Molia mica a cerii

Creat de stefan1, Iunie 12, 2015, 04:49:41 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Numele stiintific al moliei mici a cerii este Achroea grisella.
  Mai exista o molie numita molia mare a cerii, Galleria mellonella, chiar mai raspandita decat molia mica, dar ambele fac acelasi fel de pagube pentru stupari. Pagubele nu sunt mici, depind mult de zona climatica (in zonele mai calde pagubele sunt mai mari). De ex in SUA se apteciaza ca pierderile produse stuparilor de molii sunt comparabile cu cele facute se loca americana.
  Ca adult (molia mica a cerii are cam 1 cm), traieste putin, doar cateva zile, in care nu au nevoie de mancare sau apa, fiind dedicate doar reproducerii. De obicei imperecherea are loc in apropierea stupilor, in copaci sau chiar sub capacele stupilor. Femelele intra apoi in stupi (de obicei seara sau noaptea) si isi depun acolo ponta. Cauta locurile sigure, unde albinele nu au acces, cum ar fi colturile intunecoase sau crapaturile ramelor sau lazii. Am scris mai demult despre scorpionul fals care este benefic pentru stupi, hranindu-se si cu ouale acestor molii din locurile unde albinele nu le pot elimina. Ouale sunt depuse in grupuri de 50-150, de ciloare alb-roz, foarte greu de observat cu ochiul liber. Ouale eclozeaza in 5-8 zile la temperaturi de 24-27 grade si la mai mare interval la temperaturi mai mici. Daca temperatura e mai mica de 9 grade, se stopeaza evolutia oului. Dupa eclozare larvele se hranesc cu ceara, dar si cu polen, miere sau camesile vechilor larve de pe fundul celulelor. In conditii favorabile de temperatura (29-35 grade) si hrana, in primele 10 zile larvele isi dubleaza greutatea in fiecare zi. Ele fac galerii si tes o plasa de matase care le protejeaza de albine. Dupa stadiul de larva se trece la cel de pupa: fac niste coconi amplasati in rame sau chiar in lemnul lazii sau al ramelor. Dupa o perioada destul de scurta din coconi ies molii adulte, care isi reiau ciclul. stadiul de larva se poate prelungii chiar cateva luni daca conditiile nu sunt favorabile sau hrana este insuficienta. In asemenea acazuri dimensiunile larvelor si apoi a adultilor iesiti din ele sunt mai mici, vitalitatea si performantele adultilor vor fi scazute. Iernarea se face in stadiu de cocon, de obicei in stup, dar metabolismul lor este capabil sa le furnizeze propria incalzire.
  Datorita pontei mari, in caz ca ouale si larvele nu au obstacole in dezvoltare, de ex la o familie care a murit, molia cerii poate distruge complet fagurii unei colonii in 10-15 zile. De asemenea in extrasezon, daca fagurii care au oua de molii sau pot fi 'insamantate' ulterior de molii, daca stau in conditii favorabile, vor fi in scurta vreme distrusi.
  Pe scurt, lupta impotriva moliei in stupi se duce prin intretinerea de familii puternice, capabile sa-si faca curatenie. Adica totdeauna sa fie corelat numarul de faguri cu populatia de albine. Acest echilibru se poate strica in mai multe situatii:
1. Roiri multiple, pana cand in stup raman putine albine pe faguri foarte multi
2. Boli de orice tip care reduc populatia familiei si scad vitalitatea individuala a albinelor
3. Familii neglijate, care pierd regine si se depopuleaza
4. Familii infometate, care isi distrug puietul dar isi reduc si activitatea igienica
5. Manevre gresite ale apicultorilor cum ar fi divizarea excesiva sau numar excesiv de corpuri pentru o familie slaba
Ca efecte ale actiunii moliei cerii amintim:
- distrugerea de faguri
- distrugerea rezervelor de pastura
- cavitati in latii ramelor sau peretii lazilor, care scad rezistenta mecanica a acestora, dar si comstitue locuri favorabile de viitoare atacuri ale moliei sau de acumulare de mizerii cu spori de boli
- puietul chel sau tubular, de care am vorbit
Sunt si efecte indirecte, mai putin vizibile:
- un stres pentru familie
- uzura a albinelor ocupate cu lupta contra moliei, in detrimentul culesului sau al altor activitati in stup
- scaderea puterii de aparare contra bolilor sau a furtisagului cu pericol si pentru alte familii
- posibila raspandire de boli (in excrementele larvelor care au mancat faguri de la familii bolnave de loca  s-au gasit un mare numar de spori ai bolii)
   Molia are insa si un rol in ecosistem. Ea curata complet in salbaticie scorburile unde au murit stupii, unde sunt faguri vechi purtatori de boala, sau grabesc disparitia familiilor slabe, altfel posibile focare de boala pentru ale familii. Un lucru interesant, roii veniti ocupa mai bucuros o lada cu faguri mancati de molii decat una cu faguri artificiali.

  Ca masuri de lupta contra moliei, pe langa mentinerea de familii puternice, trebuie sa eliminam locurile unde moliile se pot inmulti (ex curatirea periodica a resturilor depuse pe shiberele la stupii cu funduri cu plasa (daca acestea nu sunt scoase). Grija mare trebuie acordata unde si cum tinem ramele de caturi sau de rezerva cand nu sunt in stupi, de asemenea cum pastram resturile de ceara pana la topire.
  Conservarea ramelor  cat nu-s in stupi, e un lucru important. Pe forum s-a discutat mult si despre acest aspect. In alte tari, ca Franta, se folosesc frecvent bile anti-molii, continand para diclor-benzen. Din pacate acesta se absoarbe masiv in ceara si ajunge apoi si in miere sau alte produse ale stupului.
  Sunt insa mijloace mai bune de lupta:
- Bacillus thuringiensis, o bacterie larg utilizata in agricultura. Aceasta secreta o toxina care ataca larvele de molii. Contra moliei cerii sunt produse continand o susha in mod particular nociva. Aceasta nu are nici un efect nociv pentru albine sau om. Trebuie insa aplicata prin pulverizare pe ambele fete ale fagurilor.
- Anhidrida sulfuroasa. Se ard batoane de sulf deasupra unui turn de corpuri cu faguri (gazul e mai greu, asa ca se arde deasupra). Pentru ca nu ataca decat larvele, operatiunea ar trebui repetata peste 15 zile. Daca se pot reinfesta fagurii, si tratamentul trebuie repetat. Nu se absoarbe in ceara, afecteaza minim mierea, dar ataca a la long elementele metalice din faguri si lazi
- Congelarea. Foarte eficienta, dar necesita anumite echipamente. Afecteaza si ouale. Durata expunerii este functie de temperatura. La -15 grede se mentin minim 2 ore iar la -7 grade cel putin 4,5 ore
- Aerisirea puternica. E o metoda eficienta si ieftina. Se aseaza corpurile cu rame in turnuri, cu plase jos si sus, cu o anumita inaltime fata de sol ca sa poata circula aerul, de asemenea sus acoperisul contra ploii sa permita o buna circulatie a aerului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

serban

pg.9 din Revista Apicultura în România 1/1978: secretarul unei filiale ACA scrie că el păstra ramele de rezervă folosind 100 grame plantă de busuioc cu flori la un cat de 10 rame,fără probleme. Mai folosește careva?

NYK74

Nu am experimentat personal,dar stiu si de frunze de nuc puse pe rame,intre corpuri,iodul care il conțin nu îl agreează molia cerii,sau flori de lavandă.

Eugen B

Eu am pus frunze de la lavanda dar nu prea am vazut nici un efect.
E bine sa depozitam ramele cat mai traziu in depozit sau unde le tinem. Moliile nu ne iarta

bmdna

Eu am incercat cu frunze de nuc. Molia cerii, cel putin cea care este pe la mine, nu a tinut cont deloc de frunzele de nuc. Si le mai si schimbam cu unel proaspete. Degeaba. Si-a vazut de treaba la distrus rame. Am mai scris undeva, solutia pe care o aplic acum este ca le depozitez in corpuri de stup puse unul peste altul, cate 4-5, cu plasa jos, plasa sus pentru curent, rame cate 9 in loc de 10 si tot ansamblul asta pus intr-un pod. Aerul foarte uscat din pod face ca, chiar daca unele larve de molie eclozioneaza si reusesc sa manance ceva, mor inainte sa poata produce daune semnificative.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Daca vreti curenti de aer mai multi in incaperile unde depozitati. Mi-a luat ceva timp sa inteleg cum functioneaza dar am inteles pana la urma.

https://www.youtube.com/watch?v=IoRHuZlFnys
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

corneliuhrom

asa cum a spus d l stefan 1  si confirmat d l oroles ;folosesc aerisire pe verticala  [pe folie pusa pe un cat [corp gol ]]pun frunze de nuc busuioc si citeva boabe de naftalina .peste caturi [corpuri]plasa de sita  [pe care se poate arde baton sulf  ceva naftalina  folie cu mica deschidere [pt aeraj ] capac .

bmdna

Citat din: corneliuhrom din Ianuarie 11, 2017, 05:03:34 PM
asa cum a spus d l stefan 1  si confirmat d l oroles ;folosesc aerisire pe verticala  [pe folie pusa pe un cat [corp gol ]]pun frunze de nuc busuioc si citeva boabe de naftalina .peste caturi [corpuri]plasa de sita  [pe care se poate arde baton sulf  ceva naftalina  folie cu mica deschidere [pt aeraj ] capac .
Naftalina este absorbita de ceara si este toxica pentru albine si cancerigena pentru oameni.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

corneliuhrom

d le bmdna ;multumesc pt informatie [naftalina] .

serban

https://www.youtube.com/watch?v=H12qQzJ7wDo
Foi de dafin pentru combaterea moliei,din ce am înțeles cu google translate. O traducere ar fi binevenită.

giesec

Salutare.Pentru combaterea acestui daunator eu recomand tratamentul cu acid formic: eu asez 6-7 corpuri cu rame ME in depozit, pe spetezele superioare ale corpului de sus asez un recipient din plastic(de obicei 1 sau 2 dopuri de la pet de 5 l) cu acid formic, apoi pun un podisor si moare tot ce misca. Peste o saptamana umblu din nou capacelele cu acid formic si gata tratamentul.Nu trebuie sa ne mai intre fluturele, adica trebuie sa asiguram corpurile corespunzator.
O alta metoda pe care am folosit-o a fost tatamentul cu frig, insa mai incomaoda.Asezam ramele in lada frigorifica pentru 2-3 ore si tot asa...la frig moare orice forma de viata a moliei(ou, larva, fluture).
Oricum, in fiecare an eu asez doar cate 8 sau maxim 9 rame in corpurile din magazie.Iarna, cand gerul ne manaca urechile, trebuie sa ne ducem in magazie, sa luam fiecare corp la mana si sa miscam cu dalta ramele pentru a ne asigura ca frugul atinge fiecare colt de rama si de lada.Chiar daca lasam corpurile in frig, coconii de la gaselnita stau intre umarul ramei si lada si nu prea sufera toti.In primavara vedem ca misca larvele prin rame.Va asigura ca daca miscati ramele depozitate o singura data intr-o perioada geroasa sigur nu o sa mai aveti probleme.Va rog sa ma credeti ca anul acesta nu am folosit cam 150 de caturi cu rame, au ramas in magazie din august 2016 si nu am pic de gaselnita.