trebuie facute la temperaturi scazute cand albinele sunt in ghemm ca produc dezintegrarea ghemului.
  Tratamentele fumigene contra paduchelui Varroa au efecte si asupra parazitului traheal, insa, dupa cum ati vazut in cazul Folbex, un tratament complet se face cu repetare de 7-8 ori si se extinde pe aproape doua luni, astfel ca cel cu Varachet chiar aplicat de 3 ori nu este complet pentru boala traheala. Durata mare a tratamentului este pentru ca el ataca numai parazitii adulti. Larvele, datorita imobilitatii lor, nu prea sunt afectate iar ouale nici atat.
  Salicilatul de metil se poate administra in 3 tratamente la 10 zile distanta dar intr-un sistem de evaporare lenta. O temperatura externa optima pentru tratament este de 18-20 grade
  In general uleiurile aromatice au efect si contra acestui parazit.
  Mentolul cristale se da mai mult preventiv. Se administreaza 50 g pe un stup de doua corpuri, pus deasupra ramelor si se repeta de 3 ori la 3 saptamani. Temperatura sa fie de minim 18 grade si cea mai indicata sa fie de 27-29.
  Acidul formic se poate si el administra ca tratament, cum se foloseste si contra la Varroa si la Braula. Acesta - ca au fost recent pe forum discutii despre toxicitatea lui - era recomandat de Hristea sa se administreze in sirop 5-6 picaturi/litrul de sirop, in vederea revigorarii albinelor expuse bolilor. Tot el recomanda administrarea acidului formic la hranirile de completare, la 100 kg zahar 120 g acid formic 100% sau 140 g acid formic 85%.
  Uleiul mineral vaporizat se mentioneaza uneori ca tratament.

  Ca prevenire am mai vorbit de turtite ce contin grasime. Aici fac o corectura, se foloseste grasime vegatala (margarina) nu animala. Aceasta se amesteca cu zahar granulat. Se administraza o turtita de 100 grame deasupra ramelor cu puiet si are rolul de a deruta femelele de acarian, care nu mai recunosc albinele tinere si astfel nu mai reusesc sa patrunda in traheile lor. Turtitele se aplica toamna si primavara devreme si fara alte tratamente se spune ca reuseste sa mentina infestarea sub 10%.

  Ale masuri de prevenire a bolii ar fi dupa unii folosirea fagurilor cu celule mici. Se presupune ca albinele mici au si orificiul traheal mai mic si paduchele nu mai reuseste sa intre in el.  De asemenea importul de material genetic, rase noi, roi la pachet, matci cu albine insotitoare pot fi cauze ale raspandirii bolii. Am gasit ca parazitul se poate intalni si in traheile trantorilor si chiar ale matcii.

  In poza parazitii in trahee

  Aici s-a mai scris despre acest parazit:
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=5917.msg168087#msg168087
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Eu planific de o vreme sami cumpar un microscop digital dar cele ieftine nu se merita iar cele bune incep de la US$500 sau mai exact 800-1200.
Pe linga pretul cam piparat ma pune pe ginduri si faptul ca fiind digital va functiona cu un program iar daca dupa 5-8 ani nu se mai face program(update) pt acel model de microscop risc sa am un microscop perfect dar care nu va mai functiona cu noul sistem de operare.
DM parca a vorbit(nu a facut o demonstratie) despre testul cu microscopul pt a detecta acest parazit intestinal. Cred ca se merita sa avem un microscop in dotatie.