Fluturele Cap-de-Mort

Creat de pharaonu75, Februarie 17, 2011, 07:01:05 PM

« precedentul - următorul »

albinasebes

am gasit si eu unul intr-un stup si parca era propolizat, numai bun de pus in insectar.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

stefan1

Citat din: bmdna din Decembrie 11, 2014, 08:57:30 AM
Dragi colegi,

Eu am constatat ca rareori albinele identifica si omara fluturele cap de mort. Cel putin in zona mea acest fluture ataca toamna, in serile un pic mai reci, cand albinele nu pazesc urdinisul. Acesta intra in stup, se hraneste cu miere, dupa care pleaca linistit... asta daca nu cumva sint deja gratii la urdinis. In poza va prezint un exemplar care flamand fiind a reusit sa intre in stup, dar dupa ce si-a umplut burta, nu a mai putu iesi. Pana la urma l-am gasit dimineata mort la urdinish. Nu era molestat de albine, avea totul intact. Ori s-a strangulat, ori albinele numai l-au intepat. Dupa ce l-am luat de acolo si l-am spart, avea inauntru circa o lingura buna de miere. Atasez o poza cu fluturele dupa ce l-am tras putin din stup.

  Aici s-a mai scris despre el si sunt unele explicatii la situatia intalnita de tine:
    http://forum-discutii.apiardeal.com/index.php?topic=2878.msg51332#msg51332
   Acolo sunt si mai multe poze puse de regretatul Florin-braileanul
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Citat din: stefan1 din Decembrie 12, 2014, 01:57:44 AM
Citat din: bmdna din Decembrie 11, 2014, 08:57:30 AM

  Aici s-a mai scris despre el si sunt unele explicatii la situatia intalnita de tine:
    http://forum-discutii.apiardeal.com/index.php?topic=2878.msg51332#msg51332
   Acolo sunt si mai multe poze puse de regretatul Florin-braileanul

Multumesc pentru informatii. La mine in zona nu sint chiar asa de multi. Vremea e destul de umeda. Am observat mai multi in 2013 care a fost un an secetos. In 2014 am vazut doar unul dand tarcoale. Chiar daca intra in stup, la cati sint, pagubele sint mici. Oricum, n-am avut mortalitati de matci, reduceri notabile ale rezervelor de hrana sau depopulari de familii. Eu am o regula de la care nu ma abat. Nu tin niciodata familii lesinate. Pana la urma eu cred ca in conditiile in care populatiile nu depasesc niste limite, este bine sa existe si acest fluture, si viespile si pitigoii, ciocanitorile, etc. Toate acestea fac parte din natura si diversitatea acesteia este frumoasa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Intradevar, fluturele cap-de-mort nu trece printre marii daunatori ai albinelor. Nu vad cum ar omori el o matca, poate doar sa creeze o situatie de agitatie in stup, in care si matca sa fie luata drept intrus. Si eu am gasit o data sau de doua ori fluturi uriasi morti intre rame, dar niciodata efecte mai grave asupra familiilor de albine. Cum am scris, in anumiti ani si in alte tari decat Romania, au fost atacuri mari ale larvelor acestui flutur la culturile de cartof sau,mai nou, la citrice. Poate acolo sa fi afectat mai mult si albinele.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)


Florin94

Citat din: pharaonu75 din Februarie 17, 2011, 07:21:33 PM
Odata intrat in stup, in cautarea mierii, fluturele este inconjurat de albine, care formeaza un fel de ghem, iar prin batai din aripi si miscari ale abdomenului cresc temperatura din interiorul ghemului, sufocandu-l!
Dupa ce albinele isi termina treaba, fluturele arata de parca ar fi fost scos din cuptor! :wink2:
Am vazut si eu pe un fagure din stup incremenit insa nu mai avea cap erau doar aripile foarte mari  =))

Florin94

L-am surprins si in actiune  :nono:

bmdna

Buna ziua dragi colegi!

La controlul de astazi am avut de ridicat cateva rame cu puiet de trantor capacit. Am mai vorbit pe tema puietului de trantor capacit si nu vreau sa mai abordez aici acest subiect. Subiectul de astazi este fluturele cap de mort. La mine in zona sint destul de multi, dar ii vedeam mai mult spre toamna, cand noptile se faceau reci, urdinisul ramanea nepazit si acest future isi facea de cap. Pentru prima data am gasit unul la vremea aceasta - inceput de iulie. Aceasta rama (din poza) a fost controlata si saptamana trecuta, avea cateva larve capacite dar marea majoritate erau necapacite, de asta mi-am notat sa trec azi sa o ridic. La controlul de astazi, atarnat de rama cu puiet de trantor am gasit aceasta carcasa de future cap de mort. Albinele au inceput sa-l demonteze deja, aripile ii erau roase si abdomenul mai era doar o cojita.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

dan sebastian

Bine ca l-au executat ele ca altfel umplea gușa cu miere și se căra sătul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

dinupaltinis

Tot am auzit de acest dusman al albinelor dar nu am avut placerea sa-l cunosc personal pina ieri cand la-m gasit intr-un butoi in care tineam faguri din rame claditoare pentru a fi topiti.
Am mai gasit acum cativa ani intr-un stup o bucata de schelet ros si propolizat ce aducea a fluture,dar nu am crezut ca este cap de mort.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)